• Bjerndi

    Zdarec,

    příští rok mám v plánu začít s polovičním IM. zatím jsem jen občas běhám nebo x-terry.

    Zajímalo by mě, jak by měl vypadat trénink cca na 4–5 měsíců s plánem cca 3000–4000 Km a výsledným časem v silničním závodě cca 2:30

    Moje představa by byla asi tak cca najíždět 2–3 měsíce jen OV, tudíž do jara a pak se do toho občas trochu obout. Luboš Bílek radí jednou za 2 týdny delší výjezd aspon na 4 hodiny a zbytek asi podle možností

    Když to vezmu kolem a kolem, tak na biku jezdím asi 3–4 sezony a poslední 3 tak snad někde aspon 4–5km/rok. Běžecky bych si dovolil tvrdit, že na tom budu nadprůměrně :)

    0 0
    • Toman  

      Jak dlouho sportuješ? Jak jsi na tom časově, jaké máš možnosti? Pokud již delší dobu, tím myslím, třeba šest osm sezón a dle tvého profilu hodně všeobecně, tak nebude mít velký smyl najíždět pouze aerobní vytrvalost, tu už napěstovanou mít můžeš. I když, když tréninkem posuneš výkon na AP, tak si vytvoříš větší rezervu pro vyšší intezity s jiným energetickým pokrytím. Ale i tyto je potřeba trénovat. Zaměřil bych se primárně na meziprahovou zátěž, ostatně někde mezi prahy se bude tvá TF při tak dlouhém závodu pohybovat. A to různými metodami. Předpokládám, že na jiné aktivity jako běh, posilování s vlastním tělem se zaměřením na rovnováhu jako základ, plavání atd. si také najdeš čas. A při jízdě na kole také pracovat na technice šlapání, na aerodynamice, dýchání.

      0 0
      • Bjerndi  

        já to zas nehrotím, prostě sportuju jak mě baví u běhu max 200km za měsíc to těd tak 3 měsíce, jinak výrazně mín ) a kolo jak jsem psal asi 3–4 roky jinak když je příležitost tak vše, tenis, squash, lezení atd… Základ z dětství mám, dlouhodobě fotbal.

        I s tím se dá aspoň relativně slušně běhat ( desítka tak 34–35 ) ale na kole to je trochu problém. Mám zkušenost spíš jen ze závodů u xterr a tam nemám problém v kopcích, ale na rovině, kde mě dojížděli lidi které jsem v kopci v pohodě zase předjel.

        Se silničním kolem moc zkušeností nemám, pár stovek jsem na něm letos najel. Byl plán najíždět na válcích, ale po přestěhování budu muset ven, není kde. Opravdovým tréninkem jsem netknutej, občas něco najedu, ale jinak hlavně na biku s kamošema.

        Jinak pokud bude příležitost dám vždycky přednost víkendu na běžkách a podobně.

        Posilovně se teda úspěšně vyhejbám, plavu 2–3 týdně. Bohužel prostě delší triatlony jsou primárně o kole, proto jsem založil tohle vlákno abych se něco dozvěděl.

        0 0
        • Toman  

          Díky za vysvětlení. Tobě zde jde tedy pouze o to kolo a jak tak chápu, tak jízda víceméně na rovině na silničním kole.

          Píšeš, že to moc nehrotíš, že sportuješ, rád a jak to vyjde časově atd. Běh, běžky, plavání, tenis atd.

          V kopci na kole problém nemáš, píšeš na rovině ano. Můj odhad je, že potřebuješ hlavně vylepšit silovou specielní vytrvalost ( síla na klice ), techniku šlapání na rovině, to značí posed, kadenci, kruhové šlapání, dýchání, najít si svůj vlastní rytmus, který určí rytmus dýchání, nastavená zátěž a kadence, tak aby vynaložená energie šla efektivně do zadního kola.

          0 0
          • Bjerndi  

            řekl bych, že máš pravdu a tyhle věci mě dost limitují. Pohledám o tom trochu něco a zkusím se na to zaměřit.

