Pujcovna skialpu Jeseniky (Kouty)

52 nepřečtených
  • Egesi

    Čau,

    jedu tento týden do Jeseníků ke Koutům nad Desnou a chtěl bych si 1 den vyzkoušet skialpy, nenašel jsem v okolí žádnou půjčovnu, kde je mají, poradíte prosím? Kouty, Ramzová, Dolní Morava apod.

    Díky!

    0 0
    • Thomson10  

      Přímo dole pod vlekem v Koutech nad Desnou je půjčovna. Mají tam všechno možný tak tam zkus brnknout pro jistotu ale každopádně ;)

      0 0
      • shauriq  

        tam skialpy nemaji.. ale jakoze vubec

        0 0
        • Thomson10  

          Tak to pak Dolní Morava přímo u sjezdovky,zkusit brnknout tam,pujčovna tam určo jede celej rok a nebo pak u nás v Šumperku někde ale to teda netuším kde :D

          0 0
          • H8me  

            jedine Prime Sport … jinde asi v Šumperk e-e … ale tam si taky nejsem jistej, ale zavolat tam muzes zkusit!

            0 0
    • tromboonen  

      Vono to tam hlavne moc na skialpy neni, krome teda vyslapat kopec a rovnou ten samej sjet a pak znovu, jinak mas vzdycky nejakou tranzitni fazi po relativni rovine a to je na skialpech docela pruda, i takova hrebenovka, jinak parada, je nahovno, protoze s pasama to z kopce slapes a furt to sundavat kvuli kazde terenni vlne… to uz snad lepsi nejaky BC siroky bezky… ale jestli to chces proste jenom vyzkouset (vetsina skialpu je OK az tezka do kopce a docela sracka z kopce, na hard core jezdeni by to chtelo neco vymakanejsiho(=tez­siho) plus poradny boty, ale to si zas nelajsnes do kopce)… jak rekl jeden velmi dobry lyzar, kdyz si s nama dal pet dni na Marmolade „TVL ten skialp to je divnej sport, celej den se nekam vlacim do kopce s baglem na tyden, a kdyz tam konecne dolezu, tak jsem tak vyfluslej, ze mam strach to sjet“..

      Nevim odkud jsi, ale mozna bude jednodussi si tu vybavu pujcit ve meste, v Praze je myslim par spec. shopu, co to nabizej, Namche Bazaar jednu dobu, nevim, jestli jeste vubec fungujou.

      0 0
      • Singlespeed  

        BC běžky s pásy můžu pro Jeseníky a Králický Sněžník jen doporučit. Sám je k tomuto účelu používám. Na přechody hřebenů mimo běžkařské stopy (Žárový vrch, Orlík, Jelení Loučky, Mravenečník, Klepáč-Sněžník atd…) ideální. Co jsem si všiml tak lidé na „skialpech“ v Jeseníkách většinou drtí běžkařské stopy, např. v úsekui Skřítek – Petrovy Kameny, což moc nechápu.

        0 0
        • jIrI___  

          Na tom není moc co chápat, prostě skialpy jsou aktuálně v módě. Něco jako fatbiky, na kterých si v podstatě zajezdíš jen na upravené běžkařské stopě a v trochu hlubším sněhu tlačíš, stejně jako u klasického bajku.

          0 0
          • Carloss  

            pěkně rozkopané hned dvě bábovičky jednou ranou :)

            0 0
          • Džey Ár  

            Milý Jiří, tohle přirovnání velmi pokulhává :-). Jde vidět že jsi skialp neměl v životě na nohou.

            Pro Egesiho: Hřeben Jeseníků ze Skřítku na Ramzovou jsem šel dvakrát. Je to klasický přechod, které se dělají i na skialpech. Když se od Skřítku vyškrábeš až nad Jelení studánku (úsek který je pro běžkaře spíše na nošení), dá se prakticky zbytek hřebene po Petráky bez pásů. A úsek od Ovčárny až po Červenohorské sedlo je taky záležitost bez pásů. Celý hřeben na skialpech dám rychleji než takových 80% běžkařů :-). Každopádně skialp je nejzábavnější ve stylu vyběhnout si kopec s dobrým sjezdem, čemuž zrovna Jeseníky nejsou příliš friendly :-). Dají se najít dobré sjezdy, ale všechny jsou v NPR, obvykle lavinézní svahy, a budeš tam ilegálně. Navíc je vše celkem těžkým terénem s koncem mezi stromy a chce to opravdu dobrého lyžaře, jinak to bude spíše trápení. Pokud chceš skialp vyzkoušet tak bych šel třeba z Ramzové na Šerák, případně až ne Červenohorské sedlo. Sjezd si holt užiješ na sjezdovce. Nebo bych jel až na Kraličák, kde je i půjčovna Dolní Morava . Králičák je dlouhý výstupem a celkem jednoduchý na sjezd, ideální na celý den.

