Pohodlné sedlo pro prdelaté - BBB vs Specialized

110 nepřečtených
  • Klára2

    Ahoj,

    po mnoha hodinách strávených pátráním na netu se chci optat ještě tady, jestli někdo náhodou neřešil stejný problém.

    Úvod: Dříve jsem na kole jezdila poměrně pravidelně, párkrát týdně, ale jen kratší trasy, o víkendu nějaký ten výlet do max. 20 km. Pak byla pauza, v níž mé tělo a zejména sedací partie nabraly úctyhodných rozměrů a tedy upřímně mám teď fest problém objevit sedlo, které by mne sneslo, aniž bych si připadala jako na pranýři. Mám cca 110 kg, tak nějak tedy logicky inklinuji k sedlům širším, ale od širokého sedla jsem přešla na ještě širší, gelové s dírou i bez díry, ale stále je to pro mne utrpění. Stydká kost úplně v pohodě, ani náznak problému, ale sedací kosti jsou peklo.

    Ráda bych teď jezdila pravidelně o víkendu, možná časem i přes týden (až bude víc světla). Předpokládám kratší vzdálenosti do 15 km. Kvůli zádům mi odmala vyhovuje hodně vzpřímené posazení, navíc mám na řidítka cca 9 kg zátěž koše se psem, což vzpřímenému posezu také nahrává. Mám trekové kolo, jezdím lehké terény typu „lesní cesta“.

    Po hodně intenzivních pátráních na netu jsem došla ke dvěma favoritům – BBB Comfortplus XL a Specialized Expedition. Momentálně jsem ve fázi, že hledám v Praze prodejnu, kde bych mohla oba modely přímo vyzkoušet, ale určitě bych velmi ocenila, pokud někdo řešil obdobný problém a pořizoval právě tyhle modely (nebo obdobné pro prdelaté od těchto dvou značek) a mohl se podělit o jeho zkušenosti, co nabral právě časem po nějaké době používání.

    A pokud by se tu našel někdo, kdo má osobní zkušenost s oběma typy, třeba přecházel od jednoho ke druhému, moc prosím, podělte se o zkušenosti. Předem moc díky.

    0 0
    • Chlebovnik  

      Šířka sedla nemá nic společného s tím, jak je člověk nakynutý, ale s tím, jak široko od sebe mu narostly sedací kosti. Takže šup do cykloobchodu a změřit.

      0 0
      • tromboonen  

        Jo, to je pravda, ale pro hodne vzprimeny posed to neplati.. pak uz nastupuje pohovka a priznejme si pri 20 km vyjizdkach se to moc nepozna.. asi bych zkusil nejake levne siroke a az po rozjeti a vylepseni posedu zkoumal sirku a tvar… ty kosti samotne ne vzdy vse vyresi..

        0 0
      • mr.antik  

        pokud bych si na stávající sedlo, které mám v rámci možností pohodlné, vzal 40kg baťoh, nevydržim sedět ani 5 minut… takže větší rozklad síly je potřeba… zkoušení sedel nabízí pokud vím jen Spešl a WTB..

        0 0
      • Klára2  

        Měření šířky sedacích kostí jsem našla třeba v Radotíně, nicméně jaksi nemají ani jedno z těch mnou preferovaných sedel. Tak mi přišlo trochu blbé jít se k nim změřit, pak poděkovat a jít sedlo koupit jinam.

        0 0
        • tromboonen  

          Spesl o tom nerad mluvi, ale da se to udelat i doma: https://www.youtube.com/watch?…

          A zatim prevlada nazor, ze pro vzprimenejsi posed a vetsi zatizeny by ta sirka stejne mohla/mela byt vetsi nez Ti vyjde z mereni, to je delane na sportovni posed, kde se sedlo dotyka kosti trochu jinde a taky vaha je vic rozlozena (cast jde na riditka)..

          Treba muj otec, 70, nadvahu mena, ale jezdi na crosovym kole pomerne vzprimene a taky ma sirsi sedlo, pri jeho najezdu neni problem ze by ta sirka vadila.. si to proste vyzkousej s nejakym levnym ne prilis mekkym sirsim sedlem a uvidis

          0 0
          • Klára2  

            Vidíš, to jsi mi skvěle připomenul, že jsem se také chtěla optat na měkkost. Existuje nějaká stupnice, dle které by se dalo sedlo zakategorizovat, jak moc je měkké? Protože třeba to moje současné gelové mi přijde dost měkké. Když jsem se teď aktuálně dívala, právě při tomto hledání, tak třeba Specialized uvádí „kategorii výstelky“, ale zase – nezdá se, že by to byl nějaký obecný parametr srovnatelný napříč značkami.

            To domácí měření určitě vyzkouším, díky za link.

            0 0
            • tromboonen  

              Stupnice existuje, ale je individualni, meri se pohmatem… moc resis, sedlo se vetsinou vybira dlouhodobym zkousenim, Spesl tam vnesl ty ruzne sirky a jejich mereni, ne ze by to byl jeho vynalez.. na 20 km vyjizdky v posedu pani radova je to vice mene jedno, siroke sedlo samo o sobe da slusnou oporu, hodne mekke/polstrovane by se mozna prizpusobilo a koncentrovalo dotyk do dvou bodu…

              0 0
            • Prazak0  

              S gelovými sedli mám dost mizernou zkušenost. V určitém místě to spíš jaksi plave, ale vždycky ten gel se nějak uvolnil a ze sedla začal vylézat. Já mám radši sedlo ne gelové, ale aby bylo trošku měkké – zvl tam, kde na to člověk dosedá. Nemyslím teda tu plochu v širší části, ale oblast, kde se dotýká perineum a přilehlé oblasti. Tam by to chtělo oblý tvar a na omak měkké. Asi nejdřív zkusit nějaké levné sedlo, může se na něm sedět docela dobře, akorát že bude třeba dosti těžké. Pak ho třeba vyměnit, když člověk trošku ví, co chce, tvarově podobné, ale kvalitnější provedení. Ale asi to tak je, že než se člověk trefí, tak koupí 2–3 sedla, než mu to sedne.

              0 0
        • 01carbon  

          Se domnívám, že v Radotíně (Ski Bike) budou mít nějaká tetovací sedla na vyzkoušení, zapůjčení.

          0 0
          • tromboonen  

            Tetovací sedla? Jako že jedeš na vostro a ze sedla se Ti na zadek obtiskne tetování? Na co ti kluci ze Spešlu ještě nepřijdou :)

            0 0
            • 01carbon  

              Jedno písmenko a jak pobaví. Ještě nápad – mladší to možná nebudou znát ale strčit si před jízdou pod gatě kopírák (pozor na správnou orientaci). :-))

              0 0
    • jonti  

      Přítelkyně to hodně řešila, Specialized ani Fyzik neseděl, ale nejlíp vyhovuje levné sedlo http://www.kupkolo.cz/…-plush_z242/

      0 0
    • oddie  

      Mám doma nějaké široké měkké křeslo z městského kola, klidně zapůjčím k vyzkoušení.

      0 0
      • mr.antik  

        taky se mi válí doma něco takového od Giantu, sedlo je ještě uloženo na dvou gumových blocích

        http://www.funes.sk/…-600x600.jpg

        klidně přenechám zadarmo, za podmínky že tazatelka do roka zhubne aspoň 20 kilo…

        0 0
        • Klára2  

          Pokud se mi nepovede najít nic vyhovujícího, a ty bys byl pak případně ochotný mi sedlo na kraťoučko jen půjčit na vyzkoušení, byla bych moc ráda. Investice do sedla pro mne není problém, jen mám holt problémy s tím výběrem a několikrát už jsem sáhla vedle. Tak to teď zkouším trochu důkladněji. S trochou štěstí a poradách tady nicméně fakt doufám, že se mi povede do týdne tu moji sedlovou anabázi vyřešit.