            0 0
    • Rubi  

      na 90km casovku jsou 4h sakra malo :)

      0 0
    • kokoska.rokoska  

      No, já si hlavně myslím, že bys neměl řešit „čas na kole“, ale „celkový čas“.

      Plán „dát kolo za 2:30“ je poněkud nekompletní. Na jakém závodě (profilu), za kolik plánuješ plavat, za kolik běžet? I málo trénovaný jedinec může takhle zajet, ale už se nerozeběhne. Stejně tak potkáš závodníky, co jedou skoro 3 hodiny, ale půlmaraton dávaj pod 1:24… Atd, atd.

      Na triatlon nejde izolovaně trénovat jednotlivé disciplíny. Motivy jednotlivých tréninků se doplňují napříč plaváním, kolem i během.

      Já bych Ti (byť jsem naprostý laik) poradil: Stanov si počet tréninkových hodin týdně a dle něj začni tvořit plán. Inspiraci najdeš všude možně na webu i v tištěných knihách, ale nechat si poradit od opravdového trenéra je samozřejmě lepší (klidně LB).

      0 0
      • Bjerndi  

        o přechod kolo – běh bych neměl strach, s tím zkušenosti mám a půlka by rozhodně chtěl jít třeba pod těch zmíněných 1:25. Plavání bych neřešil, uvidí se na jaře.

        Nejsem zrovna nejmladší ročník, na trenéra je už trochu pozdě :)

        0 0
        • kokoska.rokoska  

          Tak pak tomu asi nerozumím. Pokud zkušenosti s přechodem z kola za 2:30 na běh za 1:25 máš, tak na co se ptáš?

          Jak natrénovat na to, na co už natrénováno dávno máš (když s tím – jak píšeš – máš zkušenosti)?

          Plavání bych – být Tebou – docela řešil. Většina tréninkových intezit probíhá právě při plavání.

          Navíc (abych se přiznal) plavání je pro mě problém – když vylezu z vody, v depu není ani kolo. Naštěstí se mi občas podaří, že když přijedu do depa, tak tam ještě není ani kolo…

          Ad ročník – jestli máš správně vyplněný věk v profilu, tak jsi ještě skoro pubertální mladík, takže na trenéra není pozdě, ale je na něj nejvyšší čas :-)

          0 0
          • Bjerndi  

            plavání je relativně zanedbatelný co se týče závodu jako IM nebo 1/2 IM … plavu 2–3 týdně, nejsu žádnej skvělej plavec na závodech vylezu mezi těma lepšíma ( to pořád není žádná kvalita ) ale špička je pryč.

            Snažím se trénovat techniku, bez té to nemá cenu, ale nemíním se rozepisovat k plavání, k diskuzi to moc cenu nemá.

            Mně jde čistě o zlepšení kola co se týče MTB a jak solidně trénovat na silnici s co největším přínosem, protože tady jsou moje zkušenosti mimo toho co jsem tu pochytil nulový.

            Ano nad trenérem přemýšlím, ale jelikož neplánuju jen triatlonovat, ale i dál běhat od krátkých závodů po ultra, tak si myslím, že mu nemám moc co nabídnout.

            0 0
            • tulda  

              jestli plaveš 2–3 do týdne tak musíš mít techniku na háku a víc bych to neřešil, jak píšeš je to zanedbatelný. letos sem šel 2 1/2 IM a největší ztráta na kole. odjel sem to na starym šrotu po tátovi kolem 3 hodin – bez žádnýho extra tréninku, bez hrazdy, s utíkajícím zadním kolem, řazení na rámu a den předtim na rozjezd 6 piv :) 2:30 na slušnym kole si myslim že uplně v pohodě. takže neřeš

              0 0
              • Bjerndi  

                techniku se učím, nikdy jsem plavec nebyl, ale neopren snad taky pomůže :)

                Je fakt, že borec z práce kterýmu na 40 min závodě dám cca 5–6 min to letos šel za nějakých 2:40, ale mi to přijde šílený ty rychlosti.

