• Kelib

    Ahoj

    Chystám se do Rakouska na bike a řeším otázku pojištění. Nebudeme jezdit žádnou divočinu, většinou šotolinové cyklostezky + jeden den chceme dát nějaký hřeben (s lanovkou nahoru).

    Od roku 2010 by v celé EU mělo fungovat jednotné pojištění – když budu v Rakousku, měl bych mít stejné podmínky jako rakušané. Stačí mi tedy české pojištění, nebo si mám raději zřídit cestovní s nějakou formou nebezpečných sportů?

    Dále se pak chystáme přesunout do Dolomit v Itálii a tam si zajít na 2 středně těžké ferraty. Mám si zřizovat pojištění kvůli tomu?

    Různé pojistné podmínky jsem četl (např. pojištění ke kreditní kartě u KB), a tam je třeba napsáno že se nevztahuje na jízdu na kole jinak než cykloturisticky. Co to ale přesně znamená tam uvedeno není.

    Na druhou stranu ferraty tam jsou výslovně z pojištění vyloučeny.

    0 0
    • jonti  

      Zdravotní pojištění ti na léčbu stačí, ale vrtulník v Alpách ti nezaplatí. Nějaké pojištění co kryje i ferraty bych si vzal.

      0 0
      • karliner  

        U ferat je ještě důležité jejich obtížnost. Extrémně těžké cesty jsou nepojistitelné. Nebo možná jsou, ale nevím kde.

        0 0
        • jonti  

          na to si prisel jak? je nekde v podminkach pojisteni, ze se to vztahuje na C, ale na D uz ne? nebo jak?

          0 0
          • krabica  

            Ano, některé pojišťovny to tak mají. Třeba Axa má v základu A, v rizikových B až E, u turistiky a raftingu to mají taky rozdělené.

            0 0
            • jonti  

              A není ani ferrata, úseky D jsou praktický v každé horské ferratě. Pokud to maji takhle tak v základu ferraty prostě nemají.

              0 0
        • alinceb  

          Alpenverein těžké ferraty nepojistí?

          0 0
          • karliner  

            Netušim. Možná jo.

            0 0
          • Zodiax  

            AV pojistí ferraty i případnou záchranu, nemusí ale nutně stačit na léčebné výlohy (tam je limit jen 10 000e). Většinou se kombinuje se standardním pojištěním, tedy co není hrazeno pojišťovnou v ČR, doplácí AV, ale může se stát, že pořád něco zbyde a to pak hradí člověk sám.

            Jednorázově se na ferraty pojišťuju u České pojišťovny, rizikové sporty. Mají ferraty, rozumné omezení výšky pro VHT i náročnější MTB.

            A bacha na radlery a chlast obecně ;)

            0 0
        • scret  

          to je ale blbost!

          0 0
          • Barak  

            Tvl vy jste dvojka. Alinceb reaguje na Karlinera, který píše, že o tom nic neví a ty na jeho dotaz reaguješ, že je to blbost…

            0 0
            • scret  

              asi na tom monitoru vidim uplne neco jinyho nez ty, jinak si to nedovedu vysvetlit…

              Ja reaguju na karlineruv post, o zadnem dotazu nemuze byt rec, ja tam teda otaznik fakt nevidim… ty jo?

              0 0
              • Barak  

                Máš recht, beru zpět. Na telefonu mi to přišlo, že reaguješ na alinceba. Sorry.

                0 0
              • karliner  

                Otázkou je, co myslíš že je blbost. Pokud to, že některé pojišťovny rozlišují obtížnost ferat a podle toho tě buď pojistí anebo ne (tedy nepojistí na E, a když budeš mít základ a proletíš se na jiné obtížnosti než A tak ti ukážou dlouhý nos..), tak to je jejich nabídka. Pokud ale myslíš, že blbost je mé tvrzení, tak není – viz třeba výše zmiňovaná AXA.

