Pouzivate mtb tretry na cestaku?

78 nepřečtených
  • pjotr646

    Ahoj Prave sa rozhodujem pri kupe svojich prvych tretier na cestak. Predavac v obchode spominal ze sa puzivaju mtb tretry na cestaku celkom bezne. Je to tak? Lebo ked som videl spodok cestnej tretry tak to je o drzku. Potrebjem si zniest a potom vyniest bicykel do bytu po schodoch a nerad by som sa prizabil. Cital som aj take nazory ze cestne tretry maju vacsiu sticnu plochu s pedalom je to az tak podstane Ale zas na mtb tretre je chraneny kufor pri chodzi.Planujem si kupit nieco od shimana aky je rozdiel medzi spd-sl u cestnych a spd u mtb tretier.Budem vdacny za kazdu radu.

    0 0
    • maxtor  

      Silniční a horské tretry nejsou kompatibilní. Je velký rozdíl v uchycení kufru u SPD a SPD-SL. Proto se nejdřív musíš rozhodnout, které chceš. Sám jsem celkem dlouho jezdil SPD na silničním kole a větší rozdíl proti SPD-SL jsem nepoznal. Spíš vidím výhody v tom, co sám popisuješ. Proto, jestli nejezdíš Tour de France a nejde ti o setiny sekundy, pořiď klidně systém SPD. Dají se koupit i spešl jednostranné silniční pedály kompatibilní s SPD. Např Shimano PD-A520:

      www.velosport.cz/…20-1049.html

      0 0
    • Zdenda CUBE  

      Pokud nebudeš každý den najíždět kvanta km jen na silnici a budeš, nebo dokonce musíš jízdu kombinovat s chůzí, tak bych ti doporučil raději koupit bikové SPD pedály a k tomu i MTB tretry, zaprvé se v nich nesrovnatelně lépe a bezpečněji chodí a za druhé, jak správně píšeš, i kufry, tím že jsou utopené pod vzorkem podrážky, vydrží nesrovnatelně déle, než u silničních treter. Je mi jasné, že se najde spoustu lidí, kteří nad tím budou ohrnovat nos, že to k sobě nepatří atd., ale v tomto případě účel světí prostředky a chůze v silničních tretrách, speciálně po schodech je kolikrát skutečě o zdraví. Nehledě na to, že pokud budeš v silničních tretrách více chodit, tak zničíš jak je, tak ještě dříve a častěji kufry.

      0 0
    • jecnak  

      Vetsi stycna plocha je celkem sumak, ale spis je prijemne, ze ti bota v pedalu lip drzi a nevakla se. Jinac souhlas s lidma nade mnou.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Mi zase ten vakl u SPD dělá dobře na kolena a proto je jezdím i na siničce. Má to ještě tu výhodu, že se všemi tretrami můžu na všechna svoje kola.

        0 0
      • Lister  

        Naprosto stejný názor jako turista – taky mám rád když ta tretra v pedálu vlaje, aspoň nemusím tak moc rešit nastavení kufrů.

        Když se tak zamyslím tak vlastně kromě ortodoxních silničářů (rozuměj nemajích MTB kolo) v okolí nenajdu nikoho kdo by měl na silnici jiné než MTB tretry :-)

        0 0
      • Bulda  

        PD-A 520, viz muj šimlik, oproti Rychloturistovi maj navic ohradku, ne kterou dosedne podrážka bikových treter (takže i ta větší styčná plocha tu je :)) a hlavně to díky tomu nevaklá a přitom je to obyč SPD (ne SPD-R) takže i s SPD jde oboje, viklat i neviklat kolenem

        0 0
    • RedAce  

      Vozím silničná tretry na biku, teda kromě závodů.

