• sgames

    Poslední dobou koukám, že dost lidí mění převodník ze 3 na 1. Má to nějaký význam krom toho, že mám méně rychlostí ? pls odpovídat jako laikovi :)

    0 0
    • VladexAndroid  

      je to jednodušší, odpadají problémy se štelováním přesmykače.

      0 0
      • Espen  

        Musí v tom být ještě něco jiného, než že jen odpadne problém se štelováním přesmykače? Nějak to rozveď.

        0 0
      •  

        Štelování přesmykače patří mezi jednodušší věci, které zvládne každý.

        Je pravda, že nejlehčí převodník (22 zb) používám málokdy, proto chápu odklon od trojpřevodníku k dvojpřevodníku, zejména u závodních jezdců. Ale jednopřevodník u MTB nechápu a nechtěl bych jej.

        0 0
        • zdenek007  

          Protože jsi ho nevyzkoušel…

          0 0
          • perupe1205  

            +1 . . .

            0 0
          • Franta  

            +1

            0 0
          • Carloss  

            …-1

            0 0
          • beranek666  

            … –1

            0 0
          • ememem1  

            tak niekto chce jazdit aj do kopca ze. ok, na tzv. trail bike kde je cielom volako sa dostat hore a potom si to uzit dole pripadne jazdit s prevysenim 100m na 10km preco ne. na univerzalny bike je to samozrejme chujina.

            0 0
            • Rubi  

              chujina je to co pises, kdyz na to mas nohy, muzes to vozit bez problemu vsude, viz kola na zavodech…

              0 0
              • ememem1  

                az na ty expert ze si pred zavodmi daju prevodnik aky vyhovuje charakteru trate. co je pre bezneho bikera nadmieru prakticke.

                a ked mas take namakane nohy, ze ti to nechyba do kopca, tak sa potom cudujem, ze ti to nechyba ani na tom opacnom konci

                0 0
                • Carloss  

                  Samozrejme mas pravdu, ale jednoprevodnikovym fasistum to nevysvetlis a vlastne ani k tomu neni duvod.. a hlavne se to tady resi furt dokola.. je to asi jak ta otrepana fraze ze z naslapu sundas nohu stejne rychla jjak z platformy :)

                  0 0
                • Rubi  

                  nekteri radsi vymeni prevodnik na tech 5% jinych zavodu, jini radsi vozi presmykac, se kterym souvisi zase jine problemy

                  nechapu proc je tendence jine veci nez vozim oznacovat za chujinu…proste jednoprevodnik je pro jine lidi nez si ty, tak jim to nech a voz si co vyhovuje tobe

                  0 0
                  • kubad  

                    Přesně tak

                    0 0
                  • ememem1  

                    a co som napisal nieco ine? len thovorim ze to odporucat ako univerzalne 'lepsie" riesenie neni uplne ok.

                    0 0
                  • jonti  

                    Strašně záleží na tom kde bydlíš, v Praze je 1 převodník v pohodě, ale třeba bydlet v Beskydech nebo v Alpách tak o něm vůbec neuvažuji. Tam abych dával v klidu i delší kopce potřebuji 30 nebo 28z převodník a to už nestačí skoro ani na rovinu, když nechci pořád brousit 10z pastorek.

                    0 0
                    • Pidalin  

                      Praha je právě kopcovitá, tam ti nepomůže ani čtyřpřevodník a stejně budeš občas muset sesednout. Zkus vyjet třeba z Podolí od Vltavy nahoru na Budějovickou. ;-)

                      0 0
                      • 7021  

                        No Jeremenkova zrovna neni ten pripad; to spis treba Divci hrady nebo Troja.

                        0 0
            • Radek Broz  

              Většinou mám na 10km 1km převýšení. Jezdím jednopřevodník,

              0 0
    • tromboonen  

      Par gramu a marketing… a nutnost vymenit skoro vsechno ostatni pokud to predelavas? Plus na skoro stejny rozsah prevodu se dostanes k vice pastorky vzadu (ale uzsim a citlivejsim retezem, vse se casteji posere a musi se menit)?

      0 0
      • jeniiiik  

        S tim retezem opatrne, sram xx1 mi vydrzi tolik km, ze za tu doby bych menil tri shimana.

        0 0
    • Prazak0  

      Pokládám to za nesmysl. Řetězová linka se nastaví dle prostředního pastorku, ten by měl být od osy stejně vzdálený jako převodník. Pokud je řazení v náboji, tak pak jednopřevodník lze nastavit tak, aby řetěz byl zcela rovnoběžný s osou kola a nešel našikmo.

      V určitých případech mi přijde lepší dvojpřevodník než trojpřevodník. Právě z hlediska té řetězové linky, velký převodník nebude nastavený proti nejmenším pastorkům, které se jezdí jen z kopce, ale spíš pastorku, který člověk jezdí po rovině. I menšší převodník pak není proti největšímu pastorku, ale spíš pastorkům menším, které se ovšem častěji používají. Neboji, trojpřevodník není vždy přínos, poskytne více převodů případně jemnější odstupňování. Kvůli křížení řetězu ale se mi v mnoha případech lépe jeví varianta dvojpřevodníku, kde celkově je sice převodů méně, z hlediska křížení řetězu to je ale optimálněji nastavené.

      Jednopřevodník vnímám jen jako čistě marketingovou a módní záležisto. Dřív byla IN kola s úzkými pneumatikami, silničního typu, pak přišla horská a crossová kola, kde zas přišly balónky. Na horských kolech se objevila kola 26 palců, pak se zas přišlo, že lepší je 29 palců, navíc jsou i kola s 27,5 palci. Firmy chtějí víc prodávat, tak se udělá něco nového a lidi to kupujou.

      0 0
      • Vilém  

        Je dobre, ze se nezamerujes jen na svetla, bude co cist.

        0 0
        • Prazak0  

          Když jsi takový odborník, tak jak je vzdálenost jednotlivých převodníků při srovnání trojpřevodní a dvojpřevodník? Já bych tipoval, že u trojpřevodníku je největší placka daná víc od středu kola, tj. proti nejmenšímu pastorku. Kdežto u dvojpřevodníku ten největší převodník je trošku posunutý ke středu kola, tj. o jeden či dva pastorky výše. Můžu se mýlit. Můžeš to nějak potvrdit či opravit?

          0 0
      • kubad  

        ano i tohle je pravda, přesto to lidi vozí a kupují protože je to pro ně lepší a serou na marketing

        0 0
      • Franta  

        Takhle to dopada kdyz nekdo misto jezdeni spekuluje… ach boze.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Asi marketing. Jinak mi to přijde jako blbost. Jak z hlediska křížení řetězu, tak nutnost té šílené kazety s mega rozsahem. Zvykl jsem si na 12–25 a s hrůzou 11–40z, nebo kolik se to tam cpe za talíř, by se mi moc dobře nešvihalo :D

      0 0
      • Prazak0  

        Koukal jsem na ty mega pastorky, jeden stojí srovnatelně jako samostatný převodník. Prodává se to třeba ještě s jedním malým pastorkem. Pak tam doporučí třeba vyhodit patnáctku a sedmnáctku a nahradit to šestnáctkou. Neboli, ztratí se tu i výhoda jemnějšího dělení, přitom právě na pastorkách, co lidi jezdí po rovině a často na ně řadí.

        Četl jsem před časem u nyní zesnulého Sheldona Browna úvahu, že při trojpřevodníku lidem bohatě stačí osmikolečko a víc pastorků je jen marketing. Pominu-li závodníky, kteří si převody před etapou nechávají klidně měnit, tak osmikolečko zdaleka nejezdím. Mám ho, ale převodů jezdím méně. K čemu mít další převody? Na devítku je užší řetěz, docela dražší a na desítku či jedenáctu ještě víc. Přitom ty slabší řetězy budou mít životnost spíš kratší. Takže moje preference je spíš osmikolečko (teď mám dané sedmikolečko s podložkou) a pokud někdo nebydlí poblíž hor, tak mí tam klidně silniční kazetu. Pokud není závodník, tak klidně začínající na větších pastorkách než jedenáctka či dvanáctka. Pokud bych měl jezdit někde po horách, tak tam dát kazetu s větším rozsahem a hruběji odstupňovanou. Pokud naopak bych měl jet třeba týden nějakou trasu podél Dunaje, Labe apod., tak tam dát jemné odstupňování. Vyměnit kazetu pro nějakou akci není zas takový problém.

        0 0
        • Bezmozek  

          Mohu-li se zeptat, čím máš podloženo?

          0 0
          • Prazak0  

            Konkrétně co, napsal jsem víc věcí.

            0 0
            • Bezmozek  

              Ups, myslel jsem čím máš podloženou kazetu aby šla dotáhnout.

              S tvojí úvahou se shoduju, tu podložit nepotřebuju :o))

              0 0
              • Prazak0  

                Vyrábí normální podložku, která je určená k tomu, aby se dala použít sedmičková kazeta na osmičkovém ořechu. V Německu to prodává bike24.de, u nás to prodává cyklo Švec za 50Kč. U té sedmičkové kazety mi sedlo to odstupňování na malých pastorcích a pak i to, že začíná na 13 zubech.

                0 0
                • mr.garisson  

                  Lepší je roznýtovat starou kazetu a vytáhnout podložku. Některé devítkové Sramy šly i rozšroubovat.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Ano, to jsem původně počítal, roznýtovat ojetou kazetu a dát tam největší pastorek. Podložka samotná by nestačila, podložka z kazety plus pastorek by měla sednout. Rozestup zubů na sedmi a osmikolečku je prakticky stejný, ten rozdíl je malinky. Osmičkové řazení funguje na sedmičkovou kazetu bezvadně. Jelikož zas tak velké kopce nejezdím, přitom kolem Prahy to je samý kopec, např. od Vtavy nahoru (v Praze nebo i na sever jako u Klecan či Řeže) jsou i docela prudké. Ale Ne zas tak prudké, abych tam potřeboval nějaký veliký pastorek.

                    0 0
                    • parduba  

                      Dej tam ty podložky 2 a bude to fungovat.

                      0 0
                      • Vilém  

                        Jiste bude mit nejaky padny duvod, proc takto ne:)

                        0 0
                      • Prazak0  

                        Myslím, že dvě podložky by byly moc, u Sheldona Browna on tam uvádí, kolik podložka a pastorek měří, tj. jakou mají tloušťku. Nevím taky, jestli se to neliší na různých kazetách. Já tím sedmikolečkem trošku šetřím váhu, když bych potřeboval jet někam do velkých kopců, tak tam bez potíží dám další pastorek. Předpokládám, že pastorky u Sh na osmi i sedmi kazetu jsou stejně silné. Myslím, že jsou i stejně silné jak pro devítku, jen se liší ty podložky mezi pastorkama.

                        0 0
                        • parduba  

                          2 podložky jsou akorát,mám vyzkoušeno,jinak bych nedoporučoval.

                          0 0
                          • Prazak0  

                            OK, až budu sundavat kazetu, můžu zkusit. Pokud bych měl někam s kolem jet a nebylo by to kolem Dunaje, tak bych tam nejspíš nasadil ještě větší pastorek. Teď stejně z těch 7 pastorků využívám tak polovinu.

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Tak proč nemáš rovnou singlespeed nebo Nexus3? Jsi skoro jako naše bývalá účetní, ta i v autě řadila jen první tři stupně, víc se asi nenaučila.

                              0 0
                              • Prazak0  

                                Pokud bych měl singlespeed, tak by se mi líbilo torpédo. Torpédo s řazením mě ale neláká. Z kazety jezdím 4 pastorky, v kombinaci s předovníkem to dělá 8 převodů. Zadní řazení je jednak těžší, pak i dražší a dále je v něm ztráta v převodu. Je to dané terénem, kde jezdím. Pokud bych jel někde do hodně prudkých kopců, tak mi ty moje převody možná nebudou stačit. Spíš je otázka, proč si tam nedat třeba jemnější dělení a menší rozsah kazety. Ty krajní převody mám jako určitou rezervu. Ale asi si pořídím osmičku se stejným rozsahem, ale jemnějším odstupem pastorků. Pochopitelně bych nerad moc křížil. Řetěz, který nyní méně křížím, tak mám najeto přes 2500 km a měří zatím 132,5 v nejvy­tahanějších místech. Předtím mi vydržel méně. I když to nemusí nutně být tím křížením, ale jinou šarží z výroby, nevím. Zažil jsem i řetězy, co s bídou vydržely 600km, už tam bylo 132,8.

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Fandím průkopníkům slepých uliček a jim podobným.

                                  Jemné odstupňování najdeš na silničních kazetách, nejlepší je asi 12–23. K tomu si stačí vybrat vhodné převodníky. Aha, chybí výkon na zvládnutí terénu převodem 22/23. Takže jinak. Třeba nějakou juniorskou silniční kazetu? Nebo šroubovací vícekolečko 14–28?

                                  Jemnější dělení než po jednom zubu na pastorcích nenajdeš, něco se dá teoreticky dohnat v překryvu kombinací pastorků a převodníku.

                                  A skoro bych řekl, že pokud Ti stačí jen tři pastorky, tak jsi a) nesmírně šťastný jedinec a b) využíváš ze svých výkonových možností nejvýš 20% a jezdíš v podstatě pořád jen na volnoběh.

                                  8sp kazeta je výborná třeba 11–30. Největší pastorky mívají běžně odstup 4z, takže tomu odpovídá 9sp kazeta 11–34: prvních osm pastorků může být úplně identických, největší je bonusem. Když si za největší pastorek na 10sp přidám ještě jeden, mám 11sp s velkým rozsahem.

                                  Podobně třeba na silnici je u 11sp výhoda, že ke kompletní jemně odstupňované kazetě 10sp 11–25 či podobné je navíc ještě pastorek 27(28)z.

                                  Křížení moc řešíš.

                                  0 0
                                  • Prazak0  

                                    Psal jsem o čtyřech pastorcích a osmi převodech, na kterých jezdím z 99%. Převody mám na to, kde bydlím, nejsou univerzální k jemnému odstupňování na rovinatém terénu a současně s převody do nejprudších kopců. Jinak o juniorské silniční kazetě uvažuji, sice Miche Primato. Jen Škoda z Brna to nabízí v sestavě, co si sám zákazník zvolí. Jinak jinde ji prodávají též, ale mají jen pevné kombinace pastorků, bez možností vlastního sestavení. Tady bych jezdil těch převodů více.

                                    11 zubů mi přijde zbytečných, na do 50 km to zvládnu rychlým točením na třináctku, jelikož z kopce to je s velmi malou silou. Potíž je, že silnice, co jezdím, jsou dosti mizerné. Takže leckdy si tu rychlost nemůžu dovolit z hlediska bezpečnosti, díry a nebo zatáčka, kterou bych ve větší rychlosti musel projet v protisměru. Dřív, před víc než 20 lety byly ty okresky výrazně lepší.

                                    Poměrně dlouhým psaním jsem chtěl spíš poukázat, že dost lidí má hodně převodů, třeba tu devítku, ale fakticky jezdí převodů o dost méně. Jinak netvrdím, že kazeta s více pastorky je zcela k ničemu, je mi jasné, že to nabízí buď větší rozsah a nebo jemnější odstupňování převodů. Jinak i ne moc velký kopec, tak tady to mít odstupňovaté po jednom zubu nemá moc smysl. Aspoň 2–3 zuby.

                                    0 0
                                  • Lišák  

                                    Moje nejoblíbenější kazeta 8sp. je 11–28 s tím, že mám místo 28 danou 30 ze staré kazety.

                                    0 0
                                    • Prazak0  

                                      Kup si devítku a použij distanční podložky z 8sp. kazety. Pastorky by měly být stejně silné. Případně nevaž se jen na Shimano XT, zkus jiné výrobce, ve srovnatelné kvalitě.

                                      0 0
                                      • Lišák  

                                        Tu XT bych chtěl hlavně kvůli váze a výdrž má taky dost dobrou.

                                        Jinak XT má unašeč, tam si moc pastorků nevyměníš.

                                        0 0
                                        • Prazak0  

                                          Napevno spojené snad nejsou všechny pastorky – i když tady jde vlastně o jejich odstup. Zkus se kouknout na cyklo škoda v Brně. Ten nabízí i jiné kazety než Miche Primato, leckde tam jde navolit jednotlivé pastorky. Cenově a kvalitou by to mohlo odpovídat tomu XT. Miche to má pastorky a distanční kroužky, ani to není nějak spojené dohromady, snad to mají i další kazety, co tam nabízí. On se orientuje spíš na silniční závodníky, ale určitě tam jde sestavit velký pastorek s 28 zuby.

                                          0 0
                                          • kubad  

                                            Kvalita Miche ma bohužel do XT daleko

                                            Navíc kazeta bez unasece je problém pro moderní alu ořechy

                                            0 0
        • Smazaný účet  

          No zas tak extrémně jsem to nemyslel. Jezdím 10sp řazení a využiju všechny převody na kazetě 12–25. Nejčastěji točím na rovině 19–17 s 52z převodníkem, ale jinak bych se omezovat nechtěl.

          0 0
          • Prazak0  

            Kolik máš převodů pod tou sedmnáctkou? Tam jich bude snad nejvíc, nejmenší převody bývají od sebe méně, větší odstupy od 2 zuby bývají u větších pastorků. K čemu polovinu převodů jen k jízdě z kopce či po silném větru? Nestačí na to 2–3 převody? Teda beru to z pohledu amatéra, závodník když při spurtu jede krátkodobě 70km/h, tak krom rychlé frekvence klidně i 150/min asi využije řadu těch malých pastorků, i když po rovině je běžně nejede.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Není to o absolutní rychlosti, ale o tom mít pro každou situaci přesně ten správný převod, který umožňuje jet tou správnou kadencí s tím správným energetickým výdejem. K čemu máš u auta 6 převodových stupňů, když by většinou stačily 3?

              0 0
              • Prazak0  

                Pokud na rovině točí nejčastěji 17–19, tak je otázka, jestli pod tou 17 potřebuje mít tolik pastorků. Na rychlou jízdu z kopce není podstatné tak jemné dělení, prostě bude kratší dobu kmitat s vyšší frekvencí. Pokud mám hodně převodů, které využívám sporadicky, tak logicky mi pak chybí tam, kde to jezdím hodně.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Mýlíš se, ani nevíš, jak velmi.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Takže mít 4 pastorky jen na sjíždění kopců, podle toho, jak je prudký a jak fouká. Myslím, že jemné dělení tu není třeba, i když mi je jasné, že u malých pastorků rozdíl jednoho zubu je z hlediska převodu větší skok než na pastorkách větších. Řazení mezi 15z a 17z pastorky nevnímám jako nějaký skok, prostě současně trošku změním frekvenci šlapání.

                    0 0
            • Smazaný účet  

              A jezdíš na kole i jinak než pro rohlíky do kaufu ? :D

              Mám kazetu 12,13,14,15,1­6,17,19,21,23,25­. Devatenáctka je můj optimální převod pro pohodovou jízdu švihem po rovině a ze sedla do krátkého kopečku, jízda proti lehčímu protivětru a zároveň poslední pastorek pro kombinaci s 52z převodníkem. 17z řadím, když chci jet trochu svižněji, 16z řadím, když už to myslím vážně a chci si dát :D 15z a méně mám na sjezd, závod, jízdu za autobusem nebo když s chlapama občas jedeme časovku družstva. Jinak si nedovedu představit na závodě sjezd s hor s nejmenším pastorkem např. 14z… Až budu pracující člověk a nebude pomyšlení na nějaké závody, tak si klidně tu kazetu 14–25 dopřeju, ale teď určitě ne. :-)

              0 0
              • Prazak0  

                Co občas pozoruju cyklisty na silničkách, co mě předjedou, tak do kopce jezdí docela těžký převod, co já nejedu ani po rovině. Překvapuje mě u závodníka jezdi po rovině 19 zubů a 17 na svižnou jízdu. Jinak u závodníka chápu, že na horský sjezd se využije i pastorek 11 zubů. Mně bohatě stačí, když z kopce jedu 50 km, z prudkých kopců to jede víc někdy i samo. Jistě, takové převody jsou dobré, aby člověk místo z 60–70 km/h samotíží to jel třeba devadesátkou. Mně rychlostí průměr víc sundá zastavení před světla na křižovatce, před přejezdem vlaku atd. Rychlost jízdy z kopce není z mého pohledu tak podstatná. Víc mi jde o to, jakou mám fyzickou kondici než dosažený čas. Drobné ztráty ve sjezdu sníží můj rychlostní průměr, ale já to beru, že jezdím za provozu.

