• danis7

    Potřeboval bych poradit s velikostí rámu u Radon Slide 130 , když koukám na geometrii, tak se rozhoduje mezi 18" a 20" velikostí. Zatím jezdím fulla Ghost ASX (120 zdvihy), který je na 26" kolech a mám u něj velikost 48. U radonu je velikost 47 (což je jen o 1 cm méně) nebo 50. U Ghostu mám vysunutou sedlovku 18 cm po zámek (20 cm po lyžiny sedla).

    29" jsem nejel, tak nevím jestli u ní vzít spíše menší nebo větší kolo. Preferuji spíše kratší rámy. Trasy kolem 50 km, jezdivější (ale ne chrcení), lesní, polní cestičky a Beskydy.

    Viz moje míry:

    Inseam: 85

    Trunk: 68

    Forearm: 34

    Arm: 69

    Thigh: 61

    Lower Leg: 59

    Sternal Notch: 152

    Total Body Height: 184

    Dík za rady

    Anketa: Velikost

    18"
    1x
    17%
    20"
    5x
    83%
    0 0
    • MlokCZ  

      Na vysku bohate staci 18, ale bude kratka. Mam stejne dlouhe nohy a o hodne kratsi ruce a trup a sedi mne presne 18. Hotni ramovka je ale hodne snizena, takze 20 na vysku vadit nebude.

      0 0
      • danis7  

        dík, u té 18" mám právě strach, že to bude celkově malé + moc vytažená sedlovka. Takže doporučuješ 20" i přes to, že preferuji spíše kratší rám?

        Mám hlavně problém s nízkým posedem, nevydržím v něm kvůli krční páteři, takže kola potřebuji spíše kratší s relativně vyšší hlavovkou/řidítky. Na současném kole mám vlaštovky s rise 3 cm + představec 10st.

        0 0
        • MlokCZ  

          Moc vytažená sedlovka u 18" nebude. Se 367mm Thomsonkou tam mám opravdu velkou rezervu. Na HTčku vozím o 3cm nižší rám (44cm) a i tam mi to ještě vyjde se 367mm Thomsonkou a malou rezervou.

          Naopak si pohlídej, jestli u 20" nebude rám moc vysoký kvůli Reverbu. Já Reverba nejetého hned prodával, takže jsem to moc přesně neřešil. Určitě na 18" by to bylo ok, ale na 20" si nejsem úplně jistý, jestli by mi to vyšlo. Spíš asi jo, ale chtělo by to přesněji ověřit.

          Už když píšeš 20cm vysunutou sedlovku u 48cm rámu. To by bylo zhruba 18cm u té 20" (přesně dle použitého sedla a předozadní polohy, proto píšu zhruba). To asi stačit bude, ale jak píšu, tak bych si přesně ověřil, kolik z rámu kouká zcela zasunutý Reverb.

          U 20" bude ještě o 1cm vyšší hlava, takže dostaneš řídítka ještě výše.

          Vozím na Slidu 7,5cm představec. A dal by se použít i ještě kratší, až tak k 50mm. Takže na zkrácení posedu je tam prostoru poměrně dost.

          Samozřejmě bude záležet jak široká potřebuješ řídítka, ty to dost ovlivní.

          Pro srovnání, měřím 182cm, nohy mám 84,5cm (tedy ±stejné), ruce jen 62cm a trup 59cm, sternal notch jen 144cm. Takže i když preferuješ spíš kratší rám, tak ty míry se nám liší pro délku rámu o hodně.

          Pro svoje krátké ruce potřebuju řídítka také výše, vozím řídítka se zdvihem 4cm. Ale u Slidu 29" je to poprvé, kdy pod představcem nemám ani jednu podložku a ještě tam je hlávko se supernízkou krytkou (jen 2mm). Takže dostat řídítka výše na 29" 130mm fullu jde dost snadno jak je dlouhá vidlice. Na 29" HTčku vozím stejná řídítka, ale pod představcem mám 2cm krytku hlávka + 1cm podložku (tedy o 3cm více podložek tam potřebuju pro ± stejný posed).

          0 0
          • danis7  

            Sedlovka je JD Vario 100, 31,6×400mm, tzn zdvih 100? Takže výška sedlovky je minimálně 100 + zámek + snižování = odhadem 100 + 30 + 40 = 170 mm bude trčet sedlovka z rámu, chápu to správně? To by byla rezerva jen 1 cm při 18 cm vytažení z rámu.

            0 0
      • danis7  

        Ty taky máš Radona 130? Jak je na tom zadní stavba s průběhem?

        0 0
        • MlokCZ  

          To hrozně moc ovlivní tlumič. A to nejen jestli je to varianta s RS nebo Foxem, ale kolik je vyvložkováno.

          Já koupil s CTD Foxem, kde byla střední vložka (z pěti možných). Vozím to s cca 22% sagem (kolem 11mm na tlumiči) a s CTD Foxem jsem měnil na o jedno větší vložku (tedy druhá největší z pěti možných).

          A s tím to bylo pro mě tak akorát pro skoky do cca 0,5m výšky, kde při 0,5m to pošlu už do plného zdvihu tlumiče, ale ještě necítím, že by to šlo tvrdě na doraz (0,5m výšky skoky skáču ale minimálně, většinou jen tak do 30cm, takže to mám tak akorát pro moje ježdění).

