Rubrika pro nováčky (nápad k diskusi)

72 nepřečtených
  • admin

    Zdravím,

    rád bych omezil zakládání témat „Jaké vybrat kolo“ stále dokola nováčky. Mám představu postupně připravit mnohodílný seriál o výběru kola a obecně o základech pro nováčky. Mělo by jít v podstatě o články s odkazy na důležitá a zajímavá témata tady na fóru. Zatím to tu vykopávám a pokud by to někoho zaujalo a chtěl by mi s tím pomoci (viz níže), budu rád, když mi napíše.

    Namátkou vypíšu témata, která by se mohla v přehledném „manuálu“ zpracovat:

    – Pro jaký účel vybrat jaký typ kola?

    – Jak správně zvolit velikost rámu?

    – Kdy hardtail/full/…?

    – Jak se rozhodnout kolik do kola investovat?

    – Co mohu očekávat od kola v cenové hladině do 10 tis. Kč, 10 – 20 tis. Kč, 20 – 30 tis. Kč, 30 – 50 tis. Kč atd.

    – Materiály rámů a jak se v nich zorientovat

    – Odpružené vidlice – jaké typy, výhody nevýhody

    – Velikosti kol – jakou zvolit?

    – Jaké brzdy zvolit, v čem se liší, …?

    – Hmotnost kola – kdy a pro koho je ne/důležitá, co ji nejvíce ovlivňuje, …

    – Kdy se vyplatí nechat si kolo postavit a kdy ne?

    – atd. atd. atd.

    Představoval bych si kratší články hlavně s odkazy na témata, která je dobrá pročíst. Vše doplněné obrázky a fotkami.

    Představa je taková, že bych vytvořil kompletní „osnovu“ třeba i o 100 – 200 tématech (i podle toho, co navrhnete tady v diskusi, že by bylo užitečné) a pak najdu autory, kterým se do toho bude chtít. Pokud se někdo zajímá o jen konkrétní oblasti a myslí si, že má na to napsat čtivě informační články a má přehled o tématech, kde se dané věci řešili, budu rád, když se mi ozve.

    Samozřejmě by to byla zaplacená práce, nechci nic zadarmo. Pokud by se do toho někdo z vás měl zájem pustit, budu rád, když mi napíšete na admin@bike-forum.cz a třeba by z toho něco užitečného vzniklo.

    Kdo o to zájem nemá, budu rád, když aspoň napíšete názor nebo byste vypsali podle vás odkazy na top diskuze ke konkrétním tématům o výběru kola na Bike-foru (zatím hlavně pro nováčky, které bych tam při zakládání tématu posílal přes odkaz). Případně napište, jaké téma by bylo dobré formou takových info článků zpracovat.

    Pokud se nikdo nenajde nebo o to obecně nebude zájem, chystat to nebudu. Toto téma je jako sonda, zda se vám to zdá jako dobrý nápad. Na témata nováčků o výběru kola jsou tu občas pochopitelné stížnosti a toto by mohlo pomoci a být užitečné zároveň :-)

    Díky!

    0 0
    • Pán z Dubu  

      To je hodně práce něco takového sestavit, pak to zestručnit do neodpuzujícího rozsahu a ještě to aktualizovat. Jsou výrobci, kteří na svých stránkách něco takového ke svým sortimentům mají, na dotazech mnohých čerstvě zaregistrovaných není patrná znalost tohoto a někdy snad i povědomí o gůglu. Na jednu stranu je B-F otevřené fórum a bez přítoku nových, byť lama dotazů, by mohlo začít převažovat trollení a úmrtnost skalních, kteří už si mezi sebou skoro všechno napsali. Na stranu druhou by nějaké přibrždění těch, co rychleji píšou než myslí, bylo dobré vmezeřit. Možná by stálo za vyzkoušení vnutit k registraci přečtení desatera (nejen souhlasem bez přečtení) a možnost vložit příspěvek a založit vlákno např. až 14 dní po registraci.

      0 0
      • Lišák  

        Bych řekl, že pokud má někdo problém a bude mu dovoleno se zeptat za půl měsíce, tak tady za chvíli žádný nováček nebude.

        0 0
        • nitraq  

          Na některých fórech (především anglických) jsem se setkal s pravidlem napiš deset odpovědí a poté můžeš založit nové vlákno. Stejně jako čekačku 14 dní bych ani tohle neviděl jako použitelné.

