• pižmoň

    Čau,

    Dnes pri myti biku sem zjistil nemilou vec,mam 3 mesice kliky Truvativ Stylo 09 i s jejich osou GXP,kliky sem ze zacatku dotahoval poctive az si to pekne sedlo a byly dotazene fakt fest.dnes zjistim ze mam vuli v klice,zkusim dotahnout imbusem a zarvane jako predtim takze je to vule ve stredovem slozeni,je to normalni??,jak to mam resit pripadne mi doporucte stredovou osu ktera vyzdrzi aspon sezonu pouzivani…znemy v loziscich jsem si vsiml uz pred tim,kdyz jsem mel sundany retez a tocil klikami,tak to oproti nove ose hlasite hucelo,sem tam bylo slyset krupani pisku.jakto ze to vydrzelo jen 3 mesice?

    0 0
    • Lister  

      normální to není, ale bohužel to bylo normální i u mojeho kousku. Mohlo se ti stát, že se ti klika povolila, pak se vymačkal ten tisícihran a teď ti to bude dělat i při maximálním dotažení. Jediná možnost, jak tomu zabránit je montáž na nějaký montážní tmel nebo lepidlo, který by snad mohl tu kliku ufixovat.

      0 0
    • kubad  

      Dostal se ti bordel do ložiska a bohužel je po něm nejezdils v blátě v poslední době?

      0 0
      • pižmoň  

        Jezdil sem v blate,ale nevim jestli to na to ma tak velky vliv

        0 0
        • kubad  

          Jak vidíš tak ma :-( teoreticky stačí vyměnit jen ložiska v miskach, ale GXP mě levé ložisko s menším vnitřním průměrem, blbě se to shání, teoreticky jde použit stejné jak na Shimano plus redukci vnitřního průměru tuho ložiska

          0 0
          • pižmoň  

            Jo to vim uz sem to jednou rozebrane mel,a co rikas treba na stred HOPE s keramickymi lozisky,vydrzi to jak dlouho je ok?

             
            0 0
          • mastihuba  

            to má každá miska jiný ložisko? nemáš někdeš napsaný ty rozměry? taky mne čeká býměna, tak abych se pak nedivil že to nejde sehnat. :)

            0 0
            • mastihuba  

              výměna

              0 0
            • Lister  

              ano většina lidí si myslí, že ta klika funguje tak, že se protáhne ložisky a pak se stáhne šroubem, až se pravá klika opře o pravé ložisko a tím se zajistí. Tak to ale nefunguje – levé ložisko má o něco menší průměr a toto místo spolu s rozšiřující se osou vytváří ten fixační bod.

              0 0
              • gazman  

                Už jsem to dlouho nerozebíral,ale myslím že samotné ložisko menší vnitřní průměr nemá mám dojem že je v něm nalisovaný kroužek,který ten průměr zmenšuje.Jinak funguje to tak jak píšeš.V opačném případě bys rval vnitřní kroužky ložisek k sobě a ty by za chvíli klekly a taky by se špatně točily.Stejné trable mohou nastat,když moc vypodložíš domky.Ale to je jasné :-)

                0 0
            • marapara  

              Jo má. Levá, kde je tísícihran, má menší ložisko. Pravá má standart.