          Pak jsem měnil za DPS tlumič. Chtěl jsem jak úplný lock, tak naopak hodně citlivou polohu open. U CTD jak jsou všechny tři polohy závislé, tak je to buď vše citlivé (a tedy T a C téměř vůbec neomezuje) nebo když má T a C aspoň trochu omezovat, tak je to necitlivé v poloze D.

          DPS tlumič přesně splnil co jsem chtěl. Teď je to na open velmi slušně citlivé, medium trochu omezuje a firm je tvrdý lock.

          DPS Fox ovšem měl i trochu odlišnou negativku, nepatrně slabší. Takže pro stejný sag jsem šel dolu i s tlakem (u DPS 125psi, u CTD 145psi). A protože pozitivní komora je totožná, tak to bylo málo progresivní.

          Musel jsem dát největší vložku z pěti možných a s tou to je tedy zase už tak akorát.

          Tím tedy doraz je na ± stejné síle, sag mám zase stejný, ve středu zdvihu to chodí do zdvihu o malinko více (což se dalo s nižším tlakem i čekat, větší vložka se projeví více až tak od 2/3 zdvihu). To mi ale vyhovuje.

          Takže s DPS Foxem s největší vložkou je to přesně akorát pro moje potřeby.

          Pro velkého skokana (kdo by chtěl skáat i větší dropy) by to nestačilo a bylo by nutné u Foxu sáhnout po variantě se SV komorou (to znamená jiný tlumič).

          Pro RS tlumiče ale nemám vůbec tušení. Už jsem dlouho žádný nejezdil (a praxi mám s mnoha modely Foxů a všechna možná nastavení, u RS jen jeden kdysi dávno a teď jsou zcela odlišné).

          U Foxe je pak možná ještě varianta s EVOL komorou, to jsem také zkoušel. Ale to mi vůbec nesedlo. Tam bych nevyužil zdvih ani při 30% sagu. Jak má EVOL komora hrozně velkou negativku, tak i s větším nafoukáním tlumiče to má hodně velký sag.

          A zcela to změní průběh a chování zadní stavby.

          Tohle by bylo vhodné pro úplně jiný styl jízdy, tak někam na skákání do bike parku. Ale na to se stejně nehodí to kolo.

          0 0
          • pakun  

            Když si koupíš nové kolo, tak jaké vložky (spacery) jsou v tlumiči namontované?

            Když si koupíš nový tlumič, tak k něnu dostaneš všechny možné vložky, nebo si je musíš dokoupit?

            A výměna vložek je jednoduchá (zvládnu to sám)?

            0 0
            • MlokCZ  

              Když si koupíš nové kolo, tak je v tlumiči space takový, jaký si výrobce kola od Foxu objednal, tedy může tam být jakýkoliv. Pro Radon Slide je to napsané v tom příspěvku výše.

              Samostatný tlumič má vložku různou dle délky tlumiče a jeho chodu.

              Vložky nedostaneš nikdy (tedy ani u kompletu kola, ani u samotného tlumiče) a musíš si je koupit.

              Vyměnit doma je jednoduché, sundat komoru je otázka 3 minut a nepotřebuješ na to žádné nářadí. Akorát potřebuješ Fox fluid, abys to pak zase před nasazením komory máznul.

              0 0
        • MlokCZ  

          A má ten rám delší zadní stavbu. Tedy není ve výsledku nijak moc obratný, je to takový spíš tank (a ještě jsem to umocnil tím, že tam vozím upraveného Aurona, který je o chlup delší než původní 32mm Foxka).

          Na zadní jde také o něco hůře, ale pro občasné poskočení s tím nemám žádný problém.

          Zase se mi s tím super jezdí prudké výjezdy.

          Pro můj styl jízdy spíše turistika a žádné extra skákání jsem s tím kolem hodně spokojený a zatím u nějak delší dobu zůstanu (to je co říct, nikdy mi žádný full moc let nevydržel).

          0 0
          • danis7  

            Já beru vyjizdku sportovně-turisticky, takže chci pohodlný rám, s tím, že když párkrát zajedu na Kopřivnou, tak více přifouknu tlumič. Skoky moc nevědí, tak max 0,5 m a méně často.

            0 0
      • danis7  

        Tak to vypadá na tu 20", znovu jsem se přeměřil a zjistil, že Inseam mám 87 cm. A teleskopickou sedlovku asi taky prodám, ty starosti, které jsem tady vyčetl mi za to nestojí.

        Ještě se tě zeptám, jak je kolo jezdivé/svižné? Přecházím totiž z 26" fulla a trochu mám strach z projevu 29", že to bude lenivé apod. Zase dolů z kopce by tam měla být výhoda těch větších obručí.

        0 0
        • danis7  

          A sedlovku máš přímou nebo hokejku?

          0 0
        • nomecz  

          to že prodám teleskop co mi přišel na novém kole sem si říkal do té doby než sem ho vyzkoušel :-) teď už bych se jen těžko vracel k normální

          0 0
          • danis7  

            uvidím :)

            na kole má být sedlovka JD Vario 100, tak uvidím jestli bude fungovat

            0 0
        • MlokCZ  

          To záleží z jakého 26" fulla přecházíš. Já předtím jezdil několik 150mm 26" fullů a oproti nim je to lehce jezdivější.

