• hajda

    čaute, potřeboval bych radu s výběrem kompaktu na kolo. V historii to bylo řešeno mnohokrát ale kde jinde než v elektronice plati, že co dneska koupíš, je zitra zastaralé. Moje finanční možnosti jsou tak do 8500 Kc. Zatím do mého výběru spadá Panasonic Lumix DMC-TZ6, Canon PowerShot SX200 IS a Fuji Finepix F200 EXR. Chtěl bych aby byla možnost i manuálního nastavení a pevné tělo..nejlepe kovové..jinak je výběr celkem volný. Budu rád za každou radu a tip na jiný přístroj ale prosím o jasnou argumentaci proč je ten a ten lepší atd(eventuálně nějaky odkaz) ať se to tu zase nezaplni zbytečnýma příspevkama typu: tamten je shit..já mám tento a je nejlepsi…

    PS:snad ty odkazy pofičí..dělal jsem je poprvé v životě..:D:D

    0 0
    • Tomcat  

      výborný dotaz to se tu zas pohádáme :-))

      Co vám brání zajít do nějaké kamnené prodejny a prostě si ten foťák osahat? Ikdyby Vás cesta vyšla na 500,– nakonec to může ušetřit dost.

      0 0
      • zichis  

        když pojede do prodejny na kole, může si za ušetřený peňýz (měna tvrdne) svoje favority pučit domů

        0 0
      • hajda  

        určitě by to význam mělo..mi ělo spíše o zkušenosti z reálu..pokud ten foťák mám v kameňáku v ruce, tak je mi to prd platné na problém jaké z toho polezou fotky hor..atd..:D…

        0 0
      • hajda  

        a do tohohle obchodu to mam cca 160 km..:D..se mi tam moc nechce jet..:D

        0 0
        • Honza729  

          Víš co, v téhle kategorii je to spíš o tom, jak ti vyhovuje ovládání, či jaké máš sympatie ke značce, protože kvalitativně jsou na tom plus minus stejně.

           

          Z těch co tu máš bych vybíral mezi tím Canonem a Panasonic, mrknul bych se i na Sony.

          0 0
          •  

            za necelých děvět tisíc jsem koupil v kameňáku v Praze manželce P TZ7 a oproti TZ3 co měla je to nebe a dudy, sice tomu moc nehovím, ale fotky v interiéru,v tma­vém prostředí jsou oproti TZ3 supr, 12× opt.zoom není při malých rozměrech foťáku taky k zahození. Nejlepší na to foťáku je video a jak funguje při videu zoom, okamžitě jsme prodali kameru a rodinné videa natáčíme pouze TZ7. Pro mé rodinné použití prostě ideální foťák, ale s tím mnozí určitě souhlasit nemusí.

            0 0
          • hajda  

            mno z nabidky sony mně oslovil tento sony DSC-W300:http://www.megapixel.cz/sony-dsc-w300#…

            0 0
        • zichis  

          nj, to byla vážně rada k nezaplacení (čili zadarmo) :-)

          já ti bohužel víc nejsem schopnej pomoct, nemám ani jeden z uvedených, a ani jeden by mi nevyhovoval, pro svoje účely bych potřeboval kompaktník s dobrou světelností objektivu, protože jedině díky tomu můžeš vydržet i v lese a zatažený obloze na nízký citlivosti (ISO100). Ve spoustě případů k tomu potřebuju i širokej úhel záběru. Parametry objektivu by mi sedl jedině PanákDMC-LX3 Na širokým konci má světelnost 1:2 což oproti běžným objektivečkům 1:3,5 znamená trojnásobné množství světla! Jenže ta cena… Takže zase nic.

          0 0
          • hajda  

            o svetelnosti vim..ale pod hodnotu 2.8 je maloktery kompakt..a do tech 8 tisic podle me zadny..s tim se neda nic delat…na to je pak hold zrcatko mno..ale kdo to ma tahat ssebou na kole..

            0 0
            • hajda  

              a k tomu fotaku…to uz je jina liga tohle..:)chci fotak na slusne momentky..a ne abych se o neho este bal vic jak o sebe..:D

              0 0
              • zichis  

                jasně, maličkej kompaktík udělá lepší službu než profesionální vybavení. Z jednoduchýho důvodu – je pohotovej. Kompaktík budeš mít v kapse, tasíš ho rychle, klidně i za jízdy, zatímco než bych vybalil nějakou zrcadlovku, zajímavej moment co jsem chtěl cvaknout by byl dávno včudu. Schválně si všimni, že zrcadlovkáři dělají největší podíl statických snímků. Momentky mají pouze z nějakých závodů, kde mají čas si nádobíčko připravit dopředu a jen čekat.

                No ale zvaž ještě že bys místo kompaktíku pořídil uzinu. Je sice těžší (600g-700g), nedá se strčit do kapsy a musí se vozit na krku, ale ty jejich velký skla mají onu žádoucí světelnost. Na začátku roku byl k mání ultrazoom PanákFZ8 v doprodeji za 5tisíc, se světelností 1:2,8 na širokým konci a mimořádně dobrou světelností 1:3,3 na telekonci. To bys nechtěl?

                0 0
                • hajda  

                  mno ta světelnost je nádherná..ale určitě chci kompakt..čim menši, tím lepší..zrcadlovku doma máme..a nějaké objektivy a filtry a všechno to okolo..ale to neni cílem hry..:D..chcu to hodit do nějakého malého pouzdra na řídítka nebo do Camellu at je to pri ruce..u tech panasonicu mi vadí, že nemají manuální režim..ale zas maji větší čip a i ta svetelnost u nich začíná na 2,8..akorat že končí tak na 5,5,,,coz je naprd..zas canon SX 200 IS ma stejne velky čip, manuál ale zase světelnost začíná až na 3,3,,,tak nevim na co se zaměřit..jestli na větší čip nebo světelnost..obojí určitě hraje dost roli…

                  0 0
                  • zichis  

                    moment, aby nedošlo k mejlce… Mě vychází, že Panasonic má naopak čip nejmenší 0,24cm2 zatímco Canon ho má 0,28cm2 Ale stejnak je todle nicnevy­povídající údaj, lepší by bylo  porovná­vat velikost buň­ky na snímači. Čím větší buňka, tím větší kvantum světla na ni dopadne, ve výsledku to pak znamená nižší šum.

                    Plně manuální režim by mi nescházel, pro cykloúčely mi stačí, když si můžu předvolit čas, nebo clonu. Zbytek nechávám na automatice, prostě protože není čas si s tím hrát. A stejnak výsledek třebas clonou ovlivníš jenom minimálně, velkou hloubku ostrosti tam budeš mít pořád, takže dávat větší clonu má smysl jen když budeš chtít máznout pohyb (tekoucí voda v potůčku). Dokonce se tvrdí že vysoký zaclonění nad 1:8 je na škodu, prý se vlivem ohybu světla na cloně zhorší ostrost. Zaměřil bych se teda místo na vybavenost všelisjakými kreativními režimy na hbitost foťáčku. Tam se projeví zdánlivě nepodstatné de­taily konstruk­čního řešení – například krytka objektivu. Takový foťáky, kterým krytka nezajede/neupad­ne sama jsou úplně na hovno. Ruční sundávání krytky prodlouží čas do prvního snímku o dost podstatné 2sec. Dost podstatný je taky aby tlačítka nebyly příliš citlivý. Docela nasere, když si při rychlým tasení omylem zapneš sa­mospoušť. Upozornit tě chci ještě na čitelnost displeje – pokud by TZ6 byla vybavena TN-displejem s malým vertikálním pozorovacím úhlem, s lítostí ji škrtni. S takovým displejem se totiž nedá vypálit od pasu a znamená to další zdržení, než si foťák zvedneš k očím a vyrovnáš přesně do takový výšky, aby byl dobře čitelný.

