• honza.hk1

    Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s plastikou křížových vazů? Dnes jsem se vrátil po týdnu z nemocnice, kde jsem měl být na artroskopii prasklého menisku. Nakonec z toho byl meniskus jen lehce naprasklý, který pouze zbrousili, ale to byl pouze důsledek přetrhaných křížových vazů v koleni. Vazy mi vzali a nyní řeším co dál. Koleno mi dříve vyskakovalo při větší zátěži i přes ortézu, takže mi asi nic jiného nezbyde. Ovšem představa, že mi vezmou někde ze stehna štěp kosti a šlachu, kterou mi pak přišroubují na kosti v koleni není zrovna ta nej. A hlavně 3 měsíce důsledné léčby a půl roku bez sportu. Nemáte to někdo za sebou? Jak dlouho jste opravdu byli mimo sportovní provoz?

    0 1
    • Thomas  

      Tak to me take zajima. Mam teb samej problem, ale rikam si dokavat chodim (padam tak v prumeru 1× tydne i s ortezou :-) )tak pod kudlu nepujdu :-)

      0 1
      • honza.hk1  

        právě mezi tím laboruji. Dnes mně manželka přivezla ze špitálu a vedle byl kluk, co byl v létě na menisku, ale pak si ho dodělal znova a chodil s tím a on mu vymlel kosti tak, že má artrózu II.st a doktor mu řekl, že do tří let je to na umělý kloub a to mu bylo 28. Já jsem šel původně na meniskus a on byl jen lehce prasklý, ale díky vazům, že koleno nedosedalo jak mělo a občas se vyhodilo. Měl jsem to od května urvaný a krom toho, že jsem si koupil ortézu a občas jsem si to vyhodil, tak to bylo celkem ok. Což jsem měl smůlu v tom, že to doktoři nepoznali, protože prý po urvaných vazech 95% lidí dokáže chodit jen o berlích díky bolestem. A já nic… TAkže vlastně týden ve špitále byl jen na zjištěný správné diagnózy a názor doktora a obávám se, že správný je ten – vzali jsme ti křížové vazy, která jsi tam měl stejně na houby – koleno ti bude vyskakovat dále – bude tlačit na meniskus, který bude deformovat – trn bude odírat kloub a za rok, dva, tři, to bude artróza jako prase a pak třeba kloub. Takže asi na podzim půjdu, ale nechce se mi. Všude píšou, že je to bolest na posr…,ale co nadělám.

        0 0
        • Thomas  

          Schodou okolnosti mam stryce ortopeda.( ve svem oboru patri mezi ty hodne dobre) A i on mi rika dokavad chodim at to neresim. Za by to po operaci mohlo byt i horsi. Druhej doktor ke kteremu chodim mi rikal ze je dobre ze jezdim na na kole ze mam silny steheni sval ktery to koleno drzi.

          0 1
      • Scurf  

        Zdravím,

        mám přesně po operaci předních křížových vazů (17.prosince)

        operace se povedla na jedničku, léčení probíhá dobře, ale už je to 4 měsíce a pořád třeba nedokážu jezdit na kole ve stoje .. prostě koleno stále nemá sil a není natolik pevné abych si mohl dovolit třeba uklouznout :/ .. není to sranda, je v fakt že půl roku předtím sem byl na artroskopii kdy ti ten vaz vyndají po 6ti týdnech pak nejdříve můžes jít na tuhle operaci, tak i kvůli těch dvou po sobě nemám ted v té noze snad skoro žáden sval :/ .. až takhle to ochabne!

        Ale je třeba posilovat, jezdím na biku snažím se .. chodím .. různě mno :/

        0 0
        • jonti  

          To urcite v poradku neni, muzes treba behat? Ja jsem po trech mesicich na kole uz docela daval a po 5 mesicich jel na docela narocne jezdeni s Kudrnou.

          0 0
        • smizo  

          řeknu to asi takhle..byl jsem mslim 12 října na plastice a 16 prosince sem jezdil úplně v pohodě na kole a celou zimu sem se pokošel jezdit a v pohodě..i když je pravda,že sem byl už na druhý plastice a na artroskopii sem předtim byl v dubnu! ale mám jinej problém..zas sem to přetrhl,tak nevim jestli to má ještě cenu chodit na další plastiku,takže už na to kašlu a lyžuju,hraju basket,florbal a vše..noha drží sice s ortezou,ael dá se :D

          0 0
          • MARIN  

            No jestli to prave neruplo tim uspechanim.

            0 0
          • MARIN  

            No jestli to prave neruplo tim uspechanim.

            0 1
            • smizo  

              čekal sem do tý doby dokud to doktor nedovolil..sám řekl,že můžu postupně jezdit na kole..a to samý se mi stalo i po první plastice,akorát to sem to kolo odkládal..a když sem něco začal dělat,tak se mi to přetrhlo..ty plastiky mi nějako nedrží a během čtvrt roku po operaci se mi přetrhly!!řakjí mi,že se to může stát ani o tom nevim..je to divný,ale mě se to prostě stává,tak přemýšlím,jestli to má cenu jít na další:D

              0 1
              • jonti  

                Kdyz se ti pretrhli behem ctvrt roku tak je to tvoje blbost, za dva az tri mesice je to nejslabsi, na 80% pevnosti je to az za pul roku.

                Beznym jezdenim na kole sis to urcite neudelal.

                0 0
    • Rokro  

      Mam dva kamarády, sportovce (jeden fotbal, druhej floorbal a hokejbalovej brankář), kteří to oba podstoupili, a jsou ok a sportujou dál a kolena jim sloužej dobře.

      0 0
      • honza.hk1  

        jo to je ono, když to jsou vrcholový sportovci, tak to potřebují a nemají na zbyt. Já si jen říkám…je to nutné??? Ale asi jo…

        0 0
        • Rokro  

          Nejsou rozhodně vrcholoví. Chtěl jsem tím říci, že dělají sport, při kterém jsou kolena namáhána z různých směrů, i krutem a nárazově. A nějaký tisíce si za to zaplatili.

          0 0
    • bagio  

      cau.tak tohle mam za sebou a vlastne diky tomu jezdim na biku.V 19 mi na fotbale proslaply koleno az po dalsich 6 letech sem sel pod kudlu,uz to neslo dal,koleno mi treba 3 za den vyskocilo a v pekny bolesti sem ho musel hodit zpatky.11.ledna me operovaly a 6.cervna sem nastoupil zpatky do kolbenky ale dneska to snad netrva tak dlouho.doktor mi vsechno zakazal fotbal basket tenis tak sem koupil kolo a zacal jezdit.dneska namotam 10t za rok sem tam nejakej maratonek na biku,takze vse spatne pro neco dobre.a ten kousek vazu ze stepama kosti mi braly z toho sameho kolena od cesky asi 8cm dolu.tak s chuti dotoho at stihnes leto a at ti to dobre dopadne.

      0 0
      • honza.hk1  

        čoveče, koukám východčech, nemáš kámoše ve Velichovkách? Byl jsem mnou na pokoji, měl rameno rozbité z prkna. A říkal, že nějaký jeho kámoš od Dvora dostal díky tomu od doktora doporučení na kolo a dnes jezdí jak ďábel :-)))), ale takových vás asi bude víc,že.

        0 0
        • bagio  

          to asi ne a je mi 34 takze to je uz 9 roku co sem na tom byl

          0 0
          • honza.hk1  

            aha, no věkově by to sedělo. Mně je 38 a jemu mohlo být taky tak nějak, ale kolo na kolena doporučují vždy, alespoň, že tak :-).

            0 0
            • bagio  

              tenkrat mi taky doktor napsal lehkou ortezu rikal ze tak 1–2 muze za rok napsat,usetril mi tak 15t a az v posledni dome(uz ji nenosim) mi docvaklo ze to je vlastne karbonova ale v ty dobe sem o nejakym karbonu nemel ani tuseni

              0 0
              • honza.hk1  

                no vidíš, tak karbon jsi měl už dávno před tím, než pronikl masově do mtb :-). Nechceš jí střelit, když jí už nenosíš?

                0 0
                • bagio  

                  Strelit ani ne ale klidne ti ji muzu pujcit ses hradecak?a jestli ti bude je mem 193 cm ale koukam ze mas 19 ram tak zase tak malej asi nebudes

                  0 0
                  • honza.hk1  

                    185cm, ale to asi ne. To by bylo půjčení na nějaký měsíc a to j eblbý. Ale díky moc za nabídku.

                    0 0
                    • bagio  

                      jak chces ale jak rikam uz ji nepotrebuju a po operaci by se ti urcite hodila a kdyz ji budes mit rok tak fajn klidna ti muzu poslat fotku na mail az ji nekde najdu

                      0 0
                      • honza.hk1  

                        no, tak pokud by to nevadilo, tak bych se ozval až by to bylo aktuální, ale to někdy na podzim. Přes léto to dám bez vazů a na podzim někdy v září bych na to vlítnul. Tak to povedu v patrnosti a ozval bych se. Ještě jednou díky.

                        0 0
      • Scurf  

        Tak tj pěkný, já sem zatím po 4 měsících, asi už v šesti jsi hrál fotbal zase a tak .. klobouk dolů :) snad si též už dám nějaký ten sjezd!

        0 0
        • Manas  

          Mě kuchali v lednu, v květnu jsem už dal dvoudenní enduro v Krušnejch :-)

          0 0
    • makak  

      Jako Bagio, fotbal, prasknul vaz, přetrhl se meniskus. Nejdřív artroskopii náprava menisků potom platiska.Tu snad dělají několika způsoby. Mě brali štěp ze šlachy pod kolenem (ještě teď po dvou letech si na koleno nekleknu), provrtají lýtkovou a stehení kost, štěp se dá místo vazu a přišroubuje dvěma vrutama.

      Jinak v nemocnici týden, doma týden, pak sem byl vozen do práce autem (sedím u pc). Pokud v práci nesedíš počítej minimálně 6 týdnů. 4 týdny ortéza na celou nohu, 6 týdnů hole. Hodně a tvrdě jsem hned po operaci posiloval. Kolo po 2,5 měsích od operace. Nejdůležitější je co nejdřív nabrat svalovou hmotu na stehně, proto fotbalisti žerou před operací kreatin a posilují ještě na vozejku směrem na sál.

      Jinak pokud budeš huntovat sportem koleno bez vazu, je riziko, že si odřeš chrupavky a to je skoro větší *******, to bolí jak zuby, můj současný problém.

      Po 2 letech – kolo 130% :-), lyže 80%, rekreačně hokej, s fotbalem jsem se rozloučil a to sem ho hrál 4× týdně.

      0 0
      • honza.hk1  

        jo, tak nějak mi to dnes říkal i doktor. Za týden jdu na stehy po artroskopii a pak začít makat stehna a lýtka. Po dvou třech měsících mám přijít a domluvíme co a jak. Říkal, že hned po operaci to chce začít v rámci možností, prý například zatínat stehenní svaly už na lůžku cca 1000X za den. S tou bolestivostí po 2 letech mně to překvapuje, no co naděláme. Jinak ten štěp berou asi jak kde. Někde ho artroskopicky navrtají a pak vytáhnou. Pak je ta jizva v předu jak ji máš na fotce.Ale jelikož chci na lyže, rekreačně florbálek, atd. tak do toho půjdu.Jo ten štěp strčí do provrtaných dutin a zašroubují titanovými šrouby.

        0 0
        • bagio  

          taky mi ten doktot vyjednal rehabilitaci.takze sem 10 dni po operaci nastupoval na rehabilitacni kliniku v Hradci v arealu stary nemocnice a byl sem tam mesic.Moc mi tam pomohly.Rozcvi­covani posilovani laser na jizvy bazen.Super vec.

          0 0
          • honza.hk1  

            jo, to už mi říkal doktor taky, že tohle následuje. Kde ti to dělali? Předpokládám, že ve fakultce v HK, ale na ortopedii nebo na chirurgii. Dle mně je to vyloženě ortopedická věc,ale v HK to dělají tam i tam. Já byl na orto.

            0 0
            • bagio  

              JJ fakultka HK ale delali mi to na traumatologii ,bylo to tak trochu z protekce.Kamos tam delal lapiducha na vojne tak mi to dohodl s primarem.

              0 0
              • honza.hk1  

                tak to pak jo.

                0 0
              • vlada1983  

                v hradci bych si nenechal operovat ani pihu, mě dělal koleno Váchal v rpaze, co dělá doktora spartanskejm čutálistum a naprostá spokojenost. šel sem současně s kámošem co ho dělali v hradci a do tréninku jsem šel o 3 týdny dřív než on. Měli jsme oba menisky z fotbalu, ale on se pak po operaci z toho dýl vzpamatovávaj, což mě vnuklo oblíbenou myšlenku že v hradci to dělá většinou vrátnej jako přesčas. Ne vtip, záleží kdo tě kuchne, ale někdy ti to solidně zmvrvěj

                0 0
                • honza.hk1  

                  to možná jo, ale i taková kapacita jako MUDr. Maurer v Praze (doktor fotbalistů Slavie, repre basketu, atd.) Mi nepřišel na to, že mám přervaný křížový vazy a tvrdil, že je to stoprocentně meniskus. Jen za tu operaci chtěl cca 9 tis. V HK si nemůžu naprosto na nic stěžovat. Personál naprosto super, od doktorů, přes sestry až po uklízečky. To, že ortopedie není z nejnovějších budov, to možná jo. Jinak jsem nepotřeboval po zákroku jedinou injekci či prášek na bolest. Sice mi jen brousili meniskus a odebrali křížové vazy, ale i tak je to ok. Věděl jsem před operací co a jak budou dělat, čím a jak mně uspí a po operaci co se dělalo a na co přišli i prognózy do budoucna. Se všemi dohoda a super spolupráce. Neuvažuji, že bych šel jinam než do HK na ortopedii.

                  0 0
        • makak  

          Bolí to jenom když si opravdu klekneš a to moc často nedělám :-) Jinak jizva nebolí.

          0 0
      • jitulka11  

        Ahoj, jak ses hned po operaci dostaval zpet do formy??? Mam 5. den od operace…co muzu a co jeste radej ne???? Na rehab jdu az 24.3, doma mam propinat, krouzit.....lze jeste neco nebo celou tu dobu jen tohle??

        0 0
        • Radek Broz  

          Maximálně bych zkoušel nohu krčit, zatím to fakt nepřeháněj. A smiř se s tím, že to bude na dlouho.

          0 0
        • smash_mouth  

          To uz tu bylo 100× ne? :-D

          Zaklad je zacit hned cvicit a rehabilitovat … pokud ma reha az za 3 tejdny tak bych vymenil doktora …

          ja se de facto probudil druhej den po operaci a uz u mne stala reha doktorka a slo se cvicit.

          0 0
          • psedma  

            zase bych to tak nehrotil a dělal to, co doporučuje lékař… někteří volí konzervativnější přístup… přečetl jsem dost studií a výsledky po 3 měsících jsou srovnatelné, i když se s intenzivnější rehabilitací začne velmi brzy nebo později… naopak při přílišném uspěchání může dojít také k problémům, např. uspěchání odložení berlí může vést k nesprávné chůzi, která se pak těžko opravuje (vytáčení se, nestejný krok, atp.)

            např. já se dnes vrátil taky z plastiky, BTB štěp, a doktor mi taky nařídil na 14 dní zatím spíše klid a rehabilitace zatím svépomocí – posilování stehna, propínání, krožení, pasivní ohyb pouze do 40° (po BTB se většinou doporučuje na začátek 60°, ale protože mám prý měkčí kosti, tak mi doktor doporučil ze začátku nikam nespěchat… i když ohýbám to cca do těch 60° v pohodě bez bolesti…) zátěž při chůzi o berlích spíše lehká…

            takže tak no… pokud nejsme vrcholoví sportovci, tak podle mě není kam spěchat, jestli sednu na kolo o 14 dní dřív nebo později je aspoň pro mě už relativně jedno…

            0 0
            • smash_mouth  

              Tak kazdymu dle jeho dispozic ale mohu za sebe odpovedne rici, nebot mam zkusenost s obojim. Leve i prave operovano s odstupem 10 let a rozdilnym pristupem.

              0 0
            • smizo  

              přesně,pokud to člověk opravdu nedělá vrcholově, tak nevidím problém v tom poslechnout doktora, oboje se dá, ale pokud jooo rychle rehabilitovat, tak s někym zkušeným, jinak je to spíš o problém nebo maximáně pokud člověk již má zkušenosti po předešlých plastikách..

              0 0
          • Radek Broz  

            „ja se de facto probudil druhej den po operaci a uz u mne stala reha doktorka a slo se cvicit.“ Na zahraničních webech jsem četl, že od tohohle se ustupuje, že to úplně dobrý není. Takže bych s názorem „hejbat hned o 106“ byl opatrnější. Nedokážu posoudit, jestli je to tak nebo onak, ale pokud jsou studie protichůdný, nešel bych do extrému.

            0 0
            • jitulka11  

              Ahoj, no prave, ono asi zalezi na pristupu kazdeho dr, rehabilitacni…ja ted jedu paty tyden, ortezu mam zitra nastavit na 90 stupnu, ale ohnu uz vice a v prostredi, kde jsem si jista, chodim i bez ortezy… na rehabky chodim a i tam mi rikaji, ze cvicit, ale rozhodne ne pres bolest, jen do bolesti…Berle porad pouzivam a osobne treba nechapu, jak nekteri muzou bez berli driv, ja bych to asi jeste nedala, mela bych strach, ze se mi noha podlomi a poletim. Kdyz si predstavim, ze za necelych 14 dni bych mohla odlozit berle…asi se i tak budu bat… Vy, co jste odlozili berle, chodite zezacatku s ortezou nebo bez ni? V noci s ni zatim i spim, proste mam nejak strach z necekanych pohybu…:(

              0 0
              • smizo  

                záleží jak dobře je rozcvičeno a jak je naposilováno, aby sis kdyžtak dopomohla zatím svaly a netahala to přes koleno..jinak popravdě, prošel sem si na jedný noze dvě plastiky předního zkříženýho a šel sem oběma cestama rozcvičování, jak tou pomalejší,tak tou o něco rychlejší, ale nikdo neví proč, plastiky mi prostě nedrží a do půl roku se mi vždy přetrhnou..i když dodržuju to co doktoři říkaj a rozcvičuju a rehabilituju, prostě nedrží, někdy se to prostě stává

                0 0
                • jitulka11  

                  Ty brdo a jak se postupuje v takovych pripadech, kdyz ti nedrzi a pretrhavaji se?? Ty jo, ja sla na operaci s tim, ze se to zlepsi, delam vse podle dr, tak teda i ocekavam koleno jak novy… Jak jsem si cetla ruzne nazory po operaci – ty rychlorehabilitace, kdy uz se ctvrty tyden pomalu beha, vyklusava apod…no tak se mi tomu moc nechce verit :-/ Jake posilovaci cviky se daji ten paty tyden provadet?? Ja vicemene zvedam nohu vleze na brise, na zadech, tlacim do mice, zatinnam stehno a neustale propinam…tohle mi ukazali na rehabce, tak to delam i doma, no ale jak nejit pres koleno??

                  0 0
                  • shadyhornet  

                    Ahoj, byl jsem 7.3. na plastice vazu, takže dnes je to 4 týdny po operaci… Berle jsem zahodil cca 2 týdny po operaci na doporučení ortopeda – ale jak jsem se dočetl, hodně to závisí na tom, zda ti zároveň s plastikou operují i menisky (pokud ano, musíš mít berle ideálně 5–6 týdnů). Nyní chodím po operaci už jen s ortézou, která limituje ohyb (nyní do 110 st.) a na chůzi po bytě to občas sundám, ale samozřejmě je to všechno individuální. Sval na stehnu je stále slabý, ale cviky dělám prakticky stejné jako ty (ukázala mi je rehabilitační sestra hned po operaci). Se sérií rehabilitací (mimo ty domácí) začínám až na konci 5. týdne po operaci – je to moje první plastika, takže nemám zkušenosti z minula, ale co jsem se dočetl u hodně odborníků, tak je možná i lépe ten vaz nechat takovou dobu v klidu, protože stále probíhá uvnitř kolene jeho rekonstrukce.

                    0 0
    • vizír  

      čau, měl jsem v roce 2005 utrženej meniskus a po půl roce jsem šel na plastiku do ÚVN Praha.Ze zákroku nemusíš mít strach je bezbolestnej. Asi rok koleno drželo ale teď bych řekl, že už je to zase volnější.Chce to neustále zatěžovat stehenní sval(jak ti ochabne, koleno je pak volnější-alespoň já to tak cítím)

      0 0
    • Shamick  

      Mno,plastika tě nemine,to je jasný,bez vazů to fungovat nebude. Já je měl operovaný v srpnu a eště to nemám úplně doléčený. Možná sem byl trochu lajdák zezačátku na rehabilitaci,fakt to chce to dřít,aby se to conejdřív protáhlo. Já tej eště furt nedám patu na prdel a řešim,co s neohebnou nožičkou :) Jinak kolo je (na přiměřenou zátěž,zezačátku stačilo cca 5min na trenažéru) opravdu ideální rehabilitace…Už se těšim,až to po skoro roce a půl pustim z kopce dolůůů…JInak zážitek pěknej,móóóc,do dvou let du prej s druhym :D

      0 0
      • Shamick  

        joa abych nezapmněl,je to ze sjezdu(Jablonecká Dobrá voda),nakopávám maximálně zadnice,do míče sem nikdy nekop a nehodlám to měnit…

        0 0
    • Kubiczech  

      Cau,

      jestli vahas jestli jit nebo nejit, tak ja bych urcite sel. Ja mam asi ctyri, pet let od generalni opravy menisku a vazu (mimochodem na pretrzenej krizak se prislo az po dvoumesicni laboraci s kolenem) a kdybych mohl, tak na plastiku jdu. Bohuzel jsem mel v koleni po operaci zanet – zlatyho stafilokoka a nikdo to se mnou nechce riskovat, takze klasicka hlaska, ze se bez nej da zit apod. Meli pravdu, da se bez nej zit, s basketem sem radsi prastil, ale kolo v poradku, tenis taky, hokejbal se taky dal. Ale zase ty nohy celkem posiluju a na kole jezdim tak 3tis. rocne. Kdyby 10tis, to by byla otazka. No koncim, jak o tom pisu, tak me ta noha boli… (:

      0 0
      • honza.hk1  

        no tak zatím je to co jsem si myslel :-)…žádné kdepák, to je v poho. Dáš nohám zabrat, stehna,lýtka…a jde to v poho i bez plastiky :-). Ne, je jasný, že ty křížáky tam nejsou jen pro parádu a tak do kolena prostě patřej. Achilovku mi asi nikdo nedaruje, tak musí člověk sáhnout do vlastních zásob :-))).

        0 0
    • Bojka1  

      Ahoj v 2001 jsem si na na lyžích natáhl vazy.Dlouho jsem s tím měl problémy.Po 3letech jsem si to koleno opět vyhodil při sloku do dálky.Také trvalo dlouho než se vše uklidnilo.Pomohlo mě kolo.Po 1.roce jsem si opět koleno vyhodil.Při nadhazování předního kola jsem upadl.Teď koleno neposlouchá a občas vyskakuje.Musím při běhu a lyžování nosit ortézu a na koleno myslet(občas se i s ortézou podvrkne.Jízdou na kole se to hodně zlepšilo,ale ne už na 100%. Byl jsem u lékařky a ta mě doporučila artrorkopiji. Mám volné vazy a poškozenou chrupavku. Na operaci nespíchám koleno funguje tak taky proč. Já pokud nemusím tak se každému zásahu do těla vyhýbám. Stačila mě utržená šlacha v rameni atd…

      0 0
      • honza.hk1  

        no toho se já naopak obávám. Díky urvaným vyzům jsem si načnul i meniskus a pokud ti meniskus špatně dosedá, tak ti naruší klouby a artróza je jako vyšitá a celý to zrovna nemusí moc bolet. Ale pak umělý kloub není nic moc.

        0 0
    • býker62  

      Čau,mám po plastice předního i zadního kř.vazu díky fotbalu.Dělal mi to dr. v Brně ,co léčí repre. basketbalistky.Po operaci jsem chodil 2 měsíce o berlích,potom posilování a rehabilitace,celkem to dělalo 8 měsíců bez sportu.Teď jezdím maratony,koleno je bez problémů,jednou týdně si dám i fotbal(s or­tézou)Ničeho se neboj a jdi do toho!

      0 0
      • gmbiker  

        Ahoj, taky mám po operaci křížového vazu, průběh byl stejný, jak už tady bylo několikrát popsáno – měsíc ortéza, další dva tři týdny berle a během toho třikrát týdne rehabka. Na tu rehabku jsem to měl docela daleko, chůze na zastávku a přestupování v autobusech mi vůbec nedělalo dobře, tak jsem začal docela brzo jezdit na kole, snad měsíc po operaci, pár dní po tom, co jsem sundal ortézu, bylo to o dost lehčí než chodit pěšky. V každém případě musím říct, že mi operace pomohla – kolo je v klidu (4–5 tis. ročně), na horách si dávám větší pozor při sestupech, florbal hraju s ortézou dvakrát týdně, na lyžích jsem opatrnější, ale všechno se dá dělat, předtím šlo jenom to kolo.

