• Karlosovoohniště

    Ahoj,mám představu spolu se svým synem o stavbě kola „celopéra“ pravděpodobně na karbonovém rámu.Synovi je dvanáct let,měří160cm

    a váží 38kg,Roste cca ž6–7cm zarok a je to dost houževnatý kluk sportovně vedený hlavně k atletice,ale cyklistiku myluje a ve volných chvílích

    jezdí na kole.Na chatě společně vyhledáváme projížďky hlavně lesem a mimo asfaltové cesty.Moje představa je menší rám velikosti S/M.

    rád bych docílil nízké váhy kola zda to finančně půjde.Prosím o rady

    1.jaký rám?Karbon či hliník

    2.osazení komponenty šimáno nebo třeba sram?

    3.nabízené rámy jsou často staršího data cca2013atd.Není pak problém s osazením komponentů?

    4.finanční možnosti max do 40tis

    5.je možné osadit pouze jeden tác nebo max dva tácy?

    6.Vzhledem k výšce jsem uvažoval o kolech 26palců nebo 27palců?

    Děkuji za vaše reakce,rád bych s tím už pohnol a zakoupil bych rám tak prosím o rady.Nic zatím vybráno nemám,začal bych rámem.

    0 0
    • Vilém  

      Tech 40tkc je rozpocet na ram, nebo cele kolo?

      0 0
    • scalar  

      Auto a televizi si také stavíš sám?

      0 0
      • Georrge  

        Co to meleš?

        0 0
        • scalar  

          Skoro nic o tom neví, pochybuji, že by měl potřebné nářadí a vybavení, že by uměl nalisovat ložiska do rámu, vycentrovat kola, odvzdušnit brzdy… Postavit funkčního fulla není sranda, už jen vybrat vhodný tlumič a správně ho naladit.

          Předpokládám, ža auto, počítač nebo televizi si také sám nestaví, ale koupí v obchodě něco, co vyrobili lidé, kteří se tím zabývají, tak proč chce stavět fulla?

          0 0
          • novas752  

            Zvlast ten tlumic – pokud to bude kupovat zvlast, uz vidim jak shani tlumic vhodnejch rozmeru naladenej na ten konkretni ram a idealne i na velmi nizkou hmotnost. :)

            0 0
          • Georrge  

            Srovnávat auto s kolem :D a počítače si stále dost lidí staví, to je zrovna špatný příklad. Já vím, ty kola stavíš, snažíš se vypadat, že je to strašná věda, ale ne, není to taková věda. Sice potřebuješ trochu nějakého spešl nářadí, ale třeba lisovat střed se dá i v domácích podmínkách bez přípravku a ořech ke kazetě ti nezrujnuje rozpočet. Brzdy si může nechat odvzdušnit v servise, pokud by byla potřeba je zkracovat a netroufne si na to. A klidně se to může i naučit, není to těžké a k běžné údržbě se mu to třeba bude hodit.

            A to že o tom skoro nic neví jsi vydedukoval z toho, že si chce nechat poradit s výběrem komponent? To tu dělají i znalí lidi co mají už několik staveb za sebou…

            0 0
            • Smazaný účet  

              Pravda stavba auta je o něco jednoduší, ve fabrice montuje každá druhá opice. Přece jen člověk co staví kolo už takový idiot býti nemůže.

              0 0
              • Georrge  

                I ty kola skládají opice, o to nejde. Na auto ale potřebuješ poněkud víc vybavenou dílnu, než na smontování kola a oživení auta taky trochu složitější, než seštelovat pár hejblat na kole a je to… nechápu co furt naděláte s tím skládáním kol.

                0 0
              • popokatepetl  

                Ale no tak. Kole je jednoduchý zemědělský stroj.

                0 0
            • scalar  

              Aha, tady má někdo problém s pochopením trochy nadsázky a ironie…

              Ptá se jako laik, je tedy velmi pravděpodobné, že postavit funkčního fulla nedokáže. Osobně neznám moc lidí, co dokáží postavit dobře fungujícího fulla. Tedy ne posbírat výprodejové rámy a díly nebo rámy a díly z bazaru (kolik lidí u fullů už naběhlo překupníkům, co vykoupí a vyčístí krám, kterého se někdo zbavuje) a náhodně to osadit bez ohledu na funkčnost odpružení. Ono opravdu není jednoduché zvolit vhodný tlumič (a vhodně vnitřně naladěný tlumič) a vidlici, u dobrých sériových kol to vymýšlejí a testují odborníci srovnatelní s odborníky v automobilovém nebo moto průmyslu.

              Jistě, může koupit nějaký rám, nějaký tlumič, který do něj bude rozměrově sedět, k tomu vidlici se správným zdvihem. Tyhle informace asi dá dohromady. Ale jak mu to bude fungovat, nikdo neví.

              0 0
              • Georrge  

                A tohle upozornění jsi mu chtěl předat tou idiotskou otázkou? :) to jsi to nemohl napsat normálně?

