• lucie.pelantova

    Ahoj.

    Jezdím přes dva roky na kole. Kolo jako takové mi vyhovuje. Původní sedlo jsem vyměnila za Circuit od SDG. Víc jak rok to bylo v poradku.

    Trochu jsem přibrala. Zadek se zakulatil. A už se nesedělo dobře. Nehledě na to, že servisak mi sdělil, že mám moc sedlo špičkou nahoru. To mi vyhovovalo celou dobu ježdění. Sedlo jsem dala do , roviny , nejdříve baj oko, pak podle vodovahy.

    Bez úspěchu. Sedělo se mi špatně. Tlačilo mě to v rozkroku. Chytaly mě křeče v oblasti stehen u rozkroku. A celkově mi přišlo, že sedím, najednou, na šutru. Sedlo jsem vyměnila za dámské. Terry, konkrétnější model nevim.

    Jakž takž, jsme to doma vychytali. Sedlo nedali do roviny, naopak spíše dozadu a špičku trochu nahoru. A sedlovku vysunuly nahoru o něco. Jednalo se už jen o mm úprav, protože mě občas špička tlačila do rozkroku.

    Ale po servise, opět mi bylo se sedlem hnuto. Jsem tam, kde jsem byla : váha mi jde, apson mi to tak přijde do rukou a nohou. Přijde mi, že nesedim zadkem na sedle, ale sedím na nohách + dlaních. Snad je to, aspoň trochu srozumitelné. Z kopce jsem jela po sedle směrem ke špičce a to nebyla žádná nakloněna rovina.

    Přitom všude čtu, že když sedlo dám dozadu musím špičku, kvůli trěišti dát dolů. A ne nahoru, jak jsem udělala.

    Sedlo jsme s partnerem, opět dali spíše dozadu a špičkou nahoru. Rovina je od oka, podle pocitu. Je to lepší. Bolest rukou a nohou není, ale pořád to není ono. Aspoň na zkoušce doma v ulici, nevím jak to bude na projížďce pro nejakem km ......

    Chci se zeptat, má smysl jít někam do servisu, kde se zaměří na základní posed ? Na celkový teď mmt nemám ( ceny jsou u nás o 2500 kc ). Nebo to nemá smysl, když jsme s tím my laborovali a snažili se o základ ?

    Stejný nebo podobný problém mám na spinneru – sednu si zprimene a klouzu na špičku sedla. Ale tam mi to nevadí.

    Děkuji

    0 0
    • novas752  

      A co je to za kolo? Silnice/mtb ht/mtb full?

      Asi bych zkusil kouknout po jiném sedle. Spousta obchodů má testovací sedla za drobný poplatek (50–100kč) a zálohu a když si ho pak koupíš, tak ti ten poplatek odečtou. Vyzkoušetrůzné šířky, různé prohnutí, různé délky, různou tvrdost…

      0 0
      • lucie.pelantova  

        Jiné sedlo nehodlám už kupovat. Tohle dámské mi bylo doporučeno.

        Jde o mtb kolo.

        0 0
        • novas752  

          A jak jako funguje doporučení když má každý úplně jinou p*del a co jednomu dokonale padne druhému nesedne absolutně vůbec?

          Evidentně to sedlo neni pro tebe dobré, když ho musíš vozit nahnuté dozadu. Normálně by mělo být vodorovně (při jízdě, takže se musí započítat to, že se vidlice po nasednutí zanoří a celé kolo se nahne trošku dopředu) nebo mírně, fakt mírně dopředu.

          0 0
          • lucie.pelantova  

            SDG bylo taky nahnute špičkou nahoru a sedělo se mi v něm jak v bavlnce.

            Mám ho mírně nahnute, nemyslí, že je to nějak rapidně vidět z profilu hned na první podívání.

            0 0
        • Singlespeed  

          Sedlo se kupuje tak dlouho než dokonale sedne. Každý má jiné pozadí, takže každému sedne něco jiného. To, co ti někdo doporučí ti nemusí vůbec pasovat, takže na doporučení v případě sedla nelze vůbec dát.

          0 0
          • lucie.pelantova  

            Jasný. Ale podle styd.,kosti mělo sedět + fakt, že je ženské.

            Teď, prostě kupovat nové nechci, a ani nemohu. Mám ho sotva měsíc a odjeto pár vyjížděk.

            0 0
            • bezdratova.sprcha  

              Sotva měsíc staré sedlo s minimem vyjížděk udáš na bazaru a je :)

              0 0
            • novas752  

              To bych se na nějaký bodyfit vybodl, tam by ti stejně doporučili nějaký jiný sedlo a třeba i představec/ří­dítka/sedlovku…

              Můžeš ho naklápět a posouvat v lyžinách, víc s tim bez výměny nezmůžeš. Nebo k tomu doladit polohu řídítek – nemáš je příliš vysoko?

