Pevný náboj vs. volnoběžka

1 nepřečtený
  • checkdrummer

    Ahoj, sice jsem měl podobný dotaz v souvislosti s cyklotrenažerem, ale spíš se hodí (i) sem.

    Jde mi o porvnání rozdílu mezi pevným nábojem („furtošlap“, tj. bez volnoběhu) a volnoběžkou. Napadá mě pár otázek, které bych si dovolil zformulovat (klíčový je asi bod 2, ten mě zajímá nejvíce):

    1. Někde jsem četl, že pevný náboj napomáhá ke správné technice „kruhového“ (ve smyslu plynulého) šlapání, je to pravda?
    2. Není naopak pevný náboj „horší“ v tom, že s ním člověk snadněji při šlapání překoná mrtvé body (kdy je šlapka „nahoře“ a „dole“), protože se prostě setrvačností přes ně lépe přenese? A pokud ano, nebude potom mít na kole s volnoběhem větší problém tyto mrtvé body překonat, když bude zvyklý na kolo bez volnoběhu? Týká se to nejen mrtvých bodů (kdy je šlapka nahoře a dole), ale vlastně jakýchkoli neplynulostí – ty pevný náboj na jednu stranu nedovolí (protože se šlapky stále otáčejí), na druhou stranu je otázka, zda je schopen je pevný náboj aktivně odstranit – pokud totiž noha v nějakém místě chce při pohybu šlapkou (z hlediska techniky špatně) zpomalit, tak sice díky pevnému náboji nezpomalí, ale také ani není nucena aktivně vyvinout sílu a bude jen pasivně unášena šlapkou – tedy zdánlivě bude pohyb plynulý, ovšem na kole bez pevného náboje pak může zase hned dojít k tomu, že jí pevný náboj pomáhat nebude a ona bude opět šlapat neplynule.
    3. Jak je to obecně s přechodem mezi koly s volnoběhem a bez něj, je to bezproblémové nebo si chvíli člověk zvyká?
    4. Je tedy pro přípravu na kolo s volnoběhem vhodné trénovat na kole bez volnoběhu? Je nějaká „dovednost“, která je naopak při tréninku bez volnoběhu potlačna? (Např. bod 2 výše?) A nebo tam moc velký rozdíl není, tj. když celou zimu budu jezdit bez volnoběhu tak potom, co sednu na kolo s volnoběhem žádný negativní pocit nezaznamenám?
    5. Jsem zvyklý jezdit dost na sílu, je pro mě pevný náboj vhodný, nebo je to irelevantní dotaz?

    Myslím, že by mohl na uvedené dotazy odpovědět např. i ten, kdo je přes zimu zvyklý např. na spinning a přes zbytek roku jezdí klasicky venku.

    Díky za názory

    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.