OT: NAS s HDMI výstupem + SSH + DLNA + RAID5

113 nepřečtených
  • sudovec

    Zdar. Protože na B-F se ví úplně všechno, chci vás požádat o radu při výběru NAS do domácí sítě. Kromě naprosto základních funkcí, které jsou pro NAS samozřejmostí, mne zajímá i toto:

    • možnost připojení 3–4 disků (RAID 5)
    • nízká spotřeba ve sleep módu (uspané disky)
    • HDMI výstup
    • MediaServer – DLNA (optimálně s transkódováním)
    • přístup přes SSH a běžící CRON
    • možnost přehrání uložených videí na iPadu a Androidu

    Máte nějaké tipy?

    Díky moc.

    0 0
    • hovanec  

      Tyto požadavky splňuje software FreeNas. Může běžet na starším notebooku nebo železe, které si nakonfiguruješ sám. Mám to doma řešeno přes starší notebook a 1TB hdd. Další možností je nákup hotového Nas, které bude o něco úspornější, ale zase ta pořizovací cena…

      0 0
      • sudovec  

        Díky, taky jsem o tom přemýšlel. Starší NTB má ale v podstatě 2 problémy – RAID5 a HDMI (to už každý hned tak nedá).

        S trochu vyšší cenou NAS počítám, ale nedaří se mi najít vhodný typ.Synology by se mi líbilo, ale nenašel jsem nic s HDMI.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ja bych se na univezralni reseni vykvajzul a koupil zvlast NAS a zvlast nejaky mediaPC, ktery nebude mit problemy s formaty videa, titulkama, pujde a nem vpohode web a podobne…

          0 0
          • Japhy  

            Hlavně by mě zajímalo jak si to zakladatel představuje s hlučností těch 4 disků v RAIDu. Technická místnost a HDMI kabel k TV protáhnout skrz zeď?

            Já jsem zrovna v mezifázi – v obýváku zbytečně předimenzované HTPC, na půdě NAS Synology 212j. V další fázi asi prodám NAS, koupím nějakou miniITX desku se 4 SATA, spáchám s FreeNAS cosi jako kombinaci DVB-S rekordéru a NAS, do obýváku přijde už jen nějaká Androidí krabka (pokud mě časem přesvědčí dostatečným výkonem, zatím je to docela bída) nebo cosi od firmy Zotac.

            0 0
            • sharkeeCZ  

              take uz asi 2ym rokem zvazuji NAS, ale prave ta hlucnost a kablovani do pracovny pres zed mne odrzauji. Jde mi primarne o uloziste fotek, videi a hudby a sdilni do, notasu, mobilu a tabletu na vsech platformach (Android, iOS, Windows Phone, Windows87/Smart TV) a jejich zalohovani. Propojeni na TV sice muze byt pres WiFi, ale je to strasne pomale (jak z widli, tak z Androidu). Tak stale nevim, zdali do toho jit, nebo hledat jinou alternativu. Tech dat jsou spise desitky GB nez TB ;-)

              Pokud by mel nekdo napad, jak jinak to poresit, budu jen rad. U Synology se mi libi, ze ma poresene i aplikace pro ty jendotlive platformy (DS Clooud, DS file, apod). Navic jej provozuji v kanclu (nejsem majitel), takze jiz mam i neco malo (opravdu malo) zksuenosti.

              0 0
              • Japhy  

                Softwarovou výbavu má Synology oproti třeba D-linku výrazně promakanější. Sosání nastavím třeba jen z mobilu a pak jen (opět z mobilu) zkontroluju jak to vypadá (DS Download) a případně přesunu do cílového umístění (DS File). Přistihl jsem se, že doma už skoro ani soukromý noťas nezapínám. Jen občas na práci když se mi nechce tahat služební. Web zkouknu z telefonu, vídea, muzika, fotky z HTPC krmeného NASem.

                Propojení komponent přes wifi zásadně nedoporučuju, s výjimkou naprosto ideálních podmínek těžce nestíhá. Kabel je kabel, za to drátování to v dlouhodobém výhledu stojí. Od té doby co mám doma komplet gigovou síť si pískám.

                0 0
                • sharkeeCZ  

                  ted uz pres DS cloud nemusis delat ani to…jen zatim neni pro WinPhone

                  zrovna ted to budu nasazovat obchodakum, tak snad to bude fungovat – chci aby se vse delo automaticky a oni neresili VPN pripojeni + spusteni snychronizace

                  externi cloudy nesmime pouzivta (koncernove omezeni) – snad jen na fotky pouziji ONDERIVE (vse na Windowsech, WP a Android)

                  0 0
            • sudovec  

              Jak si to představuji? NAS bude za zdí od TV (HDMI skrz zeď), nicméně blízko místnosti, kde se spí.

              Hluk a 4 disky – samozřejmě jsem to bral tak, aby NAS samotné bylo tiché. O hlučnosti 4 disků mám nějakou představu a jsem schopen se s tím vypořádat.

              Ano, Androidí krabka do HDMI u TV a DLNA server v NAS je také řešení. Ale asi ještě ne teď. Musel bych nějakou chvíli počkat.