          S tím hubnutím díky za nabídku, ale nebudu (a nemůžu) nikdy nic takového slíbit. Mám závažné problémy se štítnou žlázou a moje váha je bohužel přímý důsledek. Nicméně tak nějak je nesmiřuju s vyhlídkou na kynutí a nicnedělání, takže se snažím co nejvíc hýbat, denně cvičím, v létě hodně plavu a od jara plánuju právě začít konečně znova víc jezdit. Špeky mne samozřejmě štvou, koneckonců krom plavání mi přijde jakýkoliv sport s nimi výrazně těžší, ale snažím se aspoň o to, aby se to tělo samo co možná nejlíp uneslo a nebylo rozkydlé.

          0 0
          • Prazak0  

            Když budeš pilně jezdit, tak zhubneš zcela určitě. Ale člověk by měl hubnost pro sebe, ne že to slibuje ostatním. Plavání na hubnutí moc není. Nedávno jsem koukal na jednu plavkyni a ta hubená fakt nebyla, mírně řečeno.

            0 0
            • mr.antik  

              ale je… akorát je po něm neúměrně velký hlad

              0 0
            • Klára2  

              V mládí jsem závodně plavala, tak proto. Krom toho při pohybu ve vodě tělo ta nadměrná váha prostě nehuntuje, což je super.

              0 0
              • Prazak0  

                Plavání je určitě skvělá věc a pro lidi s větší váhou je to ideální pohyb, stokrát lepší než třeba běh. Potom bych řek, že kdo má kondici z jednoho sportu, tak bude dělat pokroky i v jiném sportu. U toho kola bych prostě čekal rychlejší pokroky než u lidí, co nikdy nesportovali.

                0 0
                • jirkous3  

                  Plavání je skvělé ale na hubnutí opravdu jen doplňkové – mám to vyzkoušeno. Nejde ani tak o výdej energie, ale o dobu trvání. Plavat intenzivně hodinu v kuse dá docela zabrat i zkušenému plavci, a ne hubnutí je ideální právě až ten delší čas. Osobně se mi nejvíce na hubnutí osvědčil nordic walking, ale chce to pravidelně tak 2–3 hodinové svižné treky.

                  0 0
                  • GrumpySmurf  

                    Tenhle nazor fakt nepochopim, uz bylo vice nez dostatecne dokazano, ze k hubnuti clovek nemusi stravit hodiny v nizky tepovce, ale ze kratke a intenzivni treninky funguji stejne tak dobre, neli lepe.. Jedinej problem je, ze bolej …

                    0 0
                    • jirkous3  

                      Nevím co bylo prokázáno, já takové věci nečtu. Tohle mám z osobních zkušeností, shodil jsem 50 kg, takže věř tomu, že jich mám hodně. Krátké tréningy byly úplně nanic, po nich má člověk akorát velký hlad. Nejlepší je dlouhodobá zátěž a když má už člověk trochu kondici, tak to občas proložit nějakou vyšší tepovkou. Mně se třeba osvědčilo NW prostřídat třeba po hodince s krátkým během, ale na to už člověk musí mít opravdu něco nasportováno.

                      0 0
                      • GrumpySmurf  

                        Inu dobra,.. Zkusenosti takove nastesti nemam a sem porad jeste mladoch, abych se prel..

                        Plavani mozna neni nejidealnejsi sport, ale to pouze proto, ze je slozitejsi pro cloveka bez rozumne techniky tu praci ve vode zanechat…

                        Pokud Klara skutecne zavodne plavala, a ne jen se chodila 2× v tejdnu koupat (ano, i tomu se nekde rika zavodni plavani), tak bych plavani smele doporucil. Sama uz vi jak voda dokaze bolet a oproti mnohym jinym aktivitam, plavani telo zamestnava cele + pomuze i svalum, co zapomela ze ma.. :d

                        Jen teda bych doopravdy urgoval za sepsani alespon kostry treninku a od te se odpichnout.. Odplavat si 1h tempo je fakt na palici a vetsina z nas, bez bice nad hlavou na to proste nema moral..

                        0 0
                        • jirkous3  

                          Naprosto souhlasím. Plavání je navíc skvělé i na trénování správného dýchání. Sepsání tréningů bych taky doporučil. Mně se osvědčilo zapisovat si jak jídlo, tak i sportování na webu kaloricketabul­ky.cz. Ono to může vypadat zbytečně, ale člověka to opravdu přinutí se více zamyslet v širších souvislostech. Pravda ale je, že se špatně fungující štítnou žlázou je to ještě mnohem těžší, tím jsem si taky procházím. Tam, kde jinému stačí se trochu hýbat, musí být člověk k sobě velmi tvrdý. Ale jde to, chce to zatnout zuby a nenechat se zviklat. Důležitá je i dobrá mysl.

                          0 0
                          • mr.antik  

                            ta štítná žláza se dá léčit, známá to měla taky za sebou a dost jí to pomohlo – jak co se týká tloušťky tak i jinak

                            0 0
                        • Klára2  

                          Hele, díky za rady s tréningem i štítnou žlázou, ale narovinu přiznám, že to první si stejně víceméně udělám podle svých vlastních zkušeností, prostě „co mi dělá dobře“ a to druhé nechávám lékařům. V mém případě problémy nejsou léčitelné, respektive onemocnění štítné žlázy jsou dvě – hypofunkce (která se dá léčit, respektive do sebe cpát hormony v tabletkách) a chronický zánět (který se dá v některých případech usměrňovat, u mne zatím moc ne). Vyoperovat mi tu štítnou žlázu mohou, ale je u mne kvůli nějakým cystám a hlasivkám poměrně vysoký předpoklad komplikací, který v tuto chvíli nejsem prostě ochotna podstoupit. Podrobněji rozpitvávat to nechci, to mi přijde dost osobní.

                          Když mi na počátku léčby endokrinolog napsal do karty, že „při ideální reakci na léčbu by mohlo dojít k zastavení narůstání váhy“, taky jsem si nafrněně myslela cosi o tom, že já nejenže se nebudu přifukovat, ale pochopitelně zhubnu, jen prostě budu brát ty léky, co mi dal a cvičit. O x let později jsem z té nafrněnosti vyrostla a uznávám, že jen o silné vůli a cvičení to není. Těžko se to vysvětluje, dokud si to někdo neprožije na vlastním těle. Myslím, že založením nejsem sportovec, i když jsem prakticky půlku dětství strávila v bazénu. Nemám ambice jet „až na doraz“, posilovny z duše nesnáším a třeba při míčových sportech jsem nebezpečná nejen sobě, ale i širokému okolí.

