• ove

    Poradí mi někdo jak co nejlépe vyladit nastavení přehazovačky SRAM X-O?Myslím,aby měla co nejpřesnější nastavení.Někde sem slyšel,že při jízdě na nejmenší pastorek zastavit a na místě přehodit o stupeň nahoru a doladit podle toho.Určitě se to tu odborníky jenom hemží,tak prosím,prosím…8-)))

    0 0
    • kubad  

      :-)

      0 0
    • yoggi  

      http://www.bike-forum.cz/…3/forum.html#…

      vcera som zalozil temu na toto iste o par riadkov nizsie

      0 0
      • Jogador  

        Ale tam se prd vyřešilo, snad jen že jsi… když to nedokážeš:)

        0 0
        • yoggi  

          to mas pravdu urobili luzra so mna a este si myslia ze ju mam ohnutu :)))

           

          lenze ono je to fungl nove to je ta vec.

           

          p.s.: snad tu neico vyriesime a ked nie tak buduci tyzden je to poriesene ale rad by som prisiel na to sam :)

          0 0
    • ove  

      Při normální jízdě,klidně v kopcovitém terénu si přehazka krásně vrní,nikde ani náznak po nějakém cukání,nebo podivných zvucích.Ale včera sem jel takový závod u nás a tam byla v jednom místě pěkná setřecha a to sem prostě nevijel – kombinace prostřední převodník a největší pastorek a řetěz tam pokaždé prohrábl.Nová kazeta,nový řetěz…Může to být i převodníkem po smrti???

       
      0 0
    • ove  

      setřecha měla být vlastně střecha 8-)

      0 0
    • roud  

      njn sram už neni co býval ještě rok dva a všici se vratěj k shimano to zas bude xtr všude vyprodany :P

      0 0
    • Pi†el  

      Prijde mi docela smutny, ze clovek kupujici si saltr X-O, si ho neumi seridit :-/

      0 0
      • ove  

        A pokud si někdo neumí opravit Ferrari v garáži,je taky blbec???Přečti si,co se tu píše…nejpřesněj­ší,nejjemnější vyladění a ne aby to vůbec fungovalo.

        0 0
        • Pi†el  

          Ferrari je trochu jina kategorie. Rozbitou plasmovku si doma taky vecinou lidi nespravuji. Ale kolo miva clovek jak konicek, ci obzivu. A kdyz uz ma nekdo „top“ vybavu, tak vecinou vi..

          0 0
          • yoggi  

            niekto moze vediet co je dobra vybava a preto si kupi X.0 a nemusi si vediet uplne vsetko spravit sam.

            0 0
      • chose-cb  

        ty si magor sorry:)

        0 0
      • shark.jd  

        Typický uvažování tady na BF fóru. :) Zkus si to, co jsi napsal, přenést do libovolného odvětví. Auta, motorky, mobily, TV…

        0 0
    • ove  

      Tak už jsem na to přišel.Pro všechny co jsou skoupí na dobrou radu mám odpověď: na vině je ojetý převodník!Takže přehazku jsem si seřídil sám a správně-akorát jsem špatně posoudil opotřebení prostředního převodníku.Zítra si jdu koupit nový…a vám tlučhubové a machři moc děkuju…8-))))

      0 0
      • kubad  

        nemas zac aspon je videt jak BF pomuze :-) par rad a dokazals to sam

        0 0
      • Pi†el  

        Hlavne, zes na to prisel a bude ti to chodit :-)

        0 0
    • Advid  

      Taky prosím o radu. Mám X.9 Přehazovačka chodila jako víno. Pak jsem sundal ten plastový chránič a při zkoušce přehazky koukám, že při přeřazení na nejtěžší převod spadl řetěz pod nejmenší pastorek. Tak jsem seřídil oba dorazy, ale např. při zařazeném 3. nejmenším pastorku je linie přehazky přesně mezi 3. a 4. pastorkem a řetěz tedy je chvíli na 3. a chvíli na 4. pastorku. Jelikož jsem nedělal nic jiného než že jsem sundal ten kryt, tak jsem nezkoušel nastavovat nic jiného (na řidítkách nebo povolovat lanko) Nějaké nápady?