                V kombinaci rámu a tlumiče samozřejmě je problém a kupovat obojí zvlášť je trochu loterie, ve vidlici ale už takový problém nevidím, na levných modelech stejně nejsou žádné super funkční vidlice, takže když si koupí nějakou lepší z bazaru, bude to ve výsledku řekl bych i lepší. Pokud sežene rám i s tlumičem, nebo koupí k tomu rámu takový tlumič, který osazoval výrobce, tak taky nevidím problém. A zvlášť když je to pro děcko, které z toho za pár let vyroste a pak to bude vozit manželka… řekl bych nezávodně, aby řešila nuance v tlumení.

                0 0
                • scalar  

                  Tlumič, jaký obsahoval výrobce, samostatně dost těžko koupí. A možná by mu ani nevyhovoval na tak nízkou hmotnost jezdce a bude to chtít jiné vnitřní nastavení. Totéž vidlice. Zjednodušeně může smontovat kolo, které bude pod klukem skákat jak koza.

                  0 0
                  • Georrge  

                    Ne všichni výrobci používají totálně předělané tlumiče… a když by mu teda nevyhovoval, tak jak by mu mohlo vyhovovat koupené kolo? Vždyť tam je ten stejný problém.

                    0 0
                    • scalar  

                      Ale hotové kolo si může před koupí vyzkoušet nebo se případně dohodnout s prodejcem na přenastavení.

                      0 0
                • gerrard  

                  Za takove rady jak tady davas bych zavedl osobni zodpovednost. :) Ten clovek ani nevi co chce, netusi nic o typech stredu, hlavovych slozeni, os apod. Nema doma pravdepodobne zadne naradi. Uz se tady par lidi objevilo co „objevovali kremik“ pri staveni kol a pokazde to skoncilo rozpacite.

                  0 0
                  • Georrge  

                    Jaká zodpovědnost? Copak já ho do něčeho navádím? Ne. Jen říkám, že kolo (i full) se dá sestavit doma bez problémů, samozřejmě musíš vědět co kam patří, ale to už je na něm jestli se na to cítí, nebo ne. A jestli ho chcete od stavby odradit protože máte strach, že to nedá, tak to děláte pěkně blbým způsobem.

                    0 0
                    • Edwin  

                      Souhlas, že se to doma udělat dá, ale rozhodně ne bez problémů. Sám jsem si tím prošel (byť jen u HT), takže vím, o čem mluvím.

                      0 0
                    • gerrard  

                      Pokazde kdyz napises „neni problem“ tak ho navadis. On nevi nic. On ani nevi jaka kategorie kola to ma byt. On jen vi, ze na tom chce jezdit v lese. Samozrejme, ze se da kolo poskladat doma, ale jak to asi bude vypadat, kdyz to budes delat poprve a netusis ktera packa.

                      To vlakno me trochu pripadne jako dumyslny troling, protoze uz je to nekolikate vlakno behem posledniho tydne, kdy nekdo prijde s pozadavkem na nejakou ptakovinu a pak se urazi, kdyz mu nechteji pomoct vyresit ten jeho genialni vymysl.

                      A ten nejdulezitejsi duvod, proc by mel koupit nove kolo je to , ze stavet s pomoci BF, kde se pokazde najde hromada protichudnych nazoru je pekna blbost. Me osobne je jedno co bude delat, jediny duvod proc se mu snazim poradit je ten kluk, ktery ma sanci mit nove super kolo nebo nejake buhvi jak zeskladane kolo v horsim pripade z bazarovych dilu.

                      0 0
              • tomas.nov8  

                Tak většina výrobců prodává ale už kity = rám osazený tlumičem. Ale přesto souhlasim, že lepší je jít už do sériového fulla.

                0 0
                • scalar  

                  Ve výprodejích se většinou objevují jen rámy bez tlumičů.

                  0 0
                • novas752  

                  Jo, rám s tlumičem, kde samotný tlumič stojí 15+. :) Občas je s tim i teleskop.

                  0 0
                  • tomas.nov8  

                    To sice jo, ale běžně se po dvou letech dostanou výprodejové kusy pod 50tis., jen jsem teda myslel, že 40tis. je rozpočet na rám. Né na celé, natož carbonové celopéro.

                    0 0
                    • danielh  

                      Treba na mojekolo.cz maji celkem dost vyprodejovych ghost ramu ht i fully za ceny 5–15tisic bez tlumice.

                      0 0
    • mr.antik  

      Koupil bych jetý komplet, klidně 26 nebo 27,5 (asi spíš) např. Giant Trance jetý „S“ nejspíš po nějaké holce. Zbytek se doladí.

      U fulla bych neřešil karbon.

      0 0
      • jecnak  

        Tak tak. Jety 26" chrti full klidne na duralovem ramu. Az z nej vyroste, prodat a koupit podle novych preferenci.