                          Trvalo mi léta smířit se s mojí postavou, takže upřímně díky za všechny rady druhu co a jak mám dělat, ale z druhé strany je to vážně něco docela jiného a nedá se to aplikovat na každého. Já to beru tak, že ano, jsem tlustá, ba obézní. Berme to, jak to je a nazávejme věci pravými jmény. Nikdy jsem se neschovávala za fráze typu „oplácaná“, „mám těžké kosti“, apod. Ale neznamená to, že to své tělo nechám jen v podobě koule tuku. Ráda se hýbu, ráda jsem venku, nemám ráda pocit fyzického omezení. Proto denně cvičím, proto své tělo (byť to na něm fakt není moc vidět) držím i pod těmi špeky ve slušné kondici. Cvičím si po svém, tak, jak mi to vyhovuje, jak často mi to vyhovuje (a můžete mi věřit, že když necvičím denně, to tělo si o to umí setsakra říct) a hlavně z čeho zaznamenávám pozitivní výsledky. V dvojnásobným tělesným objemem je těžší vybrat druh cvičení, ale jde to. Když musí tělo nést tolik navíc, snažím se ho aspoň posílit tam, kde to jde. Tedy základem hlavně páteř, kolena – tohle kdybych denně neprocvičovala, myslím, že by to byl kámen úrazu. Naopak jsem se velmi prakticky poučila, že přemíra posilování břicha se může i vymstít a zvládla jsem si (vlastní blbostí a tendencí aspoň jednou opravdu „na doraz“) vyrobit zrovna nedávno kýlu.

                          Obrovskou výhodu mám ale v tom, že od přírody nesnáším těžká jídla, třeba tučné kousky masa nebo takovou opečenou klobásu bych nepozřela ani násilím a nemám tendence se přežírat ani tláskat sladkostmi. Takže co se zdravotního stylu týče, mám rozhodně čisté svědomí. Poslední cca 1,5 roku se mi daří váhu alespoň udržet. Takže pokud se průběžně nějak povede lékařům ukočírovat moji štítnou žlázu, moje váha by určitě měla jít dolů. Ale základ bohužel skutečně je ta štítná žláza. Do té doby hodlám své tělo udržovat v tak slušné kondici, jak jen to bude možné. Proto chci zase znova jezdit, i když víceméně jen pro radost, na žádné extra výkony to nebude, to je mi jasné. Ale každý druh pohybu je pro moje tělo dobrý.

                          Vůbec jsem neměla v úmyslu sepisovat tenhle endokrinologický elaborát, jen mi přišlo, že se mi byť v dobrém mnozí snažíte poradit s něčím, co mám buď už pořešeno dlouhodobým zkoušením co a jak funguje (byť pravda, někdy metodou pokus-omyl) nebo jsou to rady na mne těžko aplikovatelné. Narovinu přiznávám, že žádný tréningový plán nemám a netoužím po něm. Možná to v očích některých z vás je chyba, u mne je to zkušenost s tím, co mi vyhovuje, jakým stylem žiju, co pro mne cvičení znamená. To ale neznamená, že jen doma kynu, nehýbu se a sebelituju se, ačkoliv to je ten naprosto klasický prototyp chování, který při pohledu na mne asi napadne každého, takže pánové věřte, že jste alespoň ušetřeni o ten vizuální dojem:-D

                          Zpět k tématu: dnes se jdu podívat do dvou cykloprodejen a v autě už mám i ten kartón na změření. Takže rozhodně nezahálím. Čubě jsem objednala krásný nový velký koš na řídítka, aby se jí se mnou jezdilo pohodlně. Docela mne štve, že má být o víkendu tak hnusně, ale kdyby to jen trochu šlo, tak mezi prořezáváním stromů a vybíráním kachliček v Siku (což je víkendový plán na chalupu), chtěla bych kolo vytáhnout aspoň na úplně krátkou projížďku se všemi sedly, které na chalupě najdu. Máte pravdu v tom, že na tom tvaru hodně záleží, tak mi přijde možná nejjednodušší vybrat z nich to, co mi sedne nejvíc a klidně ho i vzít někam do cykloprodejny pro porovnání. V skrytu duše jen doufám, že to nebude to pravěké ze stařičkého kole ověšeného pavučinami, které je patrně ještě starší než já a momentálně sedí kdesi ve stodole. To by na mě v té prodejně koukali asi dost divně.

                          0 0
                          • jirkous3  

                            Ony ty naše „rady“ ohledně hubnutí byly spíše takové plácání mezi námi. Doufám, že se Tě nedotkly. Ale když jsi vzpomněla to stařičké sedlo, ono to není úplně od věci. Dříve se používala kožená sedla a ta se časem zadnici dokázala dokonale přizpůsobit. Pak už nikdy netlačila. Myslím, že dodnes taková sedla děla firmy Broks, ale jsou šíleně drahá. Nicméně údajně vydrží neuvěřitelně dlouho.

                            0 0
                            • Klára2  

                              Neboj, vůbec nedotkly. spíš jsem cítila potřebu to trochu vysvětlit, jak to se mnou je a není.

                              s tím sedlem – právě! Pokud si dobře pamatuju, tak to pravěké kolo (často se směju, že je to prototyp prvního kola s přehazovačkou, co kdy existovalo) má tuším kožené, mám pocit, že bílé nebo prostě nějak světlé a vypadá jakoby cik-cak prošívané. Ale možná se pletu. Mívali jsme tam totiž ještě jedno staré kolo s beranama, ale to už je dávno z domu – bylo na někoho cca 2 metry vysokého a s berany jsem nikdy ani jezdit neuměla.

                              Nakonec jsem kromě těch dvou prodejen zajela ještě do toho Radotína. Čímž mám oficiálně změřenej zadek:-D Ne, prostě mi tam změřili šířku sedacích kostí na 14 cm, což prý je víc než průměr, ale rozhodně to není na ta široká sedla, na která jsem koukala. Prý tak na 160, max 180 mm.

                              Domluvili jsme se na tom, že prostě kolo převezu do Prahy (klidně i se sbírkou svých sedel) a probereme to podle toho, co to mám za sedla. Jedno mi tam nabízel, že to by pro mne vybral jako vhodné, tak to mi pak půjčí na vyzkoušení. Tvarem mi to připomínalo tak lešenářskou trubku, tak jsem poznamenala, že tohle v proporcích mého těla prostě zmizne, ujistil mne, že mi to půjčí v mé velikosti. Tak jsem si to přeložila zhruba tak, že to už nebude lešenářská trubka, ale řekněme silná vodovodní. Uvidíme.

                              0 0
                      • Clight75  

                        Ono asi funguje oboji – jak kratsi hodne intenzivni, tak dlouhodoba zatez. Aspon u me – cast vahy jsme zlikvidoval dlouhejma projizdkama na kole v pomerne maly rychlosti a dalsi cast vahy sla pryc behanim, kdy naopak bezim co to da a rozhodne tak nevydrzim bezet 5 hodin v kuse:).

                        0 0
            • JendaH  

              Nevím, kolik je „pilně“, ale já už pár let jezdím 4300 km ročně a 10 kg jsem přibral.

              0 0
              • stan99  

                To je přebytek v bilanci příjem – výdej energie.:-)

                0 0
                • Jezevec70  

                  Tak,tak. Já loni najel 15tisíc na kole, k tomu dost chodím, v práci jsem taky 8 hodin na nohou a přibral jsem 2kg.

                  Ale taky sežeru, jak malý tank. :-))

                  0 0
    • Klára2  

      Díky všem za užitečné rady. Vzala jsem si z toho to, že do víkendu objedu pár cykloprodejen, abych si udělala aspoň rámcovou představu o té tvrdosti v porovnání s těmi mými dvěma posledními pokusy se sedly.

      Mezitím jsem doma podnikla velmi úsměvný pokus o samozměření a závěr zní: musím si přinést kartón s vyššími „vlnkami“, ten tenký se jaksi nedeformuje, aby se to dalo změřit. Zítra další pokus.