                Takže co jsem psal já, to se asi víc týká lidí, co jezdí pro potěšení a kondici, najezdí 200, max. 300 km za týden. Jinak na ježdění na nákup bych musel zprovoznit tu starou rezavou libertu, co je rozebraná v garáži. Na kolech co jezdím, tak ty bych u obchodu nenechal, i když to jsou starší kola.

                0 0
    • PolsondeSide  

      je to stejný marketing, jako prkna na kolečkách, která opět drží dorost v podpaží a to především zastoupeno něžným pohlavím.

      Sám vozím na novém kole trojplacku a vyhovuje mi především rozsah pro rychlou jízdu, kdy se i na MTB často přesouvám po asfaltu.

      Přesmyk jsem skoro nikdy neměl nutnost štelovat, funguje k plné spokojenosti a naopak jednoplacka by mi ve svém rozsahu prostě nestačila. Obecně ale odpovím tak, že v prvé řadě odpadá přesmyk jako další součástka na kole a rozsah pro většinu MTB bikerů dostatečný.

      Kupujte, co Vám vyhovuje, ne, co si žádá doba. Však ve skříni spousta z nás uschovala zvony a víme proč.

      0 0
      • Prazak0  

        Ty prkna jsou dobrý na zabití, už před lety jsem věděl o někom, kdo se na tom skutečně zabil. Nikdy bych na kolo, co má dvoj a nebo trojpřevodník nedával jednu placku. Radši bych tam dal třeba dva převodníky málo od sebe, ale by mi to zajistilo lepší řetězovou linku při při přeřazení pastorků.

        Kolo s jedním převodníkem, proč ne, pokud někdo bude bydlet na Hané, nebude jezdit někam kde jsou kopečky. Pak by asi stačil jeden převodní a nějaké tří-čtyřkolečko a nebo vzdau náboj s vnitřním řazením a torpédem, kde budou 3–4 převody. Ale takové kolo bych si pořídil už s těmi převody, nedělal bych předělávku, kde koupím kolo s trojpřevodníkem, ten sundám a strčím tam jednopřevodník.

        0 0
      • Petr L2  

        u těch skateboardů to není jenom o marketingu, ono se totiž ukázalo, že drtivá většina nikdy triky dělat nebude a jenom se na tom plácají, což vůbec není cool, takže se pomalu vytrácely a logicky se vrátilo ježdění na longboardu, ale ty se špatně nosí, protože jsou dlouhé a těžké, tak se exhumovaly Penny boardy, protože tu příšernou plastovou placku unese každý dítě. Tolik pouze odbočka :-)

        0 0
      • Pidalin  

        Přesmykač je naopak nejvíc otravná a skoro neseřiditelná věc na kole. Furt to někde rachtá, furt je to cejtit při šlapání jak se tam ten řetěz tře a kdybych se ho zbavil tak bych to dost ocenil, ale to křížení řetězu se mi fakt nelíbí, asi nejrozumnější se mi zdá ta dvojplacka. Když trojplacku tak určitě co nejkvalitnější přesmykač aby z toho člověk nezešílel.

        0 0
        • Vilém  

          "Furt to někde rachtá, furt je to cejtit při šlapání " v tom pripade sis pred montazi neumyl ruce.

          0 0
    • Espen  

      Myslím, že méně výkonný jezdec by měl zůstat u 3 placky. 2 placku si pochvalují výkonnější borci, kdy v podstatě většinu odjedou na velkou. 1 placka zatím dost drahý, ale řazení bez velikých skoků může být příjemné. Nemyslím, že jsem chcípák, ale zůstávám u 3 placky, když malý převodník používám velmi sporadicky.

      0 0
      • Prazak0  

        Tři převodníky mě umožní vyjet cokoli, ale v okolí byliště a nebo i na venkově, kde jezdím, ten nejmenší nevyužívám. Jistě, trojpřevodník nabízí více převodů a větší rozsah. Ale z mého pohledu tu je problém. Po rovině jedu 15 nebo 17, u typické horské kazety by tam člověk měl pod ní ještě pastorky 11 a 13 zubů. A při 17 by měl spíš přeřadit na prostřední převodník než na větší pastorek. Případně tu devatenáctu ještě zařadit může, ale další pastorek by už křížil řetěz.

        Pokud bude mít dvojpřevodník, tak jako krajní polohu přijatelného křížení tam nebude moci dát devatenáctku, ale jednadvacítku, možná i o pastorek výše, nedokážu s jistotou říci. Přeřazení na převodníku znamená velký skok. Jinou možností by bylo mít převodníky blíž u sebe. Tj. třeba 50 a 42, co zhruba by dělalo jako rozdíl tří zubů na pastorkách, u menších pastorků. Asi je nejlepší ty převody si spočítat. Cyklističtí žáci mají povolené dle věku myslím 52/18, později 52/16 jako nejtěžší převod. Neboli nejmenší pastorek mají docela veliký, přitom mají velký převodní běžné velikosti jako závodníci. Takže problému, co jsem popisoval by šlo zabránit i tím, že by si někdo pořídil kazet, která bude začínat na 15 nebo 16 zubech.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Řekl bych, že zbytečně moc řešíš křížení řetězu. Na silničce mám 52/42/30 × 11–12–13–14–15–16–17–19–21 a 52×19 jezdím naprosto běžně, žádný problém jsem nezaznamenal. Samo, že dvojplacka s jedenáctipas­torkovou kazetou by byla lepší. Ale přeci kvůli tomu nebudu kupovat nové kolo.

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Nižší věkové kategorie nejsou limitovány konkrétním převodem, ale ujetou vzdáleností na jedno šlápnutí (nebo převodovým poměrem), takže se vozí i menší převodníky (50,48,46 zubů) a k tomu vycházejí standardnější kazety, které začínají menším pastorkem, než tebou zmíněných 18z.

          Křížení řetězu zbytečně řešíš, co jde, je třeba jezdit na velkou.

          Dobře vybrané lehčí převody se poznají tak, že ve výjezdu dojdou právě v okamžiku, kdy jezdec i s kolem stejně začíná přepadávat dozadu, protože už není schopen za žádnou cenu udržet přední kolo v kontaktu s povrchem.

          0 0
          • Singlespeed  

            Poslední odstavec platí jen pro technicky málo zdatné bikery na kolech s velmi krátkou zadní stavbou. Kdo alespoň trochu umí jezdit do kopce, tak ho limitují jedině nohy, určitě ne přepadávání dozadu :-).

            0 0
            • 777rada  

              a koho nelimitují až tak moc nohy tak toho zastaví spíš prokluzování zadního kola v kombinaci s rovnováhou imho.

              0 0
          • Prazak0  

            Já to někde dokonce i četl, v předpisu je uvedený převod, ale píšou tam dokonce i možné převody, které primárně uvádějí pro převodník 52 zubů. U menšího převodníku myslím uvádějí možný převod, tj. nejmenší pastorek, i když možná ten poměrn nemusí v desetinách či tisícinách přesně splňovat ten poměr. Teď nevím, jestli se jednalo o 50/17 – což je rychlejší než 52/18 a nebo 48/17 což je naopak pomalejší.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              JJ, ale směrodatná je ujetá vzdálenost na jednu otáčku klik. Tabulka na str. 9 a kontrola dle bodu 8.5. .

              0 0
              • Prazak0  

                Hned jsem se na to koukl, ale přijde mi, že to je vypočtené podle toho převodníku 52. Asi neřeší, jak má někdo silné obutí. Prostě v praxi zkontrolují, že u převodníku je nejmenší kolečko dle té tabulky a zbytek je blokován dorazem, nebo jak to řeší? Nebo tam jezdí kazety, kde to mají po jednom zubu? Nevím, jestli třeba Miche Primato nabízí jako uzávěrový pastorek třeba 18 nebo dokonce 19 zubů.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Přečti si bod 8.5. Rozhodčí řeší jen a pouze skutečnou ujetou vzdálenost na otáčku klik, což zahrnuje i vliv obutí.

                  Na kole nesmí být namontován pastorek menší, který by bylo možno řadit po zrušení omezení chodu přehazovačky vyšroubováním stavěcího šroubku.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Tohle je poměrně nový předpis, co jsem četl dřív, tak omezení dorazem tu patrně bylo. Dnes je možné koupit kazetu, kde si pastorky zcela navolím sám, Miche Primato to umožňuje a asi se vyrábí právě pro ty mladé závodníky. To omezení dorazem asi platilo v době, kdy tu toto nebylo dostupné. Jinak já na kole nezávodil, takže z vlastní zkušenosti to neznám. O tom dorazu jsem si ale nevycucal z prstu, vícekrát jsem o tom četl, zdroje bych ale musel hledat.

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Teda předpis je nový, ale třeba převod 52/18 apod, to tu platilo vždycky. Myslím, že o tom píše i J. Cihlář v knížce Cyklistika mládeže nebo tak nějak se to jmenovalo. Za bolševika, ke konci totatlity, to už v prodeji nebylo, ale půjčoval jsem si to v knihovně, už tehdy to byla asi starší kniha. Ani nevím, odkdy mají závodníci kazety, osmikolečko začlo někdy až v 90. letech, co se pamatuji, od kdy pro závodníky, to nevím. Neumím si představit, jak by to řešili u šroubovacích vícekoleček, tam pastorky šly měnit taky, ale ne vždy byly dostupné. Jinak ono dnes do kazet jde sice koupit pastorky, ale mnohdy se vyplatí spíš koupit celou novou kazetu, než kupovat dva ojeté pastorky.

                      0 0
                    • jonti  

                      omezení dorazem nebylo možné ani před 17 lety, když jsem jezdil v katetech a juniorech

                      taky spíš se vozili menší převodníky

                      0 0
                      • Patar  

                        Omezení pouze dorazy na šaltru bylo ukončeno v roce 1991. V tomto roce jsem s oběma žákovskými kategoriemi krajské reprezentace absolvoval závody v Luži pod Košumberkem. Tehdejší limity 5,84 a pro starší žactvo 6,53 m (nyní 6,17) někteří začínající závodníci včetně syna státního trenéra,porušovali povolením spodních dorazů.ihned po měření.Na tento podvod upozornil hlavní rozhodčí tohoto závodu Doležal z Chocně.

                        V následujícím několika letech byla nutnost nepovolených pastorků přelepovat namotanou izolepou, a pak teprve byla montáž těchto pastorků zcela zakázána.

                        Převodníky 52 z jsem pro své svěřence nahradil kombinací 42/49, kdy jsem se do limitu vešel pastorkem o zub menším při galuskách G15, na ráfcích MAVIC GP4. Ráfky ruské produkce již přesahovali limity, byly o 4mm větší na průměru.

                        Menší rozdíl mezi převodníky byl pro tytp věkové kategorie mnohem příznivější a tehdejší svěřenci vyhrávali

                        0 0
                • Tina  

                  Blokovanie najrýchlejšieho prevodu dorazom nestačí. Rýchlejší prevod ako je povolený nesmie byť namontovaný.

                  0 0
          • Prazak0  

            Tak křížím opravdu méně, vyjíždět druhý největší pastorek proti největšímu převodníku jsem ani nezkoušel. Teď jsem sledoval výdrž řetězů, u stejných značek mi drží víc než předchozí řetězy, asi jiná šarže, nevím. KMC Z50 má najeto přes 2500 km, zatím to měří maximálně 132,5, nijak nepřeskakuje.

            0 0
    • black.horse  

      Význam to má a popsáno to bylo už mnohokrát v různých diskuzích a recenzích… změníš tím vlastnosti řadícího ústrojí, má to svoje pozitiva i negativa. Zjednodušeně – obecně je řazení na přesmykači proti přehazce v nevýhodě a komplikovanější, je třeba více povolit tah řetězu především především při řazení nahoru, s ohledem na umístění blízko zadní pneu se snáze zanese blátem, skok mezi převody je natolik velký, že řada lidí při přeřazení na přesmyku kompenzuje jedním nebo dvěma pastorky vzadu, aby skok zmenšila. Trojpřevodník má velký rozsah a nad převody nemusíš tolik přemýšlet, reálně rozsah obvykle převyšuje potřebu a obsahuje i duplicity. Naopak jednopřevodník má výhodu v tom, že Ti zmizí jeden komplikovaný úkon a místo kde se to může pokazit, a´t už z hlediska plynulosti a jednoduchosti řazení, umístění součástky v blátem exponovaném místě nebo naopak konstrukčně mnohdy nevhodném pro některé odpružené kola. Daní za to je ale dost… snížení rozsahu a tedy nutnost zvolit si vhodně velký převodník, zvýšení křížení řetězu a jeho opotřebení, riziko poškození užšího řetězu při nevhodném snýtování, cena součástek. Zkrátka je vhodné vědět co chceš a proč to chceš a umět si zvloti správný převodník a počítat s tím, že něco za to bude. Dvouplacka se tak nabízí jako pro většinu uživatelů vhodný a rozumný kompromis, menší křížení, při vhodně zvolených velikostech převodníků i méně řazení na přesmykači, naopak rozsah zůstává více než slušný a řekl bych pro drtivou většinu uživatelů dostatečný, ale nedojde k úplné eliminaci užívání přesmykače a jeho negativ, pouze ke zmírnění.

      Jinak různé užívání variací převodů 1× něco a 2× něco tu v době téměř monopolu trojpřevodníků bylo vždycky a to různě ve všech možných disciplínách. Ono bezkontextní výkřiky do tmy typu jednopřevodník je na ho*** apod jsou moc snadné a laciné, bohužel si lidé neuvědomují, že cyklistika obsahuje řadu disciplín a pro některé je takovéto „zjednodušení“ převodového ústrojí prostě vhodné. Takže pro XC závody, enduro a technické ježdění to má pozitiv dost, naopak pro hobby courání krajinou to může mít spíše negativa. Naopak absolutně jiný úhel pohledu, starší osobě (skoro se mi chce říct i dámského pohlaví), která nemá technické uvažování a nikdy nejezdí na kole, někde na dovolený v půjčovně snáze vysvětlíš jak řadit jednou páčkou než jak kombinovat dvě najednou – proto tedy městská přibližovadla taky často mají jen jednopřevodník. Takže nechť každý s rozmyslem zvolí dle svého uvážení a dle vlastností jednotlivých systémů co pro něj je nebo není zajímavé a křiklouni a teoreticky internetových katalogů, co si nikdy v praxi nevyzkoušeli nic jiného, zalezte zpět do děr:-) PS.: a marketing? To je dneska celá cyklistika, teda spíše celý náš život, stačí používat hlavu…

      0 0
      • Prazak0  

        Samozřejmě i u jednopřevodníku se nějaká pozitiva najdou. Otázka ale byla, jestli má smysl měnit trojpřevodník za jednopřevodník. Myslím, že ve většině případů to smysl nemá.

        Kdo bydlí na placce nebo má kolo na dojíždění po obci do hospody apod, tak mu vystačí patrně jeden pevný převod. Předělávat ale horské kolo na jednopřevodník z trojpřevodníku mi jako chytré nepřijde. Zvlášť s kombinací 10–11 pastorků vzadu. To jemné dělení převodů tam pak taky není, už jsem uváděl, jak nějaký prodejce megapastorku prodává i pastorek šestnáctku k náhradě za pastorky s 15 a 17 zuby. Trojpřevodník s osmikolečkem vzadu poskytne víc převodů navzdory jejich určité duplicitě (duplicita nemusí nutně vadit, prostě stejný převodový poměr na jiných převodnících a pastorcích), může mít i jemnější odstupy tam, kde to potřebuji. A spotřební materiál, tj. vlastní kazeta a řetězy, tak tady jde o několikanásobky cen, když srovnám jedenáctku a osmičku, jak kazety, tak i řetězy. Přitom ten osmičkový řetěz a možná i kazeta vydrží déle, jelikož to není tak tenoučké. Zde se můžu odkázat na toho Sheldona Browna, kde jsem to četl a v podstatě s ním jen souhlasím.

        0 0
        • Bokec  

          jjj 1.

          Zlaté 3×9 .....a zase stim jednopřevodníkem to není tak horké…

          Koukněte kolik lidí potkáte a mají jednoplacku, já tu potkávám jednoho makáče, a vždycky když mu ukazuju na silnici záda, tak mám radost, jak mele těma vymakanejma lejtkama, aby mě dohnal…

          Ono tady na BF se zdá že je hodně kol co to takto mají upravené, ale v reálu ani polovina kolařů nemá ještě např, kotoučové brzdy .-)

          0 0
          • mr.garisson  

            Ano. Jednopřevodník není pro každého. Někdo na to nemá nohy, tak mu nepomůže ani 50z na kazetě. :)

            0 0
            • Prazak0  

              Za bolševika, když jsem měl měl odstaveného favorita (nebyly náhr. díly), tak jsem si pořídil kolo liberta, co mělo tříkolečko a převodník 46 zubů. Na 46/20 jsem musel vyjet vše. Vyjet se to dalo, ale lehčí převod pro mě znamená větší komfort, do kopce jedu rychleji, než to jet silově a ve stoje. Tři pastorky 16, 18 a 20 velký rozsah neposkytly.

              0 0
              • mr.garisson  

                Tvůj příspěvek moc nechápu. Srovnáváš nesrovnatelné.

                0 0
                • Prazak0  

                  Chtěl jsem jen ukázat, že ten těžší převod do kopce vyjet jde. V době, co jsem jezdil tohle kolo, tak jsem moc natrénovaný nebyl.

                  0 0
                  • pepek  

                    Možná jsi měl na Libertě menší kola :-)

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Ne, bylo tam 622, menší to mělo myslím vnitřní rozměr zadní vidlice.

                      0 0
                  • Smazaný účet  

                    Njn…ale pred dvaceti lety byly ty kopce vetsi, zimy tuszi a pod…

                    Vylamat na tezky prevod kopec po sotoline je neco uplne jineho, ez si podovny kopec dat v terenku;)

                    0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                46/20 = 53/23 :-) To dáš!

                0 0
                • Prazak0  

                  Tak vyjížděl jsem to když jsem byl za mlada natrénovaný tak na 42/19 běžně, bez potíží ale i na 17z. To bylo v tom období, kdy jsem ty prázdninové měsíce jezdil opravdu hodně, za srpen těch 1600km.

                  0 0
        • Nikovlas  

          Jen tak mimochodem k tomu dělení převodů – když se koukneš např. na kazetu Shimano XT 11–42 zubů, tak největší skok je tam mezi 11 a 13 – tedy cca 18%. Jaký největší skok máš na kazetě ty?

          Jo – a nevim, proč reaguju na starej příspěvek…

          0 0
          • JakeF  

            Tohle je dlouhodobej problém, kterej Shimano udělalo s nástupem 10sp a prostě nedává smysl. Zajímavá situace byla u Sramu, kterej to měl v nižších řadách taky, ale nejvyšší měly 11–12–14, takže si evidentně uvědomovali, že to je vhodnější.

            0 0
            • Tina  

              A aký má teda podľa teba zmysel 10–12 od Sramu?

              0 0
              • JakeF  

                U 10–12 to má smysl rozšíření rozsahu, tam to ještě jde pochopit. Shimano má 11–13–15 i u 11–40 11-sp kazety, což mi přijde úplně na hlavu.

                0 0
    • zdenek007  

      Jednopřevodník je jednodušší, stabilnější a efektivnější než dvoj nebo trojpřevodník. Rozsah převodů většinou stačí.

      0 0
      • jeniiiik  

        Tak, navic k jednoprevodniku das voditko a mas neprustrelnou kombinaci ze ktere ti nespadne řetěz v terenu terenu. Ja uz bych se de dvema a vice plackam nevratil.

        0 0
      • mr.garisson  

        Taky už se nevrátím. Ze začátku jsem měl obavy, ale nakonec 34–36 a 34–11 stačí na všechno XC, co jezdím.

        0 0
      • ememem1  

        jednoucelovo na dany typ jazdenia (povacsine umele „flow trialy“ a z kopca) staci. ako univerzal je to samozrejme nezmysel, este hobby aj zavodnici (o profi ani nehovorim) furt riesia na jaky pretek aku pilu. (staci sa tu trocha poobzerat.)

        0 0
        • mr.garisson  

          Ale zdenek007 nic o univerzálnosti nepíše.

          0 0
          • ememem1  

            dobre, tak este raz:

            Jednopřevodník je jednodušší, – OK

            stabilnější – ???

            efektivnější – ???

            než dvoj nebo trojpřevodník.

            Rozsah převodů většinou stačí – ako komu a ako kde.

            zvazit si to musi kazdy sam.

            co ma ale serie je to, ze sa to zacina montovat ako default na vsetky biky nahor od „vyssej strednej triedy“ .

            0 0
            • mr.garisson  

              No tak ono se počítá, že závodní model si koupí člověk na závodění, což je účel, kde se ten jednopřevodník využije.