              0 0
          • sudovec  

            Opravdu nechci 2 kusy železa. A na web přes televizi opravdu chodit nechci.

            K tomu co píšeš – máš nějakou konkrétní zkušenost s tím, že by prodávané NASy postavené na Linuxu měly problémy s formáty a titulky?

            0 0
            • Smazaný účet  

              pres televizi se vyplati chodit na net kdyz si chces poustet youtube videa nebo treba online serialy…

              0 0
    • sharkeeCZ  

      nšjaké QNAPY http://www.czc.cz/…9616/produkt , LENOVO http://www.czc.cz/…7476/produkt nebo či ASUSTOR http://www.czc.cz/…6161/produkt by to mohl splňovat

      myslel jsem se, že jistotat bude Synology 41X, ale ta umí HDMI jen přes Chromcast

      0 0
      • sudovec  

        Přesně stejná zkušenost – šel jsem po Synology jako po jistotě, ale HDMI prostě není a (podle různých rozhovorů s představiteli firmy) zřejmě ani nebude… Smůla.

        Díky za další tipy, projdu je.

        0 0
      • sudovec  

        Ten ASUSTOR 204TE vypadá jako něco o čem se dá uvažovat. Ještě prozkoumám SW, aplikace a zkušenosti.

        Máte někdo ASUSTOR 202 nebo 204 (klidně i typ be HDMI)? Jak jste s ním spokojeni?

        0 0
    • hovanec  

      Postav PC s deskou pro 6×SATA, freeNas 9 a je vyřešeno. Nasová krabice nebude mít nikdy dostatek výkonu pro úložiště a zároveň DLNA.

      0 0
      • MV_cz  

        To je celkem odvážné tvrzení, když ty silnější NASy už dnes mají klasické x86 CPU.

        Třeba Asustor AS-204TE má Atom CE, což je zase vzhledem k výkonu/spotřeba dostačující, naopak omezení bude na straně GLANu. A takové CPU dnes nejde v klasické mini-ITX/micro-ATX podobě ani sehnat.

        Celé je to v pěkné krabici jako hotové řešení s HDMI a XBMC za slušnou cenu. Škoda že tazatel chce R5, osobně bych se na raid5 vykašlal a pořídil dvoudiskové řešení a zálohoval na externí USB disk.

        0 0
        • hovanec  

          Ale kolik ty nejsilnější stojí… Pokud se spokojí s klasickým NASem pro dva disky, tak proč ne. Vývoj jde kupředu, takže se ve svém tvrzení možná pletu. Každopádně tazatel se stále nevyjádřil, zda by dokázal NAS postavit a nakonfigurovat sám nebo zda hodlá raději koupit hotové řešení a jaký je rozpočet. To by alespoň pro začátek vylučovalo jednu hlavní alternativu. Bez toho se asi nedobereme řešení.

          0 0
          • MV_cz  

            No právě, že dvoudiskový asustor s dualcore Atomem a HDMI stojí 6400, čtyřdiskový 10000. Bez disků samozřejmě, ale imho je to už slušná cena, kdy je možná lepší zavrhnout stavbu svépomocí. Jasně, když se sestaví z komponent, HW vyjde ještě stále o něco levněji, ale těžko sežene levně malý kejs akorát tak na disky s hot-swap šachtami. Zdroj bude nejspíš klasický micro/ATX (takže další větrák navíc), nebo nějaká pasivní specialitka nebo pico-PSU, což už náklady zase zvýší. Dál pak ještě nezapomenout nějaké malé SSD na systém (aby se dokázaly disky hibernovat) atd. Spotřeba bude o něco vyšší a to hlavně v idle a low-power módu…

            Navíc pak tedy konfigurace samotného SW, což nějaký čas zabere a navíc pokud by chtěl konfigurovat další aplikace, může narazit na problémy. A ano, naopak v hotovém řešení bude zase omezen množstvím balíků, které jsou k dispozici.

            S HDMI se to takhle dá provozovat i v obýváku a XBMC bude to nejlepší řešení co zastane jakýkoliv jiný mediaplayer (a netřeba řešit specifika nefunkčnosti DLNA) + se k tomu dá dokoupit i několikačudlíkové dálkové ovládání (jinak nevím, proč by někdo měl chtít NAS s HDMI, potom je opravdu lepší hlučný nas odstěhovat do komory a pořídit přehrávač k TV, což jsou další peníze navic).

            Taky jsem nebyl příznivcem drahých armových nasů co prodává qnap/synology atd (a ještě dražších x86 nasů), ale za tuhle cenu mi třeba to dvoudiskové řešení dává už smysl.

            0 0
            • sudovec  

              Mluvíš mi z duše. Ten 2 diskový ASUSTOR je za sympatickou cenu. Ten 4 diskový je už trochu přes to, co bych si představoval. Škoda že do toho cpou ty hot-swap šachty. Pro domácí použití se bez nich obejdu a je to tak zbytečně drahý.