        0 0
    • K2  

      Kamarád dělá v tomhle oboru a zná se s doktory,kteří to dělají (dodává díly na opravu kloubů od johnson and johnson) – myslím,že by dokázal někoho slušného doporučit…

      0 0
      • honza.hk1  

        tak za to bych byl vděčný, zkus se prosím zeptat a případně dát vědět nejlépe na mail. Díky moc

        0 0
    • Řepák  

      ahoj, tak jestli jít nebo nejít tak rozhodně jít…s každym vypadnutim kolene se zvětšuje šance že se ti tam hne něco co nemá, nehledě na to, že ten otok jestli se nákej udělá a mě se dělal tak ta krev v něm působí jako kyselina v tom koleni. Já si vazy urval na lyžích dva roky zpátky. Štěp mi vzali z toho vazu co de přes čéšku a chytili ho 2 titanový šrouby. Ted už všechno normálně, ale ze strachu nosim na basket,fotbal atd. ortézu. Jinak s tim posilovánim předem je pravda, já měl největší problém nabrat zpátky ten sval.

      0 0
    • Kubiczech  

      Jestli bych te mohl poprosit, dej mi kdyztak taky mejlem vedet. Dekuju.

      0 0
    • Glum  

      Od červencového pádu na kole mám utržený přední křížový vaz. Žít by s tím asi šlo (na kole to docela jde, v tenisu ale nevyrazím z místa a už vůbec nezměním směr, běhat moc nejde). V červnu mám jít na plastiku k Dr. Váchalovi v Praze. Prý 4 dny hospitalizace, hned rehabilitace, měsíc po operaci lehce vyklusávat a taky už na kolo. Finta je v tom, že bez operace to koleno sedí lehce jinak a časem by odešly chrupavky (což nezvratný *******). Dneska mám zdravý stehno v obvodu o 4 cm silnější (možná je to tím, že na kole zdravá noha maká víc, najeto od července ca 5 kkm). Každopádně ve Vysočanech u dr. Váchala mají na pokojích internetový přípojky – jak mě resuscitují, vytáhnu si ten thread z historie a podám zprávu!

      0 0
      • honza.hk1  

        jo, info podej co a jak. Našel jsem toho na netu dost a všude píšou, že se nesmí uspěchat především rehabilitace. Operace je 50% úspěchu a rehabilitace druhých 50%. Ten štěp prý nejdříve v noze musí „odumřít“ a pak se znova nakopnout a začít srůstat s nohou. To trvá cca tři týdny a tam je to náchylné k přehnání pohybu a opětovnému prasknutí. Jinak ta hospitalizace je asi hodně individuální. Já jsem se v pátek vrátil ze špitálu po té artroskopii a hospitalizace byla celkem 5 dní,ale den tam byl navíc, protože museli posunout operční program. Ale je to o tom jak kdo je ok. Já jsem neměl jediný otok a nemusel si vzít nic na bolest. Vedle na pokoji byl kluk, který měl po artr. velké bolesi a otoky, tak mu uprostřed noci dělali punkce a převazy. A toho si tam nechali, ale jinak 4 dny mi připadá dost krátce, tedy pokud je to jako u nás, že jeden nástup a příprava, druhý den zákrok a pak už ti zbývají jen dva dny po zákroku a domů. Jinak pc s sebou je super.Já měl notebook také a bylo to v poho a žádná nuda :-).

        0 0
        • gmbiker  

          To s tím „odumřením“ štěpu je pravda, dokonce mi doktor říkál, že i vaz, ze kterého ten štěp pocházel (byl to vaz na češkou) potřebuje pár měsíců na vzpamatování – do té doby bylo koleno náchylnější na úraz. Rehabilitace byla v klidu, bublinky, bazény, rotoped, předkopávání a zakopávání docela pomáhalo. Z čeho jsem měl strach byly nečekané pohyby do stran, třeba když zakopneš, křivě šlápneš… proto jsem raději jezdil na kole než chodil pěšky, na kole je pohyb kolena pořád stejný (pokud nespadneš :-)) Jinak ten sval na stehně, co se během léčení téměř ztratí, a pak se musí posilovat na rehabce, bude už asi napořád menší než ten na zdravé noze. První dva tři roky po operaci jsem chodil do posilovny, abych to aspoň trochu srovnal, teď už to nějak neřeším.

          0 0
    • goood  

      Krizovy vaz jsem si pretrhl na fotbale, kdyz mi brankar trosku proslap koleno. Nekolik mesicu jsem s tim chodil, ale bylo citit, ze je to nestabilni. Sel jsem teda na plastiku. Nenechaval jsem si ale brat step z vlastni kosti, je to totiz bolestive a dyl se to hoji. Vaz jsem dostal od darce (musi se za to ale zaplatit, me to stalo myslim 6000). Pak teda rano prichod do nemocnice, za 2 hodiny operace, 3–4 dny v nemocnici. Uz od 2.dne je rehabilitace (protahovani na kladce), necele dva tydny berle, pak rehabilitace ve vode, kolo, vyklusavani. Za 3 mesice uz jsem jezdil na lyzich. Delal mi to doktor Hospodar na Malvazinkach. Pokud na to mas penize, tak doporucuju tuhle metodu, je to cely atroskopicky, takze jen 3 male dirky kolem kolene, zadna jizva, rychle leceni.

      0 0
      • honza.hk1  

        jo jde to i se štěpem od dárce, ale jsou tam i jistá rizika. Tvůj vlastní štěp tělo přijme vždy lépe než cizí od dárce, kterému už je to většinou jednou. Vhodnou náhradou je například achilova šlacha. Nyní však existuje i nová metoda, která už nepoužívá žádné šrouby, ale jakési kostní válečky a celé uchycení je jiné a nic se v koleně nevrté, ale pouze něco málo vysekává. U nás se to dělá zatím asi jen na 5 pracovištích. To, že to je bolestivé, to jistě ano…no holt každá sranda něco stojí. Normálně se štěp bere pohledově jako by z holeně nebo druhá možnost z vnitřní strany stehna. Ale tak jako tak se štěp vkládá do předvtaných kanálků v kostech a tam šroubuje. Tak jsem zvědav, co mi řeknou k té možnosti nové metody. U nás je to nové, ale jinde ve světě se to už používá dlouho a prý ty nej. výsledky vč. podstatně rychlejší rehabilitace a zkrácení léčby.

        0 0
        • gmbiker  

          Matně si pamatuju, že kdysi šel na operaci křížových vazů i nějaký fotbalista-reprezentant (myslím že to byl Ujfaluši) a za tři měsíce už zase hrál. Takže nějaké alternativní metody budou :-)

          0 0
          • goood  

            Je to myslim ta sama metoda, kterou jsem mel ja, aspon to ten doktor rikal, taky operuje fotbalisty, hokejisty (reprezentace i z NHL), ale u nich je to hlavne zalezitost rehabilitace, maji na ni dostatek casu, takze pro ne neni problem za 3 mesice nastoupit zpatky do plne zateze.

            0 0
    • gazman  

      Mám kuchnuté obě kolena,dělali mi to v nestátním zařízení a je to v poho.Teď už je to 2,5 roku od operace a už prakticky nevím že mně řezali.Na druhý den jsem šel domů,doktor nakázal nepoužívat žádné ortézy a berle vyhodit co nejdříve,tak jsem je 3dni po operaci hodil do kumbálu.20 dní po operaci jsem vylezl na Lomnický štít severní stěnou.Operovali mně celkem 3× ve dvouměsíčních intervalech,nej­dříve artroskopie a potom 2× plastika vazů.Šel jsem do toho po hlavě,chtěl jsem ještě ten rok lyžovat a povedlo se.Neser se s tím a jdi na věc stejně dříve nebo později budeš muset.Čím dříve tím lépe,když totiž funguješ s potrhanými vazy tak si to kolínko hrozně kurvíš.Chce to ale dobré doktory a zásadní je kvalitní rehabilitace,která musí být každý den aby ti to mezi jednotlivýma rehabkama nezatuhlo rehabka bolí jak svině ale musí to být.Asi týden před operací začni žrát PHLOGENZYM,myslím že jsem dával 12 tablet denně.

      0 0
    • ED1  

      Ahoj, píšu za kámošku, má problémy s kolenem:

      Chtěla bych se zeptat. Čeká mě plastika křížového vazu a bylami nabídnuta varianta štěpu od cizího dárce. Máte s tím někdo zkušenosti? Poraďte please. Díky Martina

      0 0
      • karlos2053  

        Mám to z vlastního štěpu od čéšky. Vlastní je vlastní :)). Od dárce je z mrtvoly, např. motorkář rozmáznutej o patník apod., ale zas to tak prej nebolí.

        0 0
      • honza.hk1  

        co jsem já okolo toho zjišťoval, tak cizí štěp je jistě mnohem méně bolestivý, protože samotný výkon plastiky je prováděn artroskopicky. Vlastní štěp prý tělo zase líp přijme než štěp cizí, ale pokud máš možnost cizího štěpu, tak proč si hrád na hrdinu…hrdinku.

        0 0
      • Medunka  

        Goood to popisuje o kousek vys

        0 0
      • čuňas  

        Tak to by mě taky zajímalo co vydrží takovej vaz od dárce.Urval sem si originál po sléze i plastiku (můj štep) tak deď už mi budou operovat od dárce tak su zvědavej jak dlouho to vydrží.

        0 0
    • Martinkaa  

      Z pohledu fyzioterapeuta se nemas ceho bat. Ja bych do toho sla v tvem pripade sla. Pokud ma clovek dobre svaly kolem kolena, muze to rupturu castecne vykompenzovat, ale pokud uz ti to vyskakuje i pres ortezu, nevidim duvod, proc cekat. Obzvlast pokud uz ti chybi ty vazy oba. Tim, ze tam ty vazy nejsou, svaly makaji i ze ne. Tim padem se pretezuji a casem by se to mohlo projevit i nekde jinde (bolesti kycle, zad…). Operace se delaji dvema zpusobama. Bud se vezme cast slachy, ze svalu na zadni strane stehna, ktara se tam nasije, nebo se vezme cast slachy pod ceskou i s kouskama kosti, ktere se implantujou na misto vazu. Ta druha varianta by mela byt stabilnejsi, ale dele se to hoji. No jinak po operaci nestaci pouze busit v posilce. Dulezite je zvyseni aference z plosky (chuze v pisku, cviky na klenbu nozni…), zvyseni stability na ruznych nestabilnich usecich a plosinach, chuze naboso v terenu)… V posilovne sice clovek ziska svalovou hmotu, ale s funkci svalu to nema vubec nic spolecneho. Podle me je to systematicke huntovani si tela. A kreatin a podobne dobroty jsou to nejhorsi, co pro sebe clovek muze udelat. Sice ma svaly jak Arnold, ale slachy zustanou stejne. Pak se neni cemu divit, ze boli upony, trhaji se achilovky, praskaji vazy… Mysleno obecne :-)

      0 0
      • honza.hk1  

        díky za odborný názor. Tak trochu vím o čem mluvíš. Měl jsem s tím problémy od loňského jara, kdy jsem si ty vazy urval, ale přišli mi na to až nyní na artroskopii manisku. Prý to bylo tím, že na to nepřišli díky svalům na noze, protože se mi neprojevila prý předo-zadní vůle, tak nevím. Byl jsem u třech doktorů a každý to viděl na meniskus. Tak sjem si paltil rehábko a cvičila se mnou právě jak říkáš. Stál jsem na různých vychytávkách a ona do mně různě drkala a já musel chytab balanc, atd. Nyní je to opět věc názoru každého doktora. Jeden mi říká, že plastika je až to krajní varianta a jiný mi to doporučuje. Já jsem spíš toho názoru,na plastiku jít. Přece jen stačí, aby mi to někdy blbě vyskočilo a můžu si poškodit meniskus a přijdou na to pozdě a je z toho artróza jak vyšitá a za pár let třeba umělý kloub jako důsledek. To beru tu nejhorší variantu, ale jistě ne nemožnou.

        0 0
        • Martinkaa  

          Presne tak :-). Kazdy doktor to muze videt jinak. Je treba zvazit rizika a prinos operace. Pokud to cloveka funkcne a co se tyce bolesti neomezuje, tak nevidim duvod, proc neco operovat. Pokud uz te to ale moc boli, lita ti to na vsecky strany, kulhas… Tak si myslim, ze uz je cas :-). Je to jak kdyz pretahujes retaz. Nejen ze znicis retaz, ale pujdou do kyblu aji prevodniky a pastorky. Na kole to vymenis, ale na vlastnim tele seskody, se odstranujou hur :-)) Jinak s tim, ze to hned nepoznali to neni zadna hruza, pokuds nebyl treba na magneticke rezonanci. Pri ruznych manualnich testech a zkouskach se to poznat nemusi prave diky svalove hmote. Navic po urazu je tam jeste otok, ktery treba nemusi byt na prvni pohled patrny a ten tu vuli jeste dale limituje. Takze na prvni pohled se muze zdat, ze jsou vazy OK a projevi se to treba az po zmenseni otoku.

          0 0
      • ememem  

        V posilovne sice clovek ziska svalovou hmotu, ale s funkci svalu to nema vubec nic spolecneho. Podle me je to systematicke huntovani si tela. A kreatin a podobne dobroty jsou to nejhorsi, co pro sebe clovek muze udelat. Sice ma svaly jak Arnold, ale slachy zustanou stejne. Pak se neni cemu divit, ze boli upony, trhaji se achilovky, praskaji vazy… Mysleno obecne :-)

        no ak si nahodou fyzioterapeutka resp. nejako od fachu tak aj ked odpocitam nadsazku (ak to nebolo myslene uplne len ako vtip) tak sa tomuto tvojmu nazoru dost divim.

        0 0
        • Manas  

          Ma pravdu, nezavisle na ni mi to potvrdilo vicero fyzioterapeutu. Makani v posilce a posilovani hlavnich svalu vede k tomu ze muzou castecne prebrat funkci tech svalu co drzi stabilitu a to je pak problem – pretizeni svalu, slach a pripadnu uraz. Dulezity je opravdu posilit ty svaly uvnitr, ty co skutecne drzi stabilitu. Coz jsou cviky ktery s vahou delat nejdou; ruzny cviky na gymballu, nestabilni plochy atd.

          0 0
    • karlos2053  

      Zdar, jsem cca 2měsíce (a pět dní :)) po oné plastice. Vzal jsem si dovolenou na pobyt v nemocnici (8 nocí), jinak bez pracovní neschopnosti (kancelář + ježdění autem). Do auta jsem vlezl po druhém týdnu po operaci. Od třetího týdne rotoped, od šestého týdne jezdím na biku, ale musel jsem si pořídit fulla. Dnes zvládám jezdit lehký terén a vyjíždky okolo 10ti km denně. Od toho šestého týdne zatěžuji docela dost a už bez ortézy. Mírně kulhám, berle jsem však odložil. Jinak průběh je po operaci víc než bolestivý až do třetího týdne, a to nemluvím o rehabilitacích, které jsem přejmenoval na inkviziční mučírnu :)). Chce to spoustu trpělivosti a odhodlání překonat bolest. Jinak na operaci doporučuji jít s rozhejbanou hnátou. Já na ní šel až po dvou měsích, kdy díky dost ošklivé diagnoze z MRI(ktérá se díky bohu nepotvrdila, protože bych šel na invalidní důchod), jsem neměl rozhýbáno a o to bolí víc rehabilitace.

      0 0
    • Ice-goofy  

      Ahoj tez mam za sebou plastiku a step bran z pod kolene a teda ja si nemuzu na nic stezovat do pul roka zatez a az za rok teda plne nasazeni… Musi se hodne pockat az se zahoji ten step.. Rehabilitace je ta nejdulezitejsi a nic neuspechat pak by to mohlo byt i horsi…

      0 0
    • Glum  

      Jsem čerstvě po plastice předního křížového vazu v levém koleni (operován 10 měsíců po úraze), dneska jsem 10. den po operaci.

      Průběh: 1. den: operace v epidurálním znecitlivění, autoštěp. Operace je pohoda a vcelku pohoda je až do večera, pak to uměřeně bolí. Ne ale moc, večer koukám v TV na fotbal. Největší utrpení z prvního dne je jednoznačně močit vleže. Od prvního dne ortéza. 2. den: poprvé na francouzské hole a motodlaha (motor natahuje a skrčuje operovanou nohu, poprvé to cvičení trochu bolí). 3. den: na berlích dávám už i schody. 4. den: pouštějí mě z kliniky domů. 6. den: cvičím na motodlaze ca 2–3 h denně, na berlích se pohybuju dost jistě, leduji – koleno mírně bolí, trochu otéká. 7. den: jsem zpátky v práci (ale pracuju hlavou, nebo to aspoň předstírám). 9. den: vyndavají mi stehy, punkcí odstraňují přebytečnou vodu (nebo spíš tkáňový mok či co) z kolena, a berou mi berle (obrazně). První den bez berlí dává kolenu trochu zabrat, těžce kulhám, koleno otéká. 10. den dnes: dávám si pohov, moc nechodím (tajně si na delší vzdálenosti vypomáhám těmi berlemi), koleno se zklidňuje. Cvičím.

      Teď mám rozepsané rehabilitace do 8. srpna, začínám v pondělí,  koncem července bych prý měl už proklusávat a lehce vyjet na kolo. Uvidíme. Zatím to moc nebolelo, ale tuším, že možná ta rehabilitace bude bolet víc.

      Držím palce!

      0 0
      • Kaculee  

        Zdravím!

        Tvůj průběh operace, nebo spíš dní pooperaci je moc fajn! Mě operovali v úterý, taktéž plastika křížověho vazu, ale mám stále bolesti. To je tedy možná způsobeno velkým otokem, a chystám se dnes na punkci.

        ALe když jsem si četla Tvůj příspěvek, trochu jsem zazáviděla :) tak držim pěsti, ať se to takle dobře léčí dál!

        Ahoj

        0 0
        • jonti  

          no, 21.5. ma to caka tiez. Tak som budem moct porovnavat aj s tebou :)

          0 0
        • Glum  

          Tak já to dopovím (teď jsem necelých 10 měsíců po plastice předního křížového vazu). Prvních sedm neděl po operaci rehabilitace (to je vcelku potěšitelný, protože noha dělala rychle pokroky). 25 den po operaci poprvé na kole (tajně, a musel jsem si nechat převrtat kliku na zkrácených cca 130 mm, protože se noha ještě tolik neohýbala). Ale vcelku nakrátko, od 40. dne na biku s normálními klikami už s povolením (ale nespadnout a po rovině v klidu). První jízdy trochu depka, noha hrozně zeslábla. Postupně se to zlepšuje (ale stále platí nepadnout a když, tak radši na obličej či na druhou stranu, jen ne na to koleno). Koncem září první pád na koleno na silničce, zajímavý zjištění: odřenina nebolí. Mám vyklusávat, ale to pořád moc nejde. V říjnu první tenis, jde to. V zimě lyže, už bez ortézy (malé, né té pooperační). V únoru není problém dát na běžkách padesátku pod čtyři hodiny. Teď, deset měsíců po operaci je jízda na kole v pohodě (od operace mám najeto cca 7000 km), stejně jako bruslení, běžky. Tenis ne úplně, po těžším zápase koleno oteče. Taky zatím nejsem schopen stoprocentně sprintovat, a na větší skoky a dopady jsem si zatím netroufl. Ale možná, že blok je spíš v hlavě, která si zafixovala, že to nejde. Operovaná noha je pořád lehce slabší, ale rozdíl se pořád snižuje. Každopádně koleno drží, nevyskakuje (což dělalo před operací).  Takže celkem optimismus…

          Držím palce!

            
          0 0
    • drtyc  

      Samotnej krizovej vaz 3 mesice bez chuze. bolestiva (i postavani na miste), takze porad vsude na kole. skoro 6 mesicu bez jakychkoliv kravinek treba jako otocka s odhozem jak na kladivo nebo kouli. Prvni poradny probehnuti 7 mesicu. Poradna zatez 9. mesic. Uz i fotbalek a tak. Zatim boli vic kotniky, ale mam dojem, ze to drzim z 50% vsechno vrchnim stehennim.

      Bez plastiky a bez menisku. Rezat bych si do toho nenechal. Jsem atyp a radsi to rozdejcham. Zas tak strasny to nebylo, abych riskoval, ze me nejaky reznik zaradi na 5 let nekam do poradniku.

      0 0
      • drtyc  

        ale jinak na prelomu 4–5 mesic jsem sel pri jednom doslapu rovnou na hubu. 5. mesic nastesti vysly vanoce, takze to byl klidek skoro zadny pohyb a dost to bylo znat. sice to porad bolelo, ale na konci ledna jak se to rozhejbalo, tak noha zatim jak nova.

        akorat teda jeste trosku setrim a nedelam rozbehy a dobrzdovani z otocky. to risknu az v lete.

         
        0 0
        • gazman  

          Hrozně pomalý progres,podle toho se mi ty moje tři operace s následnou rehabkou zdaji jako sci-fi,asi jsem mněl štěstí na doktory 5.měsíců po poslední operaci jsem lyžoval a už jsem to někde psal že 20 dní po operaci jsem dal výstup ze severu na lomničák a pak přes velkou svišťovku zpět na chatu pri zelenom plese myslím že to bylo 12 hodin pochodu+nějaké lehké lezení.To není možné abys po pěti měsících nemohl pořádně chodit.Kde tě kuchali?

          0 0
          • drtyc  

            nekuchali. prechodil i bez ortezy a rehabka jen s upravou rezimu – zadny schody, zadny skakani na zidky a pres zabradli, zadny postavani na zastavce – delsi drzeni balancu boli lehce ale zato pak bolelo skoro furt. ta drzka paty mesic to bylo od bolesti – za minutu zas jak by se nechumelilo. ted uz dobry. jinak uz mesic po jsem mohl okopavat na vsechny zpusoby cokoliv, ale to drzelo stehno. ozvalo se to dycky pri preslapovani na miste, kde zakopnes o neci tasku na zemi nebo se chytnes do poutka od batohu a tak. urvany nikde nic nebylo nic se nenarolovalo, tak proc si kazit den litanim po krvelacnych doktorech ;-)

            ps: a to je hodne dulezity – nezavodim a vubec celkove jsem si mohl dovolit zkusit pockat az splaskl nejhorsi otok jestli bude bolet meniskus. plastiky vazu jsou pro sportovce a lidi co si nemuzou dovolit nejakou chvili pockat.

            0 0
          • drtyc  

            pisu co kdy jeste nebylo 100% ok.

            berle vubec. prvni 3–5dni sem krapet vic pajdal. pak uz jen z rana nez sem to vzdycky rozhejbal a vyplavily se nejaky ty hormony posouvajici prah bolesti ;-) bral sem to jak poradne zvrtlej kotnik jen trochu vejs a bez nutnosti octanu prvni ranu chytla stejne holen pod kolenem a tam otok nicemu nevadil. pod kolenem otok moc nezavazel. proste si to telo samo opravi stejne akorat pod zatezi (jak ty rehabka) a to sem i nechtelo nikam litat nekde panackovat do nemocnice, kdyz me to sice omezovalo, ale dalo se s tim normalne existovat bez zavislosti na nekom a bez nejakych drastickych omezeni.

            0 0
            • gazman  

              Furt nechápu,máš to utržené nebo ne.

              0 0
              • drtyc  

                jestli, tak leda natrzene. ne komplet.

                0 0
                • gazman  

                  Asi bych si nechal udělat artroskopii abych věděl o co jde,já jsem měl to jedno koleno utržené asi 6 let a dělal jsem s tím všechno.Ono to jde ale ubližuješ tomu zbytečně.

                  0 0
    • ememem  

      tazka otazka tazka odpoved. ososbne som toho nazoru ze otvorena konzerva sa uz len kazi ale zo skusenosti ked to odkladas dlhsie a dlhsie(z vyssie uvedeneho dovodu) tak sa to stale viac a viac  jebe az uz nakoniec inu moznost nemas. ono je pekne ze kym chodi stak to treba nechat tak lenze ked nechces len chodit ale aktivne sportovat tak uvedeny argument ti je na nic. je to kazdopadne hodne individualne, su taki co by povedali nikdy viac lebo to aj po x rokoch pobolieva, taki co to maju v poohode a taki co ani nevedia ci by na to este raz isli. kebych ti mal povedat cisto za seba – ak mas dobreho doktora tak to riskni kym je cas – zo zvysujucim sa vekom vyrazne klesa regeneracne schpopnost. a predtym sa pomodli k vsetkym bohom sveta aby „to“ vyslo a aby si bol ten typ co podobne zakroky a nasledne uzdravenie znasa dobre. to ti dopredu nepovie nikto. a s regeneraciou resp. plnym sfunkcnenim rataj tak rok a podla toho ake mas sportove preferencie vyberaj obdobie aby si nevynechal dve sezony.

      0 0
    • krabica  

      Co z toho děláte takovou vědu, vždyť je to sranda. Na plastiku jsem šel 5. listopadu, po 8 měsících od úrazu. Štěp mi brali vzadu ze stehna, mám dvě malinkeé jizvičky po stranách kolena cca 5 mm a pod konenem jednu cca 20 mm.