      O víkendu jedu na chalupu a pořádně změřím sedla, co tam mám a asi převezu kolo do Prahy. Oddie, pokud nebudu po víkendu moudřejší, moc ráda využiju tvé nabídky na vyzkoušení.

      Jonti, díky za link. Přijde mi, že to tvarem připomíná to mé předposlední sedlo, ale asi záleží na tvrdosti. Ukládám si link, možná se bude hodit.

      Zvláštní je, že paradoxně na stařičkém kole, co jsem před mnoha lety jezdívala (tuším nějaký dámský starý Favorit) bylo sedlo takové krátké, jakoby trojúhelníkového tvaru, naopak uprostřed vyšší než po stranách a povrch takový jakoby skoro tvrdý plast. Možná si to ještě někdo vybavujete. Z toho mne nikdy zadek nebolel, tak zkusím pohledat na chalupě, jestli by se nějaké pravěké podobného rázu ve stodole někde nenašlo. Jen tak vyzkoušet.

      0 0
    • oddie  

      Tak tohle je to, co se mi tu válí. Má na sobě nápis, že prej Gel-tech.

      0 0
      • mr.antik  

        To moje vypadá taky tak nějak tvarově akorát s dírou (ta na nic asi nemá vliv) – Libercko, případně Bráník

        0 0
      • Klára2  

        No to je jak to moje poslední, akorát to má taky tu díru. Po víkendu budu moudřejší.

        0 0
    • Klára2  

      Jsem na chalupě a okukuju sedlo. Je to Sportourer Gel Flow, zjevně nějaká dámská verze, protože je dost krátké. Měkké je tedy opravdu dost, jinak je na odpružené sedlovce. Celková délka 250, šířka 160.

      0 0
    • Klára2  

      Tak bohužel zkouška sedla neklapla. Zkoušela jsem dva modely od Spešlu, jedno dámské 155 trochu turistického vzezření a druhé pánské jakoby silničního tvaru. Bohužel nic víc vhodného k vyzkoušení momentálně neměli, prý možná později, v březnu, v dubnu. V tom prvním jsem se po kilometru přistihla, že už v něm nesedím a mám tendenci stát ve šlapkách a kroutit si záda. Zadek mne bolí ještě teď.

      To druhé mi přišlo jako mučící nástroj . Byla jsem v tom tedy schopná jet, ale sedlo jsem musela zvednout tak, že jsem skoro nedosáhla na šlapky, seděla jsem na sedle až úplně vzadu a kinklala jsem se tam jak vosa na bonbónu. To fakt ne-e.

      Chci se optat, nevíte někdo v Praze o prodejně, která půjčuje na vyzkoušení turistická BBB sedla? Ráda bych zkusila ještě ty a pak se vrhnu na různé tipy na sedla jiných značek. Něco najít přece musím.

      0 0
    • Klára2  

      Teda narovinu přiznávám, že ty sedací kosti fest cítím ještě dneska celé odpoledne a na své kancelářské židli:-( Držím se vaší rady se zkoušením, takže si na pátek beru volno a vyrážím do cykloshopu na Praze 8, kde mají na vyzkoušení jak sedla WTB, tak BBB. Holt zkusím vyzkoušet několik sedel, dokud nenajdu aspoň ten tvar, který mi sedne. Zatím mám jen dojem, že z toho, co jsem zkoušela, to vypadá, že bude potřeba, aby to v zadní části sedla bylo buď rovné nebo jakoby směrem nahoru. Prostě ne to vypouklé.

      Vyzkouším klidně i ta široká křesla a smířím se s tím, že na tom možná nepůjde ujet 20 km, ale potřebuju prostě cokoliv, co aspoň snesu. Nejraději bych něco širokého (vzpřímený sed), ale ne úplně měkkého. Ještě jsem taky našla sedla SQlab, ale ti jsou jaksi trochu víc z dosahu.

      0 0
      • gemini  

        …být Tebou, než začneš ztrácet čas hledáním ideálního sedla, ujistil bych se o správnosti nastavení posedu ( na youtube najdeš mraky návodů ) na Tvým kole…možná zjistíš, že zrovna ten extrémně vzpřímený posed není pro Tvoje pozadí to ideální, nebo že máš sedlo příliš vysoko/ nízko / vpředu / vzadu – to všechno může hrát roli v tom, jestli se cítíš na sedle komfortně, nebo Tě sedlo mučí…

        0 0
        • Klára2  

          Posez mám poměrně limitovaný. Doma klidně změřím, ale prostě sedlo mám o kousek níž než řidítka, sedlo na délku ani moc vepředu, ani moc vzadu, na řidítka a šlapky dosáhnu ideálně. Fyzicky vím, že bych asi měla pro lepší odehčení jezdit s větším náklonem, ale to mi vadí na záda.

          Stejně tak ta půjčená sedla jsem testovala na různých výškách (pravda, nevrtěla jsem se sedlem na lyžinách dopředu či dozadu) a na tom posledním jsem vydržela sedět právě pouze když jsem sedlo zvedla o cca 8až 10 cm. Ale to byl zase kámen úrazu pro záda, dosáhnutí na šlapky a upřímně jaksi na celkovou moji stabilitu. Takže se prostě všechny ta sedla snažím zkoušet ve výškách sedla primárně v rozpětí těch cca 3 cm, což jsou posedy, které mi dlouhodobě vyhovují.

          0 0
          • Coural  

            Gemini má pravdu. Je důležité si nastavit správnou výšku sedla podle délky nohou vzhledem ke klikám. Vzpřímenost posedu se dá dohonit představcem (výškou, délkou, úhlem), ale pokud nebude sedlo správně vysoko nikdy se na kole nebudeš cítit pohodlně.

            0 0
            • Klára2  

              Sedlo mám určo OK vzhledem ke šlapkám, to jediné vím stopro. Když sedím rovně a jednu šlapku mám dolů, noha na ní je jen mírně pokrčená. Šlape se mi pohodlně, svaly na nohách ok, kyčle v pohodě.

              Jak jsem psala, zvládnu šlapat i na mnohem vyšším posedu, kde už je ta vzdálenost na mne hodně, ale to jen v případě nouze (zkouška sedla, půjčené cizí velké kolo na krátkou cestu k vodě, apod. Naopak když jsem u známých sedla na nějaký ten hybrid, co měl jejich syn na skákání a je schopen na tom sedět a jet tak, že to sedlo je tak nizoučko, že šlape a kolena má skoro pod bradou (snad víte, co mám na mysli), tak s tím jsem se nedokázala ani rozjet.

              Jinak k tomu posedu – když teď na to od oka koukám, tak sedlo mám o cca 7 cm níž než řidítka (myšleno tam, co jsou gripy).

              A jinak je to v zásadě tohle, ale některé díly jsou mírně jiné. Nicméně pro představu o veliksoti je vše stejné – rám, řidítka, sedlovka… http://kolo.cz/…e/cross-2005 V Radotíně říkali, že na svůj věk vypadá úžasně zachovale (bodejť, vzhledem k mému „stylu jízdy“ – slítla jsem na něm snad jen dvakrát a drsné terény nejezdím).

