• Matts.

    Nedá mi nepodeliť sa s krásnym zážitkom z tejto soboty. Boli sme na biketúre v Slovenskom Rudohorí, konkrétne na hrebeni nad Utekáčom, keď asi 50 m pred nami vyšiel na cestu krásny medveď. Len som povedal, chlapi medveď. Vtom nás macko začul, zastal, postavil sa na zadné, vyhodnotil situáciu a pobral sa spokojne ďalej do hory. Niektoré cyklotrasy v Slov.Rudohorí sú už aj s výstražnými tabuľami ohľadne mackov. Takže kto sa chce stretnúť s medveďom, poradím mu nejaké adrenalínové trasy. Za posledný rok a pol toto už bol piaty medveď, čo sa mi priplietol do cesty. Priložené foto je samozrejme ilustračné.

    0 0
    • vlk  

      Ty jo já se zase v létě chystám do Tater-pěší turistika-ale ještě jsem žádného medvěda neviděl. Jen pro zopakování-začít pomalu couvat a nebo stát na místě.-co se doporučuje.

      0 0
      • Matts.  

        Pokiaľ nenarušíš jeho bezpečnú vzdialenosť, tak medveď je tiež plachý tvor a oddíde. Ak ho nechceš stretnúť, tak je dobre sa hlasnejšie rozprávať, proste byť hlučnejší. Medveď dosť zle vidí, má výborný čuch a sluch. Ja som mal vždy to štastie, že som ho videl prvého a nebola narušená diskrétna zóna. V takomto prípade buď zosťať ticho stáť pokiaľ nejde na teba, alebo dať o sebe vedieť, aby prášil preč. Pred medveďom neutečieš!!!. Zostať stáť a snažiť sa ho presvedčiť, aby šiel do hája.

        0 0
      • JIRA  

        Na Trans Rockies se fasují rolničky nebo něco takového co dělá hluk použít. :)

        0 0
        • speedy gonzales  

          v rockies je i detailne popsane co delat pri setkani s medvedama a rozlisene podle druhu. nekde tu brozurku mam, ale nechce se mi to hledat.

          jestli si dobre vzpominam, tak… pokud te napadne grizzly, mas smulu, delej ze si mrtvy. pokud te napadne cerny, hod kolo, vetrovku, bagl, cokoliv nad hlavu a delej ze si vetsi nez on. hnedi sou hodni ale kdyz uz te napadne, hod po nem cokoliv co mas po ruce a zazen ho.

          tady mas tabulku co delat s medvedem: www.bike-forum.cz/…ostatni.html?…

          0 0
          • Hnoj  

            Už se vidím, jak se proti mě rozeběhne medvěd a já v tom spěchu rozeznávám, jakej to je druh :-)

            pokud te napadne grizzly, mas smulu, delej ze si mrtvy.

            hehe, původně jsem to přečetl jako : pokud tě napadne grizli máš smůlu, jsi mrtvý :-D

            0 0
            • Manas  

              Taky jsem to tak cetl :-)

              Rikal mi kamos co byl taky v US, ze se zrovna myl v rece kdyz nad sebou uvidel grizzlyho. Tak se zacal modlit aby mel ten medved dobry cich, pac se prave podelal.

              0 0
          • Jenda  

            si to pamatuju takhle – vidis medveda tak vylezes na strom – pokud je to medved cerny vyleze za tebou, pokud je to grizli tak ten strom s tebou porazi:-)

            0 0
      • kolda  

        neboj, v létě v Tatrách (Vysokých) potkáš vše možné i nemožné, ale určitě ne medvěda.

        0 0
    • vratan  

      no prajem ti aby si nestretol toho medveda co skoro dostal tohoto uja: www.bleskovky.sk/…dved-zabijak-

      0 0
    • Krys  

      Je dobré nosiť rolničku na bágli a mať pri sebe sprej z čierneho korenia pre prípad stretnutia s medveďom. Dobré je sledovať náznaky prítomnosti medveďa. Napr. keď nájdeme čerstvý medvedí trus, je jasné, že niekde v blízkosti sa nachádza medveď. Medvedí trus má ostrý korenistý zápach a obsahuje rolničky.

