první full - pomoc svýběrem 27,5 nebo 29 ?

59 nepřečtených
  • theedge

    Ahoj. Z mé 26 HT chci upgradovat kolo.

    Použití je většinou XC typu Vysočina kolem Ždáru a občas i nějaký Trail typu Rychleby ( nic extrémně těžkého – spíš traily typu Superflow ).

    Mám 175 cm, 72 kg s trošku kratšíma nohama a delším trupem. Závody nejezdím – jezdím si sám pro sebe a nemám veliký nájezdy. Chci fulla kvůli pohodlí, zádům a ramenům ( bolívají mne ramena z jiného sportu ).

    Co vůbec nevím je jestli při mé výšce kupovat 27,5 nebo 29. V cyklokrámech mi tvrdí že 27,5 je mrtvá a že jedině 29, ale bojím se aby ta 29 byla s mojí výškou ovladatelná a točivá. U 27,5 se zase bojím aby to trochu jelo a moc se zbytečně nenadřel protože většina ježdění bude XC. Hledám takový kompromis mezi chrtím XC kolem a Trail kolem. Spíš mám sympatie k 29 kvůli průchodnosti.

    Uvažuji o kolech typu Canyon Neuron ( 8 nebo 9 ) nebo Cube Stereo 120 HPC SL/SLT. Zdvihy max do 120mm.

    Cena ideálně do 80.000,–Kč ( 90 je absolutní strop za ideální stroj a ještě budu hodně přemýšlet ).

    https://www.canyon.com/…-al-9-0.html

    https://www.cube.eu/…nngrey-2018/

    https://www.cube.eu/…hgreen-2018/

    Cube AMS 100 ?

    Na kole toho už pak neplánuju moc měnit a tak si radši připlatím za lepší výbavu. Bike budu mít dlouho (10 let?).

    Nevím jak moc se v tom projevuje váha – řešit že nějaký kolo má 12,5 a druhý 13 kg.

    Dík za vaše zkušenosti a popř. tipy na kola.

    0 0
    • Sunshine 29  

      27,5 je mrtvý rozměr? To ti řekli někde, kde potřebujou doprodat 29"??

      S tvými parametry bych šel do 27,5", ale někde si to zkus, skorotchán je podobné konstituce a jezdí Niner RIP 9 a je hodně spokojený (Sko).

      0 0
    • nomecz  

      u tohohle zdvihu bych šel určitě do 29"

      0 0
    • novas752  

      Nejlíp uděláš, když si několik kol z kategorie xc/trail projedeš a uděláš si vlastní zkušenost a názor na velikost kol a zdvih.

      Mrtvá je prý 26, 27,5 rozhodně ne.

      Nejseš ani extra malý ani extra velký, takže by ti měly sednout obě velikosti kol.

      27,5" kolo je logicky lehčí, má menší setrvačnost a je tužší, rozdíl valivého odporu je zanedbatelný. Takže akcelerace i decelerace stejně jako rychlé změny směru mluví pro 27,5". 29 má lepší prostupnost terénem (nájezdový úhel), překážku přejede snadněji a je oproti 27,5" stabilnější.

      Přeloženo do češtiny: pokud si chceš s kolem v terénu hlavně hrát, šel bych spíš do 27,5" a možná krapet většího zdvihu, jestli hlavně jet, běž do 29".

      0 0
      • theedge  

        Problém je že ta možnost zkoušet je velice malá. Kamarádi kolem mne moc velcí cyklisti nejsou a fulla nemá z nich nikdo. Na chodníku před obchodem toho moc nepoznám. Jel jsem pár minut na Canyon Nerve 8 ( 27,5 předchůdce Neurona ) a připadal jsem si jak na cestovní motorce :-D Proti mému HT rovnější posed a stráášně široká řidítka.

        Co jsem ale koukal na geometrie tak jsou všechny fully kratší než můj starý HT a s ještě kratším představcem, takže ten posed bude vždycky kolmější než mám teď – s tím se budu muset smířit. Ten posed je proti mému starému HT s douhým posedem a užšími řidítky natolik odlišný že během pár chvil nic nepoznám.