        0 0
        • Karlosovoohniště  

          Jenže kluk se na tu stavbu těší,jsme na to nachystaný i po psycho stránce a máme dost času.Tak bych rád šel touhle cestou.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Chyba bylo ho natesit. Postavis mu fulla, ktery na nej bude velky-dobry-maly v prubehu tri let. Pak ho mozna prodas za nejaky zlomek ceny, nebo prehazis na novy ram a triletku zopakujes.

            Osobne bych sel cestou lehkeho pevneho kola…doplneneho o vhodnou odpruzenou vidli, poud sezenes…

            0 0
          • mr.antik  

            V tom případě koupit bazarový komplet, rozebrat, dokoupit co je špatné/nevyho­vující/ošoupa­né a postavit… jinak to cenově nejde. Ceny samotných rámů (pokud vůbec jdou sehnat) jsou hodně nadstřelený

            0 0
          • gerrard  

            Stavet kolo ma smysl, kdyz vis proc ho chces stavet. Podle toho co tu pises si kolo kup cele a na staveni si kupte lego technik. Vydrzi Vam delsi dobu, zazijete vic zabavy a usetrite.

            0 0
    • tomxxx  

      Bych se na fulla pro dite vykaslal, stejne to pod 38 kg nebude fungovat nijak zazracne. Myslim si, ze lehci HT bude pro dite lepsi nez full.

      Jinak projdi bazar, na nove zapomen za 40.

      0 0
    • novas752  

      Nevymyslej chujoviny a kup mu hotovy kolo a mirne ho treba uprav. Samodomo stavba vyjde mnohem draz nez treba nejake vyhodnejsi znacky jako Canyon, Radon, YT. Nehlede na to, ze je potreba nejake naradi – napr. lis na stredovy loziska apod. A pak resit kompatibilitu vsech dilu je taky docela loterie kdyz se v tom dobre neorientujes.

      Napriklad moje kolo vyslo hotove na 59k i s pedalama. Kdyz bych to teoreticky chtel skladat sam za maloobchodni ceny, jsem v tom tezce pres 70, asi i nad 80.

      Za 40k o karbonu vubec nepremyslej, za to vetsinou nekoupis ani samotnou ramovou sadu (ram + tlumic a nejaky drobnosti jako patka, hlavko) v karbonu.

      Počet převodů jak kdy jak kde. Záleží na konkrétnim rámu, jestli má přípravu pro přesmykač a kolik tam jde dát převodníků/zubů.

      Jestli má teď 160, tak už vklidu může mít 27,5 v nejakem XS nebo S (pocitej s tim ze asi jeste poroste, aby z toho ramu za rok nevyrostl), akorát 38kg je docela vyžle na tu výšku – celopéro s tak nízkym rozpočtem bude mít okolo 14kg což je dost vzhledem k jeho váze.

      To je jako kdyby dospely 80kg chlap v terenu jezdil na 30kg oblude.

      Takze bych pro zacatek radsi volil hardtail, klidne bazar, nejaka mala velikost po holce, lehka kola. Odpruzeni by pod tak nizkou vahou stejne fungovalo dost bidne.

      0 0
      • Karlosovoohniště  

        Plně chápu tvůj názor i všech zůčastněných,ce­lopéro i mě přijde jako hloupost.Je mi jasné že bazarové kolo se dá pořídit,ale já touhle cestou jít nechci.Prostě a jednoduše to kolo chceme stavět protože se na to oba těšíme a času máme dost,ano chápu ponese to sebou určité potíže,ale to je v pořádku to „odpružíme“

        Viděl bych jako stěžejní váhu kola,protože kluk váží 38kg a bude lehký a štíhlý pravděpodobně pořád.Tak prosím poraďte

        jaký rám v karbonu bude vhodný a pojďme se držet cesty „stavba kola“

        Až mu bude kolo malé cca za tři roky může ho podědit manželka která měří 168cm

        0 0
        • Vilém  

          Tak se zeptam znovu, tech 40tKc je na cely kolo, nebo ram?

          0 0
          • Karlosovoohniště  

            Rád bych postavil celé kolo do 40tis

            0 0
            • Vilém  

              Tak to muzes karbon rovnou vypustit a i tak to bude pouze za cenu nejakych doprodejovych ramu a kdovi zda ty vyjde.

              0 0
              • Jetson  

                Nevyjde.

                0 0
              • danielh  

                Nemusi, na mojekolo.cz sem koupil sam nedavno Ghost AMR 9500 full ram 26'' ve vel. 52 ,jejich nejlepsi karbon co ghost dela, to kolo stalo v 2013 150tisic komplet, a ten ram samotny tam je tedka za 10tisic. Cili nekup to ze :-)

                Ja skladam na tomto ramu a celkove me to vyjde tak do 35tisic ale pravda pohon 2×11 mam usetreny z jineho kola, takze bez toho tech 40 je realnych.

                http://www.mojekolo.cz/…dpruzene-26/

                0 0
                • scalar  

                  Ty jsi fakt vyhodil 10litrů za 26" rám ve velikosti 52 bez originálního tlumiče?

