• Lance

    zdar, za týden tu máme zimu,tak se ptám, používáte páteřáky na lyže? pokud ano jaký máte? nechce se mi do toho vražet moc,ale některé stojí kolem 600–800 kč, stačí to? homologaci to má,ale to má dnes skoro všechno. Jinak je možno to koupit bez zkoušení z netu,nebo je lepší to zkusit?

    Anketa: páteřák

    ano
    18x
    86%
    ne
    2x
    10%
    1x
    5%
    0 0
    • RomanH  

      Mam Scotta Cenove je o dost vyse, nez uvadis, ale zase mi pekne sedi – zkousel jsem asi 10 jinejch, ale nebylo to ono. Je to jak s helmou nebo sedlem – proste musi padnout.

      0 0
      • MaroH  

        Tak treba tenhle mi vubec nesedel… jinak jak se pise dole urcite neco co muzes fixnout aby nevyjzdel, ja jsem po netu kupoval tenhle – http://www.snowboards.cz/…75054-c-941/ velikostne mi sedi ale neni ho kde pridelat a vyjizdi nahoru coz je neprijemne. Jak funguje nevim, musim zaklepat, este nebyl podroben ostremu testu

        0 0
      • MaroH  

        A to jsem jeste zapomel rict, ze ten scott ma hodne forove popruhy, takze bych se vubec nedivil, kdyby to rezalo a bylo nepohodlne, ale nvm mel jsem ho na sobe jenom asi 1é minut v obchode, ale vubec me nepresvedcil

        0 0
        • RomanH  

          Jak pise dole Renda, musi proste zkouset, z netu bych to nebral. Ja jich mel na sobe hodne a tenhle jsem si prenastavoval v obchode snad 10 minut. Po sezone muzu fakt rici, ze mi sedi a lyzuje se mi v nem dobre.

          U zeny jsem naopak neuspel s nicim (vcetne te nove vesty s „mekkym“ matrosem, co ma po narazu ihned ztvrdnout) – ma vyrustek na nejakem obratli a kazdy ji tlacil nekde jinde (pripadne vyjizdel). Tak treba se zadari na SportLifu.

          0 0
      • KarY.1  

        jo ten scott to je supr paterak,, strasne rad ho nosim a je pohodlny a hodne se prodava. jeste pouzivan italskou znacku Zandonu, ale to je cenove nekde jinde..

        0 0
    • Kubas.1  

      Na lyže teda nevím, jestli to k něčemu bude, tam přece padáš spíš na bok, ne? Páteřák se hodí spíš na prkno

      0 0
      • RomanH  

        Muze Te to vyhodit, pokud prehlidnes nejakou muldu, pri preletu cesty, muze do Tebe nekdo naprat… Mne teda prijde paterak mnohem dulezitejsi nez helma – tu jsem si kupoval vicemene kvuli tomu, abych nemusel resit cepici :-)

        0 0
      • RendyD  

        No, kamaráda jedoucího na lyžích sejmul ichtyl na snowboardu a rozdrtil mu obratle, mít páteřák, tak mu mohl aspoň dát na čuňu, takhle skončil na chirurgii v Trutnově… Takže spekulace o pádu na bok jsou úsměvné.

        0 0
    • goofy  

      Klidne bych koupil i nejaky levnejsi. Tam je to pak spis o pohodli noseni, nez o tom, ze by to neochranilo (kvalita popruhu, vystelka pateraku). Na lyzich pak paterak stejne nosim minimalne na spodnim termo triku, takze ten pak nijak nedre.

      A jestli kupovat z netu, to uz je na tobe. Urcite je lepsi si ho vyzkouset, ale treba ja kupoval z netu

      0 0
    • Bish0p  

      Ano, používám a jsem s ním spokojonej. Používám starší verzi tohoto: http://www.hudy.cz/…edge-30.html Bez batohu bych se v terénu neobešel takže je to podle mě ideální kombo.

      0 0
    • c0d3r  

      vozim 661 krunyr :)

      jinak ty levne nedoporucuju protoze ty „radoby homologace“ jsou pekna levarna. .nekde jsem na to videl reportaz ze to je strasna sracka (ty levne) a naopak to muze jeste ublizit …

      doporucuju, kdyz uz chces vozit pater, tak trosku investovat .. (1000–1500 by mel stacit bohate na dobrou pater)

      0 0
    • kokoska.rokoska  

      Nevím kolik Ti je, nevím jak, kde a na čem jezdíš, ale obecně je páteřák dobrým pomocníkem.

      Jen si pečlivě vyber takový, který Ti bude dobře sedět (velikost a tvar) a bude Tě co nejméně omezovat v pohybu.

      A hlášky o nedůležitosti páteřáku na lyžích kvůli pádům do strany v zájmu sebezáchovy ignoruj. A totéž platí pro helmu.

      0 0
    • alinceb  

      Na SNB vozím páteřák už cca. 9 nebo 10 let a za tu dobu mě několikrát zachránil od kryplkáry. Konkrétně mám tuhle Zandonu v kombinaci s vycpanýma trenkama od Demonu. Na ježdění to mám páskama propojené, takže páteřák nevyjíždí.

      Určitě bych si ho být tebou vyzkoušel a vzal páteřák s fixací kolem stehen (dělá třeba Scott), aby ti nevyjížděl.

      Páteřák má jinak další výhodu – perfektně hřeje záda…:)

      PS: Přítelkyni jsem vybavil hodně podobně – vozí jak páteřák, tak trenky. U těch si libuje, že když sedí na sněhu nebo namrzlé lanovce, tak jí nestudí zadek…:)

      0 0
    • vlasto  

      Pouzivam od Dainesse. Proc?: prijemne hreje na zada, oprit se muzes o cokoliv, brisni pas spevni celkove drzeni tela, pri padech na boulovce, kde obcas clovek narazi zadama, je k nezaplaceni, pri skocich ze skalky do prachu, kdy nevis, co je pod povrchem a dopad tlumis strajchnutim zadama o snih, je primo nutnosti i s prilbou. Pokud do tebe nekdo vrazi ze zadu, tak si akorat odkasles, kdezto puvodce si neco polame.

      0 0
    • RendyD  

      Přihoď a kup něco, co je všité aspoň do vesty. Líp to drží a míň omezuje v pohybu. Nekupuj přes eshop, ale vyzkoušej na prodejně. Klidně jdi do sportovního superhypermarketu, ale vyzkoušej a dobře vyber, bude sloužit mnoho sezón.

      0 0
      • c0d3r  

        „RendyD: Přihoď a kup něco, co je všité aspoň do vesty. Líp to drží a míň omezuje v pohybu.“

        0 0
      • alinceb  

        Přihoď a kup něco, co je všité aspoň do vesty. Líp to drží a míň omezuje v pohybu. – imho nesmysl. Pokud máš páteřák s nastavitelným bederákem, kšandama a páskama na stehna, tak drží na místě mnohem lépe než vesta. A v pohybu neomezuje o nic víc, ba spíš naopak…

        Páteřák se mi při ježdění ani nehne a taky o něm po celý den ani nevím. Já bych doporučil něco takového .

        0 0
        • c0d3r  

          ja mam zkusenosti s vestou a je to super :) klasickej bych nechtel… a ten co doporucujes vypada, ze do toho lezes jako do kombinezy coz je dost na hovno z meho pohledu.. pokud chces sundat paterak musis si sundat i kalhoty nejdriv (coz se mi fakt bude chtit nez vlezu do auta :)) ( a ridit v pateraku musi byt parada)

          0 0
          • alinceb  

            Fixace chrániče na zádech je logicky lepší u klasického páteřáku než u vesty. Je to dané tím, že narozdíl od vesty si můžeš přesně nastavit délku popruhů a bederáku.

            Pokud se lépe zadíváš na detail toho Scottu v odkazu, tak zjistíš, že smyčky na stehna/třísla na sobě mají malou přezku, takže kalhoty svlékat nemusíš…;)

            Jinak já to vozím s kraťáskama, které mají na bocích poutka, kterými provléknu stahovací gumu bederního pásu. Tím se páteřáku a kraťas stane kompaktní „brnění“, které drží perfektně na těle, ani se nehne a v pohybu mě neomezuje.

            0 0
            • c0d3r  

              no zni to presvedcive ..vypada to ze vis o cem mluvis :) mozna nemit uz krunyr tak do toho taky pujdu :) asi jsi me ukecal a davam Ti tedy za pravdu …

              0 0
              • c0d3r  

                akorat vyhoda krunyre je, ze mam chraneny i hrudnik, zaludek, ledviny a klicni kosti (coz jsem nescetne-krat na kole vyuzil) ..