              Plně ale souhlasím s tím, co píšeš. Pro rekreanty to smysl nemá.

              Záleží, co si představíš pod pojmem efektivnější. To bychom tady mohli diskutovat poměrně dlouho, takže taky nechávám otazník.

              Stabilnější…no řekl bych, že ano. Kolikrát mi při sjezdu spadl řetěz z 2 placky. U NW pily se nic takového neděje ani omylem. Ale to bych zároveň přičetl na vrub přehazce s brzdou. Na dvojpřevodníku jsem hazku s brzdou netestoval.

              0 0
            • zdenek007  

              Beru to z vlastní zkušenosti. Nikomu svůj názor nevnucuji. Stabilnější jsme myslel s ohledem na padání řetězu a efektivnější jsem myslel hlavně rychlejší přehazování. Mám dvojpřevodník shimano 38/24,kazetu 11/36 (komb slx a xt) a většinou jezdím jen velký převodník. Nejsem žádný závodník, ale stačí to. S 1×11 je blbost jezdit po silnici, ale na přejezdy to stačí. Jak píšeš, každý si to musí zvážit sám.Osobně nevidím smysl v trojpřevodníku, ale na druhou stranu je blbost ho měnit…

              0 0
              • Prazak0  

                Tak velký převodník 38, s tím bych pak opravdu nemusel přehazovat na menší převodník. Mít vzadu malé pastorky, jenže limit je 11, menší snad neexistuje. Obávám se, že při řazení vzadu o jeden zub na takto malých pastorcích to je větší skok do pomala, než když by člověk měl převodník i pastorek větší a taky přeřadil o pastorek o jeden zub větší.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  existuje 10z pastorek;)

                  0 0
                  • Vilém  

                    Kdyz by moc chtel, tak i 9z.

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Asi ano, ale běžně v prodeji bývá nejenší 11. Ale u těch malých pastorků to je velký skok. Přeřadit z 9 na 10 zubů je totéž jak přeřadit z 18 na 20 z. Řazení z 14 na 15 je jemnější, z 16 na 17 je ještě menší rozdíl.

                      0 0
        • jeniiiik  

          Tak zrovna na FLOW traily já z vysoka s… a nebaví mě. Čím rozbitější, tím lepší pro mě. Ale jezdím k tomu ještě neobratnou 29" tak mě ani neposlouchejte :-D

          0 0
    • tromboonen  

      Meli bychom oddelit silnice a MTB – tazatel se predpokladam pta na MTB, tam 2× i 1× v urcitych aplikacich asi smysl dava, na silnici 1× smysl nedava (max. na cyklokros a gravel, ale i tam bych osobne radsi mel 2×10 nebo 11 nez 1×11, protoze i s gravel strojem minimalne obcas pojedu po asfaltu a tam mi odstupnovanio nejake mega kazety nebude prijemne)

      0 0
    • mvd  

      Už delší dobu si čtu různá fóra o převodech. Dneska mě to pošťouchlo k tomu se zaregistrovat, abych mohl reagovat. Jak jiní napsali, záleží na disciplíně a na výkonnosti. Obecně ale platí, že cyklistovi nohy jsou tak slabý pohon, že aby pracovaly efektivně, potřebují se držet v úzkém rozsahu optimálního výkonu. Ideál tedy je co nejjemnější odstupňování a zároveň co největší rozsah. Samozřejmě budou případy, kdy se jedno nebo druhé dá oželet – na trati s prudkými změnami sklonu postrádá jemné odstupňování smysl a na rovině postrádají smysl lehké převody. Profík si večer před závodem řekne, jaké chce na zítřejší etapu převody a mechanik mu je tam hodí. Amatér tenhle luxus nemá. Proto se ztotožňuju s Rychlým turistou, který se nestydí za trojtalíř na silničce a říká, že je lepší mít všechny převody s sebou, i když je využije jen výjimečně. Jezdím krose vyladěného na silniční provoz – snížený posez představcem –25st, silniční kola obutá 23–322 a hlavně převody 3×10: 48/36/22 × 11–23. Tenhle jemně stupňovaný širokorozsahový extrém mě umožňuje udržet optimální kadenci prakticky za všech podmínek – od rozjíždění sjezdů až po totální střechy.

      0 0
      • Tina  

        To sú ale hodne veľké kola :)

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Zrovna Rychlého Turistu bych podezíral, že tam má trojplacku čistě z toho důvodu, aby mohl nerušeně drtit i ve stoupáních, kde ostatní lámou nebo tlačí.

        0 0
        • mvd  

          No, a tom to je :o) Poslední dobou se rozhlížím po silničce, ale pravděpodobně si nevyberu a zůstanu u svého silničního krosu. Žádná současná silniční sada mi nedá takový rozsah a zároveň jemné odstupňování. Ultegra 3×10 skončila a já nechci mít doma dvě kazety a večer před cestou řešit, kterou tam dám. Jo, ještě by bylo řešení vozit tu druhou kazetu s sebou spolu s klíčem a bičem a před kopcema ji prohodit :o) Ne, fakt nechci. Když bych někdy měl přesedlat na silnici, tak bych tam chtěl mít něco jako 53/36/22 × 11–12–13–14–15–16–17–18–19–21–23.

          0 0
          • kubad  

            A k čemu je to dobre?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Abys mohl resit cicoviny na BF…

              0 0
            • mvd  

              Pro vyjížďkáře, který si jede dát na dvě hoďky do těla, k ničemu. Pro dálkaře, který už je v sedle 10 hodin a ještě 4 má před sebou, to dobrý je.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Když vydržíš kloudně šlapat 7+ hodin (to jest i Tvých 10–14), tak je Ti na silničce nějaká trojplacka skoro k ničemu, protože máš takovou výkonnost, že to dáš i na normálních převodnících, pokud zrovna nejsi někde v Alpách nebo nejezdíš po našem pohraničí.

                0 0
                • mvd  

                  Netvrdím, že šlapu kloudně, ale šlapu rád :o) Jsem spíš vytrvalec, než nějaký výkonný jezdec. A jezdím fakt dálky, takže ve 3/4 cesty vypadnout z optimálního režimu znamená krizi a problém. A to dokáže jeden kopec, který budu muset dát silově. Takhle ho vyjedu nezměněným režimem a pokračuju dál.

                  Nemusí to být ani Alpy, ani pohraničí. Stačí kombinace Polabí plus Vysočina s pár 18%. Co tam dám za kazetu? Rovinářskou nebo do kopců?

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Tak tady si dovolím úplně opačný názor. To, že někdo vydrží jet 7+ hodin o výkonnosti samo o sobě neříká vůbec nic.

                  A hned dva příklady z praxe. Žena ještě před narozením dětí když jezdila na její poměry trochu více (kolem 3–3,5tis. km za rok), tak se mnou dala i 10h čistého času jízdy za jeden den. A přesto to bylo jen průměrem 16km/h při celé trase po asfaltu (160km za těch 10 hodin čistého času jízdy).

                  Já jezdil běžně vyjížďky 7+ hodin času jízdy a nikdy jsem žádnou dobrou výkonnost neměl. A na poslední silničce jsem si dával dokonec extrémní kombinace 50/39/30 + kazeta 11/32 (to už nebylo úplně nutné, vystačil bych s trojplackou i s kazetou 11/28, ale chtěl jsem to vyzkoušet jaké to bude a i když nejlehčí už jsem tak nejezdil téměř nikdy, tak jsem aspoň mohl odjezdit většina na prostřední placku).

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Kde jsi jezdil, že jsi potřeboval tolik jezdit na prostřední? Normální je u 50z jezdit skoro všechno na velkou, s pastorkem 28z skoro úplně všechno na rovině a ve zvlněném terénu (do cca 5% v pomalém tempu).

                    Ano, i má žena se vydrží ploužit mnoho hodin podobným tempem, ale s cyklistikou to nemá moc společného a s výkonností už tuplem. Jela by i lépe, kdyby nebyla líná se naučit zavčasu a odpovídajícně řadit a chvílemi na pár minut zabrat.

                    Co nechápu, že jsi běžně jezdil 7+ hodin a neměl dobrou výkonnost. Protože 7+ hodin v tempu na silnici (bez extrémů) je něco kolem 200 km (naposledy odpoledne v sobotu 186km/6:19 a to také nemám nijakou extra výkonnost). Už jen prostými kilometry nabereš aerobní vytrvalost, která Tě záhy posune k průměrům kolem 30 km/hod.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Běžně solo rovina kolem 28km/h rychlost. Na kratších i přes 30km/h. Ze začátku sezóny při ježdění ZDV když nebylo najeto, tak i klidně pomalejší než 28km/h. O 30km/h průměru u mě nemůže být vůbec řeč.

                      Tedy velkou jsem mimo sjezdy nepotřeboval vůbec. 39/11 při kadenci 90ot./min je 40km/h. A výjezdy běžně rychlostí i pod 10km/h když přišlo něco prudšího (12% výjezdů mám v okolí plno, sem tam i prudší, i když nic z toho není nijak dlouhé, nebydlím v horách).

                      7 hodin na silnici tedy pro mě nikdy nebylo 200km. Na silničce jsem jezdil hlavně sám a nikdy jsem nejezdil trasy 100km+ průměrem přes 25km/h když to bylo mírně kopcovité (v okolí jsem tu jezdil vždy trasy typu 100km/1200–1600m výškových, 150km/1500–2200m výškových). Teď už silnični nemám (měl jsem přes 20 let vždy nějakou silničku).

                      Už jen prostými kilometry nabereš aerobní vytrvalost, která Tě záhy posune k průměrům kolem 30 km/hod.

                      To rozhodně obecně neplatí. Ani v letech co jsem měl 400h+ pohybu ročně jsem se nikdy nedostal přes uvedný průměr na delších trasách. A to bylo ještě před tím, než jsem měl vážnější zdravotní problémy, které mě do dnes trochu limitují (hůře regeneruji, potřebuju opravdu hodně spát což je 10h i když já spal hodně vždy i předtím, teď se to jen trošku zvýraznilo).

                      Výkonnost se samozřejmě ježděním zlepšila. Bez těch hodin bych se na 100km poloužil třeba jen průměrem 20km/h (vyzkoušeno, když jsem neměl nic najeto).

                      Manželka měla také párkrát minimálně 300h+ pohybu a vždy jezdila extrémně pomalu a nedostala se ani na těch 20km/h průměru na asfaltu (i když tedy ona na biku, nikdy silničku neměla). A podezření, že se jen fláká jsem již před lety vyloučil tepákem, který chvíli vozila (nebo vidím i dle zadýchání).

                      Takhle také dokázala mhohokrát někoho překvapit. Každý kdo ji dobře neznal, když viděl jak jede na začátku pomalu a o kolik je rychlejší, tak si myslel, že nic neujede. Pak mu došlo a když ho po 6h+ jízdy předjela, tak byl na „ručník“.

                      Má to tak ale ve všech sportech, i pěšky chodí hrozně pomalu, ale nemá problém ujít hodně.

                      U mě je to dané asi tím, že na kolo mám antipředpoklady. Tedy v letech, kdy jsem měl nejlepší fyzičku, tak na kole to nikdy nebylo nic moc, ale v jiných sportech o mnoho lepší.

                      Tedy např. na kole jsem vždy byl horší než většina kamarádů co se mnou jezdí. Přitom třeba u běhu jsem o dost lepší než oni i když zrovna nemám téměř nic naběháno (a i když jsem měl, tak ani nemluvě).

                      0 0
          • Rychlej turista  

            53×11 je zabijácký převod. Na něj musí mít člověk opravdu hodně najeto a teprve pak s ním lze velmi opatrně začínat, jinak si odvaří šlachy. Normálně se ani nevyužije, bo ho není jak/kde trénovat, protože k tomu potřebuješ rychlost nad 60 km/h, ideálně okolo 80 km/h. Já pro jeho trénink proto využíval kamióny, což je sice ideální, ale to zkousne málokdo. Jeho využití (když ho člověk je schopen točil) je taky velmi omezené – prakticky jen z dlouhých kopců s mírnými zatáčkami a nejlépe s větrem v zádech k roztrhání/sjíž­dění balíku.

            Nyní už za kamióny nejezdím, balíky taky netrhám ani nesjíždím, takže jedenáctku už nepotřebuji. Proto jsem pořídil kazetu 12,13,14,15,1­6,17,19,21,23­. Dneska už jsou jedenáctipastorkové kazety, takže kdybych kolo teprve pořizoval šel bych asi do dvojpily 53/39 a kazety 12,13,14,15,1­6,17,19,21,23,25,28­. S tím se musí pohodlně vyjet úplně všechno.

            0 0
            • mr.ricardo  

              amen

              0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Skoro myslím, že mvd by spíš ocenil kompromisní kompakt 50/34 a k tomu kazetu 11–28, popř. 12–28 (30, 32)z. Hlavně by mohl přestat vymýšlet kraviny a místo toho jezdit, jezdit, jezdit. A sednout si konečně na nějakou silničku, protože jízda na levné osmikilové silničce (a potřeba rozsahu převodů) je dost jiná, než na dvanáctikilovém (v lepším případě) trekingovém kole (to asi mínil názvem „silniční kros“). Ještě je otázka, kolik uživatel najede a jak fyzicky vypadá, popř. jestli nemá nějaké zdravotní omezení.

              Sní sice o převodu na silnici 22:23<1 ale jeho vysněnou trojpilu 53/36/22 žádný přesmykač nepobere a i kdyby nakrásně pobral, tak řetěz nenapne žádná normální přehazovačka – rozdíl 31z mezi velkou a malou je moc.

              0 0
              • MlokCZ  

                S takovou trojpilou by problém byl. Přehazka ale problém není, tedy aspoň u desítky. Tam se prostě použije biková přehazka (vyzkoušeno v praxi).

                0 0
              • mvd  

                Osmikilovou (včetně pedálů) silničku (a levná nebyla) jsem před časem měl na 2,5 dne půjčenou. Osazení přesně takové, jak píšeš: 50/34 × 11–28. Protáhnul jsem ji něco přes 400 km na mojí oblíbené trase z Prahy na Vysočinu a zpátky a vrátil s tím, že nechci. Na zvlněné rovině hrubě odstupňované. V kopcích to šlo, ale jen proto, že to byly jednotlivé úseky do 180 km a nebylo potřeba jet vytrvalostně.

                To já s těmi vysněnými převody na silničku jen tak fantazíruju :o) Holt to porovnávám s tím svým dálkařem. Úplná plečka to není a vlastně mi úplně vyhovuje. Je to Pells Crono XT 2012. Silniční modifikaci jsem popisoval výše. Váha včetně pedálů je asi 10,5 kg. Ale na cesty stejně vyjíždím natěžko. Protože vyjíždívám ještě v noci, tak to znamená vodu a jídlo minimálně do otevření prvních obchodů (a když jedu neznámou trasu, tak na celou cestu), za chladného počasí ještě dvě termosky, aby se ta studená voda dala něčím horkým naředit. K tomu oblečení, které po oteplení musím mít kam odložit. A kam s tím na silničce? :o)

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  To je o celkovém pojetí a tomu, co od sebe a kola očekáváš. 400 km za 2,5 dne je pěkné, to je třeba 180 + 180 + 40, hodně záleží, kolik hodin se skutečně jede a kolik z toho jsou prostoje. Co myslíš tím „nebylo třeba jet vytrvalostně“?

                  Když pojedeme s manželkou na tutéž 140 km trasu po nenáročných silnicích, tak ona si také vezme trekové kolo s brašnou, zatímco já pojedu nalehko na silničce se dvěma velkými bidony. Pro ni to bude epický výlet na celý den, pro mě příjemná odpolední projížďka.

                  Oblečení teď na podzim je trochu problém, šikne se malý batůžek na záda, ale třeba návleky, větrovka, pláštěnka, svačina a servis se vejdou v rozumném množství do kapes dresu, je to hodně o zkušenosti a kvalitě oblečení.

                  Zase na silničce je cesta rychlejší, takže předpokládaný výkyv teplot se dá obejít pozdějším výjezdem.

                  0 0
                  • mvd  

                    Souhlas – je to o „celkovém pojetí“. Mně se třeba prakticky nestává, že bych jel na „samoúčelnou“ vyjížďku. Potřebuju cíl. Nemusí být důležitý, ale jedu někam z nějakého důvodu.

                    Jestli si to dobře pamatuju, tak s tou silničkou to byl první půlden na seznámení 80 km a potom 2 × 175 km, tam cca 2,3 výškového km, zpátky 2,1. Průměr 27 km/h. Nejím za jízdy, takže cestou dvě zastávky na svačinu cca 15 minut. Na krosu to jezdím úplně stejně.

                    „Vytrvalostně“ myslím trasy nad 200 km, při kterých jedu o pár procent nižší výkon, ze sedla jdu jenom když potřebuju prokrvit zadek a protáhnout tělo – celkově se šetřím :o) Tímhle stylem jsem si teď vyzkoušel extrém, kolik se dá ujet v rámci jednoho kalendářního dne. V sobotu výjezd v 0:50, návrat ve 23:40, 18 hodin v sedle, 446 km, 4,5 výškového km. Průměr jen 24,8 km/h protože tam jsem galejničil proti větru, který se na zpáteční cestu zklidnil tak sotva na polovinu – to naštve :o)

                    Batůžek se snažím nenosit vůbec. Na tom mým krosu „na těžko“ mám jeden košík na litrovou flašku, odspod podvěšená 1,5 l PETka, v rámové brašně dvě termosky s horkým čajem 0,75 a 0,5 l a v samonosné brašničce na sedlovku svačinu. Oblečení odkládám buď do té brašničky, když už je snědená svačina, nebo tenkýma gumicukama na ni. Celé je to aerodynamicky v závětří za tělem. Vypadá to jak vosí zadek, ale nezvyšuje to odpor jako klasické brašny.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Při těch kilometrech a průměrech se hodně divím, že jste si se silničkou nepadli do noty.

                      Zase jestli jezdíš jen a pořád takovéto trasy bez rovin …

                      0 0
                      • mvd  

                        Já si ji asi stejně jednou koupím. A ani nebude muset mít ty vysněné převody :o) Ale bude to jen taková ta třešnička :o) Když bych přirovnal moje současná kola k autům, kde jedno je takový pickup na všechno, druhé je porsche, tak ta silnička bude F1 jen pro radost :o)

                        Mimochodem, cílem mojí sobotní cesty bylo mrknout se u Pellsů v Brně na Roara a projet si ho :o)

                        0 0
            • mvd  

              To jsem tam dal spíš jako příklad možného extrémního rozsahu se zachovaným jemným odstupňováním. A že s takovým rozsahem už se fakt nestane, že by nebylo kam řadit. Paradoxně pro odmítače trojplacky na silničce z důvodu gramů by asi taková sada vyšla lehčí než dvojplacka s velkými pastorky vzadu.

              Co se týká šlach, tak předpokládám, že trpí při silovém šlapání, čemuž se vyhýbám jak čert kříži. Současný nejtěžší převod 48×11 řadím v 55kmh, což je opravdu rozjíždění sjezdu. Na 70 kmh ale odpadám a zalehávám. Tam a jenom tam je u mě místo pro 53×11 :o)

              0 0
              • MlokCZ  

                Ve sjezdu nad 70km/h se ale šlapat už nevyplatí. Bez šlapání dáš lepší aerodynamickou pozici při zalehnutí a rozjedeš to tak více než bys přidal šlapáním při horším zalehnutí

                Tohle jsem si ověřil už kdysi dávno, když jsem nějaký čas nemohl překonat 80km/h na silničce v Lhůťáků (sjezd do Šťáhlav). Pak jsem přišel na to, že problém byl v tom, že jsem se moc dlouho snažil přišlapávat. Až když jsem pořádně zalehnul už při 60km/h (a tedy přestal šlapat), tak jsem se přes těch 80km/h dostal.