          0 0
          • jecnak  

            Taky si myslim, ze v aktualnim stavu je oboji nepouzitelne a kontraproduktivni. Na druhou stranu mit kam novacky odkazat pro prvotni orientaci by nebylo od veci. Aktualne se odkazuje na Sheldona, ktery uz pomalu ale jiste zacina byt zastaraly a nikdo ho neupdatuje.

            0 0
            • jecnak  

              Nechal jsem si to jeste projit hlavou a prijde mi, ze by uplne stacila cekacka pro novacky na moznost vytvorit nove vlakno treba jen 2–4h. Tim by se odfiltrovali nejvetsi lenosi, kteri nemaji nejmensi snahu sami neco resit a misto chvilky hledani na foru ci v internetu obecne proste jdou a vytvori nove vlakno.

              0 0
              • bruco  

                Aktivacia registracie mailom a mail posielany s oneskorenim 2–4 hodiny?

                0 0
              • kyl  

                Na jednom fóru co chodím je to tak,že první příspěvek musí nováček zaslat adminovi,ten ho posoudí a když je vyhovující,může už nováček zakládat sám.

                0 0
      • Esi  

        Pauza 14 dní je asi hodně ale takové 2–3 dny by mohlo pomoct, alespoň se mezi tím pokusí si něco v diskuzi najít a případný dotaz položit ve vláknu které je prakticky stejné, viz tady kolo za 30 ta vlákna jsou minimálně 3 za poslední měsíc

        0 0
    • roman 3D  

      připadá mi to jako stejná snaha kam s tlačítken Zpět

      0 0
    • MirosPikos  

      Myslím, že s tím souvisí i možnost blokovat vlákna, tak jako to bylo ve staré verzi. Kdy nemusel člověk jako cvičená opice otvírat denně kolem 20 oken, aby nezajímavá nebo věčně se opakující vlákna typu „Kolo 15–20 tisíc“ přidal do blokovaných.

      Bude to mít i pozitivní vliv na zatížení serveru. Na druhou stranu méně zobrazených reklam – a to za předpokladu, že uživatel nepoužívá nějaký AdBlock.

      0 0
    • Lister  

      Nápad to asi není úplně špatný, ale efekt bude mít dle mého nulový. Článků tohoto typu je na webu spousta, přesto to nikdo číst nebude. pro většinu lidí je mnohem jednodušší založit vlákno „Chi kolo do 15 tis“ (A proč vlastně 15 tis, co je na té částce tak zajímavé, že všichni chtějí kolo za 15 tis???) a pak čekat na odpovědi.

      0 0
      • Lišák  

        Na 15kKč je zajímavé to, že je to měsíční výplata dost velké části populace v ČR. No a koupit si kolo za celou výplatu nelze, tudíž na kolo za 15kKč se musí šetřit. No a z toho důvodu tuto částku nechce tazatel vyhodit za něco, co nebue úplně dobré. V rámci této ceny tedy.

        Pokud někdo vydělává 100kKč, tak o kole za 100kKč taky diskutuje.

        0 0
        • Člověk a jeho svět  

          To, jak na něco musíš dlouho šetřit je podle mě irelevantní ;)

          0 0
          • Lišák  

            Myslím, že ne. Když si člověk s výdělkem 100 koupí kolo za 15 a nebude mu sedět, tak si může ihned koupit další. To se o tom prvním případu říct nedá.

            Můj názor. Nemusíš s ním souhlasit. ;-)

            0 0
    • hony007  

      Já bych tu osnovu dal přímo do registrace, asi bych tam ani nedával víc než to, co jsi už vypsal (pokud vůbec tohle všechno), aby se nováček proklikal tím, kolik do toho chce vrazit, na jaký typ ježdění, k tomu bych mu udělal „nováčkovský“ výpis témat, kde by ke každýmu jím označenýmu tématu byly 2–3 thready (nejlíp aktualizovaný a promazávaný) a pak bych ho teprve pustil na normální b-f.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Nebo zkusit udělat při zakládání nového vlákna vyskakovací okno s odkazem na historii pro nově zaregistrované uživatele, protože desatero při registraci opravdu nikdo nečte.