            0 0
            • H8me  

              jo Kralicak se chodi na skialpech casteji nez Jeseniky jsem slysel .....

              0 0
              • Singlespeed  

                Jo, tam jsem taky viděl borce drtit běžkařům stopu :-). Ale více „skialpinistů“ vidívám v Jeseníkách. Zajímavé je, že mimo stopu na „neběžkařských“ hřebenech je borců na skialpech naprosté minimum, tedy vlastně jsem potkal za ty roky snad jen jednoho.

                0 0
                • Džey Ár  

                  Tak vzhledem k tomu že se mimo stopu na hřebeni nesmí, tak je vše v naprostém pořádku :-). A když už se skialpinista vydá z Vysoké hole do Velké kotliny (kde se skutečně nesmí) tak ho uvidíš cca 50m než ti zmizí za horizontem. Navíc je hřeben obvykle vyfoukaný, takže ani stopy po něm nezůstanou.

                  0 0
                  • Singlespeed  

                    Pokud se v Jeseníkách/Sněž­níku nepohybuješ v maloplošném chráněném území s nejvyšším stupněm ochrany (národní přírodní rezervace), pohybu mimo stopu nic nebrání. Nejsou však obvykle prošlapané ani turistické značky mimo běžecké trasy, třeba pohraniční „zelená“ hřebenovka Kladské sedlo-Rykowisko-Gleboka Jama-Sněžník.

                    0 0
                    • Džey Ár  

                      Celý hřeben Jeseníků je NPR. A kde ne, není už pro skialpinistu nic zajímavého, sjezd mezi desetiletýma smrčkama obvykle opravdu za moc nestojí :-). Když hledám sjezd tak je pro mne určující dobrá dostupnost jeho sklon a délka, zalesnění. V lese není problém pokud to jsou vzrostlé stromy. Například kleč na svazích jeseníků (kterou se teď zelení snaží likvidovat) je naprostý opruz.

                      0 0
                      • JSt  

                        klec? v zime je klec hluboko pod snehem. to spis musis davat ve vzrostlem lese pozor na vyvraty. ;-)

                        0 0
                • JSt  

                  to bude asi tim, ze na tech skialpech je radost se pohybovat v mistech, kam by tebe na bezkach ani nenapadlo jet. resp. ze ty se pohybujes v mistech neatraktivnich pro skialp. ;-)

                  0 0
                  • Singlespeed  

                    „Skialpinisty“ v Jeseníkách/Sněž­níku potkávám zásadně v běžkařské stopě a tomu se právě divím :-).

                    0 0
                    • JSt  

                      tohle bych prirovnal k tvrzeni silnicniho cyklisty, ze horsti cykliste jezdi jen po silnicich, protoze je tam potkava. rozumis, co tim chcu rict. ;-)

                      0 0
                      • Singlespeed  

                        Rozumím. Ale ve volném terénu je nepotkávám vůbec… . Ale ten vlastně pro ně není atraktivní, jak tu vysvětloval Džejár :-).

                        0 0
                        • H8me  

                          co jsme byli v Dolomitech, tak s nami jezdili kluci na skialpech – dali jsme Sellarondu okruh a behem toho jsme si dali i nejaky freeride kde to slo a kluci si tlapli nekam vys a valili mezi skalama, kdyz uz jsme byli my dole … rikali, ze perfekt a za me si myslim, ze na tohle se hodi skialpy suprove.