              0 0
              • gemini  

                Těžko se to na dálku řeší, nicméně myslím, že mít sedlo 7 cm pod úrovní řídítek = váha celého těla je na sedacích kostech a to může být právě problém…

                0 0
                • Klára2  

                  Uznávám, že to sedlo nemám vždy nastejno, teď ho mám na tom „spodním“ – (podle sedlovky), tzn. cca 5 cm nad minimem na rámu 26. Řidítka jsou velmi mírné vlaštovky a jsou jakoby naklopené dopředu (nastavení tam mám fakt 0 stupňů), tedy je nemám ani o fous otočené nahoru a k sobě. Rozhodně nejsem čahoun, mám 163 cm, takže to je fakt tak akorát, abych pohodlně dosáhla. Víceméně mi to kolo takhle naštelovali, když mi ho dávali dohromady a kdokoliv s ním pak pro mne cokoliv dělal, tvrdil, že nastavené ho mám na sebe OK, maximálně bych mohla mít sedlo o kousek výš (což jsou ty mé + 3 cm). Nad ty 3 cm už by to prý bylo zase moc (nohu už mám úplně nataženou) a taky mne pak bolí záda, takže většinou jezdím takhle.

                  Vzpřímeně na tom fakt nejezdím, tedy ne tak, jako s vysokými řidítky nebo na městském kole, to fakt ne. Vlastně bych ani nemohla – měla jsem zlomenou kostrč a blbě mi srostla, takže jsem si jista, že to mi nehrozí.

                  0 0
                  • BlickM  

                    Gemini měl na mysli nejen výšku sedla (vysoko/nízko), ale i polohu VPŘEDU – VZADU

                    0 0
                    • Klára2  

                      Jo, tu mám zhruba někde uprostřed a prý to tak mám mít (aspoň podle lidí z cykloservisů, co mne na kole viděli), takže s tím já sama nehýbu.

                      0 0
                      • BlickM  

                        „uprostřed“ … čeho?

                        0 0
                        • Klára2  

                          Pravda, blbě jsem to popsala. Jakoby když vezmu tu vodorovnou část lyžin, tak sedlo je upevněné jakoby uprostřed, tedy od kraje úchytu směrem dopředu a dozadu kouká stejně dlouhý vodorovný kus lyžin.

                          0 0
                          • BlickM  

                            Já pochopil jak to myslíš. Ale nejde o to, jestli je sedlo uprostřed lyžin … ale o výslednou polohu sedla vůči pedálům.

                            http://www.ivelo.cz/…veni-posedu/

                            0 0
                            • Klára2  

                              Tak tohle jsem vždycky nechala na odbornících. Jednak vědí, jak to má být a druhak na mne jaksi vidí. Nicméně tedy olovnicí kolem mne nikdo nešermoval, to zase ne…

                              0 0
                            • Klára2  

                              Tak mi to nedalo a pokusila jsem se to změřit. Nejdřív jsem si říkala, „ještě že mne při tom nikdo nevidí“, nicméně by to rozhodně stálo za fotku.

                              Kolo jsem šprajcla v ložnici mezi zeď a postel a nežádoucí pojezd vpřed jistilo topení. Naaranžovala jsem se na kolo dle svého nejlepšího vědomí a svědomí a jala jsem se dumat, kde asi jsou na tretrách ta zacvakávací udělátka zmiňovaná ve článku. Když jsem docílila jakž tak rovnováhy mezi domnělou podobou posezu ze článku, vodorovné pozice šlapek a svých pochyb o pevnosti té trubky od topení, použila jsem místo vodováhy dlouhý náhrdelník a elegantně jsem si koleno takto dozdobila tak, že se mi jeho konec spustil hezky až ke šlapkám.

                              Ačkoliv to tedy bylo zajímavé zpestření večera, mohla jsem jen konstatovat, že ano, svislice prochází pedálem. Ale jaksi z mé vachrlaté pracně vybalancované polohy bych nedokázala říct, zda je to přesně uprostřed té šlapky – prostě jsem nenašla bezpečný a fyzicky možný úhel, ze kterého bych to sama dokázala posoudit. Čuba mne si pozorovala z bezpečí postele s nesmírným zaujetím, ale aby mi řekla, jestli sedím dobře podle obrázku nebo kte přesně končí můj náhrdelník s tygřími kameny, tak k tomu se neměla.

                              0 0
          • Lišák  

            Pokud zvedneš sedlo o 8 – 10 cm, a ještě dosáhneš na pedály, tak máš úplně špatně nastavený posed.

            0 0
            • Klára2  

              No, právě jsem zjistila, že asi ano, tedy na problém jsem narazila původně o toho, že mám primárně nohy sice ve správném úhlu, ale jaksi na šlapkách úplně jinde, než bych mít měla.

              0 0
              • gemini  

                Jezdíš spdčka? Pokud ano, neměla by jsi mít polohu nohy na pedálech nějak extrémně mimo ( ve smyslu, že nešlapeš patama, nebo co je u výletníku celkem běžně k vidění – klenbou chodidla ). Správná výška sedla se určí tak, že dáš patu na pedál ve spodní úvrati a noha by měla být mírně propnutá – samozřejmě se předpokládá i správná předozadní poloha sedla. Toto je ± dogma a podle toho nastavení pak řešíš výšku řídítek a délku představce, tak aby tě toto nastavení nenutilo měnit posazení na sedle ( při dlouhým představci se suneš na sedle na špičku, při krátkým jakoby za sedlo – protože se tělo snaží podvědomě nacpat do polohy, která je mu nejpřirozenější ).

                Podle toho co píšeš, mi tak nějak vychází jedna věc – sedíš moc vzpřímeně, a Tvoje celá váha koncentrovaná na sedacích partiích a proto nevydržíš dlouho sedět ( což je umocněno Tvoji vyšší vahou ). Myslím, že řešením by bylo ulevit zadku rozprostřením zátěže na celou délku kola tím, že dáš řídítka níž, čímž se jakoby mírně natáhneš, položíš a ulevíš tak zadku. Nicméně zaznamenal jsem, že píšeš něco o úrazu beder a nevím, jestli tě to nějak nebude limitovat…

                0 0
                • Klára2  

                  Musela jsem vytáhnout Googla na ty „spdčka“ – ech, pokud jsou tím míněny tretry s těmi zacvakávátky, tak ne – nikdy jsem to na noze neměla a ani nemíním. Pokud je tím myšleno něco jiného, tak pardon.

                  0 0
              • Lišák  

                Další věc je, že sama na sobě si ty délky a úhly posedu, když na tom kole sedíš, nikdy pořádně nezměříš.

                0 0
      • jirkous3  

        Ta WTB sedla – například Pure V Race – jsou opravdu zahnutá vzadu nahoru. Doporučuji vyzkoušet, mně se to velmi osvědčilo, ty rovné mi taky vůbec nesedí. Chce to ale dobře vychytat to předozadní umístění a taky sklon. U rovného to jde vodováhou, tady spíše zkoušením. A věř tomu, že zadek si do sedla časem „dosedne“. Včera jsem si dal jen tak zkusmo v riflích letos první jízdu 30 km a taky se to zadku moc nelíbilo. A to už mám s tím sedlem mnoho tisíc kilometrů najezděno.

        0 0
    • Klára2  

      Jinak už jsem smířená i s tím, že budu jezdit jen kratší trasy na křesle a teprve až se víc rozjezdím, budu doufat, že si zadek zvykne a budu moc sedlo přehodit i na něco víc na výlety. Ale teda za chvíli jdu z práce domů a už jsem jak na trní, nedokážu fakt ani normálně sedět. Ale hledání sedla ještě nechci úplně vzdát.

      Sice nemám nic proti pěším výletům, ale s kolem se přece jen dostanu dál, nemluvě o tom, že delší výlety sabotuje čuba, kterou pak ve finále ještě ke své váze nesu v krosně na zádech. Což tedy asi taky mým kloubům zrovna dvakrát neprospívá.