              No, ještě pohledám než bych úplně vzdal RAID5…

              0 0
          • sudovec  

            Ano, dokázal bych si něco postavit, nainstalovat a spravovat. V tom problém není. Ale nechci to dělat.

            Chci si koupit něco hotového a používat to, drobná omezení z toho plynoucí jsem připravený akceptovat.

            0 0
      • sudovec  

        Díky za tip, ale stavět (a následně udržovat) nic nechci. To už bych se na to kolo vážně nedostal.

        Tomu tvvrzení s výkonem nevěřím. Zvlášť když nechci primárně přehrávat videa přes DLNA, ale na HDMI.

        0 0
    • MysoK  

      Myslim ze chces uplne zazracne zariadenie, ktore ak by existovalo tak by ta financne zlomilo.

      Ja som postavil NAS s nejakou lacnou ITX doskou so 4 sata portami, 4GB ram (8 by bolo asi lepsie) a 3× 2TB disky. POuzivam FreeBSD, jeho ZFS suborovy system je skvely a umoznuje RAID5. Jednoduchsia na spravu je potom jeho odnoz FreeNAS.

      V obyvaku pri TV mam nabuseny Xtreamer 2 s Openelec distribuciou (bezi na tom XBMC), tuto istu kombinaciu prevadzkujem v loznici na Raspberry Pi.

      V NASe mam pichnuty este aj USB DVB-S tuner a v kazdom klientovi vdaka mythtv mozem pozerat satelit.

      Este doplnim k tej hlucnosti – NAS ma svoju vlastnu miestnost za stupackami (vybudovanu pri rekonstrukcii kupelnoveho jadra).

      0 0
      • hovanec  

        To je skvělé řešení. Takovou promítací stanici jsem taky chtěl postavit, ale vzhledem k dostupnosti IPTV NETBOX jsem akorát skončil u FreeNAS na ZFS jako Gbit síťovém disku a FTP. Je to storage pro všechna zařízení doma, filmy, hry, atd. přes HTPC. Záleží, kdo má jaké požadavky. Dle mého názoru ten RAID5 se čtyřmi HDD bude zbytečný, přikláním se k řešení MysoKa.

        0 0
      • sudovec  

        Nemyslím si, že hledám nějaký extrabuřt. V podstatě mi stačí běžné Synology pro domácí použití + HDMI výstup a byl bych naprosto spokojený.

        0 0
    • sudovec  

      Díky za hodně reakcí – naštěstí jsem se dneska po práci dostal i na kolo, takže na B-F jsem až teď…

      0 0
    • sharkeeCZ  

      S tim HDMI mne napada jeste otazka, jestli neni jina moznost jak do SmartTV dostat filmy z NAS (ne pres WiFi stream)?

      V TV mam USB vstupy, HDMI samozrejme taky. Z HDD i USB prehravam. Neresme ted kvalitu, jde mi predevsim o prehravani videa pro deti a domaci nahravky

      0 0
      • Logos  

        ano lze, muzes zakoupit NAS (napr. Synology, QNAP – o nicem jinem bych neuvazoval kdyz nepocitam vlastni stavbu) a do telky streamovat pres DLNA. Nekolik mesicu jsem to tak pouzival nez jsem narazil na omezeni ze strany TV (nepodporuje vsechny soubory, pri velkych souborech dochazi k prerusovani sledovani, nektere titulky TV nezlada atp.)

        0 0
        • roman 3D  

          to jsem také řešil a vyřešilo to až koupě multimediálního centra a prozatím si s každým formátem poradilo

          0 0
          • Smazaný účet  

            +1…tohle reseni je jedinne rozumne…vse ostatni je cesta problemu a kompromisu (vykon, hlucnost)..

            0 0
            • Logos  

              s prvni casti souhlasim krom slovicka jedinne, druha cast vety je ale zcela nepravda ;)

              0 0
              • nitraq  

                Teď už nejsem tolik v obraze, ale když jsem se o to před pár lety zajímal, tak už tehdy nebyl problém postavit dostatečně výkonný HTPC na přehrávání filmů s pasivním chlazením. Takže tichý a výkonný lze.

                0 0
                • Logos  

                  tak tak ;) jak jsem psal nize, v obyvaku mam Intel NUC… procesor i5 Haswell a 8GB RAM s SSD. XBMC startuje behem nekolika vterin stejne jako Win 8.1. Na case je i IR cidlo kterym lze PC i zapnout z vypnuteho stavu a samozrejme plne ovladat dalkovym ovladacem ;)

                  Nesrovnatelne lepsi v porovnani s jakymkoliv multimedialnim prehravacem…

                  0 0
              • Smazaný účet  

                Tak diskutuje se tu NAS s nekolika disky..tot k hlucnosti…

                0 0
    • Logos  

      HDMI na NASu je v soucasne dobe stale nesmysl… jedine pouzitelne ma Asustor, nicmene i tak to stoji za velke kulove. Praxe ukazala ze i Atom 1,2GHz ktery v Asustoru je na XBMC nestaci a ma velike problemy napr. s knihovnou o 10 serialech a 10 filmech (nekolik stovek souboru). A vzhledem k tomu, ze napr. prvni v cele serii soudobych Intel procoserou ktere se hodi na prehravani multimedii tj. hw podpora quicksync, 3D v HD, WiDi nebo Clear Video jsou az procesory i3 a vyse, dokazes si predstavit, k cemu takovy Atom vlastne je. Ale jo, neco zvladne, ale vse je to SW zalezitost a postupem casu to nezvladne uz vubec nic…

      Ja osobne mam doma Synology strcene v predsini za dvirkama, v obyvaku u telky Intel NUC vc. dalkoveho ovladace, v nem Win 8 (kdyz se me nechce otevirat doma notas, pustim si net na telce) a taky XBMC. Vykonove nemam a v nejbizsi budoucnosti cca. nekolik let mit problem ani nebudu.