                    0 0
    • makak  

      Jestli to chceš na kolo, na lyže atd.  tak můžu vřele doporučit bytelnej, vodotěsnej Olympus. Do National geografic  ti asi fotky nevezmou, ale na cvakání z toho lezou fotky slušný. Mám model 1030Sw, ale asi už bude novější. Tady je videorecenze.

      0 0
      • hajda  

        dík za tip..taky jsem o něm uvažoval hlavně pro tu odolnost..para­metrově to ale není nic moc..uvidim no..

        0 0
      • petryk  

        Ha, Foppolo! ;)

        0 0
        • makak  

          buď si znalec, nebo si to poznal z názvu fotky anebo podle pandy :-)

           

          Mimochodem ani na kola to tam nebude úplně nazajímavé: mtb valle brembana

           
          0 0
          • petryk  

            Byl jsem tam loni na lyžích a letos tam byla přítelkyně s rodinou a když jsem koukal na webku, která je právě tam nahoře, tak na ní ta Panda byla vidět;)

            0 0
    • vset  

      Ja pouzivam tento Olympus je fajn ze je hodne odolnej vozim ho vetsinou bez obalu v kapse a diky tomu fotim daleko vic nez driv jsem vozil zrcadlovku zabalenou v pouzdre.

      Foti velmi slusne jen je trochu tezsi

      0 0
    • Ladap  

      Bral bych TZ7 nebo TZ6. Foťáky už 9 let prodávám.

      Tady nějaký odkaz na srovnání SZ kompaktů.

      http://www.dpreview.com/…ouplongzoom/

       
      0 0
      • Ladap  

        Ale ty Panasoniky se tam jmenujou po americku :)

        0 0
      • zichis  

        jak je dlouho na trhu TZ6 ? Zdá se mi divné, že ještě nemá na forum.grafika.cz svoje vlákno, vidím tam jenom vlákno TZ7

        0 0
        • hajda  

          TZ7 je podle me vyssi rada…

          0 0
        • Ladap  

          oba jsou od ledna 2009

          0 0
          • hajda  

            můžu se zeptat ohledne toho displaye?..jaký má pozorovací úhel?a pak bych se rád zeptal jak velký je rozdíl mezi TZ6 a TZ7..?diky

            0 0
            • Ladap  

              TZ7 má větší displej, větší čip s víc pixely a nahrává video ve vyšším rozlišení.

              Pozorovací úhel nevím, ale kouká se na to dobře :-)

              http://www.dpreview.com/…c_dmczs3.asp

              http://www.dpreview.com/…c_dmczs1.asp

              0 0
            • zichis  

              mamlas rumunskej s ním motá moc rychle, není snadný video stopnout ve správným okamžiku. Displej je teda OK, to mě potěšilo. Horší je to ale s fotkama.Stáhnul jsem si ukázky od lidí ze zmíněné Grafiky, líbí se mi interiérová fotka sklípku, v takovým prostředí pohoří spousta kompaktů – udělají přepálený okolí lampiček zatímco stinná místa černé a bez kresby. Ale ty rohy snímku! Na širokým ohnisku nejsou vůbec ostrý. Doprdele. Takže širokáč k ničemu. Musel bych ty kraje vždycky ořezat, nebo rovnou odzoomovat na delší ohnisko.

              0 0
    • Charles2k  

      Fuji F200 EXR vyhrál prestižní cenu TIPA 2009 – Best compact D-Camera http://www.tipa.com/…-details.php?…

      Má totiž zajímavě nově řešen dynamický rozsah, který je výrazně lepší než u ostatních kompaktů. Určitou nevýhodou je snad menší výdrž baterií. Podrobný test viz http://www.dpreview.com/…filmf200exr/

      Sám mám Fuji Finepix F31fd, už se sice nevyrábí, ale ve své kategorii měl suveréně nejnižší šum.

      Panasonic DMC-TZ7 je rovněž velmi dobrý, má 10 násobný zoom, video v HD rozlišení, velmi kvalitní displej. Šum a dynamický rozsah proti Fuji je trochu horší. Proti Fuji je o něco málo větší.

      Jinak zajímavá by ještě mohla být koupě digitální zrcadlovky třeba Sony DSLR-A200K s objektivem 18–70mm. V akci se dá sehnat již za 8990Kč (včetně objektivu) a kvalitou je někde jinde než všechny kompakty. Jen ta váha…

      0 0
      • hajda  

        díky za názor..zrcadlovka nepřichází v úvahu..určitě chci maly, lehký kompakt…:)mno čím dál víc jsem nakloněn pro Panasonic TZ7..i kdyz je zas o litr drahší než TZ6..

        0 0
    • pepko  

      podla osobnych skusenosti by som sa panasoniku vyhol … je to sice lakave mat 10× zoom do kabelky ale inak ten objektiv stoji za prd, je to velky kompromis, ma vela obrazovych chyb … doporucil by som ho iba v pripade, ze naozaj trvas na malom kompaktnom superzoome a naozaj budes vacsinu fotiek fotit s priblizenim … dalej panasonik nedoporucujem kvoli velmi nekvalitnemu cipu, to co z neho vychadza je naozaj odpad … v ruke som mal snad kazdy model od panasoniku a tie fotky su naozaj skarede … sam mam doma FX07 a nebola to moc dobra kupa … nedavno mi kamos pozical LX3, ten je na tom o kus lepsie a ak panasonic tak prave tento model … a uplne nedavno si brat kupil LS80, sice som mu nedoporucoval, no ale za tych 60eur co zan dal je to jedno … kvalita/nekvalita fotiek uplne rovnaka ako moj  FX07 za 9tisic … takze LS80 ma celkom dobry pomer vykon/cena …

      na druhu stranu fuji fd100 (predchodza tvojho modelu) ma obrazovou kvalitou dost prekvapil … cipy ma fuji uz davno na vysokej urovni, pridali k tomu opticky stabilizator, SD kartu a je z toho velmi slusny fotak … 200ka podla recenzii vychadza este o kusok lepsie, takze ja by som ho odporucal …

      od canonu tento model nepoznam …

      0 0
      • Charles2k  

        U Panasoniků řada TZ, a LX (ta je však dražší) je rozhodně lepší než řada FX a LS.

        A ta Fuji F200EXR je lepší než F100fd právě tím zvýšením dynamického rozsahu (což je velmi podstatná věc, většina ostatních kompaktů vezme třeba dobře tmavé části a hodně osvětlené přepálí, že tam nejde nic poznat)

        0 0
        • pepko  

          a preco je TZ a LX rozhodne lepsia ako FX a LS ?

          (to som fakt zvedavy na tu odpoved :-)))

          0 0
          • Charles2k  

            Především jsou lepší v obrazové kvalitě a nižším šumu. Satčí si přečíst a srovnat recenze na www.dpreview.com nebo na www.megapixel.cz

            0 0
            • pepko  

              nie su … vsetky okrem LX3 maju ten isty smejdovy snimac … ci kupis velky FZ alebo maly lacny LS dostanes uplne rovnaky odpad … staci si len lepsie pozriet tie fotky …

               
              0 0
              • Charles2k  

                Není to pravda. Měl jsem možnost porovnávat třeba řadu LS a TZ. LS se šumem na tom byla hůře.