                          0 0
                        • Džey Ár  

                          Single, já jsem schopný v Jeseníkách sjet odkudkoliv kamkoliv a stejným terénem i vyjít, to samé platí pro Králičák. Ale abych to udělal, tak to musí být nějakým způsobem smysluplné a pokud možno legální. Přiznám se že jsem si sjel i tu zakázanou Velkou kotlinu a po zjištění že tam pro mně nic atraktivního není, a navíc riskuji pokutu, už opravdu nemám zapotřebí se tam vracet. KAŽDÝ sjezd v Západních tatrách je atraktivnější. Dalších 90% sjezdů v Jeseníkách jsou na tom naprosto stejně. Naproti tomu rád strávím den na hřebeni kde si i celkem dobře šklhnu z kopce a nikdo mi nemůže říct půl slova. A to že si k tomu vyberu skialpy je má volba. Jak jsem pochopil ty chodíš na BC, což je naprosto mimo mé chápání a nevidím v tom žádné výhody. Přesto jsem ani jednou nic takového ani nenaznačil, je to tvá volba. Howq!

                          0 0
                          • Singlespeed  

                            Já proti lidem na skialpech přece vůbec nic nemám. Jen jsem se pozastavoval, že se jich tolik pohybuje v tradičních běžkařských terénech a stopách.

                            0 0
                            • Barak  

                              Z velké části je to tou popularitou. Lidé si to chtějí zkusit a nechtějí do volného terénu. Ať už kvůli hrozbě pokuty nebo se tam necítí. Pro mnohé je také lepší jít nahoru oficiální cestou a pokutu riskovat směrem dolů.

                              0 0
                          • Singlespeed  

                            Na BC lyžích skialpinisty v Jeseníkách nepotkávám, neboť chodím mimo běžkařské trasy mimo stopu. Zato, když si jdu zaběžkovat, je jich najednou všude plno :-).

                            0 0
                            • H8me  

                              taky jsem 4 potkal v sobotu ve skibusu na Skritek, ale potkal jsem hodne taky lidi se sneznicema ..... snad pul autobusu bylo, docela jsem cumel!

                              0 0
                        • JSt  

                          praveze potkavam nebo alespon stopy vidavam. ;-)

                          kde je to atraktivni pro skialpy, je to na jakychkoliv bezkach boj, resp. nesmysl. ostatne je to dost dane i rozdilnou filosofii obou disciplin. neznam nikoho, kdo by se vystrachal s bezkama na kopec jen proto, aby si nasledne uzil sjezd prudkym svahem mezi stromama v pul metru prasanu. ;-)

                          on ten dzejar ma tak trosku pravdu. nejlepsi sjezdy najdes, kdyz se podivas do mapy s lavinovyma svahama. zbytek je proti nim jen takove paberkovani.

                          0 0
                          • Barak  

                            „nejlepsi sjezdy najdes, kdyz se podivas do mapy s lavinovyma svahama. zbytek je proti nim jen takove paberkovani.“

                            Je to tak.

                            0 0
            • Singlespeed  

              To je dobré. Kdysi se jezdil celý 90 km hřeben Nízkých Tater na běžkách, dnes se jezdí běžkařská magistrála v Jeseníkách na skialpech. Něco málo na tom, co říkal Jirka, asi bude :-).

              0 0
              • Džey Ár  

                Takové terény na běžkách se jezdily opravdu snad jen u nás. Nízké tatry na běžkách jsou v dnešní době běžně dostupných skialpů naprostá ptákovina. Na běžkách jsem absolvoval stejný hřeben Jeseníků a mám celkem jasno. Nedej bože že by bylo trochu více sněhu na hřebeni. Běžky si dokážu opravdu užít na okruhu jako je třeba na Pustevnách, ale nějaké magistrály to už fakt nee :-).

                0 0
                • Barak  

                  To nic nemění na tom, že skialpy jsou dneska bohužel velmi módní záležitost. Tam, kde jsi dříve nepotkal skoro nohu, tak nyní potkáš houfy lidí s guidem s půjčeným vybavením a lačnící po efektní fotce na FB.

                  0 0
                  • Singlespeed  

                    Jeseníky jsou toho, zdá se, ušetřeny. Opuštěná místa zůstala opuštěnými místy, ale na magistrále je to jeden vedle druhého :-).

                    0 0
                    • H8me  

                      proto jezdim na bezky hodne z rana, kdy tam moc lidi jeste neni … ted v sobotu jsem jel na Alfredku ze Skritku uuuuplne sam! Nadhera!

                      0 0
                    • Barak  

                      Možná to bude tím, že z Prahy jsou blíž Krkonoše.:-)

                      Ale stejně, letos jsem usoudil, že už asi fakt budu potřebovat vyměnit boty. Takže koukám po různých webech obchodů, hledám nějaké recenze atd. Každou chvíli tam narazim, a to i pro oblast Jeseníky, na nějaký vypsaný lavinový kurz, kurz skialpů, přechod, víkendový kemp, testovačku vybavení atd.

                      Tak se mi nějak nechce věřit, že bys to tam nepociťoval.

                      0 0
                    • Džey Ár  

                      Podle mně jsou to velmi často turisti co pochopili že se po hřebenech daleko lépe budou pohybovat na lyžích než pěšky nebo na běžkách. A na tom nevidím nic špatného ani nelogického. Podle mne je terén typu hřebenovka (magistrála) Beskyd pro běžky nevhodný terén, Jeseníky jsou na tom o fous lépe, ale pro běžného turistu na běžkách je stoupání Skřítek- Ztracené kameny a pak sjezd z Petráků hodně náročná záležitost, která je na skialpu naprosto v pohodě. Navíc při dnešních cenách ve výprodejích tě ty skialpy vyjdou nastejno co trochu lepší výbava na běžky. A opuštěná místa jsou opuštěná jen proto že prostě nejsou na hlavních trasách a pro skialpinistu co hledá sjezd jsou neatraktivní.

                      0 0
                  • JSt  

                    ano. na lyzich se lide odklani od specielne vybudovanych trati a v lete se casto ti sami tesi az si projedou na kole nejakou specialne vybudovanou jednosmerku. ;-)

                    0 0
          • Fran-tic  

            takova blbost :)

            0 0
        • H8me  

          ja to tech BC bezkach premyslel, vyuzijes nejak ty ocelovy hrany? … co sjezdy na nich? …

          0 0
          • Singlespeed  

            Já osobně hrany moc nevyužiju i když je na lyžích mám (Sporten Forester). Pokud je hluboký sníh, tak to hrne člověk před sebou a nejede to. Pokud to ve strmějším svahu jede, sjíždím cikcak, aby se to moc nerozjelo. Jakmile se to ve volném terénu rozjede, je to ******* (alespoň teda pro mě). Pokud má lyže hrany, je těžší a trochu hůře použitelná jen tak na běžné ježdění bez pásů (při stoupání stromečkem si člověk občas hranou řízne povrch druhé lyže). Na druhou stranu, bez pásů je člověk mimo stopu, pokud je bořivý sníh ztracen a prostě neprojde. Třeba Malou Fatru hlavní hřeben jsem přešel na normálních běžkách bez hran jen s pásy.

            0 0
        • JSt  

          ten skritek-petraky je celkem logicky. snadno dostupny a ke karlovu mas na jeseniky pekne sjezdy velkym a malym kotlem, na druhou stranu je to dobre treba z bridlicne nebo medvedim dolem. ;-)

          0 0
    • Egesi  

      Takže žádné překvapení, miliarda keců o hovně a kloudná odpověď žádná. Sice nejde i kola, ale v cyklotematech to bohužel neni lepší… ale zkusit se to musi…

      PŮJČOVNA SKIALPŮ V JESENÍKÁCH:

      0 0
      • Thomson10  

        Jsem ti psal že Dolní Morava je tutovka když ne Kouty hned na začátku… :D

        0 0
      • Singlespeed  

        Pročpak sis to nenašel hned a místo toho zakladal zbytečně vlákno? To je taky takovy klasický nešvar B-F ;~).

        0 0
      • Barak  

        Pasy uz si nalepis sam, jo?

        0 0
        • Singlespeed  

          V sobotu jsem potkal experta se skialpy na batohu, jak do kopce skelety drtil běžkařskou stopu jednoho z okruhů kolem Mravenečníku. Tak snad to nebyl Egesi… :~)

          0 0
          • H8me  

            jeden takovej offtopic – nevite, jestli je nejaka slusna stopa na bezky od Male Jezerne Nad Maly Kotel?

            0 0
            • Singlespeed  

              V sobotu nebyla. Od Malé Jezerné přes Velkou Jezernou k Františkově myslivně byl rygol od skútru, ve kterém se na běžkách nedalo jet, vlny jak v oceánu. Mimo rygol však pohoda, super prašan. Nad Malý Kotel po zelené nevím, ale občas tam bývá stopa vyšlapaná sněžnicemi nebo lyžaři na pásech, strojovka nikdy.

              0 0
          • Džey Ár  

            Toho znám, to není Egesi. U nás v Beskydech chodí ve skialpové stopě a obvykle nese snowboard. Jmenuje se DEBIL!

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.