      1. den jsem šel pod nůž,
      2. mě pustili domů, noha lehce natéká a pobolívá, nohu jsem mohl zatěžovat ze 60% o berlích na 14 dnů
      3. den jsem sám dojel autem k obvoďákovi, sice se blbě mačkala spojka, ale co může člověk chtít
      4. a 8. den navštěvuji restaurační zařízení
      5. den zahazuji hole, bo mi dvakrát podklouzly na dlažbě
      6. den nastupuji na rehabky a začínám chodit do práce(makám hlavou)

      Po měsíci skoro nekulhám, rehabky jsou fajne(bazén, výřivka, elektroléčba, cvičení, rotoped). Chodím na procházky po městě do cca 5km

      Přes vánoce chodím po horách dohromady cca 40km ve sněhu.

      Týden po vánocích ukončuji rehabky, už mě tam nechou ani vidět.

      Teď se to postrupně zlepšuje, není prblém kleknout, k sednutí na patu mi chybí cca 5cm, doufám, že to bude ok do konce roku.

      0 0
      • gazman  

        To je mi povědomé,kde tě řezali?

        0 0
        • krabica  

          Ort Art – Petřvald u Karviné

          0 0
          • gazman  

            Muhehehehehehe to mi bylo jasné mně kuchali též tam,jo jo Dr.Husták a Dr.Širokovský to umí a kluci na rehabce jsou krutí ale ví jak na to.

            0 0
            • krabica  

              Šlo k nim i dost známých a všichni jsou spokojení. Kuchal mě Dr.Husták – je to borec.

              0 0
          • Terka3  

            Je to soukromí klinika? platí se tam?

            0 0
            • krabica  

              Něco jsem platil za tu jednu noc a jídlo, ale nebylo to moc. Pak nějaké poplatky za rehabky, ale taky to nestálo za řeč.

              0 0
      • Kaculee  

        co z toho děláme vědu?

        tak pardon no..mě brali štěp pod čéškou a jaksi mám 10cm jizvu co se tahne zepředu od půlky kolena. Že by to bylo tím??

        0 0
        • gazman  

          To co popisuješ je způsob co se používal před 20lety,proč ti to dělali takhle?

          0 0
          • Kaculee  

            čert ví..já jsem právě viděla u jedné slečny někde fotku, a měla tam 5 cm jizvu..tak jsem si řikala, no to je ok..ale když jsem viděla co mám na noze…

            ale co jsem se bavila v den příjmu s doktorem řikal, že ten vaz berou právě pod tou čéškou (že to je nejčastější způsob) nebo jakoby z boku toho kolena…že záleží na operatérovi..

            0 0
            • gazman  

              Nezoufej myslím že většině chlapů jizvy na ženském těle nevadí,mě teda vůbec,spíš naopak.Hlavně že je kolínko v pořádku.

              0 0
              • Kaculee  

                Děkuju..snad se někdy vdám no :)

                0 0
                • krabica  

                  Jizvy nejsou tak hrozné, po artroskopii mám dvě cca 5mm po stranách kolena, nejdou skoro vidět. Po plastice další dvě stejné a jedna pod kolenem 25 mm, když to zesvětlá, což nějakou dobu trvá, tak taky nepůjde vidět.

                  0 0
                  • Kaculee  

                    kdybych měla takovou, tak si pískám :-)) takovou jsem právě viděla u té slečny a říkala jsem si, že to je v pohodě…

                    jinak jsem před 2 lety byla na artroskopii a v poslední době mi ty jizvy nebyly vůbec vidět…takže ty jsou fakt v pohodě

                    0 0
                    • krabica  

                      Důležité je vybrat dobrého doktora, na tom záleží nejvíc.

                      0 0
          • jonti  

            Co viem tak step pod ceskou je stale najcastejsi sposob ziskania stepu, takze mi nepride ze by to sposob zpred 20 rokov.

            A ak to robili nie artroskopicky ale otvorenu operaciu kolena, tak na to urcite mali padny dovod, vacsinou ked tam je toho rozbiteho o dost viac.

            0 0
          • tibro  

            No mne prave lekar povedal ze spod cesky sa berie step u muzov, u zien zo stehna.

            0 0
        • ememem  

          ak to je tato malichernost jedine co ta trapi tak ta mozem zoznamit aj s takymi co su na tom po tomto zakroku vyrazne horsie. a nie ze museli obmedzit sport ale ich to obmedzuje na zivobyti kedze pracuju manualne a isli pod noz opakovane. proste to telu nesadlo a nikto nevie preco napriek tomu ze to robil slusny doktor na sukromnej klinike. tazke ak to bude fungovat bud rada a na jazvu sa vykasli.

          0 0
          • Kaculee  

            no jasné..hlavně, aby to zabralo a mohla jsem sportovat…kvůli tomu jsem na to taky šla, že..

            ale tak jsem ještě mladá a blbá :)

            0 0
            • ememem  

              to som ja nepovedal. kazdopadne riesit v takomto pripade esteticky problem pred funkcnym je uplne out. a navyse ta jazva aj tak nikoho (no dobre 95% populacie) ne­zaujima, to su len take babske chimery podobne ako holenie noh. ja bych si osobne za dlhodobu a bezproblemovu funkcnost kolena po takomto zakroku nechal aj vytetovat na celo cheguevaru.

              0 0
              • Kaculee  

                a původně jsem se o jizvě ani neměla v úmyslu zmiňovat..spíš jsem reagovala na to, „co s tím všichni naděláme“..každej možná neměl takovej hladkej průběh a já jsem třeba měla dost velký bolesti ještě doma, i když už spíš kvůli velkému otoku..

                no ale dost už..

                0 0
                • Kaculee  

                  tak sem asi po více než týdnu musím napsat…musim říct, že s tou jizvou jsem měla trochu velké oči..

                  je pěkná a neni moc vidět..s berlema už jsem byla schopná po více než 7 dnech cestovat autobusem přes celou republiku..

                  tak to asi fakt není až TAK strašný :)

                  0 0
      • krabica  

        Tak rok se s rokem sešel… Po roce od operace pohoda, lyže žádný problém, na kole trochu pobolívá ve studeném počasí při velké zátěži. Koleno po operaci je pevnější než to zdravé. Trochu pomaleji se dává do hromady stehno po odebrání štěpu, docela mi v něm škube během plavání při kopání nohama, také chůze v hlubokém sněhu mu nedělá dobře.

        0 0
        • krabica  

          Teď po 4 letech je to pohoda, žádné problémy, jen nesmí koleno prochladnout. Pod 25°C jezdím zásadně s návleky na kolena.

          0 0
          • ZuzicK  

            4 roky.. fůů, ty mi dáváš.

            0 0
            • krabica  

              Už po roce to bylo celkem OK, viz výše. Po dvou letech přestaly i ty ostatní problémy. :o)

              0 0
          • Manas  

            Po dvou letech pohoda, jen kdyz hodne klecim na koleni tak pak se narovnat je docela slusnej boj. Prijde mi ze to hodne zatuhava. :-)

            0 0
            • McBlacky  

              musíš to dostatečně mazat. slivka, vizour…

              0 0
            • krabica  

              Jo, na to jsem zapomněl, ale po zemi se zatím moc neválím. Sezení na noze, či v jiné poloze, kdy je noha hodně pokrčená, je při rovnání docela porod. :o) Je to dle mého nedostatkem cvičení v této poloze.

              0 0
      • jitulka11  

        no tak nevim, ale takovou rychlosti to myslim nebylo…

        0 0
    • tom xtr  

      Pokud chceš dál sportovat, tak tě plastika křížáků nemine, jinka bude koleno stále nestabilní. Žena to má za sebou necelé 2 měsíce po úraze (přetržený zkřížený, natažené boční). Rehabilitace zahájila téměř hned po operaci (vlastně ještě v nemocnici). Teď už chodí bez berlí a téměř bez kulhání, auto řídí bez problémů, jezdí na rotopedu, kolo zatím ne.

      Jinou volbu ale nevidím.

       
      0 0
      • Kubiczech  

        Ale ono to jde, ja už pět let vesele sportuju bez křížového vazu, s vystříhanými menisky a sešívanými postranními. Kolo, tenis, plavání, florbal. Ale je fakt, že až se mi to vysype, tak to bude stát za to. Holt mě nikdo nechce operovat…

        0 0
    • jonti  

      Takze som uz mam tiez za sebou, operacia 21.5, domov som siel 24.5. Teraz ma to este boli, hlavne ta modrina na lytku. Ohyb po 7 dnoch po operacii davam do 85 stupnov. Opuchnute to mam zatial dost, vcera a predvcerom som zanedbaval lad, mozno tu bude tym.

      Na bicykel sa pozeram kazdy den, ale kym to koleno nepojde ohybat tak to nepojde, mozno este 2 tyzdne :((

      Robili mi to na Malvazinkach, mozem len odporucat.

      0 0
      • Manas  

        Ty jo a kdo ti to delal? Ja tam zitra budu volat, do Vojenske nemocnice se bez tlacenky nedostanu :-)

        0 0
        • jonti  

          Malvazinky, Dr. Leška. Je podla mna velmi sikovny, ale vela ti nepovie a nejak diskutovat o tom kedy chodit bez barli velmi nejde :( Tak s vycitkami svedomia teraz robim obcas veci, ktore by som podla neho este nemal :(

          Anesteziu som mal len epidural, takze som sa na to cele pozeral na monitore.

           
          0 0
          • Manas  

            A prosimte jak dlouho si cekal na operaci?

            0 0
            • jonti  

              ja som sa s tym neponahlal, lebo som to mal uz takmer rok a pol roztrhnute a problemy neboli velmi velke.

              Najprv ma vysetril, poslal na magneticku rezonanciu a az potom som sa objednal na plastiku. Na MR som cakal asi mesiac a na operaciu bol najblizsi volny termin asi za mesiac a pol.

              0 0
              • Manas  

                Aha. Tak to jo, me to hodne vadi pac pri volejbalu to je dost tristni a i pri lezeni.

                Nakonec jsem to prohnal skrz Budejovickou polikliniku a ty me poslali do Motola k Mudr. Vaclavu Jezkovi. Celkem sympatickej chlapik, vysvetlil mi co a jak a 29.7. jdu na artroskopii kdy mi to vycisti a odstrani zniceny veci. Pak se dohodneme na plastice. Rozhodne mi ji doporucoval, uz kvuli sportu.

                Jdu o nem neco zjistit :-)

                0 0
      • jonti  

        Dalsi update:

        Tak vo stvrtok budem mat 4 tydne po operacii. Na kontrolu som bol po 10 dnoch, vybrali mi stehy, ze vraj je to vsetko ok, ohyb som mal 90 stupnov. Mam vraj este 4 tyzdne chodit s francuzskymi barlami a cvicit len napinanim kvadricepsu a pritlacanim na posilnenie zadnej strany stehna. Kontrola v 6 tyzdni po operacii. Po dvoch tyzdnoch som zacal chodit do prace a na Prazskych schodoch som obisiel s barlami celu trat.

        Realne teraz chodim vacsinou bez barli, vonku s ortezou. Doma na trenazery som uz schopny dostatocne ohnut koleno, takze si dnes vecer tam asi 20–30 minut pohodoveho jazdenia v sandaloch. Na jazdenie vonku to este neni, navyse je ta noha taka nie uplne ista. Minuly tyzden v stredu som bol v Srbsku s ludmi co tam boli liezt a s barlami som zdolal celkom pekne kopce,

        Vidim to tak, ze aj ked bez povolenia lekara, ak bude velmi pekne, tak mozno cez vikend pojdem na ceste vyskusat, ci to uz ide.

        Tak drzim vsetkym palce nech sa rychlo vyliecia a dufam, ze svojom nedisciplinova­nostou nic nepokazim :)

        0 0
    • Manas  

      Tak se taky zarazuju do klubu. O vikendu sem hapal a koleno slo do komickeho uhlu. Prvni vysetreni – musel jsem prinest krev …

      Bohuzel ve vlastnim koleni.

      Podezreni na pretrzeny krizovy vaz. Ted shanim doktora na artroskopii … tak uvidime.

      Himl fix, sezona v hajzlu.

      0 0
    • tibro  

      Ďaľší kto to mám „sa sebou“. Operácia 11.6, dnes doma z nemocnice. Po prvom dni ohýbanie kolena cca 25 stupňov, postupne až na 90 stupňov (4 deň – motorická dlaha) Najhoršie zatiaľ bolo zdvihnúť pätu, teda celú nohu. Podarilo sa mi to s vypätím síl a maximálnym sústredením sa na tretí deň. Bol som prekvapený aké ťažké je nájsť a zapojiť svaly pre takýto jednoduchý pohyb. Teraz dva týždne doma, základné cviky bez záťaže, potom má začať rehabka. Tak som zvedavý. Dnešná cesta domov mi ale dala zabrať – celá noha naliata, a trochu aj teplota. Väčšia bolesť bola a stále je len v mieste odberu štepu.

      Bol som na Bulovke. Zatiaľ spokojnosť, na konktrétne závery je ešte priskoro. Na bike možno za dva mesiace, aj keď pri súčasnom stave a pocitoch si to vôbec neviem predstaviť :)

      0 0
    • cardel  

      Já jsem si přetrhl vaz minulý rok v květnu při badmintonu. V Něměcku kde se mi to stalo se na mě báli sáhnout. Po příjezdu domů doktor suveréně do kolena píchnul a začal tahat krev :-(

      Po artroskopii jsem musel nabrat zase nějaké svaly, protože stehno znatelně zesláblo. Od té doby kolo úplně v pohodě, badminton, tenis, lyže s ortézou (ale i s ortézou v koleně občas přeskočí)

      Zatím se plastice vyhýbám, dokud to nebude nezbytně nutné a koleno mě nějak extrémně nezačne omezovat, tak si do něj nechci nechat vrtat…

      0 0
      • jonti  

        Ja by som sa trochu bal toho, ze ak to koleno nefunguje ako ma, tak sa viac opotrebuva, to obcasne preskocenie tomu tiez neprispieva. A ked si znicis chrupavku, tak mas dost velky problem.

        0 0
      • vasek80  

        Také hodně váhám nad plastikou. U mě problémy začaly po pádu na motorce před 12ti lety, kdy jsem si otočil nohu dozadu. Dodnes mám kloub větší a jinak vytvarovanej než zdravej. Dostal jsem jen ortézu a několikrát jsem byl na punkci vody a krve. Po „vyléčení“ jsem chodil jak komik, poraněnou nohu jsem vyšlapával špičkou jak Charli Chuplin. To se časem srovnalo.

        Další problém začal po 3 letech na vojně, kdy jsem dostal do kolene zánět. Nemohl jsem udělat ani krok bez ukrutné bolesti. Protizánětlivé prášky vše během pár dnů vrátily do normálu.

        Další 4 roky po vojně jsem nastoupil do nového zaměstnání a při fotbale (kterej nesnáším, ale máme tělesnou prípravu, tak musím) jsem blbě doskočil a koleno si vyhodil, to se opakovalo ještě jednou a tak jsem šel znovu na punkci (zase s trochou krve) Pak jsem si jěstě vyhodil koleno na lyžích když jsem se začal učit na sjezdovkách. Případy vyskočení se mi v jednom roce sešly asi 4 a přičítám to tomu, že jsem v té době po 8 letech přestal posilovat a tím i oslabil koleno.

         

        Před 2 roky jsem byl na artroskopii, lékař co mi hýbal kolenem mi při příjmu řekl, že budu muset i na plastiku a ukázal mi vakl v koleni oproti zdravému. Noha se mi opravdu v kloubu hýbala minimálně 2× tolik jak zdravý kloub. Při artroskopii mi odebrali značnou část všech menisků a operující lékař mi i na monitoru ukázal poškozený křížový vaz. Naštěstí z něj zůstalo 50%, ale je uvolněný. Operující lékař, který vše viděl uvnitř mi po operaci při vizitě řekl, že na plastiku nemusím, dokuď drží ten zbytek a vedle primář řekl, že on si myslí že musím, podle toho jak se mi hýbalo koleno.

         

        Od artroskopického vyšetření mám tedy 2 roky a jednou za čas začne koleno bolet, pak třeba několik měsíců mám klid. Koleno od té doby nevyskočilo ani jednou, jen se mi 2× lehce podvrklo při přelézání plotu a seskakování za stromu. Od operace jsem chodil 3× týdně běhat cca 5km, sice to doktor neviděl rád, ale mě běh bavil a měl jsem to jako tréning k boxu.

         

        Dnes nebo zítra si koupím nové kolo a začnu jezdit. Za tich 12 let jsem poznal, že základ je mít silné stehna. Jakmile jsem nesportoval, do měsíce přišly bolesti. V zimě když jsezdím i několikrát do týdne na sjezdovky, tak mám stehna silná a koleno nikdy v zimě nezlobilo. S během radši přestanu, protože víme jak je běhání po asfaltu, sice v běžeckých botách, ale přezto špatné

         

        Můj dosavadní závěr příběhu je tokový, že poslechnu lékaře co mi kamerou koukal do kolene a na plastiku nepůjdu.

        0 0
    • Manas  

      Znate nekdo Mudr. Vaclava Jezka s 1.LF v Motole? Bude mi delat artro a asi nejspis i plastiku tak bych chtel vedet jestli uz to tady od nej nekdo ma.

      Diky moc.

      0 0
      • honza.hk1  

        …tak ač jsem toto vlákno „kdysi založil“, stále běhám bez vazů a bez plastiky. Kolo, florbal (s neoprenovou jednoduchou bandáží), lyže (s řádnou ortézou), prostě zatím vše ok, ale jak mi řekl ortoped, přijde to, až přestanete sportovat a svaly povolí. Pak vám to neudrží a jde o to kolik vám bude. Plastika v 55 není to co třeba ve 40…no a teď babo raď. Kamarád šel na plastiku a do dneška toho lituje, jelikož má větší bolesti než dřív a noha je hybná taky míň…

        0 0
    • Manas  

      Tak ja mam ted 4 dny po artroskopii, z krizoveho vazu mi zbylo cca 10% a to jeste natazene. Mudr. Jezek docela dobrej, vicemene vsechno dobre vysvetlil, v pondeli/utery jdu za ortopedem zjistit co a jak pac mi prijde ze to koleno sice ohnu ale predni 4hlavy sval mi dela za kolenem bouli. Nedelalo vam to neco podobneho?

      Jinak Motol docela usel, cekal jsem horsi. Podle toho jak se to bude ted hejbat az mi vyndaj stehy a dam tomu 100% zateze se rozhodnu jestli plastiku ano/ne. Ale vzhledem k tomu co delam (volejbal, badmiton, DH, FR) tak plastika bude.

      0 0
      • vasek80  

        Jsem na tom podobně. Po artroskopii se ukázalo, že všechny menisky na odpis, tak je „upravili“ a z křížového vazu zbývá tak 30%

        Plastiku odkládám pořád. Koleno mě občas bolí dost a to hlavně ze zadu kde mám proti zdravému kolenu víc hmoty, jako by koleno bylo pořád zezadu oteklé.

        0 0
        • vasek80  

          Jo chtěl jsem doplnit, můj ortoped objednává jen Karlovy Vary a Sokolov. Nedělali někomu plastiku v Sokolově?

          0 0
      • Manas  

        Tak ted sem 2 den po operaci – plastice ACL, ani to moc neboli, jen prvni noc sem mel proti bolesti injekci.

        Jeste mi nevyndali dreny, na to se tesim jako na smrt. Jinak Mudr. Jezek to resi standartni cestou – step z pod cesky a orteza na 6 tydnu. Orteza je samozrejme polohovatelna a mel bych kazdy den cvicit. Na nohu doporucuje neslapat.

        Po 6 tydnech bude rehabko naplno tak uvidime. Ptal jsem se tady fyzioterapeutek a navrat k puvodni funkci i rozsahu je takrka 95% (jejich slova). Tak doufejme ze to bude dobry :-)

        0 0
        • Kubiczech  

          Nezbývá než popřát brzké uzdravení a návrat do sedla Monstera. Za sebe doufám, že mě to v brzké době také čeká. Snad mi to bude povoleno a některý doktor se do toho dobrovolně bude chtít pustit.

          P.S. Vyndavání drénů není horší než strava v pardubické nemocnici. (:

          0 0
          • Manas  

            Ja lezim v Motole a musim rict ze krom prvniho dne kdy tady byla kosa, je pece dost dobra. I jidlo je jedelny, ackoliv ja nejim moc abych nemusel na velkou do misky :-)

            0 0
            • jonti  

              Mne operovali ve ct na obed a v patek jsem uz musel vstat a chodit o berlich. Prvni a druhy pokus nevysel, motala se mi hlava, ale treti odpoledne uz sel. Na malvazinkach to brali jako standard, ale pro me to bylo docela tezke.

              0 0
              • Manas  

                Me delali ve stredu rano, az do dnesniho rana (patek) sem mel dreny, fakt sem ze sebe dostal dost :-)

                Rano je vyndali, pred 20ti minutama uz jsem ohnul nohu v sede na posteli (pres okraj) o 80 stupnu, a usel cca 10m. Sice se mi pak motala hlava a musel sem si lehnout ale super. Necekal jsem ze tu nohu ohnu takhle.

                Jinak pri prevazu sem videl jizvu – je od konce holene az do pulky cesky – cca 9cm. kdyz jsem se poprve postavil a krev natekla dolu tak jsem se malem posral :-)

                0 0
        • juli  

          Tak přeju brzké uzdravení.

          0 0
        • Manas  

          Takze to mame ted 10 dnu po operaci, koleno absolutne neboli, ohyb mam ted okolo 105 stupnu bez problemu a bez bolesti. Nedelam to radsi dal pro sichr aby to nevytahal ze sroubu. Otok skoro zadnej, kazdej den mizi a uz se zacina koleno tvarovat jako druhy. Dost me to prekvapuje, cekal jsem vetsi problemy. Pristi tyden na stehy, uz se tesim.

          0 0
          • Manas  

            Opet update. 8 tydnu po operaci, koleno pohyblive bez bolesti, jizvu vpredu cejtim jako lehky blokator pohybu. Plne propnu, ohnu o 120 stupnu bez problemu pokud predtim trosku zahreju nohu.

            Na rehabce uz na balancni podlozce stojim na jedny noze, na pulkouli po sobe hazime micem.

            Zatim dobry, venku je hnusne tak mi to neva. Doma slapu na rotopedu a chodim plavat obden.

            Ztrata svalu cca 6cm na obvodu stehna.

            0 0
            • Manas  

              Update, dneska zmereno, operovana noha jde ohnout tak na 18cm od zadku, coz je dosti dobry :-)

              0 0
    • John Tequila Lemon  

      Ahoj, nečetl jsem všechny příspěvky, takže co kdo psal nevím. Ale u mě to bylo tak, že 5. července 09 jsem si na DH na Klínovci potrhal vazy v pravým koleně. Bohužel to nebyly jen křížový, ale i postraní, prostě všecko. 4.září mi to odoperovali. 3 týdny po operaci jsem už jezdil na silničce. Ale nemysli si, že to jako hend zase jede, ta noha má po takové operaci fakt dost. Teď je to 4 měsíce po operaci a teprve začínám cítit, že se to nějak začíná rovnat. Ono hodně zaleží jak u koho rehabilitujes. O stav mého pohybového aparátu pečuje C.L.P.A. a tak jsem i tuto „opravu“ postoupil tam. Ono je hodně důležité, aby noha byla správně velmi rychle zatěžována, ale zase ne moc, aby se to nepos***. Prostě akorád. Nastupuje posilovna a tak. A je velmi důležité, mít naho správně naposilovanou před operací, ono to pak celý proces dost urychlý. Takže pokud posiluješ i jako běžně, nejen když je podobný průšvih, tak se toho neboj a 6 měsíců po opearci už to bude ok. Pravda je ale taková, že k celkovému zhojení dochází kolem 12ti měsíců. Ovšem 6 měsíců od operace by jsi měl být schopen normálního plného zatížení. Dost záleží na tom, jaká je použita náhrada, já měl vlastní z kolena … No takže zpět k použitelnosti. U mě je pořád problém se skákáním na DH a s točením prudkých zatáček, kde je nutno „rvát nohu na rámovou trubku“ – mevím jak jinak to napsat. Ale XC a silnice v pohodě. Očekávm, ž en ajaře to bude už všecko OK. Zlepšování je cítit … Ale cvičím 3× týdně, 1–2× týdně bazén, tak 1× týdně 30min vesluju a kolo nebo trenažér kdykoli to jde. Jo a abych nezapomněl, je supr jezdit na trenažeru ihned co nejdřív. Pokud ho nemáš, tak si ho kup nebo pujč. Protože doma v klídku polehoučku „na volnoběh bez zátěže“ mlůžeš trochu šlapat třeba 14dní po operaci, dost to pomáhá. No a něco si k tomu můžeš přečíst třeba u mě na webu v tomdle článku k operaci … http://johntequilalemon.blogspot.com/…ahajena.html a nebo co s tím uz delám ted si muzes porecit v poslednim prispevku http://johntequilalemon.blogspot.com/…rok-tak.html

      No a jak je to skutečně po roce, to můžu tak yporeferovan, protože ženě to pearovali loni začátkem února a noha je v podstate ok. A i ze své zkušenosti můžu říct, že nový vazy jsou pevnější než původní, odoperovaný koleno má větší tuhost než to „přírodní“. Ale tohle opravdu hodně záleží na tom jaká náhrada se použije a jak se tam přidělá.

