Praha, So 17.3. ráno, cyklisté od "Mostu"

49 nepřečtených
  • André Vebr

    Ahoj lidi, chtěl bych se podělit o jednu docela nepříjemnou zkušenost.Berte ji prosím jako nezaujatý pohled řidiče-cyklisty na ostatní cyklisty.Tuto sobotu ráno jsem jel autem po Štechovické silnici směrem na Davli.Před Zbraslaví se utvořila kolona dlouhá asi 0,5 km a po chvilce mi bylo jasné proč.Cyklisté.Hned jsem věděl která bije,jednalo se o pravidelný víkendový švih pražských cyklistů.Až potud vše celkem OK.Co mě ale překvapilo,že místo aby všichni jeli seřazeni ve dvojicích (tak jako se dříve jezdilo)a při krajnici (v tomto úseku je navíc 2 m široký a-upozorňuji-čistý odstavný pruh),skupina asi 50 jezdů vytvářela neskutečnou hromadu zmítačů zabírající vpodstatě celý pruh a bránící silničnímu provozu.Proč to tu vlastně píši?Mě osobně to bylo celkem jedno,nikam jsem se nehrnul,ale toto forum celkem sleduji a vím, že tu jsou i lidi co jezdí „k mostu“. Častokrát si tu také někdo postěžuje na chování řidičů vůči cyklistům.Pokud se ale vžiji do kůže motoristy-necyklisty a navíc k tomu s nějakým mindrákem, tak tato situace byla přesně ta, která u těchto individuí dokáže nastartovat jejich agresi.Takže až zase příště někdo budete stěžovat na řidiče,vzpoměňte si prosím také jak se k nim někdy sami chováme.

    0 0
    • Darkson  

      o tom, že zabrat celej jízdní pruh neni dobrý, žádná, ale mne zajímá jiná věc. má vůbec z tréninkovýho hlediska jízda v balíku 50 lidí po rovině(např. po štěchovický) význam? většina lidí, schovaná v závětří, musí jet úplně zadarmo. já teda preferuju jízdu v co nejmenším počtu lidí, uprostřed pelotonu bych asi trpěl klaustrofobií:-)

      0 0
      • Daf  

        Jizdu v pelotonu nesnasim. Clovek furt mysli na to nejhorsi a vyjizdku si vubec nevychutna.

        0 0
      • Gorgov  

        mas pravdu, treninkovej efekt je dost malej.

        0 0
    • Greyhound  

      Já tuhle skupinu v sobotu dojel na Strakonický a přestože jsou tam dva pruhy, i tam způsobili při hustotě provozu docela slušnej chaos. To dokázalo naštvat i mě motoristu-cyklistu, protože mi to přijde jako zbytečnej projev kolektivní arogance.

      0 0
    • sfinga  

      Pánové, dovolte abych přidal svůj názor. To co jste viděli v sobotu musela být asi halucinace, pan Vebr to má asi z toho, že celé dny sedí a píše „zajímavé“ články do Vela o tom, jak správně sedět na kole a jak zatáčet. Sem pravidelný účatník těchto vyjížděk, a v sobotu jsem byl přítomen. Za celé 3 roky co tam jezdím sem neviděl to, že bychom někdy zabírali celý jízdní pruh. Na Zbraslavi, kde nastupuje podstatná část, se možná mohl utvořit malý chuml, ale určitě ne přes celý jízdní pruh. Funguje to tam tak, že přijíždějící skupina jede svoji stopu a ti co nastupují do balíku jedou v tzv. podle pana Vebra „čistém pruhu“ (je tam bordel a špína od kamínků z tatrovek z lomu – jinak, tohle by jste pane Vebr mohl vědět, že nečistota na silnici v podobě ostrých kamínků je pro silničáře dost nepříjemná, hrozí velké riziko defektu proříznutí pláště, ale to jako zkušený tester na silnici by jste přeci měl vědět). Postupně se každý zařazuje do vlaku. V sobotu to nebylo jiné.