      Poznámky, že kdo má X.9, měl by si to umět seřídit si nechte. :-)

      0 0
      • kubad  

        Musis nastavit dorazy a pak i lanko. Navod najdes ne ivelo.

        0 0
    • Lachtis  

      Hoj, nebudu dělat neplechu a zakládat nové téma, když těch témat o seřízení hazky je víc než dost…

      Mám hazku sram X9, řazení X7, kazetu Sram 1030 10r. 11–36z, a převodníky 40/24.

      Kazeta má najeto kolem 2.800 km je vyčištěná, žádné zjevné vady na kolečkách nejsou. Řetěz vždy měněn při max. 132,8mm na šupleře (většinou při 132,7 šel nový).

      Nyní mám řetěz sram 1071, šuplera ukazuje téměř 132,7mm, ale nijak nestřílí a ještě cca 200km by měl vydržet (nový už mám koupený).

      Problém je a ten nastal už i dříve (občas), když řadím dolu (z největšího pastorku na nejmenší), tak z 3. rychlosti na 4. rychlost se mu nechce. Nakonec po chvíli přemlouvání tam skočí a většinou pomůže trochu zátaz (což při řazení není to pravé). Vše jsem vyčistil promazal a problém přetrvává (někdy mám pocit, že čím mám kolo čistčí a namazané, tím hůře řadí).

      Na kole si některé věci dokážu udělat sám a přečetl jsem nějaké návodu na seřízení, ale jsem prostě lama a mám strach, že to z.urvím. Myslíte, že by mohlo pomoci lehké dotažení či povolení lanka u řazení? Nebo vzhledem k tomu, že to dělá jen z 3 na 4 v tomto pořadí a u jiného nikdy je problém buď v řetězu či 3. a 4. pastorku kazety?

      Díky a omlouvám se, hazka a řazení je moje slabina a musím se v tom zdokonalit…

      0 0
      • jIrI___  

        Máš rovnou patku přehazky?

        0 0
        • Lachtis  

          Na tu jsem taky koukal a podle oka se zdá OK. Teď jsem se vrátil z vyjížďky totál zasranej, stejně, tak kolo.

          Pudu to umýt namazat a vyměním řetaz. Tak uvidim jestli něco bude…

          0 0
        • Lachtis  

          A kdyby to byla ohnutá patka, tak by to snad mělo vliv i na jiné rychlosti ne? Navíc jak jsem psal dělá to jen ze shora dolů. obráceně bez problémů…

          0 0
          • Lachtis  

            Tak nový řetěz na kole. Podle návodu na ivelo a jiných serverech jsem zkusil doladit pomocí napínání lanka u řazení. Povedlo se mi to a řadí krásně dolu, ovšem zase nahoru špatně. Tak jsem si s tím hrál cca půl hodiny a když se zdálo, že to bude OK, tak zase jiná rychlost v obráceným směru nejde :-(.

            To asi neudělám a zřejmě to bude ta patka, podle oka se nezdá, ale může to být jen lehounce a to jsem asi v riti, že?

            Tak zase jak lama do servisu :-(!!!

            0 0
            • česílko  

              Podívej se jestli nemáš žvejklej bovden nebo roztřepené lanko.Promaž bovdeny řazení a čepy hazky.Pokud máš lanko vedené spodem,tak mázni i to plastové vedení co bývá ze spodní strany(pod klikama).Čep hazky může být povolený,vojetý kladky,velká vzdálenost od pastorků…Začni tím olejem a pak pátrej dál.

              0 0
            • MlokCZ  

              Kdy jsi naposledy měnil bowden a lanko?

              0 0
    • mxv  

      Kdyz uz se tu resi stelovani, jaka je spravna vykresova mezera mezi pastorkama 10sp sram – shimano?