          0 0
          • danis7  

            Ghost ASX 120 zdvihy, kolo je pohodlné a živé. Chci už nového fulla a 29", 27,5" bude ± stejné jako mám teď

            0 0
            • MlokCZ  

              To pojede podobně.

              0 0
              • danis7  

                Kupoval jsi kolo přes bike-discount?

                Dělá tady někdo servis na Radony? Výměna ložisek apod.

                A jak ti vyjchází předozadní poloha sedla, sedlovku máš s přímým zámkem nebo zahnutou?

                0 0
                • MlokCZ  

                  Radony mají přímý prodej stejně jako Canyon. Tedy lze koupit jedině přes bike-discount. Servis jsem nikdy neřešil, servisuju si vše sám až na pár vyjímek typu olejová část tlumiče (tam je sundám tlumič a pošlu na servis). Pro servis to bude jako jakákoliv jiná značka. Náhradní díly typu ložiska/šrouby na bike-discountu mají.

                  Předozadní poloha sedla je čistě individuální záležitost dle poměru délke stehenní a lýtkové kosti. A k tomu to opravdu hodně ovlivní jaké vozíš sagy. A také i použité sedlo (nepoužívám originál osazené).

                  Mně to aktuálně vychází se zahnutou Thomsonkou (odpovídá asi 13mm offsetu, z hlavy si nejsem jistý přesnou hodnotou) posunuté sedlo lehce dopředu oproti uchycení přesně uprostřed ližin. Vyšlo by mi to tedy i s rovnou Thomsonkou (s tou by sedlo bylo posunuté zase mírně dozadu oproti uchycení ve středu ližin).

                  0 0
      • danis7  

        Už jsem to viděl na velikost 20", ale díval jsem se na „Canyon Spectral 29"":https://www.canyon.com/…-detail.html?… a na "Neuron 29"":https://www.canyon.com/…-al-8-9.html , které mají podobnou geometrii a u obou Canyon doporučuje velikost L (485 resp. 280 délka sedlové trubky), na délku sedí ± s Radonem ve velikosti 18“

        Takže jsem zas úplně na začátku. Velikost 18" nebo 20"?

        Navíc i na bike-discout radí na mou výšku 18"-19" (46 – 48 délku sedlové trubky) tady

        0 0
        • MlokCZ  

          To se ale diváš nějak špatně:

          Slide 130:

          • 18": reach 428mm
          • 20": reach 440mm

          Neuron:

          • M: reach 426mm
          • L: reach 451mm

          Tedy L Neuronu je ještě znatelně delší než 20" Slide. M Neuronu je nastejno s 18" Slidem.

          A opravdu je nutné srovnávat reach, ten je vypovýdající. Délka horní rámovky je zcela o ničem, jednak pro různý sedlový úhel a pak pro dnešním tvarování sedlových trubek.

          0 0
          • MlokCZ  

            A Spectral:

            • M: reach 419mm
            • L: reach 439mm

            Ten je tedy v M o trochu kratší než ty předchozí. A v L je na tom stejně jako Slide ve 20".

            0 0
            • danis7  

              JJ, Neuron je delší a i Spectral o něco. Já porovnával hlavně délku sedlové trubky vs doporučení velikosti u Canyonu podle výšky postavy.

              Spectral je Slidu geometrií blízko,

              délka sedlové trubky:

              Spectral L-ko má 485

              Slide v 18" má 470

              a reach je:

              Spectral L má 439

              Slide 18" má 428

              tzn. Slide je kratší, což mi vyhovuje. Jenže podle délky sedlové trubky, Canyon doporučuje L-ko na výšku postavy 181 – 192 cm, což je 485 (nebo 480 u 27,5 Sp­ectrala) délka sedlové trubky.

              Mám totiž strach, aby u 20" Slide nebyla zbytečně moc velká. Něco se dá nahonit na délku představce, 70 – 80 mm délka. A pokud porovnám reach Slide 18" vs. Spectral L, tak je Slide kratší, což je pro mě přínos.

              0 0
              • danis7  

                Současný Ghost ASX má 480 délku sedlové trubky a 595 virtuální délku, reach nevím, tuhle hodnotu Ghost neuváděl. Podle výpočtu na http://bikegeo.muha.cc/ by Ghost měl mít reach 419, což je nějak málo

                0 0
                • MlokCZ  

                  Délku sedlové trubky neřeš. A srovnání dle virtuální horní rámovky je velmi zavádějící, jak už jsem psal.

                  Máš někde po ruce komplet geometrii Ghostu ASX? Délku rámu ti srovnám i bez udané hodnoty reach. Bude potřeba rozvor, délka zadní stavby a hlavový úhel (což jsou údaje, které tam budou).

                  0 0
                  • danis7  

                    Geometrie Ghost ASX, mám 19"

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Slide:

                      18": 1156 – 450 = 706mm (délka střed – přední náboj pro hlavový úhel 67,6°)

                      20": 1172 – 450 = 722mm

                      Ghost ASX 19":

                      1115 – 435 = 680 pro hlavový úhel 69°

                      Rozdíl 1,4° na hlavovém úhlu udělá 1,5cm na délce posedu (pro větší hlavový úhle bude delší posed).

                      680 + 15 = 695mm

                      Ghost je o chlup kratší než Slide v 18".

                      Tohle srovnání je ještě o něco přesnější než dle reach. Oproti tomuto srovnání máš pevnou polohu sedla (správně nastavenou ke středu) a pevnou polohu řídítek (určenou předním nábojem a hlavovým úhlem). Proto je to nejpřesnější možné srovnání.

                      U reach to nepatrně zkresluje fakt, že konec hlavové trubky (od kterého se reach měří) je pro různé velikosti rámu o chlup jinde dle délky hlavy. Výšku řídítek ale budeš nastavovat vždy stejně vysoko vůči přednímu náboji ať už bude hlava jakkoliv dlouhá, takže ideální srovnání je od stejně vzdáleného bodu od předního náboje. Neudělá to moc (pokud zrovna dané kolo nemá obrovské rozdíly délky hlavy pro různé velikosti), takže se to většinou neřeší a dle reach se přímo srovnává dobře.

                      To srovnání co jsem udělal, tak tohle bere v potaz (korekci dle rozdílu hlavových úhlů dělám ve stejné výšce).

                      Samozřejmě tohle srovnání předpokládá stejný představec a řídítka. Takže pokud budeš vozit jiné, tak je třeba započítat. U Slidu to rozhodně snese poměrně krátký představec. Jak jsem psal, tak vozím 7,5cm. Přitom ale vozím dost úzká řídítka (jen 62cm). Tahle kombinace je tak akorát (pro můj vkus). Pro širší řídítka bych klidně dal ještě kratší představec (tak 6cm). A v žádném případě bych tam nedával nic dlouhého typu 9cm a více.

                      Celé srovnání je pro kola v nezatíženém stavu. Je potřeba si ještě uvědomit, že sagy s tím mohou trochu zahýbat. Pro představu. Pokud na nějakém kole bude například sag na tlumiči znatelně větší než na vidlici, tak to pak znamená, že bude potřeba sedlo posunout více dopředu (pro správnou polohu vůči středu) a tím dojde ke zkrácení posedu.

                      Já takhle měl problém s jedním z předchozích fullů co jsem jezdil. Dle nezatíženého stavu byl rám přesně tak dlouhý jak potřebuju. Ale právě došlo k situaci výrazně větší sag vzadu a tím to nakonec bylo krátké.

                      U Slidu s Fox tlumičem + Auron mám vzadu skoro stejný sag (o nějaký ten mm větší na rovině, ale do 5mm rozdílu). Na tom předchozím fullu byl rozdíl možná i 2cm (a to udělá cca 1,2cm posun sedla dopředu).

                      0 0
                      • danis7  

                        Takže pokud budu chtít zachovat ± stejný posed jako mám na Ghostu, tak je pro mě lepší volba 18" Slide? Pochopil jsem to správně.

                        Navíc pokud Ghost má úhel sedlové trubky 73° a Slid 74,5°, znamená to, že sedlo na Slide budu muset posunout více dozadu, abych dodržel správnou předozadní polohu sedla?

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Netuším jaká vozíš řídítka a představec na Ghostu, tedy dle toho.

                          A to sedlo těžko říct. Problém je v tom, že 74,5° u Slidu je jen nějaká virtuální hodnota. Přímo srovnávat sedlové úhly lze pouze v případě, že na obou kolech je sedlová trubka celá rovná a prochází středem.

                          A to pro Slide neplatí, je lomená a ještě předsazená před střed. Aby to šlo aspoň orientačně srovnat, tak pak výrobci udávají virtuální sedlový úhel. A to by mělo odpovídat tomu, jak by to vyšlo sedlo pro rovnou sedlovou trubku procházející středem. Problém je, že to tak sedí s realitou jen pro nějaké konkrétní vysunutí sedla. A to si každý výrobce určuje jinak.

                          Obecně u Slidu pro danou konstrukci sedlové trubky bude platit, že čím výše vytažené sedlo, tím to bude odpovídat menšímu sedlovému úhlu (pro rovnou sedlovku procházející středem).

                          A dále (jak už jsem psal) to dost ovlivní použité sagy.

                          Můžu jen odhadovat. A tipuju, že na Slidu budeš potřebovat sedlo o malý chlup více dozadu, ale o výrazně méně než by odpovídalo rozdílu 1,5° sedlového úhlu (pro rovnou sedlovku procházející středem).

                          0 0
                          • danis7  

                            Vozím vlaštovky s rise 3 cm a 7 cm představec se sklonem + 10°, to stejné bych asi dal i na Slide.

                            Jakou velikost bys bral ty při mých hodnotách? Pořád 20" nebo i těch 18"?

                            Délkově má Ghost blíže k Slide 18", jen mám strach z přílišného vytažení sedlovky, protože teď mám sedlo relativně „málo“ vytažené kvůli tomu, že mám sedlo dost vzadu. Pokud by to u Slide bylo jinak, sedlo by šlo výše.

                            Jak ovlivní předozadní pozici sedla velikost rámu při stejné délce noh? Např. při 18" musím použít ofset 20 mm a při 20" vyjde přímá sedlovka při zachování stejné polohy kolene vůči klikám?

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Jestli už teď máš 7cm představec, tak asi vem 18". Výškově ti vyjdou řídítka jinak, na Slidu budou výše jak je delší vidlice. Takže bude pro stejný posed potřeba méně podložek pod představcem nebo menší zdvih řídítek.

                              Z příliš vytažené sedlovky opravdu strach mít nemusíš. Tam máš obrovskou rezervu. A zvlášť kdybys vozil Reverb. Bez teleskopu bys maximálně musel dát 367–400mm sedlovku (na to je rám dělaný, když je dělaný pro 420mm Reverb).

                              Na poslední otázku nelze odpovědět, k tomu nejsou dostatečné údaje. Netuším jak moc se liší reálný úhel sedlové trubky u obou velikostí. Je možné, že se neliší vůbec (což je i můj tip, že se jen protahuje sedlová trubka a zvětšuje ten zpevňují trojúhelník). A pak by to pro obě velikosti vyšlo stejně. Ale nutně to tak být nemusí, zalomení sedlovky se může pro velikosti malinko lišit.

                              0 0
                              • danis7  

                                Ta 18" mi je tak nějak bližší, hlavně co se týče délky rámu. Jediné co mi na ní „vadí“, tak je ta délka sedlové trubky, že je krátká, ale tohle se vyřeší delší sedlovkou. Zkusil jsem i napsat email do Radonu, jak to vidí oni s velikostí a oni doporučují 18".

                                Když odečtu od 400 mm sedlovky, 210 až 230 mm vysunutí sedlovky (podle předozadní polohy) = 190 až 170 zasunutí sedlovky v rámu, to musí stačit.

                                0 0
                              • danis7  

                                Ještě jsem si všimnul, že výška rámu, resp stand over se u 18" vs 20" liší jen o 5 mm (775,7 vs 770,6), čekal jsem větší rozdíl.

                                0 0
                              • danis7  

                                Dá se nějak spočítat, jak vzpřímený bude posed u 18" vs. 20" velikosti, co udělá délka rámu vs. výška hlavovky? 18" je sice kratší, ale má zároveň i kratší hlavu a u 20" zas naopak delší rám + vyšší hlava.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Jdeš na to ze špatné strany.

                                  Posed bude v obou případech totožný, protože si ho nastavíš jak potřebuješ. Výška řídítek nemůže být problém ani u 18". U 29" 130mm fulla jsou řídítka už dost vysoko, takže se těžko může stát, že by je nešlo dát dostatečně vysoko při použití řídítek s potřebným zdvihem.

                                  Takže se to bude lišit jen tím, že u 18" dáš o podložku více nebo o 1cm vyšší zdvih řídítek.

                                  S délkou to samé. Zase nastavíš posed jak budeš potřebovat. Tady už bude ale funkční rozdíl v tom, že to pokaždé vyjde s jinak dlouhým představcem. U obou velikostí to určitě nějak vyjde, u jedné to ale bude o něco lepší, jak vyjde vhodnější délka představce.

                                  0 0
                                  • danis7  

                                    Podle geometrie, jak jsi to spočítal, vychází, že je Slide 18" o 1 cm delší než Ghost, 20" Slide už bude na mě dlouhé.

                                    Vezmu 18".

                                    Ještě se tě zeptám jestli nevíš jak je to s případnou výměnou kola na bike-discount?

                                    A ještě dneska je trend nízkých ramů? Když jsem se díval po různých geometriích, tak např u 29" kol (Cube Stereo, Ghostu AMR) byly největší velikosti 50, maximálně 53. Na to, že 29" je doménou vysokých lidí to jsou „malé“ velikosti.

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      I když jsem objednával už 10+ kol z bike-discount, tak nikdy jsem nemusel žádné vracet, takže to netuším.

                                      Kola se dělají nižší, protože se osazují dlouhými sedlovkami typu 420mm Reverb. V extrému to pro někoho extra dlouhého vyjít nemusí, pak má smůlu. Kamarád bral Canyona v XL a má 196cm a je mu přesně akorát. Na výšku má u Reverba ještě malou rezervu pro vysunutí. A dlouhý je ten rám hodně.

                                      0 0
                                      • danis7  

                                        Zůstanu u 18". Délka mi vyhovuje, a délku sedlové trubky řešit nemusím. Dík

                                        0 0
              • MlokCZ  

                Jestli máš délku nohou 87cm, tak bych se délky sedlové trubky už nebál (to by mělo vyjít i s teleskopem v pohodě). A ohledně místa nad horní rámovkou je to zcela bezproblémů díky tomu většímu snížení horní rámovky u Slidu.

                Na 18" Slidu by to na výšku také ještě mělo vyjít, i když to bude chtít už delší sedlovku.

                Tedy vůbec neřeš délku sedlové trubky, ale rozhoduj se dle délky rámu.

                A dle doporučení dle kalkulátoru Canyonu to také neřeš, ten je nastavený také jen dle délky nohou vs délka sedlové trubky a vůbec neřeší délku.

                0 0
                • danis7  

                  87 jsem naměřil s tím, že si vodováhu tlačím do rozkroku, pokud ji jen „přiložím“ tak je to 86 cm délky nohou.

                  Řeším to i proto, že pokud se mi zalíbí teleskopická sedlovka, tak bych tu stávající vyměnil asi za Reverba. Ten má zdvih 125. Na Ghostu mám při 48 cm sedlové trubce vytaženou sedlovku 20 cm po lyžiny sedla. Pokud si to spočítám u velikosti 50 cm u Slide, tak mi vyjde cca 18 – 12,5 (zdvih sedlovky) – zámek 3,5 – snižovací mechanismus cca 4 = – 2, takže to nevychází, ale nevím přesné rozměry sedlovky. Když spočítám tu současnou sedlovku se zdvihem 10, tak mi vyjde 0,5 cm rezerva, což může být problém při různé předozadní polohy sedla.

                  0 0
                  • danis7  

                    Takže Reverrb 125 má vzdálenost sedlová objímka a lyžiny sedla 190 mm

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Pokud plánuješ tam dát Reverba, tak to řešit už musíš, to je jasné.

                    Jen se mi z těch údajů zdý, že vozíš sedlo nějak nízko. Pro 84,5cm nohy mám na 18" Slidu sedlovku 23cm po ližiny. Pro 20" by to vyšlo tedy 20cm. Tedy i mně by ještě vyšel Reverb i na 20".

                    Samozřejmě to ovlivní i použité sedlo jak je vysoké. Přesto se mi nezdá, že bys pro minimálně o 1,5cm (možná i 2,5cm) delší nohy měl mít sedlovku vytaženou o 2cm méně než já. A nevozím žádné super nízké sedlo, spíš takové průměrné (Fizik Nisene).

                    0 0
                    • danis7  

                      Vozím WTB Pure, což je asi vyšší sedlo. Zároveň mám na Ghostu sedlovku s 25 mm ofsetem a sedlo skoro až vzadu, takhle mi vychází předozadní poloha sedla kolene na střed osy pedálu, možná trošku před. Výšku sedla mám nastavenou na šlapání patami bez přesýpání. Výše sedlo dát nemůžu, to už mě tahá koleno.

                      Mohl bys prosím tě porovnat tu geometrii Ghostu s Slidem 18" a 20"? To by asi ukázalo, ktera velikost je Ghostu blíže.

                      Moc díky, že to tady se mnou řešíš.

                      0 0
                      • danis7  

                        A celková vzdálenost od sedlové objímky po vrch sedla je 26 cm.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Tak to je o malinko vyšší sedlo než moje (teď nemám po ruce kolo na změření, ale myslím, že to vyjde o cca 1cm rozdílu). Samo o sobě by to ten celý rozdíl neudělalo. K tomu to vypadá, že máš úplně jiný poměr délek stehenní a lýtkové kosti. A tedy, že vozíš sedlo výrazně více vzadu než já. V takových případech pak vychází o něco níže než jezdcům co ho vozí více vepředu při stejné délce nohou.

                          Výšku sedla vozím pak o malý chlup výše než ty, ale s minimálním rozdílem. Pro paty na pedálech se nepatrně přesýpám. Abych to dal zcela bez přesýpání při patách, tak by muselo být o cca 3mm níže.

                          0 0
                          • danis7  

                            Já jsem kdysi měl HT GT Avalanche, u něj byl úhel sedlové trubky 73,5° a já jsem musel mít rovnou sedlovku, abych dodržel předozadní pozici sedla. Ghost má úhel 73° a sedlovku musím mít s 25 mm ofsetem. A přitom by to mělo být naopak. Navíc díky sagu na tlumiči sedlová trubka se ještě sníží a tím by se sedlo mělo posunout více dopředu?

                            0 0
      • danis7  

        Mloku, nemáš tip na nějaký blatňicek k zadnímu kolu rak, aby nestříkal bordel na tlumič?

        0 0
      • danis7  

        Mloku, díky za rady.

        0 0
      • danis7  

        Mloku, jaký sag (%) je ± ideální u tohoto kola s tlumičem Monarch RT3?

        0 0
        • MlokCZ  

          To netuším, protože jak už jsem tu psal, tak jsem delší dobu žádné RS tlumiče nezkoušel a nevím vůbec jaký mají průběh a jak se chová negativka.

          0 0
    • shimon001  

      Ako si sa prosim ta nakoniec rozhodol? Vidim ze v hlasovani vyhrava 20ka, ale v pripevkoch pises ze nakoniec pojdes do 18ky :)

      Riesim totiz uplne rovnaky problem, a proporcie mam takmer rovnake ako ty …

      Pisal som svoje proporcie aj priamo do Radon Bikes, a tam mi odporucili 18ku. Stale mi to ale vrta hlavou, pretoze som testoval zatial 2 fully (GT Force a Giant Trance 2) – obidva ale boli 27.5 a boli to 20ky. Obidva mi ale celkom vyhovovali, takze som nejak vopred pocital s 20kou. Az po kalkulacii, kde mi vysla 18ka som ostal trochu zmateny :/

      Dik za radu.

      0 0
      • danis7  

        Vybral jsem 18".

        V pátek ráno byl balík doručen do depa DHL v Plzni a v 14:30 z depa odeslán dále, takže čekám kdy to bude doručeno.

        0 0
        • toulecak  

          Dej pak vědět pocity z kola :), chystám se zrovna s kámošem kupovat Slide 130. Nedávno jsem si volal s jediným uvedeným servisním centrem uvedených na jejích stránkách a to Short bike v Olomouci. Říkal, že má člověk u nich na rok servis zdarma. Navíc jsem se dozvěděl,že Radon je nějak ve smyslu dceřinou spol. Cube, víceméně asi přebírají vývoj od nich. Škoda, že se nedají shlídnout někde jejich bajky, jedině asi v tom jejich centru v Bonnu. Moc se mi nechce tipovat velikost atd., tak plánujeme, že před koupí se tam pojedeme mrknout…

          0 0
          • danis7  

            Co jsem tak pochopil, tak Cube i Radon spadají přímo pod bike-discount

            0 0
    • danis7  

      Kolo mám doma. Ještě jsem ho venku nezkoušel, pořád prší. Velikost jsem vybral 18" a udelal jsem dobře. Budu dávat kratší představec, jiná řidítka (větší zdvih a nevyhovují mi úhly na původních), a asi i sedlovku s ofsetem. Kolo je i v 18" velikosti obrovské :)

      Přeprava byla přes Deutsche Post DHL a mi kolo doručila DPD.

      0 0
      • danis7  

        .

        0 0
        • MatS  

          A až se na něm projedeš, tak vyměníš brzdy a kotouče :-) Dávat to na full by se mělo trestat.

          0 0
          • danis7  

            Jestli budu měnit kotouče, tak před létem, kdy jezdím na hory. Tady na Ostravsku to zatím musí stačit. A na brzdy jsou tady na B-F celkem dobré recenze.

            0 0
            • MatS  

              Tak sorry, nevšiml jsem si, že brzdy tam jsou už Deorka. Ty jsou good. Ale nechápu, proč tam dávaj kotouče SM-RT56. Taky jsem je měl na kole, ale k brzdám M447, takže jsem měnil komplet vše na SLX a původní prodal. Tím pádem doplatek zanedbatelný.

              Seřídit třmen s kotoučem SM-RT56 bylo peklo. Ten kotouč je tak měkký, že při seřízení třmenu se ohýbal podle toho, která destička se ho dotkla dřív. SLX kotouč SM-RT66 je oproti tomu jak kámen, ani se nehne. Ale u předního kola mi ani SLX kotouč 180mm úplně nevyhovuje. Při brzdění díky velikosti otvorů v brzdné ploše přenáší drobné vibrace. Tak jsem objednal AVID Centerline a to bude snad konečně ok :-)

              0 0
              • allrose  

                problém je v kompaktibili­tě,respektive ve velikosti(výšce) brzdové desky a umístení třmene x kotouče..kde desky zasahují do paprsků kotouče

                0 0
                • MatS  

                  Právě proto mám u SLX brzd i SLX kotouče (6ti díra). A i přes to, že nebrousím paprsky kotouče, to stejně jemně u přední brzdy vibruje. U zadního 160mm je to ok. Takže zde se o nekompatibilitě mluvit nedá.

                  O tomto problému tu bylo v minulosti psáno taky. Vidlí to není, mám Rebu s pevnou osou a je v 100% cajku. A nehodlám pokaždé, když budu měnit destičky, srážet boční hrany. Teď jsem to udělal, ale díky pochcanýmu počasí, neměl kdy testnout.

                  0 0
    • obda  

      Zkusím oživit a přivolat Mloka :)

      Na bike-discountu mají levné rámy Radon Slide 130 mm Docela by mne lákalo si to osadit podle svého vkusu (tlumák asi z b-d, vidle Auron z TT, SLX 2×11, nějaká vhodná kola) a i tak by to vyšlo finančně výrazně zajímavěji, než kupovat komplet hotové kolo – a navíc bych to měl osazené podle sebe. Nicméně co se dívám, podle laku je to model 2015, a podle geometrie na bike-discountu je úhel hlavové trubky 68.5. Pro ročník 2016 došlo ke změně geometrie – „In 2016 the frame get an geometry update to fit the new Fox 34 forks.“ Komplet 2016 geometrii (to ani 2015) jsem na netu nenašel, ale zdroje se shodují na úhlu hlavy 67.6, jinak to asi plus minus stejné. Je to tak? Raději bych viděl ten novější úhel :-/ Máte s tím někdo zkušenosti? Jezdíte někdo ten starší model?

      0 0
      • danis7  

        Mám Slide 130 2016 ročník a hlavový úhel je 67,6°, zdvihy 130/130. Navíc v tom roce dávali u nejvyšší řady i vidlici s zdvihem 140, tzn úhel byl ještě o něco menší.

        0 0
      • danis7  

        Geometrie

        0 0
        • obda  

          Díky – to máš uložené, nebo se to ještě někde najít? Tohle je geo 18" z bike-discount (model 2015). Já sice chci 20", ale to bude ± stejné.

          0 0
      • MlokCZ  

        Mám Slide 130 2015 a s Auronem TT na 130mm a má to reálných 67,5° (měřeno). S originál 32mm Foxkou (s tou jsem to koupil) to mohlo klidně těch 68–68,5° mít, byla o cca 15mm nižší.

        Takže mi spíš přijde, že rám je úplně totožný 2015 a 2016. Update goometry bude znamenat, že to přeměřili s mírně vyšší 34mm vidlicí…

        A na můj vkus je ten hlavový úhel přesně akorát (zvlášť když to vozím s EVOL komorou na tlumiči, tzn. o něco větší sag na tlumiči), pro moje ježdění bych už menší nechtěl. Ale každému samozřejmě může sedět něco jiného.

        0 0
        • MlokCZ  

          A kdybys chtěl poslat hlavový úhel o chlup dolů, tak můžeš dát Aurona na 140mm, já schváleně dával 130mm.

          0 0
        • obda  

          Díky. S tou totožnou geo, ale jinou vidlí mne to taky napadlo, a podle obrázku od denis7 to tak nejspíš i bude. Akorát jsem nebyl schopen dohledat, co tam původně dávali za vidlu. Navíc rozdíl 15 mm axle-to-crown mi přišel nepravděpodobný u vidlic stejného zdvihu. Ostatně je to rozměr, který se blbě dohledává :-/

          0 0
          • MlokCZ  

            Suntour vidlice jsou obecně o malý chlup vyšší. Třeba Epixony mám o cca 5–7mm vyšší než Rebu (vše pro 100mm zdvihu a 32mm vidlice), měřeno. JInak je to v rámci stejné šířky dost podobné.

            A pak se k tomu přidává rozdíl 34 a 32mm vidlic, tam je zase obecně mírný rozdíl ve výšce (výrobci nechávali větší rezervu na hodně objemné pláště). I když třeba 34mm Foxky jsou postupem času nižší (než bývaly první modely 34mm Foxek) a mají rozdíl ve výšce oproti 32mm Foxkám menší než dříve.

            Auron na 130mm pak je reálně o 45mm vyšší než Reba na 100mm, zase měřeno. Tu původní Foxku co tam byla si už nepamatuju, jestli jsem vůbec měřil.

            U Suntourek do toho ještě vstoupí, jestli je upravená nebo ne a jak je nafoukaná. Foukáním mění výšku jak je tam ocelová negativka a upravená má zase negativku dle hmotnosti jezdce.

            Původně jsem tam měl 32mm Foxku na 130mm, což byl tedy dobrý úlet. Jak nejezdím tak moc agresivně a na tuhost nějak moc citlivý nejsem, tak ta Foxka se i na můj vkus moc kroutila. Taky 130mm 29" vidlice je už dlouhá a 32mm už u ní není moc dobrý nápad. S Auronem pak pohodička.

            A tady máš reálnou geometrie Slidu 29 2015 (je to test 2015) ve 20" velikosti, to by měla být přeměřená geometrie přesně daného osazení. A je tam 68,2° s 32mm Foxkou (což přesně odpovídá těm 67,5° s Auronem TT).

            Geometrie na bike-discount často nesedí. Třeba když byl Slide ve dvou různých variantách se 130mm vs 140mm vidlicí a ještě některé 32mm a některé 34mm, tak u všech měly na bike-discountu geometrii stejnou.

            0 0
          • MlokCZ  

            A já děkuji za tip, hned jsem si také jeden rám objednal, ten se bude za ty prachy hodit.

            0 0
            • obda  

              Vidím, že jsi svou objednávkou zvednul ceny na BD o 50 EUR ;) K tomu TT navýšil cenu Aurona o o 1800 Kč (s novým modelem 2018). Život není fér :D

              0 0
              • MlokCZ  

                Ram Slide 130 vidim na BD za stejnych 400E jako jsem ho bral ja.

                0 0
                • obda  

                  Aha, když jsem o něm psal sem, byl za 354 EUR.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Opravdu? Objednával jsem stejný den, dle mailu s potvrzením objednávky to bylo 26.5. 17:21. To bych měl tedy fakt smůlu, že zrovna během dne a ještě navíc o víkendu ho najednou zdraží. Ráno jsem ale neviděl jaká byla cena.

                    Za 354E tam měli (a pořád i mají) nějaké Cube full rámy. Nebyla to cena u nich, co jsi tam viděl za 354E? Třeba tenhle

                    https://www.bike-discount.de/…-blue-692576

                    Ten se mi ale nehodí i když je levnější. Geo mi vychází lépe u Slidu, vedení hadice rámem nechci ani náhodou a patku potřebuju na Sram hazku a tady je jen Shimano verze. A pak hlavně ještě mám doma jeden 190/51 Foxu s EVOL komorou.

                    0 0
                    • danis7  

                      OT. Tos kupoval další rám Slide 130 jako náhradní nebo stavíš další kolo?

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Zatím jsem se nerozhodnul, uvidíme jak se domluvíme doma. Měl bych využití pro obě varianty. Na postavení doma mám komplet vše (tedy včetně vidlice, tlumiče a slušných kol).

                        0 0
    • VladaC  

      Taky uvažuju o stavbě na tomhle rámu z bike-discountu.

      Prosím zkušenější o radu s výběrem hlavového složení. Nepodařilo se mi najít kompletní set, ale předpokládám, že by šla použít kombinace z bike-discountu:

      1. Radon Headset Upper Part GWH No.10 1 1/8 ZS44 dohromady s Ritchey WCS Headset Underpart 1.5 IS52/40

      nebo low-cost alternativa:

      1. horní část z levného či ultrasockoidního hlávka z eBay/Ali dohromady s ložiskem 52×7×45st. z eBay/Ali a se spodním konickým kroužkem z eBay/Ali

      Je to správně nebo jsem mimo?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.