Pevná vidlice nebo odpružená pro dítě

28 nepřečtených
  • zderes

    Ahoj, zdravím a prosím o radu zkušené borce.

    Kluk 7 let, 128cm, váha 28kg, jezdit umí slušně, zatím kolo Orbea Team 24, pevná vidlice.

    Jezdí závody MTB, někdy srandazávody krátké (KPŽ), pouze zamlíkovaná louka, jindy několikakilometrové kombinace les, polní cesty, trošku asfalt, hodně i kopce i sjezdy. Teď je na tom tak, že závodí s pevnou vidlí a všichni konkurenti, pokud mají kola 26" mají vidlice odpružené, on se i přes to umísťuje na předních místech. Musíme pořídit kolo nové (26").

    Můj dotaz: Je dobré mu nechat na kole 26" pevnou (karbonovou) vidlici? Jde nám o hmotnost, protože rozdíl 1,5 kg pro dítě 28 kilo je docela dost i když se to nezdá. Na závodech jsem neviděl, že by děti na tom jeli s vidlí pevnou, ale zas si říkám, že třeba chtějí mít „dospělácké“ kolo i s odpruženou vidlí. Mladej zvládne teď i schody na výše uvedeném kole, ale při dlouhém sjezdu po kořenech, kamenech, který je i na mě dost (full) ho bolí ruce. Rád bych, kdyby se vyjádřil někdo, kdo má zkušenosti s těmito dětmi. Díky!! Z.

    0 0
    • Smazaný účet  

      Forum má funkci hledání ale budiž. Zde se řešilo podobné téma http://www.bike-forum.cz/…-pro-juniora

      0 0
    • gerrard  

      To je otazka jestli preferujes vahu nebo pohodli. Od 24" ma kluk na kole odpruzenou vidlu a je me jedno jestli to ovlivnuje zavodni vysledek. Jeho pohodli je pro me dulezitejsi.

      0 0
    • jecnak  

      Dneska uz se da poridit spousty slusnych vzduchovych vidlic, ktere maji kompletne nastavitelnou jak pozitivni, tak negativni komoru a nebo se negativka nastavuje automaticky. Takze takova vidlice se da nastavit aby chodila u pod lehkym jezdcem. Pro tento ucel by bylo nejlepsi sehnat stareho SIDa s 28mm nohama – vaha kolem 1300g a moznost perfektniho nastaveni, zdvih 80mm.

      0 0
    • zderes  

      Forum jsem prošel i výše uvedenou diskuzi, ale odpověď jsem nenašel. Nehledám odpruženou vidli, tu bych si našel. Jen nevím, jestli přechod na 26" kola není skoro podmíněn tou vzduchovou vidlí. Na kole 24" to do teď nepotřebuje. Zkušenost s tím nemáme. Děkuji za reakce.

      0 0
      • jecnak  

        Asi si nerozumime. Ptas se po konkretnim modelu a nebo typu a nebo ti jde o to, zda je odpruzena na 26" kole nutnosti z duvodu geometrie, terenu a nebo aby nevycnival z davu? Kolo muzes koupit s odpruzenou a vymenit za pevnou a geometrie zustane zachovana, v tom problem nevidim. Jaky bude jezdit teren to musis vedet ty. No a vycnivani z davu – dost deti jezdi na 26" s pevnou – vetsinou jsou to nejake stavby tatinku uzpusobene pomoci te pevne pro specificke detske trati.

        0 0
    • zderes  

      Omlouvám se, jestli píšu nesrozumitelně. Nehledám vidli. Opravdu chci jen radu. Jestli když kluk je zvyklý na pevnou vidli i ve sjezdech, schodech, ale na kole 24 a ted bude jezdit na 26, jestli múže zůstat vidle pevná, třeba karbonová nebo je to na 26 blbost. Jde o závody, o váhu. Jinak bych nechal samozřejmě odpruženou. Informace, že to někdo z tatínků staví je pozitivní i když jsem to na závodech neviděl, možná jsem se jen asi nedíval dobře. Nejraději bych slyšel, jo, je to ok, ušetříš hmotnost a blbost to úplně není :-D

      Děkuji

      0 0
      • Vilém  

        Tak pokud je na to mladej zvyklej, tak co resis. I na 26" muzes dat pevnou. Za odpruzenou muzes vymenit vzdycky.

        0 0
    • zderes  

      Díky zkusím, zní to logicky :-)

      0 0
      • Mark-H14  

        Já bych řekl, že je to právě tím co a jak tvé dítě jezdí.