                0 0
    • Blade  

      ..četl jsem „rada s výběrem kokpitu“.. tož du pryč:)

      0 0
    • hajda  

      no jak je vidět tak opravdu je shoda nemožná…:(..jeden řekne šel bych do Panasonicu…druhy že je to shit..pak se v tom vyznej…

      0 0
      • pepko  

        najma ked vacsinu reakcii napisu ti co nedrzali ani jeden model v ruke :-)))

        inak este je iny pohlad na vec, kup nieco co je najlacnejsie, vsetky kompakty su na 95% rovnake … pre laika sa tazko hlada rozdiel … a usetrene peniaze si odloz na zrkadlo … mna tiez ten panasonic FX07 postupne dohnal k sialenstvu … interierove fotky produkuje naozaj strasne … exterier za denneho svetla este celkom ujde … a ked zo mna opadol naval hnevu a sialenstva, tak som presiel na zrkadlo, najskor nikon d40 (to bolo tak na skusku) a nakoniec som si nasetril na nikon d90 … teda presiel je silne slovo, na bike si beriem panasonika, ale na interier, oslavy, chlastacky, rodina, decka, alebo na akcne zabery, sport, sutaze pou­zivam zrkadlo … kompakt jednoducho nedokaze v niektorych celkom beznych situaciach urobit rozumnu fotku … a nic medzi tymito kategoriami neexistuje … takze si to zvaz a neinvestuj prilis vela do kompaktu, aj tak ho mozno rozbijes niekde pri jazde na biku :-))))

         
        0 0
        • hajda  

          ja nepopírám že zradlo je o něčem jiném.ale to není to co hledám..samozřejmě pokud bude někdo srovnávat cokoli se zradlem tak to bude vždy hrůza…na zrcadlo šetřit nemusím..doma ho mámé..já prostě potřebuju něco s čím udělám pěknou fotku hor a všeho co souvisí s dovolenou..a u toho Panasonicu je navíc super video…jaký je tvůj názor na tento Canon?http://www.megapixel.cz/…hot-sx200-is#…

          0 0
          • pepko  

            ten canon som nemal v ruke a nerad by som sa priradil do kategorie BF expertov na vsetko :-)))

            len tak podla tabulky specifikacie, siroke ohnisko od 28mm je super, to bola hlavna preco som pred rokmi kupil dost  drahy panasonic FX07 – 28mm ohnisko sa vtedy este nepredavalo … no ale na fotografovanie hor, by si uzivil aj to 25mm od panasoniku …

            to super HD video … mam odskusane aj na zrkadle nikon d90 aj na panasonicu LX3 … a pravdupovediac sa mi nezda o moc lepsie ako video na starsi kompaktoch, napriklad na mojom panasonicu FX07 v rozliseni 848×480 … mozno je to tym, ze ich prilis komprimuju, aby video nebolo o moc vacsie a aby ho stihli ukladat na kartu … alebo ich procesor nezvlada robit kvalitnu kompresiu tak vysokeho rozlisenia … videa som pozeral na full hd telke s rozlisenim 1920×1080 … napriklad mala full hd kamera samsung (za nejakych 7tisic) urobila velmi pekne, ostre detailne video s nizkou kompresiou … to co vyslo z tychto sa s tym neda porovnavat, to je ako porovnat DVDcko a VHSku … toto ich ako „HD“ video by som nebral ako dolezity rozhodujuci parameter …

            ale na tom canone ma zaraza jedna vec a to nizka svetelnost objektivu … F3.4 je teda do slabe … napriklad LX3 ma F2.0 … ak mas doma zrkadlo a chces k nemu kvalitny kompakt tak to skor vidim na tu LX3 …

            0 0
            • hajda  

              mno LX 3 je velký..ale to neni až takový problém jako pro mě cenově nedostupný…dát přes 12 tisíc za kompakt..a vozit ho na kole..to fakt ne..už ta  cena TZ7 je pro mě dostkrát vyšroubovaná nad plán. .když potřebuju udělat super fotku.tak si vemu zrcadlo..na kolo chci foťák na momentky až za 60 let nebudu mít zuby a vzpomínat jak jsem tenkrát zmokl v rakousku…:)

              0 0
              • pepko  

                ved skus viac pohladat na internete, mozno najdes LX3 aj lacnejsie … ponukne toho totiz o dost viac ako ostatne fotaky … ma plne manualny rezim a k tomu ten svetelny objektiv, to sa neda nicim nahradit … a este vacsi snimaci cip, podla recenzii ma aj nizsi sum … na rozidel od inych modelov toho ponuka za tu cenu naozaj dost …

                a s tou velkostou som ta nepochopil, voci TZ7 alebo tomu canonu predsa nie je vacsi, dokonca by som aj povedal, ze mensi … akurat to nie je plastak, takze ma trosku vyssiu vahu ale to kovove telo a celkova odolnost za to stoji …

                 
                0 0
                • pepko  

                  inak v recenzii k fuji 200 na DPreview.com je velmi detailne porovnanie s LX3 … a vychadza to tak, ze tie marketingove vylepsenia fuji nejako nestacia na celkove kvalitne prevedenie LX3ky …

                  http://www.dpreview.com/…r/page12.asp

                  tato prva veta hovori za vsetko :-)))

                   

                  The Panasonic Lumix DMC-LX3 is probably the best all-round photographer's com­pact that we've tested. It boasts quality build, retro styling and a fast (if range-limited) lens to back up its premium price. The F200 EXR has a more versatile (though significantly slower) lens, and build and styling that aren't about to challenge the Panasonic.

                   
                  0 0
                  • Charles2k  

                    Ano, LX3 má světelnější objektiv a o něco málo lepší kvalitu obrazu. Ale nejlevnější je za 10500Kč.

                    Fuji F200EXR má zase o něco větší zoom, větší dynamický rozsah a nižší cenu – už za cca 7500Kč.

                    Obecně jsou oba dva foťáky hodnoceny dobře a to i uživatelskými recenzemi. Z max. 5 bodů na dpreview má Fuji od uživatelů 4,48, a LX3 4,36 (ovšem tam to sráží nižší body za vyšší cenu).

                    0 0
                    • pepko  

                      fuji nema vetsi dynamicky rozsah … je to len taky trik … staci si lepsie precitat tu recenziu na dpreview … zato ma fuji velmi nekvalitny objektiv len s 2mi clonovymi cislami … za tu cenu nie je fuji zla volba, urcite lepsia ako TZ od panasonicu … kazdpoadne LX3 je uplne ina katergoria a je vo vsetkom lepsi …

                       
                      0 0
                      • Charles2k  

                        Dynamický rozsah Fuji právěže větší má (mrkni třeba na digineff), je to asi největší inovace, která byla za poslední rok v kompaktních fotoaparátech. Proto byl snímací čip Fujifilm Super CCD EXR organizací TIPA vyhodnocen jako nejlepší obrazová inovace za rok 2009 viz http://www.tipa.com/…-details.php?…

                        Nějaké ukázky dynamického rozsahu jsou na http://www.fotografovani.cz/…F200EXR.html

                        LX3 má třeba dost malý zoom, i když obrazová kvalita je dobrá.

                        0 0
                •  

                  podle toho co píšeš to vypadá že ji TZ6/7 neměl nikdy v ruce a viděl jsi ji někde na obrázku, natož aby jsi byl schopen hodnotit kvalitu fotek a videa a jeho rozměry. Uvědom si, na co dotyčný ten foťák chce, jestli k foťákům přistupuješ stejně jako k tomu žárovkovému šílenství co máte nakolech než aby jste se šli na kole projet tak se Ti ani nedivím.