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Hele neprovokuj ho, nebo si za tebe stoupne a tednou rano te zarazi po kolena do hliny…a budes tam stat jako zarazeny pilot…

                    0 0
                  • danielh  

                    Jo, no ja to s nima domluvil za 9300kc, jinak co bys chtel i tlumic co stoji 5–6litru v cene???? Velikost ramu je 22'' akorat pro mne mam skoro 190cm, a je mi fuk jestli je to 26'' nebo 27,5'', mi se na tom jezdi stejne, mam doma stare ht 26 a nove ht 29 a krome rozdilu v geo velikost kol na jizdni vlastnostech nepoznam.

                    Furt lepsi tohle nez nejaky alu full 3+kilovy ram co tam maji taky ale hlavne ze to bude 27,5.

                    0 0
                    • Vilém  

                      22" ram na slabych 190cm vysky?

                      0 0
                      • danielh  

                        Tak uplne presne bych mel mit asi 21'' ale mam rad kdyz je ram trosicku vetsi kvuli rozvoru a stabilite.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Hod sem foto az to budes mit doskladny a nalazeny posed:)

                          0 0
                          • danielh  

                            Ram, tlumic, vidlice z TT suntour axon 27,5! uz mam, 2×11 pohon taky, riditka, predstavec tez, jeste obe kola komplet a brzdy asi sh615 chybi. Skladat to budu asi az na jare, potrebuju prachy a ty nebudou nez prodam svoje HT 29 :-)

                            0 0
                        • Vilém  

                          Ted koukam na jejich geo a ono je to hodne kratoucky. Pak ta 22ka asi bude nejak sedet. Jejich 20" ram je kratsi nez muj 17,5".

                          0 0
                • gerrard  

                  Ten ram tam pravidelne ocumuju a premyslim, jakou na tom postavit raketu. :)

                  0 0
        • rb  

          Jsem zvědavý,jak se vlezeš do těch 40ti k.

          Ale třeba se zadaří :o))

          0 0
        • novas752  

          A 40 je rozpocet na ram, nebo jak?

          A nepsal si, jaky typ celopera z toho chcete postavit – predpokladam xc/trail zdvihy okolo 120mm?

          0 0
        • Georrge  

          Jestli stavět, tak bych šel do bazarových dílů, nové podle mě nepotřebuješ. Tady jsi ale omezený tím, co najdeš, ačkoli občas se dají najít zajímavé kousky za pěkné ceny. Z poměru hmotnost/cena je to podle mě nejlepší řešení.

          Nebo na výprodejových full rámech z německa, tam by se na karbonovém rámu nějaké kolo do 40k složit dalo… z využitím bazaru.

          0 0
    • satch  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • Alojs01  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • Smazaný účet  

      Tak Carbonovej rám za 20k seženeš třeba tady https://www.bike-discount.de/…C5-8674/l-24 a stejně rozpočet překročíš o dost, jen vidlice a tlumič a jsi na 35k jak nic.

      0 0
    • vana.i  

      Celkem levné celopéra:

      http://www.mojekolo.cz/…onenty/ramy/

      Jestli jsou vhodné (velikost…), nechám na tobě

      0 0
      • Vilém  

        A to se vyplati, kdyz z nemecka je o 2500,– levnejsi.

        0 0
        • vantom28  

          :-) nekoukal jsem na discount. omlouvám se.

          0 0
          • Vilém  

            Nemas zac:) Ja tam prave koukal kdyz zalozil toto vlaskno, tak jsem to mel v zive pameti.

            0 0
    • Karlosovoohniště  

      Co třeba tohle https://www.bike-discount.de/…9/wg_id-8674

      rám je karbon včetně zadního trojůhelnik? Při velikosti 20palců váží 2010g to bi při velikosti 16palců měl mít asi určitě pod dvě kila.Je to

      správná volba nebo špatná?

      0 0
      • gerrard  

        Jeste to zkusim jednou. Jestli chces udelat klukovi radost, tak mu kup treba toto kolo:

        https://www.canyon.com/…-al-7-0.html

        nebudes muset nic vymyslet a bude vyborne fungovat. Z krabice ho budete muset sestavit a to bude to staveni. Z tech tvych dotazu je opravdu jasne, ze o kolech toho moc netusis a hrozi ti, ze ti mistni strelci budu tvrdit nesmysly, jak je to strasne jednoduche a nic neni problem a ty budes mit pak problemu vic nez dost. Spolecny cas s klukem pak venujte jezdeni nebo tomu staveni treba toho lega nebo plastikovych modelu, jak uz jsem ti jednou radil.

        0 0
      • Vilém  

        Cena slusna, ale myslis, ze se se zbytkem dostanes do tech 40000,–?