                Je fakt, že zkušenosti se silničním kolem nemám a třeba to půjde, ale zkusím jít štěstí naproti a trochu se připravit

                0 0
                • kokoska.rokoska  

                  Dělej jak myslíš. Ale 2–3 plavání týdně je žalostně málo a separovat trénink jednotlivých disciplín je nerozum. To už, IMO, uděláš líp, když se na cílený trénink úplně vykašleš a dáš to z voleje. Aspoň nebudeš unavenej, přetrénovanej a vystreslej.

                  A pozor, srovnávat 40 min závod s 1/2 IM je naprosto irelevantní. „Půlka“ (a „celý“ obzvlášť) je o tom, kdo zvládne lépe rozvrhnout síly a „šeptat hlasitěji“. Půlka se sice ještě dá mírně přepálit a doklepat do konce v rozumném čase, ale není to jako kraťounký 40minutový sprint, který budeš od začátku do konce rvát úplně naplno a „kdo se víc zmáčkne, vyhrál“…

                  0 0
                  • Bjerndi  

                    ok, pod dojmem toho co se tu píše trochu uvažuju i nad trenérem. Nicméně tomu borcovi dám na 1/2M nejmín 20 min, takže to jen o sprintu nebude.

                    To plavání hodnotím na základě zkušeností pár lidí co znám. Každopadně moc díky za názor.

                    0 0
                    • ToBla  

                      Krátkej 40minutovej závod s 1/2 vůbec neporovnávej. Mě na ironmanu před lety předběh kamarád s osobákem 3:40 a já s 2:58 doběh za ním. Časy z krátkýho závodu nebo sólo závodu nic neznamenaj,prostě ti dojde a minuty navíc naskakujou neuvěřitelně rychle.

                      0 0
                      • Bjerndi  

                        já jen říkám, že toho borca předplavu, předjedu i předběhnu, to je vše…

                        Možná jsem se špatně celkově vyjádřil, nemám vrcholový ambice, zajímaly mě motivy k tréninku na kole…

                        0 0
                  • tulda  

                    za kolik plaveš 1,9km? jen pro představu, když se ti zdá 2–3 plavání týdně málo, mě se to zdá až až :) Vabroušek z vody taky první nevylejzá :)

                    0 0
                    • Fran-tic  

                      2–3× týdně plavání, nikdy jsem neplaval ani neměl trenéra, techniku jsem si nějak poladil sám, aby se mi plavalo dobře, bez neoprenu a na pilmanovi jsem lezl z vody po 36 minutách. Na bazénu v plné formě otočím 2km za těch 35 min :)

                      0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Tím spíš, že nejsi nejmladší, bych použil trenéra. Nemáš čas ani nadbytek sil k experimentům se slepými uličkami. Že know-how nemusí být zadarmo, je věc jiná, i tak se může, v porovnání s účelností vynaloženého času a námahy, sakramentsky vyplatit. Kokoska je toho příkladem.

          0 0
    • Volovec  

      A co je tvym cilem? Vylezt z vody skoro posledni, pak jet kolo za 2:30 a ze na behu to nejak dopadne? Nebo si dat celkovy cas dle charakteru planovaneho zavodu (jak nekdo psal – treba Czechman a Pilman jsou dost rozdilne zavody) nebo umisteni? Pises ze na valcich jezdit nemuzes – zalezi pak kde bydlis – na vetsine republiky to pres zimu na kole plus minus jde, nekde ale hodne spatne ne.

      Rozhodne pres zimu by jsi se mel hodne venovat plavani.

      Jeden z duvodu proc se venovat plavani je i to, co se pak bude dit na kole. Pokud vylezes z vody vzadu, muzes mit problemy s predjizdenim a rozhodcima.

      Cele je to na dlouho – bud musis studovat a nebo mit trenera.

      At se dari!

      0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Venda  

      Já jsem toto absolvoval před cca deseti lety, tak ti doporučím knižku z které jsem čerpal a pak i z ní psal diplomku. Jen teď přesně nevím jak se jmenovala, ale tuším, že byla od Formánka s Horčicem, modrá a jmenovala se nějak Triatlon, historie, trénink…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Po roku pripravy bratov vysledok na half IM v Budapesti 2014 celkovy cas 4:56hod. Predtym neplaval a nebehal jazdil na biku pre radost, vek 40 rokov.Jednotlive useky : plavanie 1900m v mrtvom ramene Dunaja cas 0:38hod http://www.strava.com/…es/185608663, 180 km na biku cas 2:26h http://www.strava.com/…es/185608663 a pol maraton za 1:45hod http://www.strava.com/…es/185608681. Dalsia vyzva full IM vo Frankfurte 2015.