                0 0
                • mvd  

                  Souhlas. Ale jsou situace, kdy bych určitě 53×11 užil. Stačí mírný skopec s větrem v zádech. Jsi na 60–70 km/h docela v pohodě a má smysl šlapat. S 48×11 už hodně přetáčím, s 53×11 budu na optimální kadenci.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Ten efekt je minimální, pokud vůbe. Krátkodobě přetáčet nevadí, pokud docílíš ale na nějakém sjezdu v jeho části rychlost 70 místo 60, tak to udělá maximálně pár vteřin. Sjezd nejdřív shora rozjíždíš a stači převod na rovinu, tady tratíš času nejvíc, pak máš nějaký lehký převod vyloženě na velkou rychlost. Šlapáním to zvýšíš, ale u prudkých kopců pak rychlost stoupne třeba na 90 a smys šlapat nemá, navíc při ní se chce maximálně věnovat řízení. I kdyby sjezd byl dlouhý třeba 5 km, tak to vůbec neznamená, že v celém úseku je 53/11 vhodný a nebo využitelný převod. Při sjezdu šedesátkou to je kilometr za minutu. Pět km máš teda za 5 minut. Pokud pojedeš 70km/h, tak 5 km uděláš za 4:18. Jenže aby ti lepší převod umožnil šlapat rychlostí 70 místo 60 km/h, tak by muselo jít o sjezd delší než 5 km. Prostě tam jsou úseky, kde buď šlapeš pomaleji, že nejsi rozjetý a nebo naopak u dlouhých prudkých sjezdů to díky gravitací pálíš třeba 90 bez šlapání. Já si myslím, že ten nejtěžší převod by byl využitelný tak na třetině sjezdu. Pokud by byl dlouhý 5 km, tak se rázem dostáváme na hodnotu 1:26. Pokud jde o delší vzdálenost, do kopce jsi vydával víc wattů než po rovině, tak naopak odpočinout si trochu z kopce nevadí. Jemné odstupňování na jízdu z kopce tě bude naopak stát počet pastorků, co zbydou na rovinu a do kopce. U závodníků má jistě smysl i sjet co nejrychleji, zvl. pokud např. dožene manko, co nabral jízdou do kopce. A jak dojede někoho dalšího, tak se na něj pověsí. Pokud jedeš sám, tak nikoho nedoháníš a o čas se hraje jinde. Někde jsi myslím psal, že jezdíš v průměru třicítkou. U této rychlosti ti to rychlost sjezdu u delší trasy neovlivní, max. setiny km/h, jízda nahoru, jak rychle, ta to ovlivní daleko víc. Pokud výkonnostně nejsi na úrovni závodníků, tak nemá smysl mít stejné převody.

                    0 0
                    • mvd  

                      Já jsem tady spíš vedl akademickou úvahu o maximálním možném rozsahu převodů při zachování jemného odstupňování, která by umožnila mít převody bez kompromisů pro všechny představitelné situace, byť krajní převody přijdou ke slovu naprosto výjimečně. Jako příklad jsem uváděl 3×11 (53/36/22 × 11–23). Většina lidí by se tomu smála, ale já bych takový převody chtěl. Věřím tomu, že když by inženýři ze Shimana dostali zadání, tak by to postavili a fungovalo by to. A když by to udělali v elektrice jako synchroshift, kdy převodníky vůbec neřešíš a shození z prostředního převodníku na malej včetně korekce vzadu o šest pastorků by proběhla na jedno zmáčknutí tlačítka, tak by stačila marketingová masírka a už by to jelo :o)

                      Takhle, holt, až si budu tu silničku fakt kupovat, tak aspoň 2×11 semicompact 52/36, u kterýho ještě vyměním malý převodník za 33 a vzadu 12–28.

                      Co taky nechápu, je stupňování kazet. Jak může někdo prodávat kazetu 11–28 (11–12–13–14–15–17–19–21–23–25–28), kde mezi 15 a 17 je skok 13,3%, který nedosahuje ani mezi 25 a 28 – tam je 12%. Chtěl bych taky kazetu 11–28, ale 11–12–13–14–15–16–17–19–21–24–28. Mám smůlu. Přestože by nabízela lepší stupňování tam kde o to jde a větší skoky si nechala do opravdových kopců, tak se prostě nedělá.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Přesmykač pobere standardně 16 zubů na tácech. To by byla lepší na klikách planetovka jako FSA Metropolis. S tou kazetou s Tebou souhlasím.

                        0 0
                        • mvd  

                          Taky mě zrazovali od úpravy standardního krosovýho 48/36/26 na 48/36/22. A funguje to bezvadně :o) Pohrál jsem si s nastavením přesmykače, aby prostření převodník pobral celou kazetu, aniž by na krajních pastorcích škrtal řetěz, a krajní převodníky berou bez problémů svoje přilehlý 2/3 kazety. Dostal jsem se tak na 19 nepřekrývajících se (jemně jak uheráček krájených) převodů. Při změně 48/36 se koriguje o 3, 36/22 o 4 pastorky. Díky XT páčkám, které umí shazovat po dvou a natahovat po čtyřech pastorcích, to jde v jednom směru na dvě, ve druhém na jedno cvaknutí.

                          Ta planetovka vypadá zajímavě, ale bude mít větší ztráty. Někde jsem četl, že co se týká účinnosti přenosu energie v převodech, tak dobře namazaný řetězový převod ještě nikdo nepřekonal. Na městských kolech je to jedno. Tam se řeší, aby se neumazala plandající nohavice o řetěz :o)

                          0 0
                      • Prazak0  

                        Co se týče těch pastorků na kazetě, tak mně taky připadá lepší posloupnost –21–24 a nevidím ani problém v 21–25. Za 24 bych dal pastorek 29 nebo 30,

                        Někomu jsem psal o kazetách Miche, jemu připadaly málo kvalitní. Ale jde si tam navolit sám vlastní kombinaci zubů, prostě v rámci možnosti. Vč třeba toho, že člověk si dokoupí k tomu nějaké pastorky navíc a kazetu si třeba přestaví, když ví,že pojede do Dolomitů a nebo naopak nějakou cyklostezku podél Dunaje. Jinak je fakt, že pro určitý typ cyklistů není vyhovující ani horská kazeta, ani silniční. Prostě potřebují něco podle sebe, dle své výkonnosti případně i dle terénu, kde jezdí. U toho Škody, co to prodává, tak jsem koukal, že i dražší kazeta je sestavitelná, značku nevím, cenově jestli se pamatuji, tak byla za cca 4 tisíce.

                        Jinak nevím, jestli se tu už o tom nepsalo, ale nebyl by pro tebe vhodnější trojpřevodník? Nějakých 52/39/30? Tam ten skok mezi převodníky není tak velký. Mám převodník 52/42/30, starou stopětku, asi by i toto bylo sehnatelné.

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Nevím, jak Ty, na dovolenou do Dolomit si beru kazetu 11–28z a nějak jsem to zatím pokaždé přežil. Dokážu na ní obstojně jezdit i doma. A jak jsem už psal, 11–25 je do mého okolí jen o trochu horší než 12–25, kterou pro sebe považuji za optimální kombinaci ke kompaktům 50/34. Nemám tady žádné brutálně dlouhé kopce, tak to jde.

                          Když něco nutně bastlit, tak raději na převodnících, to mi přijde funkčně bezpečnější, navíc se na převodnících neřadí tak často.

                          Jezdit, jezdit, naučit se trochu šlapat, správně řadit, nabrat základní kondici, přestat objevovat objevené a nekrafat na B-F. Obávám se, že kdyby byla funkční kazeta s jinými a lepšími rozestupy, tak by se vyráběla. Třeba tam bude nějaký zádrhel s náběhy při daném počtu zubů.

                          0 0
                        • mvd  

                          Toho sestavování kazet ze samostatných pastorků bych se bál. Dneska jsou ty náběhy docela věda. Údajně se dělají tři varianty 15z pastorku, podle toho jestli je to 13–15–17, 14–15–17 nebo 14–15–16.

                          Trojpřevodník: „Ale Mlho! O tom už tady dobrou půlhodinu hovoříme!“, řekl profesor Hrbolek :o)

                          0 0
                          • Prazak0  

                            U Miche a ještě jedné drahé kazety Škoda nabízí celé kazety, ale zákazník si sám navolí pastorky. Kazeta není snýtovaná dohromady, pouze se nasadí na ořech pastorky a mezi ně ty distanční podložky. Pastorek má 3 varianty, jestli je jako nejmenší na uzávěr kazety (tady po 11 musí následovat 12, ale jinak omezení není) kde nejmenší je od 11 po 16 (jestli větší, nevím), pak jsou prostřední pastorky a pak největší pastorky, kde to má nějaký limit. Prodává to pro silniční cyklisty, Miche má jistě ty náběhy vyřešené. Pochybuji, že by se lišily nějak náběhy na 15z pastorku, jestli je v sekvenci 14–15–16 a nebo třeba 13–15–17 apod. Pastorky se liší jen dle toho, jestli je uprostřed kazety a nebo pro krajní polohu. Pokud Ti jde o vlastní sestavení, tak bych tu Miche zkusil, mají kazety 9,10 i 11, k tomu si můžeš koupit i pastorky samostatně. Pokud Ti vyhovuje vlastní kombinace pastorků, tak proč toto nezkusit, případně i nějakého jiného výrobce, co nabízí tuto možnost.

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Pochybuji, že by se lišily nějak náběhy na 15z pastorku, jestli je v sekvenci 14–15–16 a nebo třeba 13–15–17 apod.

                              0 0
    • zdenek007  

      Omlouvám se, ale mluvil jsem jen o MTB, kde je 1×11 na místě. Nicméně si myslím, že i na silnici je dvojpřevodník naprosto dostačující.

      0 0
      • becis  

        Cauves tak jsem se tu nejak zacetl a rozhodl jsem se ze zverejnim taky svuj nazor

        Nejdrive jsem mel HT s 3×9 docela to slo ale stvalo me prehazovani trech tacu vepredu. A stejne jsem ten nejvetsi skoro nepouzil

        Pote jsme si koupil trail bike s 2×10 to bylo paradni proste se resili jen dva prevody vepredu a behalo to pekne

        No a ted mam endurko s 1×11 a je to to nejlepsi co jsem kdy mel. Rozsahem je to stejne jako 2×10 a navic to pridava strasne moc pohodli kdy clovek nemusi resit razeni vepredu. Kopce vyjizdim v pohode to co nevyjedu uz je stejne tak prudke ze se mi kolo stavi na zadni. A navic predstava toho ze se na zavodech budu muset zdrzovat s prehahovanim vepredu me dost desi. Jinak jsem retez ted menil prvne a to po 3000 km.

        Za me uz nic jineho nez 1×11 nechci

        0 0
        • ememem1  

          ze ti to vyhovuje je jedna vec len tvrdit ze „Rozsahem je to stejne jako 2×10“ je trocha out.

          0 0
          • Chlebovnik  

            Ono záleží na původní kombinaci převodníků a kazety. Pokud například vozil převodníky s rozdílem 12z a k tomu jemně odstupňovanou kazetu 11–32z, pak to tvrzení platí. Ale to je pouhá spekulace. Další možností je, že vozil „klasiku“, nevyužíval jeden z krajních převodů a přechodem na 1×11 si zachoval původní (využívaný) rozsah.

            0 0
        • Lišák  

          Za me uz nic jineho nez 1×11 nechci

          Za rok, za dva Ti bude vysvětleno, že 11 pastorků není to pravé, že tento systém nepokryje potřebu jemného odstupňování a ideální je právě a jen nový systém s dvanácti pastorky. Ovšem s 11 naprosto nekompatibilní.

          Proto pořídíš nové zadní kolo, lépe však obě, protože dyzajn je dyzajn a mít každé kolo jiné nevypadá dobře. No a přeplétat starý ráfek na 12 nábu? To je nesmysl. A 12 ořech k Tvé nábě se nevyrábí.

          Pak ještě nový šaltr úplně jiného systému a k tomu odpovídající řazení.

          A věř, že po svezení nebudeš chtít už nic jiného ;-)

          0 0
          • Lister  

            Vůbec bych se nedivil, ale ten scénář není úplný, protože nejlepší cesta k 12 pastorkům dle mého povede přes boost rozměr zadního náboje, takže ještě nový rám.

            0 0
            • Lišák  

              Hmm… Na to jsem zapomněl :-/ A přitom je to taková příležitost!

              0 0
              • Lister  

                Jenže ty to myslíš jako fór, ale mě to přijde docela reálné a pravděpodobné. Že 12 časem přijde, je věc docela pravděpodobná a že na klasickém náboji na to nebude moc místa je asi taky reálné, takže bych se tomuhle vývoji vůbec nedivil.

                0 0
                • Prazak0  

                  12 možná, ale jestli někdy 15, tak fakt nevím. Mýlit se můžu, ale donekonečka ztenčovat pastorky a zužovat řetěz nejde, ani rozšiřovat délku ořechu a kazety. A při nějakém extrémním počtu pastorků vzadu je otázka přínosu a dále, za jakou cenu, tj. jaké nevýhody s tím budou spojené.

                  0 0
                  • tromboonen  

                    Myslíš jaké výhody pro výrobce, ne? Už si konečně uvědom, že na kole jezdíš, respektive nové vybavení pořizuješ hlavně kvůli nim a jejich zisku :)

                    0 0
                • Petr L2  

                  A až to skousneme, tak přijde nějaký vizonář na to, že šaltovat to vzadu je špatně a že je potŕeba vše přesunout do středu a budou nové rámy i systém řazení a rovnou vyhodíme i ten řetěz a dáme tam gumový ozubený ŕemen. Však to pŕece není novinka, všichni to znàme, pouze to technologicky dozrálo, nové materiály bla bla bla a bude vymalováno.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Tak kola s řemenem se vyrábějí, např. favorit. Jsou to kola na objednávku, řazení v náboji.

                    0 0
                    • Petr L2  

                      Jasně a rozhodně nejsou první, stejně jako řazení není jenom to co obecně považujeme za standard. Proto to píšu, revoluce může přijít kdykoli, stačí aby se toho chytil někdo s dostatečně stabilním zázemím a nebudeme se stačit divit :-)

                      0 0
                      • Deathwing  

                        problem remenu je ze se jen tak nevytaha, stejne tak gumovej remen neojede kovovy kola a vymena ozubenych kol v planetovy prevodovce bude asi tak casta jako v prevodovce u auta. Takovej 10/11 spd retez, kterej oddela lehce aktivni cyklista za rok je pro vyrobce mnohem lepsi reseni.

                        0 0
                        • Vilém  

                          Asi tak.

                          Kdyby se jeste trochu dotahl treba takovej rohloff, tak je to jasna volba. Kdyz jsem ho mel, tak se mi to libilo, stejny skoky mezi prevodama, rozsah mi bohate stacil, jen ta vaha a ztraty na nekterych prevodech.

                          0 0
                          • Petr L2  

                            Ono se nakonec najde jiné zajímavé spotřební zboží místo řetězů a převodů, třeba akumulátory na tu všechnu výbavu atp. :-)

                            0 0
                • Lišák  

                  Naprosto to nemyslím jako fór. Te smajlík v prvním příspěvku byl na to, že becis už nic jiného nechce.

                  Víš jak mě se*e, že nemůžu nikde koupit XT kazetu 8 sp? Vývoj jde furt dopředu a to co mně vyhovuje už neseženu.

                  0 0
                  • Vilém  

                    Nj, mel sis udelat zasoby zavcasu.

                    Mam doma dva kousky v supliku, takze na kolo kde mam 8sp to mam asi nadosmrti:) I kdyz jsem si rikal, ze postavim jeste jedno, na takovy to popojizdeni a tam si taky svoji oblibenou osmicku dam.

                    0 0
            • MlokCZ  

              A hlavně to bude jen další mezikrok. Kdybych měl jezdit jednoplacku, tak bych byl spokojený s rozsahem + i odstupňováním až s následující:

              11–12–14–16–18–21–24–28–32–37–42–48–56

              a to je jednak 13 pastorků a pak také už trošku přehnaně velký největší pastorek (už i ten předposlední je dobrý úlet). A ještě ani odstupňování není zcela ideální a rozsahu také těsně ještě nestačí pořád dost (mám 545% a využívám pořád celý rozsah).

              Kdyby to mělo začínat od menšího pastorku, tak to také nic neřeší kvůli odstuňování. Skok o 2 dříve než od 12 pastorku nechci (ideálně ale raději až od 13 jako vozím teď 12–13–15–17…).

              Takže by to muselo být

              10–11–12–14–16–18–21–24–28–32–37–42–48

              a rozsah ještě o něco horší než předchozí varianta.

              Zrůdnosti typu začátek kazety 10–12… nebo 9–11… opravdu nechci.

              Takže ani ten další krok 13 pastorků to ještě ani nevyřeší…

              0 0
              • mr.garisson  

                Proboha k čemu 48z pastorek??? To mi hlava nebere.

                0 0
                • Prazak0  

                  Tak místo převodu 26/26 někdo pojede 48/48. Převod to je stejný, 1:1.

                  0 0
                  • mr.garisson  

                    :D Anebo tak.

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Nikdo nechce převod 1:1, ale převody adekvátní k trojplacce 22/30/40 + 12/36 kazeta pro 26". A to včetně odstupňování převodů.

                    Na jednoplacce to vychází na tak extrémně nesmyslnou kazetu.

                    0 0
                • MlokCZ  

                  Já 48 zubů pastorek taky nechci, natož 56 zubů u varianty 1. To byl jen pokud jak se přibližít dostatečnému rozsahu na jednoplacce. Já jsem s trojplackou spokojený.

                  0 0
          • Prazak0  

            Kamarád má vzadu devítku, stejně jezdí jen pár pastorků. Dostal starýho favorita, dal na to šroubovací sedmikolečko, kolo má na venkov. Když si byl se mnou na tom vyjet, tak stejně nevyužil ani tu sedmičku. Přitom u toho favorita ty převodníky optimálně nejsou.

            Kazeta s 10 nebo 11 pastorky má smysl pro závodníky, tam je v kombinaci s dvojplackou, výjimečně mívají převodníky tři. Myslím, že i pro top závodníky není tak podstatné mít 10 nebo 11 pastorků, ale zcela určitě potřebují dvojpřevodník.

            Přitom kazety pro 10 a 11 pastorků jsou výrazně dražší, řetězy taktéž, trvanlivost je spíš horší než u širších řetězů.

            0 0
            • Carloss  

              Kamarád dostal auto a od té doby mu stačí převodů pět..

              0 0
            • makaltom  

              10 XT kazeta je levnější jak 9kvalt XT – cenová politika aby si lidi koupili novou sadu

              0 0
              • Prazak0  

                Řetěz C9 jde koupit vzhledem k životnosti za přijatelnou cenu. Desítkové řetězy jsou dražší, jedenáctka opět. Ten velký počet převodů má nějaký smysl pro závodníky. Většina lidí to nevyužije. Někdo, kdo závodí, tu psal, že po rovině jezdí pastorek 19, jen svižnou jízdu 17 zubů. Přitom má zuby od jedenáctky, jemně dělení po zubu je právě na malých pastorcích. Takže to, co člověk jezdí nejvíc, tj. rovina, mírná stoupání a prudké kopce, tady mu těch převodů ani tak moc nezbyde.

                0 0
                • Vilém  

                  A nemotas do toho utrzky z debaty o silnicnim kole?

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Jo, máš pravdu, první větu ne, ale další psaní trochu jo.

                    Jinak myslím, že řetězy jsou používat ty silniční i na cross a mtb a nemělo by to vadit. Já mám crossový rám i náboje, přitom jezdím většinou po silnici. Jinak jsem někde viděl, že i fitness kola někdy osadí silničníma komponentama, jindy tam dají z horských kol. Takže XT kazetu jsem míchal se silniční, na XT asi nebude odstup o jeden zub.

                    0 0
    • Radek Broz  

      Jsem holt oběť marketingu, nebo bydlím na placce, ale už bych se k víc převodníkům nevrátil.

      0 0
      • odik  

        Já bych za rád 3 převodníky,ale smyk mi vezme jen dva :-(

        0 0
    • mr.antik  

      Taky sem nad tim furt špekuloval, ale ono to nejde jen tak kalkulačkou vypočítat nejde… K dispozici jsou prostě všecky tři kombinace a dokážu si představit různý kola, kde bych všecky tři využil… Ale jestli to někdo utáhne s jednoplackou na silničce, tak ať si to tam klidně dá, já na to třeba nemám.

      0 0
      • Lister  

        Ono když si to spočítáš, tak pokud jde o rozsah, tak by to na silničce vyšlo mnoha lidem mnohem lépe než v terénu. Odstupňování je věc jiná, ale rozsahově by mi na silnici stačilo 11–36m s jednopřevodníkem.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Skoro, ale právě na silnici je jemné odstupňování nejvíc potřeba, na 11–28 už mi – konkrétně oproti 12–25 – něco chybí. S pouhými jedenácti pastorky by byla silnice třeba 50/11–36 na rovinách a mírně zvlněném terénu pro byť i jen lehce výkonnostní pojetí jízdy naprosto nepoužitelná.

          0 0
        • mr.antik  

          no vozim kompakty s 28z kazetou (možná 27z to je asi jedno) a vepředu bych klidně bral oba táci o prál zubů menší… akorát tam tam je prostě potřeba oddstupňovní po 1z na těch těžších převodech

          0 0
      • Lišák  

        K tomu počítání kalkulačkou.