                  0 0
                  • pepko  

                    mal som v ruke TZ1, TZ5 aj TZ7 … par dni som s nim fotil … ty si mal v ruke co, ked sa tak vyjadrujes …

                    cip velkosti 1/2.33 alebo 1/2.5 s 10mpix rozlisenim v podani panasoniku produkuje velky odpad … k tomu objektiv s 10× zoomom s velkym skreslenim a velkymi obrazovymi chybami … vysledok – kvalita fotiek nic moc – jednym slovom velky kompromis …

                    0 0
                    •  

                      TZ3,TZ5,TZ7 – všechny ještě doma mám,tz3a5 jdou teď z baráku jelikož kvalita fotek (zvlášt v interiéru v tmavším prostědí) je u TZ7 neskutečně lepší než u starých modelů a to nemluvím o videu ke kterýmu nemá nikdo moc výhrad,ba naopak. Pro rodinné použití tento model vidím jako ideální zvlášť ke kvalitnímu videu a zvuku. Velikosti čipu a jiné „pro tebe“ důležité parametry si můžeš strčit víš kam … Mě zajímá pouze jestli se mi ty fotky a videa líběj a jestli ne. Narozdíl od předcházejících modelech Panasoniku zde došlo k výraznýmu zlepšení.Ale tebe zajímaj čísílka,čipy,vý­kony atd…

                      0 0
                      •  

                        jinak krátký hodnocení z recenze na http://www.fotografovani.cz/…nic-tz7.html Celkově nás v redakčním testu kapesní ultra-zoom Panasonic Lumix DMC-TZ7 mile překvapil. Jedná se o velmi zdařilý kompaktní fotoaparát, který je jako stvořený pro to si ho vzít na fotografování například dovolené. Fotoaparát, díky objektivu se širokým rozsahem ohniskových vzdáleností 25 – 300 mm (ekv. kinofilmu), poskytuje širokým fotografickým „masám“ možnost fotografovat nejen krajinu, či architekturu, ale své využití může tento aparát, díky svým nenápadným rozměrům, naleznout také v oblasti „street-foto“. Přístroj má jednoduché a nekomplikované ovládání, které z něj, spolu s širokou nabídkou 22 scénických režimů, činí ideální fotoaparát pro začínající a nenáročné fotografy. Aparát disponuje velmi dobrou optikou s přijatelným intervalem světelnosti f3,3-f4,9, která se, v kombinaci s věrnou reprodukcí barev a přenosem kontrastu, výraznou měrou podepisuje na kvalitním obrazovém výstupu. Přístroj umí pořizovat kvalitně ozvučené video v HD kvalitě a díky možnosti využívat 12× zoom při jeho nahrávání je tak možné fotoaparát využít jako určitou nouzovou alternativu videokamery.

                        Pokud bychom měli zkoušenému fotoaparátu TZ7 něco vytknout, tak je to především úplná absence manuálních a poloautomatických expozičních režimů. Troufáme si říci, že tento fakt může odradit nemálo náročnějších fotografů, kteří chtějí mít ve fotoaparátu dostupnou úplnou kontrolu nad volbou expozičních parametrů. V tomto smyslu bychom rovněž ocenili možnost fotoaparátu snímat do formátu RAW. Trochu se nám nelíbí limitní nastavení maximální délky nahrávaného videa, která činí 15 minut.

                        … ale zde na fóru jsou někteří znalejší borci kteří tomu víc rozumí a hlavmě maj/věřejm svým čísílkům. Dál se k tomu nebudu vyjadřovat, u nás na Jizerkama po třech dnech vykouklo sluníčko a já jdu jezdit na kole …

                        0 0
                        • pepko  

                          presne tak … je to drahe cvakatno pre nenarocneho uzivatela, ktory neriesi kvalitu, cisla a parametre ho nezaujimaju … ale je rad, ze si nasetril a kupil novy fotak …

                          moje odporucanie je nebrat … je to dost draha hracka ponukaju malo funkcii a slabu kvalitu … bud by som usetril a kupil LS80 alebo si priplatim a kupim LX3 … alebo sa pozriem po inych modeloch od inych znaciek …

                          alebo mozno nieco z FX, ktore su aspon male rozmermi a vahou a produkuju rovnako nekvalitne fotky …

                           
                          0 0
                          • hajda  

                            mno mám pocit že si pořád nerozumíme co jsem potřeboval zjistit…mi je jasné, že jsou lepší foťáky které udělají lepší fotky..když bych to chtěl hodně přehnat a uvažoval o koupi  toho kompaktu co doporučuješ a ptal se je jak je na tom a jestli je něco lepšího?tak mám pocit že ho někdo začne srovnávat se zrcadlem za 60000 a bude argumentovat že je ten kompakt shit..ale nic ve zlém..ja tvůj názor beru a souhlasím s ním.zeptám se tedy jednoznačně:je v této ceně (9000) kompaktní foťák který umí lepší fotky a video než Panasonic TZ7?…

                            0 0
                            • pepko  

                              tazko ti rad, co som chcel som ti uz napisal … niektori tu sice povedia, ze TZ7 ma uplne iny cip ako ostatne, ale ja som tam rozdiel nevidel … iny a kvalitnejsi cip ma iba LX3 …

                              aspon poopravim tu tvoju ironiu na zrkadlovku za 60tisic … realita je bohuzial smutnejsia … akakolvek zrkadlovka aj za 10tisic vyrobi vyrazne lepsiu fotku ako hocijaky kompakt, trebars aj LX3 … nehovoriac o tom, ze sa lepsie drzi, lepsie sa foti za slnka, lepsie zvlada vecerne fotky, vyssie iso, okamzite ostrenie a ziadne oneskorenie spuste … nikon D40 stal menej ako LX3 a uplne mi zmenil pohlad na fotaky a kategorie kompakt a zrkadlo … o tom tato debata neni, ty zrkadlo mas a asi vies o com hovorim, len ma tak trochu nahnevalo to cislo 60000 …

                              mne pripada TZ7 ako najhorsia mozno z panasonikov … penazi mas dost … ale ked uz mas 9000, to uz by si mohol mat aj 12tisic …

                              tak skusme ist na to z druhej strany … vies mi odpovedat preco nechces napriklad LS80 ? stoji malo, vie toho vela, podla mna dobre investovane prachy … alebo vies preco nechces napriklad FX35 ? … ma krasne male rozmery, video vie tiez, svetelnost objektivu je lepsia ako TZ7, cip je asi taky isty, cena polovicna …

                               
                              0 0
                              • hajda  

                                mno LS 80 nechci napříklád proto, protože ohnisková vzdálenost začíná až na 33 mm…a v případě že chci fotit panorama je určitě 25 výhodou. Dále má menší čip i megapixely a proto si myslím že fotky budou mít nižší kvalitu..pak mám obavu ze soudečkového zkreslení což právě pro panorama může být velký problém.optika podle mě bude taky na nižší úrovni. A v neposlední řadě video určitě nebude mít parametry jako video z TZ7…což hraje taky velkou roli..

                                P.S.zrcadlo doma máme ale já nejsem žádny expert..ja s ním nepracuju..

                                0 0
                                • pepko  

                                  no vidis, cele je to take klamlive … LS80 ma prave vyhodu v tom, ze pri rovnakej velkosti cipu, 1/2.5" je pre panasonic taka typicka velkost, ma „iba“ 8mpix, takze ma mensiu hustotu a vacsie a citlivejsie body na snimaci … takze vysledny sum by mal byt lepsi ako pri rozmere 1/2.5" a 10mpix, alebo 1/2.33" a 12mpix ako ma TZ7 …

                                  mne sa nezdalo, ze by fotky z LS80 boli horsie ako z inych … ale mozem si ho teoreticky zase pozicat a nieco nafotit este raz … optika mi nepride horsia, ano 33mm moze byt nevyhoda pokial pozadujes 28mm a menej … skreslenie som tiez nevidel, ale testovacie obrazce som nefotil … na druhu stranu ma lepsiu svetelnost ako TZ7  a to sa tiez prejavi …

                                  no a co hovoris na ten FX35 ?

