• vano

    potrebujem skratit Q-faktor (rozostup pedalov) na MTB bajku. som zvyknuty na mensi rozostup z cestneho bajku a 2,5 cm naviac mi na MTB robi problem pri slapani. ked som dal 108 mm stredovu osku, tak mi nedociahol presmykac na najmensi prevodnik. mozno by pomohly nejake 2-prevodnikove MTB kluky + kratsia stred oska. , pripadne mi poradte nejake kluky z uzsim rozostupom.(teraz mam SH LX 03)

    0 0
    • Meesha  

      nebude jednodusi si zvyknout? :-)

      Jinak treba posunout kufry na tretrach, ale to bych rek, ze pujde jen o par mm a dost zalezi na konkretnim typu.

      0 0
    • MlokCZ  

      Já měl ten stejný problém, především po tom, co jsem začal jezdit XT Hollowtech II, který maj ty pedály ještě dál od sebe. Nejdřív mě to vadilo, ale pak jsem si zvyknul. Jezdím naopak 90% na biku, takže když vlezu na silničku, tak mi to přijde blízko u sebe, ale teď už si zvyknu vždy okamžitě a už s tim problém nemám.

      0 0
      • vano  

        Uvazujem nad 2-prevodnikom Gebhardt(44 – 29) a 108 mm stredovou oskou, to by snad slo

        0 0
      • Pekáček  

        Jakékoliv Shimana Hollowtech II mají pedály proklatě daleko od sebe. Člověk se s tím musí smířit, i když mi po čase ježdění jen na těchto klikách začaly potíže s koleny. Doufám, že to není od toho.

        0 0
        • vano  

          ja myslim, ze je

          0 0
          • Pekáček  

            Hele, člověče, ty jsi ze Staré ¼ubovně? Neznáš tam nějakého Marcina a nebo Petriľáka? Co se týče problémů s koleny, snažím se to kompenzovat posunutím kufrů. Lékaři mi tvrdí, že to mám vrozené (displazie čéšek). Ale začalo to loni na Sudetech, z ničeho nic.

            0 0
            • vano  

              poznam oboch, ale velmi s nimi nie som

              0 0
              • Pekáček  

                Tak pozdravuj Marcina, teď mu bude třicet. Z vojenský školy ho vylili páč jednomu týpkovi s kámošema vykradli celej kancl. Prý u vás vypráví, že vykradl zbrojní sklad :oD

                0 0
    • kubad  

      Pokud ti bude stačit 2×9 (44–29) můžeš použít jakékoli kliky z roztečí compact tj 94mm.(Race Face)…
      + 108 mm. osu. Místo prostřední pily koupíš třeba Gebhardt, nebo Specialites Ta jiné mě teď nenapadají, (hlavně jsou bez náběhů jsou pro to spec. určeny) Mám na dvou kolech a v pohodě.

      0 0
    • Davit  

      Tady je asi jediný řešení ten dvojpřevodník. Já bych tohle ale neřešil – taky jezdím oboje (2:3) a prostě vím, že silnička není bike; stejně nikdy nedocílíš stejnýho pocitu na obou kolech i kdybys měl stejnou geometrii, sedlo, pláště… to bysis na bika musel dát berany. Každý to kolo je přece určený k něčemu jinýmu, proto je dobře že se liší posedem, geometrií

      Btw: q-faktor není vzdálenost pedálů od sebe (horizontálně), ale vzdálenost chodidla od osy pedálu (vertikálně)

      0 0
      • Mamut  

        Podla knihy „Armstrongova valka“ (autor je nejaky novinar, v spolupraci s LA) je Q faktor to co, je tu uvedene. Teda vzdialenost pedalov od seba. Horizontalne.

        0 0
        • vano  

          mne je to jasne, aj napr. FSA uvadza vsade pri klukach Q-faktor pri cestnych cca 147 mm a pri MTB cca 169 mm, tak ze asi tazko to bude rozostup medzi osou pedalu a chodidlom www.fullspeedahead.com/fly.aspx?…, takze mily Davit, snad si sa nieco nove naucil

          0 0
          • Davit  

            Hm. zajímavý. Teď to čtu a vypadá to, že sem kecal. Někde sem čet, jak se Time chlubí nižším q-faktorem jakožto vzdáleností podrážky od osy. (byla to ale nějaká bulvární tiskovina typu Velo)

            Takže jsem se zase niečo nové naučil, dik milý vano.

            0 0
            • Rolei  

              nevím co to Q faktor je, ale time u pedálů RXE udává jeho velikost 2,5mm třeba…

              0 0
    • pz-km  

      bych potreboval opacne, sirsi na silnicce…

      0 0
    • McBlacky  

      kup si na silničku trojpilu a zvykni si :)

      0 0
      • biker jura  

        otevírám vykopávku s prosbou o nějaký typ na mtb kliky s uzkým q faktorem. (kromě xx1:)) mám ted slx dvojpilu a tam je to peklo, asi 172mm. tak bych potřeboval něco max 165mm ale spíš ještě míň. díky

        shit neumím řadit příspevky :D

        0 0
    • Pajas04  

      Když už bylo obnoveno vlákno…zeptám se lidí, co jezdí jednoplacku…

      Nevadí vám podstatně nižší Q-faktor?

      Shimano udává u nového XTR 158mm, což je údajně o 17mm nižší než na klasické 3 placce. Nikomu z Vás to nepřijde divné nebo špatné?

      A mají i 2 placky obecně nižší Q-faktor?

      0 0
      • biker jura  

        proč by měl vadit? na silničce máš pod 150mm. já právě vlákno otevřel kvuli tomu abych sehnal co nejužší q faktor na MTB, ale bohužel nic kromě xx1 a xtr pod 165mm snad není nebo aspoň nemužu najít, proto se ptám výš jestli někdo neví:(

        0 0
        • nooski  

          Taky vidím nižší Q-faktor osobně jako výhodu. Na silnici jsem zvyklý na 145,5mm a to byl taky jeden z důvodů, proč jsem na to mé pseudoterénní ježdění postavil cyklokrosku.

          0 0
        • kubad  

          tak problém je šířka zadní stavby. dnes se používají širší pláště než dřív a na to potřebuješ prostor

          0 0
        • Pajas04  

          Protože postavení nohy na pedálu bude jiné a osa kotník-koleno-kyčel se zcela jistě změní ;). Jen se ptám – já jsem po přechodu na staré kliky XTR 960 poznal jiný pocit při jízdě oproti 5mm většímu Q-faktoru z klik SLX 660 ;).

          Asi budeš muset zainvestovat do těch drahých :/, nebo čttyřhran + krátká osa ;).

          0 0
          • biker jura  

            no máš samozřejmě s tou polohou pravdu, ale důvod užšího q-faktoru je právě u těch dražších klik, aby to bližší silničce. tyhle sady mají bud závodníci nebo lidi co mají často i silničku. Mě osobně to dělá dost velkej problém, bolí mě na biku koleno když dlouho trénuju na silnici a pak přesednu, což je docela problém, když závodně jezdím XC;)

            0 0
    • 01carbon  

      Chtěl bych nahradit kliky Deore FC-M612 3×10 s jednou podložkou na str. převodníků

      http://bike.shimano.com/…-m612-s.html

      něčím s menším Q faktorem. Dostal jsem tip na nové XT 2×11 Buď neumím hledat, nebo tento údaj (Qfaktor) Shimano neuvádí?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.