              Chtělo by to minimálně foto kola z boku, líp foto tebe z boku za jízdy v normální pozici. Víc toho tady z vody asi neuvaříme.

              0 0
              • lucie.pelantova  

                Foto můžu udělat později.

                Neříkám, že když mi v servisu řeknou , tohle sedlo je akorát na vás, to co máte musí pryč , že do toho nepůjdu. Ale do zbytků sedlovka, řídítka apod ne. Mám kam cpát peníze jinam a HLAVNĚ kolo sedělo a bylo v pořádku do doby, než mi narostla pr.el a celkově jsem.přibrala nějaké kilo + mi servisak sdělil, že mám špičku nahoru – nebýt hlavně toho, možná na něm jezdím do teď. Kolo/komponenty sešly se sedlem, které jsem vzala na zkoušku – SDG.

                0 0
                • novas752  

                  Hlavně se neřiď tim kdo ti co doporučí. Musí ti to sednout, tj aby tě po 3 hodinách jízdy nebolel zadek, vůbec. A to bez testování těžko zjistíš.

                  0 0
                  • lucie.pelantova  

                    Souhlasim. Proto jsem původní sedlo na kole hodila do prcic. Vyjela jsem do lesa a bolesti zad, které nikomu nepřeju ........

                    V za SDG sedělo měsíce … Ač to byla zkouška naslepo.

                    Zkusím ještě, holt, to nynější Terry na nějakou vyjizdku delší, než pár km – zatím nebyl čas.

                    Vím, jen ze zadek sedí vzadu, kde má kosti jsou, akorát v šířce sedla. I kdyz dámské vs., pánské sedlo vizuelne je hodně rozdíl a docela mi trvalo

                    0 0
            • Smazaný účet  

              i když nechceš.....zkusil bych se podívat po nějakém triatlonovém sedle – mívají měkčí přední část ;-)

              0 0
              • lucie.pelantova  

                Ještě mě napadla taková zvláštní věc. Zda to nemůže být zimnima kalhotama a vlozkou v nich. Ikdyz mi nepřijde zničená. Jelikož, když jsem si dnes v nich, náhodou sedla na spinner, docela bolel rozkroku. Sedlo je přitom hodně měkké a dámské. Na spinneru jezdím, samozřejmě, v cyklo kratasech a až na klouzani dopředu, když sedím vzprimenez ale bolest žádná .....

                0 0
                • novas752  

                  Klidně může.

                  0 0
                • mr.antik  

                  to že sedlo sedí bys měla cítit hlavně bez vložky, tak by (teoreticky) tomu už měla jen prospět pokud to není nějaký 2cm gelovka

                  0 0
                • atty  

                  I kalhoty mohou dělat hodě, každému může sedět jiný typ vložky. Ohledně měkkých sedel – nejsem ženská a tak nemůžu hodnotit, ale měkká sedla jsou obvykle vhodná jen na kratší vzdálenosti při hodně vzpřímeném posezu (klasicky pro nějaká „dopravovadla“), na delší sezení to naopak moc dobré není a paradoxně tvrdší, ale dobře tvarovaná sedla (vzhledem ke konstituci pozadí) udělají pro delší sezení lepší službu.

                  SDG Circuit znám (jezdil jsem) a je to pro mne výkonostní sedlo pro výkonostní využití tak maximálně do 2h jízdy, pak už mi bylo nepohodlné.

                  Se sedlem/kalhota­ma/vložkou/op­timální pozicí sedla a vůbec posedu – to je to vždy celkem alchymie. Bohužel to, zda je to vše správně, nejde moc poznat za desítky kilometrů, ale spíše za stovky.

                  Maximálně když je něco opravdu hodně špatně, tak se to projevuje skoro hned.

                  Klouzat do předu bys neměla, při jízdě na spinneru asi už vůbec ne, když jseš jenom „rovně“ a rovnoběžně s podlahou, někdy stačí posun skutečně o milimetr nahoru/dolu a můžeš najít optimální rovinu.

                  0 0
          • ma.cech  

            Co se týká plastových sedel (nebo prostě jakýchkoliv umělých), tak máš pravdu, zkoušet, zkoušet, a když nic, tak nakonec vybrat nejmenší zlo a nebo si na něco zvyknout, dělají to tak všichni, tak sedel jsou plné bazary. Něco o tom vím, protočil jsem jich taky větší než malé množství… Ale existují i sedla, u nichž je postup opačný, prvně se na tom nedá sedět, strašně se trpí, ale čím víc se jezdí, tím je to sedlo lepší a lepší a každý dotyčný majitel by takové sedlo už nikdy nevyměnil.