      Mel sem problem seridit hazku Red, protoze mela malinko vetsi krok, nez roztec pastorku?! (na predposlednim velkem uz uz skrtal retez o nejvetsi, zatimco na predposlednim malem o nejmensi. Vymezovaci krouzky mely cca 2.35mm, pomohly tomu 4 nove krouzky 2.4 +0,02, ktere kazetu natahly asi o 0,25mm, cimz se to pekne srovnalo..

      0 0
    • Luky11  

      Ahoj využiju staršího téma, na Sram X4 se mi nedaří doladit přehazka. Na některých převodech sedí perfektně a na některých by se jakoby nejradši posouvala vejš a cvaká. Prosim vás jak teda doladit tak abych nerozladil funkční převody a opravil ty na kterých to nesedí

      0 0
      • Smazaný účet  

        kriva patka nebo zadrhly bowden…

        0 0
        • Luky11  

          a nějaký návod pro blbce jak se toho zbavit? zadrhly bowden bude stačit jenom prostříknout WD? a když je to patka jak to poznám a dá se srovnat?

          0 0
          • l.smetana  

            Bovden s lankem rovnou vyměnit, obyč přijde na pár korun. Patka musí být kolmo k zemi. Když není, tak vzít nějakou páku a začít rovnat dokud nebude.

            0 0
            • Luky11  

              Patka vypada v poho, ještě jsem zapomněl napsat že když hazim na větší pastorky jde to víc ztuha než dříve a když shazuju na měnší jde to zase až moc zlehka, dalo by se z toho nějak poznat co je třeba poštelovat?

              0 0
    • waters  

      Prosím o radu. Systém: přehaovačka Sram X0, převody 2×10. Když dam malý převodník a sedmý pastorek a dále, tak je řetěz dost hlučný-cvaká, znatelný rozdíl oproti past. 5–6.. Na nejmenším pastorku, pak řetěz vyloženě na dvou místech přeskočí, protože znatelně zadrhne o pastorek nad… Tento převod samozřejmě nejezdím (jen jako parkovací poloha), ale nezdá se mi to. Systém jinak řadí dobře, respektive žádné přeskakování při povelech z páčky. Hlučnější je řetěz především v záběru, ve stoupání, při točení z lehka je relativně tichý.

      Na druhém kole se stejnými převody se tohle neděje.

      Komponenety jsou nové, patka je oka, zkoušel jsem i rezervní a je to stejné, řetěz (Sram) má 300km podle měření ok. Mohu tento nedostatek doladit na přehazovačce, pokud ano tak jak? Ještě pro info. Z počátku se to nedělo, až asi po těch 300km nájezdu. Díky za pomoc.

      0 0
      • Vilém  

        Nova patka nerovna se rovna patka.

        0 0
        • waters  

          ?

          0 0
          • Vilém  

            Ja jen, jestli jsi tu patku kontroloval vuci rafku. Nebo automaticky povazujes novou patku za rovnou?

            0 0
            • waters  

              Rovnačem jsem nekontroloval… S těma patkama mám docela dobré zkušenosti, dávam je právě i na druhé kolo… Když jsem ji někde více ohnul, tak jsem ji většinou vyměnil, ale na zmiňovaném kole jsem testoval dvě nové patky a stále popisovaný problém. Myslíš, že přehazovačka netřeba ladit a zkontolovat souoosost?

              0 0
              • Vilém  

                Osobne bych ji prekontroloval jako prvni. Az potom, pokud by to delalo dal, bych resil dalsi varianty, ktery by mohly zpusobovat problem. Ze sedi a funguje na druhem ramu nemusi prave nic znamenat, kdyz na tom prvnim bude trochu krive navarena patka ramu.

                0 0
                • waters  

                  Díky. Zaměřím se na to a zkusim to nechat zkontrolovat servisem nebo zainvestuji 500,–Snad si i přeji, aby byl problém v tomhle, poladím rovnačem a snad bude klid.

