Plánování tras pro Garmin v MapSource

28 nepřečtených
  • malej honza

    Ahojte, stal jsem se majitelem navigace Garmin Oregon 450, ale zatím s ní toho moc neumím a potřeboval bych radu od někoho zkušenějšího

    Když si chci naplánovat trasu cestou necestou, tak si naklikám trasu v MapSource (případně na cykloserveru) – musím použít funkci „stopa“ abych si mohl zvolit trasu i po neroutovatelných cestách. Avšak nevím jak donutit navigaci, aby mi v určitých bodech zapípala. Když třeba valím po asfaltce z kopce a v jeho polovině mám uhnout na neznačenou cestu tak se mi často stane, že odbočku přejedu.

    Přišel jste někdo na řešení?

    0 0
    • (CZ)George  

      Já mám Edge 800 a převážně jezdím podle tras stažených z netu, třeba ze serveru www.bikemap.net :)

      0 0
    • ALEX007  

      tak to je telepatie :) jsem si nevšim že tu je stejne vlakno než jake jsem založil.

      0 0
    • Ottak  

      Ahoj,

      shodou okolností se mi tato navigace na tento víkend dostala do rukou.

      Když si do navigace přes MapSource uložíš stopu, tak ji poté najdeš v Kam vést → Prošlé trasy → název stopy. Stopa se skládá z určitého počtu bodů. Pokud máš v navigaci nastavené zvuky, tak by se po „najetí na bod“ měl zvuk ozvat a automaticky začít navigovat na další bod (takhle to aspoň funguje u mé Garmin GPS 60CSx, u Oregona jsem to ještě nezkoušel).

      Ale to, aby ti navigace ukázala – za 50m odbočte doprava… To u těchto navigací nejde.

      Podle mého názoru je nejlepší buď pořád sledovat displej (tam ty zatáčky dopředu vidíš) a mít dobrý orientační smysl (cesty jsou často zakresleny o kus vedle, a to i značené turistické) anebo jezdit podle mapy a GPSku využívat pouze pro objevování nových cest, záznamy atd.

      Doufám, že jsem alespoň trochu pomohl. Myslím si, že nejlepší českou diskuzi ohledně turistických navigacích najdeš na http://geocaching.cz

      0 0
      • malej honza  

        Ahoj, to nastavení v navigaci ještě vyzkouším. Jde mi o to, aby při projetí určitého bodu (ne všech) navigace pípla a tím mě upozornila „brzdi, něco se bude dít“. Samozřejmě neočekávám, že by mi měla navigace říkat „za 50 metrů doprava“, to umí na silnicích a tam ani navigaci nepotřebuji.

        Stalo se mi totiž, že jsem jel lesem po asfaltce a chtěl odbočit na neznačenou trasu na Orlovy (u Humpolce). Jenže při rychlosti 30 za hodinu a křoví okolo jsem nestíhal display sledovat a zjistil jsem svojí chybu až o kilometr dál pod kopcem.

        0 0
        • gargamel  

          Ale vždyť to musíš přece na té navigaci vidět, že máš brzy odbočovat, navíc musíš vidět v tý mapě, že jsi kilometr mimo směr, ne?

          0 0
          • malej honza  

            Někdy to vidím, ale jsou situace, kdy potřebuji větší přiblížení mapy a když pak jedu rychle z kopce a nemůžu pořád brejlit na display abych si nenatloukl, tak nestihnu odbočku zaregistrovat a jsem fuč…

            0 0
        • Ottak  

          Napadá mi jediné řešení jak tomuto částečně předejít. Udělat body skutečně jen tam, kde budeš zatáčet. Poté si nastavit na obrazovku Trasový počítač (tak nějak se to jmenuje) a tam vidíš vzdálenost do příštího bodu, tedy do příští zatáčky. Ideální to ale není.

          Zcela ti rozumím, co bys rád, ale tyto navigace to prostě neumí…

          Osobně jsem práci s Mapsource naprosto eliminoval co se týče přípravy tras a koupil již zmíněné papírové mapy. Ono totiž taky notnou chvíli trvá, než tu trasu nakreslíš a hodíš jí do přístroje :-).

          0 0
        • Ottak  

          Napadá mi jediné řešení jak tomuto částečně předejít. Udělat body skutečně jen tam, kde budeš zatáčet. Poté si nastavit na obrazovku Trasový počítač (tak nějak se to jmenuje) a tam vidíš vzdálenost do příštího bodu, tedy do příští zatáčky. Ideální to ale není.

          Zcela ti rozumím, co bys rád, ale tyto navigace to prostě neumí…

          Osobně jsem práci s Mapsource naprosto eliminoval co se týče přípravy tras a koupil již zmíněné papírové mapy. Ono totiž taky notnou chvíli trvá, než tu trasu nakreslíš a hodíš jí do přístroje :-).

          0 0
          • newbie  

            v Mapsource taky klikám nerad, je docela nepřehledný… dobře a rychle se to dá naklikat na Cykloserveru

            0 0
      • kyl  

        Mám stejnou gps a ta mi ukazuje kolik metrů ještě zbývá do dalšího kontrolního bodu a kam mám odbočit.

        0 0
    • bombbob  

      Routovat po proslejch trasach se da ale je to naprd.

      Jak nejjednoduseji na routovani v terenu na neroutovatelnejch cestach.

      V oregonu si vytvor 2 profily. Jeden kterej bude routovat po cetach a jeden kterej routuje primo od bodu k bodu.

      (Nastaveni – Trasovani – Metoda vedeni /Na silnici pro vzdálenost/mimo silnice /)

      V mapsource pri planovani trasy pouzivej klasiku „Nástroj trasa“. Po normálních cestách pridávej body tak aby trasa ukazovala kudy chces jet ale pocitala se sama.

      Jak se dostanes na neroutovatelnou stezku, zacni delat body tak aby ti ty body zhruba kopirovali tu stezku. (na to ze to bude vypocitavat sileny objizdny trasy vubec nekoukej) Az se dostanes na routovatelnou cestu muzes pokracovat zas normalne.

      Pri jizde pak kdyz se budes blizit k tomu mistu co mas sjet z cesty tak si jen prepnes profil (4 tuknti) a GPSka ti routuje primo od bodu k bodu, najedes na cestu prepnes a routuje po ceste.

      0 0
      • daymaker  

        dostala se mi do ruky mapa CYKLO CZECH 2010 NT… je to defakto mapa Topo Czech 2010(to jest ta nejnovější) s tím rozdílem, že v mapsource jde trasovat i po neroutovatelných cestách, jinak řečeno úplně všude… :-) hodně to ulehčuje práci…

        0 0
        • bombbob  

          Defakto mas mas pravdu v tom ze Cyklo2010 pochazi z Topo Pro 2010. Ale to je asi tak vsechno.

          cyklo je celkem hodne orezana, kupa objektu v ni neni. Na GPSce to sice vypada prehledneji, ale kdyz se potrebujes zorientovat tak nemas podle ceho :(

          Napriklad draty vys. napeti, uvozy a dalsi.

          Vrstva cyklostezky je zvyraznena a definovana jako cesty, tudiz lze po nich routovat.

          Ale to je vsechno.

          Rozdil v Topo je v tom, ze tam sou cyklostezky ve stejnym typu vrstvy jako sou turisticky znacky. Takze kdyz vede cyklostezka po neroutovatelny ceste tak tam routu neprocpes.

          …s tím rozdílem, že v mapsource jde trasovat i po neroutovatelných cestách, jinak řečeno úplně všude… :-)

          To si krapet protirecis ne? Routovat po neroutovatelný cestě :D :D :D

          0 0
    • BB  

      zkusil bych dát do stopy tzv. course points. Pokud vím, tak to umí jediný soft a to je Garmin Training Center. Takže bych zkusil udělat stopu v Mapsource a potom ji natáhl do GTC a dodal tam body, kde chceš, aby tě upozornil. Já course pointy zkoušel na Edge 705 a fungovalo to.

      0 0
    • Mafut  

      Taky jsem hledal reseni a nenasel, Oregon, ani Dakota ani nepipnou, nevaruji, nerozsviti display kdyz se blizi zlom trasy, jen v aktualnim bode sipka proste zamiri k dalsimu bodu.

      To umel i Legend, ale ty nove mrchy to nedelaji. Protoze bez toho nemohu byt,vyresil jsem to navratem k Legendu HCX.

      Mluvim o navigaci po prosle, nebo z netu stazene trase. Neroutuji ani o routovani nemluvim. Jedna se o navigaci od bodu k bodu podle sipky na strance s kompasem a podle udaje o vzdalenosti k dalsimu bodu.

      Pry tahle funkce ani v novych pristrojich podporovana nebude. Zajimalo by me, jestli to umi EDGE.

      Mafut

      0 0
    • Tehu  

      prosim Vas chci si stahnout trasu z http://trail-busters.cz/trail.php… ale otevre se mi xml format. Jak ho prevedu do gpx ???

      0 0
      • Martin  

        klepni na odkaz pro stažení pravým tlačítkem myši a dej „uložit jako“

        nebo si to otevřené ulož. GPX je odrůda XML formátu.

        0 0
    • DADMTB  

      Možná lama dotaz – Garmin Edge touring – snažím se nahrát trasu, vše s příponou .gpx se nezobrazí, v navigaci se zobrazila jediná trasa, kterou jsem si stáhl z mapy na netu s příponou .fit, dělám něco blbě?

      0 0
      • jaja01  

        Znam jen Edge 500 a 810, ale co jsem si narychlo zagooglil, tak Touring musi umet importovat GPX a TCX … davas to do NewFiles a pak si ti po restartu zarizeni objevi v Courses jen trasy, ktere byly v formatu FIT? Divne …

        0 0
        • DADMTB  

          Díky za kopnutí:-)…jsem magor, já to nahrál do Courses ne do New file, už jsem chtěl reklamovat, jako no to je tak, když nedávám pozor, ale v návodu to není popsaný, jen samý upozornění a prohlášení o shodě, ale po lopatě pro mne ****** to tam není:-)

          Jinak je to stejný jako všechny mapové Edge, není tam měření tepu atp., ale vede pěkně.

          Ještě jednou díky.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.