      0 0
    • Charles  

      HardCore silnicar NESMI pouzit MTB tretry a pedaly :-) a pokud jim nejsi, tak to neres… sam sem na Krale prendal na silnicku CrankBrothers z horaka a jel v MTB tretrach, neb silnicni tretry se mi nak zmensily (nevesly se mi silnejsi ponozky – kuli zime) Znam par lidi v okoli co pouzivaj na silnicce „trekove“ i MTB tretry. Takze ANO, je to tak, ma to vsechny vyhody MTB treter. doporucuji

      0 0
      • Gorgov  

        s tim kralem mi to prijde vylozene legracni, pokud to myslis vazne:)

        0 0
        • RadoXC  

          Minulý rok som išiel cestný Viva maratón (315 km) v MTB Specialized a pohoda. Bolo nás takých viac.

          0 0
    • Vrci  

      pro tretry se rozhodni podle rad nade mnou. Pokud se rozhodneš pro SPD, nekupuj jednostranné, ale klasické MTB, sám jsem ze začátku vozil jednostranné SPD od VP a zacvaknou do nich byl problém, protože pokaždé zůstaly vyset v jiném úhlu vůči zemi. Já protože pokud jedu na silničce nikam nechodím, tak mám silniční pedály, tretry mám v autě před domem a přezouvám se tam nasednu a jedu a (pokud nemám defekt) sesednu zase až u auta. V případě prodavače si myslím, že drží skladem jen MTB tretry (je v nich větší obrat), a proto se tě snaží natlačit tímto směrem. Takže pokud chceš silničku na ježdění, kup si silniční tretry a pedály, pokud na výlety a občasné popocházení, kup si MTB.

      0 0
    • kámen úrazu1  

      I na silničce používám MTB tretry a pedály mám silniční SPD. Zatím mně přišlo líto dávat penáze za silniční tretry. A taky se trochu obávám chůze ze schodů. Kolega z práce to řeší papučemi, které si obouvá na tretry. Sejde, dole je sundá a nechá ve schránce.

      0 0
      • Martula  

        :)

        Já mám silniční i bikové, na silnici mi lépe šlape, drží to lépe nohu, ale je to na každém, co mu více vyhovuje. Jestli vaklání nebo ne :) Jinak ze schodů mi už několikrát málem vypadly oči z důlků, jak jsem se lekla a kousek jela nekorigovaně… Bo mám looky :) Ale bacha musí se občas dotáhnout… jinak upadnou i na časovce :)

        Takže tak :)

        0 0
        • Bobesss  

          nebyla si loni náhodou na drtiči?

          0 0
        • ota  

          taky mám look,nezávodím ale jezdí se mi s nimi líp než s SPD, které jsem vozil dřív.ale schody to je porod, to je fakt.Zvlášť hladké kamenné schodiště v práci s kolem na rameni, to je zážitek, taky nikdy nevím jestli sejdu:) Zase ale někde na asfaltu to není žádná hrůza, kousek ujít.Straší mě představa že zůstanu pro poruchu kola daleko od domu v silničních tretrách.Zatím mám rekord 2,5 km(pumpa doma ale defekt už blízko domu)

          0 0
        • pepek  

          NO jestli je dotahuješ tak, jak na obrázku, tak se nedivím, že občas upadnou :-)

          0 0
          • Martula  

            Ne ne… opřu se do toho… od tej doby neupadly, ale dotahuju furt :)

            0 0
    • Bobesss  

      Taky mám jedny pedály na silnici i na mtb, nemusím řešit boty a líp se v tom chodí.Silničáři asi budou remcat, ale nevidím v silničních pedálech pro mě nějakou podstatnou výhodu.

      0 0
    • Rychlej turista  

      Ten rozdíl je hlavně v zubaté podrážce u bajkových. Silniční pak jsou o něco lehčí, vzdušnější a taky se u nich nepočítá, že s nimi budeš jezdit v blátě, takže kde mám u bajkových plast, u silničních je kůže. Zásadní rozdíl je ale u vzhledu, takže pokud dokážeš strávit, že tě silničáři budou mít za blátošlapa, klidně jdi do bajkových. Pokud máš tretry jen jedny, tak ta pozitiva u bajkových převáží.

