rána do šlapacího středu - ohnutá/pohnutá osa - Truvativ Stylo

10 nepřečtených
  • ropman

    na Zaskaru asi od 30tého km se prý přítelkyni zdálo, jakoby jela na prázdném kole, i na jedné rovince slezla a kontrolovala to. V další části musela prý řadit lehčí převody než by terénu odpovídalo – prostě to jelo těžko. Na přímý dotaz se přiznala, že dostala ránu do šlapacího středu, možná vzala o balvan, nevím, na středu a miskách jsem žádné výrazné stopy neobjevil.

    Každopádně kliky se točí stylem „z polohy do polohy“ a těch poloh na 1 otáčku je asi 6. Říkal jsem si naražený ložisko, vymáčklý důlky a teď to po nich skáče. Ne. Mimo to ložisko má kuliček mnohem víc.

    Po povolení a sundání klik se ložiska točí stejnoměrně, pravý super, levý docela ztěžka :-(, ale to bylo už dřív.

    Po opětovném utažení to zas skáče. Jak to tak od rána zkoumám, připadá mi, jestli nemůže být pohnutá osa v nalisování v pravé klice. Tim padem by plochy klik na loziska nedosedaly kolmo a pacilo by je to při dotažení, tim by kulicky nechodily spravne ve svych drahach a takto se to mohlo projevovat.

    Taky když se podívám na pravou kliku, zdá se mi, jako by ta osa byla povylezlá, nevím jestli je to takto normální nebo ne. Zkusím ještě vymyslet jak ověřit souosost, resp. kolmost kliky na osu, ale zajímalo by mě jestli už jste se s tím někdo setkali. Může se osa v nalisování pohnout ? (asi blbá otázka, záleží na velikosti rány).

    Když o tom mluvila s kámoškou co jezdí na kole dost a zmínila se o ráně do středu, tak ta jí prý hned zfleku odvětila " …a mělas potom pocit, že máš prázdný kolo, ne ? …" Zůstala na ni koukat jak na to přišla.

    0 0
    • ropman  

      tak pravá klika a její nalisování na osu na to vliv mít nemůže – až teď se dívám vůbec nedoléhá na ložisko (vlastně ani nevím o co se zarazí, asi nějaký osazení na pravé straně).

      Takže bych to viděl na nějak pohlou levou misku s ložiskem, na kterým tím pádem sedí nejspíš trochu nesouose levá klika a tam by se to mohlo drbat. Vybavení na nějaký přesný změření samozřejmě nemám, takže můj návrh je to nechat vyhnít.

      Ještě jedna věc – jak moc dotahujete tyto kliky ? Když začaly poprvé vydávat zvuky a utažení imbusem jen rukou nepomohlo, tak jsem si jej (imbus) prodloužil starou krátkou silniční sedlovkou a pořádně dotáhnul. Snad se tam nemá moc co dodrbat.

      Jináč lak na Authorech je tragédie, tukanec a hned se sloupne kus až na hliník.

      0 0
      • Rychlej turista  

        To jako chceš říct, že jsi tou pákou dorval nakrev toto ?

        0 0
        • ropman  

          ne, to ani nevím k čemu bych na těch klikách použil. Styla mají v levé klice integrovaný stahovák a ta klika je chycená celkem masivním šroubem na imbus 8mm

          0 0
    • zichis  

      napadá mě taková ničím nepodložená teorie, jestli třeba nemáš šišatou kuličku v ložisku. Průměr kuličky odhaduju na 4mm a průměr vnitřního kroužku ložiska na 25mm, z toho by pak vycházelo těch tvých šest zaseknutí na jednu otáčku hřídele.

      0 0
      • ropman  

        To by dělalo i s povolenýma klikama ale tohle je jen při utažení. Ten odpor je fakt dost velkej. Bez vyzkoušení jiných misek s ložiskama příp. klik to asi nezjistím. To měla při závodě asi docela slušnej handicap.

        0 0
        • zichis  

          mno, když ložiska na pokřivené hřídeli pevně upneš do rámu, tak potom stačí malá nepřesnost v ložisku a bude to v určitejch místech zadrhávat. BTW, odpovídají ty průměry co jsem odhadl?

          0 0
    • Vilém  

      Zkusil bych nasroubovat do ramu vzdy jen jednu misku a prostrcit kliku. Pokud je to hnute, tak by to melo byt videt, ze osa klik nebude v ose stredove trubky.

      0 0
      • ropman  

        to by se dalo zkusit, ale budu muset půjčit klíč na misky

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.