        0 0
        • mr.antik  

          no tak do 70 už by se na tom dalo postavit něco fakt hezkýho…

          0 0
      • tomxxx  

        Myslíš si, že 140 rám je pro 38 kg kluka dobrá volba? Vymýšlíš píčoviny, gerrard níže má pravdu. Ale pokud mermomocí potřebuješ něco stavět, tak do toho jdi, jen si pak na nás vzpomeneš – „já to říkal“.

        Jestli fakt chceš, aby měl fulla, což mi i tak přijde jako zbytečné a k ničemu, tak bych vzal to co ti poslal gerrard z canyona. Pokud si s tim chceš hrát, sundal bych kliky, řazení, kazetu, prehazku, presmyk – prodal na bazaru jako sundané z nového kola, prodáš to na 100%. Koupil Sram GX jednoplacku, teď jsou masilvní slevy, v obchodech sem zahlédl třeba sram 1150 kazetu za cenu nižší než je nákupka, fakt nechápu, kde to naskladňujou… do 40 se vejdeš a manželce pak zbyde super kolo, které pro ní bude v S dobrá volba…

        Sám si vyzkoušíš, že i to co ti doporučuju udělat je docela drbárna a s celym kolem by to bylo daleko horší.

        0 0
      • kocers  

        co se týče rámů od CUBE, tak ještě doporučuju podívat se sem http://www.schlierseer-bikeparts.de/fully.htm má to většinou i s tlumičem. Kdysy sem od něho bral rám(a bylo tady víc lidí) a vše naprosto v pořádku. Domluva se dá dát po mailu v angličtině a dom to došlo celkem rychle. Platba přes Pay Pall.

        0 0
    • michomin  

      Ptáš se co koupit, kde to koupit, pak nejspíš přijdou otázky co s tím. Navíc chceš možná to kolo stavět víc než tvůj kluk.

      Takže, jestli chceš udělat radost hlavně klukovi, tak mám nápad: kup hotové kolo (bazar, výprodej, …), rozeber ho a s klukem ho složte. Úspěch zaručen.

      0 0
    • pocestny  

      Samo, že o tom musí trošku něco vědět, ale proč by to nemohl zkusit? Set kol může sehnat hotový. Tlumič může koupit na ebay už s naladěním L/L. Nalisovat hlavko, pressfit, tlumič, nebo ježka se dá klidně nářadím vyrobeným svépomocí, když někdo není uplně levej. „Perfektní“ to ani za 40 být nemůže. Nakonec, i když to nebude „perfektní“, bude to fungovat, můžou to předělat, pár stovek na tom ztratí. Ale můžou získat zkušenosti, které mají svou hodnotu.

      Rám 15–16" náký výprodejový Cube v hliníku ale asi má moc velký zdvih, tak něco z těchto například Cube hledej F060 nebo čínský karbon za desítku? + náký tlumič za pětku? + náká vidle za 6–7.000 + sada kol na novatecích za pětku + čínský karbonový trubky a sedlo + 1×10 deore + gumy a je na 40.000.

      Když postaví nebo koupí hotový hardtail, tak co? Bude tam mít SLXko a o chlup lepší vidlu, ušetří kilo na hmotnosti, ale kluka to kolo třeba vůbec nebude bavit. Ani z bazarového kola jsem jako kluk moc nadšený nebyl.

      0 0
      • satch  

        ale je pravda, že se mu ta stavba moc nevyplatí. Taky bych si to složil, ale když to spočítám, tak z nových dílů je to o dost dražší, než když to nechám někoho udělat… tím spíš, že je tak limitován cenou, kdyby stavěl hliník HT, tak to ještě pochopím, ale karbon full do 40 je mimo…

        0 0
        • pocestny  

          No finančně se to nevyplatí. Ten Canyon Neuron za 36500 je super.

          0 0
      • novas752  

        1×10 s rozsahem bídných 330% a ve váze fullu, takže minimálně 13kg, na tom bych fakt chtěl ve 13ti letech s 40kg jezdit. :)

        0 0
        • pocestny  

          ještě se tady pustit do diskuze o rozsahu a jsme víš kde… důležité pro dítě je, aby mu to stačilo do kopce (lehký převod) a aby tam měl lehčí gumy. Co s tím bude dělat při jízdě z kopce nad 30km/h je u dítěte celkem irelevantní.

          0 0
          • novas752  

            Vim. :)

            Mě 13 bylo ani ne před deseti lety a celkem živě si pamatuju jak jsem jezdil rychle z kopce moc rád. Měl jsem tehdy klasickou 3×9 22/32/44 a 11–32, takže s tim šlo celkem pohodlně šlapat 55+ (když je dostatečný sklon, neni na to potřeba téměř žádný výkon).