      0 0
    • blaf  

      Plánuju stavbu domácího NAS, bude na tom FreeNAS, ze začátku 2 nebo 3 disky, později se bude rozšiřovat jak bude třeba. Bohužel už se vůbec neorientuju v HW. Jde mi o cenu, ale nemusí to být úplně to nejlevnější a o nízkou spotřebu. Jaký HW, hlavně CPU a desku? Vůbec se už v těch paticích a architeturách neorientuju. Rozměrově by to mělo být malé, ale nemusí to být miniITX. Stejně bude case větší, aby se vešlo více disků (4 – 6), takže mATX je v klidu, asi i větší formát. Deska by měla mít aspoň 4, ideálně 6 SATA (čím víc sata 3 tím lépe) konektorů. Zdroj nějaký nízkovýkonový picoPSU?

      Předem díky za rady

      0 0
      • Mamut  

        Myslim, ze nic lepsie ako HP Microserver (v tej najnizsej edicii za cca 6500) sa kupit neda.

        0 0
        • blaf  

          jj, nahodou jsem na nej po napsani prispevku narazil a vypada dobre

          0 0
          • madik  

            To vypadá hodně dobře za ty peníze. Jen dokoupit více rámky, 4GB je na FreeNAS nebezpečné málo. 8GB by asi mohlo stačit, ideálně 16GB. Záleží kolik potřebuješ kapacity. Na fóru doporučuji 1GB na každý 1TB kapacity. A brát ECC!!!

            0 0
      • madik  

        FreeNAS mám a je to super věc. Možná trochu overkill, ale aspoň je to stabilní a mám celkem jistotu, že data vydrží. Bezi mi tam 5×3TB v Raidz1.

        Mám mini ITX case a serverovou desku od Asrocku se 6 SATA porty. 16GB ecc ram a i3 procesor. Je to hodně poctivej build, ale 2 roky to běží jak po másle.

        0 0
        • blaf  

          To vypadá dobře, ale je to dost přes limit. S i3, ecc, SSD na systém, atd. se nedostanu pod 15, spíš tipuju tak kolem 20 tis a to nepočítám disky na data. To je na mě moc. Spíš bych to viděl na nějaký Atom, Celeron nebo nějaké AMD. Jen nevím jak to bude s výkonem. Momentálně to bude jen jako síťové úložiště, tam by stačil i ten Atom, ale nerad bych si zavřel možnost to použít jako DLNA server, popř. nějaký malý aplikační server na hraní, když už má freenas virtualizaci a docker.

          0 0
          • madik  

            Asi tak nějak by to stálo. Jestli ti stačí 4 disky, tak ten microserver bude hodně zajímavá volba.

            SSD jinak nepotřebuješ a byl by naprosto nevyuzity. FreeNASu stačí 8 nebo 16GB USB flashdisk, ktery je read-only. Systém pak běží v ramce a jen se pak odkládají nějaké soubory na úložiště. Hlavně všechny data, jail, dockery co budou v desítce jsou na ulozisti, které se po startu systému mountne.

            Jinak serverové komponenty jsou pro freenas skoro nutnost když to chceš provozovat seriózně. Jen serverové desky umí ECC rámky, kterou jsou podstatnou částí kontroly integrity dat v ZFS filesystém. Taky počítej s UPS.

            0 0
            • blaf  

              Na nutnost ECC ramky se názory liší. Např. https://blog.brianmoses.net/…freenas.html

              Přímo na freenas hw guide se píše

              If it’s imperative that your ZFS based system must always be available, ECC RAM is a requirement. If it’s only some level of annoying (slightly, moderately…) that you need to restore your ZFS system from backups, non-ECC RAM will fit the bill.

              http://www.freenas.org/…t-practices/

              Kritická data, o která nechci přijít se budou z nasu zálohovat/už se zálohují do cloudu, a když přijdu o nějaké filmy, tak mě to trápit nebude. Jestli máš ten nas kvůli byznysu, tak je to samozřejmě jiná.

              O té možnosti usb disku jsem nevěděl. To je dobrá zpráva.

              0 0
              • madik  

                Na foru freenasu vsichni doporucuji mit ECC pameti a tak jsem se vybavil podle toho. V tom ze to ZFS dokaze vyuzit je prave sila toho file systemu.

                Tady je vypsane proc se drzet ECC

                Bez toho to asi taky pujde, pokud chces pouzit levny shit komponenty. ECC ramky stoji temer to same co normalni ramky. Procesor taky staci skoro jakykoliv, tak jedinym skutecnym problemem je zakladni deska, bezne levne to nepodporuji. Takze jedine serverove nebo nejake workstation.

                Jinak jeste si nastuduj jak funguje tvorba uloziste. Jsou tam urcita specifika. Velmi doporucuju nastudovat vysvetleni funguvani ZFS ve FreeNASu, tak abys vedel do ceho chces jit. Je dulezite si predem stanovit kolik kapacity budes potrebovat a jak rychle data budou pribyvat. Neni uplne snadne pak pole rozsirovat, bez toho abys musel vsechno smaznout a vytvorit nove vetsi pole treba.

                BTW vyhledove uvazuju o vymene mojich 5×3TB WD Red za neco vetsiho..

                0 0
                • blaf  

                  Díky za info. Koukám, že jsem se pustil do něčeho, co není tak jednoduché, jak jsem myslel :) Myslel jsem, že mi postačí dosavadní znalosti linuxu, ale zdá se, ze ne :) Nejdřív si to trochu nastuduju.

                  0 0
                  • Mamut  

                    Pre tu ovladatelnost a pruznost by som sa na Linuxe drzal BTRFS a nesral tam ZFS.

                    0 0
    • dave1689  

      Na MediaServer a HDMI výstup na NASu bych se vykašlal. Já si na to koupil Raspberry PI a nainstaloval do něj Openelec Kodi. Naprostá bomba.

      0 0
      • Kuba78  

        potvrzuji. Raspi3 krome toho ze je to tiche jelikoz nema zadny vetrak, nic to nezere a ma to vykon na bezprobblemovy chod jakehokoliv videa ma totiz jednu uzasnou vec – HDMI CEC. takze na vetsine lepsich televizi nepotrebujete DO, protoze muzete Kodi v Raspi ovladat normalne ovladacem z televize. Raspi pripojite na HDMI kabel, vrazite nekam za televizi nebo kamkoliv a tim to hasne. vypinat Raspi netreba, spotreba je tak miniaturni ze to vetsinou ani merak nebere. Prehraje vse, co si po siti namapuje.

        0 0
        • blaf  

          safra, netusil jsem, ze tohle jde, ale funguje to skvele, prave jsem to vyzkousel s Odroidem C2 a Libreelec, diky

          0 0
        • dave1689  

          a zkoušel jsi plugin Sosac? Najdeš tam absolutně všechny filmy a seriály online bez reklam. Vše ostatní se může jít zahrabat

          0 0
      • ladys  

        Tak Kodi běží skoro na všem..

        Skoro mi připadá škoda bastlit.

        Osobně mám NAS od Synology a ta podpora je opravdu perfektní.

        Zatím si vystačím s DLNA, TV si přehrává co zvládne sama.

        Panasonic je v této oblasti naprosto tragický a i když HW by to dal tak neaktualizovaný SW ne a to byla nejvyšší řada…

        Doba je již jinde, je možno ovládat TV přes telefon. Například zrcadlit display na na TV?

        0 0
        • MiKED  

          Osobně používám NAS od Synology, v TV Intel Compute Stick na Debianu s Kodi. To si přes WiFi tahá data z NASu… Zvládá v pohodě i 1080p.

          0 0
    • Fidži_CZ  

      Doporučil by mi někdo NAS distro na Debianu?

      0 0
      • blaf  

        nemam zkusenosti, jsem ve fazi vyzkumu, ale Openmediavault vypada dobre

        0 0
        • Fidži_CZ  

          Tak dej echo, co si nakonec vybral. Zatím sem zkoušel jen OMV.

          0 0
          • blaf  

            Nápodobně :) Bohužel nemám moc času na studium, tak kdo ví, kdy to bude. NAvíc na to nijak nespěchám. Spíš bych to ale viděl na něco debian based vzhledem k tomu co psal madik. Ale Freenas ještě úplně nezavrhuju.

            0 0
            • madik  

              S jinymi OS nemam zkusenosti, tak tezko muzu porovnavat. FreeNAS mi prijde jako takova profi platforma co umi opravdu snad vsechno. Ja sam pouzivam jen zlomek veci co Freenas podporuje, protoze se v tom nevyznam k cemu jsou ty veci dobre.

              Potrebuji read a write buffer bezici na ssd? asi ne.

              Potrebuju tvorbu snapshotu kazdych treba 10 min, kdybych omylem smazal treba nejaky soubor nebo tak neco? Mozna, kdybych na tom mel pracovni veci, ale nemam..

              Kdybych chtel virtualizovat, tak mohu, ale nevim o tom vpodstate nic, takze to taky nedelam. Na Freenasu mi bezi jen Plex media server a Transmission. To ze funguje vse na 100% je duvod, proc jsem s Freenasem hodne spokojen a nelituju porizeni trochu nadstandardniho HW, abych splnil vsechny doporuceni pro beh OS.

              Zase kdyz se podivam kolik stoji velkokapacitni HDD, tak porizovaci cena kvalitniho HW pro beh Freenasu zase neni tak velka polozka.

              Vyhodou je taky opravdu dobra podpora na foru, mozna je to dost elitisticky, respektive paranoidni komunita co opravdu nechce ztratit sva data :) Proto tam snad vsichni maji alespon Raidz2 (2 paritni disky), protoze Raidz1 (1 paritni disk) jim prijde malo bezpecny a ze pri resilveringu by se mohlo neco stat…

              A za vyvojem staji nyni komerni firma, ktera to tahne hodne kupredu, coz je super a kdyz se nahlasi bug, tak se opravi..

              0 0
      • blaf  

        nevyzkoumal jsi za tu dobu neco? jsou nejake rozumne alternativy k omv?

        0 0
    • Martin  

      Doporučíte tichý NAS na dva disky? Požadavek je primárně na souborový server v domácí síti. Extra výkon není potřeba, ale hlavně to nesmí moc hučet a syčet a vydávat jiné větrákoidní zvuky.

      Díky.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Nacpi tam SSD…:-X

        0 0
        • Martin  

          O disky nejde, spíš o větrák. Hrkání disků se přežije.

          0 0
          • black.horse  

            tak vzít levnej (třeba Zyxel), kuchnout to a dát tam Noctua větráček? Já mám v poličce starý Zyxel a pomohlo zespodu a zhora dát knížku a jemně to tím stlačit, utlumilo to zvuk od vibrací…

            0 0
            • Martin  

              u tohohle je pěkná slevička… https://www.alza.cz/…d4058774.htm

              0 0
              • MatS  

                Ano jak píšu, ten mám a nestěžuju si. Jen někdy na podzim udělali update, který znemožnil kopírování/mazání souborů interně a šlo jen přes FTP. A ještě posrali Sambu, ale to jsem opravil sám (blbý číslo portu). No opravili to až v prosinci, pakáž jedna. Takže vypnout automatický update firmware a číst zkušenosti lidí než aktualizovat po hlavě :-)

                0 0
              • black.horse  

                Jj, já mám už pár let v provozu tedy ještě předchůdce NSA325, ale nejspíše si jeden koupím do zásoby (jeden na filmy k telce a druhej pro zálohy fotek), pro jednoduché externí uložiště bohatě stačí a cena je příjemná:-)

                0 0
              • MatS  

                Nic proti Alze, ale poslední dobou jsou ty jejich slevičky k smíchu. Když už levně, tak zde – https://www.mironet.cz/…01+dp259048/#…

                0 0
          • MatS  

            Origo větrák lze nahradit za pár korun silent větrákem a vymalováno. Většinou jednoduchá úprava.

            Jinak hluk disků není ani tak z hrkání hlaviček, ale když se roztočí 7200ot tak to je už fukot někdy. Záleží na výrobci a modelu.

            Já kupoval z finančních důvodů na testování Zyxel nas326 a běží parádně. V testech rychlosti si nezadá s nejrychlejšími konkurenty a už i grafické rozhraní není tragické. Oproti Synology mi přišlo i logičtější. Mám ho přes rok a nevím o něm. Teda jen když si z něj pouštím filmy a tak :) Větráček je slyšet, ale nijak neruší, pokud ho nehceš mít u postele v ložnici.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Souhlas, mám 918+ a o chlazení člověk neví… zato disky, to je koncert mám tam dva WD Red+ a ty cvakají a hučí…

              0 0
            • Martin  

              Čekal jsem, že ten větrák bude fučet jak blázen, ale NAS v podstatě neslyším, pokud pominu hrkání disku. Jsem mile překvapen.

              0 0
              • MatS  

                Doporucuju si z nabizenych aplikaci stahnout Pyload a stejnou apku (neni na google play) do mobilu a luxus. Zezacatku jsem s tim bojoval, ale nakonec jsem si to nastavil jak je potreba a ted staci jen sosat. Pokud nemas zaplaceny ulozto apod, omez nastaveni na 1 download. Z ulozto se stazeny soubor musi prejmenovat (pripona). Kdyby to nekoho zajimalo, tak poradim.

                0 0
                • Martin  

                  Až se k tomu prokoušu, tak se ozvu. Zatím krmím disk. Akorát to jede jak s hnojem, nicméně na to v recenzi upozornili.

                  0 0
                  • MatS  

                    Tak zalezi jak to tam posilas. Po gigabitu to celkem jde. Po wifi to nema smysl, to je jak v lete na sanich i kdyz mam rychly router s gigabit porty.

                    0 0
                    • Martin  

                      No mám relativně starý 100 mbps router :) takže to bude hlavní brzda… ale času dost :D

                      teoreticky by to mělo jet 12 MBps, ale jede mi to tak 6…

                      0 0
                      • MatS  

                        Ono ta rychlost jakou to router propusti je navic dana jak je udelany (procesor, pamet,…). Bohuzel se vsichni ohani teoretickymi cisly a v praxi to je uplne jinde, takze to jak ti to jede je normalni jev. Horsi to bude jestli z toho chces poustet filmy. To tech 100 mega bude malo.