      0 0
      • 01carbon  

        Ale on se ten zadek musí trochu otlačit, zvyknout… A každé další sedlo je jiné, tlačí jinde, je na něj si třeba opět zvyknout… Sedlo, které mi loni bylo OK jsem nyní proklel – nějakou chvíli jsem nemohl jezdit a teď si opět musím zvyknout. :-)

        0 0
      • scota  

        U WTB existuje ještě model Volt a ten se dělá v různých šířkách až 150 mm a je docela plochý. A kraťasy s vložkou máš?

        http://www.wtb.com/products/volt

        0 0
        • Klára2  

          Na Volta jsem koukala, ale 150 je na mne úzké. Já mám jen vzdálenost u sedacích kostí 140 a při vzpřímenějších posezu se jakoby zadek „opírá“ o ten hrot u sedacích kostí a ten je posazen ještě na větší šířku. Takže 160 je úplné minimum. Zkoušela jsem právě to 155 a z toho jsem si ten zadek tak zvalchovala. V pátek jim to tam všechno sdělím, tentokrát už bych měla vyzkoušet i ta fakt široká sedla, tak doufám, že už to klapne, jinak už mi zbyde jen nazdařbůh zkoušet nějaké další značky a výlet za těmi SQlab.

          V polstrovaných kalhotech jsem nikdy nejezdila, ale jsem smířená, že s nimi zjevně minimálně začnu sezónu, pokud mám ještě někdy normálně sedět. Jen jsem zvědavá, jestli se to vyrábí i mých velikostech, ale už jsem viděla i cosi, co vypadalo jako hooodně natahovací legíny, přes které mohu nahodit nějakou estetičtejší tenkou vrstvu.

          0 0
          • mr.antik  

            firmy, co šijou, ti ušijou i na míru třeba podle nějakýho vzoru… např cyklodresy.cz

            0 0
            • Klára2  

              Dík za tip, ukládám k oblíbeným. Oblečení zatím neřeším.

              Tedy vlastně pendrek, koupila jsem si úžasné rukavice od Spešlu. Vypadám v nich jak Rákosníček, ale sednou mi perfektně a splňují přesně to, co po nich chci.

              0 0
          • MartinaBu  

            Jsi z Prahy, zkus ohledně kalhot oslovit Dexter.cz, já s nimi mám výborné zkušenosti a to jsem kupovala a nechávala si šít na dálku (východní Morava).

            0 0
            • Klára2  

              Hele, to bude moje liga, jedou běžně velikosti do XXL :-D

              0 0
              • MartinaBu  

                Řekla bych, že dokážou téměř cokoli ;-) a výhoda, že si tam můžeš zajít a přesně domluvit co by sis přála. No já to ladila jen přes email. Ale i tak super spolupráce.

                0 0
          •  

            podívej se na tohle: http://www.bikegallery.cz/…-slr-tri-gel. sice není extra široké, ale má spešl vycpávku, protože je určené na triatlon. sedí se na tom hrozně příjemně, čísla nejsou všechno

            0 0
    • Pán z Dubu  

      Přikláním se k výše uvedeným názorům, že zásadním faktorem je správné nastavení posedu. Nejméně komfortní je „politicky korektní“ mezipoloha. Jedna možnost je poloha vyvážená na prdeli v sedle tzn. jezdit naštajf jako na kolech holandského typu – vyžaduje to holandský profil tratí a holandskou kvalitu povrchu. Tato poloha umožňuje posed na sedacích hrbolech. 1. nevýhoda je, že je zatěžuje komplet horní polovina těla. 2., že na terénních nerovnostech je velice nesnadné a destabilizující nadlehčení ze sedla pro amortizaci drncání oporou do pedálů.

      Další možnost je poloha vyvážená nad záběrovým pedálem. Vyžaduje to sedlo více vzadu a řidítka přibližně ve výši sedla či níž (ať zadek vyváží hlavu). Tato poloha je pro pátěř relaxační, neboť ta je „zavěšena“ na žlutých vazech – tzn. energeticky téměř neutrální a přitom zpevněná – to je nezbytná bezbolestná opora pro záběrové svaly dolních končetin. Tato poloha umožňuje snadné odlehčení zadku nad sedlo při nerovnostech i stabilnější průjezd profilem tratí neholandského typu.

      Tato poloha vyžaduje odlišné sedlo, protože se nesedí na sedacích hrbolech, ale více na perineu. To však není bodově přetížené, protože vyvážení je na záběrovém kolenu a pedálu.

      Ta „politicky korektní“ mezipoloha jednak nezpevní páteř – tak se o to pokoušejí svaly a bolest se dostaví záhy; druhak neumožňuje vysedání ze sedla na nerovnostech a zadek je zmasakrován.

      Když ses pustila do proměřování – tak i trocha antropometrie: domnívám se, že máš pro sebe dlouhé kliky http://www.nettally.com/…rankset.html delší kliky jsou větší zlo než kratší. Vhodná délka umožní šlapat více frekvenčně menší silou. Dlouhé kliky při Tvé figuře možná můžou generovat bolest v bedrech dříve.

      0 0
      • Klára2  

        Tyjo, tak to jsem nikdy nezkoumala a ani nikdo kolem mne. Jdu projít ten článek.

        Dík za tip, uvidíme, co vkoumám večerním měřením a zkusím se v pátek poptat v tom krámě.

        Obecně si nedokážu vybavit, jestli jsem někdy měla jakoby pocit, že mé nohy opisují moc velký nebo moc malý kruh, ani nevím, kliky kdy měla které kola, na kterých jsem alespoń párkrát jela. Snad s výjimkou klaické pravěké skládačky.

        0 0
        • Pán z Dubu  

          Protože nejčastější konfekce klik je u MTB 170 a 175 mm, tak požadavky na jiné délky bývají bagatelizovány – hůře se shánějí, užší výběr… zkrátka práce navíc. A když to nebolí, tak na turistiku na to i uživatelé kašlou (Neřešit, JEZDIT). Někdo je na to vnímavější někdo více adaptabilní (a neználci nemají vůbec co řešit).

          Spouštět olovnici od kolene k pedálu na nevhodné délce klik vypoví kdovíco.

          Něco na čtení k posedu + sedlům:

          https://www.sq-lab.com/…rfect-saddle

          http://www.cyclingabout.com/…uring-seats/

          0 0
    • Klára2  

      Ajaj, polední auzu jsem věnovala študování článků a obrázků k nastavení posunu sedla dopředu a dozadu a trklo mne něco do očí, v čem mám chybu – dle všeho to vypadá, že mám moc daleko řidítka. Ale ne tím, že bych měla sedlo moc vzadu, ale kvůli tomu, že mám u své všky 163 cm kratší trup, než je obvyklé (lichotivě řečeno delší nohy, než je obvyklé). O čemž pochopitelně vím díky oblečení i švadleně, ale nějak jsem to nebrala v potaz na tom kole.

      Možná proto se mi třeba blbě zatáčí na rovině, mám jakoby pocit, že se mi blbě otáčí s řidítkama a „táhnu“ to zádama, což jsem si vždycky myslela, že je prostě jen mým „uměním“ jízdy na kole. Přitom nohy sice mám správně mírně pokrčené, ale evidentně výrazně víc dopředu jakoby položené na šlapkách, než bych měla mít. Přitom se sedlem dozadu nabo nahoru nemůžu proto, že to už pak fakt mám na řidítka moooc daleko, aby to bylo aspoň trochu pohodlné.

