• Marsve

    Ahoj, dneska se mi na sněhu začal protáčet ořech, vždycky jsem při přechodu z volnoběhu několikrát prošlápl naprázdno než se zas praporky chytly a ani pak nedržely vždycky stoprocentně. Po pár kilometrech jsem to vzdal, s volnoběhem „v obou směrech“ se jede dost blbě. Myslel jsem že jsem ořech zlikvidoval, ale jakmile kolo roztálo tak už zase šlape jak hodinky, takže hádám že to bylo zimou.

    Je to normální a dá se s tím něco dělat? Už jsem byl letos na sněhu několikrát (mj. i včera) a zatím ořech nikdy nezlobil. Ořech má najeto cca 4500 km, nikdy jsem ho nerozebíral a jinak chodí čistě a hladce.

    0 0
    • kubad  

      je v něm asi moc vazeliny, nebo bordelu ktera mrazem ztuhne, zalepí praporky a ořech nefunguje, rozborka a správné promazání by to mělo vyřešit.

      0 0
    • Vilém  

      Co je to za nabu? Jinak je to vcelku bezna vec, ktera nastane v okamziku, kdy se dostane vazelina na zapadky. V chladu vazelina ztuhne a zapadky se nevraci. Resenim je rozebrat orech, zavcasu nez to strhnes, vycistit, namazat pouze loziskove drahy a vyhnout se s vazelinou zapadkam.

      0 0
      • Marsve  

        Nába Shimano M525. Taky mám dojem že mi nezbyde nic jinýho než to rozebrat, návody jsem na netu viděl, akorát nevím jestli mám všechno nářadí. Jen mě překvapilo že to začalo dělat zničeho nic, ještě včera jsem dal 40 km ve sněhu úplně bez problému, a to byla k večeru určitě větší zima.

        0 0
        • Vilém  

          Opravdu ti nic jineho nezbude. Potrebujes 15ku konusovy klic, 17ku normalni stranovy a neco cim povolis loziskovou misku v orechu. Osobne na to pouzivam plochy pilnik, ktery mam zabrousen na patricny rozmer. Ten chytnu do sveraku, nasadim na nej cele kolo, tak aby pilnik zapadl do drazek misky a povolim. Bacha je tam opacny zavit. Taky to v teto poloze nesmis povolit uplne, jen aby sla miska vysroubovat rukou. Jinak riskujes poztraceni spousty kulicek, ktera se na tebe vysype.

          0 0
    • Rychlej turista  

      Pokud se ti to nechce kuchat, tak tam, při točení klikama dozadu, cákni GT85.

      0 0
      • jonti  

        Taky bych doma orech nerozebiral, striknout tam olej je lepsi. Nebo to odnest do servisu.

        0 0
        • Vilém  

          On ale ten olej je nouzovka. Vyplavis jim zbytky vazeliny a nasledne muzes mit behem chvile po orechu uplne.

          0 0
          • Marsve  

            Prokousal jsem se až do místa kde se musí povolit ložisková miska z ořechu a tam mi došly nástroje. Tak jsem aspoň všechno vyčistil a stříknul trochu oleje do škvíry kolem ořechu jak radil Rychlej turista. Uvidím co to udělá, pokud to nepomůže tak holt rozeberu i ořech. Aspoň jsem při tom vyčistil kazetu a vyměnil vazelínu v ložiskách, ty už to taky potřebovaly.

            0 0
            • Vilém  

              Po tom prostriknuti sleduj chod orechu. Kdyz se podari z toho vyplavit vazelinu, tak casem zacne byt dost hlucny. Nejenom cvrkot, ale celkove pri otaceni. Pak je nejvyssi cas to opravdu rozebrat a namazat znova.

              0 0
    • smith22  

      Nedávno sem to měl celý rozebraný.Nic to není, akorát je to piplačka, která mě moc nebaví.Na povolení té misky ořechu sem si zbrousil pásovinu na požadovaný rozměr, kterou sem pak upnul do svěráku a pootočením kola povolil tu misku.Docela dobrej zbůsob.Při otáčení kolem není ani potřeba velká síla.Jde to lehce.Jak sem to dával do kupy tak sem udělal tu chybu, že sem tam dal tužší vazelínu která se částečně dostala i k praporkům a taky se mi to špatně vracelo.Musel sem tam dát řidší vazelínu a vyčistit praporky.Teď je OK.

      0 0
    • Marsve  

      Tak mi to nedalo a ořech jsem vykuchal, je to docela jednoduchý. Stahovák na ořech stál 70 Kč, takže imho nemá smysl vyrábět si vlastní provizorní nářadí. Ložiska jsem dal do bílé vazelíny, zbytek ořechu nechal čistý, akorát na každý praporek jsem kápnul kapku řídkého oleje aby nechodil nasucho. To by mělo stačit, ne?

      Jinak kromě stahováku je dalším nutným nářadím pinzeta, usadit těch 2×25 pidikuliček a přitom všechno kolem neumatlat vazelínou je těžkej tréning trpělivosti ;-))

      0 0
      • jaja.k1  

        Příště zkus místo pinzety mírně zmagnetizovaný šroubovák. Jde to pak bez problémů.

        0 0
    • tachmude  

      Jde sehnat nebo něčím nahradit ten kroužek (pérový drát) co drží a napružuje praporky v nábu shimano?

      0 0
      • Vilém  

        Sehnat leda z nejakeho sesrotovaneho orechu. Nahradit pruzinovou oceli patricneho prumeru.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.