                                   
                                  0 0
                                  • hajda  

                                    tak podle mě je určitě lepší..problém displaye je pořád to samé..co se týče světelnosti tak je opravdu lepší..otázka jak má „vychytané“ ty automatické režimy..protože na ty se fotí nejvíc..a pak má menší zoom no..zas otázka jak hodně se využije..s videem to asi bude stejné jako u LS 80..takže horší..což je ale pochopitelné už z dúvodu ůplně jiné cenové kategorie foťáku

                                    0 0
                                    • pepko  

                                      FX35 ma predsa tiez HD video …

                                      firmware maju panasoniky takmer uplne rovnake … nebudu predsa vyvijat pre kazdy jeden model novy firmware … tie najnovsie modely maju par kozmetickych vylepseni … ale vylepsenia ktore vyvinuli minuly rok sa uz dostali aj to tych najlacnejsich modelov … a panasonic nerobi fotaky prvy rok, ale snazi sa ich chrlit velke mnozstvo kazdy rok, aby oslovil co najviac ludi pri prakticky rovnakych vyrobnych nakladoch … vnutro rovnake, rozdiel je v obale …

                                      TZ7 je najnovsi asi tam zase pridali nejake novinky, len ci si ich vsimnes a ci to stoji za tie prachy … o pol roka, alebo o rok bude stat taky fotak polovicu …

                                      z mojej strany je to asi vsetko, na vyber je toho vela, rozhodnutie je hlavne na tebe, chcel som ta hlavne nasmerovat k tomu, ze aj tak su vlastne vsetky kompakty rovnake :-))))

                                       
                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Tedy FX35 hodnotíš pozitivně? Je to pro mne hlavní kandidát, fotky se mi zdají naprosto super z toho co jsem viděl na internetu nebo na DVD od Computeru(tam také vyhrál kategorii kompaktů 13–14/08). Já vím že pro tebe možná fotky nebudou super, ale já zatím fotil jenom telefonama s max. 2Mpx bez autofocusu + starým Canonem A200 – 2Mpx bez optického zoomu. Myslíš že by za tu cenu za kterou se dá sehnat například zde byl tenhle foťák dobrá volba? Neměl jsi ho v ruce? Jak je to s tím hliníkovým tělem? Je to celý kovový (i ta přední plocha) nebo jen rámeček kolem? Díky

                                        0 0
                                        • pepko  

                                          no jasne je, ze cenovu kategoriu za 4500kc budem kritizovat menej ako cenovu kategoriu za 9000kc … lebo to si treba fakt zvazit co mi 2nasobna cena prinesie …

                                          FX35 sa da tazko nieco vytknut, osobne by som ocakaval kvalitnejsie fotky, no ale za tu cenu … aspon je to male, mozes to vsade zobrat so sebou a ked to rozbijes tak kupis zase nove …

                                          mam tu teraz v ruke FX07 a ten ma kovovy ram po obvode, ale predna a zadna cast je plastova …

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            A má to velký vliv na pevnost? Počítám že FX35 to bude mít stejně.

                                            0 0
                                            • pepko  

                                              nemam pocit, ze by nemal pevny obal …

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Takže myslíš že to je dobrá volba? Já jsem opravdu nenáročnej fotograf, žádný spešl funkce nepotřebuju, stačí mi automatika, ale chci kvalitnější fotky než jsou z telefonu (N6300). Ale taky chci ten foťák vozit na kole v batohu, takže by mohl bejt trošku odolnější, nechci ho zničit že.. Ale na ty super odolný olympusy Tough opravdu nemám.

                                                0 0
                                                • pepko  

                                                  ja ho nejako extra nesetrim, za 2 roky ma aj nejake skrabance … uz mi padol aj na zem, ani nie na tvrdy povrch typu beton … v taske na biku ho samozrejme vozim tiez a nema problemy …

                                                  0 0
                              • hajda  

                                dále pak LS80 má menší display s na nižší úrovňi což u foťáku bez hledáčku je taky důležita součást..

                                0 0
                          • hajda  

                            když jsem vybíral tak jsem zprvu chtěl ať má manuální režim atd..ale když jsem se nad tím pak zamyslel tak naco..?na hraní s nastavením prostě není čas..udělám momentku a jedu dál..když budu chtít dělat super fotky a laborovat tak si vemu zrcadlovku a můžu to na jednom místě zakempovat třeba hoďku a hrát si..ale když mám někam za ten den dojet tak fakt není čas na hraní..a ruku na srdce..jaké je množství fotek, které kdo děla v manuálním režimu u kompaktu..myslim že minimum…

                            0 0
                            • kcvalin  

                              Manualnim rezimem muzes fotku zlepsit hodne a to i u kompaktu. Ale pokud nevis jak, tak je manualni rezim zbytecny… Druha vec je jednoduchost ovladani toho rezimu – coz asi nektere kompakty nemuzou mit dobry – a tim i spojena tva pripravenost na rychlou fotku.

                              0 0
    • Smazaný účet  

      mě by se líbil hi-tech kompakt Canon Power shot G9 případně G10, ale to už je jiná liga. Jinak bych byl asi taky pro toho panáka, známej ho má a co jsem viděl fotky tak nebyly nejhorší, třeba makro fotky nějakých housenek byly úplně super…

      0 0
      • kcvalin  

        Jo, za to bych se primlouval, sice o tom nevim vubec nic, ale prijde mi, ze takovejhle tip kompaktu nema v soucasnosti konkurenci. Na ebay jsem ho videl za necelych 10000.

        0 0
    • hajda  

      chtěl jsem se zeptat má tu někdo zkušenosti s obchodem PIXmania.com?…maji nejlepší cenu akorát mě trochu znervózňuje že nemají žádného českého zástupce..aspoň jsem ho nikde na stránkách nenašel…

      0 0
    • StuntJ  

      TZ7 je vpohodě foťák, který za ty peníze nabídne velice dost. Měl jsem jej pár dní v ruce a můžu říct že je naprosto dosta­čující, jen objektiv se mi zdá slabší oproti TZ5, ale to je dáno větším zoomem .

      Jinak přehled foťáků a recenze jsou tu

      0 0
    • hajda  

      tak jsem dneska objednal Panasonic FX 35..Vím že je to značný ústup z cenové kategorie ale přecejenom peníze netisknu a ona cena za značku urřitě nebude mizivá. Příští týden pojede chlapec na výlet do Rakouska a uvidíme co z něho poleze..když to nebude přijatelné tak ho vrátím a budu zvažovat dál..až budu mít nějaké výstupy tak určitě napíšu a přidám ukázky. Díky všem za pomoc s výběrem i když byl nakonec úplně jiný než počáteční záměr..:)

      0 0
    • sway  

      Vytahuju mrtvolu…

      V blízké době se chystám koupit nějaký pěkný kompakt. Osobně se kloním k Panasonicům, protože vím, že jejich kompakty s Leica optikou fotí celkem slušně.

      Požadavky nemám nijak omezující – nepotřebuji dotykový displej a spoustu různých režimů od „sport“ po „mytí nádobí“. Na druhou stranu celkem bych ocenil GPS, ale není to podmínkou. Zoom nijak dramatický taky nechci, stejně se to pak nedá z ruky udržet…

      Neřešil teď někdo stejnou otázku, tzn. nemá někdo přehled co je teď top? Díky…

      0 0
      • JakeF  

        Pokud ještě seženeš TZ10, tak pokud oželíš Full HD video, je to lepší volba, než ty novější modely. Režimy tam sice jsou, ale nic nebrání fotit na manuál nebo poloautomatiku. Zoom sice nepotřebnej je, ale na plnej zoom se dá za dobrejch podmínek fotit pěkný makro. Jen má pro mě trochu nepochopitelnou chybku, že v manuálním režimu máš automatickou kompenzaci expozice, přitom v ostatních režimech je manuální…

        0 0
        • sway  

          Jo, TZ10 mají ještě na Amazonu za nějakých 180GBP, což je poměrně slušná cena…koukal jsem na něj už někde a celkem mě zaujal…

          0 0
      • Bomba+  

        Pokud hledáš v cenové relaci do 3–5000 CZK, tak je to celkem jedno, výstupy mají všechny velké značky plus minus stejné, vybírej skutečně jen podle tvých požadavků na výbavu, ostatní neřeš…sice tě tu budou místní odborníci přesvědčovat, že foťák A fotí daaalekooo líp než foťák B, ale nevěř jim :) Dnes už firmy jako Canon, Panasonic, Nikon, Ricoh, Samsung špatnou fotku neudělají.