      Pro Darksona: Nikdo tě taky nenutí tam s náma jezdit. Pokud trpíš tou svojí klaustrofobiií z velkého počtu lidí, tak ti doporučím zalést do lesa k jelenům a jezdit tam. A pokud se ptáš na treninkový význam jízdy v balíku po rovině, tak se ti ho pokusím ve zkratce vysvětlit.
      Drtivá většina lídí co jezdí na kole, neumí základní pravidla jízdy v balíku (pokud někdo rád jezdí na závody, měl by znát alespoň základy v podobě ukazování, střídání, jízdy v háku atd)
      Dalším důvodem proč jede 50 lidí po rovině je ten, že se tam příjemně rozjedeš k další fázy treninku. Ono je něco jiného jezdit si po lese a myslet si jak dobře trenuju, ale pravý tvrdý trenink se pozná až na silnici. Po výjezdu Štěchovičáku se jede dál na Nový Knín, Dobříš, Jince, Řevnice, Radotín atd. Jedou se tam docela slušné kule a spousta lidí neuvísí ani první kopec. Tenink se silničářema v takto zvlněném terénu znamená cca 105 km s průměrem 32,9. To už mi přijde jako hodně slušný trenink.

      Pokud třeba překleneš svoji klaustrofobii, tak přijeď o víkendu k mostu a zkus si to. Bude to přece jenom něco jiného, než jet na Brdy se zastávkou na oběd v Halounech.

      0 0
      • Gung-Ho  

        No nebyl sem tam, tak rozhodně nechci soudit kdo z Vás má pravdu a kdo lže. Rozhodně se mi ale nelíbí chování cyklistů, kteří se snaží motoristy nasr*vat, možná v tom okamžiku vyjdou jako vítězové, ale může se stát, že si motorista vyleje zlost na jinym. A to to říkám jako někdo kdo autem nejezdí, aspon jako řidič teda. Jedno je ale jistý…ježdění po Brdech aspon zaručí, že pak člověk nefnuká, že je cesta hrbolatá:-))

        0 0
        • bajkr  

          Biker tělem i duší přeci nemuže fnukat že je cesta hrbolatá nebo nedejbože že tam jsou kaminky ;o) Ale je fakt že i sebemejší kamínek muže kurefsky srazit průměr to nepopírám :o)

          0 0
          • wewerka  

            Az pichnes 5× behem dvou tydnu na tom samym miste jen kvuli tomu, ze jedes po strane v bordelu, tak budes mluvit taky jinak…

            0 0
      • sfinga  

        Pro Darksona: Omlouvám se že jsem na psal že je to něco jiného než jezdit na kole do Brd a do Haloun. Dostal sem info, že tam nejezdíš. Promiň

        0 0
        • Darkson  

          tvé info je mylné, k brdům a halounům se hrdě hlásím:-)))

          0 0
      • Darkson  

        naštěstí mne nikdo nenutí:-). z toho hlediska technickýho – tj.orientace v balíku, střídaní, ukazování atd. je přínos zcela jasnej a nezpochybnitelnej, spíš jsem měl na mysli fyzickou stránku.

        shodou okolností jsem sobotní odpoledne trávil v brských lesích a potkal stádo asi 30 kusů laní a pozoroval je. chvíli na mne koukali, pak mi jich půlka přeběhla kousek přede mnou přes cestu. nádhera! jinak tebou popisovanou trasu dobře znám, je fakt pěkná a určitě smysluplná jak v balíku tak i solo. to, že tvůj trenink je daleko propracovanější a efektivnější než moje bikový nebo i silniční vyjížďky s oběděm bych si nikdy nedovoil zpochybnit. ale buď si jistej, že nějaký treninkový efekt moje ježdění má. uvidíme se třeba na nějakejch závodech:-)

        0 0
        • Gung-Ho  

          Na Štěchovický můžeš zase sledovat klidně i víc než 30 tatrovek a to, že Ti nějaká přejede přes cestu na to se taky můžeš spolehnout:-))…prostě nádhera!!!…zřejmě zase pro jiný nátury…