        Když jedu 32/32, tak se mně pocitově šlape líp, než 22/22. Čím to je? Placebo? (Není to vtip!)

        0 0
        • Lister  

          Asi ses nakazil od Tiny :-)

          Tohle tady kdysi vysvětlovala, má to údajně co do činěné s tím, jak se řetěz převaluje přes větší převodník a pastorky a má to být fakt pravda – ale asi pod mou rozlišovací schopnost.

          0 0
        • Prazak0  

          Řekl bych, že psychika taky dělá dost. Další věci jsou křížení řetězu a jeho napnutí

          0 0
        • Carloss  

          můj pocit je přesně opačnej.. teď babo raď ;)

          0 0
          • Deathwing  

            na to je jednoducha univerzalni rada: per tam velkou :D

            rozdil bude delat ostrejsi uhel otaceni retezu, krizeni retezu, jeho protazeni skrz prehazovacku, krouceni osy klik, opotrebeni pastorku a prevodniku.

            ale soucet vsech tehle rozdilu hrave prekona psychika (staci mit v hlave zafixovano ze kdyz shodim na malou tak uz nemuzu slapat a hned se na 22/22 slape hur nez na 32/30)

            0 0
            • Carloss  

              já to neřeším.. já bych měl nejradši dvouplacku i na FR

              0 0
            • Lišák  

              Ono to křížení bude dost podobný. Střední placka / největší pastotek a malá placka / pastorek ve „větší polovině“ kazety. Jen řetěz se bude jednou křížit zprava doleva a podruhé naopak.

              P.S. co tam mají prat jednoplackaři? :-)

              0 0
              • mr.antik  

                velkou pilu vzadu

                0 0
              • Carloss  

                právě že na 22/22 se to nekříží skoro vůbec

                0 0
                • Lišák  

                  No a střední s posledním pastorkem se sice kříží o fous víc (u mě je 22 6. pastorek) a přesto se mně šlape pocitově líp.

                  0 0
              • Lister  

                Ti tlačí a perou se jen na foru za to, že jim ty převody stačí.

                0 0
        • Petr L2  

          To, že je převodový poměr stejný nemusí znamenat, že se při použití rozdílné kombinace převodů bude chovat stejně.

          Mám to vyzkoušené u modelů aut, při takřka stejném převodovém poměru můžu z řady typizovaných převodů použít např. kombinaci 8/23, 10/29 nebo 11/32. Čím je hnací převodové kolo větší, i když poměr je stejný, tím je model vhodnější na technické tratě a naopak, čím je menší tím je model lepší na rychlých jednoduchých tratích. Není důvod proč by to u kol nemělo také platit i když asi v daleko menší míře. Proto si myslím, že se dobrovolně vzdát více placek pokud mi umožní tohoto využít je škoda.

          0 0
          • Vilém  

            A nehraje tam roli setrvacnost, nebo tak neco?

            0 0
            • Petr L2  

              Moc se v tom nevyznám, ale zdá se, že prostě čím je hnací menší, tím se chová při stejném převodovém poměru celá sestava agresivněji, takže se tím řídím a funguje to :-)

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Momenty.

                0 0
              • pepek  

                Tak jestli dokážeš vrtět nohama tak rychle, jak ten motorek, tak to může platit i na kole :-)

                0 0
                • Petr L2  

                  Tak 25–100 000 RPM asi těžko, ale fyzika a mechanika by měla platit vždy ne?

                  0 0
                  • Vilém  

                    Modely aut toci 100000 otacek?

                    0 0
                  • pepek  

                    No ale u toho motorku to kolečko vyměníš a máš tam jen jedno. Tady máš furt ty dvě placky, takže i když je roztočíš z klidu na 50000 RpM za jednu sekundu, tak je to furt stejný, bo roztáčíš obě placky.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Nechci být zlým prorokem, ale skoro bych to u bicyklu viděl na vliv rozdílné vzdálenosti řetězu od osy otáčení (hřídele).

                      Stačí si pro zjednodušení rozdělit soustavu na dvě části – první je jezdec s klikami a osou – tedy zdroj energie, druhá sestává z osy a převodníků.

                      Při stejném dodávaném výkonu a úhlové rychlosti otáčení = v tomto případě stejné kadenci (délka klik je předpokládám během cyklu konstantní) je točivý moment udílený hřídeli konstantní. Tady zásadní rozdíl nebude.

                      Ale na převodník se z hřídele přenáší moment F x r, pokud se rameno r změní (změnou velikosti převodníku), změní se i síla na řetězu. Tentýž jev, jen v opačném gardu, se děje i na pastorcích.

                      S větším ramenem síly (větším převodníkem) je síla působící na řetěz – při stejném výsledném momentu – menší, přestože převodový poměr 50 × 25 a 34 × 17 se od sebe neliší.

                      Ale jezdec nepůsobí na kliky během cyklu zcela plynule a ani jízda není plynulá, takže do hry vstupují ještě další, už ne tak jednoduše popsatelné, nuance ze strany jezdce (a vlastně jakéhokoliv pohonu).

                      Ale třeba je to všechno úplně jinak, chtělo by to se zeptat nějakého fyzika.

                      0 0
                      • Prazak0  

                        Reaguji na 3. odst. zdola. To je zajímavá úvaha. Fakt je ten, že otočení převodníku o 50 zubech znamená posun o 50 zubů řetězu. U stejného převodu, kde bude převodník i pastorek ve stejném poměru, ale menší, tak tam posun řetězu je taky menší, třeba těch 34 zubů v tomto případě. Vzadu mi otočí 50 zubů pastorek dvakrát a 34 z v druhém případě taky dvakrát. Pastorek i převodník má větší průměr, takže na stejnou jednu otáčku u menšího průměru je třeba větší síla. Stejné jak u páky. Řetěz působí u většího převodníku menší silou po delší dráze.

                        To jsem si jen přežvejkal pro svůj stárnoucí mozek. Ale z hlediska aplikace, je jasné, že pokud někdo jezdí na větší převodníky i pastorky, tak tím šetří řetěz. Domnívám se totiž, že k většímu vytažení dojde u použití větší síly, i když po delší dráze (přenesená fyzikální práce je stejná). Pokud by ale k vytahování řetězu nedocházelo vytažením článků, ale spíš v těch válečcích a šlo by o jejich vydření prachem spojeným s mazivem, tak by z toho vycházelo, že je naopak lepší na řetěz větší síla, ale méně pohybu. Tak nevím, dle zkušenosti bych řekl, že na silničních převodech řetězy vydrží celkově déle kdežto co se dávají poučky pro údržbu, tak údajně nemá jít o protažení článků řetězu, ale spíš vydření v těch rolnách.

                        0 0
                    • Petr L2  

                      To Pepek, tak tomu fakt nerozumím …

                      0 0
        • Smazaný účet  

          Jestli je to na fullu tak by mohlo jit o ruznou polohu retezu vzhledem k cepum. Na mojem RB je to poznat docela dost a je to ieden z duvodu peoc jsem se nedokopal k instalaci hammeru…

          0 0
          • Lišák  

            Teď fakt nevím. Na IQ to cítím určitě, na mongusu (HT) si to nemůžu vybavit. Budu to muset trestnout.

            0 0
    • Smazaný účet  

      1×7 a stačí

      0 0
      • VladexAndroid  

        no to mi povídej, na favo jsem si předělal na 1×7 a nemůžu si to vynachválit, už žádné problémy se škrtáním řetězu o přesmykač. v předu je převodník 42 zubů. a vzadu sedmikolečko 14–28.

        0 0
      • arny71  

        Valcha taky stačí, na co pračka.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Moje převodová evoluce byla. 1×1, 3×6, 2×6, 3×9, 3×8, 1×8, 1×9, 1×7.

          A nakonec sem skončil u 1(+1)x7

          0 0
          • Lišák  

            Jak vypadá 1(+1)x7?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Koukni na moje kolo v profilu.

              Prostě jezdim převodník 36z bez přesmyku.

              Pokud se blížim k nějakýmu opravdu obr kopci tak si nohou skopnu řetěz na malej převodník 22z.

              7kolečko vzadu mam na ořechu 8/9sp ale s podložkou.

              Navíc mam hazku při největším pastorku pořád dostatečně od drátů. Ale tim nechci říct, že mam blbě seřízenej doraz.

              A nahoře na kopci holt musím slest z kola a hodit si řetěz na větší převodník ručně.

              Ale jezdim na pohodu, bez party a když s někym, tak s mojí pani která taky jezdí na pohodu.

              Celý to ovládám páčkama Alivio 8sp.

              Jako sice převod 1×9 vypadal líp, ale nějak sem ho nevyužil. Nehledě na to, že 8sp řetěz a 7sp jsou ekonomičtější.

              0 0
              • tromboonen  

                Tak to se vyplatí… to se rovnou vrať k tomu systému kdy se kvůli změně převodů obracelo zadní kolo, nebo kdy se mlátilo do páčky na zadní stavbě a zároveň se posunulo kolo v drop-outu… jako romantika to je, ale můžeš mi vysvětlit jedinej důvod, proč tam teda nemáš ten přesmyk? To by Tě jako těch pár gramů zabilo?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Moje kolo je už samo o sobě dost kovadlina. Takže každej gram dolu dobrej.

                  Jak sem řek, malej převodník použiju tak 20× za rok. A kvůli tomu si nebudu na kolo věšet přesmyk a páčky na řídítka.

                  A navíc když neni přesmyk, tak se na něj těžko chytne bláto a bordel. A neni to taková pakárna mejt.

                  Pohodový kolo no.

                  Technický lahůdky mam na něm zas jinde.

                  0 0
                • Rychlej turista  

                  Tak si říkám, že nám tady fest chybí Onuce :-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Nějak sem ho nezregistroval. To je nějakej ladič jako já?

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Kamaráde, to na toho tady měl snad jen JdS. Rozdíl mezi nimi byl snad jen v tom, že zatímco Onuce byl ryzí amatér, tak JdS těžký profík :-)

                      0 0
          • VladexAndroid  

            dost divná evoluce

            moje evoluje: u MTB: 3×6,3×7,3×8,3×9

            u silniček, favoritů a ostatních kol: 1×1,1×3, 2×5,2×6,2×7,2×9

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tepy nehonim. Volnásko, klídeček, pokud nemůžu, tak slezu s kola a odpočinu.

              0 0
              • Espen  

                Jak jsem četl co píšeš, myslel jsem, že jsi nějaký penzista co zabíjí čas ježděním na kole na pohodu. To bych i chápal co píšeš. Ale ty jsi jen o rok starší jak já,takže mladej kluk.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Ale kam chvátat?

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Dokud to jde, lepší už to nebude, jen horší.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tak pojedu ještě pomalejc.

                      0 0
                      • VladexAndroid  

                        na mě nikdo nemáte, já jsem ze všech nejpomalejší

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Už budeš?

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          Nejde o to cestu proletět, ale taky si trochu pamatovat co kolem ní bylo.

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            To spolu moc nesouvisí. Někdy cesta ubíhá, někdy ne, bez ohledu na rychlost.

                            Někdy běžím nebo jedu a neskutečně se to vleče, ale kdyby ses mě zeptal na podrobnosti, nevím. Někdy to ubíhá, kdybys na mě udeřil, tak pomalu nebudu vědět, kde jsem, protože mi někdo vymazal z paměti celé kilometry. A někdy jedu (na své poměry) rychle a byl bych schopen popsat pomalu všechna auta, chodce a cyklisty, které jsem cestou potkal v obou směrech.

                            0 0
                            • mvd  

                              Výhoda dálkovýho ježdění je, že toho za cestu vidíš opravdu hodně :o) Jakožto velký romantik si prvně užívám hvězdnou oblohu nad sebou na „autprázdné“ silnici 1. třídy s dokonalým povrchem, potom první náznaky svítání, východ slunce nad zamlženou krajinou, srnku u lesa na snídani, … No prostě jedna velká romantika :o)

                              0 0
                              • mr.ricardo  

                                srnku u lesa na snidani, pan je gurman :) ja mam vetsinou nejakej celozrnnej hnus

                                0 0
                                • mvd  

                                  A to jsem mohl mít v sobotu k snídani lišku :o) 100 m přede mnou lezla do silnice a vyplašilo ji auto. A když jsem byl od toho místa 30 m, tak se přes silnici vydala znovu, ani se nerozhlídla. Musel jsem na ni zvonit! Dopravní osvěta mezi zvířátky na Vysočině mizerná. Asi budu žalovat medvědovi, ať si je srovná do latě :o)

                                  0 0
                                  • Tina  

                                    Ešte vydrž. Teraz bude na trhu z mäsom prebytok divočáka. :/

                                    0 0
                                  • tromboonen  

                                    A jezek rika: ‚tak o tom bych neco vedel…‘

                                    0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Dneska ráno při běhu do práce 2 ks srnčího na 10–12 kroků. Nechtělo se jim moknout v houští, tak se sušili na cestě pod velkými stromy. Ještě, že mají ty odrazky v očích (tapetum lucidum). Tak se na mě vyčítavě dívali, jakože oni nemají na výběr, ale kdo mě nutí? Stejně jsem je hned naprášil honebnímu starostovi.

                                    0 0
                          • Petr L2  

                            na poznávacím výletě rozhodně, ale jinak pokud jedeš ve známém terénu, čím se chceš kochat? to počítáš sýkorkám mladý?

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              No. A nebo pozoruju jak se kosáci rvou o kosici. Jak mravenci staví mraveniště. Jak myšky hopsaj kolem díry.

                              Prostě takové to pohodové co se děje v trávě.

                              0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                A chrániče na kolena vozíš?

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Jisťéééé

                                  0 0
                                  • arny71  

                                    A suspenzor?

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Mě by byl k ničemu. Já se stejně na spodek mrtvej.

                                      0 0
                                      • Josef Panek  

                                        Což by u kazdýho komouše mělo být povinné.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Nebejt komančů tak se tvůj tatík nikdy nepotkal s tvojí mamkou.

                                          Ale věci by plynuly úplně jinak. Většina z nás by tu nebyla. Tak nepíčuj.

                                          0 0
                                          • Josef Panek  

                                            Lidi, běžte pro lidi, ať tu sou ňáký lidi, jinak by tu žádný lidi nebyli!

                                            0 0
                                          • mr.ricardo  

                                            Ano, veci by plynuly uplne jinak, spoustu lidi by nestravilo kus zivota v lagrech a kriminalech, spoustu lidi by neskoncilo na sibenici proto, ze se nekomu znelibili, mozna bych mel i dedu, kteryho komanci dohnali k sebevrazde … cim vic prispevku po tobe ctu, tim vic me presvedcujes, ze jses mrtvej i na vrsek, nejen na spodek.

                                            0 0
                                            • tromboonen  

                                              Tesat do kamene – a ten kamen postavit doprostred Pavkova nejoblibenejsiho kruhace..

                                              0 0
                                              • ˘Ö˘ Krab  

                                                Čeho jsme se na sobě (byť nevědomky) dopustili – a čeho se na nás dopustili vědomě oni – jsem si naposledy naplno uvědomil, když jsem si v Holandsku při placení nafty bankovní kartou povídal anglicky s místním důchodcem za pokladnou. A představil si své rodiče na jeho místě.

                                                Mnozí ani nepřemýšleli a nepřemýšlejí, od čeho nás ta zeď měla dělit.

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  Já to vidim u svojeho táty. Jak s nim coby hodně šikovným elektrikářem ted vymrdávaj.

                                                  0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Jsem horník a kdo je víc?

                                                    0 0
                                                  • gerrard  

                                                    Vis jak s komunistama je to jak s vychodnima nemcama za druhe svetove. Vychodni nemci pak byly vsichni antifasisti. A komunisti jsou ted vsichni komunisti z presvedceni a nikdo neventiluje, jak bylo vyhodne byt clenem elitniho klubu.

                                                    0 0
                                                  • Josef Panek  

                                                    Takže stačilo, aby táta šel kdysi sedět za „blbý kecy“ v hospodě a měls to hozený zcela jinak. Pěkný.

                                                    0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Jak tak koukam ta tvůj profil tak ty si nějakej člověk bez nápadu.

                                              Nic si nevyrobil, nic nevymyslel.

                                              Jen se koukni do vlákna „vyrobil jsem…“ co všechno pochází z mojí hlavy a mejch rukou.

                                              Obávám se, že hlava mi jede dostatečně dobře…

                                              0 0
                                              • tromboonen  

                                                Mozna pracuje a nema cas neco vyrabet, nebo tady o tom psat… jestli Ti jede hlava dobre, tak ji prosimte priste POUZIJ, az Te to bude lakat do protismeru nebo projet na cervenou – a taky az budes chtit psat neco o tom, jak byli komousi a socialismus vyborni..

                                                0 0
                                              • mr.ricardo  

                                                :) ty me bavis. Ne kazdej povazuje za vrchol svyho zivota prezentovani vytvoru na bike foru. A naopak to, ze jsi neco vymyslel a prezentoval na bike foru neznamena, ze nemas v hlave seno. O cemz se nas tu vsechny posledni dobou snazis, pomerne uspesne, presvedcit :) pokracuj, bude sranda.

                                                0 0
                                          • Petr L2  

                                            Hele Pavko, nebejt komančů, tak by se naši potkali stejně, jenom dědečka bych měl asi o 20 let déle , takže prosím, to si nech, ne každého rodiče se seznámili na schůzi nebo stavbě mládeže…

                                            0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            Nebejt komančů, tak naše rodina by měla pořád zemědělskou živnost. Takže jdi do ******.

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              To sem slyšel jak se sedláci chovali k mojí babičce.

                                              0 0
                                              • Josef Panek  

                                                Co tu komančové za 40 let zmákli jsi slyšel, *****? Jak nejsem násilník, tebe bych roztrhal na atomy, sráči.

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  Něco sem zaslech.

                                                  Jenomže ono je dnes moderní mluvit o tom, co bylo špatně, ale o tom co bylo dobře se nějak pozapomnělo.

                                                  Každopádně od cíkálka jako si ty a kterej nemá na profilu žádný bydliště, kontakt na sebe ani vlastní kolo beru onen pojem „****“ spíše jako štěknutí od malinkýho pejska do kterýho stačí kopnout a je od něj klid.

                                                  Spíš bych tě považoval za nějakýho místního šášulku a prudiče.

                                                  0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    TVL uz fakt jdi nekam, sedni do ty svy Fobie co ma pruvan pod kapotou a napal to do nejakyho mostniho pilire a pokud mozno pri tom nezabij nejakeho chudaka co jede ve spravnym smeru… obhajovat komance a vest levicacky kecy o zlejch sedlacich, v deviti letech si urcite dokazal posoudit jak byl socik skvelej.. Doufam, ze nemas deti a jestli je jednou budes mit, tak trochu zmoudris, abys jim nevykladal takove pitchoviny.. zkus pametinaroda.cz treba, i male deti co jim to poustej ve skole pochopej, ze komousi a jejich system byli na hovno!

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Polib si prdel.

                                                    Sem o těch komouších nezačal. Tohle je téma o převodnících.

                                                    Já sem se bavil o převodnících, ale to né, zase sem čůráček vyvyen nasere něco co sem nepatří.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Jak to řek tady o mě jeden uživatel:

                                                    Ty si v pohodě, ale nesmíš se bavit o komunistech.

                                                    Tak se bavme o tom o čem máme.

                                                    Politice se radši vyhejbám, protože vim jak dycky vypěnim.

                                                    Ale když to tu na mě nějakej **** vytáhne, tak se prostě neudržim.

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Tak se priste udrz prosimte, uz dost ze nam tu vykladas jak je cool jezdit pro odreagovani v protismeru, jeste propagovat zrizeni, ktere se dopoustelo nasili na vlastnim obyvatelstvu… to sem opravdu nepatri… nikdo to sem netahal, to tys zacal vykrikovat jak nebyt komunistu tak tady nikdo nejsme… IMHO by nas tu bylo vic a byli bychom normalnejsi

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    On si začal mamííííí.

                                                    0 0
                                                  • Vilém  

                                                    O par radku vyse pises neco jineho:)

                                                    0 0
                                              • raw 4  

                                                Jďi do ******…

                                                0 0
            • mr.garisson  

              Tak když jsme u té evoluce… :)

              MTB: 3×7, 3×8, 3×9, 2×9, 1×10

              Silnice (používám ji už jen jako city bike a do práce): 2×6, 2×9, 1×9

              0 0
    • novcze  

      převody 1×11 jsou lákavé z hlediska absence přesmykače, páčky na řidítkách a bowdenu a podle mě to mezi normální lidi proniká z XC závodů, kde to asi smysl má, ale pro normální lidi co jezdí jak po rovině, tak do krpálů, asi moc ne.

