• Herri

    mam postavený kolo a nerozumím tomu, proč přehazka SH M760 reaguje opačně na dulay (M580) když by to měla být přehazka s inverzím tahem. S přehazkou M580 řazení šlape jak má, t.j. brzdovou pákou dolů přehazuju na větší pastorek a palcovým odřazením to shodim na menší.

    0 0
    • kubad  

      tak asi nebude s inverzním tahem jedna z nich :D a podle toho co píšeš ta M580 není inverz

      a pokud máš inverz ta to funguje tak že odřazuje na lehčí a řadí na těžší :D

      0 0
      • Vilém  

        Ale RD-M580 je taky inverzni. Tak ted nevim kde je zmatek:)

        0 0
        • kubad  

          podle popisu je to jasné inverz odřazuje na lehčí, prostě obráceně než páčky, proto je to inverz :D

          včera sem jedny duály ladil tak si to pamatuju

          jinak poznáš jednoduše klasická přehazka je složená k malému pastorku, inverz k velkému

          čísla nevím kde je problém dohledávat se mě to nechce

          0 0
        • discovery  

          Asi zakladatel špatně označil jednu hazku a podle toho co píše, tak RD-M580 nemá, protože dle popisu má projev jako neinverzní hazka (top normal)

          0 0
    • discovery  

      souhlas s kubad-em, s inverzní hazkou pákou dolů řadíš na menší pastorek, pákou nahoru na větší pastorek

      0 0
      • roud  

        potvrzuji vozim xtr dualy s inverzem a řadí mi to tak :O)

        0 0
        • rš2  

          Další souhlas :-) Jinak za mě když už dualy tak proč to palcové odřazování? To mě bavilo a vyhovovalo nejvíc to cvrnknutí prstama zespodu do páky a bylo to tam :-)

          0 0
          • roud  

            nvm taky jsem to sundal :O)

            0 0
          • Pebe  

            taky to bylo to první co jsem sundal, ještě uříznout ty plechy co z toho tak blbě koukají :-))

            0 0
    • Vilém  

      A je to opravdu RD-M760? Jinak to neni mozny, aby to chodilo naopak. Na kterou cast paralelogramu se pripojuje lanko? Na predni nebo na zadni? U inverzu je to na zadni cast.

      0 0
    • mr.antik  

      Jestli je inverzní, tak když zataháš někde za lanko tak musí jít přehazka dolu

      0 0
    • Herri  

      začnu teda ze široka:

      mam jedno kolo s kompletním vybavením M580, řazení Dual. Obě páky (šaltr i smyk) na tomto kole fungují tak, že brzdovou pákou pohybem dolu přehazuji na větší převod a palcovým odřazením (brzdová páka jde nahoru) to schodim na menší převod. Myslím, že takto je to správně, že levá i pravá páka pracují stejným směrem.

      Teď jsem si samodomo postavil druhý kolo, kdy páky jsou stejné M580 Dual, smyk je M950 a šaltr M760. Řazení smyku funguje stejně jako na prvním kole, ale řazení přehazky jde opačně, což mi dost způsobuje zmatek ve zorientování se a myslím, že to mělo fachat jako na mým prvním kole. Vypadá to tedy, že přehazka M760 je určena pro rapidfire, ale podle informací na netu by měla být inverzní. Dnes znovu opíšu kódy komponentů a nafotím.

      0 0
      • kubad  

        jak píšu nahoře, ta první varianta je s klasickou přehazovačkou, správně by měl inverz fungovat tak jak to máš s

        M760, ale je úplně jedno která tam je funguje to stejně s oběma je to jen o tom která varianty ti víc vyhovuje, a ty se teď musíš rozhodnout na které kole vyměnit

        0 0
        • Herri  

          to znamená, že moje první kolo s kompl. M580 nefunguje jak by správně mělo ? Normální tedy je to co mam teď s M760, že levý a pravý dual pracuje vůči sobě opačném smyslu ? To mi příjde divné, když vezmu silniční dualy, tak pracují taky ve stejným smyslu, ergopowery a rapidfire dtto. To první kolo s M580 jsem koupil hotové, nebastlil jsem to sám, jako teď to druhé kolo…

          0 0
          • kubad  

            neřekl bych že nefunguje jak má :) , ale není tam inverzní přehazovačka.

            a na silnici není inverz tam to funguje stejně jak s páčkama

            na MTB

            0 0
          • Ruprt2  

            no jak se to vezme v opačném smyslu.

            Dá se říct, že opačně funguje i klasika protože lehké převody vzadu tlačíš nahoru ale vpředu je hážeš dolů a naopak.

            0 0
      • rš2  

        Tak jestli tě chápu tak na tom druhém koleti smyk řadí pohybem páky nahoru na menší převod a opačně a šaltr pohybem páky nahoru na na větší (lehší) převod…a tak to má u dualu s inverzním šaltrem být, pružina odřazuje k velkému pastorku :-) Jak píše Kubad-na prvním kole nemáš inverzní šaltr. Jink proč ti to přijde divný? Oni ty páky nejdou proti sobě – pohybem nahoru vždycky řadíš lehčí převod :-)

        0 0
        • Herri  

          příjde mi to divný. Zvykl jsem řazení svýho prvního MTB, kde to má i logiku silničního řazení SH i Campa t.j. velkou pákou řadim na větší převod a palou páčkou schazuju na menší – a hlavně ve předu i vzadu stejně. Dozvídám se teď po letech, že to vlastně nemam na prvním kole katalogově správně a zároveň se ptám, proč je to katalogově správně takhle překřížený…budu muset pořídit klasickou MTB přehazku a moji M760 GS nabízim k prodeji. Je v perfektním stavu, bez vůlí…

          0 0
          • rš2  

            Neptej se, vždyť logičtěji to nejde: pohyb nahoru ti tam dá lehčí převod vepředu i vzadu :-), prostě chceš „podřadit“ (shodit na lehčí) tak řadíš pákou ahoru :-D Jinak dualy bez inverzního šaltru jsou zbytečný, přijdeš právě o tu možnost v klidu v tahu třeba v kopci řadit lehčí, jenom cvrnkneš a je tam protože pružina sama na velký pastorky tahne, ono když potom někde rveš kopec a s normal tahem tam cpeš větší patorek přes odpor pružiny v tahu…ee :-)

            0 0
            • Herri  

              já fakt nevim co znamená lehčí převod. Prostě velká páka=velký ozubený kolečko a palec=malý kolečko. Vpředu i vzadu. Na tohle jsem zvyklej z Campy a ze svýho prvního biku. Nebudu provozovat kola a každý s jiným pojetím…

              0 0
              • rš2  

                No vzadu přeci na větší pastorek/kolečko se ti jede lehčeji, to je lehčí převod, vpředu se ti lehčeji jede na menší placku, opět lehčí převod…a proto to řazení funuje naprosto logicky:chceš ject lehčeji? Tak šaltr nebo smyk hoď pákou nahorua budeš tam mít lehčí převod :-)

                0 0
                • Tina  

                  byť či nebyť, alebo ako sa z myšlienky intuitívneho radenia (páka dole=ľahší/po­malší prevod, páka hore=ťažší/rýchlej­ší prevod) stala filozofická otázka :)

                  Inak aj mnohí závodníci kedysi jazdili dualy s klasikou prehadzovačkou a tvrdili, že im to tak lepšie vyhovuje…

                  0 0
                  • Herri  

                    je to tak, každý budeme jezdit jak nám to vyhovuje a jak jsme zvyklí. Já jsem holt zvyklý takto ve stylu silničních dualů a po x letech si v tom nebudu dělat guláš. Každopádně díky za iformace.

                    0 0
                    • Tina  

                      Ja som síce dualy nikdy na svojom kole nemala, ale čo som ich pár krát skúšala tiež by som si zvolila variantu s klasickou prehadzovačkou. Inverznej som na chuť nikdy neprišla.

                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.