              0 0
              • beavis  

                Kdyz ste u tech Truvativu, zeptam se. Mam na Rock Machinu kliky Truvativ Stylo, rok 2005. Odeslo mi lozisko na leve strane (jednoduse byla na stredu na leve strane vule). Kliky maj najeto 10200 km, tak asi uz na to melo lozisko narok:-) Rozebral sem to, koupil novy stred, ale pozastavil sem se nad nasledujici veci. Co se tyce loziska na prave strane, cili na strane kde je prevodnik, tak to se na dutou slapaci hridel nasune bez problemu a krasne drzi. Ale resim prave leve lozisko. To kdyz nasunu na hridel, tak je mezi nim a hrideli vule. Vule byla i u puvodniho loziska, ktere bylo K.O. Nikdo mi zatim nebyl schopen rict, jestli je vule po nasunuti leveho loziska na hridel normalni. Lozisko se v podstate nasune na onen 10ti hran (nebo kolik ma hran) a na jeho konec se nasune a utahne imbusem leva klika (potazmo se to stahne cely stred). Po montazi je vse bez vule, ale stejne mi to vrta v hlave. Dneska sem dal XC vyjizdku, schvalne se slusnym stoupanim vc. sjezdu apod. abych proveril jestli se vule neobjev a zatim se neobjevila. ALE pri stoupani mi pravdepodobne ve slapacim stredu strasne praska. Jak zaberu tak mi to trha usi. Takze premyslim jestli stred rozebrat a mrknout kde je problem. Jinak stred mam siroky 68 mm a na obou stranach mam cerne plastove podlozky (aspon myslim ze je to plast). Pro vymezeni vule. Nemate nekdo zkusenosti s podobnym problemem. Jeste perlicka na konec. Kdyz sem si po jednom z nekolika vyjezdu dal pauzicku, zkontroloval jestli neni na stredu vule a obcerstvil se u studanky a pitnou vodou, tak me jeste napadlo jestli neni zahnojenej retez. Tak sem chrsnul na slapaci stred vodu v domeni jestli se stav s praskanim aspon na chvili nezmeni. A ejhle, najednou bylo po praskani. Tak nevim co si o tom myslet:-( Je vule na stredu u prevodniku (podle zvuku mi to prijde) nebo je chyba nekde jinde?

                0 0
                • marapara  

                  Jezdil jsem Styla asi rok a už si přesně nepamatuju, jestli tam před dotažením byla malá vůle nebo ne, ale spíš asi ne. Nemáš nepatrně ojetou styčnou plochu osy s tisícihranem? Myslím tam, kde zasune do ložiska na levé straně. Může to být trochu sjeté a minimální vůle tam vznikne.

                  0 0
                  • beavis  

                    Ze by byla ojeta duta osa na leve strane mi neprijde. Kolo sem pred chvili umyl, samozrejme vlivem mokra nic nepraska. Stred dneska znova rozeberu a podle navodu vsude mozne namazu vazelinou. A mozna to i pro porovnani vyfotim. Skoda ze nemam moznost nikde porovnat jinou dutou hridel. To bych pak vedel na cem sem.....

                    0 0
                    • gazman  
                       

                      Levé ložisko je skutečně uloženo volněji,ale to nehraje roli,protože dotažením kliky vše vyřeší,je ale pravda že je třeba všechno při montáži důkladně namazat,tím nemyslím navalit všude kila šmyru,ale pouvažovat co se jak kde dotýká a jak celé uložení funguje.Máme styla asi 4 nebo 5 kusů v partě a nikdo nemá problémy.Oprav­du záleží zásadně na správné montáži.Ovšem určitě se můžou vyskytnout aušusy vyrobené v pátek ku fajruntu.

                      0 0
      • pižmoň  

        Muzes mi doporucit nejake kvalitni stredove slozeni,utesnene ktere toho snese prece jenom vic?

        0 0
    • Mongoose71  

      Měl jsem přesně ten samej problém, tak jsem to reklamoval, na poprve mne to neuznali, tak jsem se vytočil volal jsem přimo do Cyklo Žitny a ptal se, poslal jsem to znovu a na podruhé reklamaci uznali mám novej střed i kliky a zatim v pohodě už zhruba rok......Známej co dělá cykloservis mi říkal, že problem je v montáží, tyhle kliky se udajně musí před montáží pořádně namazat ten tisícihran… a pak to údajně funguje dobře, jinak v obchodě mi nejdříve nabízeli že tam daj lepidlo a že to bude držet…to jsem se jim pochopitelně vysmál…:-)

      0 0
      • pižmoň  

        TO se ti poskodi i kliky??nestaci dat jen novou osu?