      Takže večer bude pokus s řidítkama, pokud najdu správnej klíč. Netvrdím, že tím vyřeším to sedlo, to musím určitě pořešit, ale čistě teoreticky a z mého zcela laického pohledu by to mohlo pomoct. Sedlo bych mohla šoupnout výš a víc dozadu, čímž bych zkorigovala nohy na šlapkách a zároveň bych i při zvednutých řidítkách (protože konstrukce je otočná, čii když je přitáhnu dozadu, automaticky je musím zvednout) měla být schopná sedlo zvednout natolik, že ruce budu mít níž, ale blíž k sobě, tedy mi na ně půjde přenést váha.

      Zní to úplně mimo nebo by na tom mohlo něco být?

      0 0
      • mr.antik  

        Ten pocit z toho zatáčení znám, je možné, že máš řidítka moc daleko a zároveň moc vysoko. To nutně nemusí znamenat, že je posed moc blbě, ale kratší představec se dá celkem jednoduše zkusit a moc to nestojí.

        0 0
        • Klára2  

          Zkusím večer poštelovat ta řidítka, co se z toho vyvrbí. Ale čím víc se dívám na obrázky z profilu lidí na trekových kolech anebo extra u těch článků typu „jak správně sedět na kole“, tak mám pocit, že mám fakt daleko k řidítkům, a to tak, že dost.

          Musím i upravit své tvrzení, že jezdím dost vzpřímeně – to je asi moje zcestná interpretace podle toho, že mám sedlo níž. Ale ve výsledku když vezmu tvar těla z profilu, přesněji řekněme úhel nohy vs záda, pak je moje pozice není vzpřímená, ale naklopená, ale prostě místo abych ty ruce měla blíž k sobě tak, abych se k ně mohla vzepřít, pak je natažené dopředu výrazně víc, než na těch instruktážních obrázcích. Akorát mi na to nikdy nepadlo oko, pořád jsem jen řešila výšku sedla a mírně pokrčenou nohu.

          0 0
          • oddie  

            Asi by neškodilo, kdyby ti s tím nastavením pomohl někdo, kdo se v tom vyzná – dost možná by to chtělo třeba kratší představec, možná ani ne ty vlaštovky…

            0 0
            • gemini  

              souhlas – poprosit někoho z tvého okolí – třeba někoho z BF, aby Ti nastavení zrevidoval, případně upravil ( do obchodu bych nešel – tam to občas nezvládnou ani lidi, co se tím jakože živí )…

              0 0
          • gemini  

            V ideálním případě by mělo tělo svírat s podložkou ± úhel 45 st, ruce pak s tělem pravý úhel…

            0 0
            • Klára2  

              Jo, tak to nějak zkusím aspoň zkusím poladit. Uvidíme, k čemu to bude. Já nevím, jak ten můj posez vysvětlit, ale prostě zatímco na fotkách i ti, co jsou jakoby zádama víc naklopení (takový ten více silniční posed s vystrčeným zadkem), tak mají jakoby nohy víc pod sebou. Já mám tedy dle všeho nohy na pedálech o dost víc vepředu – ani ne na klenbě, ale ještě za ní, respektive za jejím vrcholem – ech, blbě se to vysvětluje. Jakoby z profilu mám záda asi jakž takž, ale ruce tedy mám rozhodně moc dopředu a nohy taky. Prostě jsem jakoby víc rozplácnutá do dálky nohama i rukama.

              Zkusím poladit a vyfotit, což ale asi bude až v pátek, za světla. Pokud bude v dosahu kamarád, co hodně jezdí, optám se ho. On je tedy s ježděním úplně jinde než já, jiný styl, výrazně lepší kondička, dvoumetrová pavoučí postava a tak, ale snad poradí.

              Začínám mít dojem, že jsem disproporční hybrid:-D Ale tedy jako abyste si nemysleli, že jsem od pasu nahoru trpajzlík, tak to zase ne.

              0 0
              • Pán z Dubu  

                Šlapeš patama případně s botama vytočenýma do stran = NÍZKO + příliš vpředu sedlo. To často bývá vidět na dětech, když vyrostou z nastavení posedu.

                Bez fotky na kole se tady jen teoretizuje – posed z profilu jako výstižně fotí Mark-H14 Ti tu můžou znalci posoudit.

                http://www.bike-forum.cz/…chranku.html#…

                Počíst můžeš i v celém vlákně odkazu.

                0 0
              • Jenda  

                změř vodorovnou vzdálenost od šroubu v představci k ose sedlovky, případně pokud se ti povede i tzv. reach což je ze stejného bodu měřeno ke kolmici procházející středem – pochopíš to snadno z geometrie např. zde https://www.canyon.com/…-al-6-9.html

                zároveň změř délku představce, myslím, že od toho se místní znalci odpíchnou aby ti řekli jestli to kolo je nebo není na tebe moc dlouhé. Zatím se kloním k tomu že je veledlouhé.

                0 0
                • Klára2  

                  No, pokusila jsem se. Zkusila jsem napřed jednak šoupnout řidítka z 0 na 30 – čili jsou blíž a výš. Pak jsem sedlo šoupla o dobré 3 cm dál v lyžinách. Nakonec jsem sedlo zvedala tak dlouho, až jsem konečne nohy (v botách měla přesně tu spodní mírně pokrčenou – ovšem tentokrát tak, že jsem na šlapkách měla správnou část chodila. Výška sedla takto poštelovaná je značný rozdíl cca 5 cm (a tím, jak je sedlovka v náklonu, pochopitelně ta vzdálenost zadku od šlapek vzrůstá ještě o to předchozí posunutí sedla dozadu).

                  Tak jsem si tak poseděla mezi futry dveří (bezpečnější místo se nenašlo asi deset minut a snažila jsem se vnímat s prominutím svůj zadek. Seděla jsem si na dost jiné části těch kostí. Ne, že by to bylo pohodlné, ale rozhodně to bylo snesitelnější.

                  Největší rozdíl mi ale přišla ta řidítka. Kdysi jsem si často půjčovala jedno kolo, co mělo cosi jako „dvojitá řidítka“ – prostě kus dopředu, ale jakoby takové rohy, o které se člověk mohl opřít předloktím, když se do toho položil. Nevím, jak se to jmenuje, ale vy budete vědět. Jakože toho mi kus vepředu chyběl, ale když jsem se fakt naklopila dopředu, jako kdyby tam tahle řidítka byla dokázala jsem se o to předloktí opřít a přitom jsem zadek měla stále v sedle.

                  Řidítka mám stále výš než sedlo, ale to jinak nejde kvůli tvaru představce – prostě k sobě jsem řidítka dostala pouze pootočením, tzn. jsem taky dostala automaticky výš. Ale rozhodně je teď rozdíl mezi sedlem a řidítky menší.

                  Ty míry… Přiznám se narovinu, že tu druhou část návodu na měření s reach mírou jsem nepochopila ani s obrázkem. Nicméně když si jakoby prodloužím střední osu sedlovky tak, aby byla ve vodorovné poloze s tím otočným šroubem na představci a změřím pak tu vodorovnou vzdálenost, tak je to 58 cm. Teď po tom předělání, kolik to bylo předtím netuším, zapomněla jsem změřit, ale rozhodně o kus víc.

                  0 0
                  • Lenka.05  

                    No já teda musím říct, že když mám delší pauzu v ježdění, tak mi trvá dost dlouho, než si zas zvyknu…a bolí mně to dost, ať mám sedlo jaký chci. Je potřeba víc jezdit, neosezený zadek tě bude bolet na všem.