      0 0
      • madcat  

        Vymakal bych to tím způsobem, kdybych to uměl, že by po zadání názvu novýho, ale ještě neuloženýho vlákna, vyskočilo okno, kde by nějakej „quick search engine“ automaticky doporučil výsledky vyhledávání za poslední třeba rok nebo tak něco… Prostě tazatel greenhorn zadá „kolo do 30 tisíc“ a když klikne na „založit téma“, tak mu vyskočí něco jako „opravdu si přeješ založit téma, na tvůj dotaz zde za poslední rok máme následující…“. A svítilo by tam velký tlačítko „zrušit zakládání vlákna“ nebo tak něco, a pouze mrňavým písmem by bylo „opravdu založit“.

        Samozřejmě to beru trochu s nadsázkou, ale třeba by to trochu od té přehršle stále stejných dotazů trochu pomohlo…

        No a ta myšlenka, co tu někdo nadhodil, že by novej uživatel měl právo zakládat nový vlákna až po napsání třeba deseti odpovědí, ta se mi celkem líbí, tak je to myslím třeba na Chronomagu a možná i jiných fórech… Anebo po nějaké časové prodlevě od registrace, to už je na zvážení…

        0 0
        • Smazaný účet  

          Co píšeš mě taky napadlo, ale nevěděl jsem, jak moc je to reálné. Nějaké omezení bych dal, protože i mě už vadí ručně blokovat tyto vlákna.

          Dal bych klidně nějaké omezení. Forum lze číst i bez registrace, aspoň se posnaží. Takhle při registraci to desatero opravdu nikdo nečte. Ještě by bylo fajn, kdyby bylo vyhledávání podle datumu a roku. Mnohé by to třeba taky usnadnilo, protože když pak někdo vidí staré vlákno, sem tam nové, tak to odmítá číst.

          0 0
        • bruco  

          10 odpovedi je o nicom. Namiesto zalozenej „blbej“ temy tu pribudne 10 „blbych“ odpovedi v existujicich temach a nasledne aj nova „blba“ tema, ktoru chcel povodne zalozit.

          0 0
          • Lišák  

            Přesně. Co bude asi tak člověk, který o kolech moc neví (proto se patrně přišel poradit) psát za odpovědi?

            0 0
    • Erknold  

      Než se pustit do tuté složité práce, zkusil bych využít jednodušších nástrojů.

      1. jak bylo psáno, možnost založit téma až po 3–5 dnech, přičemž při pokusu založit téma mu stránka napíše, nejdřív zkus hledat „Tvůj problém“ v případě výběru kola „Tvůj finanční limit“
      2. přenastavit vyhledávání. Když dám vyhledat 20000 první nález je z roku 2012, druhý má asi jednu reakci. Prioritně by se měly ukazovat vlákna maximálně dva roky stará a řazená podle počtu příspěvků (ty jsou většinou nejzajímavější). Pět let staré vlákno u výběru kola, je jak číst o tři roky starém mobilu :)

      Pokud nezaberou jednoduché nástroje, tak hurá do složitějších. Ale kdo bude moderovat příspěvky a hlavně, kdo je tu tak znalý a není jen pisálek jako já :)

      0 0
      • Malej  

        S vyhledáváním souhlasím, 6–8 let stará vlákna co mi to řadí jako první už většinou nejsou aktuální.

        0 0
    • C.A.C  

      Ty stupidní dotazy jsou pořád dokola a mě už sere i jejich blokování. Přijde mi, že je to horší a horší. Je to pouze lenost tazatelů hledat kdekoliv na webu nebo tady. Sice každej jednou začínal, ale co je moc, to je moc. Takže uvítám cokoliv, co přibrzdí příval dotazů na kola za „ix“ tisíc korun.

      0 0
    • Captainrosette  

      Kdyby něco takového existovalo a dalo se to snadno najít, když jsem si kupoval svoje kolo, nevypadal bych pak v obchodě jako totální blbec. Kéž by takovýhle návody existovali ve všech problematikách (počítače, sluchátka, atd…).

      0 0
      • hony007  

        Nevím, kdy jsi kupoval svoje kolo, ale já sem si to tady prošel ještě před registrací (léto 2011) a pak kolo koupil, aniž bych sem musel napsat jedinou otázku k němu, všechno už tu bylo napsané.

