Poprve v bike parku - SPD nebo platformy

64 nepřečtených
  • kycis

    Cau, o vikendu chci poprve v zivote vyzkouset bike park (Spicak), pujcit si tam kolo a vyzkouset, o cem je jezdeni z kopce dolu. Uz leta ale jezdim na SPDckach a uz si bez nich neumim predstavit skoro ani cestu do hospody, natoz treba nekde skocit. Jaka je vase rada, nechat si  na tu pucenou Konicku natocit svoje SPDcka, nebo proste zacit od piky, nechat platformy, vzit tenisky na behani  a doufat, ze si nekde nenabiju hubu?

    Anketa: SPD nebo platformy?

    SPD
    10x
    38%
    16x
    62%
    0 0
    • Tomcat  

      Poprvý v bajkparku s nášlapama to je rafinovaný pokuds o sebevraždu nebo co? Pokud zkoušet tak platformy. Občas je důležitý to kolo zahodit!

      0 0
    • Radek Broz  

      Každýmu to vyhovuje jinak – pokud ti tu někdo bude tvrdit třeba to, že se v parku nedá jezdit s SPD (no, s SPD se podle mě moc nedá jezdit vůbec – proti Timům nebo CB je to šmejd, ale to je na jinou debatu), tak to neber vážně – já jsem třeba na plackách dost nejistej a to, že nevycvakneš a nezahodíš tvrděj jen lidi, co to nejezděj. Možná bych vzal obojí a napřed zkusil, jak to s čím půjde…

      0 0
      • Tomcat  

        thumbs up

        0 0
        • Blade  

          Nahoře píšeš: „Poprvý v bajkparku s nášlapama to je rafinovaný pokuds o sebevraždu nebo co? Pokud zkoušet tak platformy. Občas je důležitý to kolo zahodit!“.

          Tady zvedáš palec.. tak jak teda? :)

          0 0
          • drtyc  

            asi chtel zduraznit, ze je potreba zkusit, jestli se to povede zahodit i kdyz ses k tomu privarenej ;-)

            0 0
      • Manas  

        Hele, po tom co vidim v parkach tak rozhodne jsem za platformy. Vcera v Rokytnici borec v naslapech na korenech nevycvak a sel na drzku a jeste ho vzalo kolo po zadech a po palici. Furt mel nacvaknuto.

        aha … archeologie :-/

        0 0
    • kycis  

      No ja nepredpokladam, ze budu nekdy nejaky megaskoky pres diru, kde by hrozilo ze nedoskocim a budu zahazovat kolo :-) Ale je fakt, ze asi kdyz uz to zkouset, tak se vsim vsudy :-) Blby je, ze neumim poradne bunny hop, zlozvyk XCckaru tahat to nahoru za pedaly :-(

      0 0
      • Smazaný účet  

        bunnyhop mě učil kámoš ale já jsem nikdy ten princip nepochopil, a to jsem četl návody ve Velu, Dirtbikeru, ze školy Pepy Dresslera, videa z youtube… podařilo se mi to asi jen jednou cca 20 cm do výšky ale nikdy více..

        0 0
    • ZuzicK  

      S SPD nebo bez zkušeností na platformách dávat větší skok je podle mě oboje riskantní. Jinak platformy jsou z mého pohledu na tohle určitě lepší (i když ve sjezdu mám taky raděj pohodlí, že mi něco drží nohy :)), jenom si musíš zvyknout na to držet kolo pod sebou a netahat ho za šlapky :) Pokud jsi šikovnej, tak podle mě stačí si s tím chvilku poskákat na rovince, něco si sjet, pak zkusit malý hupík..

      0 0
    • gazman  

      Vem si to na co jsi zvyklý.