      0 0
    • Forx  

      Odporucam nemotat sa po hore vo vecernych hodinach {cca po 18tej v lete, tento cas sa skracuje spolu s dnami}. Odkedy to dodrziavam, prestali sme sa stretat :}

      0 0
    • jakub  

      jeee paráda, já jsem byl vloni v Roháčích a ptal jsem se kam mám chodit abych ho zahlédl, no bohužel mi na toto nigdo nedokázal odpovědět, většína místních zde už mědvěda viděla, ale neporadili mi… nejsem žádněj blázen jen jsem si přál zahlédnout takové zvíře v reálné přírodě třeba jen na velkou dálku (no asi bych nevydržel a šel blíž) snad se mi tento zážitek jednou poštěstí a přežiju ho, na Slovensku v horách jsem nebyl naposledy, uplně mne tyto hory učarovaly… ani Alpy mne tak nebavěj jako Slováč… fakt…

      0 0
      • martt  

        Si naivka. To je normalne nebezpecna bestia. V nasom okoli by som ich kludne nechal postrielat (mame chatu nad Ruzomberkom).

        0 0
        • jakub  

          naivka nejsem spíš dobrodruh...... no četl jsem, že jich je už zase u Vác celkem hodně… prostě mám rád zvířata… protože se i rád potápím, doufá, že si i zaplavu se žraloky … jednou…

          0 0
          • pepek  

            Tak to věř, že ten medvěd je daleko nebezpečnější, než žralok. Ovšem nejvíc nebezpečné zvíře je vosa.

            0 0
      • Krys  

        Najnebezpečnejšie zviera v Európe a ty ho chceš stretnúť? Na Slovensku je stav medveďov extrémne vysoký, teritória sa im prekrývajú a rastie počet vyberačov kontajnerov. Ísť spať pod širák v Slovenských horách je dosť odvaha.

        Spomenul som si na jednu radu, ktorú som kdesi čítal. Keď si ľahneš na zem a robíš màtveho, môže medveď prísť k tebe a začne ťa niekam vliecť, napr. za nohu. Údajne máš vtedy vyhraté. Môžeš si byť istý, že ťa nezožerie. Medveď ťa niekam odtiahne a zahádže ťa konármi a listím. To si ťa akože odloží na horšie časy. Keď odíde, počkáš stvrťhodinku a možeš vstať, oprášiť sa a keď ti to trasúce ruky dovolia, možeš si učesať šedivé vlasy.

        Páčil sa mi ešte súhrn rád, ako sa správať pri stretnutí s ľadovým medveďom. Bola tam vlastne len jedna rada: Skontrolujte, či máte nabitú guľovnicu.

        0 0
        • jakub  

          jsem si vědom, jaká je medvěd šelma a nehraju si na žádného hrdinu (resp. nechci aby to tak vyznělo) tato zvířata maximálně respektuju a asi proto bych je rád jednou viděl.. jen tak.. chápu, že Vi, kdož s nimi máte starosti v místech bydliště už medvěda nepovažujete až zas tak za super zvíře, ale já, netlobte se za to prosím na mne… já ANO

          0 0
          • pepek  

            Běž radši do ZOO

            0 0
          • Krys  

            Tak áno, v každom prípade to musí byť silný zážitok. Ešte som nemal štastie na osobné stretnutie, ale raz som sa dostal celkom blízko. To som bol raz začiatkom jari na chate v Závažnej Porube (vždy ma ten názov pobaví) pri Liptovskom Mikuláši. Ešte bol sneh. Všetci šli lyžovať a ja som sa vybral sám na jeden blízky kopec – Poludnica 1548. Vybral som sa po žltej, snehu po kolená. Dochádzali mi sily a po dvoch hodinách som tú žltú stratil. Po chvíli motania sa som našiel v snehu čerstvé stopy. Niečo ako ľudská noha, ale s dlhými pazúrmi miesto prstov a o mnoho väčšie. Boli tam aj podobné, ale menšie. Takže aj mláďa. Hneď ma napadlo, že takto v marci budú dosť hladné. Niekde poblíž som začul praskanie konárov a myslím, že som v ten deň trhol niekoľko rekordov v zrýchlenom presune. :))

            0 0
            • jakub  

              jo tak o až taaak silny zažitek bych asi taky nestál..

              0 0
              • Karbic  

                si zajeď do Náchoda na zámek potrénovat s Ludvíkem a Dášou (nebo jak se ta jeho holka jmenuje), když k nim skočíš do výběhu, tak s tebou asi pěkně vyběhnou… 8-)

                0 0
            • martt  

              my mame ten dom na Vlkolinci, kusok nad Ruzomberkom. Pred niekolkymi rokmi sa medved nastahoval rovno do prazdnej mastale v nasom dvore. Tohto roku v zime vobec nespali a na vianoce boli rovno okolo domu stovky medvedich stop. Na jesen sa medvede vobec nekaslu a nicia zahrady. Je ich problem vyhnat, nemaju strach.