          0 0
          • honzarb  

            a nebo ta tatrovka rovnou prejede Tebe… Uz je to dyl, co jsme takhle s bandou bajkeru vyjeli z lesa k silnici a po si to zrovna valil peloton silnicaru, kdyz jsme je jako taky cyklisti pozdravili, tak se na nas z baliku ozvalo: Nazdar spindirove!:-) To ja jen tak na okraj, k ty poznamce o tom jezdeni mezi jelenema..:-)

            0 0
      • enjoy  

        sfingo,ac jsem to teda na vlastni oci nevidel,tak musim rict,ze si tu pekne hrejes polivcicku.na stechovicky kdyz jedou 2 cyklisti vedle sebe tak uz tim je pul pruhu zabranych a to jeste,pokud jedou sporadane.tam vetsinou nejsou pruhy zrovna kdovijak siroky,mozna tak pred koncem davle.balik padesati cyklistu ze nezabere cely pruh a nenadela spoustu neplechy ustici az v pulkilometrovou kolonu?tak tomu neverim. ps:„spousta lidi neuvisi ani prvni kopec“.stechovickej kopec kolikrat neuvisi ani lecjaky auto:-),ty borce:-)

        0 0
      • André Vebr  

        Děkuji Sfingovi za vyčerpávající odpověď, mé obzory jsou teď o mnoho více rozšířené. Jen nechápu jeho lehce arogantní podtexty, já to psal jen jako můj nezaujatý postřeh, nikoho jsem nenapadal.Snad možná i pro vystupování některých jedinců jsem k mostu přestal jezdit…

        0 0
        • Greyhound  

          Také díky za příspěvek – podle jeho vyznění jsem se utvrdil v tom, že mnou zmíněná kolektivní arogance má zřejmě solidní individuální základy a že vyzkoušet si někdy jízdu od mostu fakt asi pro mě nemá význam. Ať si každej jezdí jak chce, jen musí doufat, že příště za volantem nebudu mít pro změnu halucinaci prázdné silnice… :-D

          0 0
        • Sobi  

          To víš, podle toho projevu…já si jedu, já jsem bůh (teda konkrétně u tohodle jsem nebyl), ale vím o čem se to bavíte, hodněkrát jsem zažil a je to dost nebezpečná situace pro všechny zůčastněný, ale tenhle projev snad nepotřebuje komentář… slušnost a ohledulnost by měla být na obou stranách a ne absolutní dominace někoho na silnici! Přoč si dělat naschály, jak vidím někoho to baví… Jo a náhodou články máš dobrý, rád je čtu! :-)

          0 0
        • honzarb  

          nenech se znechutit! Myslim, ze kazdej rozumnej clovek pochopil, jak jsi svuj prispevek myslel, asi az na Sfingu…

          0 0
      • Beeda  

        Otas, clovek tam pul roku nejede, a pak se nestaci divit jak to tam mas osefovany:-DDD. B.

        0 0
      • JIRA  

        Trošku zbytečně agresivní.

        Letos jsem ještě neměl tu čest, ale třeba loni jsem míjel „peloton“ mostařů asi dvakrát. Cyklisty autem předjíždím tak, jak bych si přál aby jiná auta předjížděla mne až pojedu na kole. To, že jsem si ale pokaždě musel říkat jaký jsou to ****** když jedou po dvojicích, v čepičkách a zabírají polovinu jednoho jízdního pruhu v místech, kde všichni jezdí proklatě rychle je bohužel realita.