      0 0
    • hanz  

      rozhodně si tam dej svoje spd, budeš na kole jistější, nebudeš kolo hledat pod sebou. navíc v bikeparkách je většina skoků řešená jako lavice takže že nedoletíš je mnohem měně pravděpodobné jako to že ti kolo po odrazu zmízí z pod nohou. navíc co jsem viděl a slyšel o špičáku tak je to rodinej trail. neboj se vlka nic a nazuj spd, pokud to chceš dovest k dokonalosti tak si trošku jen posun kufry dozadu.

      0 0
      • kycis  

        Mas pravdu, asi to tak udelam, a treba na posledni jednu dve jizdy, az si drobet zvyknu na kolo i trat, tam dam platformy a opatrne zkusim, jaky to bude s nima..

        0 0
    • Mr.Duck  

      To je pro mě taky celkem dilema, řikám si že bych možná někam někdy vyjel, a už sem si na SPD celkem zvyk. Učim se vyšlapávat kdykoliv bych sundaval nohu ze šlapky ve sjezdu, jako v prudký neklopený zatáčce na štěrku nebo když by někde bylo potřeba šlápnout na šutr, ale občas si v technický pomalý pasáži ustelu, nebo k tomu mám blízko že tak tak vycvaknu.

      SPD sem kupoval hlavně protože starý pedály byly dost nepohodlný, a v technickejch výjezdech opravdu dost pomůžou, tak nevim jestli má cenu kupovat k tomu ještě obyč. pedály, abych si na ně zvyk pro nějaký to divočejší ježdění? Přece jenom z přehazování pedálů obden na větvi moc nejsem :)

      0 0
    • kesu  

      stoprocentne si vem na co ses zvyklej! Tady neni o cem vem si SPD a neres…

      0 0
    • K2  

      Na čem tam tam pojedeš na tom Treku? Nebo si něco půjčíš?

      Kam se chystáš?

      Nikdy jsem v bikeparku nebyl, láká mě Ještěd. Osobně bych doporučoval chrániče alespoň na kolena…

      Jeden „zkušený prodfavač“ mě odrazoval, že můj Canyon AM 140/140 s Talasem je spíš závodní kolo na maratony a ne do bikeparku. Plánuju však opatrnější  jízdu dolekopcom než borci v integrálkách s páteřákem a FR bikem…

      Co na to odborníci?

      0 0
      • kycis  

        To bych svemu milackovi neudelal, mucit ho cely den v bike parku :-D Jedem na Sumavu na Spicak, pujcime si mistni Kony Stinky i s brnenim a integralkou..

        0 0
      • friblos  

        na Ještěd stačí 140mm úplně v pohodě, sám mám to samé a jezdím tam každou chvilku. Sice si to neužiješ jako na DH ale zajezdit jde solidně

        0 0
      • mr.antik  

        Tak na tom kole sjedeš už dost, ale pomalu :-)

        0 0
        • friblos  

          to MR.ANTIK to je jasny že se to nevyrovna sjezdaku, ale jde to taky a když nejsou prachy na dvě tak je to docela dobrá volba. Do Rokytnice bereš kolo nebo se jedete jenom podívat.

          0 0
      • kesu  

        zrovna tu integralu a paterka bych si vzal..nicmene na 140/140 to dáš

        0 0
    • kloubik  

      O víkendu jsem řešil stejnou věc…nakonec jsem nechal SPD a bez problémů s výjimkou dvou věcí. Trochu jsem se bál v prudkých pomalých technických sjezdech, jestli se stihnu vycvaknout kdybych se nějak zaseknul a někam přepadával – naštěstí OK :-) A pak věc, která mi vadila asi víc – občas jsem si vycvaknul jednu nohu před rychlou zatáčkou se sypkým povrchem abych nelehnul kdyby mi ulítnul předek nebo zadek (měl jsem hlavně na zadku blbou gumu, původně jsem měl v plánu do bikeparku nezavítat) a pak byl někdy problém se nacvaknout zpátky, pokud vjedeš hned do nějaký obtížnější nebo kamenitý pasáže, kde kolo lítá po kamenech a prostě se nemůžeš trefit…a nenacvaklá bota na SPD moc nedrží a bylo to o hubu.....z to­hodle důvody chci zkusit platformy… Možná byl kompromis SPDčka s rámečkem, něco jako Shimano PD-M647, kde se můžeš o pedál opřít a bude to držet asi i nenacvaklej.

      Skoky přesně jak píše Hanz jsou většinou lavice, takže potřeba zahazovat kolo v letu není moc na místě a s SPD jsem se cítil bezpečněji při dopadech.

       
      0 0
      • Debustrol  

        Jestli seš na SPD zvyklej, tak vůbec nic nereš a nech si je tam. Lepší si tam nechat na co seš zvyklej než se zbytečně trápit na něčem „novym“. Jinak Špičák je přesně jak píše Hanz, zvlášť dole jsou asi 4 lavice – na učení ideál.

        0 0
      • pitos  

        Určitě by měl vzít na co je zvyklý,případně oboje na vyzkoušení(což si myslím že by bylo ideální).

        To cos napsal ohledně stíženého nástupu do nášlapu po např. nuceném vystoupení mi vadilo také.Vlastně nástup kdykoli v obtížném terénu je proti platformě vždy horší a byl to jeden z důvodu proč jsem začal nášlapy střídat s platformou(vozil jsem sjezdové CB Mallety a dříve i normální XC nášlap více typů)Jinak jsem s nášlapy nikdy problémy neměl.Do té doby jsem používal platformu hlavně na street a učení se správné techniky na biku,což s nášlapy jde imho daleko hůře.

        Dnes jezdím na platformě už i XC,zjistil jsem že mě ježdění bez ukotvené nohy baví daleko více a člověk se tak naučí lepší kontroly nad bikem.Navíc mě absence nášlapu nijak při jízdě neomezuje.

        0 0
      • MlokCZ  

        Pak to asi jedině řešit tak, že tu zatáčku pojedeš pomaleji a opatrněji a nebudeš vycvakávat.

        0 0
        • mr.antik  

          Lepší je naučit se na platformách, posunout svoje možnosti dál a za čas jseš v klidu i na spd.

          0 0
          • MlokCZ  

            Jasně, ale to je dlouhodobá záležitost. Já to myslel jako nejlepší možnost v danou chvíli.

            0 0
    • KRAJIC  

      Vem to, na co jsi zvyklý.

      0 0
    • dancing dog  

      Zkus vzít todle a oboje boty .-) a napoprvé vyzkousíš oboje a uvidíš, co Ti bude vyhovovat a už se pak podle toho zařídíš..mě to vyřešilo problém MTB vs city bike…sice něco jinýho, než bikepark, ale proč to nezkusit, ne?

      0 0
      • ZuzicK  

        Tak tohle není dobrá rada, na tomhle absolutně nedrží bota! Tzn. v terénu na zabití.

        0 0
      • Blade  

        Tak si v tom napřed zkus něco jinýho, než to tvoje „city“ a pak to doporučuj do terénu, natož do bikeparku. Jak píše ZuzicK.

        0 0
        • dancing dog  

           se hned nečertěte… city sem nemyslel ani tak ježdění po chodníku, jako spíš ježdění v civilním oblečení včetně bot, tady ve varech to fakt moc není o rovnejch černejch cyklostezkách­..i přes les, jsou tam cenné zkratky u nás přímo ve městě a někdy i pořádný traily, nad kolonádou určitě..a že nedrží? mno, bych tak úplně neřekl, narozdíl od toho, že bych řekl že sem na tom v terénu najel určitě víc než Ty, ale Ty jsi zase na 2.stranu tak trochu jeden z úplně nejchytřejších, vlastně Bůh, nebo jak to říkáš…v rámci objektivity je fakt, že to asi chce trocha zvyk…

          no tak na park asi fakt ne, uznávám, a nemám s tím problém , dá se říct, že sem „moudrý muž“, narozdíl od někoho…

          muhehe

          0 0
      • Radek Broz  

        S nim chceš pak pokecat v nemocnici, že jo?:)