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Měl jsem stejný problém – 100 Mbit router. Vyřešil jsem to 1Gbit switchem za pár korun. Takže internet (70Mbit) jde do routeru, ten se napojí kabelem na switch (což stačí), na který jsou připojené NAS, počítač a Apple TV. Takže ta nejdůležitější komunikace PC-NAS-TV může jet až 1Gbit.

                        0 0
                        • Martin  

                          časem to pořeším… mrknu, jestli náhodou u rodičů nemám výkonnější router a kdyžtak to vyměním :D

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Kdyžtak bral jsem tenhle switch – https://www.czc.cz/…3512/produkt

                            Co má dělat to dělá, ani o něm nevím.

                            0 0
                            • Martin  

                              Kudla, už nevím, kam to budu připojovat, došly mi zásuvky pod stolem :D

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Řešení se jmenuje PowerCube :0) Moc chytrý nápad, už mám dvě :0)

                                https://www.czc.cz/…8078/produkt

                                0 0
                                • Martin  

                                  Jo, chodím kolem nich v Alze, ale zatím jsem si to nekoupil. Budu ale muset :D

                                  0 0
                                • MatS  

                                  Vzdyt je to predrazeny „pes“. Prodluzku s 6ti zasuvkou koupis za polovic.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Jako jo, ale pak zase motas kabel od prodluzky…tohle napichnes do sebe. Al i tak jsem v prasi dal prednost obycejne zasuvkove list

                                    https://www.conrad.cz/…seda.k620750

                                    0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Jo a pak máš pod stolem ******* z prodlužek…

                                    0 0
                                    • MatS  

                                      Proc? Mam jen jednu s listou s 6ti zasuvkami. Vse zapojene v te liste a ta jednim kabelem do zasuvky. Pekne sporadane.

                                      Ta kostka mi prijde prostorove narocnejsi, vsechno z ni vede na jinou stranu. Ale chapu, ze to zalezi od konkretni situace, co se vic hodi. Takze bych nezavrhoval ani jedno. Jen ta cena mi prijde prehnana a to byly doby, kdy stavala jeste vic.

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        To máš štěstí, že máš pod stolem jenom tohle. Já to mám trošku složitější. Musím nějak zapojit:

                                        • PC
                                        • dva monitory
                                        • NAS
                                        • switch
                                        • reproduktory
                                        • lampičku
                                        • tři externí disky

                                        Takže kostka mi docela pomohla :0)

                                        0 0
                                        • MatS  

                                          Tak já tam toho mám taky celkem dost :-) Na zdi mám dvouzásuvku a do kabelového žlabu ve stole jsem dal toho 6ti psa.

                                          Mám tam NTB, monitor, router, PoE, tiskárnu, lampu, takže „full house“ :-)

                                          Repráčky mám aktivní JBL napájené z USB (JBL Pebbles, hrají super a je to má „domovská značka“). Externí 2,5" disky mi leží v šupleti od doby co mám NAS.

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            Ještě jsem zapomněl na napájený USB hub…

                                            Já mám právě k NASu připojený jeden 3.5" disk jako rozšíření a pořád běží (NAS si ho startuje podle potřeby – zálohuje na něj), k tomu mám další dva 3.5" disky, na které se NAS zálohuje pokud je vypínačem zapnu.

                                            0 0
                                            • MatS  

                                              Ty musíš mít sakra důležitá data, že máš takto ošetřené zálohování :-) Já mám dva disky v NAS v RAID1 a když jeden umře, tak ho jen vyměním. Nepředpokládám, že umřou oba současně. Občas ještě udělám zálohu na externí disk. Ale zas tak to nehrotím. Krom fotek je zbytek dat postradatelný. Podotýkám, že to je doma. V práci je vše na serveru a zazálohované, ale to už je jiný příběh :-)

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Tak můj NAS slouží díky Synology Drive jako cloud pro celou rodinu – data z podnikání, ze studií a práce, smlouvy v elektronické podobě atd. Proto takové zálohování.

                                                Ještě chci vyčlenit jeden z 2,5” externích disků na offsite zálohu + uvažujeme s kolegou že si budeme křížem na NASy zálohovat šifrované zálohy našich serverů – tam hlavně půjde o zálohy nastavení.

                                                Jo, asi je to trošku overkill. :0)

                                                0 0
                                                • Japhy  

                                                  Vůbec to není overkill, RAID není záloha. Ale zálohovat na disk připojený do NAS není nejmoudřejší (byť to mám zatím úplně stejně). Flákne do toho blesk a pochcípe to všechno. Lepší by bylo jednou za uherák odlejt a odpojit.

                                                  0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Jo, budu muset vyčlenit jeden externí disk na offsite zálohu… zatím ale nebyl nějak čas…

                                                    0 0
            • Martin  

              V absolutním tichu je větrák přece jen slyšet.

              Jakým modelem jsi větrák nahrazoval? Co se dívám, tak v 326 je 80×80×20 mm a většina 80mm větráků má 25 mm.

              0 0
              • MatS  

                Ja nechal puvodni, mam to v pracovne a tam mne to netrapi. Jinak na amazonu jich je hafo. Treba namatkou https://www.amazon.co.uk/…p/B001W7XL10?…

                Ale urcite sezenes i u nas v PC prodejnach.

                0 0
                • Martin  

                  Většina je právě 25 mm širokých :)

                  0 0
                  • MatS  

                    Tak to sice jo, ale najit jde a jeden ti stacit bude. Byt jich hafo, tak zas budes dumat ktery vybrat :-D

                    0 0
                    • Martin  

                      Jeden tip mám, ale zajímalo by mě, jestli nejsou ještě tišší modely :)

                      0 0
                      • black.horse  

                        Až vyzkoušíš ten nový tišší větráček, hoď prosím link a tip i pro ostatní… mám doma jednu NSA325 a chystám se rozšířit o další NSA326, takže zvažuju, že bych je rovnou převětráčkoval, když už se v tom budu hrabat :-)

                        0 0
                        • Martin  

                          Zatím jsem akorát odhlučnil starý větrák – pod hlavičku šroubů a mezi větrák a zadní stěnu NASu jsem strčil podložky vystřižené z duše, což dost snížilo hlučnost (bez gumiček v noci NAS malinko vrněl). Ale pořád je to slyšet, hlavně když je v místnosti opravdu ticho, ale i při tiché reprodukci hudby. Zkusím ten doporučovaný Noiseblocker, podle údajů z netu má nejnižší hlučnost.

                          0 0
                        • petrx  

                          zyxel 325 mám taky, upravil jsem ji tak, že jsem stahovacím páskem připevnil hliníkový chladič ze staré grafické karty na procesor (kterej mimochodem z tovární výroby na desce nechlazen topil jak prase), větrák teď koupil SilentiumPC Zephyr 60 (je tam jen 60 mm, předtím jsem tam dal Aimaxx eNVicooler 6 ale ten vydával klapavý zvuky) + ještě osadil manuálním regulátorem otáček Zalman Fan Mate 2. A konečně není vůbec slyšet i teploty jsou díky pasivu na CPU ok.

                          0 0
    • Martin  

      Máte zkušenosti s provozem disků WD Blue v NASu? Jeden plonkový se mi teď zbytečně točí v počítači, tak přemýšlím, jestli ho dát pryč a koupit do NASu WD Red a nebo jestli můžu dát Blue do NASu. RAID tam nemám a neplánuju, provoz 24/7 taky nebude. NAS mám momentálně nastaven tak, aby po nějaké době nečinnosti disky uspal.

      0 0
      • mr.garisson  

        Jestliže nepoužiješ RAID, tak klidně, není s tím problém. Firmware WD RED je dělaný právě pro provoz v RAID, WD Blue mám i v serveru v RAID1 a funguje skvěle. Ale do jiného RAID bych WD Blue rozhodně nedával, to zavání rychlým odpisem.

        0 0
        • Martin  

          Ne ne, RAID mě nezajímá, nepotřebuju ani zrcadlení a ani výkon, jde mi o maximální kapacitu…

          Něco jsem k tomu študoval a dočetl jsem se stejné věci, jako jsi psal… díky.

          0 0
          • mr.garisson  

            Tak to vidím naprosto bez problému, pokud NAS ten disk zchroustne. Předpokládám, že to NASko bude něco novějšího.

            0 0
            • Martin  

              Jo, relativně nový ZyXel. Snad se mi přidáním dalšího disku nesmaže ten stávající. Ještě to budu muset načíst z dokumentace.

              0 0
              • mr.garisson  

                No, to je otázka. raději proštuduj dokumentaci. Aby ti to nehodil do RAID0. Musí to podporovat single volume. Ten, co tam běží nyní je v jakém módu?

                0 0
                • Martin  

                  Co jsem zatím četl, tak by to single volume mělo umět.

                  0 0
                  • Martin  

                    Hotovo, je to docela „self explaining“. NAS nic nedělá sám, co si člověk nenakliká, to nemá. Takže jsem vytvořil novou diskovou skupinu na disku 2, v ní oddíl, v oddílu sdílenou položku a jedem. Pís of kejk.

                    0 0
    • Martin  

      Noiseblocker nainstalován a změna jak kráva. Starý ventilátor velmi tiše kňoural, nový vůbec není slyšet.

      0 0
    • Feďa  

      Už nějakou dobu mám NAS Asustor AS3102T s HDMI výstupem. Využívám ho mj. jako přehrávač filmů – tzn. přímo přes HDMI. Teď jsem se setkal s tím, že mi nepřehraje některé filmy (jeden 4K 10bit a jeden Full HD s H.265). Resp. šíleně se to seká, využití procesoru 100 %…

      Přehrávám přes KODI (neoficiální instalace, Asustor KODI přestal podporovat) a jinde problém nemám. Teď jsem zkusil PLEX, ale ten neumožňuje přímé přehrávání.

      Jestli je to sekání záležitost HW, nebo SW…?

      edit: Teď koukám na tabulku s podporou a tam vidím, že 4K 10bit nepřehrává…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.