                  0 0
                  • DaD  

                    Tohle kolikrát nedělá šaltr, ale řetěz který už opouští kazetu. Je to prostě už tak křížené, že to dělá randál nahoře.

                    0 0
                  • novas752  

                    Oni stacej 2 dlouhy zavitovy tyce s tim zavitem co je v patce (M8?) A nekolik matic. Jednu nasadis misto kola do patek a ctyrma maticema utahnes k patkam ramu, druhou nasroubujes do diry na prehazku a pro jistotu z kazdy strany utahnes matici. A tou spodni tyci hybes dokud nebude rovnobezna s tou horni.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      M8 zavit v patce neni…mohl sis dat tu praci a bouchnout tri slova do google a ten zavit najit…otazka 10 s..

                      0 0
                    • iiki  

                      Závitovku M8 ( lépe M10, neboť klasická zadní osa je 10 mm) do patek rámu klidně, ovšem do patky použít třeba pevnou osu, je tam totiž M10×1 závit, běžná závitovka M10 má závit 10×1,5.

                      Použití rovnáku patky je ale nesrovnatelně rychlejší a jednodušší. (investice je to větší)

                      0 0
                      • waters  

                        Zkusil jsem problém zdokumentovat… moudrý z toho nejsem.

                        Na prvním videu je vidět, jak má řetěz tendenci tlačit se na pastorek výš, na desátém pastorku pak řetěz v určitém místě vyloženě poskočí. např. 0:55 /1:35 min.

                        https://youtu.be/vZbWRAkuuFE

                        Na druhém videu jsem se zaměřil na střed… Převod je na malém převodníku a nejmenším pastorku, řetěz je výrazně slyšet a je téměř jisté, že při točení řetěz škrtá o větší převodník. Pravdou je, že tento převod nejezdím, ale asi by to dělat nemělo. O pastorek výš to také není žádná hitparáda a na tom už někdy zařazeno mám… Až teprve na sedmém, osmém past. je řetěz v klidu.

                        https://youtu.be/glV_f8SsMTE

                        Řešil jsem, jestli nemám špatně usazené středové složení, ale podle šíře domku 73mm a návodu ke střed složení, to mám správně. Pokud bych dal podložku na pravou stranu, tajk by to asi trochu pomohlo, ale zas by vznikl problém při převodech na velkém převodníku a větších pastorkách. Video jsem netočil, ale když mám velkou placku a třetí největší, tak mi přijde, že se řetěz kříží už dost, ale jde to. Nicméně pokud bych dal podložku ke středu na pravou stranu, tak už by to asi v horních polohách blblo.

                        Už jsem z toho nešťastný.. Napadá mě křivý rám respekt. zadní stavba nebo špatná patka, byť je nová. Obě dvě možnosti se budu snažit v nejbližších dnech vyloučit. Taky je možné, že mám špatně seřízenou přehazovačku..

                        Napadá Vás na základě videa, co by v tom mohlo být? Děkuju za něco konstruktivního.

                        0 0
                        • kubad  

                          asi to chce trochu poladit řetězovou linku

                          označenou podložku na klikách máš?

                          pokud jo dej 2 a máš klid trochu se tím poladí řetězová linka, na lehkých astorcích by to nemuselo vadit

                          a srovnat patku, při pohledu shora je ramínko hazky mimo osu řetězu

                          0 0
                          • waters  

                            Ano, zobrazenou podložku 1,25mm jsem použil. Mám tedy přidat ještě jednu 2mm podložku mezi misku a rám?

                            0 0
                            • waters  

                              Patku taky zkontroluji… jak psal Vilém, možná špatně dosedá na rám.

                              0 0
                              • kubad  

                                kam dáš podložku je celkem fuk, výsledek bude stejný ale další 2mm už bude asi moc

                                0 0
                        • iiki  

                          Řetěz špatně nabíhá na zub (jakoby přeskakuje), máš poškozený článek (asi naražený), je tam ploška (otřep, šponka) – 1. video, 53 s.

                          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.