                    Jinak s tím hubnutím ti docela rozumím…taky mám problémy se štítnou žlázou, ale ne tak závažné jako ty. Mně se váha hnula po 3/4 roce opravdu důsledné životosprávy. Trochu psycho, když víš, že se poctivě snažíš a ono NIC. Nakonec si to dalo říct a velikost 38 je mi odměnou, ale je to už celoživotní boj no. Musím jen říct, že nejvíc mi pomohla změna jídelníčku, pohyb je fajn, ale bez totální změny jídelníčku bych asi musela běhat od rána do noci, měla jsem pocit, že přibírám i při listování nabídkového letáku z Kauflandu.

                    0 0
                    • Klára2  

                      S nutným pěstěním „mozolu na zadku“ počítám, to se holt jinak nedá. Jen teď potřebuju najít něco, na čem si ho aspoň vydržím vůbec vyrobit.

                      Bohužel páteční a víkendová plánovaná zkouška sedel se odkládá – astma se jak na potvoru zase jendou ozvalo. Ale dorazil mi krásnej koš na řidítka pro psici – tak snad přes víkend udělám aspoň pár těch fotek.

                      0 0
                      • Mr.Dan  

                        Přesně tak. Ono třeba u mě se to dost komplikuje tím, že jezdím víc než jedno kolo (nový MTB, starý MTB, dvě ukrajiny), na každým je nejen úplně jiný sedlo (typově, tvarově i šířkou), ale i úplně jinej posed = zadek a vlastně i zbytek těla si neustále musí přivykat novýmu. Zase je ale pravda, že všecky ty kola má nastaveny přesně na sebe, což to střídání a zvykání si furt na něco jinýho dost ulehčí. ;)

                        0 0
    • dr nick riviera  

      Ahoj, pročetl jsem toto vlákno zběžně takže jestli už to tu je, tak se omlouvám, ale mám tip – http://sedla.heureka.cz/…mp-trk-lady/.

      0 0
    • wego1991  

      Já zas přidám tip na sedlo Force ZAK … kupoval sem ho jako nouzovku než vyberu jiné sedlo a nakonec na kole zůstalo skoro 2 roky než jsem jej prodal. Nyní vybírám na nové kolo taky nové sedlo a chtěl bych něco méně robustního než ten Force, ale pokud nic neseženu půjdu zas do něj (šířku sedacích kostí sem měřil v obchodě a mám 150 nebo 155 mm už přesně nevím). Jinak sem na něm najel mnoho výletů po Beskydech kolem 70 km a asi i 5 6 výletů přes 100 km – jasně zadek bolel, ale to spíš z nerovností, pač to bylo na kole pouze s předním odpružením.

      0 0
      • Klára2  

        Díky za další tip do sbírky. Původně jsem měla mít možná už dneska vybráno, ale test se odkládá na neurčito, protože mám striktní klidový režim, kapačky a z kola bych v tomhle stavu a při tom všem, do do mě teď rvou, spadla jak hruška, natož abych byla schopná ujet aspoň pár km.

        Nicméně vlákno sleduju a rady vstřebávám, aspoň se mám na co těšit:-)

        S tím noname sedlem – původně jsem chtěla ještě testnout jedno prastaré prošívané, co mám na starém kole na chalupě – úplný noname. Bohužel myši mi vzkázaly, že prej ta výplň vevnitř byla moc dobrá, když jsem na něj o víkendu koukala. Buď jí mrchy sežraly nebo si s ní někde vystlaly pelech na zimu.

        0 0
        • Pán z Dubu  

          Hlavně potřebuješ nejdřív nastavit posed a pro ten vybírat sedlo. Následné odlaďování posedu už nebude takové, aby se požadavky na sedlo změnily.

          0 0
          • Klára2  

            Jo, to už se mi povedlo rozdělat. Myslím, že by to chtělo kratší představec, protože jak ho přitáhnu k sobě, tak ho automaticky s tím i zvednu, protože jinak to konstrukce jaksi neumožňuje. Tak sedlo teď mám dooost vysoko na to, že je to 16.5 rám a já mám jen 163 cm. Protože tím, jak mám jaksi delší nohy než je průměr, tak o to je jaksi kratší tělo. Čili teď to jen potřebuju nějak vybalancovat a když to nepůjde, holt pořídím kratší představec, kdy tedy budu mít řidítka blíž, abych na ně pohodlněji dosáhla rukama (navíc na nich bude namontováno 9 cm psa v koši, protože přímo na rám to upevnit nejde, není kam) a mohla kolo dobře ovládat, a zároveň aby ta řidítka byla ale natolik dole, abych neměla blbý posez. Na ty představce se musím ještě pořádně podívat, protože u toho krom toho, jak se tato součástka jmenuje, nevím absolutně, ale absolutně nic. Žádné z mých starších kol ani představec nemělo (aspoň si nemyslím, že se tak říkalo té svislé tyčce k rámu), viz. můj dlouhá léta ježděný milovaný stařičký Pionýr 22. Typické kolo typu „cesta k rybníku“, ale já s ním jezdila všude. Tam se prostě jen pootočila řidítka a to bylo celé štělování.

            Moc mne mrzí, že už ho nemám. Protože jsem od 12 let nevyrostla ani o jediný cm, schválně bych moc ráda změřila, jak jsem to měla nastaveno na něm.

            0 0
            • BlickM  

              TO v čem se protočila řídítka na tvém „milovaném“ Pionýru, je přesně PŘEDSTAVEC :-) jen má trochu jiný tvar a parametry.

              0 0
              • Klára2  

                OK, tak jinak, dík za ujasnění: žádné z mých předchozích kol nemělo vodorovný představec:-) Prostě to byla ten tyč svislá a směrem dopředu to přesahovalo jen o ten kloub, ani o fous víc.

                0 0
    • Klára2  

      Měla jsem být tenhle víkend na chalupě, příští se tam musím dostat stůj co stůj (zimuje mi tam ježek a na příští víkend není po ruce vůbec nikdo, kdo by mu tam jel doplnit žrádlo místo mne). Mám tam ještě to pravěké kolo s tím vyžraným sedlem. Nepamatuju si, co je to zač, tak nějak patří k inventáři chalupy. Jen mám takový dojem, že to vodorovný představec taky nemá (ale ruku do ohně bych za to nedala). Tak třeba by to šlo z něj vymontovat a jen zkusit na toho Wheelera.

      0 0
      • Pán z Dubu  

        Pomocí netu můžeš zapracovat na znalosti cyklonázvosloví. Systematické třídění komponent používají e-shopy – a rovnou si můžeš rozkliknout, jak co vypadá např.: http://www.bikesport.cz

        Mnohé ukáže obrázkový vyhledávač https://www.google.cz/search?…

        Vedle již odkazovaného slovně obrázkového postupu na ivelo.cz lze dohledat i tématické videonávody https://www.youtube.com/results?…

        Stále je tu na B-F dost lidí, kteří se Ti snaží pomoci, tak je přestaň častovat svým neználkovstvím, vyjmenováváním bolístek a všelijaké havěti a nauč se vyjadřovat po jejich.

        0 0
        • danis7  

          Mám sedlo WTB Pure V a má už nejlepší časy za sebou. Koukal jsem na netu, že si koupím nové a nikde není žádný obchod s touto značkou. Když jsem jej před pár lety kupoval, tak sedla WTB byly v každém druhém obchodě/eshopu. Seznam prodejců dle dovozce ridewtb.cz je asi neaktuální, např v Ostravě to má být mikebike.cz a v jejich eshopu není ani jedno sedlo WTB. To se už WTB v ČR neprodává?

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.