        Hodně terénu, kameny, kořeny, rozbitý terén – odpružená.

        Cyklostezky, polňačky, lesní cesty a sem tam terén – pevná.

        Vyměnit se to dá vždy.

        Já právě dnes klukovi na 26" dal pevnou karbonku 550g a sundal Rebu 1.485g včetně zamykání na řidkách.

        Tu trochu náročnějšího terénu který občas dáme objede i s pevnou, ale jinak jezdí spíše ty polňačky, lesní cesty apod., ale tahám jej do kopců Lysou, Praděd, Radhošť, Javorník ........ , kde naopak ocení 9.0 kg kolo.

        Rebu jsem nechal doma a uvidíme, ale myslím, že se k ní nevrátí. Meridu bude jezdit ještě příští rok a pak bude kolo dětit holka, které bude 10 let.

        Ber to jen jako můj subjektivní názor.

        0 0
        • gerrard  

          Souhlas s tim cos napsal, ze zalezi co jezdi. Ale ja bych dal pevnou opravdu jen pokud jezdi hladke cesty. Pro jakykoliv nehladky povrch jako polnacky a lesni cesty je fungujici odpruzena vidlice plus. Vetsi jistota jizdy diky kontaktu vidlice s povrchem, pohodlnejsi jizda. Nevim kolik ma kluk roku, ale to co pises za kopce me pripadne celkem jako extrem pro dite, tam ta vaha je plus. Ale pokud tak extremni prevyseni neresis, tak to kilo neni zas takove drama. Taky ciste muj subjektivni nazor :).

          0 0
          • zderes  

            Takové převýšení řeším. A ještě snad i extrémnější. K tomu kluk jede závodním tempem, proto řeším hmotnost. Hmotnost i na úkor pohodlí. Pokud by jezdil jen rekreačně, vůbec bych toto téma nezakládal. :)

            0 0
            • gerrard  

              7 lete dite honit do takovych kopcu? Bavi ho to? A jake jezdite zavody? Zaci 11–12 jezdi v CMP XCO zavody v casech 10 az 15 minut a do tech ma jeste daleko. Porad si myslim, ze pohodli je pro dite dulezitejsi nez jeho umisteni v zavodech. Takze odpruzenou vidlu, spravne dlouhe kliky a at je to zabava a ne makacka do kopca. Ale zas nemam patent na rozum to je muj pohled.

              0 0
              • zderes  

                Souhlasím, některý závod má třeba jen 5 minut, největší měl 30km (ten pro nemoc nejel). Teď se jede závod asi 40 minut/asi 14km, převýšení 220m, moc hezký závod http://www.selasport.cz/…opozice.html.

                Baví ho to, naopak když se dozví, že závod má necelý kilometr kolem hotelu, viz Valachy, tak to nebaví nikoho. Ani ostatní soutěžící, kteří jezdí pravidelně. Někdy se divím sám jak těžký terén jede nebo delší závod, kdybych jen náznakem viděl, že s tím má problém, že nechce, tak bych ho do toho nikdy nenutil jako mnoho ambiciózních rodičů, kterých je opravdu hodně.

                S tím extrémem jsem myslel ne tak dlouhé kilometry do kopce, ale kopce, které jsou třeba kratší, zato převýšení a terén na hraně. Když je takový kopec součástí třeba 25 minutového závodu, každá hmotnost navíc je na 28kg dítěte znát. Jinak Šumperský MTB pohár jezdí děti 11–12 průměrně 25 minut ti nejlepší. http://spmtb.cz/vysledky/ Někdy se přijeďte podívat. :)

                0 0
    • zderes  

      Jo super, díky, rád to slyším a udělám to stejně. Zvyklý na to je. Čekáme na kolo a chci to hned přeházet. Mj také použiji Čínu.

      Díky!

      0 0
      • Erknold  

        Promiň, ale přijde mi, že jsi založil toto vlákno jen proto, aby ti někdo potvrdil, že pevná vidle je to pravé a kilo navíc na vidlici znamená propadák v závodě.

        Možná by bylo ideální, než to hned začneš přehazovat, ho nechat sjet na odpružené nějakou dobu a pak mu tam dát na zkoušku karbonku. Ať si sám řekne, co je mu příjemnější. Jde hlavně o něj, ne? Sám si psal, že i s odpruženou vidlicí jsou junáci schopni zajet stupně.