            Mi se každopádně osvědčilo nedbat na rady bike policie ani na odborné rady kohokoliv jiného o tom, že mám špičku o milimetr nahoru nebo dolů. Pokud se jedná o tuto situaci, tak prostě tak jak to vyhovuje, je to nejlepší. Jo občas jsou ale vidět extrémy, jak má někdo sedlo špičkou dolů pod úhlem 60°, na tyhle vtipné výjevy jsou tu sólo vlákna. Ale nějaký cenťák nahoru nebo dolů udělá pocitově hodně a vzhledově to (bohužel) sere pes.

            0 0
    • Buggi  

      Ahoj Luci, se sedlem jsem taky trošku bojoval, jak už tu někdo psal, není to mnohdy napoprvé. Píšeš, že jsi přibrala a zadek se zakulatil. Zakulatil se Ti ale jenom zadek, vdálenost mezi pánevními kostmi zůstala stejná, ta se Ti nerozšířila, jestli mi rozumíš. A „rozteč“ těchto kostí je rozhodující pro výběr sedla. V prodejnách Spešlu(možná i v jiných) mají takovu tuhou podložku, na tu Tě posadí, zvednou Ti nohy na stoličku, aby jsi měla zadeček hezky vyšpulený a do té podložky tlačily opravdu hlavně ty dvě kosti, za pár minut sesedneš a v té podložce zůstanou dvě znatelné prohlubně(na to nejlépe přijít v elasťákách, nebo jednoduše kalhoty dolů). Změří se vdálenost střed-střed a to je šířka sedla jakou potřebuješ. Pak je opravdu rozumější si sedlo půjčit a zkoušet. A taky se nenech zmást cenou. Sedlo za 3000 nemusí být nutně pro Tebe pohodlnější než za 1000. Osobní zkušenost. Taky si mnoho lidí na sedlo zvyká i několik měsíců. Záleží, jak často a kolik jezdíš, ale obávám se, že to nepoznáš za dvě hoďky. Někdy je to trošku alchymie. Ale začal bych s vhodnou šířkou. A taky měkčí nemusí znamenat pohodlnější.

      0 0
      • novas752  

        To je pravda, znám pár lidí co zkoušeli sedla za tisíce a nakonec jim padlo něco za pár set.

        0 0
    • lucie.pelantova  

      https://www.kupkolo.cz/…men_z102197/

      Toto je aktuální sedlo …

      0 0
      • Tencovozikmin  

        Dobrý, teď ještě tu aktuální řiť :-)

        0 0
        • Bubaaak  

          ze všech úhlů a bez textilních doplňků :)

          A je to zas v haji, další naštvanej uživatel pápá :( :))

          0 0
        • Buggi  

          Podle šířky sedla se nejedná o řiť, ale o dva kmínky, jak říkala babička. Tvl. 12cm, na to kdybych sedl, tak ho už nenajdu. :-)

          0 0
      • Buggi  

        A původní?

        0 0
      • Bubaaak  

        Nikomu nepomůže co máš za sedlo, každýmu sedne jiný.

        Takže sedlo si musíš vybrat vždy dle potřeb a tužby zadku, ne mysli.

        Pokud ti sedlo sedlo (ja jsem zas češtin), tak nezbude, než začít laborovat s nastavením, někdy stačí i malinko, aby bolest odstoupila.

        Navíc třeba za sebe, dlouho jsem jezdil na sedle od force,, bylo pohodlný a dobře se mi na něm jezdilo, pak jsem ho vyměnil za nějaký Velo, taky bomba. Teď jezdím Sellu SLR a chvilu jsem si na ní zvykal, teď už nedokážu jet ani na jednom z těch předchozích, dýl jak hodinu, pač to prostě nejde.

        Navíc každy sedlo u mě vyžaduje trošičku jiné nastavení.

        Taky jsem třeba přestal používat jedny kraťasy, protože jsem pak měl otlačky u kořene, s jinýma žádný problém nemám. Taky třeba zimní maj trošku jinou vložku a po delší době cítím, že je něco jinak.

        Samozřejmě doporučuji ladit sedlo bez vložky, pak dřív vyleze špatné nastavení sedla, osobně vždy musím mít špičku trochu k zemi, žena moje zas nahoru… prostě jezdi, testuj Možná ještě postřeh, žena když dlouho nejezdi, tak nadává že je špatně sedlo, po cca 200km (třetí vyjížďka cca) si zas zvykne a chrochtá blahem, přitom jí na sedlo ani nekouknu.