            Aby s tim mohl jezdit pohodlně do kopce, bude potřebovat převod okolo 0,7, spíš 0,65. což pro pastorek 36 odpovídá 24 nebo 26z převodníku. A s tim dětskou kadencí s maximem cca 90rpm ušlapeš tak 27km/h. To je na kopec dolu hodně velká bída.

            0 0
            • pocestny  

              no 28z převodník s 42zubama vzadu by byl ideál

              (jo, 55+ z kopce, právě proto je lepší jim nedávat velkou placku :-D Vědět o tom, tak bych měl infarkt)

              0 0
      • tomxxx  

        Mně jako klukovi stačilo, když sem dostal kové kolo za 8500. (teď už je to teda utopie, s příchodem 29, kotoučů a všeho možného jsou taková kola hrozně těžká)

        0 0
    • Karlosovoohniště  

      Reakce jsou všelijaké,nedělá náhodou někdo z komára velblouda? Vždyť proto tu jsem abych se ptal.

      Například rám který jsem uváděl výše je za 16k k tomu vidle a tlumič cca15k to jest cca 30k no a zbytek třeba za 10k nepořídím,ale

      ůvaha za 70k mne přijde jako totálně přemrštěná.Vždyť jak psal GEORGE,není nutné všechno kupovat nové.Dle meho názoru to není

      zas tak „vysoká škola“ všude jsou ochotní konzultovat,ra­dit,hodnotit.a­le zde převažuje spíše pesimizmus.Může mi prosím někdo upřímě poradit

      s tím rámem či ano nebo ne.Berte v podtaz tu cestu „stavby“ kola.Rady typu proč,nevymýšlej,nic neumí,nemá ani dílnu,rozeber a smontuj staré kolo,radši nic nedělej,nové krásně funguje......Tím nepomáháte,čekal jsem spíše odbornější odpovědi ze strany zasvěcených.Myslel asem že reakce budou např:rám je nevhodný pro osazení komponentů XY,pozor atipické,těžko sehnatelný komponent atd.

      Jsem tu proto abych se vás tázal,tak prosim odpovídejte.

      0 0
      • mr.antik  

        Zrovna přehazku, řazení, řetěz pod. bych rozhodně bral uplně nový, ať to pěkně řadí.

        Zbytek se dá bazar to určitě. Pokud nemáš rozpočet striktní jako nějaký studentník, v podstatě není moc co řešit, většina rámů je na normálních standardních komponentech – prostě začni nákupem rámu+tlumičem a vidlicí. Zbytek už je brnkačka.

        0 0
        • Karlosovoohniště  

          Co třeba tohle https://www.bike-discount.de/…9/wg_id-8674

          rám je karbon včetně zadního trojůhelnik? Při velikosti 20palců váží 2010g to bi při velikosti 16palců měl mít asi určitě pod dvě kila.Je to správná volba? Tlumič koupit jaký ?

          0 0
          • mr.antik  

            Stereo proč ne. 68s hlavový uhel mi na 140mm zdvihu přijde ale celkem dost stará škola.

            Tlumič ideálně takový, jaký na Stereo dávají v sérii. Včetně interního nastavení. Pro lehkýho kluka možná koupit velkou komoru, aby to pod ním víc pružilo, ale to se kdyžtak dá doladit později.

            0 0
            • Karlosovoohniště  

              OK nevíš kde koupit tento rám v čechách?

              0 0
              • mr.antik  

                To netušim, dost pochybuju že samotnej rám někdo má…

                osobně bych tam vzal k tomu tlumič, třeba Monarch a budeš na pěkných 100E. K tlumiči ještě potřebuješ montážní vložky, ideálně vzít tamtéž.

                0 0
              • Vilém  

                A v cem je problem vzit ho z nemecka?

                0 0
                • Karlosovoohniště  

                  Asi v ničem,jen jsem myslel že v čechách to bude jednoduší,ale je to jedno.Je ta volba správná pro kluka?

                  Jsou tu názory všelijaké.

                  0 0
                  • Vilém  

                    Nebyl bych si jist, ze to na nej nebude velke. Dalsi vec je ta, ze mi to Stereo prijde jako zbytecne, v poho by stacil nejaky duralovy ram, k tomu lehky kola a nejaky primereny osazeni. S tim karbonem se do rozpoctu tezko nevlezes, i kdyz je cena za holy ram slusna.

                    0 0
      • tomxxx  

        Vysoká škola to neni, ale pokud tomu nerozumíš, tak i po konzultacích se v tom finančně utopíš. Nicméně do toho jdi, protože každej si tim potřebuje projít. Jinak k tvému výpočtu – 16k rám, vidle a tlumič 15k, připočti zapletená kola na kterých dost záleží – 7k a už si vyčerpal rozpočet. Navíc pokud budeš kupovat z bazaru, chce to mít docela zkušenost co je dobré a co neni. S tim ti nikdo radit nebude, protože je to dost práce. My takhle kola občas stavíme, protože nás to baví, ale většinou už z fotky poznám, v jakém je komponent stavu, ikdyž je vyleštěnej a vyčištěnej.