      0 0
      • Petr L2  

        Já co musím ujet kus cesty po rovině po silnici, než se někam, kde se dá jezdit dostanu, je představa dvoj, nebo jednoplacky děsivá, to než bych se tam dostal, měl bych kolena našrot.

        0 0
    • mr.antik  

      jaký rychlosti po takové rovině jezdíš? 35kmh?

      0 0
      • Petr L2  

        Prostě rychle, abych se dostal co nejdřív pryč, je to po rovině, takže žádá práce a rozhodně při tom nemíním kmitat nohama jako v kresleném filmu :-)

        0 0
        • Dag  

          Zase jeden co nezkusil a odsuzuje. Na dvojplacce jezdím od silnice po hory a nohama švihám jak kašpárek až v rychlosti kolem 50km/hod.

          0 0
          • mr.antik  

            má asi ukrutný nohy na bajku jezdit 30+ po rovině… 32/11 tam dávám fakt hodně málo…

            0 0
          • Petr L2  

            Hele mám Camber 2014 s 40/30/22 a kazetou 11–34 a jsem po rovině spokojený, na Camber 2016 je 34/22 s kazetou 11–36. Chceš mi jako tvrdit, že si nedokážu ani trochu představit jak bych po té rovině na té nové dvojplacce jel?

            Zařadím 40–13 a vím to docela přesně, švihám nohama víc, než je mi příjemné, co s tím mám dělat?

            Tvrdit, že mi to nevadí, nebo si cestou opakovat: je to super, je to super… na to jsem už moc starej :-)

            0 0
            • mr.antik  

              tak jestli šviháš po rovině 40/13 tak klobouk dolů mistře

              0 0
              • Petr L2  

                jak myslíš.....

                0 0
                • kubad  

                  jezdit si na Camberu po rovině 37km/h to už je slušné gratuluju

                  0 0
                  • Petr L2  

                    Co máte pořád s tou rychlostí? já mám problém s tím, že mi prostě není příjemné na rovině šlapat tak rychle, jak takový převod umožňuje, to je subjektivní pocit, jak ho chcete měřit? Já nevím, jak jedu rychle, nezajímá mě to, jezdím pro radost a prostě mě vyhovuje šlapat pomalu, když jedu po rovině. A to asi na té dvojplacce, natož na jednoplacce nepůjde. Nic víc, nic míň.............

                    0 0
                    • kubad  

                      Tak prostě zůstaň u 3×10 když nejsi schopný jet víc frekvenčně nic ti v tom nebrání.

                      Jinak 32/10 je těžší převod ne 40/13

                      A pokud nejedes kadence po rovine tezko tak pojedes do kopce.

                      0 0
                    • blue.sun  

                      To víš, tady musíš mít všechno správně… správné tepy, správnou kadenci, správné osazení…

                      0 0
            • novcze  

              můj nejtěžší převod na fullu Merida 96 je 44/11 a asi jsem divnej, ale rád si šlápnu i z kopce a tenhle převod mě stačí tak do 50 km/h, po rovině taky není problém jet 30+ ale asi o jedno nebo dvě kolečka na kazetě výše. Nejlehčí převod je 22/34 a i ten potřebuju … mě se ta jednoplacka vepředu strašně líbí, ale asi by mě to prostě nevyhovovalo

              0 0
              • kubad  

                44/11 sem ani na závodním Scalpelu 26"

                Nikdy neměl a nechyběl, vozil sem kazetu 12–34

                :)

                0 0
                • Lišák  

                  Jenže Ty seš závodník. Hlídáš si tepy, frekvenci… My obyčejní jezdiči na horských kolech šlapeme tak, jak se nám to pocitově zdá nejlepší, no ;-)

                  0 0
                • Lišák  

                  Jenže Ty seš závodník. Hlídáš si tepy, frekvenci… My obyčejní jezdiči na horských kolech šlapeme tak, jak se nám to pocitově zdá nejlepší, no ;-)

                  0 0
                  • kubad  

                    Jenže sem taky nikdy nebyl frekvenční typ :)

                    Takže poměrně natezko a stejně 44/11 nechyběl

                    0 0
                    • Lišák  

                      Já jsem rád, že ho mám. Občas ho použiju.

                      Když jsem chodil přes zimu na spinning, tak jsem vždycky čuměl, co za frekvence točí ženský, který jsem na kole nikdy neviděl.

                      0 0
                • novcze  

                  však píšu, že 44/11 je spíš na z kopce a ještě o něco výše jsem zmínil, že jednoplacka na závodním XC kole dává větší smysl než pro běžná kola

                  … možná bych dokázal vyžít s dvouplackou, ale když už tam ten přesmyk a páčka a všechno je, tak proč nemít 3× klasiku

                  0 0
    • Pepe72  

      Tak treba tohle vyjet s presmykacem se mi nepodarilo.

      0 0
      • Vilém  

        A bez nej ano?

        0 0
        • Pepe72  

          Po pravde s presmykem do pulky a bez se dostanu za druhou a na spici sjedu :-( , chci to so konce roku vyjet. Bez presmyku jezdim myslim necely mesic. Edit: samo ze s rozjezdem, pred temi schody je rovinka.

          0 0
          • Lišák  

            Takže bez smyku máš nějaký převod, který jsi s ním neměl, tudíž to skoro dáváš? Jaký to je?

            0 0
            • Pepe72  

              Pilu mam stejnou 32z ale presel jsem z 3×9 na 2×9 a na konec na 1×10 s 11–42z. No je to super a presne co jsem chtel. Jezdim jen v lese a kdyz beton tak jezdim schody. Nejvetsi rychlost jsem jel 33km/h .

              0 0
              • Lišák  

                Takže 32/42 vyjedeš tu stojku skoro celou?

                Pokud jsi měl smyk, měl jsi patrně i převodník 22z.

                32/42=0,76

                22/28=0,78

                0 0
              • Petr L2  

                Hele tak to mě fakt baví, možná už u mě nastupuje senilita a něco mi stále uniká, ale vysvětli mi, jakou máš s jednopilou výhodu, když šplháš po těch schodech a máš zařazeno 32/42 oproti mě, který bych na trojpile měl zařazeno 22/34, to fakt nejsem schopný domyslet.

                Jediné co mě napadá, je, že by mě mohl na spodní úvrati podrazil přesmyk a neshodil bych řetěz dolu, o čemž tedy silně pochybuji :-)

                0 0
          • Vilém  

            Neco mi rika, ze tim presmykem to urcite nebude:)

            0 0
            • Pepe72  

              Je to pul na pul :-) rozjedu se a docvakam na 42z a nemusym presmyknout pak uz je to na mne :-)

              0 0
              • Vilém  

                Tak to zkus bez razeni.

                0 0
              • Lišák  

                Pokud se rozjedeš na 22z převodník a docvakáš na 28z pastorek? Možná budeš moct i na 30, nebo 32 z. Je to fakt nevýhoda?

                0 0
                • Pepe72  

                  Ja to nezkousel, k 22 uz se nevracim :-)

                  0 0
                  • Lišák  

                    Chyba! Asi bys to konečně vyjel celý… ;-)

                    0 0
                    • Pepe72  

                      Tak jo ty schody nejsou duvod pro 1× :-) . Ale je spousta duvodu pro 1× :-)

                      0 0
                      • Petr L2  

                        No tak to určitě, jinak by se to přece nevyrábělo ne ? :-)

                        0 0
                        • odik  

                          Ono je stále třeba něco nového vyrábět a dobře propagovat aby se kupovalo nové a lepší.Ale pro mě pořád nejlepší 3 x …

                          prostě máš tu volbu.Podotýkám, že nejsem gramař :-)

                          0 0
              • Rubi  

                jo takhle to basnik myslel…

                0 0
    • Petr L2  

      Tak mám před sebou holý rám HT na XC a pomalu plánuji, čím ho osadím a ač jsem s trojplackou naprosto spokojený, stejně mi to díky té diskusi tady, stále vrtá hlavou. Udělal jsem si porovnání a zdá se, že na té redukci na dvojplacku možná něco bude.

      Pokud porovnám 40/30/22 + 11–34 a 38/24+ 11–36 tak to zase tak dramatický rozdíl není.

      No zrovna oslava jednoplacky to není, ale povedlo se vám mě nalomit :-)

      0 0
      • Esi  

        já vozím 38/24 + 11–36 a spokojenost převody mi nechybí, na jednoplacku to zatím nevidím nějak si neumím představit že na 3 denní vyjížďku povezu přední placku na výměnu v batohu protože do krkonoš by to bylo tak na těch 32 vpředu a vzadu 11–42, ale potom na cestu z krkonoš do polabské nížiny by to bylo dopředu alespoň na tu 36 vpředu

        0 0
      • Singlespeed  

        Pokud jezdíš často prostřední placku, tak ti zřejmě bude chybět. Kombinace 38/24 vepředu může taky docela prudit velkým rozdílem mezi převodníky (skok o 58 procent). Trochu lepší je systém 2×11 s obří 40z kazetou vzadu, kdy je prostřední placka téměř nahrazena velkou.

        0 0
        • Esi  

          no je fakt že přeřazení vpředu kompenzuju přeřazením o dva vzadu, ale je to o zvyk, nezávodím tak že mě to nijak nelimituje, na závody si umím představit 1×11 jako přínos jen na to musíš mít natrénováno :-)

          0 0
    • 3bike  

      jednopřevodník je naprostej nesmysl a na biky nepatří…

      chybí těžké i lehké převody…

      i silniční kola vozí aspoň 2 převodník…

      3 převodník tu byl 25 let a nejednou je špatný…??

      navíc já si shodím o převodník dolu a mám okamžitě úplně jiný převod…na kazetě bych musel řadit třeba o 3–4 pastorky..

      mít vepředu jen 1 převodník 30, 32 nebo 34 zubů, to je jako bych jezdil pořád jen prostřední převodník…a to vážně nedává smysl…

      dost blbá móda…ale zde velmi oblíbená…

      a ten pastorek 40 zubů vzadu vypadá hodně děsivě…hlavně v černé barvě..

      je to image a hlavně kšeft… výrobci mají co prodávat, jak komponenty tak nová kola…pro ty kteří chtějí být IN a mít 1×10 nebo 1×11 s kazetou za minimálně 2.000 Kč (11)

      a někdo chce ušetřit gramy za každou cenu…(je to jednoduchý, odpadnou 2 převodníky, přesmykač a řadící páčky, lanko a bowdeny)

      0 0
      • JakeF  

        No hurá, konečně to někdo řekl! Teď všem otevřeš oči a zase si vrátí na kolo trojplacky, protože sami nedokážou poznat, jakej rozsah převodů jim stačí nebo ne…

        0 0
      • kubad  

        Přesně :)

        0 0
        • ememem1  

          ok, nech si kazdy vozi co chce ale preco z neho robite chuja? povedal svoj nazor a ziadna blbost typu 1+1=5 v nom neni.

          a navyse ma v mnohom pravdu.

          0 0
          • JakeF  

            A zrovna bych řek, že kteroukoliv z těch vět dokážu rozporovat… Samozřejmě z velký části to je subjektivní, ale od toho si přece každej může vybrat, co si na kolo dá…

            0 0
          • Kubiczech  

            Kdyby tenhle názor necpal pod každé kolo v galerii, bylo by to úplně v pořádku.

            0 0
          • kubad  

            však já to potvrdil, co to píšeš pode mě, v podstatě má v principu pravdu

            0 0
      • kubad  

        Přesně :)

        Ale stejně mě jednoprevodnik na MTB vyhovuje no

        0 0
      • HonzaDC  

        No a mě zrovna žádné převody nechybí. Z kopce i na rovině stačí a do kopce na pohodu. Tahám za kolem i chariota s dvěma dětmi a pořád stačí. Navíc mi nepadá a nemlátí řetěz, plynule si odřadím jak potřebuji.

        0 0
      • jaja01  

        je to pouze tvuj nazor, ja ho mam presne opacny, pro mne jsou tve nevyhody vyhodou … a ten desny pastorek vzadu mam dokonce 42z! ;-)

        me to vyhovuje, nikomu to necpu, ale 2 nebo dokonce 3 prevodniky uz bych nikdy nechtel, 2 mi zustanou uz jen na silnicce

        0 0
        • Singlespeed  

          A k čemu máš ty dvě placky na silničce? Copak ti nestačí jedna jako na bajku?

          0 0
          • JakeF  

            1×11 na bajku má větší rozsah než 2×11 na silnici (pokud tam nenarveš bajkovou kazetu).

            0 0
            • Singlespeed  

              Právě proto nechápu, proč vozí na silnici dvojplacku, když mu jednopila tak vyhovuje. Kombinaci 50/34×12–27, kterou vozí jaja01 odpovídá pohodová jednoplacková kombinace 46×11–36.

              0 0
              • JakeF  

                Mně třeba na silnici vyhovuje jemnější odstupňování, protože tam nemáš tak rychlý rozdíly sklonu a můžeš pak líp držet kadenci. Takže co mi třeba na bajku už přišla 10sp 11–32 moc jemná, tak na silnici mi i 12–28 10sp přišla moc hrubá. Prostě se na těch kolech jezdí úplně jinak, tak i nároky jsou jiný… Ale počítám někde kolem 13sp vzadu začne jednoplacka dávat smysl i na silnici :).

                0 0
        • Petr L2  

          Na 26" jsem měl 44/34/24 a byl jsem spokojený, na 29" mám 40/30/22 a nic mi také nechybí, větším kolům to stačí. Jak jsem psal výše, na nový HT 29" plánuji 38/24 a podle tabulek o nic také nepřijdu. Takže tady ta redukce má smysl, už jsem se s tím srovnal, sice jsem nesouhlasil, ale to vaše proč tahat železo, které nepřináší užitek, atd. atd. mě donutilo si k tomu sednout, no a výsledek se dostavil :-) ale jednoplacku si dovedu představit až ve chvíli, kdy budu mít hory za domem. Odzkoušel jsem si to v Jizerkách, okolo Janova a Bedřichova bych si s jednoplackou bohatě vystačil, dokud ale bydlím na rovině a kopce mám trochu z ruky, tak mi na rozsah alespoň dvouplacky chybí. S tím už asi nic nenadělám :-)

          0 0
          • ememem1  

            asi tak, matika nepusti, asi ne nahodou si aj onakvejsi majstri menia pilu podla druhu preteku.

            0 0
            • JakeF  

              Silničáři si mění podle druhu preteku celý kliky i kazety… Asi by si měli dát všichni trojplacky, blbci…

              Nějak nechápu, proč to zrovna u profi bajkerů někoho překvapuje, když to je v ostatních disciplínách zcela běžný.

              0 0
              • ememem1  

                dobre, bezny user neni profik s mechanikmi a asi sa mu nebude chcet sa s tym srat podla toho ci ide do alp alebo sa povozit po polabi.

                niekomu 1*11 vyhovovat moze ale nic univerzalne to neni.

                0 0
                • JakeF  

                  Na silničce jsem taky do Dolomit dával jinou kazetu než vozím v ČR a nijak mi to nepřišlo divný… Počítám to dělá většina lidí.

                  Asi nikdo nerozporuje, že 1×11 není systém, kde by měl člověk převody od týdenních výjezdů po Alpách po závodění v asfaltovým sjezdu. Je to jako se vším, má to svoje výhody a nevýhody, někdo se prostě bez toho rozsahu obejde a někomu zas výhody jednoplacky v terénu přebijou nevýhody přesmyku a holt na ten výlet do Alp 2× ročně ten převodník vymění, ono to zas tolik času nezabere, jsou to 4 šrouby a u některých kombinací ani nemusíš sundavat kliky..

                  0 0
                  • ememem1  

                    ok, ale aj tak musis byt dost namakany aby ti to na jednom alebo na druhom konci nechybalo ani pri beznom jazdeni. cize jednak utiahnut pomerne tazke „lahke“ prevody a na opacnom konci vediet slapat dostatocnu kadenciu aby ta nepredbehol kde jaky jouda. a to vacsina nevie.

                    0 0
                    • JakeF  

                      Jak už jsme tu k tomu došli několikrát, jde spíš o to, k čemu to kolo používáš… Já mám bajk na ježdění v terénu a po asfaltu se akorát přibližuju a kdejakej jouda mě tam klidně předjet může, protože na 160mm zdvihu a sjezdovejch gumách (v tvrdší směsi) s ním stejně ani moc závodit nemůžu… A když se chci ničit na silnici, tak vezmu silničku. Pokud má člověk jen jedno kolo někde mezi těmahle variantama, tak je jasný, že klidně využije dvojplacku nebo v extrémním případě i trojplacku.

                      0 0
                      • HonzaDC  

                        To tady právě spousta lidí zatím nepochopilo, že bika si kupuješ do terénu a ne na rovinu po asfaltu. A hlavně kecají od stolu, nebo na tom jeli pět minut kolem krámu.

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Proc sjezdove gumy v tvrdsi smesi?

                        0 0
                        • JakeF  

                          Protože sjezdový gumy v měkčí směsi jsou na moje ježdění zbytečný.

                          0 0
          • Miramar  

            Kdybys měl hory za domem,tak bych o jednoplacce ani neuvažoval,protože tam by ti chyběly zase lehké převody,pokud by sis tam nedal třeba 30z převodník,tak bys třeba v Beskydech všechno tlačil.

            0 0
            • JakeF  

              Naopak, mít hory za domem, tak si tam právě dáš tu 30z a neřešíš, protože z kopce pojedeš v terénu, takže tam těžký převody neptořebuješ… Těžký převody začnou být potřeba až na nějaký delší asfaltový přesuny právě když máš hory daleko.

              0 0
              • Miramar  

                Takže máš kolo použitelné akorát do kopců a když sjedeš někde do údolí,pojedeš nějakou delší rovinku nebo jak píšeš pojedeš nějakou dobu po asfaltu,tak abys sebou vezl ještě jeden převodník nebo to drtil na 10z(11z) pastorek,který by šel takovým stylem hodně rychle do p*dele.

                0 0
                • kubad  

                  s 1×11 30 + 10–42 nemám na 650B AM kole problém vyjet co potřebuju a po rovině při kadenci 90 se dá v klidu 35 jet potřebuješ víc?

                  0 0
                • JakeF  

                  Pokud máš dost energie na dupání po asfaltu, tak máš počítám dost energie ušlápnout 34z nebo 36z převodník (což na XC kole zas není nic extra). Já mám aktuálně na kole 34z a 11–36z a celkem v pohodě, jezdil jsem s tím několikrát na Šumavě, několikrát v Jeseníkách, Ještěd atd… Ne že bych tam občas lehčí nehodil, kdybych ho měl, ale dalo se bez něj obejít, každopádně dát tam 10–42z, tak si rozsahem chrochtám blahem… Loni s 11–40z kazetou jsem jel Trilogy, což jsou 4 dny absolutních nesmyslů a nějaký ty kopce (ne můj profil) tam taky jsou :).

                  Ono to chce neteoretizovat a vyzkoušet to, jezdil jsem i trojplacku, jezdil jsem dlouho dvojplacku, chvilku 1× i na XCčku, teď 3. sezónu na 1×. Prostě každej systém má něco do sebe (až na trojplacku, ta je s nástupem 2×11 definitivně překonaná) a hodí se na jinej typ ježdění a pro jiný jezdce… Každopádně takovýhle tvrzení jak to je na hovno a nepoužitelný mě vždycky pobaví :). Chce to neteoretizovat a zkusit si to na vlastní kůži, výhody 1× systémů jsou pochopitelně jinde, než v maximálním rozsahu, to je jako říct že Land Cruiser je na hovno, protože při 180km/h na dálnici moc žere.

                  0 0
            • TJK  

              mam 650b enduro obuty na High Roller 2.. zdvihy 165/170.. prevody 30z vepredu a 10–42vzadu… jezdim vyjizdky do jizerek na jested apodobne… vcetne presunu po sfaltu… na asfalt je to naprosto vpohode.. aby mi 30–10 nestacilo tak bych musel honit prumerku.. na normalni vejlet naprosto vpohode i srezervou… do vyjezdu je 30–42 vpohode.. vice men je to utazene jen v tech nejprudsich vyjezdech kde stejne volim tlacit a nejezdil jsem ani na prevod 22–32…

              hodne tech nazoru co tiu padlo prameni z toho ze lidi nevedi co rikaji protoze si to nezkusili a jen teoretizuji… nerikam ze je to spatne.. mate vsak jedno velke ALE…

              porad si nedokazete uvedomit ze ma kazdy MOZNOST VOLBY a nikdo nikomu 1×10 / 11 nenuti.. kdyz chcete jezdit trojplacku nebo dvouplacku talk ji jezdete… v cem je problem?

