Proč ta vidle praskla ? Marz. XC-51

2 nepřečtené
  • ropman

    je to vidle z asi 15 let starýho tatíkova bajka co pořídil na chalupu, na kterým skoro nikdo nejezdil, vyjímečně já k vodě a nehrotil jsem to. Jednou za čas jsem dojel na chalupu, mrknul, konstatoval, že je pod ní kaluž oleje a má malej tlak a vzal jiný kolo. V průběhu let ji dal otec 2× do servisu, asi měnili nějaký těsnící kroužky a nevím co ještě. Jednou když byla zas prázdná jsem dojel s půjčenou pumpičkou a zkusil jsem ji rozebrat do stavu, kam se šlo jednoduše dostat, na další pokračování jsem neměl tuším dost dlouhej imbus tak byla sborka, vrácení oleje, dofoukání a uchycení nohou do korunky.

    Při poslední návštěvě jsem si všiml, že je na boku prasklá korunka.

    A teď se ptám: uchycení je sevřením nohou pomocí dvou imbus šroubů na korunce, aby to při jízdě něco neprovedlo, předpokládám nutné utažení „na krev“, což jsem určitě udělal, ale pouze rukou a krátkým běžným imbusem. Mohl jsem to přetáhnout a takto vidlici zničit ?

    Nebo je to blbost, rukou to prasknout nejde a někdo s ní musel provádět jiná alotria (a to nikdo neprováděl).

    Vidle je až na tento defekt téměř nejetá, tak mě napadá, jestli by se to od noh dolů nedalo strčit do jiné korunky, pokud by šla sehnat. Průměr nohou teď ale z hlavy nevím, bude to tak 25 mm. Na webu jsem našel jedině tohle – www.mtbr.com/…_21684.shtml

    0 0
    • ropman  

      hmmm, tak jsem záhy objevil další – www.cpsc.gov/…5/95032.html

      kde píšou XC50,XC51,XC2­50,XC400, XC500 – Fork crowns may break or fracture … co dodat … ale když se na ní skoro nejezdilo ??

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.