        0 0
      • novas752  

        Pro začátek by to chtělo zvolit kategorii toho kola. Tzn ne full ale jaký full.

        0 0
        • Karlosovoohniště  

          Co třeba tohle https://www.bike-discount.de/…9/wg_id-8674

          0 0
          • pocestny  

            ?

            0 0
            • nitraq  

              Myslí tohle, neustále kopíruje dokola jeden link.

              https://www.bike-discount.de/…9/wg_id-8674

              0 0
              • matbiker  

                Co to stoštyrycýdkou bude dělat?

                0 0
                • mr.antik  

                  já myslim že pro kluka ideál

                  0 0
                • tomxxx  

                  Na to jsem se ho už ptal a nedokázal odpovědět. Navíc to neni rám za 16, ale za 19, což je v jeho rozpočtu docela rozdíl.

                  0 0
              • pocestny  

                Karlos, myslím si, že 700 Eur je dost přestřelená cena za rám při rozpočtu 40.000 Kč. Ale dobře, tak předpokládejme tenhle s 140mm za 18.300 Kč (orientační kurz 26,20Kč), k tomu pevnou osu X12 za 700, bushingy za 500, ňáké hlavko za 600, levnější sedl.objímku za 150, tlumič nákej základní Monarch RL za 5.000 (bez tunningu, možná pozdějc podle potřeby). Nějakou základní osu BB92 za 700. Celkem cca 25750 Kč.

                Vidle na 140mm 27,5" v rozumné ceně … třeba Epixon za 7900? To máš cca 33650 Kč.

                K tomu nejlevnější ale funkční zbytek: set zapletených kol remerx+novatec+lev­nější dráty okolo 5000, pár kotoučů 600, brzdy P+Z deore615 za 2200, kazeta MX3 za 1390, řetez třeba HG54 za 300, hazku deore M610 za 850, řazení SLX M670 pravé 10s za 500, kevlarové gumy třeba Nobby nick liteskin za celkem 1200, lehčí duše za 300, lehkou sedlovku z číny za 500, ňáké lehké sedlo z číny za 500, představec z číny za 300, řídítka z číny za 500, čínské gripy za 150, kliky třeba FC-M590 za 1600 (střelit převodníky na bazaru), NW převodník 30z z číny za nevím 400, pedály z číny za nevim 800, … tj. asi 17100 Kč

                Počítej tedy s 50000+ Kč a navíc vše, co jsem zapomněl, plus náklady spojené s faily během stavění. To je jedno, výsledek je stejně třetina biku z číny (kvalita nemusí být špatná, ale většinou to předem nevíš) a nevytuněný základní tlumič. Kdybys šel do hliníkového rámu na 120mm (za desítku) a vidle 120mm, tak se asi cenově vejdeš. Ale ten Canyon Neuron na tom bude v poměru výkon/cena lépe + v záruce.

                0 0
                • pocestny  

                  PS: chlapi, píšu mu to jen pro takovou orientaci, většinu cenovek jsem tam jen tak nastřílel od boku, takže jistě existují lepší možnosti, nebo za jinačí cenu. a třeba bych si sám zvolil i jinak (hledal bych 170mm kliky, lehčí tohle, jinačí tamto… špekuloval bych to desítky hodin)

                  0 0
          • tomxxx  

            odkazy vkládáš blbě, takže nikdo nevidí jaký rám si myslel

            0 0
          • novas752  

            Odkaz ti nefunguje.

            Ale to je jedno. Myslel jsem kategorii ne konkretni ram, ten az pozdeji. Tzn. Kde jak a za jakym ucelem jezdite a kam se to bude vyvijet – od toho se odviji 100mm xc fully spise na vykonnostni jezdeni, pak lehke trailbiky okolo 120mm na takove pohodlne turisticke jezdeni terenem a pak okolo 140mm tezsi trailbiky urcene na „hrani“ si v terenu jak do kolce tak na rovinach a z kopce a pak 160m a vetsi zdvihy ktere uz jsou mene nebo vice orientovane na jizdu z kopce.

            0 0
          • mirorek2  

            rám 19, osa litr, hlavko 1500,– pressfit 500,– doprava 700,–

            ještě si myslíš, že je to cajk? Jen jak nalisuješ presfit do karbonu? Koupíš i vercajk?

            0 0
    • mr.antik  

      .

      0 0
    • ladiki  

      že ty budeš moderní typ managera??? Všechno tomu nasvědčuje. Víš přesně co chceš, nemáš o tom páru, ale prosit a žadonit to umíš dobře. Pod heslem „jsem přeci na fóru, tady se musí radit“ si nacháš doporučit každý šroubek…

      Když už máte se synátorem tak velkou touhu montovat, tak si postavte HT. Pokud bude dobrý tak ho za rok střelte a jděte cestou k dosažení fulla. Začít stavbou dětskýho fullu........? STS Chojkovice !!

      0 0
    • pocestny  

      Jenom do něj ryjete, ale skutečnou radu, aby hledal jak jehlu v kupce sena.

      0 0
    • Nutribird  

      Musím souhlasit s ostatními, že do stavby jít je holý nesmysl. Ten navrhovaný Canyon je dobrý tip nebo koukni na Gianty. Řešíš váhu a funkčnost ti je fuk. Špatně fungující systém a lehké kolo je k čemu ? Za 40000 se s váhou stejně nikde nedostaneš a fully do 14 kg jsou normální kolem 12 kg už super. Teď mě ukamenujete, ale kup funkční kolo a váhu neřeš. Kluk nabere váhu i svalovinu, dobrý trénink. Nemusí tahat závaží. Až bude na nějaké úrovni a kolo ho bude limitovat v lepším umístění na závodech řešil bych zbytek. No a tady si připravte 100000 a více.

      0 0
    • zderes  

      Často jsem potřeboval radu při stavbě kola pro kluka. Napíšu Ti něco, co nebudeš chtít slyšet i když většina lidí tady se Ti snaží poradit dobře.

      Co chceš a za kolik je utopie.

      Pořídit karbon rám a pak komponenty na hranici použitelnosti nebo málo kvalitní kola je asi blbost. Když chceš full karbon určitě nebudeš chtít řazení Altus (nic proti Altusu) Buď si navyš rozpočet o 20 a snad se Ti to povede slušně postavit nebo nekupuj fulla nebo karbon.

      Jestli chceš mermomocí stavět sám, zajdi si do cykloservisu a poraď se tam. Tady budeš podle toho co píšeš potřebovat radu ohledně každého komponentu. Pokud Ti jde o váhu, zaměř se i na kola.

      Věř, že i “jen” s odpruženým předkem si dítě poradí výborně všude, i v lese.

      Já chci pro kluka také to lepší, dokonce jsem uvažoval na příští rok o fullu, ale cena by byla pro mě závratná a koupit full jen proto, že je to full je asi blbost.

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Očekávej období růstového spurtu, kdy kluk vyroste o více než 10 cm za rok. Tak aby z toho nevyrost dřív, než to bude provozuschopné.

      Než to poskládáte, kup mu zatím nějakou hotovku – ať má na čem jezdit.

      0 0
    • scota  

      RB Bandit 475 Base, velikost S a máš to vyřešený ;-) Akorát je to hlína, ale karbon se stejně nevejde do limitu 40 k.

      https://www.rb-bike.cz/…/bandit-475/

      0 0
      • Al Stra  

        kdesi tu zadavatel zmínil, že to má být 100mm xc raketa-)

        0 0
    • Smazaný účet  

      Kluk roste jak z vody, nema rozum…ja bych se na to vyprdnul…

      0 0
    • MartyM  

      pokud mermomocí stavět pro rychle rostoucího hubeného klučinu, tak určitě HT, klidně z části nebo komplet bazarové věci, nešetřit na vidli a kolech, rám klidně hliník, stejně se bude rychle měnit za větší. Vzhledem k limitu 40tis je full jak už tady x-krát padlo myslím blbost. Jinak vše podstatné již bylo řečeno výše. Rozumím, že stavění a ladění je fajn a docela návykovka, sám jsem propadl, takže chápu zadavatele a jeho zápal, nicméně nechat si poradit zvláště když naprostá většina přispivatelů to řekla dost jednoznačně je myslím na místě.

      0 0
    • -b-n-x-  

      Před časem byly ve výprodejích nějaké starší (ale nejete) commencaly – hlavně v S size. Za hodně hezkou cenu, ovšem v hniliku a asi i trochu těžší než bys chtěl.

      0 0
    • Karlosovoohniště  

      Souhlasím s vámi máte stoprocentní pravdu,mrzí nás to,že jsme doma s klukem upustily od stavby kola,ale je to opravdu nerozumné.

      Včera odpoledne jsem ještě navštívil servis a po krátké konzultaci bylo jasno – vyjde to draho a kluk roste a roste.Tak nevím,ale asi se vidám

      po cestě kolo z bazaru.Zkuste radit a radit a kritizovat jsem za to vděčný.

      Co třeba MARIN MOUNT VISION 5.7 prodávává ho údajně po své paní,cena 14K snad slušná? Velikost 15" je v poho.

      0 0
    • Karlosovoohniště  

      Také se mi ta velikost nezdá,prodejce tvrdí že je to M a manželka měří 165cm.Našel jsem dobovou recenzi na MTBS a vtabulce veliostí píšou

      15",16,5",17,­5",18,5",19,5" tak to asi nejspíš bude 15nebo 16,5

      0 0
      • Vilém  

        Jinde zase uvadeji velikosti S,M,L,XL, takze bych to tipoval na 17,5".

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.