                0 0
                • LRRTM1  

                  S tim souhlasím – sice jsem roztrhal tu tenkou latku, ale jinak fungoval výborně… bez těch boků by to bolelo o dost víc. Takhle byly jen modřiny…

                  0 0
            • c0d3r  

              btw. uka co jsi koupil zensky za kratasky :) tez bych neco te sve poridil

              0 0
              • alinceb  

                Bratránek závodně lyžuje a měl nějaké od Dainesse, ze kterých vyrostl, takže nám je nechal za hubičku. Přítelkyni dobře padnou a je spokojená. Jen mě mrzí, že je neměla, když sem jí učil. Jednou si blbě „natvrdo“ sedla na ledu, když jí podjelo prkno, a má z toho zhmožděný obratel…:(

                0 0
                • vili  

                  btw. hoď pls nějakej odkaz na nějaký kraťasy jako máš ty ať vím o čem se tu mluví. Zní to zajímavě. Díky

                  0 0
                  • alinceb  

                    Já mám úplně konkrétně tyhle a dokonce snad i ze stejného e-shopu (jeden z nejlepších v USA, co znám – kupoval sem tam 2 výbavy), ale ty už imho nejsou k sehnání a navíc jsou relativně málo polstrované. U Zezuly se dá sehnat třeba toto – jen nevím, jestli mají ty poutka. To se dá ale snadno vyřešit DIY, pokud máš doma kus popruhu, jehlu a nit…:)

                    0 0
                    • vili  

                      počkej a teď mně ještě vysvětli jak se to nosí na lyže nebo na prkno? Jakože mezi gatě a spodní prádlo?

                      0 0
                      • c0d3r  

                        jasan… nebo sis to chtel prilepit na zada? :)

                        0 0
                      • alinceb  

                        No je se oblékám takhle: dlouhý spodní 2nd layer komplet s ponožkama (bez trenek, sem tam pod to dám 1st layer triko), na to páteřák s kraťasama a pak kalhoty a bundu. Když je fakt kosa, tak si do Roninů připnu ještě origo softshellovou vložku a k tomu péřovku…:)

                        0 0
                        • vili  

                          tvl. no já tak do –5 nosím jen trencle+lyžařská gatě a když je větší kosa tak spodky od craftu + gatě a už si připadám hrozně navlíklej. Kdybych si měl mezi to navlíct ještě tydle vypolstrovaný volný kraťase tak teda nevím jak bych se v tom cítil. Moc pohodlně asi ne :-)

                          0 0
                          • alinceb  

                            Nevím, jak moc vyteplené jsou standardní lyžařské gatě, ale moje na SNB nejsou vůbec, takže podvlíkačky nosím skoro vždycky (s výjimkou vyloženě jarního ježdění s teplotama nad nulou). A ty moje kraťasy nejsou volné – normálně obepínají stehna a zadek jako podvlíkačky (nebo elasťáky na kolo) a vůbec pohybu nebrání. Problém ale asi bude, když budeš chtít dostat kraťasy pod upnuté lyžařské kalhoty, pak by ti to v pohybu mohlo vadit.

                            0 0
                            • vili  

                              hm, řek bych jediná možnost vzít vše sebou do prodejny a vyzkoušet. ok, díky za pomoc.

                              0 0
            • Atilla  

              Jak může být usazení samotného páteřáku lepší než vesty? Vestu máš kolem celého těla a navíc na ní máš většinou i bederák, takže pokud vybereš správnou velikost tak logicky i prakticky drží vesta na těle o mnoho lépe.

              0 0
        • RendyD  

          Mně sedí daleko líp vesta, tenhle Scott co odkazuješ mi zas tak neseděl. Ony ty systémy renomovaných značek jsou asi dobře vyladěný, ale chce to vybrat správnou velikost a hlavně zohlednit proporce. Takže co vyhovuje jednomu, nemusí jinému. V každém případě do požadavku tazatele 600–800Kč se stejně nevejdeme.

          0 0
          • Lance  

            pockej, to byl nastrel, do 1500 kc jsem ochotny jit, max 2000 i kdybych si ho mel vzit jen na jeden den lyzovani v cesku,tak ho koupim, jde mi o ten placebo efekt bezpeci a sucha, ja jedu opatrne,ale je tam x posuku co jsou schopni na tech nasich preplnenych sjezdovkach do tebe vrazit

            0 0
            • dancing dog  

              na lyže moc nenosím,vždy na prkno,mám sice jinej,ale nejlepší,co jsem zatím zkusil jsou od Dainese a od Scotta(a to tu značku nemám rád), slušně ale poslouží i něco třeba od westige…

              0 0
    • Roman11  

      Tady je odkaz na testy chráničů páteře – http://www.dtest.sk/…hranicem-zad?… Vloni jsem koupil manželce ten POC SPINE VEST, protože to do ní na sjezdovce naprala zezadu nějaká holka a ona se zařekla, že bez chrániče už nevyjede. Když jedu sám, tak si ho beru já. Sedí výborně, krásně se přizpůsobí. Rok před tím jsem měl půjčený nějaký KOMPERDELL s kšandama ale ta vesta POC je komfortem úplně jinde. Je ale drahej.