        0 0
        • Captainrosette  

          Šlo o to, že jsem kolo kupoval celkem narychlo, kvůli výhodné nabídce. Ne každý má čas tady prolejzat tunu příspěvků. Taky hlavně aspousta lidí tomu čtení tolik času dát nechce, tak si myslím, že kvalitní výtah by pomohl. :)

          0 0
    • Pán z Dubu  

      Na Kolo.cz už je mnohé hotovo: Rady http://kolo.cz/…ady-pro-zeny

      Přehled obchodů i strukturovaný katalog kol….

      0 0
    • Smazaný účet  

      A jsme u toho…

      0 0
      • admin  

        Proto jsem toto téma založil :-) Chtěl bych to zlepšit.

        0 0
        • Smazaný účet  

          A vlastně i ten Giant – Kellys nad tím. To je mi jasné, jen je to přesný příklad toho, co tu teď řešíme :)

          0 0
          • mr.antik  

            Tak ono jedna věc je, že nabídka kol se mění, navíc jsou často různé cenové akce, výprodeje, případně číhající prodejci a stavitelé, který z tohodle maj celkem šlušný byznys…

            Obecných povidání je všude spousta, většinou i na stránkách výrobců, jak to těm lidem naservírovat pod nos ještě víc si nedovedu představit – výběr kategorie kola, správný posed atd… je na 30 sekund googlení…

            0 0
            • Smazaný účet  

              Spíš jde o to docílit toho, aby se vůbec vědělo, že nějaká historie je, protože na čtení nějakých pravidel evidentně každej s.re!

              Pak neustále jen čteš – Historii jsi četl? Ne, promiň, jsem tu nový.

              Ano, každý nějak začíná a nemůže se orientovat ve všem, ale chce to vyvinout trochu snahy. Přeci jen by bylo lepší, kdyby využívaly již založené vlákno, ale to se odvíjí opět od historie. Pak se každý diví, když po nich chce někdo prachy, protože byly líný přečíst smluvní podmínky. Ale to už jsem odbočil…

              0 0
        • Pán z Dubu  

          Připomněl se i speciální kategorie „věčný nováček“ tele ve svém asi 125. vlákně.

          0 0
    • dalimil  

      ale dotazy většinou jsou doplněny konkrétními odkazy na nabídku v obchodech nebo eshopu, která se neustále mění, takže se tomu stejně nezabrání. Vybírá se podle ceny, barvy, dostupnosti, takže takový přehled je ok, ale pokládání dotazu k posouzení konrétní nabídky to nezabrání. Mě to tedy přijde jako zbytečné. Odložená registrace mi přijde jako zbytečná diskriminace a zavání to elitářstvím… Zas takové zaplevelení tu nevidím.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Z jiného (lyžařského) fóra: ten samý stav, každá výprodejová akce znamená vlnu dalších dotazů podobných si jako vejce vejci. Nedá se s tím nic dělat, krom toho, že se vytvoří ‚průvodce‘, který shrne obecné teze výběru kola pro různé cílové skupiny a odkaz na něj pak nějaká dobrá duše dá v odpověď zakladateli vlákna. Minimálně se tím urychlí pídění po základních informacích tazatele jako tělesná hmotnost, výška, dosavadní zkušenosti, nájezd, předpokládané použití atd. Myslím, že pokud by nejpozději ve druhém příspěvku byly zakladatelem předloženy všechny potřebné údaje, bylo by to mnohem lepší, než typické stručné: Líbí se mi kola X, Y, Z, které z nich je lepší, které si mám koupit, poraďte. A po nich sáhodlouhé páčení a zamlčování základních informací.

        Dotazovací kulturu to chce pozvednout, soudruzi.

        0 0
    • Martin  

      nevím, jestli to tu už padlo, ale zajímavá možnost by byla zkusit podle názvu tématu dohledat podobná témata a vypsat plovoucí okno s textem typu "téma kolo do 15 000 se zde již řešilo v těchto tématech: a vypsat třeba pět nejčerstvějších odkazů… a donutit uživatele, aby to okno zavřel křížkem. pak mu samozřejmě dovolit dotaz položit. ale je docela možné, že nějaké procento nováčků by to mohlo nasměrovat do stávajícího tématu

      nicméně nápad sepsat kuchařku základních problémů při výběru kola považuji za velice dobrý.