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Čistokrevným ortodoxním žiletkářům se musí při pohledu na mě dělat zle – bikový tretry, helma, kejml, trojtác, šmidlání na místě. :-)

        0 0
    • krokus  

      Mám teď 2 kola, silničku a horáka, ale jen jedny pedály (SPD 515), což není právě ideální:-) Přemýšlím tedy, co koupím na tu silničku. Mělo by to být něco, co bude kompatibilní s mými MTB tretrami s kufry shimano a bude pokud možno lehké. Tady přichází v úvahu asi jen nějaké pedály shimano, co? Ten systém mi vyhovuje, koukal jsem ale, že i dražší modely jsou dost těžké. Co byste doporučili?

      0 0
      • Zdenda CUBE  

        SPD 520, nebo 540

        0 0
      • Rychlej turista  

        Já jsem už roky spokojený s těmi VP, co zmiňoval Vrci.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Jo a ty kufry na Shimana pasují. A naopak.

          0 0
          • krokus  

            Co je VP, prosímtě? Jinak ty shimana jsou opravdu těžší, za stejnou cenu bych mohl mít daleko lehčí šlehače. www.kupkolo.cz/…xr_2554.html Jenomže: a) na silničce by to vypadalo fakt asi dost blbě, b) s kufry od shimana to kompatibilní předpokládám nebude.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Ty VP co jezdím, jsou na obrázku. Ale už je mám dlouho, takže už možná budou novější. Se shimanama ty kufry pasují.

              0 0
              • krokus  

                Aha, už jsem to vygoogloval. Vůbec jsem nevěděl, že taková značka existuje:-) Máš možná tyhle, ne? www.kolo-servis.cz/?… Cena je zajímavá, váha je zajímavá. Nášlapné jsou tyhle pedály předpokládám jednostranně… Napadá mě ale, že by ta stříbrná barva asi úplně neladila k mým černým klikám. Černou variantu jsem na webu nenašel.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Jo, jsou to silniční, jednostranné. Jestli tam jiné nemají, tak to budou ty moje, ale novější typ.

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    Moc hezký kousky :-)

                    0 0
                  • krokus  

                    Též kompatibilní se shimanem? Sakriš, proč se většina pedálů vyrábí ve stříbrné barvě?!

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Ale jsou hezké a váha mňam. Jestli si rozumí se shimanama, tak bych neváhal :-)

                      0 0
                      • krokus  

                        Je to tak, váha i cena luxusní. I tu stříbrnou barvu bych přežil:-) Píšou tam SPD, tak by to snad se shimanem jít mělo. Vůle do stran jako třeba u M520 u těchhle silničních pedálů ale asi nebude, že? Nastaví se úhel, který svírá bota s pedálem, na pedálu, nebo na botě (posunutím kufru)? Pokud na botě, tak nevím, jestli bych mohl jedny tretry s daným nastavením kufrů používat na obou kolech…

                        0 0
                        • Karaya  

                          Já je jezdím a vůle do stran bych řekl že je ještě o trochu větší než u Shimana. Váhově nemaj konkurenci, ale potřebujou údržbu na rozdíl od Shiman.

                          0 0
                        • Karaya  

                          Zapomněl jsem dodat, že používám jedny tretry, pedály – bike Shimano 540, silnice Exustar PR42

                          0 0
                          • krokus  

                            Díky za informace. Jakou údržbu těch pedálů máš na mysli?

