• Martin_S1

    Zajímalo by mě, podle čeho plánujete bikové výlety v Alpách? Nemám na mysli výběr lokality, ale volbu konkrétních tras.

    Ačkoli toho mám jinak na kole naježděno dost, vysoké hory jsem donedávna znal jen jako pěší turista, když nepočítám lyžování. Při pěších túrách jsem byl zvyklý používat papírové mapy od Kompassu. Jsou na nich vyznačeny i nějaké MTB trasy, tak jsem se inspiroval jimi.

    Ale loni jsem si tímhle postupem jednou slušně naběhl, když jsme si podle mapy od Kompassu naplánovali výlet v Jižním Tyrolsku od Lago di Neves přes horské sedlo ve výšce přes 2400 m.n.m. do sousedního údolí. A zatímco nahoru šlo opravdu krásnou bikovou trasu, dolů jsme museli kola vést či nést po vyloženě chodecké trase. Ne že by to nebyl zajímavý zážitek, ale přeci jenom se na kole dolů radši svezu…

    0 0
    • romachain  

      Nic nesjízdnýho ve videu nevidím. Osobně mi připadá škoda po alpách jezdit po takovejch širokejch stezkách, výhledy dobrý, ale zábava z kola 0.

      0 0
      • Martin_S1  

        Ten sestup byl tak náročný, že při něm Lenka skoro nezapínala kameru :-) Jinak mně převaha širokých cest nevadí, sice bych raději jezdil víc po užších pěšinkách, ale to pak zas častěji skončí tím, že je úsek nesjízdný, nebo se tam nesmí na kole. Takže další dny už jsem podobné úseky radši neriskoval.

        0 0
    • novas752  

      Když porovnáš klasickou s heatmapou , zjistíš jestli už tam někdo projel nebo jak moc je to ježděný v porovnánim s okolím. Akorát je to takový nepřehledný. :)

      0 0
    • skorpion  

      outdooractive.com + Google Earth s fotkami v nom + mapy kompass. Ale niekedy je to zaser aj pri sebelepsom planovani. Co je na fotke pohodova hrebenovka moze byt pol dna tlacenia. Alpy nie su polnacka a preto ich mame radi :-)

      0 0
    • jonti  

      V Alpach se musi pocitat s tim, ze se obcas docela dlouho nese kolo.

      Asi nejlip podle lidi co jezdi podobne, pro velkou cast lidi tady na BF je teren na videu to kvuli cemu tam jezdi, proto to je asi i znacene jako cyklo.

      Hodne pomuze podivat se na vrstevnice a zasadni je se vyhybat teckovanym trasam, kdyz nechces nic zasadne tezkeho.

      0 0
      • Martin_S1  

        Je pravda, že nekoukat tak detailně na vrstevnice byla začátečnická alpská daň, přitom při MTBO to dělám běžně a často poznám, co už vyjet nepůjde a co ani sjet. Tečkám jsem se taky vyhýbal, ale pro naši sestavu to chtělo škrtnout i většinu čárek – však i strategii naší mixové dvojice při orienťácích jsem popisoval mimo jiné „rádi se vyhneme technickým sjezdům v terénu, kde na ostatní většinou ztrácíme“ :-)

        0 0
    • Pan.Fazole  

      v alpách používám tyhle mapy maps.kompass.de a pro cestu dole je vždy snaha ject „čárkovanou“

      0 0
    • tom xtr  

      Pro plánování tras v Alpách používám často Bergex (mapový podklad OEK), jsou tam často i užitečný popisy tras – filtr „summer + bike tours“.

      Pro těžký nebo problematický úseky pak dohledání podrobností přes google, youtube …

      0 0
    • o.unca  

      Zdar, tak asi to dost záleží, co chceš jezdit dolů, mi by šotoliny přišly jako velkej provar… Téma mapování v Alpách se řešilo tady, a jako dobrý zdroj se jeví toto.

      0 0
      • Martin_S1  

        Každému sedí něco jiného, kdybych jel sólo, tak si taky radši sjedu nějaký technicky lehčí singletrack, ale šotolina mi přijde taky v pohodě varianta, v porovnání s místy, kde musím kolo nést

        Každopádně díky, to starší vlákno je hodně užitečné…vtipné je, že minule tohle téma otevíral Blacky a teď já, oba bychom měli mít dle výsledků dlouhých orienťáků zkušenosti s ježděním podle mapy snad největší z celého BF ;-)

        0 0
    • Barak  

      Pokud jezdíš mapy od Kompassu, zeleně vyznačené cesty pro kola by měly být jezditelné nahoru i dolu bez větších technických obtíží. Řekl bych, že to je „terén“, který očekáváš.

      0 0
      • skorpion  

        to zdaleka nie je pravidlo. Nezriedka sa do cesty postavi par desiatok pekne strmych cik-cak schodov, alebo inych zaujimavosti, vid. foto: cyklocesta pri Oberstdorfe :-)

        0 0
        • ememem1  

          schroffenpass…ale to mas napisane snad uplne vsade ze sa tam kus nesie… :-)

          0 0
          • skorpion  

            ano, ale je to znacena cyklocesta. A nie jednu som takto siel. Aj medzi Rif. Alpe di Tires a Rif. Bolzano bola v starych mapach znacena ako cyklo a pekne som sa tam bike nanosil hore schodami. Ani znacena cyklocesta skratka nie je 100%-na zaruka, ze to pojde ;-)

            0 0
            • ememem1  

              tos alpy, ak sa ide cez sedla tak bez nosenia to nejde. aspon sa neotlaci rit.