      0 0
      • Bjerndi  

        gratulace, krásnej čas. Co to kolo, jak si byl připravenej na takovej čas a jak to na něm šlo ?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tento vysledok dosiahol moj brat nie ja, takze len sprostredkovane info. Brat zije uz cca 10 rokov v UK a koli IM sa stal clenom TT klubu. Najdolezitejsie podla neho bolo ze sa naucil techniku plavania. Prvotne plavecke casy boli 3:40min /100m po roku pod 2min/100. Bike trenningy 60–160 km roznej intezity a beh 6–8 km trenningy a raz za dva tyzdne nieco dlhsie 14–16km. V TT klube na trenerku plavania a odbornika na stravovanie a pitny rezim. Teraz uz robi trenera pre bikove trenningy on. Pocas toho roka pripravy zhodil 20kg!!! Stihly veru nebol a ani teraz nie je. V mladosti sa venoval kanoistike -zjazdu na divokej vode (juniorsky majster CSSR)takze hornu cast tela ma este stale mohutnejsiu.

          0 0
          • Bjerndi  

            to je dobrej progres s tím plaváním. Jako byla doba kdy jsem asi plaval podobně nebo sotva o trochu líp. Dneska při tréninku v bazénu jedu opakovaný stovky sice do 1:40 ale stejně se stačí podívat o pár drah vedle kde trénuje Kometa a človek hned vidí jak to má vypadat a že plave děsně.

            Ale když vidím, že lidi jezdí takový časy, začínám věřit, že to půjde :)

            0 0
          • kokoska.rokoska  

            Jo, takhle to poznávám, takhle to znám :-)

            Takže systematický trénink se osvědčil, že? To je to, co se stále snažím Bjerndimu říct:

            Pokud bez skutečného tréninku (aneb „sám si naordimuju co se mi zrovna bude chtít dělat, když se mi teda zrovna bude chtít“) opravdu dá 1/2 IM za 4:30, pak by i s průměrným trenérem dal minimálně 4:15 a s tím už se dá reálně uvažovat o bedně a s dobrým trenérem by to mělo stačit na absolutní (českou?) špičku.

            0 0
            • Bjerndi  

              Filip určitě nejspíš i Petr to umí pod 4 :)) …to je pořád úplně jinej sport než o čem hovoříme, ale dívá se na to hezky

              0 0
              • kokoska.rokoska  

                To je trať od trati. Letošní rovinatý Czechman s rozumným počasím (bezvětří, teplo; no, při běhu už moc) a Petr Vabroušek šel 4:10. Se 4:15 bys byl 5. a to je sakra luxusní výsledek. A i Tvých plánovaných 4:30 by stačilo na 25. místo, těsně před Lukáše Polana. Stále mám v živé paměti jak nás na jaře shodou okolností táhnul při návratu ze soustředění z Kolína do Prahy pětačtyřicítkou a trhal nás z háku.

                0 0
                • Bjerndi  

                  no vidíš a nebo zůstat u hnojáků, letos jsem v triatlonu nebyl horší než 6. a když se berou kategorie, tak bedna nebyla akorát jednou za 4. flek.