              Podla statistik je na Slovensku najvacsia hustota medvedov vobec na svete. To uzemie kde medvede ziju nie je az take velke a zije ich tu podla roznych pramenov asi 700 az 1500 kusov.

              A to bol posledny medved na nasom uzemi zastreleny niekedy za monarchie a aj za prvej republiky ich bolo len par (do desat) kusov. Tusim, ze komunizmus medvedom prospieval.

              0 0
        • Coudy  

          Už sa vidím, ako som v kľude, keď ma medveď ťahá za nohu a ja si hovorím: Už mám vyhrané, už ma len zahádže konármi :-)

          0 0
        • Smazaný účet  

          Odbornici z Aljasky, kde sa predavaju specialne zvonceky na vystroj k plaseniu medvedov hovoria, ze pritomnost medvedov sa zistuje podla trusu. Ak su v truse zvysky lesnych plodov ide o neskodny druh, ak su tam tie zvonceky tak je to grizzly. :-)

          0 0
    • Rado LH  

      no ja som mal tiez tu čest sa stretmut s macom na cca 10m nad Lipt.Hradkom lokalita Brtkovica :-)ale bolo to v zjazde tak som ho obehol ;-)ale skoro som sa posral:-). A dostcasto nachazdam stopy a hovna;-)

      0 0
      • Hurka  

        no, u nás kolem Prahy naštěstí medvědi nejsou, ale často potkávám divoká prasata. hlavně večer v zimě když vám proběhně před kolem odhadem 150kg kanec (a umí běžet hodně rychle), je to také k po..ání :-)

        0 0
        • Matts.  

          To je fakt, kanec je ešte väčšia sviňa ako medveď. A keď ich je viacej pohromade, amen tebe.

          0 0
    • climber  

      Jo, jo je to cca měsíc co jsem bajkoval v Malej Fatre. S kámošem si to mastíme po cestě a proti nám jeep. Chlapík zastavil a povídá: „Páni opatreně, za zákrutou je medveď“. Než jsem však dojeli za zákrutu tak byl v čudu (nebo nás spíš odněkud pozoroval). Dalšími zajímavými setkáními byl vlk na Orave, tetřev v Javorníkách a vícekrát jeleni (Malá Fatra, Javorníky, Súlov).

      0 0
    • Vhalasta  

      Vzhledem k medvědovi/úm v Beskydech to vlákno vytáhnu na světlo.

      Osobně ale mám větší obavy se stekání s prasaty. Mám k jeden dotaz ke znalým – jak vysoko vylezou? Takový kanec má dole plná pole, proč by se tahal nad nějakých 600 m n.m.? Aspoň se na hřebenovkách takhle uklidňuji, ale nevím, nevím…

      0 0
      • šimlos  

        Nevím nevím ale asi Tě nepotěším :-)Ty potvory jsem viděl kousek pod vrcholem Čerchova,takže tak v 800–900 metrech n.m..

        Oni naštěstí přes den spí..

        0 0
        • šimlos  

          Teda většinou :-)

          0 0
          • pedrod  

            Tak zrovna tam, trošku níž pod vrcholem Čerchova, při sjíždění směrem na Lískovou v asi 600 m.n.m, poklusávala prasátka se starou souběžně s námi ve vzdálenosti možná 20m. Kolik mohlo být, tak 3 hodny odpoledne. Je to asi před 4 roky.

            0 0
        • Vhalasta  

          Tak dík, další důvod, proč se nehonit nahoru do kopců – jsou tam prasata! Kolem Bečvy je to bezpečnější.

          (I když- kyž je pěkně, tak na cyklostezce je prasat taky docela dost:)

          0 0
    • gazman  

      Jezdíme tam každý rok, ale zatím jsme potkali jen hodně čerstvé medvědí stopy. Základnu máme v Rovni, Muránská planina. Poraď nějaké cyklotrasy, tam kde jezdíme my toho moc není, spíš jen turistické chodníky a to ještě většinou hodně zarostlé.

      Galérka z loňského ročníku: http://gazman.rajce.idnes.cz/…_Kolo_Roven/

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse