• midlan

    Ahoj,

    potřeboval bych vědět jestli můžu kolo osadit napínákem shamanracing BB

    Přikládám fotky osy se sundanými klikami. Ještě doplním, že vnější průměr toho černého kroužku je cca 372mm.

    Díky za rady.

    0 0
    • midlan  

      A ještě jestli klíč co budu potřebovat je tenhle:

      http://www.kupkolo.cz/…kaleny_z924/

      ?

      0 0
    • kali222  

      napinak ve verzi „BB“ – pod misku osy, by tam mel sednout. klic se mi nedari otevrit.

      0 0
      • midlan  

        Díky za odpověď. Zvláštní mě odkaz funguje normálně.

        0 0
        • Džey Ár  

          Matice je správná, ale buď připraven na tvrdý souboj :-)! Ideální stav je odstrojený rám, matici do svěráku a točit rámem. Ale nechci tě strašit, třeba ti to zrovna půjde dobře i klíčem.

          0 0
    • Vilém  

      Oboji by melo sedet. Mel bys vsak pouzit osu pro pouziti se smykem pod misku. Jinak se ti posune retezova linka a cele kliky vic doprava.

      0 0
      • midlan  

        To jsem nevěděl, máš nějaký příklad takové osy? Díky.

        0 0
    • midlan  

      Napínák už mám doma a včera jsem ho zkusil nasadit a nepasuje :( Od podélné osy převodníku je po instalaci vychýlen vlevo, tedy blíže k rámu. Vypodložkování problém nevyřeší, pokud umístím podložky mezi jeho základnu a misku, dojde ještě k většímu vychýlení, umístění podložek mezi základnu a rám má jen za následek vysunutí klik (stejnou mírou i napínáku) více vpravo z rámu. Ještě dodám že převodník mám umístěný na prostřední pozici na klikách a ani to nestačí. Co s tím?

      0 0
      • romachain  

        Klasika, vypodložkovat kladku a vodítko, příp. dát delší šrouby. Rozuměj podložky mezi kladku/vodítko a základnu.

        0 0
        • midlan  

          To se obávám, že neni možný ten rozdíl je celkem dost velký že by určitě nezapadala ta plastová západka do drážky a docházelo by k otáčení na tom šroubu. Jedině utáhnout ty šrouby na fest ale to se zas bojím že nevydrží ta hliníková matka co k tomu je, u těch šroubů je totiž psaný utahovací moment jen 0,9 Nm.

          0 0
          • midlan  

            Už jsem myslel, že budu shánět jiné kliky, ale napadla mě ještě jedna věc. Co kdybych vyměnil základnu za ISCG a k tomu koupil ISCG adaptér pod misku středu ? Zřejmě by tak došlo k vychýlení správným směrem a měl bych možnost pohybovat napínákem doleva i doprava pomocí podložek. Je moje domněnka správná?

            0 0
            • antt  

              obávám se, že tohle bude fungovat pouze s klikama pro vnější ložiska, například Hollowtech II, kde napínák dáš místo podložky, která je k ložiskům

              0 0
              • midlan  

                Slovem „tohle“ myslíš napínák nebo ten adaptér? Napínák jde usadit v pohodě jen prostě je tam tenhle problém s rozdílnou řetězovou linkou pro napínák a kliky. Ten adaptér má vizuálně stejné uchycení a tudíž by měl jít také uchytit.

                Btw, přechodu na vnější ložiska bych se řád vyhnul. Podle zkušeností z mého okolí prd vydrží.

                0 0
                • antt  

                  s tím, že prd vydrží souhlasím (deore), ale hodně záleží na výrobci a modelové řadě. Kolik milimerů má přesah ta vnitřní osa, 1mm? Víc určitě né, to je hodně málo na to, aby Ti spolehlivě udržela hliníkový napínák. Ta vnější osa je prostě větší „podložka“, odhadem tak 3mm a jsou na pravé straně dvě podložky (pro pro domek 68mm), takže jednu podložku vyhodíš (tloušťka Shaman napínáku se rovná tloušťce jedné podložky) a jsi tam, kde chceš být.

                  Nehledě na to, že s Tvou osou si vyosíš kliky doprava

                  0 0
                  • antt  

                    nějak mi nejde editace, přesahem jsem myslel šířku dorazu té pevné osy z pravé strany a tou vnější osou jsem myslel vnější ložiska

                    0 0
                  • antt  

                    nějak mi nejde editace, přesahem jsem myslel průměr dorazu té pevné osy z pravé strany a tou vnější osou jsem myslel vnější ložiska

                    0 0
                    • antt  

                      nějak to tu jebe, asi útok protinožců

                      0 0
                    • midlan  

                      Pochopil jsem to správně, viz můj pžíspěvěk. Subjektivně mi přišlo že by to mělo stačit, když jsem to měl nasazené, psal jsem dokonce ohledně tohoto problému přímo výrobci a k uchycení pod tuto osu neměl žádné výhrady. Jeho rada spočívala v pořízení kratší osy, ale nějak nechtěl pochopit, že 113mm je nejkratší octalink v2.

                      0 0
                      • kyl  

                        Ono je to 40 vs 42,5mm a když budu počítat i sílu toho rantlu tak 2 vs 2,7mm ve prospěch HT II.Známej měl napínák taky na zapouzdřeném středu a protože se mu to hejbalo,tak utahoval a utahoval až ten rantl povolil…

                        0 0
                  • midlan  

                    Nevím jestli je to jen 1mm, ale posuď sám , mám stejnou jen 113mm.

                    Právě, že pokud bych chtěl vnější ložiska, která něco vydrží, tak se pěkně plácnu přes kapsu (nutnost koupit i kliky).

                    Ty dva mm vyosení myslím není na škodu, možná že se osa spíš srovná, ale to teď hádám, změřenou jestli „vyčuhuje na obou stranách stejně“ jí nemám, jen subjektivně mi přišlo, že nalevo je víc venku.

                    0 0
                    • antt  

                      pokud jezdíš nějaké široké platformy a prasíš, tak určitě nějaké dva tři milimetry nepoznáš a nebudeš řešit. Hromada lidé jezdí na kolech, které mají dvě stopy, jsou křivé jako prase, nepoznají nic. Mám spíš celou dobu na mysli to, ze Ti to ten napínák neudrží na místě. Mrkni na fotku, co jsi postnul a mrkni třeba tady

                      Ten rozdíl v průměru osy je snad jasný a i to je skoro nedostačující, napínák občas cestuje nahoru dolů, jak se mu zrovna hodí. Zlaté iscg na rámu a tři šrouby

                      0 0
                      • midlan  

                        Přesně tak, jezdim platformy. No jestli je to tak jak říkáš tak se možná na tenhle hokus-pokus vykašlu a seženu nové kliky.

                        Btw. vůbec se mi nechce, už takhle jsem teď do toho kola nasypal víc než dost :)

                        0 0
                    • antt  

                      mě tak napadlo, mám doma volné hussefelty i s napínákem – spodní kladkou, teda použité, nějak bysme se domluvili na mejlu, třeba výměnou z a ten tvůj napínák :)

                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.