        0 0
        • Mongoose71  

          Trošku vymačkané to bylo, ale asi to nebyl ten největší problém, asi neměly ten samej model tak museli dat komplet nový… nevím přesně, nejdřív to pořád měřili , že tam chyběj 2 desetiny  a proto že to nedrží.. ale bylo to docela zapeklitý, pravdu jsem se stejně nedozvěděl kde byla chyba jestli při montáži nebo jestli to byl vadnej kus… to jsou prostě obchodníci :-) ale mám nový kliky a držej takže jsem spokojenej jak to dopadlo…mne se to stalo asi po půl roce

          0 0
    • Kosta  

      zdravím, otvírám trochu starší vlákno :)

      mám osu Truvativ GXP a za tři roky už třetí domky (v ceně cca 600,– už se to vyplatí, že) a ještě než se odhodlám a truvativy zahodím, tak se chci zeptat, jestli ty jejich atyp ložiska jdou nahradit běžnýma (z HTII, 61805) .. HT2 ložisko se liší ve vnitřním průměru (25 mm x 22/24 mm u GXP) s tím, že by se něčím ložiska vyvložkovaly? Nezkoušeli jste to někdo? :) díky za odpověď

      0 0
      • kyl  

        Naštěstí mám originál ložiska jedny v zásobě po tom co jsem koupil červený střed Sting GXP.V něm je levé ložisko taky vyvložkované na rozdíl od originálu takže by to neměl být problém.Už jsem nad tím taky uvažoval ale u nás ve skladě Hoňka jsem nenašel ložiska o rozměrech 37×25×8,mají jen 37×25×7 takže by se musela dát i podložka na rozšíření za ložiko.

        0 0
        • Kosta  

          takže nakonec to vychází 2 podložky na rozměr 8, 1 1mm vložka na jednu stranu a 1 3mm vložka na druhou?

          0 0
          • kyl  

            Originál ložiska mají 8mm takže obě náhradní ložiska musíš podložkama rozšířit na 8mm.Podložky na obou stranách budou stejné.

            0 0
            • Kosta  

              jo, a ještě jedna věc, čím to vypodložkovat? dají se v železářství sehnat ocelové kroužky s mírným přesahem takového vnějšího/vnitřního průměru a šířky, nebo to budu muset řešit nějak „individuálně“? dí­ky

              0 0
              • kyl  

                Vložky do ložisek na stažení průměru z 25mm na 24 a 22mm stejně bude muset pořešit soustružník tak ti udělá i ty rozšiřující podložky.Jinak u pravého ložiska bude mít podložka rozměry 36,9×28×?(podle použitého ložiska do celkové šířky i s ložiskem 8mm) a u levého 36,9×27×?

                0 0
                • Kosta  

                  aha, řešit to přes soustružníka, to vyjdou levnějc asi deore kliky s celým středem, jak to tak vidím.. :)

                  0 0
          • kyl  

            Pak při výrobě vložky do levého ložiska musíš s tím 1mm počítat na osazení na opření o osu kliky protože vnitřní kroužek ložiska bude podložkou posunutý o 1mm.

            0 0
    • Japhy  

      Ať nezakládám zbytečně vlákno, přifařil bych se do tohodle historického. Co dělám blbě? Kliky Sram, systém GXP. Už se mi podruhé uvolnil šroub co drží levou kliku, tentokrát 6 km před cílem. :-/ Dojel jsem s klikou v batůžku jak paralympionik jen pravou nohou (naštěstí SPD) a pěkně mě to vytočilo. Přitom dotaženo na předepsaný moment a stejně se to uvolnilo. Tisícihran v klice je snad ok. Co s tím, nový šroub, Loctite a tentokrát utáhnout na kref?

      0 0
      • kubad  

        jen technická – na jaký moment dotahuješ ?

        0 0
        • Japhy  

          Z hlavy nevím, je to na tom šroubu napsané. Až to psychicky strávím, půjdu se mrknout na pohozenou kliku v kůlně.

          0 0
          • kubad  

            ono záleží na kterém šroubu, ten moment je kur_vsky vysoký :D

            a pokud to fakt nedotáhneš, stane se přesně co popisuješ

            0 0
            • jecnak  

              Jj utahovaci moment je fakt velky – normalnim Lkovym inbusem v levne sade se to ani neda rozumne dotahout – chce to delsi paku. Jeste doporucuju zalepit zavitovym lepidlem. Bohuzel jak se to parkrat povoli, obvykle se ozvejkne tisicihran a uz to stejne nedrzi.

              0 0
      • tomxxx  

        Vyšroubovat kliku, pak vyšroubovat tu vnější matici na 10 imbus, našroubovat kliku a utáhnout, ideálně na kole, co bude na zemi (ve stoja nemusíš odhadnout moment), pak našroubovat vnější matici (utahovat s rozumem, abys jí nestrhnul).

