Regenerace - máte oblíbené postupy po jízdě?

62 nepřečtených
  • Gooorila

    Zdar Protože jsem doposud jezdil jen trasy do těch 30km, neřešil jsem zotavení po jízdě. Včera mě v tom horku nenapadlo nic lepšího, než si naplánovat trasu na 60km. Po třiceti kilometrech jsem si řekl, že to nebyl nejlepší nápad, ale ještě mě to bavilo. Po dalších deseti jsem toho už měl dost a posledních 20 bylo spíše utrpení (to už jsem jel zpáteční cestu a neměl jak jinak cestu zkrátit), kdy jsem prakticky kopce šlapal pěšky (no jo, potupa, ale kdo zná cestu Opava – Ostrava přes Hrabyňák, Vaňkův kopec a za Polomí, ví če to jsou docela prudké kopce). Zkrátka jsem dojel domů mrtev a teď řeším docela silnou bolest v pravém stehně a vnitřně bojuji, zda neřešit a dnešní nadšení z toho, že se mi na mne tak dlouhou trasu povedlo dojet a vyjížďku hodnotím převážně kladně, sednout dneska zase na kolo a pokusit se bolavé části rozjezdit, nebo naopak si nechávát kolo doma a zůstat někde v klidu. Co vy po zajetí vašeho maxima? Máte nějaký postup co pak děláte? Sauna, Masáž, bazén…

    0 0
    • Luka  

      jdi si zaplavat, uvolni ty chudery svaly. Sauna v tomhle horku nevim jestli je uplne dobrej napad…Ale na kolo bych dneska fakt nelezla. to nebude o regeneraci ale o infarktu. A priste prodluzovat trasu postupne a ne hned na dvojnasobek :)

      PS: nepodcenuj protahovani pred a po jizde… PPS: ja taky po ty sobote necejtim stehna, ale to neni ani z pretazeni, jako z toho, ze na me neco lezlo (chripka)

      0 0
      • ememem  

        tak, tak. ked som bol mladsi a blbsi tak pretahovanie pred aj po jazde bol naozaj vynikajuci regeneracny prostriedok. teraz ked som starsi a muderjsi tak som zistil ze male pivo vzdy po hodinke jazdy – ak je taka moznost – je bez najmensej srandy skvely povzbudzujuci a regeneracny prostriedok. je s tym menej roboty a aj to vyjde lacnejsie. doplnat na patricnu hladinu tekutin to staci vodou a nesmie sa to prehnat. kludne si mozes mysliet ze si robim srandu. inac mne sa ako „postprocesing“ osvedcil kupel v studenej vode. tak studena kolko len dokazes vydrzat. ked som kedysik trocha sportoval tak nas aj nutili chodit na masaze a do sauny. nikdy viac. po saune som bol vzdy na srot jak po troch maratonoch a masaz, no comment. neznasam ked ma niekto obchytkava, a ten gel k tomu…inac najlepsie by si urobil keby si to neprehanal a postupnym pravidelnym treningom posuval kompenzacne pasmo. podla citu bez zbyocnej vedy. nechcem ta podcenovat ani byt zbytocne mudry ale kludne by som si tipol ze tvoj stav nema daleko od zachvatenia. uplna regeneracia trva ak sa dobre pamatam tak do tyzdna. aj ked sa to v takomto pripade moc neodporuca skus sa prinutit zajst s bikom pianko aspon na kupalisko do tej studenej vody.

        0 0
      • nobody  

        mi právě strečink prodlužuje regeneraci, zkoušeno několikrát.

        0 0
    • Zdenda CUBE  

      Každopádně doporučuji dnes opět na kolo, vybrat nějakou rovinatou trasu a frekvenčně na lehčí převody ale intenzivně vyjezdit. To je normální reakce na větší zátěž než je tělo zvyklé. Ale jinak se nedá zvyšovat úroveň trénovanosti. Vždy když přidáš zátěž tak to bolí ale postupně se hranice posunuje. Důležité je nebrečet doma u televize ale námahu rozhýbat. Zkus to dnes lehce a uvidíš tak po půl hodince jak to přejde. Přeju hodně šťastných km.