              0 0
              • kubad  

                HOWG

                0 0
              • Miramar  

                No tak na enduro asi ok,tam jezdí člověk většinou opravdu na pohodu a neřeší průměr,ale já jsem měl na mysli XC vyjížďku na 29er HT a ještě někoho kdo jezdí třeba 10t+ km ročně.

                Já nikomu nic nenutím,taky by se mi 1×11 na kole líbilo,ale mě by na můj styl ježdění prostě ten rozsah nestačil(bohužel).

                0 0
                • TJK  

                  to je zase naprosto zcestna uvaha.. na 29er jsem vozil 34 prevodnik a 11–36 kazetu… chybely mi jen lehky prevody v alpach… mit tam 10–42 kazetu nechybi mi vubec nic…

                  btw… to kdo a jak a kolik jezdi preci nerika to jaky prevody uzije.. clovek by mel vozit takovy prevody aby mu to vyhovovalo tam kde jezdi…

                  0 0
                  • Miramar  

                    Fakt je ten,že jsem to nezkoušel,jen si myslím,že by mi to nestačilo :-) Každopádně já zatím zůstanu věrný 2×10 :-) Převodníky 38/28 a 11–36 kazeta.Roviny jezdím na tu 38 a větší a delší kopce na 28. Takhle mi to celkem vyhovuje,1×11 se mi líbí hlavně kvůli jednoduchosti.

                    0 0
                    • JakeF  

                      34z a 10–42z a měl bys rozsah skoro stejnej :D.

                      0 0
                      • Miramar  

                        10–42 bych neměl určitě protože Sram stojí ranec a u 11–42 by mohl už být problém na těch rovinkách :-P teoreticky teda…

                        0 0
                        • TJK  

                          GX kazety uz stoji 3 tis.. ale pravda k tomu musis prikoupit XD orech.. pokud to tvoje kola umozni.. pokud ne.. tak jeste hur

                          0 0
                          • Miramar  

                            Jde o ořech ale taky,protože Shimano mám za VOC a Sram za MOC,takže pro mě Sram fakt nepřipadá v úvahu kvůli velkému cenovém rozdílu.

                            0 0
                            • TJK  

                              boha jeho.. to je jako bys tvrdil ze lepsi je jezdit naftou protoze tu mas od strejdy za polovic… :-)

                              0 0
                              • Miramar  

                                A kde jsem psal,že je něco lepší?Kdybych neřešil prachy,tak si koupím Sram,protože ten rozsah je větší,ale protože řeším i finance a Shimano mám za dobrou cenu,tak bych mohl jít jedině do nového XT a ten má rozsah kazety pouze 11–42.

                                0 0
                                • JakeF  

                                  Ještě před chvílí byl podle tebe 1× systém nepoužitelnej :).

                                  0 0
                            • TJK  

                              btw.. jen pro priklad…

                              Sram X9 tpe 2 hazka 1500

                              Sram X9 rapidfire prave razeni 800

                              Sunrace 11–42 kazeta 1100

                              0 0
                              • Miramar  

                                No,ale to je 10sp,když už bych přecházel z 2×10, tak jedině na 1×11.

                                0 0
                        • JakeF  

                          Tak jasně, otázka financí je věc druhá, cenou si člověk koupi 1×11 od Sramu určitě neopodstatní :D.

                          0 0
                          • 3bike  

                            když jste u těch financí…

                            měl jsem 8-mičkovou kazetu XT (na Mrázkovi) a vydržela mi 20.000 km…

                            jsem zvědav na ty vaše, zejména 1×11 s 10-ti zuby…jak dlouho to vydrží, zejména ty malé pastorky do rychla…které budete jezdit asi hodně často s malými převodníky 30 nebo 32 z

                            0 0
                            • TJK  

                              nevim.. me to netrapi.. jednou jsem koupil kazetu za 6 a klidne si ji kpupim znova… kolo je konicek..nehulim nechlastam.. je mi to jedno

                              0 0
                            • JakeF  

                              Když chceš opici, musíš mít na banány…

                              0 0
                    • TJK  

                      vsak z logiky veci bych take nejdriv vyzkousel jestli by mi to sedlo.. a jak rikas.. pokud 2×10 vyhovuje.. neni duvod menit

                      0 0
                • JakeF  

                  Na XC vyjížďku je to úplně v pohodě… Problém je na palbách typu KPŽ, kde se lítá po šotolinách 40km/h a s MTB to má pramálo společnýho.

                  0 0
              • JakeF  

                +1, ono když to člověk dá na kolo pořádný gumy, tak rychle zjistí, že na honění průměrky po asfaltu ty převody vůbec nepotřebuje :D.

                0 0
                • TJK  

                  staci prejit z ardenta na HR2 nebo DHF a hned ma clovek rezervni 12 a 10z pastorek :-D

                  0 0
      • Prazak0  

        Jednopřevodník je spíš móda a hlavně obrat pro výrobce a prodejce. Jistě, řazení na jednom převodníku nemá problémy, když třeba u dvojpřevodníku je velký skok, takže se musí podřazovat. To je tak jediná výhoda, plynulé řazení, tak jak jdou jednotlivé pastorky. Ale co řetězová linka? Navíc se tam pak cpou deseti nebo spíše jedenectipastorkové kazety. Jen ten jeden megapastorek je za tisícovku. Já jezdím trojpřevodník a osmikolečko nebo sedmikolečko s podložkou (v terénu, kde jezdím, stejně nevyužiju celý rozsah převodů). Spotřební materiál tj. řetězy a kazety mám levné. Pokud bych měl verzi i 11 pastorky, tak budu za předražený řetěz dávat mnohanásobek toho, co dávám za osmičkový řetěz. Přitom mám převodů více, líp uhlídám křížení řetězu. Podřazování téměř neřeším, když je větší kopec, tak hned přehodím na menší převodník, podřazuji jen výjimečně, např. při silné protivětru.

        Jezdím hlavně po silnici, takže by mi stačil i dvojpřevodník. Ani tak bych krajní převody moc nevyužíval, ale jako rezerva se hodí.

        Dost věcí je čistě marketingová a módní záležitost. Zavedení horských kol, nejdřív 26, pak 29, pak 27,5 atd. U každého technicky jiného řešení jsou logicky trosku jiné jízdní vlastnosti, k tomu se přidá masivní marketingová kampaň a lidi mají pocit, že tohle kolo musí mít.

        U převodů mi to vychází jednoduše, vynásobením 3*8 mi vychází víc převodů než 1×11, i když člověk vynechá velká křížení řetězu. Víc dostupných převodů naopak znamená i možnost jemnějšího odstupňování. Jinak když byla dostupná jen pěti nebo šestikolečka, tak tehdy TdF jezdili z dvojpřevodníky.

        0 0
        • TJK  

          A?

          mas pravdu.. ale principielne je to bohapustej vykrik do tmy.. nikdo te nenuti kupovat drahy cyklodily… a pak je tu druha vec… at se to libi nebo ne.. vyvoj a pokrok byt s jakymkoli zamerem je dulezitej a bez nej bysme furt lezli po stromech

          0 0
          • kubad  

            nemá,

            mě na většinu ježdění po asvaltu stačí fixka, jeden převod mám tam široký řetěz, nekřížím vůbec a pohon je v podstatě nesmrtelný

            stačí občas promazat a nemusí se o to člověk vůbec starat :D

            0 0
            • TJK  

              nojo.. sem vlastne zapomel.. uz to chvilku bude co jsem fixku prodal :-D

              0 0
            • Prazak0  

              Docela rád bych se zas projel na torpédu, fixka mě neláká, torpédo by se mi líbilo. Ale mám-li v okolí zvlněný terén, tak bych musel mít torpédo s vnitřním řazením, což zas nechci – je to těžké a převod má ztráty. Pokud bych bydlel někde na rovině, tak bych možná jedno kolo s torpédem měl, ale nebydlím na Hané.

              0 0
          • Prazak0  

            Docela bych rozlišil pokrok od zbytečností, kde jde čistě o zisk prodejců a marketingovou masáž mozku. Pamatuju dobu, kdy bylo jen šroubovací vícekolečko, na favoritu byl na dvojpřevodníku jen malý rozdíl v počtech zubů mezi převodníky. Samozřejmě ten pokrok se týká daleko víc věcí, kvality rámu a všech komponent.

            Pokud jde o jedenáctikolečko, tak nepopírám jeho účelnost pro závodníky. Pro moje ježdění v kolem Prahy a nebo středních Čechách bohatě stačí sedmikolečko, ovšem ve spojení s trojpřevodníkem, kde nicméně jezdím jen dva převodníky. Místo osmého pastorku tam mám podložku, na co taha gramy, které nevyužiju? I tak mám převodů víc než někdo s jedenáctikolečkem a jedním převodníkem .

            Neradím nikomu mít co nejlevnější kolo, i na menší ježdění to chce díly určité kvality. I když kolo za 200 tisíc nemám, ani za 100 tisíc. Tady se ale bavíme o něčem, co za poměrně velké peníze přinese z mého pohledu leda zhoršení kvality. Tenký řetěz se leda velmi rychle vytahá, je podstatně dražší. Má smysl jen u někoho, kdo 10 nebo 11 pastorků efektivně využije. Takže pro závodníky ano, ale ti ho mají ve spojení s dvojpřevodníkem, takže mají 22 nebo 20 převodů a ne 11.

            U řazení mě zajímá počet převodů, rozsah a odstupňování. Kombinace 3×7 nebo 3×8 mi poskytne víc možností než 1×11. Jinak na ořech co tam mám klidně nasadím i devítku, vyměnit jen řadicí páčky a řetěz, náboj a kolo můžu míst stejné. Kdybych bydlel někde poblíž hor, tak tam nejspíš mám řazení 3×9 – což dá daleko víc převodů než 1×11.

            0 0
            • JakeF  

              K tomu víc převodů u 3×7 jsi došel tak, že 3×7 je 21 a to je víc než 11? :D

              0 0
              • Prazak0  

                Jistě, je mi jasné, že 3×7 není fakticky používatelných 21 převodů. Stejně řadím jen velký a prostřední převodník. Pokud bych bydlel kde jsou prudké kopce, tak možná bych využíval 3×8. Pochopitelně bych mi stačila i ta jedenáctka s jednopřevodníkem, ale nevidím žádný přínos. Pamatuji i kola z dřívějška, kde byl dvojpřevodník a pětikolečko. Vzhledem k malému odstupu počtu zubů u převodníků tam ovšem krajní převody chyběly. Nevšiml jsem si, že by na silničních závodech zavedli jednopřevodníky, když mají ty jedenáctkové kazety. Asi vědí, proč tam dva převodníky mají.

                0 0
                • JakeF  

                  To je zase argument jak vrata (čti nesmysl)… Na silnici část výhod 1× nevyužiješ (víc místa od překážek, nepadání řetězu z převodníků, možnost hazky s horizontálním chodem), ale naopak některý nevýhody by tam byly znát daleko víc (hrubší odstupňování, vyšší namáhání malých pastorků). Prostě jsou to jiný kola a jsou na ně jiný nároky, proto i odlišná skladba převodů dává logiku a přestože mám na bajku 1×10, na silnici mi víc vyhovuje 2×11. Jednou už jsem to tu psal, tak to jenom zkopíruju:

                  Mně třeba na silnici vyhovuje jemnější odstupňování, protože tam nemáš tak rychlý rozdíly sklonu a můžeš pak líp držet kadenci. Takže co mi třeba na bajku už přišla 10sp 11–32 moc jemná, tak na silnici mi i 12–28 10sp přišla moc hrubá. Prostě se na těch kolech jezdí úplně jinak, tak i nároky jsou jiný… Ale počítám někde kolem 13sp vzadu začne jednoplacka dávat smysl i na silnici :).

                  0 0
        • Mr.Duck  

          Nemas pravdu. Z vetsiny.

          Mohli bysme se shodnout na tech 27.5", ze je to diskutabilni prinos obalenej dost velkou medialni masirkou, aby zmenil trh. To je ale tak vsechno.

          Jestli horske kolo je jen marketingova a modni zalezitost, tak za mnou prosim prijed s jakymkoliv jinym, nez horskym kolem, a ja te vezmu na vyjizdku.

          Pises, ze jezdis vice mene po silnici, pak chapu, ze pro tebe horske kolo neni zas takovy prinos, jako treba pro nas, co s kolem jezdime do lesa. Osobne na asfaltu najezdim jen naproste minimum, a nedovedu si predstavit, ze bych jezdil to, co me nejvic bavi jezdit, na cemkoliv jinem, nez horskem kole.

          Nejvetsi prinos jednoprevodniku pro mne neni ani tolik nizsi hmotnost, ale spolehlivost. S presmykacem, bez N/W prevodniku proste pada retez, kdyz jezdis terenem, a neda se s tim nic delat. Ne za predpokladu, ze nechci prestat jezdit v terenu. Jsem casto v situaci, kdy si potrebuju prislapnout, abych prekonal prekazku, at je to cokoliv, a zjistit, ze mi spadl retez muze bolet, a to mi za to nestoji. Druha vec je tichost, kdyz ti retez nemlati o presmykac, a jedine, co za jizdy slysim, je zvuk pneumatik, jak se zakusuji do hliny. Pri tom s 32/11–42 me nejlehci prevod rozhodne nijak neomezuje, pri stoupani driv narazim na grip, s vyjimkou nekterych delsich stoupani, kde bych asi 30t prevodnik uzivil. Na nejrychlejsim prevodu obcas neco jezdim, ale rozhodne nemam pocit, ze by mi chybel rychlejsi, jezdim v terenu, a ve vyssich rychlostech, kde by mi treba prevod nestacil, je v naproste vetsine pripadu rychlejsi vyuzivat terenu a pumpovat, a casto je slapani i nemozne.

          Respektuji, ze nevidis pro sebe smysl v jednoprevodniku, ale nerespektuji, ze je to moda – neni.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Tak měl sem trojplacku taky.

      Ale nějak sem dospěl k názoru, že ten prostřední stačí.

      A určitě nejsem z těch, který se nechávaj ovlivňovat modou a tim co je in.

      Je o mě známo, že jdu svou vlastní cestou.

      0 0
    • Morchella  

      Málokdo zde napíše jaký má průměr kol a pouze počty zubů toho moc neřeknou. Proto je pro mě nejdůležitější údaj v tomto povedeném kalkulátoru koukat na hodnotu SPEED

      U 26" je trojplacka OK a u 29" si dovedu představit i variantu 1×10, když to někdo ušlape. Nebo vozí snad někdo 1×10 na kole 26? :-O

      Také by vlákno mohlo být označeno, jestli se bavíme o silnici, nebo MTB, protože taková smíšená diskuse zrovna moc nikam nevede.

      Jinak představa, že se zbavím přesmykače, je pro mě lákavá, protože sem tam potíže se řazením vepředu má asi občas každý.

      Jednou za čas se mi stává (podle stavu řetězu), že při zařazení přesmykačem se řetěz na převodnících jakoby zamotá a cítím, že kdybych dál šlapal, ta ho trhnu. Někdy stačí dát páčku rychle zpět a někdy musím zastavit. To je např. při závodech nepřijatelná představa.

      0 0
      • JakeF  

        Co to je za nesmysl? Rozsah převodů je pořád stejný, ať máš jakejkoliv průměr kola, jen s větším průměrem musíš dát adekvátně menší převodníky – cca o 11% v případě 29" a cca 4% v případě 27,5" a výsledný rychlosti pak budou ± stejný.

        0 0
        • Morchella  

          Asi tak – rozsah převodů a převodový poměr jsou dvě různé věci, které jsou mi jako info k ničemu, když nevím, na jakém obvodu kola je to použito. A když mám na 26" kole vepředu 42 a vzadu 11, což často používám, tak abych jel stejně rychle s převody 32/11, musím mít kola s velkým průměrem.

          0 0
          • JakeF  

            Rozsah převodů ale právě zůstává stejný… Takže je úplně jedno, jestli máš 1× systém na 26 nebo 29, pokud máš stejnou kazetu. Liší se jen tím, jak velkej použiješ převodník.

            0 0
            • kubad  

              myslíš že to pochopí?

              0 0
            • Morchella  

              1× systém na různých průměrech může být stejný, ale aby se to rychlostí přiblížilo 42/11 – 26" , tak tam musím dát moc velké převodníky a ztratím pomalé převody.

              0 0
              • Chlebovnik  

                Ty vozíš na 26" MTB 25mm silniční pláště?

                0 0
                  • kubad  

                    převod 22*36 jsem na 26" kole nikdy nepotřeboval

                    0 0
                    • ememem1  

                      vidis, ja to na alpenX vozim, a kedze sa mi prehadzovat nechce tak to ma na biku stale, uz sa mit aj ako vyprostovak hodilo (napr. salzka), ale som smochter, to je fakt.

                      0 0
                      • kubad  

                        já k 3×10 na kole nikdy nedošel, proto, :D

                        zamrzl sem na 2×9 pak 2×10 a teď podle kola a použití 1×11, ale takhle lehké převody pro mě fakt nedávají smysl

                        0 0
                  • JakeF  

                    Jo počkat, ty srovnáváš rozsah jednoplacky s trojplackou? No tak to jsi udělal ovšem převratnej objev, že má menší rozsah… Každopádně pořád je jedno, na jak velkejch kolech to je.

                    0 0
              • JakeF  

                Nesmysl… Pokud budeš mít na 26" 42 převodník a 11–42z kazetu například, tak při použití obdobnýho pláště na 29 kolech budeš muset dát buď 38z převodník a nejlehčí a nejtěžší převody budou prakticky stejný (ne přesně, protože 37,8 zubu nikdo vyrobit neumí :)). Jednoduše řečeno, rozsah nejlehčí-nejtěžší v procentech zůstává, ať máš průměr kol jakejkoliv.

                Tady to máš v číslech na Majklovo kalkulačce.

                0 0
                • 3bike  

                  nezůstává stejný poměr na těžké převody…jednop­řevodníky se jezdí 30,32,34 zubů…

                  já mám na 26tce 44 zubů na 11 takže 4 /1

                  odpovídá to na 29tku 39,5 zubu, takže bud 39 nebo 40 to se dává jen na dvou nebo trojpřevodník…

                  a u 650b by to mělo být 42 zubů…/11

                  nejezdím velké frekvence 90 a víc za minutu…jak tu někdo psal, že pak jede 35 km/h 30/10 na 650b

                  nejsem fretka…ani závodník…

                  nemám měřák…ale počítám kolem těch 60 ti to je rozdíl 50 %

                  pak budete každou chvíli měnit kazetu,když budete hoblovat těch 11 nebo dokonce 10 zubů..a ta jedenáctková XT stojí 2.000

                  0 0
                  • kubad  

                    a co třeba koupit 11z pastorek ? to de taky ne

                    0 0
                  • JakeF  

                    Ale hovno… Není problém dát jednopřevodník v jakýmkoliv počtu zubů, 36z a 38z se naprosto běžně vozí, i 40z je v nabídce pro MTB. Jinak Sram to dělá až do 54z v NW provedení. Pokud bys chtěl lichej počet, tak musíš dát vodítko, protože NW jaksi na lichým počtu fungovat nemůže, každopádně ani to není větší problém.

                    0 0
              • ememem1  

                to ale fakt nemas pravdu.

                0 0
    • 3bike  

      mám kolo 26" ale i kdybych měl do budoucna 27,5 jezdil bych určitě stále 3převodník jen menší 42–32–24 nějak nevidím žádný přínos v jednom převodníku…jak říkám chybí zejména těžké a naopak i lehké převody…

      Hlavně rychleji změním převod, když si to shodím o jednu placku dolu…na kazetě bych musel řadit o 3–4 převody…

      ani 2 převodník není štastné řešení…je tam velký rozdíl mezi malým a velkým převodníkem – obvykle 14 zubů…a ten malý je opravdu jen do kopce…takže vše ostatní jezdíte většinou na velký…ale jestli Vám dělá problém řadit na přesmykači…mě to nijak nevadí…Jezdím hodně prostřední a velký převodník a malý jen do prudších kopců…

      takže přehození na menší nebo větší převodník je opravdu velký skokový rozdíl…

      Proč se tedy jezdili 3 převodníky od počátků biků v 80 letech až do současnosti…?? když je to podle Vás najednou tak špatný…

      a prostě nechápu jezdit po rovině nebo z kopce například po asfaltce, které se asi nikdo občas nevyhne, jezdit převod 32/11 nebo dokonce 30/11 (at na kole 27,5 nebo 29)

      0 0
      • JakeF  

        Odpovím jen na poslední 2 věci:

        Proč se 3-převodníky najednou opouští? Protože vrchol vývoje už není kazeta 11–28 (nebo kolik to mělo u 8sp, na 9sp už se začly objevovat dvojplacky) s rozsahem 250%, ale 10–42 s rozsahem 420% (a teď neberu extrémy jako e13 se 489%, tam už ostupňování trpí hodně). A když máš o tolik větší rozsah vzadu, logicky pak nepotřebuješ takový rozsah vepředu…

        A já zas nechápu z kopce po asfaltce na horským kole ještě dupat, když si můžu odpočinout. 32/11 je na rovinku úplně v pohodě převod, i na nízký kadenci 80rpm a 26" kolech to dá 30km/h, při 100rpm už tam máš 37km/h. A pokud takový rychlosti jezdíš běžně, tak máš určitě natrénováno dost na to, abys i do kopců ušlápnul těžší převody a vzal převodník třeba 36z.