        0 0
    • Fran-tic  

      Zdravím,

      sháním nějaký malý kompakt pro sebe časem k lepšímu foťáku, když prostě nechci tahat celou brašnu, ale jen rychle něco strčit do kapsy. Cenovka by měla být do 8k. Mobil mi v tomhle už nestačí – logicky jsem se tedy vydal cestou kompaktu.

      Z možností mi vypadlo:

      Lumix TZ70

      Lumix TZ57

      Sony hx60

      Sony je spíš do počtu. Světelnost tam není žádná sláva, ale bude to daň za kompakt. Máte nějaké alternativy? Třeba jsem nějaký přehlédl, tak si rád nechám poradit.

      Jinač taky tápu ve volbě TZ70 vs TZ57, na stejném čipu TZ70 bude méně šumět, má hledáček, leica… ale jestli to stojí za ten příplatek proti TZ57??

      Dík za reakce

      0 0
      • Fran-tic  

        jinak ultrazoom není nějaká podmínka, sám to považuju za zbytečnost, ale zas když si v hlavě nastavím, že nebudu zoomovat vic jak 10×, mohlo by to být cajk :)

        0 0
      • X-biker  

        Sony RX-100 I.generace za 9990,– sice starý model, ale nafotim s tim to co se zrcadlem a nemusím se tahat s brasnou. Respektive zrcadlo jsem po tydnu prodal.

        0 0
        • Fran-tic  

          tvl, tos mi neměl ani psát tady…už jsem ho měl v hledáčku, ale pak jsem si říkal, že to už je celkem dost za kompakt, ale teďka mi to zas nedá :)

          0 0
        • wego1991  

          Souhlas. Taky sem na radu místních pořídil asi před půl rokem RX 100 (i v různých testech, recenzích apod vycházelo jako to nej co se do 10k dá sehnat) a nelituji. Na to jak je malý, tak fotí fakt luxusně. Já ho koupil za necelých 10k včetně náhradní baterie. Ale teď se dívám, že nejde sehnat na heurece už níž než za 11190, což je divné, jelikož tehdy ho mělo plno eshopu kolem desítky (kámoš dokonce vychytal vánoční akci na mallu a měl ho za rovnych 9k včetně karty a baterie)…

          0 0
          • X-biker  

            Bral jsem ho v kamennem datartu před létem. Milion rezimu foceni + plny manual jak na zrcadle. V pc pak fotky dobarvim a pohoda jazz :-) Premyslel jsem jaký digi co zvladne vyfotit skoky a cetl recenze a radil se snad rok a pritom nebylo co resit vse od zacatku smerovalo k modelu RX100 nějaké generace. Ty testy, recenze a recenze lidi hovořily od začátku v jeho prospěch. Budeš spoko, přitlač na cash a máš roky klid ;-)

            0 0
        • fantozzi  

          Souhlas, taky ho mam a je pro me ucely vynikajici.

          0 0
    • MirosPikos  

      Budu se zřejmě zbavovat Nikonu Coolpix P7700. Chtěl bych přejít na bezzrcadlo nebo DSLR. Za kolik myslíte, že se dá prodat? Je to po záruce, zachovalý stav s příslušenstvím (sluneční clona, CPL filtr, retro „kožený“ obal).

      0 0
      • Fran-tic  

        hmm, něco takového by se mi přesně hodilo :) dej mi pak vědět, jakou si vymyslel cenovku a třeba se domluvíme

        0 0
        • MirosPikos  

          Napiš PM, jakou bys měl představu. Mám k tomu to pouzdro (je tam jeden cvoček unavenej ale na převoz stačí… víc nafotím), clona, CPL, rychlá 16 GB SD. Plus mám ještě dálkový ovládání bezdrátový a drátový (LCD, různý časovače, bulb režim atd.). Dal bych ti k tomu nějaký makro přídavný skla, za to bych nic nechtěl a jsou mi k ničemu.

          0 0
      • 321910336  

        po P7700 jsem nedávno koukal, ale nakonec jsem koupil olympus xz-2. ty nikony šly na aukru vždycky kolem 5k s příslušenstvím

        0 0
    • RADY  

      Je dražší než sis vytyčil, dá se sehnat i za 10 000, ale fotí perfektně a video má taky dobrý.

      Sony CyberShot DSC-RX100, makro má trošku horší, ale zase má velký čip, dobrou světelnost, HDR… atd

      0 0
      • Fran-tic  

        tak jo, přiznávám…dneska jsem ho koupil :) cena byla pod 8k za tu cenu, že je z předváděčky, takže displej není jako nový, ale zbytek je cajk. Teď už jen fotit: )

        0 0
        • MirosPikos  

          Radost si mi neudělal :) Ale rozhodně si vybral dobře za tu cenu. Určitě líp jak P7700

          0 0
        • lazza  

          Vyborna cena. Ja ho kdysi kupoval skoro za dvacku :).

          0 0
    • wego1991  

      Dostal sem za úkol vybrat sestře kompakt. Líbí se jí můj Sony RX 100 I. generace. Já ho kupoval za 10k včetně náhradní baterie, ale nyní už je na heurece nejlevněji od 11.053 Kč.

      Jedná se mi o to jestli má do RX 100ky stále cenu jít i za těch 11k nebo jde za ty prachy sehnat nějaky lepší kompakt? Cena cca max 12k

      0 0
      • wego1991  

        Nikdo nic?

        0 0
        • MirosPikos  

          Soudě dle předchozích komentářů za tu cenu nic moc lepšího neseženeš. S RX100 jsou lidi spokojení. Tak bych spíš hledal nějakou zajímavou koupi.

          0 0
        • tonik666  

          Máme Nikon V1, je to předchůdce V2 a V3, obdoba RX100.

          Fotí skvěle, zejména ultra rychlý autofokus je super. Pořídit se dá jetý okolo 5k.

          0 0
      • jeffi  

        Navrhuji Nikon J5, sám ho mám. Čip je stejný jako na RX100 , ale novější generace.

        Bonusem jsou výměnné objektivy.

        Ted se zrovna prodává bazarovka na www.paladix.cz, ale dlouho tam nezůstane.

        0 0
        • wego1991  

          Možnost výměnných objektivu nechce. Chceš zkrátka kvalitní kompakt bez dalšího přídavného příslušenství.

          Asi to tedy vypadá na RX 100 i přes zvýšení ceny.

          0 0
      • Namtos  

        Taky jsem nějak nepochopil, proč ze dne na den šel RX 100 nahoru v oficiální distribuci o 2000czk – pokud sestra cenu neřeší, tak je to asi do 12k jedinná volba. Pokud nespěchá, tak snad bude nějaká akce minimálně typu Black Friday, kde by cena mohla být příznivější anebo za tu cenu přihodí nějaké příslušenství. Bohužel na trhu s kompakty je teď mizerný výběr – u těch levnějších je to samý ultrazoom a rozumný rozsah nabízí až kompakty s větším senzorem (1"), úplně vymizely kompakty se čipem 1/1,7 jako byly Samsung Ex1, Olympus xz-2 s rozumným rozlišením nad 10mpx.

        Upřímně sám taky už pomalu pokukuji po novém, taky jsem uvažoval jít cestou Sony A6000, ale ten šel nahoru dokonce o 3000,– v setu s 16–50 a 20t je už docela dost.

        Paradox je, že se navýšení ceny obou zmíněných promítly i do bazarových nabídek..

        0 0
        • wego1991  

          Včera sem se o tomto bavil se známým, který říkal, že to je údajně tím, že japonský Jen se zvýšil z 19 na 25 Kč..

          0 0
          • Namtos  

            Asi to bude jak říkáš, pohyb Jenu byl od prosince 2015 do července 2016 4,2czk…

            0 0
        • Fran-tic  

          třeba se to někomu bude hodit… ve výběru k RX100 mi přijde ještě k světu Canon G9 X, který momentálně s Canon cashback je pod 10k. Dále se ještě dá sehnat Lumix LF1, který má relativně slušnou světelnost až na vršek – 2–5,9, ale jinak celkem slušně vybaven. Z těhle nevím, který bych volil, asi Canon :)

          0 0
          • Fran-tic  

            dalsi novinka: s tim, jak vysel novy sony rx100 v, tak dneska vsechny ceny modelu klesly – 1 gen je tedy pod 10k a je tutovka ve srovnani s vyse postovanyma :-)

            0 0
            • Namtos  

              Pokud už je pátá řada, tak podle mého se nejspíš za tuhle cenu doprodají skladové zásoby a další se už vyrábět nebudou…

              Za tuhle cenu to má smysl i pro mě oproti A6000 jako rodinný foťák…

              0 0
            • tomfree  

              Jo nová RX100V je parádní.

              0 0
              • Lister  

                Možná jo, ale ceny má Sony poslední dobou uplně mimo realitu. Navíc A řadu zabíjí mizerný výběr skel. Sony hodně tlačí FE, ale to je vše drahé a těžké.

                Tak jsem té firmě zamával a šel jinam.

                Kompakt budu kupovat bud Canon G7 MK II nebo nový Nikon DL.

                0 0
                • tomfree  

                  Já jsem zvyklý na A7,takže pro mě je to jasná volba,malé,fun­kční,rychlé,ne­vím,jak nikon dl,není v prodeji,ale canon g7 mě nepřesvědčil,hlavně na momentky bez přípravy.

                  0 0
                  • Lister  

                    Nikon bude po novém roce a jestli bude povedeny, tak má stovková řada Sony velký problém. Protože bude umět to stejné co MK4 a cena poloviční. O MK5 nikdo „normální“ uvažovat nebude. To si koupi jen totální šílenec, který ví že ho bude potřebovat.

                    Kdybych chtěl kompakt kolem 10 jdu do Sony MKI, kdybych měl limit do 20 tak volim Canon G7 MK II. A pokud bych chtěl 4k tak zvolim některý z DL modelu nebo Panasonic TZ100.

                    Velký ultrazoom bych si nekoupil. Pro mne to moc nemá význam, to bych si raději postavil něco na M4/3. Nový Panasonic G80 vypadá výborně.

                    PS: tu G7 bych volil hlavně proto ze má proti Sony II pro mne použitečnější rozsah zoomu a v elemnrozsahu o 2/3 EV světlejší objektiv. Proti Nikomu má zase zabudovaný ND a to se taky často hodi – jinak s tim slušnější portrét venku za většího světla neuděláš – narazíš na hranici rychlosti závěrky.

                    0 0
                    • Lister  

                      Jeden dodatek.

                      Cena MKV. Teď jsem ji kontroloval a zjistil jsem že je nižší než se původně avizovala (nebo je prostě jen problém v mé paměti). Měl jsem v hlavě cenu přes 40 tisíc. Ale nakonec je rozdíl vučí MKIV relativně malý. Pořád to jsou 4 tisíce ale jestli už chce dát člověk za kompakt 30 tisíc tak se to asi ztratí. Stejně jsou to ale šílené pálky, když si vezmu, že za to koupíš A7 s FF.

                      0 0
                      • tomfree  

                        Používat slova jako šílenec při koupi špičkového kompaktu,v době kdy kupa lidí pořizuje Iphone za téměř 30litrů,nebo kolo za 250litrů mi přijde úsměvné :-)

                        0 0
                        • Lister  

                          Nikdo normální si kompakt za 30, mobil za 30, ani kolo za 250 tis nekoupí, dva z nich budou šílenci a jeden bude pozér ;-)

                          Dopředu sorry za offtopic

                          Já proti tomu foťáku nic nemá, jen tam pro mě osobně za ty peníze už není tak subjektivní hodnota. Mně se hodně líbilo, co Sony dělalo asi tak 3–4 roky zpátky. Začalo nabízet přístroje s funkcemi, které nikdo neměl, případně ve formátu, které nikdo jiný nedělala a ceny byly velmi zajímavé. A6000 – ve své době (a vlastně i dnes) pecka. Pak jim to ale asi nějak stouplo do hlavy a ceny letěly nahoru – RX10 II a II, 7RII a 7SII. Sedmičková řada je výborná, mně se moc líbí, kdyby tělo stálo 50–60tis budu o tom uvažovat – jsem totiž taky magooor, ale zase ne tak velký, abych dal za tělo stovku.

                          ještě jednou sorry za offtopic, doporučení na foťáky jsem dával už výše a to měnit nebudu. RX100 jedině při limitu 10 tis – pak vzít MKI, do 20 tis volím G7X MKII (dal bych mu přednost před RX100MKIII) a místo MK IV a V raději počkat na Canon DL.

                          0 0
                          • Lister  

                            Oprava – Nikon DL, konkrétně 24–85, cena by měla být kolem 19 tisíc. Bohužel kvůli zemětřesení, které postihlo továrnu na výrobu, má velké zpoždění.

                            0 0
                            • tomfree  

                              Kouzlo RX100 je v tom,že je opravdu kapesní,Nikon DL má moc vyčnívající objektiv,nemá hledáček,jen jako příslušenství,které bude stát bůhví kolik a hlavně velké zpoždění.

                              0 0
                              • Lister  

                                To máš samozřejmě pravdu. Ten vyčnívající objektiv je důvod proč si DL asi nekoupím – dohromady s absencí ND filtru. Hledáček muže být výhodou, pokud je člověk přesvědčený, že ho využije. Vím, že bych ho kvůli rozměrům nepoužíval – na hlavním foťáku mam EVF se zvětšením 0.77 a je to sakra znát.

                                Zajímavý by mohl byt Canon G5X MK II ale ti se uvidí jestli vůbec nějaký bude.

                                0 0
                                • tomfree  

                                  https://www.dpreview.com/…lopment-cost

                                  Konec nikonu DL

                                  0 0
                                  • Lister  

                                    Jo čekal jsem na ně dlouho až jsem se nedočkal.

                                    Potrebuju nakopnout. Výše jsem psal že Canon G7X MKII má zabudovany ND filtr, ale teď to nemuzu nikde najít a potvrdit. Neví někdo? Musim rozlousknout dilema RX100 MK IV, G7X II nebo LX10.

                                    A další dotaz. Nemá někdo zkušenost s nějakou redukci která by se dala v případě potřeby nasunout na tubus objektivu aby se před objektiv dál upevnit nějaký filtr? Samozřejmě to nebude nic extra ale na RX100 jsem takové redukce videl – mají se tam přilepit ale to bych urcite nedělal. Pouziti jen na statické focení.