        Vím že jsem ti nepomohl a zamotal jsem ti hlavu ještě víc, promiň:)

        0 0
    • jardalee  

      no ja mel takovy siroky cestovni sedlo a sedelo se me na nem taky dobre ale casem prisli sileny bolesti vnitrni strany stehen a bylo to tim ze to sedlo melo sirokej ten nos a me se hodne nafoukli stehna :) ,kdyz sem nahodil sportovnejsi s uzkym nosem tak bolesti zmizeli ale zase bylo samozrejme tvrdsi takze , si zase zvykali ty sedaci kosti ,jako sedlo byva boj a casto velka investice at uz do drahyho nebo do poctu modelu :)

      0 0
    • Idas  

      Musis si zmerit tvoje sedaci kosti a to sedlo by melo byt 2cm sirsi.

      Precti si to tady, to by ti melo pomoci.

      http://www.bike-forum.cz/…611-ergowave

      0 0
    • Nutribird  

      Ahoj, koupila sis nové sedlo i když ti staré vyhovovalo a jediný problém byl dobrá rada servisaka. Nové sis nastavila dle potřeb a OK. Po zásahu řekl bych stejného servismana zase problém. Rada nastavit opět podle sebe tak aby to vyhovovalo tobě a né nějákemu chytrolinovi. Toho frajera pořádně kopnout do koulí aby se staral o co má a neseřizoval něco co není třeba. Řešíš problém, který si neměla dokud ti někdo nevnutí, že ho máš.

      0 0
      • lucie.pelantova  

        Ne, na tom SDG mě chytaly křeče + byl najednou pro pribrani tvrdé, dřív jsem necítila, ani ze na něčem sedim, pak se hlo s naklonem špičky a bylo to neúnosný totálně. Přitom je tvrdší a chlapi na něm nevydrželi.

        Samozrejme, že mi nyní hnul se sedlem, aniž bych chtěla, bylo oznámeno.

        0 0
        • Namtos  

          Je blbé se ptát ženy, ale co bylo důvodem toho, že jsi jak říkáš se zakulatila? Jezdila jsi pořád nebo jsi měla delší výpadek?

          Není to tak, že zase začínáš po dlouhé době jezdit aktivněji na kole?

          0 0
        • Nutribird  

          Právě pohnout sedlem někam je špatně a mm dělají divy. Jediná změna je nastavení sedla. Sedlo není maso, nezkazí se ze dne na den. Další důvod může být stará vymačkaná vložka, netlumí tolik a najednou začne bolet zadek. Rozhodně si nastav sedlo dle vlastních potřeb, ty jsou nejdůležitější. Doporučuji nějak zaznamenat nastavení.

          0 0
        • milan.v  

          A proč s ním hýbal?

          Já si raději všechna nastavení sedla fotím, protože jsem třeba na silničce dlouho laboroval, než jsem došel k optimu, ale nechápu, že ti s ním hýbal … :o/

          0 0
          • lucie.pelantova  

            Poprvé, protože musel upravit sedlovku.

            Podruhé, protože myslel, že to chceme – ne, jen jsme zmínili, že už stačí pár mm k doladění.

            0 0
            • Idas  

              Jestli ta sirka sedla nesouhlasi tak to bude porad problem.

              Podivej se zde jak se to da zmerit, staci si sednout podle navodu na vlnity papir a hned uvidis kde je problem.

              https://www.sq-lab.com/…zuhause.html

              0 0
            • Nutribird  

              Díval jsem se na profilové fotky a na první bych řekl je sedlo OK na 7 to vypadá, že jde dolů a na tom bych nejezdil, ale může to být jen špatný úhel záběru.. Jinak pěkná šlupka. Taky jsem tak nějak řešil sedlo a borec co závodí mi řekl. Sedlo není problém, hlavní je dobrá vložka a nastavení.

              0 0
              • lucie.pelantova  

                To není to sedlo, co mám. Toto šlo po týdnu pryč, šlo mi o váhu, ale Carbon sedlo není pro mě.

                Navíc teď je sedlovka o trochu víc vysunuta.

                0 0
              • lucie.pelantova  

                Na starších fotkach v profilu, jde SDG sedlo, tak ako mi sedělo a vyhovovalo. Carbonové sedlo Time bylo foceno jen na zkoušku, než šlo do světa ...... Protože z něj mě neskutečně bolely styd.,kosti a chytaly křeče.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.