        0 0
        • pepek  

          :-))

          0 0
        • dancing dog  

          No, tak upřímně- tahle úplně zbytečná diskuse vznikla jen z toho, že můj příspěvek měl končit tim, čím končí ten Tvůj, ale když už se to tak vyvinulo, tak proč nezabít trocha času v pakárně o službě, ne? :)

          Jak je? Co prázdniny, chýlí se, co? Kish, kish

          0 0
          • Radek Broz  

            Já se v tý škole téměř neukazuju, takže tohe nepocítím… A třeba teď ještě pracuju, což vyvrací domněnky o mém nicnedělání;)

            0 0
            • dancing dog  

              já přeci netvrdím, že sem se domníval, že nemáš ruce plný mozolů .-)

              0 0
      • Maynard  

        jo! tohle je v kombinaci s jarmilkama přímo ideální na ježdění v bikeparku:-D…

        0 0
    • Zyxel  

      vzal bych tenisky,občas je lepší když to kolo ulítne :)

      já byl  v tomhle bikeparku s polu skámošem cca před 3 rokama takhle poprví.

      A kamarád jel domů napřed v sanitce,při prvním skokánu :D …jinak je to tam super!

      0 0
    • Vhalasta  

      Tak s platformama by se mu to asi nestalo: tu

      0 0
      • Pedro404  

        Ty vole, to nechápu.

        0 0
        • Mr.Duck  

          Já hlavně nechápu, co to má společnýho s bikeparkem ;(

          0 0
          • Pedro404  

            Je fakt že v bikeparkách asi vodní příkopy nejsou:)

            0 0
            • pepek  

              Díra na trhu? :-)

              0 0
              • Pedro404  

                Já se nemůžu rozhodnout jestli by nějaká hlubší vodní plocha pod lávkou byla motivací k přejezdu nebo spíš uklidnění, že si při pádu nerozbiješ hubu. Asi by záleželo na vejšce lávky, ale bajka bych si moc namočit nechtěl.

                0 0
                • Mr.Duck  

                  To máš jak když sprchne. Ne nadarmo se skáče do vody, že když to zprasíš, tak to přecejenom bolí míň jak na hlínu, v horšim případě na dřevo. Osobně bych si to určitě rád zkusil, i když bych nedal ani X-up nebo tejbla, ačkolif kdo ví ) A když sme tu na Točný měli pod dropem „jezírko“, tak mě to motivovalo nejvíc, jako že skáču hroznej gap žejo, když vlastně přeletim takovou vodní plochu!

                  0 0
                  • Pedro404  

                    By mě celkem zajímalo jak kolo snáší ponoření do vody, selskej rozum mi řiká, že veškerý ložiska musí jít úplně do hajzlu i kdyby tam bylo vazelíny habaděj, ale v praxi to vyzkoušený nemam.

                    0 0
                    • Mr.Duck  

                      Řek bych, že jízda v dešti bude horší. Přece jenom při jízdě se do pohyblivejch částí ta voda a bordel dostane jednodušejc, než když to ponoříš a dál s tim nijak významně nehejbeš. Otázkou je ten náraz, kterej bude pod většim tlakem než ti nabídne kdejaká wapka, ale zas jich moc nepude přímo na ložiska, za předpokladu že kola pudou do vody první.

                      0 0
            • Mr.Duck  

              No když sem byl na špičáku asi 2 tejdny zpátky tak sem si tim zrovna jistej nebyl, i když to byla celá trať spíš jeden bahenní příkop )

              0 0
          • Vhalasta  

            jen se mi nechtělo zakládat nové téma.

            A evidentně tam hoši měli jinou představu o bike parku než ty (nebo my).

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.