        Třeba Cube Stereo které se mi hodně líbí dělají v 29 kolech nejmenší v 19 rámu. Na to bych se snad mohl vejít.

        Pláště předpokládám nasadit spíš rychlejší dvojici Racing Ralph / Rocket Ron než takový Nobby Nic. RaRa/RoRo ale samozřejmě jde dát i na 27.5

        Těžký dilema.

        0 0
        • novas752  

          Asi nezbude než cestovat. V NMnM maj nějaký 29", něco budou mít v Jedovnicích a pak testovací akce.

          Já sice taky kupoval kolo na kterém jsem nikdy neseděl, ale vyzkoušel jsem asi 10 jiných a dokázal si je porovnat podle geometrie a parametrů zadního odpružení.

          Kupovat kolo za 80k na 10 let, takovou koupi bych moc neuspěchával.

          A bacha abys pláštěma ten full „nezabil“. On ten NN apod. nepojede o mnojo hůř, ale držet bude mnohem líp. Já vozim Maxxis HighRoller II a taky nebrblám. :)

          0 0
          • theedge  

            Jo jasně … nespěchám. Asi to stejně budu kupovat až na jaře. Zajímavý věci ze slev už jsou většinou vyprodaný tak není kam spěchat.

            0 0
    • AussigBiker  

      Ja letos par fullu vyzkousel. Ze by se to podle me melo vybirat podle vejsky je podle me tak trochu mytus (no flame prosim, muj nazor). Primarne jde o geometrii a co chces jezdit. XC full se zdvihama 100 mm bude mit jinou geometrii nez neco trailovyho 130 (120) mm – 150 (160) mm…

      V nekterejch pasazich jela lip 27.5, v nekterejch 29er. Obecne co jsem zkousel mely geometrii, ktera vyhovvovala, ale protoze preci jenom 27.5 byla hravejsi. Protoze me zaujaly vetsi zdvihy, tak jsem vzal 160 mm predek / 140 zadek.

      Ted se asi neco bude zkokuset spatne, ale v Novym Meste pod Smrkem pujcujou Treky, na Trutnov trails Gianta, RB 29 a 27.5 se da pujcit i ted.

      0 0
    • Lachtis  

      Chce to vyzkoušet, tady Ti nikdo neporadí. Na XC použití bych Ti já osobně doporučil jedině 29, proč, protože podle mého názoru a testů je na tohle užití 29 nejlepší. 120 mm je něco mezi XC a trail a kdybych volil tento rozměr já, tak bych volil opět 29. A vše je to o geometrii, dřívější 29 mi skutečně přišly neohrabané, moderní geometrie již jsou cajk.

      Fakt nejlíp uděláš, když si půjčíš ideálně dvě různé geometrie 29 a 27,5 a podle pocitů zvolit.

      0 0
      • theedge  

        Jo díky. Ale v podstatě se tu všichni shodli že se 29 nemusím bát. Potřeboval jsem vědět že kdyby mi větina řekla ne – na 29 jseš malej a nebudeš na tom stavu točit, tak se budu soustředit na 27.5. Ale takto to vypadá spíš na 29 :-)

        Ale budu se snažit pozkoušet.

        0 0
        • radys03  

          Koupil jsem fulla 29er 110/110mm a za půl roku prodal. Na zábavné ježdění to neni. Teď mám 27,5 120/120 a jsem spokojený. 29 bych bral pouze v případě HT, ale do 29 fullu bych nesel

          0 0
          • Lachtis  

            Je to hrozně individuální a taky hodně záleží, co chce jezdit, kde, jaké zdvihy a následná volba geometrie.

            Je to asi jako se sedlem, jednomu bude vyhovovat to, druhý o něm řekne, že je na h.vno.

            Já bych naopak do 120 mm volil jednoznačně 29 a od 120mm bych už asi pokukoval po 27,5. Neboť do 120mm je to kolo spíše určené na XC a maratony a tam je dle mého názoru lepší volba 29 s dobrou geometrií. Naopak od 130 mm a více je to už trail či AM atd. a tam mi už dává skutečně větší smysl ta 27,5.

            Nicméně je to věc názoru a Tvůj názor respektuji.

            Jediná rada, nad zlato je, ať si obě varianty půjčí a to ještě od více výrobců (kvůli různým geometriím) a pak ať zvolí podle svých pocitů.

            0 0
          • Dejv0  

            Tohle je stejně zavádějící tvrzení, jako výběr kola podle výšky postavy. Zřejmě sis koupil tragickou geometrii a teď to škatulkuješ. Dobře navržený 29er může být zábavnější a ovladatelnější, než spousta 27,5 fullů.

            0 0
            • novas752  

              A dobře navržený 29 vs dobře navržený 27,5? :)

              0 0
              • Dejv0  

                Tak to už bude na schopnostech a preferencích jezdce :)

                0 0
              • MlokCZ  

                Každý má tu hranici jak moc chce točivé kolo posunutou jinam. Já to mám tak, že u menších kol (27,5" a 26") se lze posunout až za hranici požadované točivosti (tzn. když se to bude u geo hrotit, tak to bude na můj vkus už moc točivé a málo stabilní), takže pak nemůže dobře navržená 27,5" přinést nic navíc v geometrii (stejně bych už točivější nechtěl).

                U 29" se s dobrou geometrií dostanu na tu svojí požadavonou hranici, takže není co řešit.

                A před lety jsem taky ještě měl názor, že 29" kola u fullu ne. A postupně jsem ho měnil, že nejprve na nižší zdvihy ano a teď už jsem se posunul, že klidně i na vyšší zdvihy ano.

                A postupně se to prosazuje i do DH.

                0 0
    • raskin  

      Pro zábavu na trailech určitě 27,5, ale větší zdvihy (cca od 140), pokud chceš jezdit XC a občas hopsnout, tak si to vyzkoušej, myslím, že při tvých 175 bys na XC ani s 27,5 nedělal špatně. Na jaře bude zase hafo testovaček, tak vyzkoušej. Vůbec bych neuvažoval, že spíše 29, to je blbost. Já mám 182 a kdybych se rozhodoval po roce ježdění, tak si koupím jiné kolo a bude to rozhodně 27,5. Ale záleží, kde nakonec budeš jezdit. To je rozhodující

      0 0
    • hriva  

      Na jaře budou testovačky, vyzkoušej a uvidíš. Já to tak udělal a skončil u BMC 29" Fourstroke 02 SLX/XT, max. spokojenost, tuhost rámu, funkčnost pružení-pruží kdy má, váha, geometrie, pocit, – prostě vše super, mám ho cca. rok a můžu říct že to byla moje nejlepší investice do sportovního náčiní za několik posledních let. Nikomu nic nevěř, otestuj, nech to uležet a rozhodneš se jistě správně…

      0 0
      • Lachtis  

        +1 a taky zdravím kolegu s Fourstrokem :-) Já jsem na tom podobně :-)

        0 0
    • Kamilac  

      mám 178 cm přešel jsem z HT 27,5" na full 29" a za mě paráda, jak už je napsaný výš, záleží na geo, ale pokud najíždíš hodně km, jak píšeš, tak bych šel do 29"

      0 0
    • Tehu  

      Na XC nezavodni pouziti po Zdarskejch vrchach bych vzal neco takovehohle

      https://www.sport95.cz/…-3-2017.html?…

      Cube mi nejak nevoni a tohle je takova obdoba toho neurona… ;-)

      0 0
    • Ondraj  

      Z HT 26 (ježděno 20 let), přechod na 29 full, na něm najeto 3 tis. a už mám problém jezdit zpět na 26. Na 29 se mi jezdí lépe a na 26 si připadám jak na dětském kole a už mě to nebaví. 29 bych se nebál, moje výška 180, jezdím XC.

      0 0
    • PavlikXSS  

      Ja ti prodam mojeho sparka z profilu :D

      0 0
    • raskin  

      Na Vysočinu 29 se 120 zdvihy, na Super Flow 27,5 se 140–160 zdvihy. Tečka

      0 0
      • Rubi  

        Nasuperflow staci jakekoliv ht :-D

        0 0
        • novas752  

          Jo sjedea to na cemkoliv ale na max funfactor tam je idealni neco okolo 130–140mm, 160 a odpovidajici geo uz mi na spflw prijde az moc, zvlast ve spodnich sekcich uz by to bylo spis na obtiz.

          0 0
          • Rubi  

            To byla takova narazka na to ze na vysocinu mu staci 120 a na rovne SF chce 160, coz nechapu

            0 0
    • scalar  

      Vyzkoušej Felt Edict modely 2018, v Tvojí cenové relaci asi Edict 3.

      0 0
    • jeniiiik  

      Koukni tady, HEI HEI by tě mohlo zajímat. Za me na trail/xc určite 29"

      https://m.n1shop.cz/cz/akce/?f=20

      0 0
      • MilanT  

        Já nevím, ale třeba kolo pro život vyprodává kola která půjčovali letošní sezónu (jest-li už je nevyprodali). A tam jsi měl fully v karbonu a se slevou 40%. Takže spešly za 100K stály 60K. Najeto můžou mít tak max. 1000km a nebudou špatné.

        0 0
        • MilanT  

          Tak jsem se mrknul a měli by ještě mít krásného Cambera v karbonu, velikost M je pro Tebe akorát a za 60K prakticky nový kolo. Kamarád ho měl půjčenýho na závodech v Plzni a chrochtal si jak je super do terénu a ještě rychlý.

          To je myslím super nabídka. A ještě mají Epicy v karbonu za ty samé peníze , ale ty už jsou trochu závodnější :-) I když já Epica mám a zjistil jsem že trochu tvrdší odpružení mi naopak na bolavá záda dělá dobře. To jsem nečekal (předtím jsem jezdil fulla CUBE XMS 120 který byl měkký) a myslel jsem si jak mi nedělá dobře na záda.

          0 0
        • plzakj  

          Muzes dat odkaz? Ze stranek kpz jsem se proklikal jen na nejaky nefunkcnimlink na stranky speslu.

          0 0
      • lunochod  

        Kona vypadá zajímavě, jsou nějaký zkušenosti jestli se z toho po chvíli nestane rovrzaná hajtra nebo jestli to nepraská? Vybírám něco na XC Hei Hei Race DL

        0 0
        • jeniiiik  

          Kamarád na tom zavodil, ja bych se toho nebal. Samo bych bral novou, na testovacku bych se vyprdnul pokud by teda nebyla v top stavu.

          A z kolopro zivot olitaneho spesla s 40% dolu…no nevim. To bych radeji hledal vyprodej nových kol, bezne na ne byva 30% dolu.

          0 0
          • MilanT  

            Jen tak ze zdvořilosti, ony ty kola z KPŽ zas tak olítaný nejsou. Co jsem tak pozoroval během mnoha závodů, tak si je většinou půjčovali naprostí hobíci až začátečníci a hodně i holky. Chtěli si prostě zkusit co že to je ten carbon a spešl když na tom jezdí náš slavný Jarda :-)

            0 0
            • Breakpain  

              Asi jo, ale testovačku, kterou jsem měl v rukou bych si já osobně nekoupil :-) … A těžko věštit, jestli to před Tebou mělo nějaký prase ;-). Rány do ráfků, dorazy vidle/tlumič – to jsou věci, které u testovaček neřešiš :).

              0 0
              • Lachtis  

                Přesně tak, taky jsem měl už půjčeno několik testovaček a Test kolo bych si nikdy nekoupil, pokud by to nebyla opravdu topovka, o které bych to věděl přímo od nějakého známého, co to servisoval… Radši bych koupil nové s výraznou slevou, loňské,předloňské modely či vystavené kusy…

                0 0
              • kubad  

                Ale no tak zase neprehanej

                Stav jde posoudit, sleva musí být zajímavá

                0 0
                • plzakj  

                  No je fakt, ze lehce nad 60k jde koupit i novy s akcni slevou. Takze u tech testovacek by asi museli jit jeste niz.

                  0 0
                • Breakpain  

                  podle sebe soudím Tebe – já se k tomu teda nikdy moc hezky nechoval ;) …

                  0 0
                  • kubad  

                    já ti rozumím, ale jak píšu, co má kolo za sebou poznat jde, a je to hlavně o výsledné ceně

                    0 0
        • lunochod  

          Co ta vidla Rock Shox Reba RL Solo Air, je použitelná na nenáročný ježdění?

          0 0
    • Nutribird  

      Ahoj, rozměr kol si budeš muset určit sám dle pocitu při zkoušení. Mám Giant trance 27.5 a jsem velice spokojen. Jiný full jsem ovšem nesedla. Canyony jsou hodně preferované ohledně cena/výkon, zároveň zde ovšem dost majitelů řeší reklamaci rámu. Taky jsem narazil na výměnu canyonu za jinou značku z důvodu nespokojenosti s funkcí systému zadního pružení. Takže bych dal důraz spíše na systém odpružení než na osazení. Taky strašně záleží na nastavení jednotlivých tlumičů, velice to ovlivňuje funkci. Cube vůbec nevím. Po koupi fullu můžeš velice rychle zjistit, že tě to více táhne do terénu. 27.5 větší zdvihy 140,150. 29 zdvihy 130. Pokud vybereš dobře bude kolo s většími zdvihy také dost rychlé, nebude se houpat. Tady na fóru bych řekl jsou ověřené Giant, Spešl, RB a další rozhodně jsou zde borci co toho mají dost projetého.

      0 0
    • lunochod  

      Nějaký názor na tuhle Konu, oplatí se do toho jít za 65k z hlediska osazení komponenty atd?

      http://2017.konaworld.com/hei_hei_dl.cfm

      0 0
      • Lachtis  

        Obecně se mi Kony líbí a mají i dobré recenze. A tato konkrétní za 65k v karbonu, XT (mimo SLX) a liškách, raceface,WTB KOM i29, teleskopu… a to vše za 65k mi přijde jako solidní cena a dobrý kup.

        0 0
      • cosmo  

        tohle bych okamzite koupil ani bych nevahal…kdyz si vpomenu za kolik jsem koupil predlonsky model ve sleve, kolik jsem narval do prestavby a tady mas karbon, foxku 34 a XT 1×11 + teleskop…okamzite bych objednaval…nic lepsiho podle me nesezenes…

        0 0
      • nomecz  

        Pokud sedi velikost tak pecka kauf, hned bych to bral

        0 0
    • mrazik62  

      Ahoj, mám 167cm, 74kg a půl roku už jezdím Specialized StumpJumpera comp carbon 29 zdvih 140/140. Závody nejezdím – to kolo na ně není určené, ale na traily a pro zábavu je super. V akci bylo zlevněno z původních 110 na 60.

      Ovladatelnost je super, i když 26ka to není. Když s tím vletíš rychle mezi šutry nebo jiný fakt těžký terén, tak se budeš divit, co s 29kou projedeš, ani nemrkneš okem :-)

      Za mě tedy 29ka s dobrou geometrií určitě dobrá volba.

      Syn jezdí závody kpž na s-worksu camber 29, zdvihy 110/110 a nemá to chybu. Je to hodně rychlé kolo a skoky přes 5metrů na tom běžně taky dává (na trailech).

      0 0
    • woodrider  

      z mých zkušeností:

      26 kola jsou úplně out

      29 ok

      27,5 pokud ti v obchodě tvrdili že jde o mrtvý rozměr, už bych se tam neukázal… podle mě dobrý uni rozměr, na techničtější traily v mnoha případech vhodnější než 29

      pokud máš ale prioritně XC, šel bych do 29.

      Mám zkušenost, že u fullu není až tak potřeba řešit nutně váhu, samozřejmě je rozdíl sedět na top karbon modelu který má 11 kg oproti nějakému 15 kg, ale nějkých 500 g by u mě při rozhodování nehrálo roli.

      0 0
      • LaSouche  

        No vidíš, já si dneska přečetl, že 27,5" je v podstatě už taky mrtvola vhodná tak pro odrostlejší žactvo :)

        To je pech, sotva jsem po 26" zvykl na 27,5" a už je to taky mrtvola :)

        A, že bych 26" viděl jako úplnou mrtvolu, taky bych si nedovolil tvrdit.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.