      0 0
      • Martin  

        tak tak. druhý den po akci sednout na kolo a rozhýbat nohy na lehké převody při nízké zátěži, to je asi nejlepší regenerace.

        0 0
      • MlokCZ  

        Pro méně trénované to ale není s vyjetím tak jednoduché, protože často ještě zcela postrádají kompenzační pásmo a vyjetí na kole je pro ně v podstatě téměř nemožné.

        0 0
        • Gooorila  

          no, ruce, záda a nohy mě bolí od únavy svalů. To bych rozjezdil, ale v pravém stehně mě těsně nad kolenem „něco“ bolí. Je to spíše šlacha, než únava svalu. Při chůzi po rovince téměř nic necítím, ale schody nahoru/dolů a to kolo při šlápnutí pravou (už mě to bolelo při té vyjížďce) to pobolívá. Na jednu stranu nechci vypadat jako slečinka, kterou něco píchá a tak na to kašle, na druhou stranu se chci vyhnout že si to zhorším a nevyjedu pak týden :o). Ale je to jen maličkost, takže asi sednu na kolo a zajedu se kouknout na pěkné holky na štěrkovnu :o).

          0 0
        • Martin  

          chce to vyjet fakt hodně zlehka a opatrně, aby se uvolnily utahané svaly. nemusí to být ani nějaká velká trasa, prostě jenom na vytřepání nohou. a nebo, když už ne kolo, tak se jít aspon projít třebas do parku nebo do lesa, taky hodně zvolna a zlehka

          0 0
    • Zdenda CUBE  

      Vyraž později až nebude takové teplo a nezapomíne že je nutné v tomto počasí pít, pít a zase pít

      0 0
      • Gooorila  

        No, to mi povídej. Mám celoodpružené kolo, takže se mi nikde nevejde lahev na vodu. Tak jsem si koupil batoh z vakem. Do něj se mi nepovedlo nacpat víc než 1,5 litru a to jsem vypil pio dvou hodinách jízdy. Hospod po cestě bylo dost, ale Pivo nepiju (nechutná mi), limonády bez, nebo aspoň s málo cukrem se u nác nevedou, tak jsem si musel v každé druhé hospodě koupit lahev koly, nebo kofolu. V konečném důcledku jsem za jízdu vypil 4 litry tekutin, z toho 2,5 litru sladkých kol a to sem chtěl jezdit na kole, abych zhubl :o/. A v neposlední řadě je to vždy 25,– za jednu láhev a vypil sem jich 6, takže takových 150,– za pití leze do peněz. Kdybych pil pivo, jsem na třetině :oD

        0 0
        • luban666  

          tak kup 0.3l dzusu a dolej vodou – tak resim ja

          0 0
        • Luka  

          a ty ledviny co si o tobe musely myslet, o jatrech nemluve… kola je desny svinstvo, a na biku ji pit je cesta do pekel…

          0 0
          • McBlacky  

            nemáš tak úplně pravdu, půllitru koly k obědu u paviána, společně s pivkem … to je úplně the best

            0 0
          • smith22  

            Počky proč je Cola na biku děsný svinstvo?to mě fakt zajímá.A co Kofola?

            0 0
            • Krys  

              Minimálne pre svoj vysoký obsah cukru.

              0 0
              • smith22  

                no to mě taky napadlo ale není náhodou na kole cukr potřeba?Cukr je energie nebo to pletu?Kdyby to do sebe lil u televize tak to možná zatíží organizmus ale při nějakým výkonu tělo potřebuje cukr ne?

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  Není cukr jako cukr. Tatranky, koly, hroznový cukr…, to vše Ti rychle zvýší glykémii v krvi, aby následně stejně rychle klesla. V tom lepším případě na tom budeš stejně jako před vypitím coly, v horším si zakládáš na hlaďák. Dobrej paradox, co? Nicméně já jím a piju na co mám chuť. I na kole. A když je teplo, dusno, jedu dlouho, dostávám velkou chuť na kofolu a neupřu si ji.