        0 0
      • Chuck  

        Andrého příspěvek mi nepřišel nijak zaujatý takže nechápu proč tak arogantní a povýšený tón. vysvětli mi co je špatnýho na tom jet na Brdy a dát si někde oběd, nebo na ježdění v lese vůbec? ne všichni maj potřebu nebo čas tak „tvrdě“ trénovat na silnici. a řek bych že dát si 100km po Brdech může být minimálně stejně výživný. mimo to nebál bych se, že zrovna Darkson by vaše tempo neustál :o)

        0 0
      • Jogador  

        To že všech 50 silničářů jelo spořádaně,tomu věřim stejně, jako že cikáni nikdy nic neukradli. Určitě se našlo pár netolerantních, kteří jeli schválně prostředkem, a z tvé reakce si myslim, že jsi byl i jednim znich…

        0 0
    • shark.A  

      Přečetla jsem si celou diskuzi a jen bych chtěla k tomuto říci: neznám citovaný úsek ani onu popisovanou situaci… Nemůžu tedy hodnotit ani jednu z oponentních stran. Faktem je, že celá diskuze je o přístupu každého jedince ke skupině a naopak… také o aroganci či míře ohleduplnosti. Já osobně volím (mám-li na výběr) jízdu přírodou. Pokud však musím na silnici, přijíždím vyčerpaná právě z přístupu řidičů k cyklistům… Stálo se mi mnohokrát, že díky předjíždění se v jednom okamžiku dostanu do situace, že mě 3 vedle sebe projíždějící auta málem vytlačí z vozovky, či předjíždějící kamión stáhne pod svá kola… Je to hnus… Ale na druhou stranu taková roztáhlá tlupa bikerů může u řidičů vyvolat podobné emoce… Jak říkám, je to především o „vzájemné neverbální komunikaci“ nás všech…

      0 0
      • Gorgov  

        dobrý no, si teda asi kočka, že tě už kamion mnohokrát stáhl pod svá kola a ty seš tady s náma furt:)

        0 0
        • honzarb  

          lol

          0 0
        • shark.A  

          :-DDDDDD … čti pořádně!!! :o( … píšu „málem“ !!! … určitě i Ty znáš ten pocit, kdy ti „long vehicle“ líže rukáv tvé levé ruky … ne? :-P

          0 0
    • jecnak  

      Nebyl jsem tam, nevidel jsem. Kazdopadne i jizda v dvojicich vedle sebe je pro ridice omezujici a prijde mi (z pohledu ridice) celkem jedno, jestli jede balik nebo 30 dvojic v hadu za sebou. Vidim spis problem v tom, jak se ridici na balik divaj. Cyklisti maj uplne stejne pravo pouzivat silnici jako auta. Troubi snad ridici na pruvod autoveteranu plouzici se Prahou? Cele to je o pristupu ridicu (prevazne osobnich aut) k ostanim ucastnikum provozu. Je tu proste vzita arogance vuci slabsim, snaha dokazat si ze na to mam, ze jsem lepsi a to pres ocividnou posetilost takoveho srovnavani koniku pod kapotou s lidskou silou.
      Povidani o tom, ze mame jezdit v lese, ze je to lepsi ze by se nam silnicarum vic libilo v lese atd. bych do toho nemichal. Kazdemu co jeho jest. Tohle ryti do silnicaru, me uz zacina celkem vytacet. Mne se treba silnice moc libi (stejne jako se mi libi pekny singletrack, kamenity sjezd s brody a koreny a nebo hladka lesni cesticka a lesni ticho) a myslim, ze mam naprosto stejne pravo na ni byt jako kdokoli jiny. Pokud se chovam slusne vuci ostatnim, respektuji je a snazim se je zaroven neomezovat, pak ocekavam totez od ostatnich s tim, ze proste moje „hendikepy“ maji tolerovat.
      Jako vsude se na silnici setkavam s slusnymi lidmi i s hulvaty, neschopnymi blbecky i vyjezdenymi sofery. Musim rict, ze za posledni roky jsou ridici slusnejsi a ohleduplnejsi, ale blbec se najde vzdycky.

      To Sfinga: Nechal bych emoce stranou, protoze Andre Vebr neni sam, kdo mel „ty halucinace“.

      0 0
    • karliner  

      Mno, nevím, jestli do toho můžu mluvit, když na silničce téměř nejezdím a na biku když už se z Prahy doplantám do Haloun tak spíše než na oběd, tak na čaj o páté :-) a osobně neznám ani nikoho z „aktérů“ diskuse, ale opravdu mě překvapila povýšenost sfingovy reakce.