                  Přiznávám, že prostě 3 litry za kouče se mi moc platit nechce ( žádnýho ani neznám i když Luboš prej ve své skupině jedno místo volný má ), ale Macca nemá ve knížce blbej plán :D

                  0 0
      • Smazaný účet  

        180 km na biku cas 2:26h…eh…

        0 0
        • blaf  

          psal half IM, takze 90, se spletl…

          ale i tak, pro me nepredstavitelnej cas

          0 0
          • McBlacky  

            tak ono roky tréninku tý vody je taky trochu znát :)

            kámoš jezdí na biku výkonostně jako já a přitom jeho hlavní sport je voda na SP urovni. Na kole jezdí pro radost a občas…

            0 0
            • Bjerndi  

              to platí asi i na běh. Letos mě vyklepl v běhu Lukáš Kubričan o minutu a to jsem běžel docela solidne šestku v tempu 3:24/km na mirně vlnité trati. Jako rezervy tam nějaký byly, ale stejně…

              0 0
              • McBlacky  

                nj co vím tak oni ráno na kanál, odpo posilka a když je čas a chut jdou si zabehat nebo na kolo. V zime jak maj nabušený ruce, tak bezky pořád a takovej mazec ze dát s dobrým vodákem 50km tak o tom víš tejden :)

                na závodech pak se měří s elitou. Třba Bedřichovská 30 do dvacky atd…

                0 0
              • Honza.S3  

                Ještě pár poznámek: pokud hlavně běháš, běhal bych klidně méně, a místo toho jezdil na kole, moc se na běhu nezhoršíš.

                3 x týdně plavání po 3 km (30 měsíc) by ti mělo stačit na nějakých 33 – 34 min pokud plaveš 100 za 1:40.

                4 x týdně kolo, celkem tak 1200 za měsíc

                3 x týdně běh –180 km, celkem nějakých 60 h

                33–2:30–1:30 + depo a máš to za 4:40.

                držím palce!

                0 0
                • kokoska.rokoska  

                  No jo, ale Bjerndi chce 4:30. Takže jinak…

                  Ale jinak IMO rozumné připomínky…

                  0 0
                  • Honza.S3  

                    taky záleží, kde pojede :-). Letos byl třeba Czechman za strašného vedra, a v Doksech bylo taky 31°C ve stínu.

                    Pak lidí často řeší jen přežití, čas vůbec ne.

                    nebo jet nějaký závod, kde jede 2000 lidí, na toakových závodech tolik nefouká a dá se jet rychleji..

                    0 0
                    • kokoska.rokoska  

                      Tak Doksy byly na osobák ideální – o 200 m kratší plavání a 2 km kratší běh. Ideální kombinace, pokud teda zrovna nejel vlak…

                      Nebo jít rovnou olympijskou distanci a započítat si ji jako střední triatlon. Dle chuti každého soudruha.

                      0 0
                • Bjerndi  

                  Díky, pěknej rozbor.

                  U běhu ale rozhodně zůstanu … trochu mě to tady celý překvapilo. Znám třeba kluka co sice parádně plave ( žádnej závodní plavec ), 1/2IM běžecky na úrovni 1:20 a na kole žádný dardy nenajížděl a pod 4:30 to dal.

                  Nicméně ten plán na plavání beru, ale z běhu se budu dál snažit vytřískat maximum ( nemyslím si, že je dobrá cesta omezovat největší přednost ) a to kolo vidím reálně tak 800 měsíc, ale snažit se na něm budu třeba i víc pokud vyjde čas.

                  CO ten neopren, o kolik teda realně zrychluje ?

                  0 0
                  • Honza.S3  

                    Čím horší styl, tím více zrychluje. kdo třeba špatně kope nohama, toho to zrychlí hodně, protože v neoprenu nohu skoro neohne (klidně 2 min. kilák).

                    Dobré plavce tak 30 s na kilometr, ale protože plaveš na volné vodě, budeš asi tak rychlé jako v bazénu, protože naplaveš nějaké metry navíc.

                    0 0
                    • kokoska.rokoska  

                      Blbejm plavcům jako jsem já to dá i 10 s na stovce ⇒ přes 3 minuty na středním triatlonu. A hlavně si mnohem míň „dávám“, jak nemusím kopat nohama.

                      0 0
        • Smazaný účet  

          Samozrejme to bolo 90km tu je link na bikovu cast http://www.strava.com/…es/185608694

          0 0
          • kokoska.rokoska  

            Jo, jo, do Budapešti jsem chtěl příští rok – rovinka ⇒ ideální trasa pro mě. Ale kvůli posunutí o týden dozadu už bych se nestihl vzpamatovat na CCTW :-)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.