                                    0 0
                                    • tomfree  

                                      http://www.trustedreviews.com/…y-and-page-2

                                      Tady píšou,že ND filtr má.Na RX100 se redukce lepí,nebo existuje verze,kde se nalepí magnet,a je odnímatelná,ovšem jde pak celkem dobře ztratit,navíc se točí cpl filtr,já to nepoužívám,primárně je pro mne důležitá velikost,pokud potřebuji filtry,tak beru velký foťák.

                                      0 0
                                      • Lister  

                                        Díky už jsem to pak taky dohledat tak doufám že to je pravda.

                                        Já to zvažoval jen jako záložní variantu pokud bych zvolil něco bez zabudovaného ND. Ale jestli Canon NAD má tak to nebude potřeba. Zatím u mne stále vede. RX 4 sice hezky zlevnil a už se o tom dá uvažovat ale pokud vezmu co mne na tom foťáku bude nejvíc zajímat tak asi vyhraje Canon – z mého pohledu optika a ovládání z něj dělá lepší fotak. Hlavně do toho zase nesmím tahat video podle kterého jsem často taky vybíral abych pak zjistil že ho skoro vůbec nepoužívám.

                                        0 0
                                        • tomfree  

                                          Video nepoužívám,líbí se mi na sony systém AF pro takové akční foto dětí je super,mám teda 5 generaci.

                                          0 0
                                          • Lister  

                                            Jo to máš pravdu. Výhody Sony jsou zjevně a po poklesu cena mne to trochu nahlodalo ale asi je třeba se držet při zemi.

                                            Když si představím jak ten foťák budu používat a co je pro mne důležité tak asi vyhraje ten Canon.

                                            Protože už dopředu vím jednu věc – pokud koupím Sony tak mne neskutečně bude štvát ovládání, menu a absence dotykové​ obrazovky. Vím o čem píšu. Prošly mi rukama tři Sony foťáky a jejich menu bych označil za otřesné až nepoužitelné.

                                            Možná má pětka už lepší menu ale čtyřka má pořád to staré.

                                            0 0
                                            • tomfree  

                                              Menu je pořád stejné,nemyslím,že je ideální,ale mi vyhovuje,dotykový dislej mi nechybí,spíš mi dnes vadí absence hledáčku,dokud není slunečno,je to celkem jedno,ale když je takový slunečný den a sníh k tomu,tak je na jakémkoli displeji vidět prd,líbí se mi třeba ovládání Fuji,ale zase volba průběžného ostření a jeho rychlost mě moc neohromily.

                                              0 0
                                              • Lister  

                                                O tom se nemá cenu přít, hledáček je jasná výhoda. Ale bez něj jsem toho taky odfotil dost. A navíc nevím jak moc bych ho chtěl používat – bude ostrý ale údajně je docela malinký a hůř se do něj dívá?

                                                Pokud jde o Fuji tak Sony asi ostří o fous líp i než X-T2 ale to ovládání je boží. Aktuálně řeším dilema jestli z XT1 jít na XT20 a přijít o pár ovladačů a ten skvělý pocit v ruce z kovového těla, jestli se prasknout přez kapsu a vzít XT2 nebo počkat na XT3.

                                                I kdyz ono to nakonec asi k řešení nebude – znám se moc dobře, vím, že kompromis by mne štval a že čekat taky nedokážu, takže…

                                                0 0
                                                • tomfree  

                                                  Ono je to tak,že vždycky je lepší to co je v ruce,než model XX,který se objeví v roce XX

                                                  0 0
                                                  • Lister  

                                                    Tak zcela upřímně je potřeba přiznat že ten upgrade není vůbec potřeba. X-T1 zvládá vše co po ní potřebují. Ale někdy je to o tom udělat si radost.

                                                    Pravdou ale je že co jsem přešel od Sony na Fuji tak mám mnohem víc použitelných fotek – hlavně proto že focení mě teď zase baví a fotím mnohem víc. Prostě jak tu potvoru někde vidím, tak ji musím vzít do ruky a něco cvaknout.

                                                    0 0
          • Namtos  

            Ne každému ale bude vyhovovat plně dotykové ovládání menu u GX9

            0 0
            • Fran-tic  

              naprostý souhlas, hodně se dá ale dohnat programovatelným prstencem. akorát za novou cenu RX100 nemá cenu řešit :)

              0 0
    • tonik666  

      Hodím to sem – je to k tématu – mám k prodeji Canon S90 s příslušenstvím, kdyby měl někdo zájem. Cena 2000, inzerát a fotky zde

      0 0
    • MirosPikos  

      Chlapci a dámy, co na tohle říkáte? M5 byla celkem raketa, ale tohle vypadá cenově zajímavěji a bez hledáčku i kompaktněji.

      https://www.czc.cz/…8425/produkt?…

      0 0
      • Lister  

        Tak není to kompakt že…

        Ale jinak za ty peníze foťák bez EVF, co neumí 4K a ze systému, kde nemáš na výběr žádné slušné sklo?

        Pro Canonultrafan možná zajímavá nabídka. Kdokoliv jiný zvolí něco jiného.

        0 0
        • MirosPikos  

          Kompakt to je i není. Rozměry jsou pro mé potřeby kompaktní.

          Nepotřebuji 4K, ikdyž je to škoda, že to uměle Canon nedodal aby měl prostor pro příští vylepšení další generace. Leda nějaké výřezy ze 4K do FHD. Ale nebude to primárně na video.

          Žádné slušné sklo? To zní z každé recenze, jakoby se zapomínalo, že si člověk koupí redukci za 25 USD a má hned dostatek kvalitních skel a podstatě drží v ruce miniaturní DSLR. Nejsem Canonulrafan. Jen prostě vybírám něco s kvalitním výstupem, rychlým startem, co se mi vejde do EVOCu na kolo.

          0 0
          • Lister  

            Jestli myslíš klasická Canon skla přes redukci tak to je úplný nesmysl. To si raději kup záložní DSLR tělo

            0 0
          • tomfree  

            Cokoli na kolo,lezení a jiné podobné sporty se nedá připnout dopředu na batoh,tak aby bylo po ruce,nedává moc smysl,mnohokrát vyzkoušeno.

            0 0
            • Lister  

              Přesně tak. Lidi co podobný systém nikdy nepoužívali si nějak neuvědomují že velikost systému není dána tělem ale optikou.

              S mirrorless je skladný jen M4/3 a to taky jen kompromisně.

              0 0
      • tomfree  

        https://www.dpreview.com/…canon-eos-m6

        Nějaká recenze,pokud má někdo doma kupu canon skel,které to taky podporuje,tak asi dobrý,ale jinak jak píše kolega.

        0 0
      • MirosPikos  

        Tak jsem pořídil M5 15–45 za 21.500,– Neodolal jsem. Klidně mě ukřižujte a nebo se ptejte, kdyby vás něco zajímalo. Bylo to těžké rozhodování, ale nakonec jsem si určil priority, dal jsem na bráchovo zkušenosti s M3 a šel do toho. Vždycky by to byl kompromis a 50k za to dávat nechci :) Zatím nabíjím, před polednem přišel. Večer projedu vychytat nějakou rybníkovou zlatou hodinku.

        0 0
        • Tecka  

          Na kterém stromě se dá tohle ovoce tak nízko natrhat? :-)

          0 0
        • Lister  

          Dávám tomu rok, maximálně dva. pak pochopíš že u bezrcadel nejde ve výsledku ani tak o tu váhu a velikost, ale spíš o jiné vlastnosti. Taky jsem chtěl podobný stroj kvůli úspoře velikosti abych po 2 letech pochopil, že je to nesmyl a pořídil si stroj podle výbavy bez zvláštních požadavků na skladnost. Není to o moc menší než DSLR nebylo to levnější (právě naopak) ale ve výsledku mi to sedí mnohem víc.

          Teď už se jen odhodlat a konverzi dokonat nákupem aktuálního modelu a širokého zoomu.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.