      0 0
      • čuňas  

        Zdarec.Taky sem si na fotbale utrhl křížovej vaz.Taky sem šel na plastiku a po roce posilovaní kolena sem se k fotbalu vrátil.Má to ale malej háček.Dva zápasy a plastika prdla.Když bych šel na novou plastiku,tak už by mě čekali dvě operace.První na vytažení těch šroubů a po roce na novou plastiku.Vůbec se mi to nechce podstupovat, když už vím že může klidně znova prdnout.Sem na vážkách: jít či nejít?

        0 0
        • Martin*4  

          To je divný. To vypadá jako bys to uspěchal. Ale rok by měl bejt ok. Pokud chceš sportovat tak bych šel znova, jinak by mohla odejít chrupavka. Na kole by to třeba nevadilo, ale fotbal by mohl být problem.

          Prasklo ti to samo od sebe, nebo tě někdo trefil?

          0 0
          • čuňas  

            No právě.Bylo mi řečeno že po roce cvičení a posilování by to mělo držet jak skála.No prasklo to tak, že sem nohou blokoval balon proti kopu na bránu a už to bylo.Nejhorší na tom je, že sem byl ve výskoku a pak na tu nohu aj doskočil.Od té doby se ze mě stal biker.

            0 0
            • drtyc  

              au. todle od tech co umi poradne kopnout delovku a prekopnout i hriste boli i se zdarvou nohou. sel bych to spravit a nasel si jinej sport. teda jestli si zblokoval balon a do nej z druhy strany mel nekdo opernou nohu ve vykopu, tak je to celkem pochopitelny. proste jak kdyz svarujes ram na kole. praskne to hned vedle uz to neni jak novy.

              0 0
              • čuňas  

                Jo je to tak.Nenaděláš nic.Jediny co můžu ted dělat za sport je plavání a kolo.Tak sem šel do kola tam je víc adrenalinu.

                0 0
                • Manas  

                  Abys nedopad jak ja :-)

                  0 0
                  • čuňas  

                    To jako jak?

                    0 0
                    • Manas  

                      Ja si je urval na kole ;-)

                      0 0
                      • John Tequila Lemon  

                        Zdar chlape! Nějak nechápu cos to tam psal, že nejíš abys nemusel na záchod … já jsem chodil normálně. Nebo teda chodil-šoural jsem se, ale na záchod sem mohl chodit … Pravda je, že jsem měl koupelnu u pokoje a že byla poskládaná tak, abych na ten záchod v pohodě mohl, dokonce si i sednout ;-)

                        0 0
                        • Manas  

                          ja mel dreny v noze, uz i pri artroskopii, proste napln byla o dost vetsi. Znal sem lidi co si to utrhli a klidne mohli chodit dal. Ja ne. Pri sebemensi namaze to oteklo. Je to kus od kusu.

                          0 0
                          • John Tequila Lemon  

                            Ja jsems tim v pohode chodil … Bolely ty bočni, neb ja měl potrhaný i t yvnější, ty se neoperují. Ale za 14dní to bylo lepší a pak už zase biking ;-). A co teď, jak ti je?

                            0 0
                            • Manas  

                              Ja dodrzim co mi rekl on a rehabka. Proste tech 6 tejdnu bez zateze, jen cviceni s vlastni vahou. nicmene ted uz ohejbam pres 100 stupnu.

                              0 0
                • drtyc  

                  potapecsky kurz, deskove hry, …

                  0 0
        • John Tequila Lemon  

          Cau. Jak říkal Maňas … kolo není zrovan bezpečný :-). Já to mám taky z kola. Hele, vono těžko radit, ale byl semnou na pokoji člověk co dělá rugby a ten byl na reoperaci a všecko todle udělali při jedné operaci, pokud sem to správně pochopil. Pokud netlačíš na pilu, vnuť se na C.L.P.A www.clpa.cz Nebudu psát že jsou nej, protože nevím zda jsou nej, ale že jsou dobří to se ví … viz ten zástup reprezentačních fotbalistů, kterej tam chodí na servis nohou … Ale počítej, že budeš chvíli čekat, když jsi doposud nebyl jejich klient … Minimálně se tam nech vyšetřit a poslechni si nějakej jinej názor, to nikdy neuškodí. Třeba ti řeknou to samý, třeba ti řeknou, že by to řešili jinak.

          0 0
          • čuňas  

            Určitě to s nějakým doktorem proberu.Je prej možný, že když to nenechám znova operovat, tak si to koleno odrovnám tak, že mi za pět, deset možná patnáct let budou dávat celý nový koleno a toho bych se dožít nechtěl.Jenže já pocházim od Olomouce a C.L.P.A jsou asi jen v Praze že?Zatím sem byl jen v Šumperku a ve Štenberku, tam sem se nechal i operovat.Zdejší primář je na vazy kolena kapacita, aspoň má takovou pověst.Mě to ale dlouho nevydrželo:-)

            0 0
          • kassar007  

            Musim rict, ze tahle klinika je fakt dobra. Chodim tam sice s jinymi problemy, ale dva znami uz tam byli na plastice a pry velmi dobry.

            0 0
            • Manas  

              Jj, ale cekacka tam je strasna pokud tam nekoho neznas. Ja tam volal v cervnu a nejdriv mi rekli ze pacienty neberou a pak ze nejdriv za 11 mesicu. Pak mi JTL poradil napsat na list cekatelu-nahradniku, ale i tam to bylo na dyl a navic s velkou nejistotou kdy konkretne operace bude coz v praci moc neuvitali.

              Ale pokud se tam dostanes, tak urcite dobry.

              0 0
              • kassar007  

                Jo to je fakt. Jelikoz znami tam nekoho myslim znali, tak sli asi za 5 mesicu (coz pokud te to nijak zvlast neomezuje neni tak hrozny), ale i tak je to masakr. Pokud to potrebujes akutne je to spatny. Ale myslim si, ze jsou i jina velmi dobra pracoviste.

                0 0
    • haduša  

      Ahoj,v listopadu loňského roku mě srazilo auto na přechodu,od té doby jsem trpěla bolestmi levého kolene.V prosinci mě poslali na magnetickou rezonanci a tam mi zjistili prasklý meniskus.S tímto jsem byla na operaci před deseti dny.V pátek mi můj ortoped zdělil,že v tom samém koleni mám i přetržený křížový vaz a to tak,že by to spravila jen plastika.Zatím budu chodit na RHC a potom prý uvidíme.Koleno neustále bolí a neohnu ho.Tak nevím,zdali by ta operace nepřinesla úlevu.Poradíte?Dě­kuji.

      0 0
      • Manas  

        S tou bolestivosti to nevim, protoze pri tom urazu se mohlo posunout cely koleno nekam kde to nechodit tak dobre. Ale je pravda ze po artroskopii, kdyz jsem to jeste nemel spraveny me to koleno bolelo o dost vic nez ted po plastice. Rozhodne bych na ni sel, pac ted to koleno nemusi chodit tam kde by melo a to muze zpusobovat bolest. Ale to je jen odhad, vic by mel vedet ten co se ti do toho podival.

        0 0
    • Lestr  

      www.acl-plastika.wbs.cz

      Budu rád když se vzájemně diskuze doplní

      0 0
    • potateo  

      Ahoj, přidávám se k „invalidům“. Úraz na lyžích, při kterých se mi přetrhl křížový vaz se mi stal už před měsícem. Setkala jsem se s příšerným přístupem doktorů – na Homolce mě odmítli ošetřit úplně, že nejsou odborníci, na Motole, kde prý jsou odborníci, mě ošetřili jen na pohotovosti, s tím, že to je jen natažené, při kontrole za týden mě vyhodili, že mě nepřijmou.

      Pomohl mi až po 14 dnech známý, který mě poslal na artroskopii do Rokycan, kde zjistili, že je to přetržený kříž.vaz. Poslali mě s ortézou na měsíc domů s tím, že se uvidí, jestli to sroste.

      Podle toho, co tu čtu, se ale noha „sama od sebe“ dohromady nedá a plastika je v každém případě vhodná. Nechci ztratit další měsíc zbytečným sezením doma na zadku. Noha bolí a je neohebná. Jaký na to máte názor? Díky za odpověď

      0 0
      • jonti  

        To, že je neohebná se spraví. To rozcvičíš. Na tvém miste se objednam co nejdriv i na plastiku, ono to urcite nesroste, ale casto to prilis nevadi a ta plastika je docela narocna, tak 2 tydny bez prace, minimalne 3–4 dny v nemocnici, a potom plne sportovni zatizeni po 6 mesicich. Kolo najdriv po 2 mesicich.

        Drzim palce at to mas co nejdriv a v pohode za sebou.

        0 0
        • potateo  

          Díky za odpověď, zítra jdu na vyndavání stehů, tak mi snad řeknou víc, ale ráda bych se dala do kupy co nejdřív..

          Můžu se tě ještě zeptat, kolik se za operaci zhruba platí?

          0 0
          • jonti  

            Neplati, teda na Malvazinkach jsem platil nadstandard pokoj a 60Kc ze zakona – nic vic.

            0 0
      • Sharka1  

        noha se spravi – musis rehabilitovat, nejlepe na kole/spinneru… Ja mela to same pred 5ti lety, po artroskopii, kdyz uz noha splaskla, jsem zacala chodit na spinning (byl tehdy brezen na snehu), noha se spravila, svaly posilily, dokonce jsem s tim i zavodila na kole… Plastiku mi delali o 3 mesice pozdeji (musi byt mezi operacemi prodleva, aby se noha poradne zahojila), po plastice tyden v nemocnici, tyden rehabilitace, a pak uz rovnou trenazer, kolo venku… A dneska uz mi zbyla jen jizva jako vzpominka, koleno drzi a neboli, a muzu delat vsechno jako driv… Takze rada: prosadit si plastiku, a to cim driv, tim lip, drzim palce!!!

        0 0
        • potateo  

          Sharko, jestli jsi už 2 týdny po plastice jezdila na kole, tak si mi hned spravila náladu =) Dám na vás a objednám se co nejdřív.

          Hruško, s Motolem mám taky šílenou zkušenost a i z mého okolí s ním mělo hodně lidí problém, a to je to vyhlášená nemocnice.. Doktoři si tam bez servítek říkaj 25 tisíc na ruku a pak operace není žádný problém.

          0 0
          • Manas  

            Vtipny je ze ja sel do Motola, zadnej vetsi problem s dohodnutim a spravil to dobre. Asi to je kus od kusu a hlavne jestli Ortopedie 1 nebo 2 LF.

            0 0
    • Hruška  

      Nazdárek,

      tak já se přikláním k odladu vazu max.rok; pak mi to přijde jako ničení kolenního aparátu. Mne pravé koleno operovali 4× a jestli mohu někoho doporučit, tak mi to 2× dělal v Praze Maurer (časem i šéflekař Slavie a repre basket) a noha celkem bezva. Předtím Ústí: totální prasečinec a Motol to samé, takže je to více méně o zkušenostech. A dost záleží na geometrii a svalové bylanci na nohou…tak málo potíží přeju Všem kolenářům:))

      0 0
      • Manas  

        Mauer to operuje no .. ale ta taxa tam je taky pekna :)

        Nicmene pro svoje zdravi bych to obetoval.

        0 0
        • Hruška  

          Jojo, drahý to je..ale koleno je základ a v mém případě toho doktora mám 2× ověřeného a to se počítá:)) …Je smutný, že kvalitní chirurgii si musí člověk zaplatit, ale jakmile ti to budou prasit, bude to zlý…

          0 0
          • ronie  

            Mně je 17 křížovej vaz jsem si utrhl na fotbale. Sice je pěkný že pan doktor postupuje docela rychle a dalo by se říct že je i šetrný, ale jak to tady tak čtu tak to nevypadá moc nadějně. Sice je to levá noha ( jsem pravák ) takže tu nohu nebudu zatěžovat kopaním apod. , ale podle toho co čtu tak bych asi měl fotbal „pověsit na hřebík“. Nejhorší na tom je že člověku budou režat do kolene už v dorosteneckém věku, tak mám strach abych pak neměl problémy už celej život. jsem zatím po artroskopii takže na plastiku teprve čekám. no pořád mně zůstává bojovnost a naděje…=)

            0 0
    • MARIN  

      Tak se pridavam do rady.

      Plastiku jsem po urazu v lednu a nasledne artoskopii v breznu odlozil na zari.

      Zajimalo by me jak nejlepe po plastice rehabilitovat v CLPA(budou mi delat plastiku) samozrejme tvrdi, ze nejlepsi by bylo alespon prvnich 10 rehabilitaci podstoupit u nich. U nas v okoli (Mostecko) se rehabilituje jen elektro a cviceni – zadne specialni pomucky na drzeni stability atd.

      0 0
      • rdx  

        CLPA jsem lezel v dubnu (viz foto foto Pády). Rehabilitace tam u plastik probiha skupinkove takze to neni takova pruda a je i sradna jak vsici pajdove balancujou na plosinkach a hazi si micek :)). Urcite doporucuju absolvovat rehabku tam.

        0 0
      • Glum  

        Stejně jako RDX: já prodělal LCA na CLPA a rehabilitoval taky u nich, bylo to dobrý a docela optimistický, jak to koleno dělalo pokroky. Povedená operace je základ, ale dobrá rehabilitace je skoro stejně důležitá. Držím palce.

        0 0
    • vosel  

      taky jsem jeden z mnoha

      5/2001 plastka LCA v levem koleni (doposud naprosto bez problem)

      6/2009 plastika LCA V pravem koleni (delali mi to v UVN)

      doslo k selhani plastiky a v 10/2010 me ceka reoperace

      uz se nemuzu dockat,zase nekolika mesicni vopruz

      jnak pro vsechny kolenare docela dobry odkaz

      http://www.acl-plastika.wbs.cz/…ilitace.html

      0 0
    • Kubiczech  

      Malý dotaz – je tu někdo, kdo sportuje bez křížového vazu? Zajímalo by mě, jaké používáte ortézy. O kolo samozřejmě nejde, spíše tenis, basket, florbal a podobně. Díky.

      0 0
      • smizo  

        právě bez dvou vazů..jinak ortezy mi píše jen doktor a sem naprosto spokojen..sice jich mám doma už asi šest,ale ty starý mi prostě už nesedí..po každym zákroku se ta noha nějako změní a ta co sem ji měl předtim už nesedí..a na kole to chci řešit chráničema,aby ta noha byla aspoň trochu stažená!

        0 0
        • Kubiczech  

          Mě ji doktor taky napíše, ale rád bych si ji ve zdravotnických pořebách vybral sám. Nejrůznějších ortéz jsou mraky, takže mi šlo o to, jaké má kdo zkušenosti. Léta používám stejný typ, ale chtěl bych něco jiného. Ideálně otevřený typ, protože se mi na neopren objevila alergie a je to peklo.

          P.S. taky basket

          0 0
          • smizo  

            tak se domluvit s doktorem asi nic jinýho nepomůže..já zase s neoprenem nemám problém!!teď jsem byl na školení trenérů v hradci králové a tam na sokole maj holky skvělýho fyzioterapeuta,kte­rej jim to tam shání a chívli nám tam něco říkal a ukazoval ortezy a tak a měl tam i ten otevřenej typ a myslim,že nebyl ani nijak drahej!!tak třeba zkusit i takhle poptat!!myslim,že ten fyzioterapeut se jmenoval Mareček,ale na celý jméno si nevzpomenu..

            0 0
          • honzah  

            Moje draha ma odebrany krizovy vaz a na sport dve ortezy – jednu klasickou stahovaci neoprenovou a druhou na kolene otevrenou a po stranach ma takovy napruzeny kovovy plisky, ktery ji drzi nohu proti pohybu do stran. Funguje s tim docela dobre na kole i inlinech. Napsal ji to doktor a nejaky nemaly penize jeste doplacela. Nicmene plastika ji asi taky ceka…

            0 0
            • Sharka1  

              Kdyz mi krizak odebrali, taky jsem nosila presne takove ortezy… Nicmene ortezy = nepohodli a taky se nedaji nosit porad, navic nebezpeci hrozi i pri banalni chuzi nebo popobehnuti. Plastika je reseni trvaleho charakteru, sama ji mam uz pet let a urcite stoji za to – krome jizvy je koleno jako novy a i tak funguje :-)

              0 0
    • smizo  

      řeknu to asi takhle..na plastice předního zkříženýho levýho kolene jsem byl v únoru 2009, v únoru a březnu 2010 opět bolesti kolene a v březnu artroskopie..po té sem se dozvěděl,že vše skoro vpořádku akorát se mi ta plastika přetrhla a jak mi brali štěp,tak mám celou levou část(přibližně 5cm nad i pod kolenem v levé části) bez citu a to naprosto..pořád jezdim na kontoroly a zatím to vypadá tak,že další kontrola je v září,kdy se domluvíme na dlaším termínu další plastiky..jinak hraju basket a celkem dost jezdim na kole,ale z ani jednoho to nemám a krom toho předního zkříženýho nemám menisek a vnitřní boční vaz..koleno je celkem nestabilní i s ortézou a žádná sranda to rozhodně není!!

      0 0
      • martin_bakov  

        kamarad hraje basket odmala – ted je mu 25 a posledni 2 roky se mu zacaly vyvrkavat kolena, vazy uz maji dost. Na plastiku zatim nemusel ale musel uz prestat hrat – s ortezou to je naprd a bez ortezy staci jeden spatnej pohyba koleno je na nekolik tydnu v prdeli… Basket je na kolena fakt krutej sport.

        0 0
        • ronie  

          tak křížovej vaz je halvně potřeba u takovejch sportů kde máš rychlou změnu rychlosti ( zpomalení, zrychlení )a rychlou změnu směru. Takže Fotbal, tenis, florbal.Basket je horší v tom že tam jsou hodně časté výskoky..

          0 0
          • martin_bakov  

            jo stava se mu to po vyskoku vetsinou, jinak sem videl boty na basket a squash co maj v podrazce takovy kolecko ktery je otocny takze pokud nahle menis smer je to pro kolena lepsi… otazka je jaky mas v tech botech pocit – myslim ze se to jen tak neprosadi… ale napad v jadru asi dobrej

            0 0
          • ronie  

            jak už jsem psal jsem po artroskopii, koleno se zpravilo rychle ( hlavně plaváním ) ale. Koleno jsem podcenil a po jednom zákroku se mi stalo to co předtím, opět 60ml punkce koleno oteklý a přes bolesti jsem 3 dny nespal. Nemáte s tímhle tím někdo zkušonosti. Na plastiku stále čekám takže křížový vaz zatím ještě nemám.

            0 0
            • MARIN  

              na plastiku cekam do zari (zatim chci jezdit :) a koleno mam venku v prumeru jednou za 3 tydny

              0 0
            • Manas  

              Plastiku bych zkusil potlacit kupredu, po artru se mi to nelibilo a chodilo to divne. Ted po plastice uz vesele jezdim, hraju plazak a zacinam i behat. Vsechno ok.

              0 0
              • Kacka  

                Ahoj, jsem 3 dny po artroskopii, vazy mam taky fuc a ceka me plastika. Samozrejme doktor kolo doporucil a ja jsem rada (najezdim rocne cca 4tis).. Pisete o behani,kole, fotbalu, volejbalu atd, ale mate nekdo zkusenosti, jak je to s lezenim? Strasne me bavi a nechci se ho vzdavat… i kdyz mi koleno ruplo pri bouldrovani..Diky moc za odpoved!

                0 0
                • Manas  

                  Jde to ale clovek si musi dat hodne pozor, obzvlast kdyz se treba na te noze zvedas. Po artru sem na to nosil ortezu.

                  0 0
                  • Kacka  

                    Aha, super! Takze se da lezt po artru pred plastikou? Ortezu mam, tak az se koleno zklidni, zkusim stenu..alespon clovek nevypadne z formy :-) diky!

                    0 0
                    • Manas  

                      Da se delat snad krome behani a halovych sportu vsechno. Ale chce to fakt s citem.

                      0 0
                      • Kacka  

                        Jasne.. cesty neutecou a je dobre tyhle veci neuspechat..Ale stejne – konecne nejaka pozitivni zprava od operace :-) diky a at kolena slouzi!

                        0 0
                    • jonti  

                      Ja jsem lezl, ale ok to nebylo, postavit se na tu nohu nebo dopadat pri boulderingu byl vzdy problem.

                      0 0
                      • Kacka  

                        A lezl jsi po artroskopii bez vazu anebo jsi mel problemy i po plastice vazu? Hm,z dopadu pri bouldrovani budu mit asi i psychicky blok – vazy jsem si pretrhla prave takhle..

                        0 0
                        • jonti  

                          Na artroskopii jsem nebyl, sel jsem primo na plastiku. Lezl jsem bez vazu a slo to, ale nektere pohyby mi delali problem, predevsim tezsi silove cesty.

                          Po plastice to taky neni 100%, to koleno je porad horsi, ale uz me to vyrazne neomezuje.

                          0 0
                          • Kacka  

                            Ono uz nikdy nebude jako zdrave, to je mi jasne. Jen bych se lezeni hodne nerada vzdavala..Holt budu muset asi poradne namakat ruce :-) diky!

                            0 0
        • smizo  

          jo basket je zabiják na nohy od kotníků až po kolena..já to taky hraju od mala a je mi teda zatim 20,ale od tý doby co sem se smeknul a vyvrátila se mi ta noha,tak sem byl na artro,plastice a artro a zase jdu na plastiku pořád s jednou nohou,ale zatim co hraje bez tech dvou vazů,tak to zvládám s ortetou celkem dobře..ale přeci jen to hraju na nejnižší úrovni,ale přibral sem si k tomu streetball a začel sem s tim smečovat a kupodivu se to dá a ani tam ta orteza nevadí,ale celekm sem se bál,že bude vadit!

          0 0
    • kohoutmike  

      Zdravím, já osobně mám problém s artrózou, mám skoro III. stupeň a už teď jsem podle doktorů kandidát na umělou náhardu – to podotýkám, že mi je 35… A k tomu jestli jít nebo nejít na operaci – u mně vše začalo asi ve 28 kdy mi praskl meniskus a já s tím odehríl celou sezonu ( závodně jsem basketoval ) – tudíž koleno dostalo pořádně zabrat, ten ruplý meniskus poškodil a rozsekal chrupavku … Navíc s bolestí začneš přetěžovat koleno druhé a to je jen kousek k tomu aby ruplo i to … Takže za mně – pokud s tím máš problémy a dobrý doktor řekne, že to chce pod kudlu tak jdi – ono to stejně jen oddálíš a dáváš tomu kolenu zbytečně zabrat ještě více … Tak pevné zdraví a kolenům zdar !

      0 0
    • jURis_1  

      J8 jdu na týden před koncem srpna na operaci pravého kolenního kloubu pomocí artroskopie a to laparoskopicky, tudíž žádný 10cm řez, jenom 2 popř. 3 dírky. Mám totiž lehce hranaté kloubní pouzdro, přes které vede určitá šlacha a ta přeskakuje, při větší námaze a hlavně delší námaze daná šlacha zvětšuje a bolí. Další problém je s opotřebováním chrupavky a možnému poškození kosti, kvůli čemuž mě koleno bolí při změnách počasí.

      0 0
      • jURis_1  

        Jinak podívejte se na můj věk a můžete si klepat na hlavu proč už v takovém věku je důležitá operace..! :( Moje sporty jsou florbal, florbal, bike, squash, lyže, snowboard. OD února letošního roku jsem omezil vše a zůstal jsem jen u kola. Nic víc nemůžu, mám za sebou 6 obstřiků do kolena a beze změny.

        0 0
    • Hugin  

      Zdar, jsem 3 tydny po plastice predniho kriz. vazu. Je mi 42 a cely zivot sportuju. Lyze, hokej, tenis. Rotacni sporty :) takze jsem nevahal ani minutu, jestli jit nebo ne.

      Vaz na prave noze jsem si urval na lyzich, coz jsem samozrejme nevedel a nevedeli to ani 2 doktori, ktere jsem zhruba po 14 dnech navstivil. Prvni mi udelal punkci a vytahl strikacku nazloutle tekutiny. Zadnou krev ci zbytek chrupavky! Rika mi na 99% to neni utrzene:), rikam si pujdu jeste pro jistotu k druhemu ( Voj. nem.) Ten mi to zafacoval a rika 6 tydnu klid, je to zrejme natrzene, nic nedelejte!!! Mesic se to nelepsilo, chodit jsem mohl v poho. ale kdyz jsem popobehl, nebylo to ono.

      Zajistil jsem si konzultaci u odbornika MUDr. Maurer a ten mi pohmatem sdelil, ze je vaz urvanej a zhrozil se, kdy z jsem mu sdelil, jake doporuceni mi dal ten felcar z vojenske!

      Tohle pisu pro to, aby clovek videl jak je dulezity jit za machrem, i kdyz to stoji penize.

      Ted zacinam 4 tejden a drzim se jeho rehabilitace. tj do 5 tydne jen extense. tedy propinat a propinat a propinat.

      On treba doporucuje mit flexi ve 4 tydnu jen 60 stupnu a asi vi proc, kdyz techto operaci dela rocne 300.

      5 tyden volne k 90 az 100 a pak rotoped.

      Nohu ledovat, ledovat a ledovat.

      At nam to vsem brzo chodi.

      0 0
      • jitulka11  

        Ahoj, ceka me plastika krizaku, uplne chybeni. Mohla bych prosim poprosit, jak ti ten dr pote doporucil cvicit??? Jake jsou postupy (do kdy chodit o berlich, do kdy vubec nedoslapovat, kdy uz doslapovat, kdy odlozit berle, rotoped, kol.....proste rehabilitace po plastice??? Dekuji moc......