                  0 0
                • Krys  

                  To nefunguje ako beznín v aute. A ak by si šlapal len na cukor musel by si ho každú chvíľu dopånať. Je to dosť neefektívne. Okrem toho, keď po 30 až 60 minútach spáliš všetko čo má telo v pohotovostných zásobách, prejdeš na spaľovanie tukov s ktorým sa dá šlapať aj hodiny. Ale keď si do toho šupneš napr. horalku, celý ten cyklus začína od začiatku, ale s tým, že jedinou pohotovostnou zásobou energie je tá troška cukru z horalky, na ktorú sa aj tak vrhne inzulín. Ten popis je veľmi zjednodušený, ale minimálne u mňa to tak funguje. Nič ma nedorazí viac, ako niečo sladké počas fyzického výkonu.

                  0 0
            • Luka  

              no, uz jsem to tu kdysi psala… ale znovu… kola desne moc zatezuje ledviny (a i jatra). Pri zvysene namaze, pri jejim vysokym obsahu cukru a chemie je narvani neceho takovyho do tela asi tak uzitecne, jako kdyby ses pokousel za plneho behu snist hamburger. Proste to telo se venuje jinym vecem nez boji s tak agresivni pochutinou jakou kola je.

              Nerikam dat si sklenicku.. mluvim treba o vypiti plneho kejmlu coly… (a vim to z vlastni zkusenosti. Vypila jsem takhle jednou celej dvoulitr, a tak zle mi dlouho nebylo, krom toho, ze se mi blbe jelo, mela jsem prakticky neustaly hladak a jeste se mi zvedal zaludek). Pro ilustraci co se zdravim telem udela 2,5l koly za vecer vypitych… to jsem vypila v sobotu v hospode (poznamka pro priste, zdravejsich je 5piv), v pondeli rano jsem sla na krevni (jaterni) testy. V utery jsem se dozvedela, ze takovy hodnoty ma alkoholik kterej se tesne pred testem narval knedlo-zelo-veprem, takze jsme patrali, co jsem snedla / delala / co mi je, ze mam tak ukrutny hodnoty… a jelikoz nic jinyho na co by mohlo padnout podezreni nebylo, to padlo na tu kolu, a skutecne.. mohla za to ona… :) Takze, nepijte to ve velkym :)

              0 0
    • Mathaus  

      Po kazdem treninku pekne do obchodu, 1l coca cola, 3banany, aspon jednu coikoladu Milka, a pekne domu do skoro studene sprchy. Pak si sednout a promasirovat nohy. A na chvili je pak mit nad urovni panve. Nejake BCAA a poradnou veceri. Regenerace jako blazen…

      0 0
    • wendak  

      po vyjížďce si dám vanu plnou vody s pěnou (od horké když je zima po vlažnou v létě) a nevylezu dokud nemám na prstech varhánky, pak silný černý hořký kafe, studený pivko, něco k jídlu, sednout na gymball a mrknout na B-F …

      0 0
    • Matony  

      Dobré je, tak 1 až 2km před cílem přeřadit na hodně lehký převod a pěkně nohy vykmitat, já to dělám i po kopcích.

      0 0
    • Jakub92  

      Když to přeženu já tak si dám na co mám chuť a studenou vanu. S protřepáváním a vykmitáním můžu jedině souhlasit.

      0 0
    • TheIF  

      Já byl po každé vyjížďce zřízenej a tak jsme si koupil BCAAčko a zatím to vypadá nadějně na druhým den jsem OK a mužu jít zase bajkovat :-) www.nutrend.cz/…-effect.aspx

      0 0
    • saab  

      doplňky typu větvené aminokyseliny Bcaa, glutamin a dost tekutin. Trochu si taky víc přisol jídlo a hlavně zůstávej naprosto v klidu, nohy nech být, nebo dostaneš svalovou horečku, která může končit jako v jednom zdejším threadu – půl roku si nezajezdíš… Příště se před takovou porcí rozcvič a kup si iontové nápoje a energetické tyčinky (skvělé jsou crunche). Dávej si taky pauzy. Já jezdím ty nejdelší výlety něco přes sto km a každých asi 35km si někde sednu, najím se, napiju se, nic nehrotím. Jen vzácně jedu 60km na jeden zátah..