                0 0
                • scret  

                  kazdy rok jezdim na feraty a vetsina pojistoven nerozlisuje obtiznost – jednou je to zajistena cesta-ferata a fertig…

                  Samozrejme vyjimky jsou, jak jsi sam uvedl. Nicmene nerekl bych, ze je to pravidlem.

                  Omezeni obcas byva hlavne nadmorskou vyskou, limit byva ale tusim kolem 5000m.n.m. Takze s feratama se clovek v pohode vejde…

                  Co se tyka obtiznosti ferat, tak treba Seewand kl. je znacena jako E a kazdorocne tam vrtulnik lita pro i cechy a ani na zadnym foru jsem necetl, ze by nekomu pojistovna neproplatila letenku:)

                  0 0
    • rb  

      Pojistku bych si pořídil a určitě bych se po loňských zkušenostech vyhnul pojišťovně Uniqua!!

      0 0
      • Barak  

        Můžeš to trochu rozvést? Nějaké pojistky od nich mám. Dík.

        0 0
        • rb  

          Ňak sem neměl čas.Takže:loni v Rakousku měl syn ůraz.Nic hrozného,ale odvoz sanitkou a ošetření v nemocnici.

          Stalo se to v srpnu,faktura za ošetření byla ve schránce už když jsme se vrátili.Tak volám na pojiš´tovnu,že posílám fakturu,ok.Za zhruba 10 dnů přišla faktura za transport.Posílám na pojišťovnu,ok.

          Ošetření zaplatili někdy v říjnu.V tu dobu taky přišla první upomínka od rakouského červeného kříže.Posílám na pojišťovnu,bez reakce.....Volám tam,jo prověřujeme to atd…Druhá upomínka,tele­fony atd…

          No,nakonec se obtěžovali zaplatit blbých 90 euro až někdy v prosinci.

          Uniqua už opravdu ne!

          0 0
          • McBlacky  

            celkem divný. Já měl před lety allianz a neřešil jsem vůbec nic, ani to nechtěli vidět jen si opsali tu euro kartičku co ti dneska dá každá pojištovna v čr a hotovo. Sanitka 40km + ošetření.

            0 0
            • Barak  

              To, že ti přijde faktura do schránky je ale naprosto běžný postup. Je pak na tobě, abys to buď zaplatil ze svého nebo máš-li pojistku, předal k řešení své pojišťovně.

              Nebo jsi to myslel tak, že ty jsi po příjezdu do ČR už žádnou administrativu neřešil?

              0 0
              • McBlacky  

                nic jsem neřešil, oznámený čr pojištovně to bylo po telefonu a pak jsem vyplnil po návratu online formulář

                0 0
      • BlickM  

        já osobně se Uniqua taky budu vyhejbat, … pojištění zaměstnavatele v. ukradené kolo …

        0 0
      • Hroch obojzhivelnyj  

        Taky by me zajimalo.

        Tos nepotesil, pojistoval jsem se u nich protoze meli cyklistiku a rozumne hory v zakladu. Navedlo me na ne ze u nich mivala pojisteni adventura. Nikdy jsem ale nic neresil.

        0 0
    • alinceb  

      My se už několik let necháváme pojistit od Allianz. Nemají limit na léčebné výlohy a mají solidní krytí způsobené škody. A taky mají méně výjimek v rizikových činnostech.

      0 0
    • kocers  

      Pokud do hor, tak jedině Alpenverein. Platí na všechny sporty po celé Evropě, většinou sleva na ubytování (v horách), slevy v outdoor obchodech, vrtulník si pro tebe doletí (známá vyzkoušela), … Běžný pojištění mají myslim omezení i nadmořskou výškou. Alpenverein máš na celý rok za 1610,–, když bydlíte dva na stejné trvalé adrese, tak druhý to má za 1240,– (akorát, teď bys zaplatil plnou cenu a měl bys to „jen“ do konce roku). My teď třebas byli v Dolomitech a za 4 dny (tři polopenze) jsme z 2850,– co stálo pojištění ušetřily 2100,– na ubytku + kdybych neměl Alpenverein, tak bych musel nějaké pojištění udělat, takže za jeden výlet cena pojištění zpět.