      0 0
    • Reggie  

      jedno z prvních témat pro nováčky by mohlo být třeba správná terminologie. Ono googlovat sice umí každý, ale s názvy jako sedák (sedlo) nebo medajle (pedály) toho asi moc nevygooglují.

      0 0
      • bruco  

        Podla mnohych otazok, ktore su tu, by som povedal, ze niektori nevedia ani citat s pochopenim, nieto este googlit.

        0 0
    • scret  

      dle myho nazoru je to urcite dobry napad… Minimalne bude slusne misto, kam novacka odkazat:)

      Ad registrace – nejake opozdeni s reakcemi by mozna taky nebylo od veci (1–3dny myslim bohate postaci, vic dni uz by bylo myslim dost kontraproduktivni)

      Ad cteni desatera – nevim jak donutit uzivatele, aby se dle nej ridili, precteni asi nic neresi…

      0 0
    • HonzaToman  

      Já jsem teda taky nováček :-) Ale z mého pohledu jsou ty jmenované věci na nic. Jenom ty lidi půjdou jinam a budou dělat návštěvnost jinde a postupně se vám tady z toho stane privátní diskuze.

      Podle mne by bylo mnohem lepší aby si nováček mohl položit jakkoli stupidní dotaz, ale ne do hlavního fóra, ale do nějaké části fóra označené jako např. „karanténa“ a pokud by ten dotaz byl smysluplný,tak by se pak přesunul do hlavních kategorií. Do té karantény by chodil jenom ten kdo opravdu chce těm nováčkům pomáhat. Až by člověk měl např. 20 příspěvků tak by ho to pustilo do normální diskuze. Smozřejmě přispívat do sttávajících vláken by mohl hned.

      hm?

      0 0
      • roman 3D  

        a kam jinam by chodili dělat návštěvnost?

        0 0
        • nitraq  

          Nakole, cyklodiskuze…?

          0 0
          • Martin  

            no zrovna ta cyklodiskuze by to vytrhla. nedávno jsem se tam po dlouhé době podíval a furt stejná písnička… mrtvé fórum bez vývoje

            0 0
        • Rychlej turista  

          To je celkem buřt, důležité je jen to, že by se sem už nemuseli vrátit. Alespoň já osobně to tak dělám. Když narazím na nějaké obstrukce, směrnice, příkazy a zákazy, které by mi komplikovaly život, tak je neřeším a odcházím tam, kde mi nikdo život ještě neorganizuje.

          0 0
      • dalimil  

        na dotazy na které nechci nebo neumím odpovědět prostě neodpovídám, nerozklikávám. Nevím co je v tom za problém a proč je okolo toho takové haló. Jestli někdo poradit chce, konkrétní kola tazetele prohlídnout a dát rešerži, tak jenom dobře. Ale karanténa ? proboha…

        0 0
        • alinceb  

          Princip je ten, že jsou tu lidi, kteří chtějí poradit. Psát ale to samé 10× týdně jen proto,že se někomu nechce hledat v historii, už člověka po nějaké době přestane bavit…

          0 0
          • Martin  

            problém je i v lenosti nových uživatelů – JÁ chci kolo a JÁ si na to založím MOJE téma… co na tom, že se stejný dotaz řešil před dvěma hodinami…

            0 0
            • dalimil  

              neprojížděl jsem všechna tyhle témata, ale podle mě se tam ptají na konkrétní modely podle svého výběru. Na to je opravdu vlastní vlákno nejlepší, stejně vybírají hlavně podle vizuálu a pak osazení, tam je k jinému typu kola prd platná…

              0 0
              • Martin  

                však tazatel nemusí číst informace k jinému typu kola. stačí jenom do už existujícího témat „vybírám kolo za 20 tisíc“ přidat svůj dotaz…

                0 0
            • Pán z Dubu  

              S žádostí o radu s výběrem nového kola mi přijde na místě založit nové vlákno za předpokladu, že se kromě finančního limitu uvede komplexnější info o figuře, jízdním stylu člověka a jeho dalších požadavcích na kolo, když si zdůvodní proč ho zaujala jím odkazovaná kola. U dospělých by se šiklo uvést referenční předchozí užívaná kola – v čem nedostačovala.

              Zakladatel vlákna asi bude chtít zodpovídat případné dotazy, aby mu mohlo být porazeno. Prolínat více lidí by bylo zmatečné.