      0 0
      • saab  

        zapomněl jsem na hořčík – když jsme u toho nutrendu, tak jednoznačně anticramp, nebo pokud ti nevadí roztok, tak magneslife… A ty Bcaa jsou lepší s carnitinem – ten v tomto případě nemá funkci spalovače, ale urychluje vstřebávaní aminokyselin do svalů a produkuje energii..

        0 0
        • TheIF  

          Pokud mega nechrtí tak bych toho do sebe tolik nesypal už jen proto, že to leze dost do prachu :-)

          Ten BCAA+L-CARNITIN je jen lepší ve vstřebávání ? Já vybíral podle složení a v tom BCAA HIGHT EFFECT je větší obsah L-Valin,L-Isoleucin, L-Leucin což mi přišlo na regeneraci nejduležitější. www.nutrend.cz/…-hodnot.aspx www.nutrend.cz/…-hodnot.aspx

          0 0
          • Beeda  

            taky nechapu proc porad nakej horcikm, bcaa po jednorazovejch 60km. Staci tech 60km ject s hlavou a dostatkem tekutin!, casove to bude tak 3h, takze k nejakemu vycerpani zasob nemuze dojit. Se saunou, masazi, protahovanim opatrne, na to musis byt zvykly a vedet co to s tebou udela, a hlavne se neprovadi v unave! Dej lehke vyjeti 30–60min nasledujici den. Pokud to fakt boli, namaz to ns_antirev/flo­gistikum(volta­ren,flector,fas­tum..) a priste s hlavou.. B.

            0 0
            • King_slay[R  

              Nesypat toho do sebo moc, nebo se z toho pose… Správný bajkování musí trochu bolet jinak by to nebylo ono – je to sport a každej sport bolí… Jinak dojet, dát nohám klid, sníst si svoje oblíbený věci a jít se vyspat, nebo dát pivo. 1–2 piva uvolňují svaly, ale nesmíš se uvolnit moc:o)) Na masáže a sauny bacha – oboje hodně unavuje, masáž víc svaly, sauna víc tělo… Slyšel jsem tady o studené vodě – ano, pokud je hodně studená, tak „zamrazí“ zapouzdřující se zpřetrhaná svalová vlákna, což je to, co tam druhý den některé lidi bolí, ale opět, musíš na to jít postupně, napoprvé tam nevydržíš ani dvě minuty. Neprotahovat bez rozcvičení, a taky si musíš najít vlastní způsob protahování, kterej Tě neunaví. Já dělal atletiku od mala a správný způsob protahování, který mám dodnes, jsem vymyslel až v 18ti… Tak si všechny ty rady nějak přeber vyber si svůj způsob..

              0 0
            • TheIF  

              No já jedu 30km i 3 hoďky a snažím se jezdit na pohodu do kopce to fakt pomalej už nejde, teda pokud zrovna netlačím, ale pak přijde technická pasáž kde střídá vyjezd sejezd/skok a tam se nehodlám omezovat a tepovka a adrenalin na maximu :-)

              0 0
              • zdenek.skoda  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
                0 0
    • Tomcat  

      Sprcha , bazen , jerero, řeka atd…

      Sauna ne , masaz no jako taková ne, ale tekoucí voda má taky masazni ucinky.

      0 0
    • MatyxCZ  

      Možná by to šlo rozhýbat, jak tady někteří radí. Já osobně se do toho nepouštím a pokud mě z bikovaní ty nohy opravdu bolí (což se mi stává často, zvláště při trasách přes 70km s převahou terénu), tak si dám raději oraz, nebo si jdu zaběhat (jsou to kupodivu úplně jiné svaly, takže ty co mě na kole bolí, tak při běhání ne, a naopak). Jinak důležitá je i skladba jídla, chce to spíš něco lehčího, já osobně den po takové jízdě preferuji luštěniny, ryby, zeleninu, steaku s hranolky (což jinak miluju) se vyhýbám obloukem :o))

      0 0
      • saab  

        jojo, taky vždycky na začátku zimy koukam, jak blbě se mi jede na běžkách, na jaře zase na kole… Pokud to ale dost bolí, tak ten běh bych prováděl dost zlehka, spíš se prodýchat, než zadýchat…

        0 0
        • MatyxCZ  

          to rozhodně, můžeš to cítit, ale nesmí to vyloženě bolet ..