      0 0
    • Soreno  

      Mám Ufo něco takovýho

      http://img.motorkari.cz/…/1571932.jpg

      Sedí dobře nesjíždí a hřeje – jen po letošním pádu přemýšlím jestli by nebylo i něco co by mi chránilo hrudník zejména z boku letěl jsem tak šikovně, že jsem upad na loket a ten mi narazil žebra, ale třeba je to blbost a nepomohlo by to nevím – nicméně mi to ukončilo v březnu lyžařskou sezónu a 2 měsíce to bolelo :-(

      0 0
      • MJ24  

        mám taky UFO, trošku jiný ale spokojenost zatím veliká bez něj ani nevyjíždím a na cross už vůbec ne

        0 0
    • Swed4  

      Ahoj, určitě páteřák doporučuju plus ho můžeš brát i na kolo.

      Dělám i freeskiing a když s ním padám tak jsem míň otřesený atd… Určitě si ho ale vyzkoušej ať neleze nahoru. Třeba první co jsem si koupil byl o trošku delší než byl potřeba. A stávalo se mi často když jsem dopadl na zadek – záda tak jsem spodkem páteřaku dřel po zemi a nabral jsem si vždycky sníh pod kalhoty…:(

      0 0
    • Divix3  

      Bohužel (z cenovýho hlediska) do páteřáku musíš investovat krajíc peněz. Pokud už nerosteš, tak ti to stejně vydrží na dost dlouho.

      Takovou, řekl bych klasikou, je třeba něco od Dainese (kolem 2k), ale pokud bys chtěl high-end tak se podívej i třeba po páteřácích s technologií d3o (např. od SCOTTu).

      A nakonec, jak by řekl úplně každej prodejce: páteřák pouze kupovat osobně, a nešetřit, stejně to vydrží několik roků.

      0 0
    • scoty  

      Trochu to tady oživím:

      Co myslíte. Je lepší na páteřák klasický z plastových segmentů, nebo z té nové soft hmoty?

      Ze soft hmoty je lehčí, ale segmentový mi přijde, že zas lépe tlumí nárazy…

      0 0
      • nitraq  

        Mám segmentovej Poc Spine Ergo Bug a oproti pěnovýmu nějaký nepříjemnosti nepozoruju. Postřehnu ho jen na lanovce, když se opřu, jinak při lyžování o něm nevím. Psychologicky poskytuje větší jistotu, ale myslím, že když všichni výrobci tak vydatně jedou pěnu, tak tam asi výraznej rozdíl v bezpečnosti nebude.

        0 0
      • RacerX  

        Vozil jsem klasický z destiček, byl super a ochránil. Je to dva roky co jsem jel na čtyřkolce a v ca. 70km/h jsem vystoupil, měl jsem batoh s integrovaným páteřákem a ještě klasický s destiček. Při pádu jsem padl rovnou zády na kamen a výsledek…batoh i klasika páteřák na sračku, já nemocnice se zády, ale chodím a ani jsem neměl zlámané obratle (nějaké otoky a zhmožděniny). Mě z toho vyplývá, že dnes už bych koupil jen něco co bude mít pořádnej materiál, dostatečnou absorbční tloušťku, něco co nepraskne hned při kontaktu s něčím „špičatým, tvrdým“ aniž by to bylo větší rána…při pádu na plocho vydrží totiž vše, ale pokud člověk něco trefí… :o(

        dnes už bych si koupil tento, je drahý, ale zdraví ještě dražší…

        http://www.motosports.cz/…0917302.html

        http://www.motosports.cz/…0801406.html

        0 0
    • pedroj  

      Myslíte že je to vhodný i pro děcka ? Občas to i ty naše na trailech na trailech na Klínovci docela pustí. Teď bych ho kopil na lyže a v létě použijou na kolo. Myslím tenhle páteřák : páteřák pro děti

      0 0
      • nomecz  

        no takhle a pohled to ve me moc duvery nevzbuzuje, ale urcite lepsi aspon neco nez nic

        0 0
      • arny71  

        Samozřejmě, že je páteřák vhodný pro děti. Ovšem tehle barvičkový, ehm, nevím no. Nebral bych to přes net. Já jsem s juniorama prošel kšefty a nakonec jim vybral to, co jim nejlíp sedělo.

        0 0
      • tomas.nov8  

        Já na SNB používám od Salomonu Flexcell. Zatím jsem na sobě neměl pohodlnější páteřák. Koukám maj i dětské, ale jsou cenou jinde no.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.