              Na toto by Propedeutika byla dobrá.

              Jiná situace je u nových obecných vláken typu: Čím mejete řetěz? Tam by bylo dobré před možností zveřejnění vlákna potenciálnímu zakladateli pomocí již existující fce „Podobné diskuse“ nabídnout nalezený seznam podobných – s textem z desatera: Nenalezl jsi odpověď v těchto vláknech? Před založením nového vlákna preferuj v pokračování staršího – tématicky nejbližšího vlákna.

              0 0
          • Medunka  

            +1, mám to stejně. Už ani neodkazuji na historii (za to jsem byla párkrát nazvána nevhodnými výrazy) a vlákno ignoruji. Moje škoda to není, je to jen škoda uživatele, že nechce/neumí hledat.

            0 0
    • Kelib  

      Inspiroval bych se na velkých zahraničních forech, které si musí udržet svou kvalitu. Napadá mě např. www.stackoverflow.com (programátorské forum). Je tam jakási karma, a pro vytvoření nového příspěvku člověk musí mít > 15 bodů. Body se získávají různě, např. tím že „lajknu“ nějaký cizí příspěvek (otázku či odpověď), či ji navrhnu jako „pravdivou odpověď na zakládající otázku“.

      Díky tomu jsou zde hodnoceny i otázky a odpovědi, což je zahrnuto ve vyhledávání.

      Pokud někdo vytvoří duplikovanou otázku, je vlákno uzavřeno a bývá tam často jediná odpověď: Possibly duplicated: www.stackoverflow.com/…ovana_otazka

      Dále v okamžiku kdy napíšu nadpis příspěvku, objeví se mi 5 příspěvků z historie pod titulkem: „Questions that may already have your answer“

      Tuším že je tam i nějaký automatický filtr na hloupé dotazy (nadpisy) typu: Prosím pomoc.

      A určitě je tam i spousta dalších funkcí, o kterých sám nevím, neboď je tam většinou již vše napsané a tudíž jsem neměl moc důvodů zakládat nová vlákna.

      0 0
    • BikeříkCZ  

      Problem vidim i v tom, ze uzivatele pochopitelne chteji co nejlepsi kolo za sve penize. Problem je:

      • ze se v tematu vůbec nevyznaji. Nekteri mozna vedi, jake rady vybavy Shimano (od Altusu po XTR), ale už netuší, jak je to s vidlicemi. Kdo se popravdě v tom má vyznat? Třeba jen Suntour – XCR, XCT, XCM, NXC, HLO … prostě chaos. Navíc někteří ani neví, že vidlice se dělí na pružinové a vzduchové, přičemž ty druhé jsou obvykle lepší.
      • stavitel je super, ale většina z nich si myslí, že kolo stavěné na zákazku je citelně dražší než sériovka (přitom je to naopak). Já, když chvilku hledal na netu vlastní kola, tak jsem se dostal na pár mimořádně znatených a chaotických webů, přičemž výsledkem bylo citelně drazší kolo, než jsem chtěl, takze jsem tuto zalezitost opet opustil (abych se k ni pak NAHODOU opet vratil).

      S ohledem na to bych navrhoval:

      • udělat prostě stručného průvodce nejdůležitějšími komponentami (ram, vybava, vidlice), at si lidi proste nemysli, ze vidlice za 1000 Kc je na kolem za 26 tisic v pořádku a at se v tom trochu orientuji (ja uz treba kolo mam, ale ve vidlicich mam stale chaos)
      • více spolupracovat se staviteli, udělat stránku s nějakými orientačními sestavami, cenami a kontakty (tohle tu uz kdysi nekdo navrhoval). Je mi samozrejme jasne, ze vetsina tech, co jsou zde na foru a prodavaji seriovky, bude tezce proti.
      • tyto informace nejak pripnout nahoru, na zacatek fora, nebo kazdemu novemu uzivateli poslat odkat na nej atd.
      0 0
      • Evilcleaner  

        za sebe můžu říct, že by bylo fajn ponechat B-Fko jako uživatelskou platformu se zachováním současného statutu, kdy prodejci, stavitelé, servisy sice nabízejí své služby, ale děje se tak nepříliš okatě. je pravda, že někteří se snaží své služby tlačit silou a pletou si vlákna s vlastní reklamou, ale s těmito se zpravidla stálé osazenstvo vypořádá poměrně brzy. nějaký posun B-Fka blíže ke komerčnímu pojetí by podle mě bylo na škodu.