        Podle mě je totiž možné, že při povolené vnější matici se povolí i šroub co drží kliku a pak se to postupně vyklepe…

        Nicméně loctite na závit pomůže, jen abys to pak naopak sunda :D

        Já se vždy naopak bojim sundání, takže vše mažu vazelínou a nikdy nebyl problém, mám to na všech kolech…

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ta matice tam ale neni jako kontramatka…

          0 0
          • Japhy  

            Právě, ta vnější mi přijde víceméně jen jako krytka.

            0 0
            • kubad  

              ta vnější slouží jen ke stáhnutí klik :D

              0 0
              • tomxxx  

                Jj, slouží, ale nedokážu si jinak vysvětlit, že se to nekomu povolí, když tvrdí, že to dotahuje. Neni dotažená matka tak, že se dotýká vnitřního šroubu, tim pádem se vnitřní šroub povolí o to snáze a postupně se to vyklepe…jinak fakt nevim. Přijde mi, že kdo to dotáhne na těch 45Nm nebo kolik tam je, neni možný, aby se to uvolnilo. Já tu nechci rozebírat jako Mlok na půl vlákna, jak sem si to představoval, každopádně mu neuškodí, když to celý pěkně namontuje popořadě, vyčistí a zkontroluje stav.

                0 0
                • kubad  

                  ono je rozdíl 45 a 8 nebo kolik je napsané na té vnější matici :D

                  0 0
                  • Japhy  

                    Vypadám jak retard? :-) Vnitřní dotahuju momentem, který je napsaný na vnitřní, vnější momentem, který je napsaný na vnější. ;-) Nebyl jsem se ještě do kůlny kouknout, ale pokud to má být 45 Nm, není to zase tolik. V každym případě až koupím nový šroub, ten stávající je poněkud očesaný, ještě že osa je ocel a ožvejká se jen relativně levný šroub.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      45Nm je asi tolik, ze na ten imbus muzes hopnout plnou vahou…Je zajimave, ze se ti ozvejkal sroub…

                      0 0
                      • Japhy  

                        Mno, dovolil bych si nesouhlasit, 45Nm ~ 4,5 kg na metrové páce, což odpovídá na řekněme 40 cm dlouhém momenťáku cca 11 kg. Zas takové pírko fakt nejsem. :-) Matice kol na autě dotahuju předepsanými 110 Nm a nijak zvlášť za to bejčit nemusím.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          8mm imbus ma odhadem tak 18cm…to je „zatez“ na konec imbusu asi 25Kg…nemusis po tom skakat, ale jednou rukou to bude za hranici pohodlnosti…(bude to tlacit…)

                          0 0
                      • jecnak  

                        To ani neni tak zajimavy, jako je to ukazka mizerneho naradi.

                        0 0
                        • Japhy  

                          Závit na tom duralovém šroubu, ne inbus nebo díra pro něj.

                          0 0
                    • kubad  

                      Nebyl bys první ani poslední, ale pokud to opravdu mas utaženo jak patří tak netuším kde máš problém

                      Pak jedině zaslepit

                      0 0
                    • kubad  

                      nevim jak co chceš vypadat, ale ta vnější matka se nepovoluje ani neutahuje, z výroby je zalepená.

                      a ta vnitřní se utahuje 48–54 N.m a to už je sakra síla kterou musíš na tu cca 18cm dlouhou 8 ku imbus vyvinout

                      0 0
                      • Japhy  

                        Aha, takže jestli je ta vnější zalepená, nepovoluje se ani neutahuje, jak stáhnu kliku abych vyměnil třeba misky středu?

                        0 0
                        • kubad  

                          Točíš tím vnitřním šroubem – povolujes a ouha ta klika sama sléze :)

                          Ta matice je integrovaný stahovák

                          0 0
                          • Japhy  

                            Tyjo, to mě vůbec nenapadlo, celou dobu to považuju jen za krytku a říkám si proč je ta díra pro imbus skrz když to tak vůbec nechrání proti bordelu. Takže stahovák tam roky cpu úplně zbytečně :-D to jsou při pondělku věci…

                            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.