      0 0
      • k3nyL  

        ++++9999

        Pokud chces bejt fakt v bezpeci, neresit nic co se tyka vrtulniku a podobnejch nesmyslu…,tak nic jineho nez nez alpenverein nema cenu. Sam ho mam a pouzivam. Pokazdy co ses na horach se to hodi… a je celkem jedno co za aktivitu. Navic bonusy v podobe slev apod… neplati jen v evrope, ale sou tam expedice skoro vsude po svete, takze je to dalsi bonus co se muze hodit. Jinak viz vejs…

        Pokud te zajima presne, jak a co se resi v pripade urazu, tak je tu tato anabaze typka co se rozsek na skialpech

        http://www.lezec.cz/clanky.php?…

        0 0
        • Barak  

          Jako dobry, ale pokud nekdo jede na jednu akci za rok, coz vypada na tauazeluv pripad, je to docela drahota. Myslim he se to da vyresit i beznou pojistkou.

          0 0
          • k3nyL  

            Mno jede na ferraty do Dolomit… vylez sem tam dost na to abych uz jen kuli tomu o nicem jinem nepremejslel… Ono to totiz neni jen v pripade urazu ale i primeho ohrozeni na zivote.. trebas mala nehoda nebo bourka na ferrate ..a vis ze si v klidu muzes zavolat zachranu. Byl jsem toho i svedkem pri jedny nehode a uplne ok. S necim jako pojisteni allianz nebo cp nebo cokoli jineho si ten komfort neumim predstavit. Zachranari se navic i primo ptaji jestli mas alpenverein, pac vi ze pokud ano nemusej se bat o handrkovani penez s pojistovnou a daji ti nalezity komfort. Chapu ze 1600 na rok neni zas tak moc + slevy. Nicmene nejsem zadnej pojistovak abych tady do nekoho tlacil ze si musi vzit tohle ;D

            0 0
            • Barak  

              Já osobně Alpenverein mám a už jsem ho i využil, když jsem letěl. Takže, i když nepočítám slevy na chatách, který jsou samozřejmě příjemný, tak se mi 1000× každoroční investice zaplatila. Ale myslím, že i na ferraty pro někoho, kdo jede jednou do roka, se dá dneska koupit levnější pojištění. Ale možná se od doby, kdy jsem to ještě řešil krátkodobými pojistkami nic moc na trhu nezměnilo.

              0 0
      • Zodiax  

        Bacha na to, ze AV je podle mě také limitované výškou (tuším 7000mnm?), ale na běžné túry bohatě stačí. A co hlavně, neplatí při soutěžních akcích apod., takže třeba závody v zahraničí tímhle nepokryjete.

        0 0
    • Rokro  

      Ahoj,

      jezdím cca 1× ročně na pár dní na ferraty a pojišťuji se u České pojišťovny. Ač mi tahle instituce není dvakrát sympatická, tak pojistné podmínky mají (nebo ještě předloni měli) takové, že se to na ferraty vztahovalo bez příplatku. Ferraty jsou vysokohorská turistika po značených cestách, není to vrcholový sport, není to závod, není to nějaké lezení s průvodcem, není to ve zvláště nebezpečných sportech a není to v extrémních nadmořských výškách (už nevím, jestli měli nějakou hranici, ale jestli jo, tak Dolomiti se pod ní s klidem vešly). Schválně mrkni na ty jejich podmínky.

      RoKro

      0 0
    • rasto  

      k te komercce, taky ji mam, tak me to zajímalo. pojisten nebudes v pripade, ze se zucastnis: „jízdě na kole v nebezpečném terénu neurčeném pro cykloturistiku nebo v místech, kde je jízda na kole zakázána“. ale moudry z toho nejsem…

      0 0
    • BlackMC  

      Zkus mrknout na csob poj https://app2.csobpoj.cz/…stoKalkulace

      ta ma verzi nebezpečné sporty. Používám to na freeride mimo značené trasy. Ale zkušenost s řešením poj.události zatím naštěstí nemám.