        něco jiného by mohla být sekce fora pro obchodníky, která by sloužila ke kontaktování prodejce zákazníkem. dává smysl aby tato služba mohla být placená (pochopitelně obchodníkem, obdobně jako inzerce, otázka jak to zpoplatnit)

        jinak ke konkrétním návrhům – musel by někdo trvale dělat na tom, aby to bylo aktuální, mění se modely, specifikace, mnohdy se až časem ukáže, že novinka zdaleka není tak dobrá jak se zdálo – takto mnohdy spekulativním informacem dávat ofiko nálepku B-F mi opět nepřijde štastné. stejně tak orientační stavby nedávají smysl, resp kdo by to aktualizoval? meziroční změny cen bývají občas i v desítkách procent, dostupnost dílů v sezoně je kapitola sama pro sebe. samozřejmě by mi velmi vyhovovalo, kdyby oficiální linka B-Fka tlačila stavbu jako správné řešení, ale to by poněkud omezovalo konkurenční prostředí a to z pohledu zákazníka správné není.

        změny navrhované ve vláknu, které se mi líbí:

        1. časová dilatace mezi vytvořením účtu a založením prvního vlákna (stačí 2–3 hodiny)
        2. nabídka obdobných témat z historie při zakládání tématu – včetně sugestivních opatření typu velké tlačítko ‚nepřeju si založit vlákno‘ x malým ‚založit vlákno‘
        3. zvýraznění desatera při registraci a zakládání vláken
        4. za zajímavý nápad považuju i oddělení vláken od nováčků, ale představoval bych si to spíše jako možnost v nastavení profilu (zobrazovat / nezobrazovat vlákna od nováčků na hlavní stránce)
        5. líbil by se mi vznik nějakého jednoduchého průvodce, ale v mnohem menší míře než zminuje admin na začátku. spíše v podobně obecně platných krátkých komentářů k jednotlivým komponentům a druhům kol. cílovou skupinou by měli být ti, kteří se v tom nevyznají tj. 90% těch co zakládají vlákna o levných kolech, ten kdo si kupuje kolo za pade obvykle už ví proč to dělá.

        za sebe teda přidávám možnost vzniku obchodní zony, kde by prodejci mohli mít svůj koutek (možnost nějaké formy zpoplatnění) a pro uživatele by bylo jednoduché je kontaktovat. oproti klasickým webovým prezentacím by zde byla především možnost zpětné vazby pro ostatní uživatele, např formou hodnocení či recenzí a kontaktu zákazníka s zákazníkem (toto na heurece jaksi nejde)

        0 0
    • admin  

      Zatím jsem přidal první krok a to když někdo zakládá vlákno a vybere kategorii Výběr kola, tak mu vyskočí výrazné upozornění, že si má nejdříve pročíst dřívější témata, použít vyhledávání a když už se ptá, tak aby dotaz položil konkrétně a až po tom, co si udělá aspoň základní přehled… Uvidíme, jak toto pomůže. Je to jen první rychlý krok :)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jen není vůbec výrazné – pečlivě pročtěte předchozí vlákna . Barva světle modrá oproti té hnědé okolo není skoro vidět. Dal bych třeba červenou a tučně.

        0 0
        • admin  

          Díky, barvu opravím, to je chyba.

          0 0
          • Smazaný účet  

            On už to zde někdo zmiňoval, ale je jasný, že člověk může něco přehlédnout v takovém množství odpovědí :)

            0 0
            • Petr L2  

              Je sice užitěčné odkazovat podle textu autora na předchozí příspěvky se stejným klíčovým slovem, nebo spojením, ale vývoj jde dopředu a mnoho již zodpovězených otázek ztrácí po chvíli svojí hodnotu. Napište si např. Spec Pitch a budete mít v diskusi full, přitom aktuálně je pod tím jménem v prodeji HT okolo 15 000 Kč. A takových případů bude jistě víc.