        0 0
        • KAPLIS  

          Přesně! Mladý vyhrával na pevné a po přestupu na odpruženou se žádná výsledková propast nekonala :-). Pomalu začínám „řešit“ celopéro…

          0 0
        • zderes  

          Ano, rád bych to slyšel tak jak jsi napsal. Ale nemám s tím zkušenost tak se ptám aby mi poradil někdo, kdo to řešil. Dítě, kolo 26, závody. Jinak co mu bude příjemnější vím naprosto jasně. Bohužel tady z toho vzešly jakoby dvě témata. Kolo 26 s odpruženou vidlí ano nebo ne a Kolo s odpruženou vidlí na závody ano nebo ne. Závod není o pohodlí. Omlouvám se, že jsme se špatně pochopili a plýtvám časem Tvým a ostatních, snad jsem to blbě napsal.

          0 0
          • KAPLIS  

            Závod není o pohodlí! vs nejsem ambiciozní otec. Nevím, ale fakt bych spíš řešil co ho bude bavit, než gramy a výsledky. Ruku na srdce. Kolik závodníků v jeho kategorii má závodní ultralight a kolik obyč kolo? Jestli mladého kolo fakt baví, tak mu dej vybrat. My jezdíme závodně bikros a to je jiná káva. Konkurence a technika vyrovná a zajet bednu je fakt úspěch. V MTB je to oproti tomu, v této věkové kategorii, daleko jednodušší.

            0 0
            • zderes  

              Trošku se to tady dostalo mimo téma. Jen Ti odpovím na Tvé otázky. Bikros je jistě těžký pokud se dělá na nějaké úrovni, stejně jako MTB. Kluci co jezdí bikros jsou borci a mají můj obdiv stejně jako kluci na MTB. Nevím co je jiná káva.

              Jistě jsi nikdy neřešil závody dětí na MTB, protože na obyčejných kolech tyto děti nejezdí, většinou jsou to kola poskládané. Výjimkou jsou příchozí závodníci většinou děti co bydlí v blízkém okolí závodu. Žádný ultralight nestavím, jen odlehčuji kolo v mezích možností, 100tisíc za to nedám a taková kola na závodech k vidění jsou.

              Jak jsem napsal, nechci to tady nějak blokovat, Tvému mladému přeji mnoho úspěchů, já vyzkouším jak jsem napsal obojí na stejných tratích a uvidíme.

              0 0
              • gerrard  

                Kdyz uz zavodite, tak z Olmiku to nemate daleko sem: http://www.pohardrahanskevrchoviny.cz/. Tady se muzes v nekterych galerkach mrknout na cem tam deti jezdi http://moravecteam.rajce.idnes.cz/. Jezdi tam i teamy co jezdi nasledne s detma CMP XCO. Myslim, ze pevnou tam asi nenajdes.

                A s tim zavodenim u takto velkych deti to nema cenu hrotit na vysledky. Musi to byt pro ne zabava a musi je to bavit. Dulezitejsi je jak jedou, nez kolikate dojedou. Ja bych jim proto vsem dal stejne lizatko, a zadne velke stupne vitezu bych neresil :). Stejne je cyklistika takova, ze v tomto veku vitezstvi nic neznamena. Takze bych uprednostnil pohodli pred vahou. At Vam to jezdi.

                0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Obávám se, že i závody dětí na MTB Kaplis řešil, ani nevíš, jak moc, podívej se k němu do profilu :-)

                0 0
    • KAPLIS  

      Já jsem ted mladému (7let 130cm) naladil na 26 vidli a je fest spokojený. X-fusion snížený kvůli geometrii na 70mm a upravená vzduchová komora. Chodí mu krásně celý zdvih a hlavně ho baví. Takže i když jsem si myslel, že budu vidle přehazovat, pevnou už asi zpátky dávat nebudu. I na té louce jde vidět, že vidle pracuje. Základem pro odpruženou je hlavně aby fungovala správně. Pokud dítě po celodenním ježdění v bikeparku udělá max 2cm zdvihu (osobně jsem to sledoval) tak to je fakt nanic.

      0 0
    • zderes  

      Díky za reakce. Vyšlo mi z toho to, že až přijde kolo, nechám karbonku, objedu s ním nějaké trasy které zná závodním tempem, pak to samé udělám s odpruženou vidlí. A uvidím co je rychlejší. Hezký večer všem!

      0 0
    • zderes  

      .

      0 0
    • zderes  

      .Chybný příspěvek

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.