      0 0
      • RomanH  

        Taky. Vylozene tam maji uvedeno „sjíždění náročných terénů na kole“ i „alpinismus, skialpinismus, horolezectví v terénech do 5 000 m n. m. včetně“

        Akorat neni nikde zminka o vrtulniku, at uz ze ho v pripade potreby uhrani, ci ve vylukach.

        0 0
        • alinceb  

          Teď to řeším, protože zítra chceme na ferratu obtížnosti D, a ty podmínky se asi změnily, protože všechno, co píšete mají v nepojistitelných sportech…

          0 0
          • joska  

            Mas pravdu. Jeste zacatkem cervence jsem se pojistoval do alp a v pojsitnych podminkach mam v nebezpecnych sportech i skialpinismus a dalsi. K te zmene msuelo dojit, behem poslednich 14ti dnu. Nejake alternativy kde pojisti kola i skialpinismus.

            0 0
    • vlk123  

      Alpenverein!

      0 0
    • alinceb  

      Tak Allianz má v základních aktivitách ferraty stupně A, v rizikových jsou B a C (patří jsem mj. i DH MTB), od D jsou nepojistitelné. Rychle jsem to hodil do kalkulátoru a na 8 dni vč. rizikových aktivit to vychází na 600/os.

      Když nad tím tak přemýšlím, tak pokud pojedu na dovolenou 3–4 ročně na týden, tak už se vyplatí víc ten Alpenverein, i když nebudu lézt někde po skalách.

      0 0
      • AsiJura  

        Jak jsi přišel na to, že se to vztahuje na MTB DH? Já jsem to teď řešil a mají to ve výlukách.

        0 0
        • alinceb  

          No, asi je to otázka výkladu. „Sjezd na horských kolech“ mají v rizikových, ale v nepojistitelných „Fourcross“ nebo „Freeride, freestyle“. Asi by to pak bylo o dohadování.

          Já přes jejich linku kdysi řešil, jestli mě pojistí na SNB v parku a odpověď byla, že pokud je to vyznačená trať, tak ano a dokonce v základu. Ale jak teď koukám, tak už mají skoky na SNB v nepojistitel­ných…:(

          0 0
    • vlasto  

      Pokud se budes pohybovat v rakousku na vyznacenych MTB/Cyklo stezkach, tak budes mit stejne podminky jako rakusane. Staci tedy ceske pojisteni. Ve chvili kdy se vydas na kole na trail/sotolinu bez oznaceni pomuze jen vyse uvedeny Alpenverein, nebo ja pouzivam pripojisteni na extremni sporty u Allianz.

      0 0
    • Kelib  

      Díky všem za reakce.

      Nakonec vyhrálo pojištění od axy, na týden s nějakou aktuální kampaní (sleva 50%) asi za 250kč, v rizikových sportech jsou ferraty do obtížnosti E, veškerá cyklistika, výškový limit tam není uveden. Je tam i pojištění odpovědnosti za škodu a základní pojištění zavazadel (10tis).

      Ještě se na podzim chystám do Gruzie, ale i tak je pro mě toto výhodnější (pak to celosvětový pojištění je za cca podobnou cenu)

      Každopádně ten Alpenverein je rozhodně zajímavej, škoda že takhle necestuju častěji :)

      0 0
      • jonti  

        AV se ti vrati rychle, staci jeden vylet do Alp se spanim na chatach.

        0 0
        • scret  

          tak tak, treba nejaka skialpova tura po boudach…

          Kdo jezdi do alp treba i 2–3× rocne, tak AV je jednoznacne nejlepsi…

          0 0
      • Twen  

        Podívej se pro klid ještě, jestli tam máš hrazeny náklady na záchranou akci, do místa, kde se dostane sanitka. Nákl. na záchranou akci mají téměř všechny poj. vyjmuty nebo silně!!! limitovány ( vrtulník je sakra drahej)

        0 0
    • TheIF  

      Pro ty kdo jezdí casteji nekam ven tak urcite Alpenverein

      Uz vidím bezne pojistovny jak se cukaji i kvuli mensím blbostem a ne:

      Otázka 3

      Cyklista jede na horském kole po lesní cestě, kde je přístup cyklistům zakázán. Dojde k nehodě a zranění, musí být organizována záchranná akce. Jsou výdaje na záchranu hrazeny z pojištění, které je součástí členství v AV?

      Odpověď

      Ano, pokud nebyl cyklista pod vlivem alkoholu nebo drog.

      FAQ

      Je tam myslím sice spoluucast 70ecek. Hodí se prevoz pri zranení ze zahranicí do CR. To vám bezna zdravotní pojistka nekryje !!! Pojistnou udalost lze resit pres ALPY.cz. Nic jsem nenechal prekladat… Tahani prachu z VZP (nejdriv uplatnuje u své pojistovny a az pote u OEAV) hromada kecu a cekani a nic neproplaceno. OEAV tyden od podaní prachy na ucte :-)

      Navíc bonus muzete v Tatrach skoro kdekoliv :-) Protoze jste uz registrovaným „horolezcem“ OEAV je v UIAA. TANAPtákovi jen zamaváte kartickou.

      0 0
    • mirorek2  

      Oživím téma, chystáme se s bandou na týden do Saalbachu, jaké pojištění doporučíte? MTB sjezd je u mnohých pojišťoven vyloučen a na zbylé (axa, cp, uniqa, evropská…) se dočítám jen totálně negativní recenze, problémy při plnění atd.

      0 0
      • Pan.Fazole  

        Přidám zkušenost : trefil sem na gardě ksichtem šutr. Bylo to někde vysoko, dojel sem do Arca do nemocnice na pohotovost a tam je alpenverein vůbec nezajímal a na modrou VZP kartu mně pěkně zaštrikovali. Co jsem byl v Saalbachu, tak tam lítá vrtulník přes den celkem dost. To bych hlavně v tom pojištění hlídal, aby tam byl vrtulník. Alpenverein je v tomhle jistota. Od axy jsem párkrát si dělal pojištění, ale nikdy se mi nic nestalo tak nevím.

        0 0
      • šimlos  

        Jedině AV, v horách musíš počítat v případě úrazu s transportem do nemocnice vrtulníkem.

        0 0
        • zdenek  

          Kromě AV lze i úrazové pojištění, ale je třeba zkontrolovat výluky.

          0 0
          • Barak  

            Úrazové pojištění? Zkus jim preposlat fakturu za vrtulnik… Zaplati ti odškodnění za úraz, pripadne něco za pobyt v nemocnici a pracovní neschopnost, nedejboze trvale následky. Ale na hrazení nákladů na léčbu a případný převoz vrtulníkem či pátrací, záchrannou akci, na to musíš být zvlášť pojištěn.

            0 0
            • zdenek  

              Tak to jsi dost mimo. Na rozdíl od tebe nepíšu na základě dojmů, ale konkrétní zkušeností. Vrtulník proplatili, i když k úrazu přímo nedošlo, ale hrozilo jeho riziko.

              0 0
              • Barak  

                A co jsi měl za úrazové pojištění?

                Edit: právě píšu taky na základě osobní zkušenosti.

                0 0
                • zdenek  

                  Roční od ČP (balíček Cestovatel).

                  Ještě je jedna alternativa k AV. Když jsem to porovnával, vycházelo to levněji:

                  http://www.bergrettung-salzburg.at/…erer-werden/

                  0 0
                  • Barak  

                    Ok, takže cestovní pojištění. A jsme doma.

                    0 0
                    • zdenek  

                      „… zahrnuje pojištění úrazů a asistence…“

                      0 0
                      • Barak  

                        Kdybys napsal rovnou, že jde o cestovní pojištění s úrazovou a asisteční složkou, mohli jsme si ušetřit spoustu příspěvků. Pod pojmem „úrazové pojištění“ se prostě míní něco jiného.

                        0 0
        • Auditor  

          Takže jedině AV?

          A je nějaký tip, lvůli pár dnům (Saalbach) s kolem v AUT, jaké pojištění aby to pokrylo případné náklady na pomoc?

          0 0
          • tom xtr  

            Jestli se ptáš jaké pojištění v rámci AV, pak je jediná možnost, a to zaplatit roční členství v klubu AV – tímto je pojištění sjednáno automaticky jako součást členství. Jiná možnost (tedy ještě kromě rodinného členství) řekl bych není.

            0 0
            • tom xtr  

              Ještě doplním: AV je hodnoceno jako nejlepší pojištění na extrémní sporty (vyjma sportů ve vzduchu – na to to není), typicky skialp, jakýkoliv freeride mimo sjezdovky, mtb mimo oficiální trasy. Naopak se podle mne moc nehodí jako úplná náhrada běžného cestovního pojištění – z toho důvodu mám obojí (AV + cestovní s dostatečnými limity).

              0 0
              • krabica  

                +1 Přesně tak, základní AV má limit jen 10 000 éček, což je dost málo na vážný úraz, ale zase je super na transport…

                0 0
            • Auditor  

              Nn, myslel jsem jestli něco pokryje případné problémy (transport vrtulníkem apod) krom AV. Letos tam fakt budu asi jen 4–5 dnu …

              0 0
          • mirorek2  

            Nakonec jsme se s bandou všichni shodli na axe, cest. pojištění nejvyšší co měli + rizikové sporty

            na 8 dní to vyšlo s nějakým kuponem na 630 na osobu

            AV jsme nestihli, i když působí nejlépe…

            0 0
    • PH15  

      Já mám velmi dobré zkušenosti s pojištěním od ERGO s připojištěním na adrenalinové spor­ty

      0 0
    • Lukecz  

      Alpenverein poslední roky docela snižuje pojistné limity, dnes mi přijde nevýhodnější ČHS Trio (https://www.horosvaz.cz/chs-trio/). Stojí to podobně a člověk získá členství v ČHS (a tím přispívá na údržbu skal a jištění v ČR, získá slevy na Slovenských chatách apod.) + cestovní pojistění od UNIQA + kartičku Slovinského Alpenverein (tj. stejné výhody/slevy jako OEAV + členství ve Slovinském horolezeckém svazu).

      Kamarád se pokusil o srovnání obou produktů http://m-lidr.cz/…alpenverein/

      0 0
    • Smazaný účet  

      Kua ty pojistky, to je děs :-O

      0 0
    • Martinek477  

      A necháváte si poradit od pojišťoven nebo vyhledáváte na srovnávačích na internetu? Já koukal na www.srovnator.cz a ceny zajímavé, jen by mě zajímalo, jestli když jezdím jen rekreačně, musím mít také připojištěny adrenalinové sporty? Naštěstí se mi nikdy nic nestalo, tak abych věděl – letos jedeme s manželkou do Toskánska, tak to pro mě je i aktuální. Díky

      0 0
      • jIrI___  

        Srovnator důrazně nedoporučuju, je to asi nejhorší a i nejdražší srovnávač, na který jsem narazil.

        0 0
      • Slavik  

        Alpenverein – neřešíš a jezdíš, lezeš, sjíždíš, padáš, chodíš. A když se zadaří, tak i letíš… :-)

        0 0
        • scota  

          A hlavně taky slevy na horské chaty, takže pokud vyrazíš min. 2× do roka do Alp tak to to skoro zaplatí.

          Jo a co se týká Axa asistence tak letos jsem s ní musel řešil nezaviněnou havárii v autě a děs běs.

          0 0
      • Esi  

        Tak asi úplně nezálaží na tam jak jezdíš jako spíš kde, pokud se budeš pohybovat po šotolinových cestách a cyklostezkách tak ti stačí turistické pojištění a zkontrolovat že tam je jízda na kole jako pojištěný sport. Pokud budeš někde blbnout v bikeparku a nebo na nějakých horských cestách a freeride tak bych přibalil navíc Alpenverein. to je jako s lyžováním, pokud lyžuješ na upravené sjezdovce tak ti stačí turistické pojištění…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.