              0 0
            • Barak  

              Tak nic není na 100%. A navíc, pokud jedeš podle neaktuální mapy, to se nemůžeš vůbec divit.

              Když půjdeš podle staré mapy v Alpách na vysokohorskou tůru, snadno se ti stane, že půjdeš cestou, která se léta kvůli ustupujícím ledovcům nechodí a je nebezpečná.

              0 0
              • jan.pernik  

                A co tak se stavit v prvním informačním středisku na místě a tam mají hafo map jednak zdarma a nebo dost i placených, včetně profilů tras a s označením, kde se může na kole a nebo jen pěšky.

                0 0
                • Barak  

                  Nevim proč reaguješ na mě, já nejsem tazatel a ani s mapama nemám problém.

                  A určitě nepostupuju tak, že dorazim do Alp a teprve na místě sháním mapy a zjišťuju, co by se dalo jet. Maximálně tak něco na doplnění informací.

                  0 0
              • skorpion  

                mapy kupujem cca mesiac pred cestou, cize zas az tak stare neboli. A cesta to bola zaujimava, na to sa stazovat nemozem

                0 0
                • jan.pernik  

                  no moje zkušenost je, že u nás v obchodech bývají i staré mapy. Tím myslím mapa sice vydaná letost – dotisk – ale udělaná 4 a více let zpět. To je pak na houby a je lepší to nekupovat, protože značení je už někde jinde. To pak jedině Garmin.

                  0 0
                  • skorpion  

                    to je mozne. Kupujem priamo z eshopu kompass, tak snad tam maju tie „najcerstvejsie“ Mapy sa asi vseobecne obnovuju kazdy 2–6 rokov…

                    0 0
      • Martin_S1  

        Na to jsem právě trochu spoléhal a pak v Jižním Tyrolsku zjistil, že ne vždy a vžde to platí. Když jsem procházel, co jsme projezdili v Lungau , tak tam opravdu vše zelené bylo jezditelné minimálně dolů. Jediné odlišnosti od reality způsobovalo pár cest na mapě zelených, v terénu zakázaných.

        A poznámka k aktuálnosti mapy je taky trefná. Na druhou stranu, kdybychom kdysi neměli starou mapu, tak bychom si nedovolili vyjet z Zell am See na Schmittenhohe. Koukám, že teď už se tam asi nesmí ani z té druhé strany, co byla ještě před 3 lety povolená…

        0 0
        • Barak  

          Tak pokud přejíždíš v Alpách nějaké sedlo ve 2.400, navíc podle mapy, která je tuším padesátka, lze nějaké takové úseky očekávat. Zvlášť pokud jsi o té cestě neměl nic dalšího zjištěné, třeba z netu.

          Na druhou stranu je fakt, že si nevzpomínám na případ, kdy bych s Kompass mapou musel nějak výrazně nosit. Většinou to všechno bylo relativně v pohodě jezditelné.

          0 0
    • mr.antik  

      plánování bez jakýhkoliv zkušeností s konkrétní lokalitou jen dle mapy je těžké. Pokud jedeš na dovču a dokonce s ženskou, tak určitě nějaké prověřené trasy z internetu.

      0 0
    • AleZ80  

      Tady je u všech tras uvedená náročnost na fyzičku i techniku a u některých i skladba povrchu na dané trase.

      0 0
      • ememem1  

        cely problem je, ze mnoho tych trackov su totalne picoviny, asi jak vsade co nema editora a je zadarmo.

        0 0
        • Palo TT  

          Tak tu mas nieco s editorom, co nie je zadarmo :)

          http://tourenplaner.bike-gps.com/

          Netusim ako je to s kvalitou dat v jednotlivych oblastiach, ale aj bez vygenerovania platenych GPX dat to vyzera celkom pouzitelne (priblizny priebeh trasy, povrch trasy).

          0 0
          • ememem1  

            ano, to je celkom dobra stranka. nicmenej ked uz, tak ja uprednostnujem knihy, ne ze by to bolo zarucene ale ked niekto overeny da do tlace nieco pod svojim menom predsaj len si uz da zalezat.

            0 0
            • Pan.Fazole  

              nejakej tip na dobrou knihu do rakouska kde budou trasy dolekopcem lesem a ne sotolinou nebo asfaltem?

              0 0
              • ememem1  

                ja som skor nastelovany na klasicke alpenX jak dolekopcom v nejakej oblasti s lanovkami. sorry.

                0 0
    • Smazaný účet  

      Zkus tohle: http://www.alpenvereinaktiv.com/de/

      je to vytvořený ve spolupráci jihotyrolskýho, rakouskýho a německýho alpenvereinu ;-)

      0 0
    • jan.pernik  

      Byli jsme v Bavorsku a tam na všech stezkách v lese byl zákaz na kole :-) pár hovad tam ovšem bylo.

      Na silnici jinak super. Kolem všech cest vedou i asfaltové cyklostezky.

      Lokalita Schwangau a okolí.

      0 0
      • ememem1  

        asfaltova cyklostezka jw presne to kvoli comu sa chodi do alp.

        0 0
        • jan.pernik  

          Nevím co máš proti silnici? Krásné odsypávají kilometry, vítr sviští kolem uší a z údolí jsou krásné rozhledy na masivy kolem. Řekl bych, že rozhodně lepší jak jen čumět „pod nohy“ a dávat si furt bacha, abych někam neslítl a přes stromy neviděl, co je kolem. Ale to je flame a preference každého.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.