        0 0
        • 3bike  

          nedovedu si představit, že bych jel na svý 26" na prostřední převodník (32/11) rychlostí 30 nebo 37 km/h…to bych musel mít vrtuli v…

          Další věc, rád bych viděl vodítko přehazovačky, když je na 10–11 zubech a pak na 40–42 zubech…

          to mi někdo pošlete fotku…jak to vypadá na nejtěžší převod a na nejlehčí…

          životnost vodítka resp. pružin bude pak asi mnohem nižší při takovém extrémním rozsahu…

          0 0
          • JakeF  

            Tak pak můžeš dát větší převodník, pokud jezdíš nižší kadenci po rovině, nejspíš budeš točit nižší kadenci i do kopce… Jinak věř nebo ne, 80rpm je naprosto běžná kadence, spíš nižší.

            Hazky na tenhle rozsah můžou bejt díky použití jednoplacky konstruovaný trochu jinak, maj vyosenou horní kladku, takže celkový namáhání není problém a zároveň do terénu je tahle konstrukce výrazně vhodnější, protože líp odolává pohybu hazky způsobenýmu rázy od terénu.

            0 0
    • bimjeam  

      Mne nie je celkom jasný trend pridávania prevodov a ubúdania rozsahu (viď shimano)

      3×11 kluky 40/30/22 + kazeta 11–40,

      alebo kluky s prevodníkmi 36/26, 34/24, 32/22

      V tomto sa mi politika Sramu páči omnoho viac: dvojprevodník 36/26 + kazeta 10–42

      Rozsah je na 29" prakticky identický ako bol u 3×9 44/32/22 + 11–34 na 26"

      0 0
      • 3bike  

        2×10 dává větší smysl než 1×10 nebo 1×11

        ale 3×9 nebo 3×10 má největší rozsah převodů…

        vydrží dýl převodníky i kazeta…když se to víc střídá…

        hodně se dělá 38/24 je tam velký skok při přeřazení na převodníku…

        a pořád chybí těžší převody…protože na 3 převodníku je velký 42 nebo 40 z.

        0 0
        • JakeF  

          Výhoda 38/24 je v tom, že pak na převodníkách skoro nepřehazuješ. Většinu času tam necháš 38z a akorát když máš nějakej dlouhej kopec, tak dole shodíš na 24z a zpátky řadíš zas až nahoře, takže těch přehození vepředu je minimum a ten větší skok nevadí.

          S čím máš pravdu je výdrž, tam větší převodník pomůže. Ale lidi pak stejně řadí blbě a zbytečně se bojí křížení, takže stejně většinu času drtí 32z a jde to do kopru tak jako tak.

          0 0
          • bimjeam  

            Ja osobne nevidím žiadny citený prínos v prechode z

            2×10 38(36)/24 + 11–36

            na 2×11 36/26 + 11–40

            0 0
            • Tina  

              Tak si niekedy vyskúšaj ako radia Shimano prevodníky 36/26z a porovnaj s kombináciou 38/24z. Pridaj si k tomu nový prešmyk Shimano Side Swing a zistíš, že nová dvojplacka radí takmer rovnako dobre ako prehazka na kazete ;)

              Ale samozrejme, že sa dá celkom slušne jazdiť aj na tvojom 10 speed setupe.

              0 0
              • bimjeam  

                O tom, že nová XTR a XT sada chodi lepšie nepochybujem. Samozrejme, že je technologicky niekde inde,

                ja som narážal na rozsah, nie na funkciu. Side swing prešmyk by chodil skvelo aj na 2×10, keby na to bol určený

                a rovnako dobre by radili asi aj prevodníky shimano M8000 , keby boli v kombinácii 36/24 miesto 36/26

                0 0
                • Tina  

                  ja som zase narážala na to, že pri preradení na prevodníkoch s rozdielom o desať zubov je radenie oveľa príjemnejšie na nie je tam taký veľký skok ako na 38/24z, ktorý treba potom dorovnávať vzadu na kazete. menší rozsah dvojplacky ti vynahradí 11spd kazeta s veľkým rozsahom. Shimano síce na dvojplacku odporúča iba 11–40z, ale napr. Ghost SL AMR má špecifikovanú dvojplacku 36/26z s kazetou 11–42z. Takže predpokladám, že to majú súdruhovia z NDR otestované.

                  Ja čakám na nové kolesá s nábou Boost a chystám sa vyskúšať rovnakú kombináciu keď budú hotové.

                  0 0
                  • ememem1  

                    si zopakuj tretiacku matiku. vyvhovovat ti to moze ale tvrdis samozrejme nezmysel.

                    0 0
                    • Singlespeed  

                      Zachovej klid. Pokud to tady trochu sleduješ, tak přece víš, že Tina hledá optimální kombinaci převodů už mnoho let a pořád nenachází :-).

                      0 0
                      • Lišák  

                        Ideální kombinace převodů (podle mě) samozřejmě již dávno existuje. 3 × 8 44/32/22 11–32. Problémy této kombinace jsou nízká cena, dlouhá výdrž a nemodernost. Toto možná neplatí pro závodníky. Tam to nedokážu posoudit.

                        0 0
                      • Tina  

                        Našťastie ty máš podľa nicku v prevodoch jasno :D Akurát skutočnosť je mierne iná ;)

                        0 0
                    • Tina  

                      Ako vždy smiešmy trapko :D

                      čo z toho čo som napísala je podľa tvojej zvládnutej tretiackej matiky nezmysel?

                      0 0
                      • ememem1  

                        menší rozsah dvojplacky ti vynahradí 11spd kazeta s veľkým rozsahom – tak to skus konkretne napisat ktora 1*hocico ma rovnaky rozsah ako 2*hocico + dnes bezna kazeta 11–36

                        0 0
                        • Singlespeed  

                          Špatně jsi Tinu pochopil. Zjevně to myslela tak, že menší rozsah nových typů dvojplacek Shimano (jen 10 zubů) je vyvážen větším rozsahem nových typů kazet (11–42z), tzn, že velký rozdíl mezi převodníky není třeba. Tedy kombinace 36/26×11–42 má větší rozsah než tebou požadovaná dvojplacka s větším rozsahem 36/24 + starší typ kazety 11–36 zubů. O jednopile nemluvila.

                          0 0
                        • Tina  

                          V matematike síce asi nie som na takej úrovni ako ty, ale ty by si si mal zamyslieť nad svojimi schopnosťami čítať a pochopiť písaný text. Dokonca v slovenčine. To je učivo 1. ročníka základnej školy. ;)

                          0 0
                        • Kubiczech  

                          Jak z tohohle vybruslíš… (:

                          0 0
    • Vyvy86  

      je nejaky markatni rozdil mezi prevody 2×10 a 2×11?? ma to vubec nejaky smysl?? jsou prevody o tolik lip odsupnovany??

      0 0
      • Chlebovnik  

        Shimano? Lepší návaznost převodů (při změně převodníků stačí vzadu přeřadit o 1 stupeň) a výrazně lepší chod přesmykače (Side Swing).

        Nevýhody? O chlup menší rozsah, cena.

        0 0
      • 3bike  

        mám tu zajímavý stránky…kde uvidíte

        vaši rychlost s vašimi převody…já na 26-tce 3×9 44–32–24 a 11–34

        při kadenci 60 – 30 km/h

        při 80 je to už 40 km/h a nejnižší rychlost při 60 je to naopak 5,3 km/h

        a co vy?

        http://gears.mtbcrosscountry.com/#…

        0 0
      • 3bike  

        mám tu zajímavý stránky…kde uvidíte

        vaši rychlost s vašimi převody…já na 26-tce 3×9 44–32–24 a 11–34

        při kadenci 60 – 30 km/h

        při 80 je to už 40 km/h a nejnižší rychlost při 60 je to naopak 5,3 km/h

        a co vy?

        http://gears.mtbcrosscountry.com/#…

        0 0
        • Carloss  

          Blesku :)

          0 0
        • Vilém  

          Myslis, ze tyto stranky lidi neznaji, zvlast kdyz je ma na svedoomi jeden mistni user?

          Nevim co si tim chces dokazat, ale at mas radost.

          29ka 1×10 25,7km/h a 6,7 km/h

          29ka 2×10 27,2km/h a 5,4 km/h

          Oboji pri kadenci 60, coz je noha nohu mine.

          0 0
        • Tina  

          Wow! Šokujúce :)

          0 0
        • Mr.Dan  

          No já jen že třeba ta 9spd. kazeta 11–34 má naprosto nahovno odstupňování (11–13, 17–20 – tvl co to jako je?!), stejně jako ten trojpřevodník s naprosto dementním skokem 44–32. Mluvím s vlastní zkušenosti, má to přítulkyně na svym bajku a párkrát jsem na něm jel okolo Phy a už pro ní řeším změnu kazety a/nebo klik.

          Jen pro srovnání, ty máš na svym úžasnym 3×9 systému 14 nepřekrývajících se, tedy efektivních převodů, já na svym 2×10 systému, tramtadadá, taky 14 efektivních převodů, navíc s mnohem racionálnějším odstupňováním, jen chybí „tvůj“ nejlehčí převod 24–34, což mě ale vůbec netrápí. Jaká je teda výhoda tvýho 3×9?

          0 0
          • bimjeam  

            no ja ti neviem, ale skôr by mi vadilo asi odstupňovanie 10–12 na sramáckych 11spd kazetách alebo skok 15–18 na sunrace.

            11–13 má väčšina MTB kaziet a 17–20 je tiež 18% skok

            0 0
            • TJK  

              me nejak zasadne nevadi.. ale bude zalezet na stylu jizdy…

              0 0
            • Mr.Dan  

              Ano, to sou taky příšernosti. To byla jen reakce na mistra bajkra, kterej tu obhajuje 3×9 systém, kde jsou ale úplně stejný nepochopitelný poměry, akorát na jinejch místech a navíc povýšený dalšíma skokama mezi převodníkama, což u systém 1×něco odpadá. BTW 15–18 a 17–20 je skoro totéž a na podobnym místě, 20, resp. 18 procent…

              0 0
          • Tina  

            A ako by si rozumnejšie našpecifikoval 9spd kazetu 11–34z, ty?

            0 0
            • Mr.Dan  

              Dobrá otázka. Já bych místo ní použil kazetu 9spd. 11–32. :) Eventuálně pokud by někdo toužil po 34z pastorku, tak by byla rozumný použít neexistující kazetu vycházející z 11–32, akorát místo 32z by byl 34z (pak by vznikl skok 28–34, což je 12 procent, tj. pohoda).

              0 0
              • Tina  

                Máš tam malú chybku :) Skok 28–34 je 21,4% a to je už mimo.

                0 0
                • Mr.Dan  

                  Pardon, chyba v desetinný čárce, taky mi to bylo pocitově nějaký divný. ;) Ale jinak si myslím to samý jako Lišák, jako vyprošťovák neva. Ale 28–32–36 je samozřejmě nejpříjemnější varianta, bohužel jen pro 10spd.

                  0 0
                  • Tina  

                    Stáva sa :) Mne osobne v minulosti 9spd kazeta 11–34z vyhovovala. Až som bola potom nahnevaná prečo Shimano v 10spd neurobilo variantu 11–39z alebo 11–40 jednoducho pridaním 39z resp. 40z pastorku k stávajúcej kombinácii.

                    Čo sa týka začiatku kazety 11–13z tak osobne 11z pastorok využívam iba na špurt resp. krátkodobé zrýchlenie a nástup a nie ako prevod, s ktorým by som dlhodobo počítala, že ho budem jazdiť. Prevody mám našpecifikované tak, aby mi napr. aj pri presunoch po rovnej resp. veľmi mierne klesajúcej asfaltke stačil pastorok 13z.

                    Každý to máme proste inak :)

                    0 0
              • Lišák  

                Byl jsi rychlejší.

                0 0
            • Lišák  

              11–12–14–16–18–21–24–28–34

              Ta 34 je stejně jen vyprošťovák.

              0 0
          • 3bike  

            mezi převodníky 44 a 32 je určitě menší skok než třeba 38–24 hlavně 24 je jen do kopce…32 je univerzál…

            já moc neřeším jestli je vzadu 8, 9 nebo 10 pastorků…a nějaký rozdíly mezi nimi… jestli 15 nebo 18 % je mi úplně jedno…

            hlavně, když to dobře funguje a řadí a mám k dispozici těžké i lehké převody…

            a můžu rychle shodit o převodník dolu a mám hned rychlou změnu, když jedu někde z kopce do ďolíku a pak hned nahoru…

            mám i starý kolo Mrázek s 3×8 a nemám s tím problém…pro mě je důležitý počet převodníků a ne jestli mám vzadu 8 nebo 10 pastorků…

            0 0
            • Mr.Dan  

              To samý můžu napsat o svém 2×10 42/28 (taky to dobře řadí, taky mám k dispozici těžký i lehký převody (i ty střední ;)),můžu shodit o převodník dolů, a to navíc prakticky při jakymkoliv zařazeným pastorku, na rozdíl od 3×něco), ale navíc jako bonus mám ještě racionální odstupňování. 42z převodník je navíc taky dobrej univerzál, když můžu jít vzadu až na 36z pastorek. Z vlastní čerstvý zkušenosti můžu říct, že na správným odstupňování záleží mnohem víc, než by sis myslel (měnil jsem kazetu Shimano 11–34 za SRAM 11–36, který maj shodný dva pastorky co do počtu zubů, jinak je to úplně jiný…

              0 0
              • 3bike  

                to jsi asi vyjímka co má tolik zubů vpředu 42 / 28

                pak to dává smysl…

                ale většinou vidím vpředu jen 38 nebo spíš 36 zubů a to mě přijde málo..a ten malý pak jen 24 nebo 22

                0 0
          • 3bike  

            mezi převodníky 44 a 32 je určitě menší skok než třeba 38–24 hlavně 24 je jen do kopce…32 je univerzál…

            já moc neřeším jestli je vzadu 8, 9 nebo 10 pastorků…a nějaký rozdíly mezi nimi… jestli 15 nebo 18 % je mi úplně jedno…

            hlavně, když to dobře funguje a řadí a mám k dispozici těžké i lehké převody…

            a můžu rychle shodit o převodník dolu a mám hned rychlou změnu, když jedu někde z kopce do ďolíku a pak hned nahoru…

            mám i starý kolo Mrázek s 3×8 a nemám s tím problém…pro mě je důležitý počet převodníků a ne jestli mám vzadu 8 nebo 10 pastorků…

            0 0
    •  

      V současné době vozím klasiku 3×10, tj. převodníky 40–30–22, kazetu desetirychlostní 11 – 36.

      Jezdím cyklostezky, lesní cesty, hrubé kamenité vymleté polňačky, ale i lehčí traily. Nezávidím. Průměrnou kadenci při 80 km výletu (který obsahuje zhruba polovinu silnice a polovinu výše uvedených terénů) mívám 60 – 62. Je pravda, že převodník 22 používám výjimečně, jen při dlouhém a souvislém stoupání na silnici.

      Doporučili byste mi za takových okolností přejít na dvojpřevodník 40 – 28?

      0 0
      • Chlebovnik  

        Je to prosté. Přijdeš přesně o dva nejlehčí převody.

        0 0
      • bimjeam  

        A čo očakávaš od prechodu na dvojprevodník?

        Hmotnostná úspora bude minimálna. A rozdiel 2 zuby oproti 30z prostrednej placke tiež.

        Keď už , tak by som skôr rozýšlal nad 38/24

        Alebo časom prechod na 2×11

        0 0
        •  

          Možná větší efektivitu řazení. V té stávající kombinaci jsou 3 převody duplicitní s jinými (na poměr počtu zubů) a dalších 5 – 7 jich je nepoužitelných (krajní protilehlé). Takže mám beztak 20 efektivních převodů.

          0 0
          • Singlespeed  

            Duplicita je v pořádku. Pokud by se převody nekryly, stejně by se to nevyužívalo, navíc by převody na sebe nenavazovaly, jako navazují, když jsou duplicitní.

            0 0
      • 3bike  

        proč to měnit, když to funguje a 3×10 ti vyhovuje…nevidím ve snižování převodníku přínos…kazeta by stačila klidně i 11–32 nebo 11–34 a jak velký máš kola 26, 27,5 nebo 29? 40 je optimální pro 29-tky..

        0 0
        •  

          Mám 29

          0 0
          • 3bike  

            no tak to nech jak to máš…je to OK, tak proč to měnit a sypat do toho peníze..

            0 0
            • Singlespeed  

              Mně připadá, že Bucci do toho sype peníze už od počátku. Skoro nový bajk a skoro vše už vyměněno (předpokládám, že předchozí 100% funkční komponenty nebyly ani moc opotřebované, když je měnil). Proč, to je otázka. Zřejmě je jednou z dalších obětí B-F. Řekl bych, že i stávající trojplacka je skoro úplně nová, nedávno vyměněná. Venku je prostě škaredě, nedá se pořádně jezdit a tak Buccimu šrotují v hlavě kraviny :-). Omlouvám se Buccimu, pokud se mýlím :-)

              0 0
              •  

                Ten bajk prostě nesplnil očekávání. Měl jsem ho vrátit hned na začátku a vzít místo toho jiný. Už jenom proto, že je mi malý rám. No co, stalo se. Člověk přijde v životě o víc než o pár tisíc. Teď mám objednaný GC AL SL 6.9, všechny lepší komponenty si na něj samozřejmě přehodím a budu mít doma navícové kolo s ne-úplně-špatnou výbavou (Deore/SLX/Reba), ve velikosti vhodné zejména pro dívky. ;-) Tak ještě uvidím, co s ním udělám.

                0 0
    • Smazaný účet  

      A stejně. Řešíte chujoviny. Ať si každej drbe pilu a kazetu jakou chce.

      Hlavně když to funguje a vyškrábe se všude tam kam potřebuje.

      0 0
    • 3bike  

      nejlepší je klasika trojpřevodník, který je tu 30 let…a když je to seřízený a umí se s tím, tak není problém a funguje..navíc rychlá změna převodů při řazení na převodníku…a více hlavně těžkých převodů…ne že se jezdí v podstatě na prostřední převodník (jednopřevodníky obvykle 30–34 zubů)

      0 0
      • petrun  

        Jj, chlast je sviňa :-D :-D :-D

        0 0
      • Vrci  

        Ano, nejlepší je klasika, dvoutác 53/39. Mám ji na obou kolech a neměnil bych.

        0 0
      • krabica  

        Nejlepší je singlespeed, už je tu s námi 140 let, takže dostatečně ověřená konstrukce.

        0 0
        • novas752  

          Odrážedlo ještě dýl.

          0 0
        • psbiker  

          Vemte si kolik součástek odpadne a kolik stovek gramů ušetříte. Navíc ta jednoduchost a bezproblémovost a řetěz už nepadá ani při šlápnutí dozadu!

          0 0
    • robb  

      No záleží taky co je to za kolo a k čemu ho používáš a jakou máš výkonnost. Třeba na cyklokrosce by mi jednopřevodník nevadil, tam si to umím představit, pokud to kolo má člověk čistě na závodění. Ale kdybych na tom kole jezdil na výlety, tak by mi z kopce rychle došly převody. Zase s přesmykačem je menší šance, že spadne řetěz. Na biku mám pořád trojpřevodník. Na triatlonech nebo závodech bych si asi vystačil s dvou převodníkem, možná i jednopřevodníkem. Ale na výlety by mi scházela největší placka.

      0 0
      • mr.antik  

        Je to naopak, bez přesmykače je šance padání řetězu minimální, protože se používají jiné převodníky (větší zuby) a případně těsné vodítko řetězu.

        0 0
      • lunochod  

        Umím představit, bych asi, možná :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.