              0 0
              • madcat  

                Tyhlety případy, kdy se pod jedním klíčovým slovem schovává více různých a různě starých předmětů, budou vždycky, a imho jich není nijak statisticky mnoho, aby výrazněji vadily. Navíc by pomyslnýmu zakladateli novýho vlákna mohlo v orientaci třeba pomoct, pokud by u navrhovanýho již existujícího vlákna bylo uvedeno datum založení, a tím jej jasně informovalo, jestli si hraje na archeologa, nebo je navrhovaný vlákno ještě „použitelný“.

                0 0
                • bruco  

                  O pouzitelnosti viac napovie datum posledneho prispevku.

                  0 0
                • Petr L2  

                  Je jich víc, než si dovedeme představit, skoro každý produkt se v čase mění, ale osvědčené názvy zůstávají. Vím proč to píšu, po více jak 10 letech jsem se vrátil ke kolu a nezůstal kromě názvů kámen na kameni a cokoliv jsem hledal, tak bylo moc zajímavé do doby, než jsem se podíval na datum posledního příspěvku takže není divu, že pokud někdo, kdo není „in“ volí radši nový dotaz, než se pokoušet hledat v již mrtvé komunikaci.

                  V zásadě pokud se kdokoliv, bez znalosti techniky rok, dva, tři zpět potřebuje něco dozvědět, těžko se něco dočte, protože ví prd, jestli to stále platí, nebo ne a zeptat se je kolikrát pouze nahrávka na smeč chytrákům, co v lepším případě místo odpovědi doporučí prolézt starší příspěvky a každou chvíli riskuje, že místo odpovědi se dozví, že je debil, co se neumí pořádně zeptat a že to tu bylo již 100×. a nic víc. Navíc mnoho lidí má vlákna , která jsou za zenitem, nebo mimo jejich focus ,zablokovaná, takže pokud se v nich po čase objeví další příspěvek, nedočká se odpovědi. Proto je opravdu nejefektivnější založit nové vlákno, jádro dotazu trochu modifikovat, aby nebylo tak okatě na ráně, přetrpět pár doporučení o starých příspěvcích, modlit se, aby se do toho nevložil jeden z mnoha chytráků, co jsou specialisti na odpovědi jedním slovem, nejlépe ANO, nebo MÁM a požadovaný výsledek se nakonec dostaví.

                  0 0
                  • Medunka  

                    Patřím k uživatelům, kteří si nemyslí, že založit nové vlákno je vždy nejefektivnější. Existují vyjímky, to ano, ale ve většině případů je to neefektivní.

                    Viz třeba komentář Alinceba http://www.bike-forum.cz/…ad-k-diskusi#…

                    Zažila jsem hodně nově založených dotazů bez reakce a přitom v historii by zakladatel odpověď našel jedna dvě. Jen nikdo znovu nechce vypisovat, dohledávat, dávat linky. Proč by to měl dělat za tazatele.

                    Dělám ve firmě, kde máme odpovědi na nejčastější otázky přímo na stránkách. Aby člověk získal mé telefonní číslo, musí jít na naše stránky a to telefonní číslo najde hned vedle těchto otázek a odpovědí. Každý druhý volající najde odpověď přávě v těchto odpovědích. Stejně zvedne telefon a zavolá. Já za odpovídání placená jsem. Ale tady na BF nikdo není placený za to, aby znovu a znovu odpovídal na již dříve zodpovězené dotazy, kdy odpovědi jsou stále RELEVANTNÍ.

                    0 0
    • Marsve  

      Seriál o obecných principech výběru kola je super nápad. Ale přijde mi že dost diskusí stejně končí vkládáním linků na konkrétní kola ve stylu „co si myslíte o tomhle?“. To se nutně opakuje rok co rok s novými modely a komponentami. Nepomohlo by něco na způsob „katalogu kol“? Ke každému kolu založit v katalogu vlastní „téma“ s označením modelu, modelovým rokem, přibližným cenovým rozpětím, a plusy/mínusy hodnocení uživatelů. Pod tím pak normální diskuse, kde by se mohly házet aktuální linky na eshopy, diskutovat o výhodách a nevýhodách, doporučovat podobné modely z katalogu apod. Koneckonců podobně tu funguje galerie „Naše biky“. Kdyby se v katalogu dalo hledat podle roku, cenového rozpětí, zaměření kola, hodnocení, mohlo by to být zajímavý.

      (PS: záměrně se vyhýbám otázce, jak by se ten katalog moderoval/udržo­val. :-))

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse