• zdenekhubner

    Koupil jsem po dlouhém hledání kola pro všechno Reigna od Giantu. Meřím 179 a vzhledem k tomu, že měl vždy rám spíš menší rámy, volba padla na 18", o 20" jsem ani nepřemýšlel. Nicméně, kolo stojí a z čeho jsem trochu na rozpacích je jeho délka. I když jsem zvyklej z předchozích kol na krátký představce, sedlo mám tady naražený dozadu nadoraz a kolo je mi subjektivně stále krátký i s 90 mm představcem. Obávám se, že ho budu muset nahradit za delší a to jsem neměl v plánu a vůbec mě to netěší. Přeměřil jsem rám a od středu hlavový trubky do středu sedlový má 54,5 cm. Když se podívám na tabulku geometrií na webu, měl by mít 57,9 mm měřeno v horizontální vodorovné spojnici přímek vycházejích z hlavové a sedlové trubky. Jenže to je tak virtuální údaj, že při měření takový číslo nevyždímu i kdybych měl sedlovku ohnout dozadu ve svěráku. Může mi někdo z majitelů jiného Reigna poslat míry jeho rámu měřené prvním uvedeným způsobem? Díky moc

    0 0
    •  

      Míry ti nepovím, neb jsem neměřil, ale mám 174 cm a 18 rám mi je akorát při posunutým sedlu úplně dozadu a 8cm představcem. Ten rám je strašně krátkej.

      0 0
    • Darkson  

      nazdárek zdenku:-). měřim 178 cm, mam u VT 18,5 efektivní horní rámovou trubku 590 mm(podle webu), představec 9 cm a kratší rám bych teda nechtěl.

      0 0
      • zdenekhubner  

        Čus;-) tak konečně mám normální kolo, člověče. Ještě dva roky tvrdýho treéninku a budu se moct s Tebou jít i projet:-) Hele, s tou délkou mi to ani neříkej, 55 a 59 efektivní délky rozdílu proti VT je na můj vkus trochu moc:-( Skoro přemýšlím, zda nemohl Taiwanec chybu, nerozumím tomu.

        0 0
        • fousek  

          Bych si z toho moc nedelal, ja merim 186–7 cm a XC bike mam horni ramovou trubku 550 mm dlouhou (asi 50 mm predstavec), u silnicky 575, u FR stroje 530 mm, aspon se na tom lip skace, zvlast u Reigna, aspon ho budes pouzivat na co je delanej:-)

          0 0
    • kesu  

      informace k nicemu ale muj ram by mel mit v 19tce 610mm a nenamerim tomu ani nahodou vic jak 585..

      0 0
    • Pavlos  

      hele ja mam 183 a mel sem reigna v 18" no dal jsem tam 60 predstavec a mel jsem ho akorat tohle proste neni xc chrti kolo

      ikdyz dalo by se postavit:)

      0 0
      • zdenekhubner  

        Hele, já neměl za posledních 5 let delší představec než 60mm. Vůbec tomu nerozumím. Zřejmě máš model 2006, je to tak? Mohl bys to přeměřit, prosím?

        0 0
        • Pavlos  

          byla to 2005 a uz ji nemam

          normalne mi je po nem smutno sem ted zjistil:)

          0 0
          • zdenekhubner  

            Hochu, ta je proti tý mojí dlouhá jak tejden. Pěkný jsi to měl, přesně podle mého gusta. Docela se Ti divím, že sis to nenechal…

            0 0
            • Pavlos  

              tak mas 16" ram

              no sel jsem do endura od speslu:)

              ted by to ale chtelo jeste neco zivejsiho na litacky asi zkusim sehnat nejakeho trance:)

              0 0
    • mr.antik  

      Já mám loňskou 16ku a ta má těch cca 54 cm. S 6cm je to akorát při mých 165 cm, ale mohlo by to být i malinko kratší. Možná pošli sem hoď fotku, jak na tom sedíš. Můj táta má při stejné výšce taky asi o 6 cm delší posed a příjde mu to normální.

      0 0
      • zdenekhubner  

        Tak mi řekni, jak to, že mám 18" a mám jí stejně dlouhou??? Fakt to řestávám chápat…

        0 0
      • zdenekhubner  

        Tak mi řekni, jak to, že mám 18" a mám jí stejně dlouhou??? Fakt to přestávám chápat…

        0 0
        • goofy  

          Letosni Reigny jsou krapet kratsi, ale asi ne az tak. Nechce se mi to zase zkoumat

          0 0
    • Blackbiker  

      mám Reigna v XL 2006.Horní rámová je 630(virtuální) a měřeno klasicky centr sedlovka to centr hlavové jsem naměřil 610. Je to mrzuté, že to máš menší než bys potřeboval,pokud nejde vyměnit,pak jen delší rám a ohnutá sedlovka(př.Thom­son)

      0 0
      • zdenekhubner  

        to je rozdíl 6 cm na horní trubce. Prošel jsem geometrie AM kol všech podstatných výrobců jako Commencal, Specialized aj. a nenašel jsem v M velikosti kratší rám než 56,5 cm, nejdelší pak kolem 58,5. ten můj má při 18" 54 cm. Udávaná geometrie na webu je 57,9 cm.

        0 0
        • BB  

          na tu efektívní délku může mít vliv metodika měření, zda to měří při zatíženém kole, nebo nezatíženém a s jak dlouhou vidlí. Např.Santa Cruz říká u geometrie BLT, že čísla odpovídají nezatíženému kolu s vidlící 496 mm střed korunka. Zdá se mi, že s vyšší vidlí naměříš delší virtuální délku rámu, zvýší se předek zadek je relativně níže a vodorovná spojnice musí jít výše na sedlovku a vzdálenost je delší. Nelámal bych si s tím hlavu, není to XC kolo a na kratší posez si velmi rychle zvykneš.

          0 0
          • zdenekhubner  

            Pokud jde o vyšší vidlici, nemá na měření vliv, přímky jsou stále souběžné ve stejném úhlu, stejně tak při zatížení kola. Na kratší rám si zvykneš, to je fakt, ale ne pokud se bavíme o rzdílech 3–4 cm centimetry

            0 0
            • BB  

              já myslím, že nemáš pravdu, když zvednu předek, tak původní virtuální délka rámu bude najednou směřovat mírně dolu a když ji znovu zvodorovním, tak se protne se sedlouvkou o kus výše a protože sedlovka je pod úhlem cca 71 stupňů, tak musi být delši. Udělej jednoduchou zkoušku, změř si efektivní délku rámu pomocí pravídka a vodováhy, potom podlož přední kolo knihou a zopakuj to a uvidíš, že dostaneš delší rám. Vše platí pokud se oba bavíme o stejném atributu, to je vodorovná spojnice mezi středem hejvyššího místa hlavové trubky se středem sedlovky.

              0 0
    • pitos  

      Mám Trance 06. a jak už tu někdo psal tak ty rozměry jsou u 07. trochu posunuté(zmenšené). Ale stejně mi rozměry které udáváš sedí.Můj Tranc má o centimetr delší horní trubku jak tvůj Reign což je rozdíl toho roku výroby.

      0 0
    • pitos  

      A těch 58cm nebo kolik z toho dostaneš tak že změříš od středu sedlodky po né střed hl.z vrchu ale ze spodu.

      0 0
      • pitos  

        a ještě foto,těch popisků si nevšímej

        0 0
        • BB  

          takhle jsem to ještě měřit neviděl, ale u silniček (což odpovídá obrázku), kde je asi stejný úhel sedlové a hlavové trubky je to jedno.

          0 0
          • pitos  

            Já se tedy v tom měření moc nevyznám ale takto to asi měří Giant na všech kolech.Mě to takto podle mého rámu vychází.

            0 0
            • BB  

              pokud to tak Giant měří, tak to by vysvětlovalo ty různé výsledky u Reigna, protože ten má hodně položenou hlavovou trubku, takže její spodek „uteče“ od sedlové trubky více oproti vršku.

              0 0
              • Palo TT  

                GIANT meria tak ako vsetci ostatni – stiahol som to z ich USA webu a je to pre REIGN 2007. Ja mam XL Trance 07, rozmery sedia s tabulkou a je dlhy jak lokomotiva, co mi vyhovuje.

                Inak sranda, ze XL Reign je 21" (sedlova ma 53cm) a XL Trance je 22" (sedlova ma 56cm).

                0 0
                • pitos  

                  Třeba máš pravdu ale já to vzal z katalogu od progressu a ty rozměry mi sedí. Na tvém foto to je v palcích tak nevím,třeba to bude sedět také.

                  0 0
    • zdenekhubner  

      Ahoj, možná bude pár lidí zajímat, jak celá akce dopadla a to především potenciální zájemce o tento rám: Výměnou rámu za jiný, nový, model 2006. A výsledek? Geometrie, která mi naprosto vyhovuje, ale naprosto. A vyjádřeno v číslech? Cca o 1,3 cm delší rám na horní rámové trubce, menší úhel hlavy (vidlice je více položená) a menší úhel sedlové trubky (posed více vzadu). Vše měřeno s vidlicí RS Pike. Ve finále jsem si pohoršil na tlumiči – Swinger místo RP 3. Naopak rám 2006 se mi vždycky líbil o něco více a to predevším díky uchyceni tlumiče tzv. „v kleci“. A ta změna geometrie, díky ní mám teď kolo, které mi opravdu vyhovuje. Trvám na tom, že geometrie 18" rámu pro rok 2007 od Giantu je nesmyslná. Vytváří obrovskou díru mezi 18" a 20" modelem. Člověk se 180 cm výšky je přesně na rozmezí těchto dvou velikostí a pokud není ochoten si koupit 20", tak si prostě nevybere. Pro ilustraci, velikost Reigna 18" 2007 sedla naprosto dokonale mojí přítelkyni, která měří 172 cm. Na rámu 2006 visí a kolo je na ní očividně velký. Takže asi tak…

      0 0
      •  

        Máš pravdu, sám mám Reign 2007 vel. 18 a na mých 174,5 cm mi sedne úplně akorát. Kámoš má teď Trance 06 vel. 18 a ten je dlóóuheej.

        0 0
      • laba  

        To ještě mají v progressu rámy 2006? Mně před 14ti dny tvrdili, že už žádné rámy Reign nemají.

        0 0
    • cat  

      Merim 181cm. Kdyz bylo sedlo uprostred, vylozene sem sklouzaval. Ted me zbyva necelej centimetr a sedlo bude vzadu uplne. Predstavec mam 90cm a menim za 80– holt vlastnosti ve sjezdu sou dulezitejsi, pak asi sedlo posunu dozadu uplne. Kolo me prijde subjektivne cely maly, hravy. Ted ale nevim, jestli mam byt rad, 20" by byla o neco stabilnejsi v rychlych sjezdech a zkousla by i kratsi predstavec. Kdyz bude sedlo uplne vzadu, nebude to mit vliv na efektivitu slapani?

      0 0
      • zdenekhubner  

        Koukám, že prochápíš tím čím já. Víš, jsem na delší rám zvyklej a totéž na více položenou vidlici. Kolo je stabilní ve vyšších rychlostech a celkově se na něj lépe „poskládám“. Sedlo uplně vzadu mi optimální nepřipadá a to hlavně ve výjezdech. S představcem to samý, doteď jsem vozil 60 mm. Na Reirnovi to ale nepripada v úvahu, do výjezdu bych ho totálně zabil. Kdybych chtěl kolo víc na sjezdy, koupil bych Reign X nebo Glory. Rein má prostě XC geometrii, představec kolem 90 mi přijde jako rozumný kompromis.

        0 0
    • cat  

      Ty udaje co si nameril jsou v efektivni poloze…Oni to meri ve vodorovne- Takze to sedi. Ted sem to meril.

      0 0
      • zdenekhubner  

        Teď Ti nerozumím. Poslední můj příspěvek se týkal srovnání rámu 06 a 07. Měl jsem to štěstí, že jsem měl doma oba a to se stejným osazením. Vše v efektivních mírách. Víš, horizontální měření mi přijde dost relativní a nepřesný.

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce