postupná výměna pohonu +brzd, co je s čím kompatibilní?

17 nepřečtených
  • Murray

    Prosím o radu,

    chtěl bych vyměnit pohon a brzdy. Mám řazení alivio dualy, přesmykač acera a přehazovačku deore 8 koleček. Pokud bych chtěl dát na kolo hydraulický brzdy, musel bych ty duály dát dopryč a koupit nějaký jiný řazení. Pokud bych se rozhod např. pro slx, to je na 10ti kolečko, znamenalo by to vyměnit i kazetu a tu stávající přehazovačku deore? Byla by nutná i výměna přesmykače a něčeho dalšího v pohonu?

    Ještě mi vyvstala otázka, kdybych to chtěl dělat víc postupně, daly by se na řídítka umístit ty nový brzdy a nechat tam na řazení ty stávající duály prozatim bez brzd? Nebo to už je velký zvěrstvo? Pokud by to šlo, moh bych ten pohon ještě dojezdit a vyměnit ho někdy za čas.

    Díky za rady.

    0 0
    • dEvilPS3  

      Takze, zadni prehazovacka pokud je 8speed tak je kompatibilni i s 9 speed. Tve SLX co chces je 10 speed a to si musis koupit zadni prehazovacku novou. Pokud bys ale chtel usetrit tak mam za to ze kdyz bys sel do 9 speed SLX, tak ti postaci na 9 speed kazetu to stavajici deorko.

      Jinak razeni doporucuju XT (klidne bazar), chod je uplne nekde jinde od SLXka.

      U presmykace si nejdem jist…vim jen ze dela trochu bordel 8 speed presmykac na 9–10speed klikach (prevodnikach) a naopak, ale sestelovat se to nejak da, myslim ze presmykac asi novej nebude treba.

      K poslednimu dotazu o ponechani razeni z dualu, nevim moc co tim dualem myslis, zda spojene Vbrzdy s razenim, nebo dve packy? Moc se v pojmu dual (myslel sjem ze je to pro silnice) nevyznam.

      BTW budes muset zmenit i naboje, pokud je nemas uz ready na kotouce. Takze spis novy cely kola. Mas na ramu a na vidli vubec PM ci IS uchyty?

      0 0
      • Murray  

        díky za reakci

        jojo s nábojema počítám, ve předu už vlastně mám brzdu BB7, a pak jí šoupnu dozadu, ale nechtěl jsem ještě víc komplikovat dotaz.

        dualy teda nazývám normálně řazení plus brzda v jednom, dooufám, že správně. no myslel jem tam nechat to řazení a jen z toho odmontovat tu brzdovou páku + tam dát teda to nový řazení k tomu, jde mi o to, jestli se totam vlastně vejde dohromady, něco mi řiká, že to asi moc nepude.

        no a pak mi jde přesně o tu dikuzi, vzadu mám deore 8, vepředu acera 3, je mi jasný, že bych asi mohl koupit všechno slx 10 a pude to, ale zjišťuju, jestli jsou i jiný možnosti. Píšeš, že ta deore přehazovačka co tam mám, by šla i na 9? aha, to jsem nevěděl, pak by stačilo koupit nějaký řazení na 9, i když jsem moc velkej výběr neviděl, teda aspoň se mi zdálo:-).

        Takže otázkou je, co ten přesmykač?

        0 0
        • kravjec  

          jen malý dotaz co to je za kolo které chceš takle „vylepšit“?

          0 0
          • Murray  

            čekal jsem kdo se první zeptá:-) no já myslím, že je to už v celku jedno… byl to průměrnej amulet (nedávno jsem to tu řešil), ale rozhod jsem se, že si ho postupně přestavim a už jsem se do toho taky pustil, takže vycouvat nechci, už jsem vyměnil přední kolo, řídítka, rohy, představec, vidlici, brzdu, udělal jsme si to sám, mám z toho radost a baví mě to, mám na to čas i prachy a podpořil bych i ostatní, kdo váhají, nakonec do bucoucna počítám i s tím novým rámem:-)

            ale jak řiká, to asi není předmětem týhle diskuze.

            0 0
            • dEvilPS3  

              tak tak, asi si na tu diskuzi vzpominam – ja jedu stejnou cestou a uz mam kolo uplne nove (pred 14ti dny jsem si koupil posledni kus puzzle – full ram a jsem spokojenej).

              0 0
              • Murray  

                no fajn:-) tak hlavní je, co člověk chce. považuju za velký plus, že přesně vím, co tam mám a taky si to povětšinou namontuju a seřídim sám, takže když se mi někde něco podělá, mam i větší představu, jak to spravit nebo poladit.

                0 0
        • dEvilPS3  

          razenich na 9 speed je mraky…od XTR po Alivio, mam za to ze v sadach pro rok 2013 od shimana je uz 9tka i na nizsich radach (acera, Altus atp)…ale problem je ze jsou o kousek drazsi nez 10tkove. Ja si ted predelal z 8speed na 9 speed (abych nemusel kupovat novou zadni hazku, mam SLX a jsem s ni spokojenej) a koupil jsem si 9speed XT razeni a je to parada. Nekdo rika ze 10tka chodi lip nez 9tka, nekdo ze zas opak diky tomu ze ma maly roztece tak je vic nachylna na blato a bordel v hazce a v bowdenech, tudiz je v extremnich podminkach nepresna. Desitku jsem nejel takze nemuzu soudit, ale s devitkou jsem spokojen.

          Premykac s klikama a prevodnikama myslim ze asi bude makat (plus minus) ale casem tam jiste hod lepsi + kliky a prevodniky pro tolikokolecko kolik tam das.

          Ja si nejsem jist zda lze z tech „dualu“ odmontovat to co potrebujes.

          0 0
          • bikerR  

            Ja jsem sel podobnou cestou jako tazatel :-) Nova vidlice kola brzdy kazeta presmyk…v nepos­ledni rade slo razeni pac jsem mel taky brzdove paky spojene z razenim a na hydrauliky jsem potreboval zvlast razeni.

            Takze bude muset menit i razeni.Na bazaru se daji sehnat slusne deorka a vys za pekne ceny.

            Jinak k tem upgradum mi taky vsichni rikali at si koupim radeji nove kolo atd.Ale cenove me upgrade vysel uplne nekde iinde nez nove kolo.

            Chodne zdaru chlapi!

            0 0
        • akula  

          MTB dual je systém, kdy řadíš pohybem brzdové páky nahoru a dolů + je tam ještě alternativní páčka na odřazování.

          Vyhodit brzdovou páku z toho tvýho řazení a zkombinovat to s pákou hydry – dost pochybuju, že se to tam vejde tak, aby si pohodlně dosáhl na brzdu i na řazení, ale zkusit to můžeš, za to nic nedáš.

          0 0
    • moskyttt  

      Letos jsem řešil to samé, jezdil jsem 3×8 řazení SRAM X4, přehazovačka SRAM X4. Nakonec jsem zvolil 2×10 Shimano. Měnil jsem kazetu, hazku, smyk, razeni a převodníky.

      Rozhodně nelituji.

      Jinak brzdy vozím BB7 a kdybych si měl teď vybrat bral bych je znova. Pokud už máš jednu tak bych vzal druhou dozadu, případně vzadu nechal zatím Včko a k nim páky SD7.

      0 0
      • Murray  

        s těma brzdama uvažuju no, ta BB7 opravdu pro moje potřeby neni špatná a zbavit se jí rozhodně nechci, chtěl jsem jí dát dozadu, tam si dovedu představit, že bude fungovat uplně na pohodu, nicméně teď jsem byl na dovolený na kole a jel jsem pár dlouhejch sjezdů po šotolinovejch cestách a dokázal bych si představit, že by ta BB7 mohla mít i malinko větší účinek, proto zvažuju tu hydrauliku dopředu, ale bojim se, že pak to třeba nebude uplně to, co jsem čekal

        0 0
    • Murray  

      tak při procházení eshopů už jsem z toho nějakej blbej krapet, všude skáče dyna sys 10, pak jen 10, který je dražší..nějak tomu nerozumim

      ale abych to zrekapituloval, mám řazení alivio(8), přesmykač acera(3) a přehazovačku deore(8), pokud bych chtěl jít cestou 10, musel bych vyměnit všechno: kazetu, převodníky, kliky, přehazovačku, řa­zení

      pokud bych chtěl jít cestou 9 (což by mi osobně asi stačilo), stačilo by teoreticky vyměnit pouze kazetu a řazení, např. toto

      prosím je to co výše píšu teda pravda?

      jinak trochu blbej dotaz, co ta devítka? je to budoucnost nebo trend… no zkrátka když pořídim 9 převodů, budou na to ještě za pár let kompatibilní věci?:-)

      0 0
      • dEvilPS3  

        jj, pri prechodu na 10 zmenit vse (mozna mimo klik, prevodniku a presmykace, jak je to s kompatibilitou predku razeni necham na jinych, to nemam ozkouseno). Myslim ze zalezi na tom aby byl presmykac kompatibilni s prednima tacama, ale jak je to s kompatibilitou predku a zadku nevim.

        Pro prechodu na devitku jen kazetu, razeni a retez.

        Na devitku budou veci jeste dlouho (prechazi na nej z osmicky low end sady od shimana),ale ty lepsi (SLX, XT atp) budou drazsi nez pro desitku.

        Jinak jeste vyhoda destitky je v tom, ze muzes mit 2×10 (muzes az odedou kliky dat rovnou jen s dvema revodnikama), 2×9 moc nevidam, nevim proc, asi to neni tak vyhodny.

        Dynasys ma byt optimalizovany uhel nabehu atp, jako ze bude pak vse s dynasys kompatibilni, ale realnej ucinek nevim, zkus zapatrat na foru, nekdo mam za to ze psal ze je to ciste marketingovy a kompatibilni je vse se vsim…ale jak pisu, nemam odzkouseno a nevim :)

        Jinak to XT razeni je jasna volba, niz nejdi, stoji za to. Sem tam se obevi na bazaru (cyklobazar, ci zde) za 1000–1200, coz je super cena.

        0 0
        • dEvilPS3  

          je ale smutny ze sem neprispeje vedomostmi nikdo z mistnich guru :(

          0 0
          • Murray  

            ti asi vidí zase jeden stupidní dotaz neznalýho, tak daj automaticky blokovat:-)

            každopádně jsem ti vděčnej za reakce, pro mě je to asi jediná možnost, kde o tom něco zjistit, protože kdybych šel do nějakýho shopu, je mi jasný, co mi tam nakecaj…

            0 0
            • dEvilPS3  

              presne, a taky co ti prodaj. V shopech je to kruty, nekdy zasnu co se tam nevyloupne. SLX presmyk za 890Kc, Kupkolo za 419…to mi stacilo :D

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.