        0 0
        • jonti  

          To ti reknou tak kde budes rehabilitovat. Je to ruzne.

          0 0
          • jitulka11  

            A cim se to lisi? Pokud jde prece clovek na plastiku vazu, tak je postup a lecba porad stejna a u vsech ne? Ne ze u jednoho tak a u druheho tak…Hm???

            0 0
        • MartinaBu  

          Ahoj mám to za sebou už podruhé, při plastice předního křížového vazu, můžeš došlapovat. Při plastice menisku se došlapovat nesmí. O berlich s ortezou jsem chodila cca měsíc. Na rotoped jsem sedla cca po dvou týdnech, šlo to velmi pomalu, ale zlepšovalo se to dobře. Na kole jsem začala asi pět dni po sundání ortezy. Tj. 5.6. operace 7.7. kontrola a sundání ortezy s tím, že pokud to půjde můžu chodit bez berlí, jinak chodit s berlema ale oběma, zásadně nepoužívat jen jednu. Od dalšího týdne jsem začala chodit na rehabilitaci. Teď už noha vcelku v pohodě, vaz drží, jen občas koleno zaboli. Zkoušela jsem i běh a taky to jde. V dubnu kontrola a uvidím jestli ještě nebude nutná plastika menisku vzhledem ke stavu kolena…

          0 0
          • jitulka11  

            ja jsme byla zacatkem ledna na menisku a to jsem prave mohla doslapovat hned a pri plastice se pry nejaky cas nesmi…? no, uvidime, co mi reknou…zkusim si vybehat jeste drivejsi termin, kdyby se nahodou neco uvolnilo…cim driv, tim lip…to cekani je silene a hlavne, clovek porad neco hleda.. je to na palici :(

            0 0
            • MartinaBu  

              No vidíš mě to v nemocnici řekli naopak a došlapovat jsem mohla. Neboj je to vcelku v pohodě i když mě to dost po operaci bokelo, ale to k tomu patří ;-) Nabízeli mi nějakou stimulaci do třísel aby to po operaci tolik nebolelo, teď už bych do toho šla a nerozmyslela si to.

              0 0
              • jitulka11  

                ha a to je prave to, co doktor, to jina odpoved a ted babo rad?:-/ a pritom by to melo byt stejne…mne prave rikal, ze opatrne…zato u menisku, kdyz jsem se hned po operaci ptala, kdy muzu zacit cvicit, tak mi rekl, ze hned dalsi den se maze a taky ze jo…rehabilitacni hned, ze nohu do ohybat do bolseti…tyden o berlich s doslapem a pak bez berli…hmhm

                0 0
    • ZuzicK  

      Tak už jsem taky kandidát..

      8/2005 ASC – vyoperování prasklého a protočeného menisku, vazy prý ok

      postupně se zhoršující nestabilita, před měsícem jsem si s kolenem hrkla a asi to byla pro vaz konečná, tento týden diagnóza přetržený přední křížový vaz a to jsem od artroskopie berle neviděla :-( Teď je ta nestabilita cítit více, ale koleno mi naštěstí úplně nevyskakuje, jen poskakuje. I tak ale už nějaký měsíc a půl bolet nepřestalo. Na kole je to OK.

      Takže mám k vám dotaz, jestli je lepší jít hned nebo to odložit na mnou plánovaný přelom srpen/září. Ráda bych si ještě odjela nějaké závody a užila dovču, přes ten podzim/zimu se mi to zdá snesitelnější..

      A k ortézám:

      máte někdo zkušenost třeba s touto ? Šla by využít v mezidobí (běh, in-line atd.) a poté i po operaci místo erární nemocniční? Párkrát jsem ty jejich měla a mě teda hrozně padají (ty nehýbací jsem musela při chůzi přelípkávat snad co 5 minut) a jsou pro mě hrozně nepohodlný (malá nožka..). A někde také uvádí, že by se čtyřbodovkou mělo koleno chránit při rizikových sportech až rok po operaci.

      A k doktorům:

      Nějaká zkušenost s Klaudiánovou nemocnicí v MB? Dr. Horák mi dělal ASC menisku a po operaci to byla paráda, měl by být snad v MB nejlepší, ale reference jsou reference ;-) Teď by mi měl dělat i plastiku.

      0 0
      • ZuzicK  

        Nebo s touto , ta je trochu levnější :-)

        0 0
        • ZuzicK  

          Jéééé, to byla dvoustovka post.. :]

          0 0
        • Kubiczech  

          Pokud neděláš nějaký vyloženě rizikový sport (basket, volejbal, florbal a tak podobně), tak jsou podle mého ty ortézy zbytečně velký kalibr. Z kola budeš mít svaly jistě vypracované a ty koleno do plastiky udrží.

          Samozřejmě pokud tu nestabilitu hodně pociťuješ, tak pro pocit vnitřního klidu bych nasadil jednoduchou ortézu s kovovou výztuhou.

          0 0
          • ZuzicK  

            Spíš jsem nemehlo :-) Je ta výztuha o hodně více znát oproti klasické bandáži ? Ta mi nijak extrémě nepomáhá, spíše jen psychologicky, že si dávám větší pozor.

            Mám trochu netypickou nestabilitu (asi i kvůli 1/3 přednímu menisku), klasicky tedy nestabilita do vnitřní strany a pak nestabilita dopředu při únavě/zatížení (lehké prolomení kolena). Vzhledem k tomu jak mám celkově vazy/šlachy zatuhlé (nejvíc cítit na achillovce a předním úponu kolena z čéšky na holeň), tak se po operaci asi budu bát lézt, na in-liny, na běžky (i na soupaž :-)), běhat v terénu atd.. I to kolo v mém pojetí asi bude problém :-(

            0 0
            • ZuzicK  

              Ještě teda doplním, že ta klasická bandáž přední nestabilitu spíš zhoršuje (asi kvůli stažení čéšky) a navíc nemám ráda škrcení šlach pod kolenem.. Navíc mi také padá – možná by pomohla nějaká bandáž se silikonovými proužky, jestli se to dělá.

              0 0
            • Kubiczech  

              Oproti klasické bandáži je to rozdíl, s výztuhou jsem odehrál sezónu v basketbalu a to bych si s tou jednoduchou asi netroufl.

              Každopádně ty vícebodové modely bych ti po plastice naopak docela doporučil. Na ty první sportovní krůčky po operaci.

              Ale jak říkám, s kolenem mám ještě o trochu větší trable než ty a věci jako běh a brusle zvládám bez ortézy. Asi to bude subjektivní.

              0 0
            • McBlacky  

              běh opatrně by mohl jít i bez. Brusle už mohou být riziko, pokud jezdíš někde kde hrozí kolize (velký provoz) a běžky bez ortézy to tak po rovině na soupaž

              0 0
      • hajda  

        já byl na plastice předního zkříženého vazu letos 10.2 a teď už pomalu začínám jezdit venku na kole a chodit bez berlí, takže průběh naprosto OK. Je pravda že k plnému zatížení to má ještě daleko ale mám z toho dobrý pocit. Řekl bych, že není moc na co čekat, protože nechat to koleno nějakou dobu „lítat“ taky nebude úplně optimální, ale nejsem doktor..Přeju rychlé uzdravení..:)

        0 0
        • hajda  

          špatně jsem to zařadil, jak se tak dívám. Bylo to myšleno k příspěvku od ZuzicK kousek výše..

          0 0
      • pekum  

        Moje osobní doporučení:

        Na operaci jdi hned, do léta budeš moci na kole úplně naplno. Doba bez operace Ti způsobí akorát artrózu. Osobně si myslím, že jet závody s utrženým kolenem není ideální.

        Ortézu bych nenosil, na kolo určitě ne. Akorát Ti ochabnou svaly, které to koleno teď drží.

        0 0
    • pavel0071  

      Zdravím,je mi 15 let a při fotbale jsem si přetrhl přední křížový vaz. Před třemi měsíci jsem byl na artroskopii a teď jsem 11.den po operaci křížového vazu. Štěp mi odebrali z mé nohy. Chtěl bych se zeptat,co je dobré dělat a nedělat po operaci,a jak dlouho tak budu mít berle ? Předem Děkuji,s pozdra­vem Pavel.

      0 0
      • jonti  

        To ti hádam řekne kdo tě operoval. Berle budeš mít od dvou to šesti týdnů, já jsem je reálně měl dva.

        0 0
      • ZuzicK  

        Tak od doktoru se nic moc nedozvis z mych zkusenosti :-( Tady jsou dobre stranky.

        0 0
    • petrkolo  

      Před 6 lety (tehdy 39) jsem začal pociťovat bolest v kolenou po prochladnutí při běhu. Kamarád orthoped někam spěchal a dal mi na telefon radu: „Vem si Aulin.“ To jsem udělal, bolest ustoupila a já běhal dál. A výsledek se brzy dostavil: nová bolest v L koleni při pohybu, přeskakování a otoky. Následovala návštěva FNKV, artroskopie, ořezání menisku a zjištění, že je přední křížový vaz „na hadr“ a že se postupně „vstřebává“ = mizí. Na pokoji byl se mnou stejně starý fotbalový brankář na plastice ACL, zrovna když jsem odcházel po svých, vytahovali mu dreny a on nedbal pokynu setřičky, „podržte se postele“ – a tak málem vyskočil až ke stropu… Když jsem po 3 týdech přišel na kontrolu, ležel brankář na lehátku před ambulancí a měl koleno zvící melounu.

      Na dotaz lékaře zda „budeme operovat“ jsem tedy reději zvolil variantu „ne“ a sportovní život s ortézou. Přestal jsem hrát squash a přesedlal na bike (3–5 tis/rok) a lyžoval s 4 bodovou ortézou. A vše bylo celkem v pohodě – čím víc km na kole, tím menší problémy s kolenem. Bohužel mě lékař dostatečně nevaroval, že vrklavé koleno se bude zhoršovat, zrychlí se artróza… Poslední 2 roky se tak koleno ozývalo čím dál častěji a po týdnu v Alpách na jaře už i fakt dost oteklo. Po pročtení řady informací jsem se rozhodl zachránit, co se dá a před 9 dny mi plastiku s úpravou menisku vytvořil As. Košťál z FNKV. Den po operaci chůze s ortézou 60st a prý možno plně zatěžovat, 2 dny po operaci extrakce drénů (nic hrozného) a hned domů. Na kontrole po 6 dnech punkce asi 50 ml (den před tím už jsem byl v práci a dal 200 km autem – naštěstí je to automat) a až doteď prakticky bez bolesti, cvičím zdvihy nohy i extenzi, chůze s berlemi už mě nebaví – stejně nohu zatěžuji, tak je odkládám, přezbrojuji na DonJoy a dávám 90 st. Jsem zvědav, zda i další vývoj bude tak příznivý (odklepáno na dřevo) jak dosud a jestli budu moct dát doporučení: „jít na plastiku hned, jak to jde“ – tedy dřív než si člověk vrklavé koleno zbytečně opotřebí a zničí artrózou a nakonec skončí s umělým kloubem.

      0 0
      • ZuzicK  

        Díky za takový krásně optimistický popis průběhu :-) Štěp ale asi nemáš vlastní, ne?

        0 0
        • petrkolo  

          Štěp mám vlastní z přední strany kolene – čéškového vazu (z ligamentum patelae).

          0 0
          • ZuzicK  

            Tak to jsi fakt stastnej clovek s takovym prubehem. Zarazila me ta plna zatez, ta kost se musi po tom navrtavani trochu zocelit.. aby ti nerupla ceska :-/ A tomu vazu taky tak never, az po pul roce ma pevnost na urovni 50 % zdraveho vazu (nacteno :-)).

            0 0
            • saintjv  

              Tuhle operaci mam taky za sebou. Je to strasne individualni. Step vlastni z podkolene je asi ta nejbolestivesi verze. Protoze se i nejdele hoji. Mam po operaci asi 10 let a delal mi to dr.Maurer. V te dobe kapacita. Za sebe muzu rict, ze bych na ni dneska nesel, kdybych vylozene nemusel. Me to kdyz je hnusne boli dodnes v miste odberu stepu. Co se tyce stability tim ze jsem hral basket a squash zavodne neprislo mi to jine. Me to koleno nikdy nevypadlo jen jedno mi oteklo jako prase pri dopravni nehode. Po rezonanci zaver oba krizaky urvany ale koleno drzelo. Takze jak rikam je to individualni.

              0 0
      • Thomas_37  

        Mě se utrhla stará plastika na levem kolenu po cca 20 letech. Diskuze s doktorem (ÚVN Praha MUDr. Krejčí) jednoznačná – v nejbližším termínu replastika BTB štěp – tedy z čéšky+vazivo+kou­sek z holení kosti. Štěp z banky zavrhnul hned, vzhledem k riziku hojení.

        Jsem 6 tydnu po operaci, bez berli, rotoped, chůze do kopce a radši si nechám jistit kineziotejpem.

        Je to moje třetí plastika křížového vazu – a nejhorší. Ono je to taky věkem a nic neodkladejte – kolem 50 let věku už vám do kolena nikdo nepoleze a už vůbec ne, aby vám udělal plastiku vazu – už by se to nezhojilo. Takže hrdinove, kteří říkají, ze jim to bez vazu nevadí a je všechno ok a jisti pouze ortezou – do času. At tak či onak, koleno proste ma sníženou stabilitu a artroza pomalu a neznatelně nastupuje…

        Bohužel kolo teď nepřipadá v úvahu – riziko prochladnuti je veliké, tak až na jaře.

        Vaz je po plastice 100% funkcni tak po 6–8 měsících – riziko je právě ve vhojeni do kosti – do té doby radši nelyžovat, ani sebe lepší orteza to nemusí udržet.

        0 0
        • saintjv  

          To je prave podle muj problem. Myslim si ze tam uz davno nemam ten vaz, protoze kdyz delas takovy ten doktorsky test s pokrcenou nohou tak mi to tam lita o centimetr. Ale takhle to mam uz po roce od operace. Dneska je to 10 let a lita to furt stejne ale koleno mi nikdy nevypadlo. Ani pred operaci nebo po operaci. A nikdy jsem ani nenosil ortezu. A to mam za sebou 25 let basketu z toho par let vrcholove+nejaky roky squashe.

          Spis si myslim,ze mam asi dobre postaveny kloubni pouzro. Takze me na operaci nikdo nedostane uz. Ve 40 fakt uz ne:)

          0 0
          • ZuzicK  

            Tak treba sis ho vytahnul hned po operaci – muze se stat. Ja mam taky celkem dobrou stabilitu i bez predniho vazu – asi hodne svalu. Ale staci si vice narazove narovnat koleno a je to spatny.. a cim dal hur i do strany. Sice pises vyse, ze uz by si na to nesel, ale vetsina lidi nema na vyber a koleno ti za absensi krizaku taky moc nepodekuje.

            Ja momentalne nemuzu kvuli praci a na jare jsem to odlozila kvuli strachu z rekonvalescence, abych stihla do srpna zrehabilitovat.. ted toho lituju a pujdu hned jak budu moct.

            0 0
            • saintjv  

              Tak hlavne je ti 25:) to je celkem dost malo na to aby jsi byla bez krizaku, nicmene jeste bych ti k tom rekl, ze bez predniho krizaku muzes normalne fungovat, ma totiz vliv tak 15–20% na stabilitu. Vetsinu totiz ma za ukol prave zadni krizak, ktery je tam od toho aby koleno nevyjelo z kloubu. Takze pokud nedelas squash nebo nejaky jiny extremni sport na kolena tak bych to urcite neresil. Pokud jezdis na kole fakt hodne tak urcite nepotrebujes operaci. Staci posilit stehenni sval, ale poptej se u sportovniho doktora:). Uvidis, ze ti to potvrdi.

              0 0
              • ZuzicK  

                Na 100 % vim co mi rekne sportovni doktor, jelikoz uz mi obcas koleno nesedi ani pri chuzi po meste (bez ortezy – tu nasazuju jen na sport a kdyz nesedi tak i pres normalni den). Stehenni sval mam docela namakanej na svou vahu.

                0 0
                • petrkolo  

                  Dnes jsem byl na kontrole, dostal jsem „jako že vynadáno“, že mám ortézu na 90 st, když ve FNKV je zvyklost 60 st, DonJoy jim nevadil, punkce nebyla – je to prý škoda píchat, když je toho tam tak málo a prý mám brát aulin, i když jsem bez bolestí, na výslovnou žádost předepsána rhb – vzali mě CLPA v pondělí na příjem, pěstují tam „skupinovou terapii“ – začátečníci jsou obden. Tak už se těším, cíl je: k Mikuláši dostanu a hned osedlám nový trenažér. Poněvadž ušetřím za hory, budu si přát RACER S od Kettlera, co bude za 14 dní prý v na trhu (indukční brzda, regulace výkonu… :) a do nové sezony odstartuju s 3 (?!) tisícovkami km na suchu. Pokud se mi to povede, budu chodící reklama na plastiku a nazvu se idiotem, že jsem na ní nešel dřív a koleno zbytečně domastil (co se týká artrózy hlavně). Jo a do schodů už chodím jako člověk, dolů to ještě moc nejde – spíš obava než cokoliv jiného. Držte mi palce.

                  Jo a Zuzicko rozhodni se správně – život je dlouhej (pokud se daří) a i když koleno nebude vyskakovat, tak artróza ve 30, pak TEP ve 40 a co v 50 ? Ale v tvým věku jsem to taky neřešil…

                  0 0
                  • ZuzicK  

                    Jdu určitě příští jaro, hned jak to půjde po tom co se vrátím do ČR ;-) Vidím to jako ty, akorát já si na najíždění koupila silničku :-) A velmi uvažuju o štěpu od dárce.. ale je to ještě daleko.

                    0 0
                    • petrkolo  

                      Štěp od mrtvého motorkáře je z mého pohledu teoreticky menší bolest (i když u mně žádná zvláštní zatím není), ale významně vyšší riziko nepřijetí cizí tkáně. Kámošce to takhle dělali na 3krát a když pohne kolenem, tak mám pocit, že ten pohyb připomíná ladností i zvukem a škubem řazení rychlostí v ojetém Trabantu.

                      0 0
                    • jitulka11  

                      Jojo, je zajimavé, že mě koleno vyskakuje jenom pri chuzi…ani jednou mi nevylitlo pri sportu – hodne beham a jezdim na kole.....ale jakmile jdu po chodniku, pres prechod, tak krach, lup…prvne pouze vskocilo a vratilo se nazpět a pote už pouze vyskocilo a uz se nevratilo, zaseklo…Byla jsem na pohotovosti, verdikt – Pretrhane vazy…takze asrtroskopie a pri otevreni mi zjistili uplne chybeni krizaku…i kdyz slysim ruzn nazory, ja jsem rozhodla proto jit…i kdyz to bude taky na masli ted na jaro,a le porad si rikam, ze do leta bych mohla jezdit – samozrejme s rozumem… uvidime. Kazdopadne ja jsme toho nazoru, ze jit na to, dokud je clovek mlady, pokud to necham byt, svalystejne driv nebo pozdeji zacnou ochabovat a ja chci fungovat a byt aktivni dlouho… a ted se to kazdopadne bude hlojit jinak nez za 10 – 20 let…

                      0 0
    • maramaty  

      Ahoj.Zeptej se na štěp od dárce.Mám za sebou operaci křížových vazů před 5lety.Nevim o tom že bych měl operované koleno.štěp od dárce ti pomůže rychleji se vrátit do normálního a sportovního života,protože se tělo nemusí ještě navíc vyrovnávat stím,že ti rozkuchaji někde jinde když ti berou vlastní štěp.Mě to dělal opravdovej machr,skvělá rehabilitace a do 3 měsícu jsem už jezdil na kole a po 5 měsících jsem drtil snowboard.Zkus se na to poptat,je jiná doba,5 let je dlouhá doba,jsou jiné možnosti.

      0 0
    • maramaty  

      Ahoj.Zeptej se na štěp od dárce.Mám za sebou operaci křížových vazů před 5lety.Nevim o tom že bych měl operované koleno.štěp od dárce ti pomůže rychleji se vrátit do normálního a sportovního života,protože se tělo nemusí ještě navíc vyrovnávat stím,že ti rozkuchaji někde jinde když ti berou vlastní štěp.Mě to dělal opravdovej machr,skvělá rehabilitace a do 3 měsícu jsem už jezdil na kole a po 5 měsících jsem drtil snowboard.Zkus se na to poptat,je jiná doba,5 let je dlouhá doba,jsou jiné možnosti.

      0 0
      • saintjv  

        +1 tohle bych zvážil taky. Samotný step se zahoji bezbolestne. Nejvíc boli místo odběru stepu.

        0 0
        • petrkolo  

          Mám vlastní štěp a nebolí to a ani moc nebolelo – jen trošku a to stačilo pokrejt zaledováním – i když nad 90 st. flexe to zatím 13 dní po opraci nezkouším.

          0 0
      • saintjv  

        +1 tohle bych zvážil taky. Samotný step se zahoji bezbolestne. Nejvíc boli místo odběru stepu.

        0 0
      • John Tequila Lemon  

        Ja mam vlastni a na trenazeru po trech tydnech a prvni jezdeni v lese po 7 tydnech.

        0 0
        • petrkolo  

          Kdo a kde ti to vyrobil a jak dlouho jsi po operaci ?

          0 0
          • John Tequila Lemon  

            CLPA (Vachal) delali tehdy silnicka sla tak za pet tydnu a tady jsem jel prvne venku … datumy mas u tech clanku

            0 0
            • John Tequila Lemon  

              teda venku myslim jako v lese … na silnicce jsem nejezdil po obejvaku ale venku po silnici

              0 0
            • ZuzicK  

              To si přeju takovej průběh :-)

              0 0
              • John Tequila Lemon  

                No nesmis brat ohled na to kdyz to prvnich par dnu boli a musis tim hejbat, to nejrychleji urychli rehabku a vsecko. Ale obcas to bolelo ze by se clovek pocural, hlavne druhej den po operaci chozeni po schodech. Taky je dulezity jak to naposilujes pred operaci, optimalne to chce naposilovat nohy co to jde, dost to pomuze. A vlastni step se nejrychleji uchyti a zapoji … u darce je slusny riziko ze se nechytne. Jak to bude rychly zalezi i dost na tobe, tedy predevsim na tobe.

                0 0
                • ZuzicK  

                  Tak to ja se zase kousnu, rehabilitaci určitě nepodcením. Ale trochu mě děsí představa, že si 2 roky, spíš víc, nekleknu a bude mi vytuhávat ten čéškovej vaz při sezení. Navíc mám dost malý koleno, včetně čéšky, tak nevím jak by se jí to vykousnutí líbilo.. no jo, už nad tím dlouho debatuju, kdybych šla rovnou tak už (možná) zase běhám :-D

                  0 0
                  • John Tequila Lemon  

                    maly koleno = malej kloub=kratsi nahrada jakou potrebuji vzit. Zena ma tuhle operaci taky, taky ma mensi koleno a ma tedy i mensi „šlic“. Stejne se to dela tak že vezmou delsi kus slachy a z te doslova upletou tu nahradu, pletenim se zkrati a ztlusti, jako by.

                    0 0
    • kapela  

      Určitě běž na operaci. Sice máš na 1/2 – 3/4 roku pokoj od různých sportů (lyžování, fotbálek atd.), ale z vlastní zkušenosti vím, že to rozhodně stojí za to. Dlouho jsem s tím laboroval a rozhodoval jestli jít nebo ne. Po mnoha letech, mnoha bolestech a punkcích kolena jsem se pro operaci rozhodl a opravdu nelituju. Ano, rehabilitace je trochu zdlouhavá a bolestivá, přeci jenom se jedná o vážné poranění kolena, ale následný klady výrazně převažují.

      0 0
    • janka cbr  

      Ahoj, dnes je to 4 dny,co jsem po plastice zadniho zkrizeneho vazu.jsem po autohavari 5 let a 2 roky jsem hledala nekoho kdo tohle operuje.Vcera me pustili z nemocnice(FN Olomouc).Musim rict,ze to brutalne boli!semtam mi i vyhrknou slzy do oci :-( Brali mi s

      step (slachu) z vnitrniho stehna a pak to nasroubovali do kosti.Hledam tady uz 2hodiny jestli na to nekdo byl,ale o tehle operaci se proste moc nepise,tak i proto pridavam svou zkusenost.Mam ortezu,nesmi se to pry pohnout,a v orteze mam jeste takovou dlahu na vypodlozeni.V patek jedu na kontrolu a nejspis i na stehy,tak jsem zvedava.Jestli mi tam budou vytahovat nejake vypotky nebo krev nebo dalsi tekutiny,tak se asi po . . . Kdyby jste nahodou tady nekdo podnikl to same,budu Vam moc vdecna,kdyz mi napisete co a jak a jestli je to bormalni,ze to tak moc boli.Dekuji a s pozdravem J.

      0 0
      • pekum  

        Dělali mi plastiku předního zkříženého vazu v roce 2004. Také mi šroubovali vlastní štěp. Zhruba po 10 dnech mi vyndali stehy a vytáhli vodu a krev z kolene. To celkem nebolí, jen je lepší se na to nedívat, měl jsem depku z té tlusté jehly, kterou mi pak skoro celou narval do kolena.