      0 0
    • palkac  

      jen tak mimo mísu, není v zákoně napsáno, že cyklisté smí jezdit pouze za sebou? Chápu, že mít šňůru 50 cyklistů je asi pro trénink nepříjemné, ale pokud už balík automaticky porušuje zákon tím, že jezdci jedou po dvou vedle sebe, tak se nemůžou divit, že se někteří netolerantní řidiče naštvou. Zatím jsem v autě nikdy nepotkal více než 5 cyklistů pohromadě a i tak to nebylo příjemné je při vyšší dopravě předjíždět. nedokážu si představit předjíždět balík 50 jezdců. :-O

      0 0
      • André Vebr  

        Tak je jasný, že podle pravidel cyklisti nesmí jezdit vedle sebe. Ale to mi osobně až tolik nevadí (když jedu autem), tedy pokud zrovna nezabírají polovinu vozovky navíc na takto široké silnici. Kolikrát potkám balík jedoucí po dvou, ale tak že jde bez problémů předjet, tohle bylo fakt moc. A názory že se v tom místě zrovna spojují dvě skupiny u mě neobstojí, právě proto by se všichni cyklisté měli chovat obezřetněji (prakticky nikdo z řidičů neví že se jedná o pravidelnou akci a že se tu připojují ostatní cyklisté). Navíc – v NE jsem po téhle silnici jel na kole, a v tom odstavném pruhu nebyl ani kamínek…

        0 0
      • Al_Bunda  

        Pravidla silnicniho provozu plati pro vsechny ucastniky tzn. i pro cyklisty pokud se pohybuji po silnici.

        0 0
      • Gorgov  

        Myslim si že pro motoristy je nelpší, pokud jenou cyklisti 2 vedle sebe, ale zároveň ve skupinách max třeba po deseti, ot pak představuje objekt dlouhej zhruba jako autobus a ten neni problem, pokud je v druhem pruhu volno objet. Naproti tomu je had 50ti za sebou jednoucich cyklistu prakticky nemožné objet bez nutnosti jízdy ve velké blízkosti cyklisty, z důvodu prtojedoucího vozidla, které se za tak dlohou dobu, jakou je předjetí těch 50ti cyklistů, jistě objeví. Kdyby tak jeli cyklisté např ve čtyřech menších skupinách, myslím že by k žádné koloně nemuselo dojít.

        0 0
        • enjoy  

          na stechovicky bych rekl je docela dobre videt do dalky i do zatacek(je slusne videt skrz ty tahle zatacky),da se normalne predjizdet.no a osobne,kdybych to na dvojku rozhulil abych se pres takovej roj dostal a byl by hodne neusporadanej,tak bych ho pri pripadnejch potizich asi lehce rozehnal.bohuzel. tak me napada,horsi nez na stechovicky rovince,jak to asi vypada do stechovicaku?:-) tohle cely mi pripomina,kdyz jsem pred lety jel na chatu pres jesenici na nespeky,tak nejaka solidne organizovana skupina(takovej malej peloton) i s nejakyma doprovodnyma autama(zavod to zadnej nebyl,snad:-)),ty se tam chovali jak panove.ale to jsem z toho jeste nemel rozum,sedaval jsem na zadni sedacce.

          0 0
          • Jogador  

            A kde sedáváš teď?:)

            0 0
            • enjoy  

              no nebylo by spatny taktez,ze:-).jako z televize „do klubu alfrede..“:-))) ale za volantem je to mnohem vetsi sranda.navic potkat treba takovej houf cyklistu,profe­sionalne se drzicich v baliku,to je pak sranda nejvetsi.povazuju celkem za vyhodu,ze vim,co si muzu k cyklistum na silnici dovolit.otazka je,co si mysli takovi cyklisti,kdyz jedou v takovy skupine..,asi ze ted jsou tady konecne pany oni.no je to s tim egem a mindrakama na silnici(at v aute,nebo ve skupine na kole) pomerne slozity..:-)

              ps:zajimalo by me,jestli je vubec mozna situace,ze by 50 ziletek jelo sporadane za sebou.to kdybych snad videl,neveril bych vlastnim ocim:-))

              0 0
    • petebike  

      cau andre :-) jak zijes ? koukam ze cyklistikou…

      mno k mostu…

      jezdil sem tam kdysi fakt hodne, parkrat kdyz byl cas i v tejdnu (to je fakt jiny kafe) a po tech letech sem se nejak rozhodnul tam moc casto nejezdit – protoze lidi co tam obcas prijedou tak „neumej jezdit na kole“ to myslim vazne, ten kdo chce jezdit na silnici s balikem, jet 30–35–40 tak musi umet… takze po par skrtancich a myskach uz ne…nekrikam ze nikdy, ale radsi jedu tu trasu sam, nebo s jen s par lidma, stechovicka je fakt dobra na to rozjeti pred kopcem, jelikoz bydlim v centru tak nemam moznost jinyho rozjeti pred kopcem :-( – jedine metro „tam se mi s kolem fakt nechce“

      jinak jizda od mostu me kdysi naucila prave to pohybovani v baliku, stridani, ukazovani – coz se hodi jak na bajka tak na nejaky silnicni zavody :-)

      0 0
    • Meesha  

      koukam ze sem fakt doma… Cesi…

      0 0
    • bagr  

      Jezdim od mostu celkem pravidelne a samozrejme je tam i par chaosaku co vadi i me.Ale porad je ten pomer idiotu podle me 95% ve prospech plechovejch krabic a v nich sedicich vypatlancu.

      0 0
      • Al_Bunda  

        V tom pripade je to spis pomer 1:1 tzn. 95% vypatlancu v pechovejch krabicich a 95% vypatlanejch prazskejch pepiku na kole :-))))))))))))))

        0 0
    • SELMIRA  

      hmmm…jsem si tak vzpomněla na jednu dávnou příhodu… kterak borci od mostu jeli svůj švih a někde u Štěchovic vznikl problém s borcem řidičem… že způsobil nějakou újmu jistému borci cyklistovi kterýžto jest jednak povahy prchlivé a také už měl velmi neblahou zkušenost bo už ho, na kole, auto sejmulo takže tento borec cyklista vytáhl borce řidiče z jeho plechovky a trochu mu dal poznat svůj nesouhlas s jeho názorem na to, kdo je na silnici pánem… po té vysvětlovačce si pak vyměnili nějaké osobní údaje, kvůliva náhradě škody a dali se svou cestou afšak…borec řidič byl právnicky vzdělán (snad nějaký soudce prý)…tož si zavolal saniktu, nechal si ošetřit následky té výměny názorů a…pro borce cyklistu si pak přišla policie… a případ se dostal i do TV zpráv a novin borec cyklista měl velký štěstí, jaxe z toho nakonec vysekal…

      Já ten incident sice znám jen z vyprávění… a jelikož borec cyklista je můj milý kamarád, samozřejmě zastávám názor, že zlý byl pan borec řidič… avšak…hlavně si myslim, že to je celý zbytečný!!! ať jdou do sebe obě strany rozhodně se borci od mostu nemusíte hnedka čílit, když vám pan AV sděluje své postřehy, určitě to myslí jen a jen dobře a to, že je z Vela snad s tim nemá nic společného, ni? :o)

      0 0
      • petebike  

        tak to je dobry :-)

        0 0
      • enjoy  

        neco podobneho zazil jeden clen my rodiny,byl napadeny byvalou znamou,ktera paradoxne jeste zavolala policii,ze byla sama napadena a podala trestni oznameni.soud se tahl snad 10 let.z toho co jsem pochopil to vyznelo tak,ze kdyby si na tu policii dosel ten clen my rodiny prvni,tak by z toho vysel dobrej on.velmi zvlastni.. ps:k tvymu pribehu..kez by se to dalo zaonacit tak,ze by ten ridic byl obvinen z pouziti zbrane a jeste neopravnenyho vyjezdu zachranky..atd.. to by byla jo paradicka:-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.