                            0 0
                            • Karaya  

                              Jeden pedál už má málo vazelíny a dře, druhý má od začátku moc a špatně se točí. Měl jsem smůlu na kus.. Není to ovšem zas tak tragický, musím akorát někde koupit gola imbus a nebo najít záručák :-)

                              0 0
                  • Pebe  

                    tyhle jsem měl, byly fajn. Kompatibilní s SPD ano, ale s originálníma kuframa to bylo lepší. ad Karaya a údržba: rozebrat je není problém, povolí se imbusem ta černá zátka, pod tím je na ose našroubovaná matička a to je všechno. Stáhnout pedál z osy, vyndat lořisko, utřít namazat vazelínou a hotovo. Mě chytly pomerně rychle vůli oba pedály, stačilo rozebrat a nacpat vazelínou, vůle se na kluznym ložisku vymezila a bylo to dobrý. www.bike-forum.cz/…big/8924.jpg

                    0 0
                    • krokus  

                      Bylo to s neoriginálními SPD kufry o hodně horší? Aby to nedopadlo tak, že nakonec stejně budu kupovat silniční tretry, protože to bude stát za prd (těžko bych pořád přendaval kufry). Nebo druhá možnost, hodit na tretry kufry exustar a používat to i na pedály od shimana. Nevím, která možnost by byla lepší.

                      0 0
                      • Pebe  

                        psal jsi, že máš PD-M515, tak buď si kup od Shimana PD-A520, ty jsem měl taky, a imho byly lepší než jakýkoliv jiný jednostraný MTB pedály, akorát díky větší ohrádce a perfektnímu dosednutí podrážky na ohrádku neměly skoro žádný výkyv, bota držela parádně. A nebo kup ty Exustary a rovnou k nim vem i oboustraný a máš klid. Osobně být tebou, koupim od Shimana ty PD-A520 a PD-M520, ty tvoje 515 stojej v blátě za prd, prakticky s nima nenašlápneš. Nebo CrankBrothers Smarty, černý, hezký, celkem lehký, výměný boky k barevnému doladění k biku mám Candy na biku i na silničce, jsou super…

                        0 0
                        • krokus  

                          Hm hm, váhám. Mít ty exustary na obou kolech by bylo pěkné, ale trochu drahé řešení. Zase bych ale váhu biku shodil o nějakých 150 g, což není zas tak málo. Mimochodem, v čem je vlastně výhoda jednostranně nášlapného pedálu? Exustar jednostranně a oboustranně nášlapný vypadá i váží de facto stejně, tak moc nechápu, proč kupovat jednostranně nášlapný… Ty pedály A520 vypadají taky zajímavě. Pokud v nich není vůle, nebyl by problém je správně nastavit (abych ty samé boty mohl používat i k těm M515)? Jinak pokud bych se rozhodl pro toto druhé řešení, ty M515 bych si asi nechal. Jsem s nimi spokojený, v bahně moc nejezdím. Jen ta váha není nic moc…

                          0 0
                          • Rychlej turista  
                            • 150 g za něco přes tisícovku je hodně dobrá cena :-)
                            0 0
                            • krokus  

                              Taky bych mohl něco udělat se svym 350g sedlem:-) Specialized Avatar. Je pohodlný, ale ta váha… Nějakých 300 g dolů celkem, to by nebylo zlý.

                              0 0
                          • Pebe  

                            abys to rozhodování neměl tak jednoduchý, tak se mi z oboustranejch exustarů špatně vystupovalo, cvakly že jako můžu ale kufr pořád držely, párkrát jsem kvůli tomu lehnul, potom jsem si na to už dával pozor. A taky se od kufrů hodně omyčkávalo tělo pedálu…

                            0 0
                            • krokus  

                              Tak teď už fakt vůbec nevim:-) Jak to je prosimtě u těch silničních A520 s nastavováním úhlu, který s pedálem svírá bota? Lze ho vůbec nastavit?

                              0 0
                              • Pebe  

                                proč by jsi něco nastavoval? vůle mezi pedálem a kufrem tam je, akorát je horší vyklat botou zacvaklou v pedálu, ptorože ti podrážka tře o tu ohrádku…

                                0 0
                                • krokus  

                                  Tak to jo. Myslel jsem, že tam vůle do strany není. Každý je asi zvyklý šlapat pod trochu jiným úhlem, kdyby nešla noha natočit, bylo by to blbý.