        Po operaci bolí srůstání kosti po odběru štěpu. Pokud se pamatuji dobře, bolelo to celý 2. týden po operaci. Bez prášků proti bolesti jsem nevydržel. To je normální, známého to zase bolelo první týden. Je to individuální.

        Cvičil jsem hned od 2. dne po operaci.

        Dnes jsem úplně v pohodě, koleno vůbec nešetřím.

        0 0
        • janka cbr  

          :-( no tak ted se modlim,at tam tu vodu a krev nemam :-(

          V patek napisu co a jak u doktora.Diky;-)

          0 0
      • John Tequila Lemon  

        Precti si moje odkazy o neco vejs … boli to a jako prase. Ale na to se musis vy*rat. Na bolest jeste nikdo neumrel. Me donutili chodit prvni den. Kdyz jsem poprvy vstal z postele a natekla mi do toho vseho rozrezanyho krev … desna bolest. Horsi nez zlamany obratle. Hned prvni den jsem to musel v leze ohnout o xx stupnu (uz nevim kolik) a rehabilitatorka me tak dlouho tu nohu ohejbala, az to slo. Druhej den to bylo uz o neco vic stupnu a odpoledne jsem musel sam vyjit a sejit schody. Dulezity je, dojit si dycky pred cvicenim na zachod. Jednak to nohu procvicis a bolest te pripravi na to co prijde a potom taky se pr cviceni bolesti nepodelas :-). Ale cim driv to zacnes cvicit, tim driv budes zase cajk. Nechci rejpat, ale podle toho co pises tak uz ted je pozde … Lidi co to meli operovany v zarizenich co maji taktiku jak ty pises (nehejbat, hlavne aby pacient neplakal) tak jim rehabka trvala desne dlouho.

        0 0
        • janka cbr  

          No me prave rekli,ze mam ohybat jen nohu v kotniku,jako nahoru dolu a zatinat stehenni sval.Mam toho hodne zasebou s touhle nohou (otevrena zlomenina steheni kosti,praskle koleno-vse po te bouracce)ale tahle bolest me zarazi,ono to chce vydrzet,ja vim :-) jsem cita po tom vsem asi tak se nekdy proste rozbrecim :-) Uvidime co mi rekne doktor v patek ;-) ale diky za nazory od vsech.J.

          0 0
          • pekum  

            Mohu jen potvrdit Johnovu zkušenost. Je třeba cvičit a to i přes bolest. Když to nebudeš dělat teď budeš to muset dělat později a o to déle.

            Je mi 45 a hraju fotbal za dědky (oficiálně stará garda). Plastiku vazu nás tam mají tak 3/4, někteří na obou kolenech a jeden dokonce na jednom koleni 2×. Mohu podle toho porovnávat metodu léčby a rehabilitace. Jednoznačný závěr z toho je: nepodceňuj rehabilitaci.

            Tak ať Ti to dobře dopadne

            0 0
          • John Tequila Lemon  

            Jo jo, zatinat sval je dobry, ale jeste lepsi to je kdyz si pod koleno das micek na rehabilitovani. Maji to i v nejakych lekarnach, ja to kupoval normalne na rehabilitaci. Je to z takove neklouzave gumy, vetsinou je modrej, prumer odhaduju tak na 20cm. Nafouknes ho jen tak na pul nebo 3/4 (aby byl trochu splasklej) a das to pod koleno a zatinas to tak aby jsi ten micek jako tlacila proti podlozce. Tohle hodne pomaha. A pak to ohejbat. Ja na to mel i motodlahu. Do toho upnou nohu, ma to motor a to ti tu nohu ohne at chces nebo ne :-) bolest slusna ale ten motor nepretlacis. A dost zalezi kdo ti tu operaci dela (a pak kdo to rehabilituje). Me to delal doktor co dela top fotbalisty, takze jsem mu plne veril a vyplatilo sem vcetne toho rehabilitacniho tymu co ma. Kolegyne v praci byla na operaci v nemocnici, kde ji rekli ze to nema 3 tydny po opeaci namahat a ma to sterit a dodens je ta noha slabsi. Ona je taky srab a boji se ji poradne pouzivat. Proste si najdi nejaky sportovni rehabilitacni pracoviste. Mohlo by se zdat ze nazor o okamzitem pouzivani nohy je jaksi radikali, ale vede to k uspechu. Uz druhej tyden jsem tim tocil dom ana trenazeru, ale mel jsem jinak nastavenej posed protoze neslo jeste uzivat spravnej rozsah kolena – neslo o slapani ale o to, ze to je dobry na procviceni toho kloubu. treti tyden po operaci jsem uz tocil regulerni vytrvalost hodku a pul. Sice to desne natejkalo a bolelo to, ale kdyz se to zaledovalo tak ok. Sedmej tyden po operaci jsem lital po lese na MTB a uz jsem nic moc neresil. Pravda je ze jeste nekolik mesicu pote se mi to obcas ozvalo a obas bylo nutny zaledovat. Zivot no. Podivej se na rozpis rehabilitace v CLPA tam mi delali operaci i rehabku. Ten rozpis plati sice pro sportovce, ale jako ne pro hrotici sportovce. Ja na to nastupoval na konci druhyho tydne po operaci, na tu dvojku jsem uz jezdil obcas i na kole. Tak prestan zoufat a sezen si nejakou dobrou rehabku. Neni to zadarmo, ale urcite jsi musela vynalozit i penize na to, aby ses dostala do situace kdy sis ty vazy podelala :-). Jo a neres ze tam pisi predniho vazu. Po tom mym vystupu z kola mi tam nezbyl ani jeden, mam pryc dokonce i bocni co se nedaji opavit.

            0 0
            • ZuzicK  

              To vypadá dobře. Mě to centrum doporučil spolužák na rehabku, hraje rugby, takže je tam celej tým jako doma.

              Na operaci tam musíš mít doporučení od ortopeda?

              První operaci (2005) jsem měla v MB u doktora Horáka a zdálo se všechno ok, jen si tenkrát nevšimli načatýho křížovýho vazu.. tenkrát měl pověst výbornou, teď nevím. Přemýšlím zda znovu k němu, ale to centrum se mi koštuje, přece jenom mají nejspíš víc zkušeností. Chtěla bych možná i před tím zajít na fyzioterapiii, aby mě pořádně srovnali a tam je to ideálně na jednom místě.

              0 0
              • MARIN  

                Nepotrebujes tam zadne doporuceni. Staci se jen objednat a oni si te samy prohlednou a po domluve objednaji na operaci.

                Byl jsem tam na plastice pred 2 roky.

                0 0
              • John Tequila Lemon  

                Tak tak, nepotrebujes zadny doporuceni. Zavolej a objednej se. Pokud jde o ragbysty, tak jedna z tech tamnich rehabilitatorek je zaroven maserka a asi i fyzioterapeutka od ragbystu. S ni je dobry pracovat na vlastnim tele, neb nema zabrany hledat limity a na nejaky reci ze to boli moc neda :-). A to nese ovoce.

                0 0
      • John Tequila Lemon  

        Teda ty nas step od jinud, ale to je jedno. Dulezity je aby se ta nahrada toho vazu zapojila. Proste telo to co ti tam pridelali sroubem prijme a prebuduje na neco podobnyho jako je vaz o spravne delce a tak. Proste se to musi cvicit. A ze boli misto odkud to vzali je jasny, ale to je jen bolest. To prezijes.

        0 0
    • Thomas_37  

      Mám plastiky na obou kolenech a na levém 2×. že to bolí je jasný, taky se v tom doktoři dost vrtají :-)

      Základ je makat pořád na rehabilitaci, posilovat sval ve stehně a podle doporučení ohýbat a to až do bolesti.

      Na otok kolene po operaci pomáhá kineziotejp, stejně tak i na pomoc při posilování svalu – chce to šikovného fizioterapeuta.

      už jsem to tady psal – stabilita kolene pouze svalem je pouze krátkodobé řešení – drobné instability nastávají i bez povšimnutí a odnáší to chrupavka. to mám z vlastní zkušenosti, na každém kolenu jsem byl rok bez vazu a svaly nepomohly.

      jen tak 2 momentky – konec září 2012, teď už funguji bez omezení, ale pořád se musí cvičit

      0 0
      • Maratko  

        Ahoj jeden negativní příběh: je mi 39, aktivní hobby sportovec, fotbal floorbal apod. v 37 letech artroskopie – pohoda s doporučením na plastiku předního křížového vazu. Na tu jsem pak dobrovolně šel s tím, že se mi bude lépe hrát vesnický fotbálek, bembajs apod. Bohužel smůla, při operaci jsem chytil infekci, která mi kompletně zničila (můj vlastní) štěp a pak během pobytu v nemocnici ještě dvě další operace, poslední byla opětovné vytěžení štěpu. Nakonec po rehabilitaci obrovský drásot v koleni, další artroskopie. Dnes mám koleno úplně v hajzlu, bolí při chůzi, nemůžu běžet – tak to bolí, že to prostě nejde, jsem schopen pouze jakž takž jízdy na kole a plavání. Poctivě na koleno cvičím a budu se snažit vydržet do 50 než přijde na řadu TEP. Takže resumé : plastiku né rozhodně pokud to člověk nepotřebuje – moje chrupavka již téměř neexistuje – zničena infekcí – jinak hodně štěstí všem co na plastiku půjdou!

        0 0
        • MARIN  

          No jo ale to je jeden pripad z mnoha. Bez te plastiky si muzes odedal menisky a chrupavku rychleji.

          0 0
    • Ryco  

      Zdravím, chcu se zeptat, má někdo zkušenosti s klinikou Ort-art v Petřvaldě?

      Po roce a 2 měsících od úrazu (prasklý menisku, prasklá chrupavka, přetrhlý ACL) jdu na plastiku. Meniskus a chrupavku už mám po artroskopii ok.

      Můj doktor mě doporučil k Mudr. Havrlantovi, tak sem se šel k němu na ambulanci domluvit (bohužel tam nebyl a byl tam záskok, ale prý na plastiku určitě „musím“ a že doktor operuje v Petřvaldě) termín mám na 29.1. , ale ještě du na ambulanci znova to potvrdit, a domluvit se přímo s doktorem.

      Přišel sem domů a trochu sem googlil a dočetl sem se, že operuje na této Privátní klinice ort-art. Což mě trochu zaskočilo, protože o tom, že je to privátní klinika se nezmínil ani můj doktor, ani doktorka na ambulanci pana Havrlanta.

      Můj dotaz tedy je platí se tam nějaké poplatky, když se jedná o privátní kliniku?

      0 0
      • krabica  

        Ahoj, operaci platí pojišťovna. Připlácíš si jen za tu jednu noc ubytka, co tam budeš a za nějaké procedury na rehabkách. Ale nejsou to žádné pálky.

        0 0
    • mazotron  

      Cau, taky pridam troskou do mlyna. Na jare 2010 mi pri futsale vylitlo koleno. Jenom tam a hned zpatky, ale v tom okamziku mi praskl predni krizovy vaz. Po roce jsem zacal znovu hrat lehce fotbal (uz ne zavodne), orteza ok, ale problem byl v normalnim zivote. Stojis, najednou se otocis a citis, ze ti to chce ven. Tak jsem se rozhodl, ze zajdu za ortopedem. Ten konstatoval, ze vaz uz tam neni a rikal, ze pokud si nechci obrousit chrupavky, tak bych mel jit na plastiku. Takze zhruba rok pote, co se mi to stalo, jsem sel na plastiku. Ctu tady, jak to hrozne boli, atd. V mojem pripade to vubec nebyla pravda. Pokud nedelas hrdinu, ze jako bolest premuzes a beres ty analgetika, ktere ti davaji (prvni dve noci nejaky ten sajrajt na bazi opiatu a pak uz jenom Novalgin), tak to vsechno prakticky proslo bez bolesti. Pokud delas hrdinu, tak nervy v koleni tou bolesti rozdrazdis a hoji se to podstatne dele. Step mi vzali z toho sameho kolena. Rekl bych, ze spis boli ta rana po tom stepu u cviceni, nez vnitrek kolena samotny. Cvicit se musi hned druhy den. Daji ti takovou elektrickou dlahu, ktera ti koleno ohyba do urcitych stupnu. Az to ohnes o 90 stupnu, jdes domu (u me asi 5 dni). Ja jsem resil, ze to mam natekle a bal jsem se, ze mi do toho pichnou, aby mi z odtekla ta voda nebo hnis nebo co to je. Nakonec k tomu stejne doslo (ale az pri kontrole). Ortoped nad koleno pichne takovou jehlu, ktera vypada hruzostrasne, ale kdyz jsem se na to nedival, tak jsem skoro necitil, ze mi tam neco pichl. Pak se to jenom da na stranu a vytece bordel. Pnuti v koleni okamzite prestane a je to opravdu uleva. Cili toho bych se fakt uz nebal.

      Co se tyka rehabilitace, tak tam se nejvic rozhoduje, kdy se vratis ke sportu. Ja jsem mel pocit, ze pro to delam dost, ale dneska bych na stehno makal jeste daleko vic. Mam kamose, ktery uz ma kazde koleno delane 2× a nechtel jsem udelat stejnou chybu jako on – tedy zacit sportovat moc brzo. Fotbalu jsem se vzdal uplne, squashe (ktery je jeste horsi) jakbysmet. Operace byla v dubnu a na konci kvetna jsem zacal pomalu jezdit na kole. Zadny teren, jenom cesta. Nejdriv 5 kilometru, pak 10, pak 15. Teren jsem zacal jezdit na podzim – cili tak za 5 mesicu – ale je to hlavne o psychice, kdy se bojis, abys nespadl. Dneska vim, ze jenom kolo a klasicka rehabilitace nestaci. Na kole si totiz pomahas tou zdravou nohou, kterou jsem mel jako kulturista a ta nemocna maka malo. Musis zatezovat jen tu nemocnou nohu, jinak ten sval naberes znovu za strasne dlouho. Jeste dneska (skoro dva roky od operace) je porad sval na operovane noze viditelne mensi nez na te zdrave. V listopadu jsem usoudil, ze za rok a pul uz by si to melo sednout a zacal jsem znovu chodit na futsal. Zatim vse drzi, omezeni necitim zadne. Ortezu mam spis jen pro zichr. Jo, vlastne 8 mesicu po operaci jsem fotbalek jednou vyzkousel – vsechno v pohode, behalo to, strilelo to, ale rano jsem se probudil a mel koleno jako bambulu. Takze jsem to odlozil az na ten rok a pul po operaci a ted je to v klidu.

      No, kazdopadne jsem moc rad, ze jsem na tu operaci sel. Ovsem s vracenim se k behavym sportum doporucuju trpelivost. Ja diky tomu zacal daleko vic jezdit na kole a jsem spokojeny.

      0 0
    • ZuzicK  

      Zdravim plastikare.

      Vyplati se mi dojizdet 90 km do Prahy na operaci/kontro­ly/rehabilita­ci? Jsou v pracovistich opravdu takovy rozdily? Pozdejsi kontroly a rehabilitace by se spojovaly s cestami do skoly, takze by to nebylo uplne za jednim ucelem. Vyhledla jsem si CLPA (blize, kvalitni rehabilitace, fyzioterapie) a pak tu nekdo psal o Vinohradech.

      Domovskou ortopedii mam v Klaudianove nemocnici v Mlade Boleslavi. S operaci menisku nebyly zadne problemy (az na to za si nevsimli poskozenyho krizaku, pozn. pred 8-mi lety, pred rokem se pretrhl uplne), ale na plastice se toho da dost pokazit, tak bych byla rada za nejakou „zaruku“. Nejspis me ceka casem i druhy koleno a kvalitni fyzioterapie na kterou mam v CLPA dobry reference.

      0 0
      • John Tequila Lemon  

        Sám za sebe to těžko srovnávat, neb já jsem pacient CLPA a jinde jsem nebyl. Ale když srovnám ja funguje vše co se dohodne a jiným zdravotním zařízením kde jsem řešit jiné věci, tak v CLPA se nedělají kompromisy. A rada zda se to vyplatgí tam dojíždět … když se to vyplatí lidem co tam dojíždějí z jihu Čech? (mám na mysli forbalistu se kterým jsem tam byl) – no asi se vyplatí tam dojet, nevím. Zase na druhou stranu znám lidi u kterejch se nevyplatí nic, protože k jejich válení u telky je jedno jaký mají koleno. Takže spíš když si myslíš že se ti to vyplatí, tak věř že se ti to vyplatí. Když ti na tvým kolenu záleží tak že si tam dojedeš, tak to koleno dostane to nejlepší co může. Ale třeba i jinde by to dostalo. To fakt nevím.

        0 0
        • ZuzicK  

          Toz jestli je to tam o uroven jinde, tak klidne dojedu a klidne i zaplatim vic neb myslim, ze minimalne pobyt v CLPA je mozny jen v nadstandardu. Typ valejici se u telky nejsem a na zdravi mi rozhodne zalezi.

          Pripadne pokud ma nekdo tip na druhou stranu do Liberce, tak taky budu rada.

          0 1
          • devmixil  

            ja podstoupil plastiku v Ivancich .. od meho bydliste cca 130km … neresil jsem tech par km … bylo to na doporuceni ;)

            0 0
          • John Tequila Lemon  

            Tak pokud jde nadstandard, tak je to takhle. Prostě tamní standard je takovej, že to je jiný než jinde. A za každý den pobytu tam platíš. Na druhou stranu věř, že i díky bolesti co ti tam budou hned druhý den po operaci působit, tak budeš usilovat aby jsi skutečně třetí den vypadla, jak je nplánováno pro každého pacoše. Nicmoně aby tě pustili tak musíš sejít a vyjít schody. Ale komu nevyhovuje ten standard, je tam ještě vyšší level, pokoj kde člověk může bejt sám (jinak to je po dvou a na koupelnu je víc pokojů) a máš i svoji koupelnu a je tam i gauč kde se může válet návštěva a tak. No a na tom pokoji buď polehává Řepka :-) nebo někdo takovej (nebejvá zrovna volnej) a jako ženská bys mohla mít kliku, neb když prostě nevychází ženská do normálního pokoje k nějaký jiný tak ji tam daji za tu normal cenu (neb co jinak s ní). Moje žena tam takhle byla. Toliko ke standardu tam, na pobyt si připlatíš každopádně a pak taky za titanový šrouby, neb si myslím že ty normální co hradí pojišťovna ti nedají ani na přání. Ale uznej, titan je titan, ne? Jako bikerka v tom musíš mít jasno :-).

            0 0
      • Glum  

        Vyplatí. Na rehabilitaci na CLPA jsem potkával pár případů, který zprasili jinde a přes reoperaci to ti nešťastníci těžko rozcházeli. O předním křížovém a CLPA píšu ve vláknu výše (2008, Váchal), dneska úplně v pohodě.

        Doporučuju CLPA, zvlášť když to máš utržený už rok (ono se to koleno po tom utržení trochu posune a čím déle funguje posunuté, tím je horší se vracet do původního stavu).

        Náklady na CLPA mě přišly cca na 10 tis. Kč – něco byl pobyt na klinice, něco lepší šroub a frézka při operaci, pak zapůjčení procvičovacího stroje na první dny domů (Saddámova stolice) a finálně rehabilitace. Nemám vlastní zkušenosti z nemocnic, ale doktoři a zvlášť sestry a fyzioterapeutky v CLPA byly super!

        0 0
        • ZuzicK  

          To jsem potřebovala slyšet. Nějaký tip na doktora? Kdyby to totiž byl rok, ten vaz se nejspíš postupně trhal 7 let, od té první operace koleno nebylo dopředu ok, kvůli tomu, že jsem nechodila na rehabilitace, jsem si na to musela přijít sama, že to není normální :-(

          0 0
          • John Tequila Lemon  

            Jo tak to jsi měla říct hned. Že vlastně potřebuješ jen udělit nějakej impulz aby jsi s tím začala něco dělat a ne furt jen spekulovala ;-).

            0 0
            • ZuzicK  

              Jako já bych šla klidně hned, ale v zahraničí při práci to jde docela blbě. Teď mám akorát dilema, zda jít na prohlídku respektive objednání 3 týdny před tím, než se definitivně vrátím domů nebo jestli už mě to nevytrhne, přece jenom by mě to stálo dost času a peněz..

              0 0
              • John Tequila Lemon  

                To tě asi nevytrhne. A ono máš jedno jaký jméno to nakonec z CLPA bude, oni fungují dobře jako firma i jako tým. Ale jestli máš vaz pryč, tak ti to nejspíš bude operovat Zídka a nejspíš to bude v pátek nebo ve čtvrtek ;-).

                0 0
          • Glum  

            Doktoři? Na CLPA je jasná jednička Dr. Váchal, ale pokud vím, tak Váchal minimálně zkoukne většinu operací (a třeba to pak dodělá někdo jiný). On i odhadne, co v tom kolenu bude všechno za problémy. Mě dělal Dr. Váchal, ale fakticky přišel až k rozříznutý noze, udělal to podstatný, rozloučil se a nohu pak zavíral Dr. Petr Novák.

            Když jsem se na CLPA dostal (teda na doporučení, s protekcí), tak mi Váchal nabídl, že mě buď bude dělat on za 4 měsíce, nebo někdo z jeho lidí za tři neděle.

            Čtyři dny jsem byl na té klinice, sedmý den jsem začal chodit do práce, 25. den už na kole s upravenou (kratší) klikou, 40. den už na biku s normálními klikami a legálně. Do půl roku po operaci jsem měl najeto 5kkm.

            0 0
          • smash_mouth  

            Tip mam skvely, šil mi 2 kolena, obstarává celou naši rodinu a puvodně dělal leta na ortoklinice na Bulovce u Váchala. Pokud chces dej vedet.

            0 0
            • ZuzicK  

              Mail ale v profilu nemáš :-) Mě se líbí CLPA díky tomu, že to tam mají vše v jenom od kontroly, operace, přes rehabilitaci a fyzioterapii.

              Kdyžtak ten tip můžeš napsat i sem, jestli to není tajný. Může se to hodit i někomu dalšímu.

              0 0
              • smash_mouth  

                Hruška – má soukromou ordinaci v Soukenický a je primář na Na Františku. V nemocnici maji pokoje i sály po rekonstrulci a bylo to GUT.

                0 0
              • petrkolo  

                Mně operoval MUDr. Košťál z Vinohradské nemocnice. Přijetí pá 7,00, na sál 9,00 zpět na pokoj 10,00. so 10,00 první kroky, neděle 9,00 vyndání drénů, 10,00 odjezd domů. Nadstandart 500 Kč. Doba hospitalizace 51 hodin. Vše prakticky bez bolestí, jediná komplikace občas menší otoky -z toho byly 3 punkce v prvnbích 3 měsících. Rehabilitace v CLPA – vřele doporučuji. Prní výjezd lehkých 20 km na biku 25.12. (7 týdnů po operaci), pak 27.12. výšlap z Jánek na Černou Horu, 28.12. to samé na běžkách – a dále už jen samá pozitiva a sociální jistoty – naběháno 480 km (1/3 na skatech) – pro jistotu proti pádu raději s ortézou, najeto 160 km na kole – počasí nepřeje – takže kolenáři držte se a hodně štěstí do nové sezóny.

                0 0
                • ZuzicK  

                  Děkuji za pozitivní zprávy, teď potřebuji. Konečně jsem zpět v ČR, v úterý jsem byla v CLPA a půjdu jak se jim něco uvolní abych nemusela čekat 3 měsíce :-)

                  0 0
                  • ZuzicK  

                    Tak jdu zítra ve čtvrtek, doufám že to půjde jak po drátkách.

                    0 0
                • alf45  

                  Čau, chtěl jsem se tě zeptat, zdy jsi si píchal injekce Clexane a jestli jo tak jak dlouho. Já byl na plastice v pondělí, domů ve čtvrtek a ještě jsem dostal tři injekce a ted nevím, jestli bych si měl ještě píchat a nebo ne. myslím si, že je to pouze prevence, ale tak za radu nedám nic…díky a biku zdar!

                  0 0
    • siskin  

      Tak jsem tuto „radostnou“ událost podstoupil taky. Pod kudlou minulé pondělí v FN Bohunice ,řezal mě Mudr. Vojtaník.

      Po operaci zvýšená krvácivost(první den 650ml) , bolesti jsou ,ale dá se to snést , na noc beru něco silnějšího než ibáč.V koleni 2 drény ,první vytažen 3 den , druhý 4 den a odchod domů. Dneska 10tý den po O. Koleno je stále nateklé , bez větších bolestí ,ohýbám do cca 90st. šlo by i malinko víc ,ale nechci to moc hrotit přes otok. 2× denně cvičím.

      Kontrola proběhne příští týden , stehy zřejmě ven a pak hurá na rehabku.

      0 0
      • ZuzicK  

        Tjo tak koukám, že se svýma 100 ml 1. den a dalších 100 ml vypunktovaných 3.den jsem byla v pohodě. Ať se hojíš.