          0 0
    • kudlanka32  

      jo par flasek s infuzi a hned se cejtim lip.....a nejlip kdyz me na noc ulozeji do ledu:)))

      0 0
    • Zlobitko  

      Ahoj, nechce sa mi zakladat novy thread, ale nemate niekto kontakt na dobru maserku/ masera v Prahe? idealne niekoho, kto ma skusenosti s masirovanim cyklistov a vie presne, kam sahnout :-) vopred diky za info

      0 0
      • McBlacky  

        ted si nedělám srandu, ale včera jsem u Pigiho viděl kontakt na nějakou sportovní masérku/maséra – je to pár a měli tam napsáno že 17 let se věnují masážím cyklistů. maj to na baru – kdyby ne Hanka nebo Pigi o tom budou vedet

        0 0
        • Zlobitko  

          Super, budem vdacna… ale u Pigiho? to mi nic nehovori… btw vcera sme boli liezt a spominali sme na teba s pyzmochom (tomas jirout).. ozval sa ti uz?

          0 0
          • Medunka  

            Ahoj, zkus pana Hladika, kontakt urcite ma ;-)

            0 0
            • Zlobitko  

              :-)) ten urcite…

              0 0
              • Medunka  

                Jinak Pan Hladik chce na kolo, nepridas se?

                0 0
                • Zlobitko  

                  Pan Hladik a kolo? eeee… neverim… ja ho vidam na uplne inych akciach :-)) Ale na kolo sa urcite mozeme dohodnut, staci dat vediet kedy a kde? Ja cez tyzden pracujem min do 6, v piatok mam volno, takze to mi je jedno

                  0 0
                  • Medunka  

                    No bude to pry jen 10 km akce, do hospody a zpet ;-)

                    0 0
                    • Zlobitko  

                      10 km? ani nahodou… zamieri do prvej hospody po ceste a odtial ho budeme musiet vyniest :-))

                      0 0
                      • Medunka  

                        Pry do Kunrataku k Vaclavovi. Ale treba zvoli trasu Pankrac – Chodov metrem

                        0 0
                        • Zlobitko  

                          Chodov je prilis daleko… Kacerov a spusti sa z kopca Ale niekedy by sme fakt na ten bike mohli vybehnut… ja teda momentalne vyrazam uz z Vinohrad a tak sa snazim este len zorientovat

                          0 0
                          • Medunka  

                            z chodova to ma taky z kopce ;-) Ja se s nim domluvim a urcite dame vedet!

                            0 0
                            • Zlobitko  

                              Oki, ale moc realne to nevidim. Skor by som sa dohodla s Tebou a jemu zavolala, ci sa prida. Tak to ma vacsiu sancu na uspech

                              0 0
            • Zlobitko  

              tak ja uz som sa uplne stratila a Mr. Hladik o nicom nevie…:-)

              0 0
    • Hejdik  

      Sednu na pivooooooo:-)

      0 0
    • dancing dog  

      donedávna cigárko, pomalá vana, postel nebo hospoda… strečing aspol. je pro závoďácký chrty…

      ted pár dnů bez toho cigára, snad to vydrží…

      0 0
    • 32apples  

      kdyz dojedu dom totalne kozenej z vyjizdky, nacpu do chlebarny 3 polivkovy zlice medu, nejaky cecko v pilule a zaleju to litrem mineralky, chvilku se vydejcham a pak du na pivo :o)

      0 0
      • Hejdik  

        Po takové kombinaci se vydejcháváš na záchodě ,NE ? :-)))

        0 0
    • Mig_all  

      Nejlepší regenerace je pivo! :-D

      0 0
      • MirosPikos  

        Sis asi jedno zrovna dal, co? :-D

        0 0
        • Mig_all  

          jo, jak víš? :-D :-D :-D

          0 0
          • MirosPikos  

            Protože bych si taky jedno dal :) Ale místo toho chlastám od Silvestra jen čaj s medem a citronem a předevčírem jsem si to okořenil ATB. Hezkej novej rok :-D

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.