                                  0 0
                      • Karaya  

                        Já mám na tretrach kufry BBB, tvarove shodny se Shimano, a nastupuje se a vystupuju dobre, zadnyho problemu jsem si nevsim.. Mozna ze nejsem tak narocny jako Pebe :-)

                        0 0
                    • Karaya  

                      To já tuším, že to nebude nic slozityho, ale nemuzu sehnat ten klic…Kde jsi ho koupil? A kolikatka to je?

                      0 0
                      • Pebe  

                        ty pedály už nemám, ale tušim to byl obyč 8mm náastčkový oříšek…

                        0 0
    • yetti  

      Mam jak bikove tak silnicni tretry, ale vozim pedaly VP, ktere maji v silnicni i MTB verzi stejne kufry. Takze dost casto jezdim na silnici v bikovych tretrach pac je mam pohodlnejsi. Jsou to tretry Luis Garneau ErgoGrip a mam je uz hoodne dlouho a furt drzi a presto, ze jsou to boty hodne tvrdy, tak jsou velmi pohodlny, ale kazdy ma jinou nohu a tak se musi spravna bota hledat podobne jako optimalni sedlo.

      0 0
    • RadoXC  

      Tretry mám letné a zimné (+ jedny staré turistické), všetko SPD. Veľmi mi vyhovuje, že všetky tretry mi pasujú na mtb aj na cesťák – na oboch PD-M540. Ďalšie 2 páry obuvi by už bol trocha luxus.

      0 0
    • St1c  

      jazdil som mtb tretry na cestaku – uplna pohoda. teraz jazdim cestne tretry s mtb pedalmi na cestaku(kupil som skor cestne tretry ako cestne pedale:D) a obcas s cestnymi tretrami idem aj na MTB – ale zavod tak asi skusat nebudem:D

      0 0
    • Vicktor  

      V žádném případě. Na silnici patří silniční tretry a pedály.

      0 0
      • Gorgov  

        taky by me nenapadlo dat na silnici bikovy tretry. To leda jako nouzovku… Jinak jednoznacne silnicni pedaly i tretry

        0 0
        • Rychlej turista  

          Já zase chtěl předloni na 24h jet v silničních tretrách, protože bylo horko, ale tento úmysl mi zmařila běžecká část na startu :-)

          0 0
          • Gorgov  

            proc? ten kousek neni problem ne? vim o lidech, co v silnicnich tretrach jezdi bezne MTB maratony kde se i casto beha. Je to celkem prasarna, ale taky uz sem jel v silnicnich tretrach, pokud nemusis z kola, je to jasna vyhoda.

            0 0
    • Medunka  

      Loni jel 1 Zimni Prazsky jeden silnicar na pujcenem ocelovem MTB silene ruzove barvy v silnicnich tretrach.

      Nestezoval si, jen u Jeneralky prerval retez takovym zpusobem, ze uz se nedal snytovat ;-( Ale hrde dorazil do cile

      Jinak jezdim na silnici v MTB tretrach, no problem

      0 0
      • RedAce  

        to by mě zajímalo, jak se dá roztrhnout řetěz, že se nedá snýtovat?

        0 0
        • Gorgov  

          to jo, asi ho prerval na 5 mistech najednou:)))

          0 0
          • RedAce  

            ne, on ho přetrch v čepech… asi je měl dutý… gramařina se nevyplácí :-)))

            0 0
    • mijur  

      MTB tretry na silničke sú sice použitelné a pohodlné ale je to ako jazdit na horáku s baranmi. Všetko má svoju hierarchiu ale je na každom čo mu viac sedí. Jazdím 12 rokov silničné LOOK-y a tiež som si už „ustlal“ v baráku na schodoch ale je to len vec zvyku. Doporučujem Kéo carbon a trochu odvahy.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Jak často se cítíš s berany na bajku použitelně a pohodlně? V těch tretrách je jen trochu tepleji, ale jinak jsou jen o vzhledu.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.