        0 0
    • devmixil  

      Ahoj, taky jsem mel plastiku lca (cca pred rokem a pul) .. po roce jsem jiz sportoval a vse bylo ok, kolo bez problemu,fotbal vpohode,lyze taky … ovsem ted sem udelal rotacni pohyb pri fotbale,neco kruplo, jel sem na chirdu,krvaveho vypotku cca 30ml,koleno natekle,nejde ohybat … za tyden kontrola,tak ted cekam jestli je to opet urvany vaz :( … chci se zetpat, je tu nekdo,kdo byl jiz 2× na plastice se stejnym kolenem ? … diky Zdenal

      0 0
      • alf45  

        Tahle „nemoc“ mě bohužel postihla, poprvé na plastice před deseti lety, po druhé na plastice ( to samé koleno ) před jedenácti týdny…teď už dělám to, co jsem před tím mohl dělat až za půl roku…doktor mi řekl, že ten vaz mi „úplně zmizel“ a měl jsem ještě poškozený miniskus…náhradu mi dal z hamstringu a meniskus zahladil…udělal mi podle jeho slov generálku kolene, ale již mám všechny náhrady vypotřebované…potom už jenom z mrtvoly :-)…myslím z tkáňové banky samozřejmě, ale už to není ono…každopádně se cítím dobře, ale je to asi ještě čerstvé..po delších vyjíždkách ( 50 km + ) koleno bolí a musím doma ledovat…jinak se vůbec nic neděje kdyby jsi to měl prasknutý, jde to spravit po několikáté…pro mě bylo pouze nejhorší těch šest týdnů s berlemi…a dělal mi to prim.Hándl v Ivančicích ( mám už od něj 6 operací kolene ), jinému doktorovi bych se „neodevzdal“…kdo u něj byl a zná ho tak ví o čem mluvím…ať se daří.

        0 0
        • devmixil  

          taky mi to delal Hándl,sam jsem si ho vybral-dle referenci .)) …,koleno fungovalo bezvadne po operaci, bohuzel se stalo,co se stalo no,ale to by se mi stalo i pri neporusenem-neoperovanem koleni,byl to ted opravdu hnusny pohyb co jsem s nohou udelal :/ … tak si s nim opet domluvim schuzku ;) … poprve mi bral step „ze stehna“ … tak ted teda nevim,odkud mi ho veme … uvidime :) Díky Ti za odpoved,jsem rad,ze se nekdo ozval :)) …

          0 0
    • kubeš  

      Zdravím. teď řeším stejný problém na operaci s meninskem sem byl ve čtvrtek 25.7. a v neděli 28.7 sem jel domu. meniskus mi jen trochu poladily. Ale ty vazy mě odstranily z 80%. máte s tím někdo zkušenosti??? Co bude dělat zbývajících 20%? Stačí to? hrál sem závodně fodbal s tím se budu muset rozloučit asi že?

      0 0
      • ZuzicK  

        Pokud tomu neublížíš, tak vydrží. Doporučuju na náročnější sporty čtyřbodovou otrézu, já jsem s ní vydržela lítat po alpách a lyžovat rok bez vazu ;-)

        0 0
      • Kubiczech  

        V pohodě. Posiluj okolní svaly, nos ortézu a počítej s tím, že si dříve nebo později urveš něco dalšího. (:

        0 0
    • ZuzicK  

      Ahoj. Tak myslím, že už mám dost dlouho po operaci abych mohla podat report :-)

      Jakože mám obecně problém s regenerací, tak ani tohle neprobíhalo úplně v pohodě, ale všechno se obrací k světlejším zítřkům.

      Před operací v plném nasazení, speciálně jsem doposilovávala. Ještě o víkednu na enduro závodech. Operace v CLPA (MuDr. Kmošťák) pátek 10.5. 8:00. Koukám se na obrazovce, jak se mi tam vrtaj :-) Doktor chválí pěknou chrupavku a nevěří, že už mám koleno podělané 11 let, 1,5 roku bez křížáku. První dva dny na analgetikách z pytlíku a opiátkách, do vyndání stehů po 14-ti dnech 2× denně 400 Ibalbin, zejména kvůli protizánětlivosti, s kterou mám problém, proti bolesti si myslím, že už by nebylo třeba po 5ti dnech. Celou dobu chlazení pytlíkem a cvičení 3× denně na protahovací mašince. Stehno se každou hodinu snažím zatnout, ale podaří se mi to až 10. den, docela psycho, úplně vypadlé :-/

      Vyndání stehů a šup objednat na rehábka. Prej už mám chodit bez berlí, ale to mi jaksi nejde. Rehabilituji v CLPA 3× týdně, 5 lekcí rozcvičovacích pouze v posilovně + stabilizační cviky, ultrazvuk a 10 lekcí posilovna+sta­bilizace, ultrazvuk a whirpool. Mimoto jsem si cvičila doma, cca 2 hodiny každý den to dalo.

      • 4. týden: to bych nebyla já, abych si neublížila.. snažila jsem seudělat krok na eskalátorech v mokrých botách s kolenem v úhlu 90°..není to dobrý nápad, ještě teď mám na boku a kotníku šráfy jak odmedvěda :-) Děkuji své čtyčbodové ortéze, bez následků, ta pooperačníby tohle nepobrala. Můžu řídit auto.
      • 5. týden: odhazuji berle, mimojiné i proto že bez nich člověka nikdonelituje a nepustí ho sednout v prostředcích hromadné dopravy :-) Ale takyproto, že jsem do školy tahala ne uplně lehký batoh, se kterým mne nohaprostě neunesla. Hned beru trekový hůlky a naposilovat trochu ruce – 3 kmna Palackého stezce podél Kamenice.
      • 6. týden: vedra mi dávají zabrat, bolí odběr štěpu, tak chladím coto dá :-/
      • 7. týden – lezu s dětma (soustředění malejch lyžařů) poskalách v Českosaském švýcarsku ( i 17 km!), trekové hůlky stálevelmi dobrý kamarád, detem ale nestačím :-D. Kolo nedávám, stále jeproblém ohnout nohu, na rehábkách nevidí problém, prý málorozcvičuju, grrr.
      • 9. týden – Můžu zlehoučka vyklusávat (zjištění ve slejváku:-))!První kolo, ale musím dost dlouho roztáčet a nezastavovat, nesmí todrncat.
      • 10. týden – poslední rehábka, prý mám zablokované připojenífibuly.. no jo, já jim to říkala od začátku, že to tam mám bloklé, žemě vyloženě netahá vaz při protahování a že se blokuje v krajníchpolo­hách :-/
      • 11. týden – Na Rychlebkách jako doprovod. Zkouším trail podélčerného potoka, koleno se stále zablokovává, proto musím stále točit.Trochu mi pomáhá tejp. Prudké výjezdy chodím, takže asi 20× sesedám, aleta radost! :-) Dělám radost i turistům, kteří předjíždí velkouenduristku jedoucí rychlostí chůze :-D Poprvé mě Martin celou cestu zpěttlačí :-), podruhé už to jde.
      • Celý 3. a 4. měsíc dopisuju diplomku a dost se učím, trochu kašlu nacvičení a je to strašně znát :-( Bolí zejména odběr štěpu, někdy aždo středu holeně a pod čéškou se udělala malá boule. Na kole začínámstoupat do pedálů, ale není to 100 %
      • 5. měsíc – už skoro nemusím roztáčet nohu na kole, začínámpravidelně běhat, vracím se zpět do pravidelného cvičení. Odběr štěpuse srovnává. Na kole mi to hrozně jede, až se musím hlídat abych senepřetrénovala :-) Můžu ze sedla jezdit i poměrně technické sjezdy,operovanou vpředu, tedy opačně, než jezdím :-D. Dlouhý odpočinek jeznát, na kole i při běhu mne přestaly bolet všechny vazy, co mne bolely,tak alespoň jeden velký přínos :-)
      0 0
      • ZuzicK  

        Je to hrozně dlouhý, sorry no :-)

        0 0
        • MKrtek  

          Blahopřeji. Já jsem to měl jednodušší.

          0 0
          • Ice-goofy  

            Mam to za sebou na obou kolenech.. Poprvé strašný.. Po druhé už jsem věděl do čeho jdu. Po druhé jsem dal po dvou a pul měsíci kratkého krále. No a pak sem otocil nohu tak, ze prdla plastika tak blbě a tolik toho tam pohnojilo, že už jen operace vyčištění a už ani lékař nedoporučil replastiku.. Tak jsem bez vazu, menisku a tak s tím i sportuji. Na kolo bez, ale jinak jen ortéza..

            0 0
      • Thomas_37  

        Tak ať se jen lepší…bohužel nikdy se to už na 100% nedostane. mám plastiky na obou a na jednom replastiku. jsem rok po a super – strašně záleží na doktorovi, který operuje i na nemocnici. já jsme vybíral velice pečlivě a je to sakra znát. pak samozřejmě cvičení, po návratu domů 3× týdně fyzioterapeut a za 3 měsíce jsem běhal na pásu jak o život…

        Ale, ať se to jen lepší – noch einmal :-)

        0 0
      • MKrtek  

        Jo a ještě jedna rad co jsem dostal od MUDr. Váchala:

        „Pokud to jde nepoužívat ortézu a naopak neustát v cvičení na těch balančních pomůckách“. Tělo se přizpůsobuje pokud může a připoužívání ortézy ochabují „věci“ co mají to koleno držet. Naopak cvičením na balančních pomůčkách se spevňují právě ty „věci“ které normálním cvičením nezpevníš a pomáhají držet koleno stabilní.

        0 0
        • ZuzicK  

          Jojo, teď už ortézu nenosím, dokonce už jsem si před týdnem zahrála i badminton. Chce si to koupit BOSU na cvičení, když člověk nemá čas nebo chuť docházet půl roku na rehábka (a ochotu platit).

          0 0
        • Volume  

          Naprosto souhlas.V loni na podzim jsem byl na replastiku křížového vazu a sportovní ortoped taky říkal žádné ortézy. Už před operaci říkal ortoped,že mám pořádně naposilovat svaly na operované noze. Berle jsem odložil 5 den po operaci i když říkal, že můžu i dřív. Poté ihned rehabilitace,po­silovna, cvičení na balančních pomůckách, nestabilní plochy, rehabilitační míče,rotoped a nakonec lehce trampolína a běh. 6 měsíců po operaci první bike závod,sice fyzička nebyla ,ale koleno drželo a drží bez problémů. Předtím cca 5 let zpátky u jiného lékaře 1 plastika vazu,3 roky zpátky urvaný meniskus, po obou operacích ortéza a berle o hodně dýl,rehabilitace minimální(elektro léčba, rotoped, nějaké posilovací cviky) Neříkám,že ji tehdy udělal špatně,ale chtěl jsem vyzkoušet něco jiného.

          0 0
    • slal  

      Ahoj, pro ty které čeká operace přetrženého předního křížového vazu přidám svůj příspěvek. Snad odstraní obavy těch, kteří se na něco podobného chystají, protože i já zde hledal informace. V polovině září 2013 artroskopie kolene (podezření na poškozený meniskus), což se potvrdilo a zároveň zjištěn přetržený přední křížový vaz. Zákrok na menisku naprosto bez bolesti. Operace vazu proběhla 30. října 2013, domů druhý den, zatím berle, ale jde to zčásti i bez nich. Po anestezii jen bolest hlavy, druhý den bolest kolene, s nějakou tabletkou se to dá vydržet, třetí den punkce. Rehabilitace začínám za týden. Vše v ORT-ART v Petřvaldu, MUDr. Husták. Naprosto skvělý přístup, od sester, přes anesteziologa až k panu Hustákovi, za ty peníze to určitě stojí. Mé obavy z tohoto zákroku byly mnohem horší než skutečnost. Teď už jen :-) rehabilitace.

      0 0
    • čeko  

      Ahoj, tak si tady čtu všechny příspěvky ohledně křížových vazů a vypadá to tak, že mě to nemine. V červenci 2010 mě a moji manželku sestřelilo auto na přechodu a bohužel jsem to odnesl těžkým zraněním. Zlomená holení kost, lýtková dvakrát, totálně pohmožděné koleno včetně přetrženého zadního křížového vazu, prolomená kloubní jamka kyčelního kloubu a popraskaná pánev. Byl jsem poměrně sportovně aktivní, hokej, tenis, kolo atd. S kámošama jsme třeba vyjížděli Sněžku, Praděd a máme i spoustu dalších zážitků. Teď po 3 letech stále napadám na nohu, již mám začínající artrózu v té zdravé kyčli z důvodu soustavného přetěžování a při obyčejné chůzi bolesti jak v kyčli tak v koleni. Doktor říkal, že bez toho vazu se dá normálně fungovat. Teď jsem na vážkách zda podstoupit tu plastiku a zda to dokážu urehabilitovat, jelikož nemohu naplno zatěžovat tu kyčel. Operován jsem byl v brně ve fakultce. Možná bych teď potřeboval nějaký nestranný názor od kapacity v tomto oboru. Pokud někdo dokáže poradit na koho se obrátit, byl bych vděčný. Bohužel všechny sporty jsem musel ukončit a mohu jezdit jenom kolo. Děkuji za každou radu

      0 0
    • psedma  

      koho byste (krom Paši) doporučili na plastiku PZV v Brně nebo celkově na JM?

      0 0
      • Pytlik  

        Obecne pry Vojenskou nemocnici. Ja jsem byl u Koprivy a vypada to nadejne (teda operace v pulce rijna,takze zatim jen kolo (rotoped) ,sem tam beh na rovnym a bezky skate). Plnou zatez nezkousim.

        Predtim jsem byl u Prochazky (jsou tam dva,tak myslim Vladimir). Ten me hnal na operaci menisku,ale kdyz se kouknul dovnitr,tak zjistil,ze mam utrzenej krizovej vaz. Tak nevim,jestli to mohl nebo nemohl zjistit driv.

        Problem jsou asi penize, protoze z levneho rtg nezjisti nic a nejake CT ci neco na zjisteni stavu tkani je asi na vysetreni drahe,tak s tim setri…

        Mne to stalo operaci navic a pul roku zbytecneho cekani… :(

        0 0
        • jitulka11  

          Já jsem to měla obdobně…Byla jsem na operaci s meniskem a až po otevření kolene zjistili chybění křížových vazů…Jejda, jak já jsem nadávala, orič to neudělali najednou.....če­kání, další předoperační, anestezie, operace, nemocnice, rehabka......­.prostě úplně zbytečně, ale prý se to dá zjistit jen při otevření a nebo magnetické rezonanaci…nechápu, proč na to neposílají automaticky…

          0 0
          • abel  

            já byl na artroskopii začátkem prosince s propadlou chrupavkou do stehenní kostí a až tam zjistili, že mám poškozenej křížovej vaz – což nezjistili ani na rezonanci v listopadu. ve zprávě z MR dokonce nebylo nic moc ani o tý kosti, to zjistil až ortoped po shlédnutí snímků.

            zkrátka jistotu maj až když to otevřou.

            0 0
        • jonti  

          Neni to o penezich, ani na MR to neni vetsinou videt. Casto se to zjisti az naprimo, kdyz tam ten vaz mas, ale je uz volny a vlastne nic nedrzi.

          0 0
        • psedma  

          tak zrovna vojenská nemocnice by mě ani náhodou nenapadla a co se týče ortopedie jsem o ní zatím teda nic neslyšel…

          někdo mi doporujčuje surgal, jiní mě od nich zase odrazují, stejně tak s Bohunicema či sv. Annou… něco dobrého jsem četl i o Znojmě…

          zatím mám termín ke konci března v úrazovce, kde jsem měl artroskopii po zranění, ale názory se také různí…

          dost mě teď vyděsila jedna studie o přesnosti cílení kostních kanálů, kterou jsem si přečetl, kde píšou, že cca 40% „ručně“ cílených kostních kanálů není umístěna přesně, což ovlivňuje následnou funkci kolene a může vést k selhání vazu.. a že mnohem lepší jsou samozřejmě výsledky při počítačové navigaci… tak si musím od doktora při příští kontrole zjistit, jak tuto část operace provádí :-)

          0 0
          • siskin  

            To jsi vyčetl kde?

            0 0
            • psedma  

              http://www.achot.cz/detail.php?… je to už relativně starší článek, tak snad doba zase trochu pokročila…

              těch 40% neznamená, že by 40% fungovalo vyloženě špatně, ale že 40% nefunguje 100% dobře… I když pořád 10–20% reoperací je docela dost… Prostě to není úplně rutinní jednoduchá operace, jak se často píše, ale docela velký zásah do kloubu, který je u každého člověka malinko jiný a přesně to trefit není nejjednodušší

              0 0
              • siskin  

                Dík ,prostuduju. Ćeká mě ta sranda zase ,tak at o tom něco vím. :)

                0 0
                • psedma  

                  zase? co se stalo?

                  právě mě to čeká poprvé a už si o tom raši moc nezjišťuji, protože čím víc toho čtu, tím míň se mi tam chce…

                  0 0
                  • siskin  

                    Jak jsem byl teď na artroskopii ,tak mi kromě natrženýho menisku(kus pryč) ,zjistili i urvanej křižák. Je to následek nějakýho starýho zranění ,ani jsem o tom nevěděl..

                    0 0
                    •  

                      a co ti řekli, plastika nebo to nechat jak to je když jsi před poraněním menisku normálně fungoval?

                      0 0
                      • siskin  

                        Doktor to nechal víceméně na mě. Prej uvidím jak se budu cítit po rehabilitaci ,jaká bude stabilita kolene atd..

                        Před operací mi tvrdilli že vazy jsou v pořádku ,Lachmanův test negativní. Problémy s nestabilitou jsem taky neměl. Takže to bylo nepříjemný překvapení. Tu plastiku si udělat nechám ,už jsem to absolovoval se levým kolenem ,tak to hold budu mít na obou ,ať je to vyrovnaný. :)

                        0 0
    • jitulka11  

      Hej, lidi…jsem to teď dohltala až do konce.....já jdu za měsíc a mam děsný strach teda, ale i jste mě teda potěšili… Napište mi tady prosím někdo, jak a čím se řídit hned po operaci…do kdy, nedošlapovat, kdy došlapovat ale ne plnou vahou, kdy došlapovat o berlích, kdy odhodit berle, kdy lze na rotoped, venkovní kolo, běh… ??? Jdu 2.3…Myslíte, že do léta budu na kolo fit????? Proč někdo říká, první měsíc nohu nenamáhat, abych si to nepřetrhla… a jiní, že hned namáhat??? Čím se tedy řídit??? Děkuju moc za rady…

      0 0
      • krabica  

        To záleží, jaký způsob plastiky ti udělají, na rehabilitačním doktorovi, na tom, jak ti pude rehabilitace… Je to silně individuální. Já jsem ukončil rehabky po 5 týdnech a někteří tam byli víc než dvojnásobek. Vše potřebné ti řekne doktor.

        0 0
        • jitulka11  

          jasne, jasne.....uvi­dime…bude mi brat step ted nevim jestli rikal z lytka nebo z cesky, stehna? proste bude ze me:-)

          0 0
      • jonti  

        Vaz bude na 80% pevnosti za půl roku, největší riziko máš asi po třech měsících, kdy se už cítíš velmi dobře, ale vaz má pevnost jen nízké desítky procent původního. Na kolo už asi po měsíci, ale spíš jen silnici a opatrně, ať nespadneš nebo nebudeš muset neočekávaně dopadnout na nohu.

        0 0
      • siskin  

        Výborný stránky pro nás „kolenáře“ http://www.acl-plastika.wbs.cz/

        Jinak já začal po plastice ACL zlehka na kole(silnička) po 6–7týdnech. Po necelých 5 měsících dlouhý sudety za 6,5h. Takže se toho nebát a hlavně nepodcenit rehabku ,cvičit a cvičit ,to je 50% úspěchu.

        0 0
        • MartinaBu  

          Ty stránky jsem taky před operaci pročítala. Je to tak hlavně cvičit… Já si dala krátký závod 30km po 4 měsících od operace.

          0 0
        • MartinaBu  

          Ty stránky jsem taky před operaci pročítala. Je to tak hlavně cvičit… Já si dala krátký závod 30km po 4 měsících od operace.

          0 0
        • jitulka11  

          No…ja uz toho mam nacteno tolik, ze jsem mela velkou radost, ze to nebude tak hrozne…ALE – ted jsem najela na stranky, kde se rika, ze prvni 4 tydny by se melo ohybat jen do 60 st, dalsi 4 tydny do 70 st… a vic pry ne…tak ja nevim, je tedy dulezita vcasna rehabka, nebo se prave brzdit????

          0 0
          • MartinaBu  

            Rehabka je důležitá, ale ohybej opatrně, ono se časem rozhybe i samo. Já rozcvičila do ohybu abych dokázala šlapat, zbytek jsem nechala na čase. Teď už je to úplně v pohodě 8 měsíců od operace.

            0 0
            • jitulka11  

              Takze hybat do bolesti?? Nebo jak poznam, kde je ta hranice, kam jeste muzu a kam je to zatim nevhodne??

              0 0
              • MartinaBu  

                Řekla bych že to poznaš ;-) Brali mi štěp pod kolenem a dost dlouho jsem nohu neuzvedla bez pomocí rukou, takže se ze začátku nedalo moc ohýbat a pak taky jen pomalu. Až po 2 nebo třech týdnech, myslím i třech jsem ji ohnula tak na necelých 60st. Potom když už jsem měla rotoped šlo to líp. Ale každý to může mít jinak.

                Když mi to před asi 14 lety dělali poprvé, brali mi štěp někde že stehna a tenkrát mi šlo rozcvičovani rychleji a líp.

                0 0
                • jitulka11  

                  Takze delat tak, jak to pujde?? Kdyz to nepujde, tak netlacit na pilu a rozhodne ne pres bolest mermomoci ohybat? Proste jen do bolesti?? Jejda, tak zacinam mit celkem strach … Na ten rotoped si sedla kdy?? a na kolo??

                  0 0
            • jitulka11  

              a kdy jsi sedla poprve na rotoped a kdy na kolo venkovni??

              0 0
              • MartinaBu  

                Na rotoped tři týdny od operace, operovali mě 5.6. Na kolo poprvé 11.7. Vzala jsem si děti abych musela jet pomalu a napoprvé to neprehnala, ujela jsem s nimi jen 14km

                0 0
                • jitulka11  

                  Juuuuu, tak to me tesiii:-) uplne jsem se bala, ze letos budu bez kola, coz by me asi kleplo… :( ale tohle je velice pozitivni zprava!!! Takze kdyz jdu 2.3, tak v kvetnu uz muzu jezdit vicemene v pohode…:-) Je tak?:-)

                  0 0
                  • MartinaBu  

                    To jsem ráda :-)

                    Kdy máš operaci naplánovanou?

                    0 0
                    • jitulka11  

                      za mesic – 2.3…doufam, ze se mi podari domluvit si to jeste na driv – pokud by se uvolnilo misto…tak uvidime…

                      0 0
                      • MartinaBu  

                        Tak to máš super, do léta budeš dobrá, ale i tak raděj pomalu a spíš roviny. Poslouchej tělo ono si řekne co jo a co už ne. ;-)

                        0 0
                        • jitulka11  

                          super, super, dekujiiiii moc:-) hned se mi bude lip spat.. uz mi z toho jde hlava kolem a za chvili budu pripad spis pro psychiatra nez pro ortopeda:-D

                          0 0
    • jitulka11  

      A ještě se zeptám na jednu otázku… Jak dlouho počítat s pracovní neschopností?

      0 0
      • peňa  

        cca 2 měsíce, já byl v listopadu na operaci a v lednu už jsem šel do práce. Na kolo jsem šel po 7 týdnech, rotoped cca po 5 týdnech od operace.

        0 0
      • jonti  

        Záleží na práci, já jako programátor asi 10 dní, kdybych pracoval manuálně, tak minimálně měsíc, ale klidně i ty dva měsíce jako píše peňa.

        0 0
      • Radek Broz  

        Jak píšou ostatní, ty doby jsou dost individuální – někomu jde něco rychleji, někomu pomaleji.

        Zranění koncem května, měsíc a půl o dvou holích, pak jsem pomaličku začal chodit, lehce jezdit, po pár dnech to napral do lehčího terénu a postupně ježdění zlepšival do podzimu, ale koleno bylo furt nestabilní a dokázal jsem jezdit max 70% toho, co dřív. Byl jsem na MR, ale ani tam se přetrženej křížovej nepotvrdil – mysleli jsme, že je jen nataženej boční. Nakonec se ukázalo, že i křížák je komplet v háji.

        Byl jsem teď 9. listopadu, štěp z hamstringu. 4 dny v nemocnici, něco málo jsem do práce dělal i tam. Bez dvou hůlek jsem se nedokázal pohnout skoro 2 měsíce, auto jsem řídil tak po měsíci. 10 dní po operaci jsem na rhb nebyl schopen nohu ani pořádně zvedat. Teď chodím i venku 3. týden bez hůlek (pomalu), už dávám obstojně rotoped a jak dotaje sníh, začnu jezdit silnici (mám v plánu za 2 měsíce en/dh tratě v Monacu). Pracuju z domova, takže tohle pro mě nebyla komplikace, ale pokud někam potřebuješ jezdit autem, tak počítej pár týdnů, pokud děláš manuálně, tak klidně ty 2 měsíce a co jsem mluvil s rehab. sestrama, tak mají lidi neschopenku běžně i dýl.

        0 0
      • 01carbon  

        Syn 16let (čekali jsme až se mu zavřou růstové štěrbiny) operace v prvním možném termínu loni květen-červen. Ortéza, berle, domů šel 2 max 3 dny po operaci, za 5 dnů kontrola, rehabilitace 10–14 dnů od operace, již mohl odložit berle (tahal je tuším 2–3 týdny), rehabilitace trvala 1,5–2 měsíce 3× týdně hodina. Dobrá operace je cca 50% úspěchu, zbylých cca 50% rehabilitace. Rozhýbání, rotoped, balanční desky, balanční balon, posilování, vířivka, magnet. Na kolo sedl poprvé po 1,5 měsíci, důrazné varování před SPD jsme přehlédli (ale vozí je úplně povolené tak jako tak). Běh zkoušel po cca 2 měsících, důrazně nás varovali před míčovými hry se stop ball-y a před spolu(proti)hráči – fotbal, volejbal, basket, florbal… Koncem prázdnin se už rozflákl s kolem po žluté z Kleti – naštěstí si natloukl pusu a né koleno ;-). V říjnu již jel Bike Night Prag dokonce i s výsledy (v kategorii né celkově) . Lyže mu dovolili až po Novém roce. Po 1/2 roce odhadovali Dr 60–80% původních schopností vazu, je třeba hlídat špatné došlápnutí, polet s připnutým kolem na nohou, doskoky. Ležel s ním borec co si to utrhl při akrobatickém lyžování a ten byl po první kontrole již v práci, zbytek z várky fotbalisti. Byl v CLPA. Dr. Zídka – to co diagnostikoval pohmatem a cloumáním s nohou se vždy potvrdilo – rentgen, MR – docela jsem byl překvapen (příjemně). Oproti Motolu kde mu dělali artroskopii a „tonizaci“ zbytku LCA což se vůbec nepovedlo a následné péči – nebetyčný rozdíl. Problém jsou dlouhé čekací lhůty.

        0 0
    • jitulka11  

      Takze kolo a beh se da vicemene vcelku brzy, koukam? Po tom 1,5 mesici???? neni to brzy???

      0 0
      • Pytlik  

        Zas tak se netes. Je to hodne individualni. Rotoped ze zacatku znamena,ze jsi rada za kazdy protoceni kolena pres horni uvrat. Ale zalezi jak moc ti to zatuhne…

        Beh az casem,kdyz si jsi trochu jista…

        Kazdopadne to koleno citis, s tim se smir…

        0 0
      • 01carbon  

        Nevím jestli to bylo na mě – po 1,5 měsíci se jel projet 3km tam a 3km zpět po rovině na mém kole když jsem byli u Berounky na jezu a já se vrátil z výletu (absťák) Celou dobu jsem trnul jestli se nerozseká (je docela poděs) a teprve když se vrátil jsme si uvědomili, že si obul tretry a jel v SPD (to bylo výslovně zakázáno). To již končil rehabku a tam jezdil 20–30min na rotopedu. Cca 3. den po operaci již rozhýbával na motorické dlaze s omezením. Stejně tak na ortéze měl nastavené dorazy. Po 2,5 měs. stále rozdíl objemu stehen ale na kole již zkoušel full gaz do kopce (pošuk). Konec rehabky flákal a další cvičení už moc nebylo. Teď o koleně neví.

        0 0
        • jitulka11  

          Asi zalezi na kazdym.jak se do toho pote obuje:-) Ja jsem pripraven zamakat, protoze bez sportu si to neumim predstavit…I kdyz teda strach asi budu mit porad, ale… hlavne ze budu „opraven“ :-D jak ja rikam:-)))

          0 0
      • vas  

        No já měl poraněný upon/vaz na vnitřní straně kolena – se takové zranění řeší konservativně = neoperuje se. Je to ale na strašně dlouhé lokte, běhat jsem začal po 3 měsících, po 5ti měsících kolo s tím, že abych mohl koleno ohnout do horní úvratě, tak to bylo na dvě růžové. V sedmém měsíci už relativně normální ježdění, takže jsem na konci 9tého stihnul poslední závod sezóny :-D. No a 100% ohebnost bez bolesti jsem měl až někdy po roce od zranění (nepočítám v to občasné podivné zapraskání :-)). Jinak platí vše co už tu bylo psáno o postupném zesilování vazů atd. Taky se opravdu vyplatí nosit první týdny ortézu a sundávat ji max. na sprchu ( člověk si pak nemusí měnit textil pokaždé když zakopne, nebo sebou v noci zaškubne) Taky doporučuji v průběhu léčby nevyvádět žádné kraviny, můžu říct, že několik takových momentů mě vždy vrátilo o pár týdnů zpět.

        0 0
    • saintjv  

      Fakt zajimavy. Ja muzu posoudit ted obe ty cesty. Ja mel ve svym pravym koleni urvany vse co slo. Rehabilitace byla takova ze pul roku po tom jsem hral uz ligovej zapas. Nicmene jsem to posral poac jsem pretahnul druhou nohu a odpalil jsem si trislo takze kudla cislo 2…gratulace sam sobe…ale omlouva me ze jsem byl mladej a blbej:).

      Muj bracha ma ted delane druhe koleno. Pred tim mel klasickou operaci pres koleni step levou. Rehabilitace mesic a pul chodil s fofrklackama. Ted mu delali druhou nohu a delali mu to pres hamstring. Rika ze je to nebe a dudy. V podstate tyden po byl schopen udelat par kroku bez fofrklacku a dneska mesic po operaci uz chodi zcela bez. Rika ze to je proste ve srovnani s tim pred tim nesrovnatelne mene bolestive. Je fakt ze zalezi hrozne na veku. CIm starsi tim lepsi hamstring. Mladsi je lepsi jit do kolenniho stepu= vyrazne pevnejsi.

      Takze ve finale je to jak rika Radek Broz, je to strasne individualni kazdopadne hamstring je rychlejsi rekonvalescence ve smyslu bolesti ale co se tyce funkcnosti jsou tam zcela stejne casy, aby se to zahojilo…

      0 0
    • jitulka11  

      Zdravim, tak už mám po plastice křížáku – byla jsem pred peti dny…a můžu říct, že je to celkem o.k…den ode dne lepsiii a lepsi. Samozrejme odkazana na berle a ortezu, ale bolesti se daly snest vsechny…Mela jsem hruzu, po tom, co vse jsem cetla, ze budu trpet jak…, ale nastestiiii, tuk, tuk o.k…Muzu se vas jen zeptat, co vse ted muzu delat na posilovani stehen?? propinam, krouzim, tlacim do balonu a co jeste Ted muzu??? Dnes jsem rano vstala a dokazala dokonce i zvednout nohu nahoru a dolu – opatrne, ale bojim se, jestli to uz muzu, nebo jeste radej ne, aby to neruplo???? Pristi tyden jdu na stehy a 4 dny na to mi zacina rehabka…mam radej zatim jen propinat a tlacit do balonu??? Diky vsem…

      0 0
    • 99problems  

      Čau, jsem 6 měsíců po operaci a chtěl bych se zeptat lidí co už mají plastiku za sebou, kdy začali jezdit SPD, už mě nebaví jezdit v teniskách. Nejsem si jistý zda ještě není brzo, aby se štěp třeba nenatáhl, jelikož koleno ještě není ready.

      Díky za odpověď

      0 0
      • Radek Broz  

        Hned, jezdit s plackama mě vůbec nenapadlo.

        0 0
      • siskin  

        Po 5/6týdnech poprvé na silnici ,hned spd ,jen jsem je víc povolil..

        0 0
      • Glum  

        SPD jsem jezdil od druhýho měsíce, jen jsem ten zámek hodně povolil. Za šest měsíců po operaci jsem měl už najeto skoro 3 kkm. Za šest měsíců by to už mělo držet. Jen bych si ještě dával pozor na pád…

        0 0
      • jonti  

        taky jsem jezdil hned na spd, asi po 5 tydnech. dovolene od lekare jsem mel kolo az po 8.

        0 0
      • wokurka  

        Jezdím s SPD a jen silnici (jsem 8 týden po operaci). Pokud potřebuji vyšlápnout, vyšlapuji neoperovanou nohu a poté tu operovanou a vždy pomalu a s citem ;) nový vaz sám o sobě má svoji určitou pevnost (i když je po operaci oslaben), je však především náchylný na prudké změny směru.. Pokud budeš mít pedály přiměřeně nastaveny, dle mého názoru by to mělo být bez potíží, gort, když jsi po operaci 6 měsíců.. ale samozřejmě za to nesmíš trhat jak divočák ;)

        0 0
    • 99problems  

      A noha je ted bez ujmy resp. neuskodilo to?

      0 0
    • wokurka  

      Ahojte závodáci.. hodně jsem tady pročítal tohle vlákno a chtěl bych přispět nějakými informacemi, které by mohly napomoci ostatním..

      Co se týče otázky, zdali absolvovat PLASTIKU LCA či nikoli, odpovědi jsou dvě.. Pokud sportujete, více či méně, čím dříve plastiku máte za sebou, tím lépe. Je to z důvodu, pokud nemáte křížový vaz, můžete si nenávratně poškodit CHRUPAVKU!!! což je velký problém do budoucna.. Pokud však nesportujete aktivně, nikterak necítíte nestabilitu v koleni a máte dostatečně pevné stehenní svalstvo, může koleno bez problémů držet a fungovat, ale dříve či později dojde k opotřebování chrupavky..

      Osobní zkušenosti:

      V roce 2008 první plastika LCA metodou odebrání štěpu BTB (odebrání 1/3 šlachy, která drží čéšku, lidově jablko). Rekonvalescence cca 3 měsíce a zatížení naplno až po roce (z důvodu pořádného prokrvení a zpevnění nového vazu). Doporučuji nespěchat se sportem. Tato metoda má však nevýhodu, odebrání šlachy cítíte delší dobu, poněvadž při každém ohybu napínáte šlachu, ze které byl vyjmut nový vaz, takže delší bolestivost, výpotky…Poněvadž jsem přetěžoval operované koleno fotbalem, florbalem, terénním během, plastika nevydržela a při fotbale opět praskla,…následně jsem letos v lednu 2016 absolvoval REPLASTIKU LCA a to metodou odebrání šlach z hamstringů. Před operací doporučuji hodně posilovat, nejlépe cyklistika, plavání, at jsou hamstringy co nejpevnější. Rekonvalescence je o to rychlejší. V den co mi vytáhli dreny (24h po operaci), jsem koleno ohnul cca 80°. Pomalá chůze s berlemi s došlapováním, plus motodlaha. Samozřejmě se vytváří výpotek, ale je to individuální, mně osobně brali během 8dní celkem 5× a v součtu více jak 300 ml..Po 5 dnech v nemocnici propuštěn do DL. Po 3 týdnech po operaci jsem nastoupil rehabilitace, ohýbání kolene, cvičení stability, zatínání stehenního svalu, protahování, napínání. Cca po 6 týdnech mi bylo dovoleno šlapat na trenažéru, bez jakýkoliv problémů, plavání (pouze kraul, znak). Po 6 týdnech jsem začal dělat na doporučení RHB sestřičky dřepy do max 90°. V současnosti (již je to 8 týden) jezdím již na kole (silnici 1–1,5h).. Ve srovnání s prvním plastikou je tato druhé metoda odebrání šlach z hamstringů daleko méně bolestivější, lépe se rehabilituje, koleno při ohybu nikterak nebolí, máte menší jizvu, možnost výskytu menších podlitin v místech odebrání šlach, nikterak bolestivé. Při zatínání a ohýbání nikterak hamstringy nebolí…

      Závěrem: každý člověk je anatomicky rozdílný a někdo může ohýbat dříve, někdo později, ale pokud mohu doporučit, před operací, pokud můžete, pravidelně a kvalitně posilujte, operace se nebojte. Většinou zákrok trvá do hodiny a pooperační bolesti bývají max.do 48h. Tvorba výpotku je individuální. Co se týče samotných sportů jako fotbal, florbal, kickbox, lední hokej atd, neuspěchejte návrat a pořádně nohu nechte vyléčit. Zdraví máme pouze jedno!!! Tak se držte a všem přeji, ať se operace vždy vydaří a máte co nejméně bolestí a komplikací..

      0 0
    • -b-n-x-  

      Tady nejaka nova nadejna metoda: https://www.facebook.com/…22087406691/

      Ale asi jen na cerstva zraneni.

      0 0
    • Manas  

      Tak jen update po kolik to je … 6 let .. posledni dva roky cvicim hodne TRX a funkcni treninky, tabatu … atd. Koleno nepoznam rozdil, chodim po lajne, drepy na jedne noze na nestabilni podlozce .. prakticky cokoliv chci. Rozsah pohybu naprosto stejny obou kolen (je znat cviceni a poctivy strecink). Super.

      0 0
      • siskin  

        můžeš rozvést ten funkční trénink?

        dík

        0 0
        • Manas  

          Kruhac, jenom jediny naradi co pouzivame je Bosu, gymball, overball, TRX, obcas lehka cinka (pump). Takze treba jedno kolecko – 1. dynamicke vypady, 2. TRX – strechy, 3. gymbal – kleceni na mici, v ruce overball a prendavani za zady, 4. anglicaky, 5. pritahy cinky (ramena). Nerostou po tom svaly, ale spis fyzicka a koordinace.

          Samozrejme ze cviky jsou rozmanitejsi, pisu jen co si pamatuju rovnou z hlavy :)

          Ja mam nejradsi treninky s vylozene vecma na koordinaci a stabilitu, minimalni pouziti cinek – spis cviceni s vlastni vahou. Klasickej kruhac me uplne nebavi. stejne tak jako posilovna, tam ani nepachnu :)

          0 0
    •  

      tak tahle léčba vypadá zajímavě https://www.novinky.cz/…ne-vazy.html

      Zajímalo by když není vaz čerstvě utržený (starší zranění) či je úplně odstraněný zdali by se ta páska tam dala naroubovat dodatečně a poskytovala jakousi oporu aby koleno fungovalo jak má

      0 0
      • capo  

        Má někdo už zkušenost s touto metodou?

        Dneska jsem byl u MUDr. Mauera (přicházel jsem konzultovat případnou operaci menisku, jeho dvojí prasknutí odhalila MR) a on rovnou že mám volnej přední křižák a že doporučuje plastiku. Vše tomu opravdu nasvědčuje, takže mám rovnou předběžně termín za měsíc, )klasicky štěp z spodního vazu čéšky). Nicméně pokud by byla metoda jak bezpečně urychlit rekonvalescenci, uvítal bych to.

        0 0
      • Pikaču  

        Sice pozdě… pokud je vaz již artroskopicky osetren tak nejde. Nema za co uchytit.

        Byl jsem to poptávat a nejlépe v akutní fázi zranění řešit. Jak tam někdo obrousi ty otrepy tak je pozde.

        0 0
        • capo  

          A kde jsi se ptal? Já jsem ještě na operaci nebyl, takže bych měl být inscope :)

          0 0
          • Pikaču  

            Byl jsem ve vojenské nemocnici, MUDr. Robert Frei.

            Kontakt uz nemam. Byl jsem tam začátkem 2017. Kontakt mi sdelili v te klinice co patří MUDr. Kolářovi ( centrum sportovni a pohybove mediciny v Praze).

            Pak jsem jeste hledal kontakt na MUDr. Vít Heblta a neodpověděl na mail.

            Jinak tyhle dvě jména jsem našel v článku na novinkach cz

            https://www.novinky.cz/…rteza-355782

            0 0
            • capo  

              Díky. O těchto vím, doufal jsem že zminis někoho jiného, protože dostat se k Freiovi je na dloooooouho..... ;)

              0 0
              • Pikaču  

                Hele tohle se caluje, konzultace byla do 14 ti dnů. To tě vezmou ihned jinak budes cekat. Ale jestli máš jen natažené vazy tak tohle nebude tvůj případ.

                Ja mam z 90ti % navržený predni křížový vaz a nechtěl jsem rehabilitovat 3–6 měsíců a případných komplikací. Vykašlal jsem se na basket a teď hltám cyklistiku. Až to rupne, rupne. Ale spíše to vidim za 20 let na pěkná titanová kolena :)

                0 0
                • Lucanio  

                  Já jsem po plastice od MUDr. Freie 11 dní a zatím naprostá spokojenost. Termín byl ma domluvě, zákrok byl bezbolestný, následná péče v Berounské nemocnici super!

                  0 0
    • Kucis86  

      Zdravím lidi.

      Mám otázku. O víkendu jsem si podvrkl koleno, ale vůbec neoteklo a normálně chodím i ho normálně ohnu a i propnu jen v něm mam divný pocit a samozřejmě bolí. Myslíte si, že to může být hned přetržený křížový vaz?

      Děkuji za odpověď

      0 0
      • ziki007  

        Jestli neoteklo, pravděpodobně nic přetrženého není… Ruptura = většinou otok a punkce – voda v koleni…

        0 0
        • xtonda  

          Nemusí, mě se to stalo v autobuse když sem se přes někoho soukal k okénku a nějak blbě vykroutil nohu, měl sem tak dva týdny pocit nestability a pak to nějak vymizelo, otok nebyl nebo nebyl výrazný, takže k doktorovi sem nešel, že mám přetržený vaz sem se dozvěděl až po letech. Možná to už bylo načatý a jen se to dorazilo. Pak se mi koleno patrně díky nefunkčnosti toho vazu občas podvrtlo a oteklo, ale v řádu dnů se to zase spravilo, tak sem to neřešil. Až jednou sem díky tomu podvrtnutí upadl a zlomil si loket a tehdy mi to doktor zjistil.

          Tedy ruptura nemusí znamenat otok a otok nemusí znamenat rupturu. Otok je spíš důsledek distorze nebo subluxace než přetržení vazu.

          0 0
          • Kucis86  

            Tak to, že nemam otok bylo asi jediný co mě drželo nad vodou

            0 0
            • Kucis86  

              A většinou, když se přetrhne vaz, tak je slyšet prasknutí nebo?

              0 0
              • xtonda  

                Pocit že tam něco prasklo a chvilková bolest tam byly. Přetržený vaz spíš signalizuje pocit nestability, že se to koleno podlamuje.

                0 0
                • Kucis86  

                  No mě se to stalo po seskoku a žádný prasknutí jsem neslyšel jen chvilkova bolest a pak jsem ještě něco pres hodinu běhal. Tak uvidim co z toho bude

                  0 0
                  • krabica  

                    To může být plno věcí, koleno je složité. Když jsem si přetrhl vaz, tak to na běhání rozhodně nebylo…

                    0 0
                    • Manas  

                      Ja sem s utrzenym krizovym vazem jezdil jeste 6 hodin na Jestedu sjezd … jen jsem pak doma uz nevystoupil z auta.

                      0 0
      • Radek Broz  

        Řekl bych, že ne.

        0 0
      • Manas  

        Uprimne, do kolena nikdo nevidi. pokud se ti do nej nepodivaji/ne­udelaji diagnostiku, tak prakticky uplne stejne funguje kristalova koule.

        Navstiv ortopeda.

        0 0
        • Le Corbusier  

          +1 Do kolene nikdo nevidí. Přetržený vaz a poškození menisku je problém zvnějšku zjistit i pro doktora. Natož pro nás přes internet.

          0 0
        • Kucis86  

          Už jsem objednán. Nejhorší je, že termín mi doktor dal až na 27. ledna

          0 0
          • mirorek2  

            to naše zdravotnictví je kua bomba, co na to říct

            zkus jiného doktora

            0 0
          • Pikaču  

            Podle popisu to vypada na meniskus. Ktery se stejnak muze do te doby zahojit pokud neni moc natrzeny. Pokud spechas mas centrum jednodenni chirurgie v hradci a praze. Do tydne jdes na artroskopii po objednání.

            Ale nikam bych nespechal a dal tomu 2 tydny klid.

            0 0
          • Le Corbusier  

            Co já vím, pokud je poraněný meniskus tak potřebuje „přidělat“ nejlépe do 14 dní od úrazu.

            0 0
            • Manas  

              Presne tak. pokud se nesesije do te doby, uz se pak jen odstranuje.

              0 0
          • xtonda  

            Jdi na chirurgii. Ono to záleží na pracovišti, někde ortopedi řeší i akutní případy (traumata) a někde je to jen na objednání pro chronické případy a traumatologii i v případě kloubů řeší chirurgie.

            0 0
      • Glum  

        Přetržený přední křížový vaz je spojen s masívním otokem. Průvodním znakem je nejistota při chůzi (hlavně z kopce), to koleno jaksi ujíždí. Ortoped to pozná tak, že zatáhne zezadu za lýtko pod kolenem (pacient sedí, noha pokrčená) a noha vyputuje v koleni dopředu (až překvapivě).

        Zadní nevím, s tím zkušenost nemám.

        0 0
        • Qulck  

          Nemusí být, mně zas tolik neoteklo, Lachmanův test byl negativní. Měl jsem velmi omezený rozsah pohybu kolene (cca 100 – 150 stupňů), takže s tím nešlo pořádně chodit, i když to po dvou dnech nijak zvlášť nebolelo. Všichni mi říkali, že je tam asi kus utrženého menisku, který to blokuje. Až při artroskopii zjistil ortoped, že je to skutečně LCA a blokaci způsobovaly okolní stažené svaly. Prý hned jak jsem usnul, šlo mi s kolenem hýbat skoro v plném rozsahu :-D

          0 0
          • Kucis86  

            Přesně podobné zkušenosti mam taky před operací je všechno v pořádku a po probuzení je vše úplně jinak

            0 0
    • Lucanio  

      U každého je to jiné. Já se po úraze nebyl schopný vůbec na tu nohu postavit, měl jsem pocit, jako že mi lýtková kost oproti kloubu ujíždí někam do boku. Každopádně teď půl roku po plastice je vše ok, koleno už skoro necítím. Občas ještě mám divný pocit při cvičení s úkroky do boku.

      0 0
    • krabica  

      Nějaký posun v léčbě ACL na Ostravsku? Pravděpodobně jsem si zas urval přední křížový vaz, tak jestli se obrnit a navštívit Dr. Hustáka, nebo někoho jiného?

      0 0
    • doubleingram  

      Ahoj, doktor mě poslal na magnetickou resonanci s něčím jiným na koleni, a našli mi prasklý meniskus mimo jiné.

      Bůh ví jak to tam je už dlouho, takže oprava asi těžko půjde co? To se prý dá dělat jenom nějak relativně krátce potom co se s tím něco stane, což když člověk nezjistí protože ho to zrovna nebolí tak nemá jak.

      poradíte co co by jste s tím dělali samozřejmě to ještě proberu s doktorem ale k tomu jsem se ještě nedostal, vždycky trošku strašně dlouho, dále tam je ještě něco s čéškou. S tím nemám žádné zkušenosti.

      Díky

      Konkrétně :

      Závěr: Intrameniskální léze na rozhraní předního a zadního rohu mediálního menisku, druhého

      stupně. Dysplázie femoropatellárního kloubu, lateralizace čéšky a její laterální sklopení. Chondropatie

      čéšky, grade 2

      0 0
      • krabica  

        Teď jsem byl na tuning menisku 2,5 roku po zranění, takže delší doba by snad neměla vadit… Zatím jsem 14 dní po operaci, včera zahodil berle a rozcházím to.

        0 0
        • doubleingram  

          Dík, co jsi s tím měl prasknutí?

          0 0
          • doubleingram  

            A co ti s tím dělali?

            0 0
            • krabica  

              Naprasknutý a nějaký úlomek, který odstranili, něco zbrousili. Pak mám ještě v hajzlu chrupavku pod čéškou a na tu maximálně dostanu injekci kyseliny hialurunové.

              0 0
              • doubleingram  

                Dík, a bolí obecně ten prasklý meniskus? Mě to dlouho nebolelo, teď to začlo bolet ze strany vnitřní ale na obou nohách takže to spíš tím asi nebude

                0 0
                • Cernass  

                  Jsem 3 týdny po sešití mediálního menisku. Před operací bolelo koleno vevnitř při došlapu a rotaci do strany. Pořádně se nedalo koleno ohnout.

                  0 0
                  • doubleingram  

                    A jak dlouho jsi měl ten problém?

                    Než ti to operovali.

                    0 0
                    • Cernass  

                      Tohle je moje už 4 operaci kolena a začal mě zlobit někdy v květnu. Po Depomedrolu se to uklidnilo, ale na magnetu zjištěna ruptura.

                      0 0
                • krabica  

                  Mně normálně ne, jen mi při nevhodné pohybu fest lupal a koleno bolelo jen při delším scházení kopců.

                  0 0
                  • doubleingram  

                    Dík oběma, tušíte co může být příčina bolesti v místě prstu?

                    Hlavně po stání a chůzi Ale částečně i v klidu.

                    0 1
                    • krabica  

                      A lupeti to nějak? V tom místě je vnější vaz a pod ním myslím chrupavka.

                      0 0
                      • doubleingram  

                        Nelupe, píchá

                        Prý by to taky mohlo být úpon hamstringu

                        0 0
                        • doubleingram  

                          Tak to velmi pravděpodobně vypadá na ten zánět úponu hamstringu. Řešil to někdo máte s tím nějaké zkušenosti? Díky

                          0 0
                          • ceo  

                            Zuby taky řešíš u automechanika?

                            Zajdi si k ortopedovi, ten ti pravděpodobně nechá udělat MRI a pak se uvidí. Férový ortoped ti navíc férově řekne, že co se skutečně v kolenu děje zjistí až ho otevřou… Na MRI taky není vidět všechno…

                            0 0
                            • doubleingram  

                              Mri mám, viz výše. Teď ale navíc pravd. zánět šlachy hamstringu.

                              Tak mě zajímalo zda to někdo někdy měla a jak řešil, nic víc

                              0 1

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.