Přeprava kola do/z Španělska

8 nepřečtených
  • nilgiri

    Ahoj,

    mám předběžně v plánu udělat v létě takový okruh na kole Španělskem. Loni jsem si zajel do Chorvatska a zpět pak vlakem, což bohužel v tomto případě udělat nejde. Chtěl jsem se zeptat, jestli neznáte nějaký osvědčený způsob nebo nápad, jak by to šlo udělat. Nejlepší by asi bylo to nějak vyřešit letadlem. Tady vidím ale dva problémy – s létáním nemám moc zkušeností a upřímně mě trochu děsí představa, že budu muset na letišti řešit nějaké balení kola (vůbec nevím jak a do čeho) a navíc ještě další hromady věcí (brašny a další tašky na spacák, stan atd.). Dál je potřeba, pokud vím, letenky dostatečně dopředu rezervovat a vzhledem k tomu, že to plánuju na 2–3 týdny, tak se dá asi těžko přesně předvídat, kdy bych do místa odletu dorazil. Kromě toho se teoreticky může z nějakého důvodu stát, že bych musel cestu přerušit dřív a jinde. Pokud by to bylo vhodnější, tak mi nedělá problém jet klidně nějakým autobusem. Jinak je pro mě taky celkem důležitá cena.

    Díky za odpovědi

    0 0
    • nilgiri  

      Ještě doplním jednu variantu, co mě napadla. Nemám zrovna nevhodnější kolo na cestování, tak by bylo teoreticky možný si sbalit jenom brašny, nosič a další zavazadla, ve Španělsku si pak koupit levné kolo třeba v nějakém bazaru a na konci ho třeba zase prodat. Tím pádem by odpadlo dost starostí a ještě by to možná vyšlo levněji.

      0 0
      • 159753  

        zkus se zajít zeptat třeba na PPL/DPD, jestli je možnost poslat balík na nějaké depo ve španělsku a tam si to vyzvednout..pří­padně to samé u UPS, ale ta bude asi více stát

        0 0
        • mandak  

          Radši bych místo balickaru (DPD/PPL) použil kusovou spedici DHL atp… když pošleš kolo balíkem (nevím zda by se vůbec podařilo rozmerove), tak balikove rozrazovace jsou rampy, kde se ty balíky různé otáčejí a po cestě občas někam doklouzou (spadnou), takže bys to měl obouchany. Pokud to půjde spedici, bude to sice dražší, ale aspoň je tam nějaká rozumná manipulace (pokud to někdo nepropichne na prekladisti vidlema) :)

          Sorry za diakritiku (Hloupá ostruzina)

          0 0
    • Shoty  

      Co se svézt i s kolem s nějakým kamioňákem?

      0 0
    • jeffi  

      Balení kola problém není, vyptáš v cykloobchodě krabici na kola (v tom jim to vozí, většinou se toho rádi zbaví) ,kolo rozebereš a naskládáš do té krabice.

      Zpátky podobně, nebo v nějakém šopu vyptáš nějaké větší krabice , rozřežeš na míru a lepící páskou na balíky z toho zase uděláš zavazadlo. Vše řádně vycpat karimatkou a dalšími měkkými věcmi, dosti s tím třískají.

      Horší je to s placením – zde je patřičný chaos podle přepravce, respektive kdo let operuje (tedy kdo tě odbavuje na letišti), nutno zjistit dopředu.

      1. nejlepší varianta – pokud splníš podmínku max.kubického rozměru (tedy max. součet výšky, šířky a délky krabice), považuje se to za hlavní zavazadlo. Do batohu pak nabalíš zbytek a ten podáš samostatně s doplatkem k letence – na palubu toho moc vzít nemůžeš.
      2. střední varianta – nahlásíš to jako nadrozměrné zavazadlo, které může být i hlavní viz bod 1 – musíš to mít dopředu povoleno, nadrozměrných může být v letadle jenom několik
      3. blbá ale pravděpodobná – budeš to mít jako sportovní vybavení , platí se myslím 70 nebo 80 EUR za zavazadlo a let , což je darda.

      V letadlech se za poslední roky podmínky značně zhoršily v neprospěch cyklistů , společnosti chtějí vydělávat.

      Také si dávej pozor, kdo let operuje, na Madrid atd z Prahy létá Iberia, kde platí nekompromisně varianta 3, i když máš letenku jiného přepravce (např. LAN, který má v podmínkách variantu 1). My jsme po hodinovém hádání se na přepážce v Ruzyni museli doplatit a zpětně jsem to dostali až na základě obtížné reklamace u prodejce letenek.

      Buen viaje.

      0 0
    • nilgiri  

      Díky moc všem za odpovědi. Potřeboval jsem se hlavně trochu zorientovat. Zaměřím se teď na tu přepravu letadlem a budu zjišťovat dál.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.