• Krys

    Okuliare sú pre mňa asi najväčšie zlo, ktoré mi znepríjemňuje jazdu na bajku. Obmedzujú výhľad, rosia sa, vznikajú za nimi vzdušné víry a občas spadnú. S kontaktnými šošovkami dlho nevydržím. Max 2–3 hod. A kvapkať si furt niečo do očí je otrava.

    Cestu vidím jasnú: Laser. Teda dúfam, že potom ešte niečo uvidím:)

    Tak poďme do toho. Prečo áno? Prečo nie? Aké máte osobné skúsenosti s operáciou očí? Čo ste počuli? Čo sa stalo kamarátovi alebo susedovi?

    Niečo málo som našiel v jednom starom threade: kontaktni cocky nebo bryle ? bike-forum.cz/forum/184622/6­25738/forum.html

    Anketa: Operácia očí?

    18x
    20%
    0 0
    • Jenda  

      trochu optimismu na zacatek – jedna znama absolvovala ocni operaci tohoto typu (nevim presne co) kazdopadne vysledek – velke pooperacni komplikace (po te co ji poslali domu z myslim soukrome kliniky ac si stezovala ze je ji velmi spatne se za par hodin objevila na aru), temer slepota, nasledovalo nekolik dalsich reoperaci za X desitek tisic a nyni (po asi dvou nebo trech letech) uz snad vidi alespon tak jako pred operacemi, mozna snad i o neco lepe. Ale je fakt ze ta holka je chodici nestesti – presne ten typ ze kdyz se ma neco ****** tak vsechno a nekolikrat:-( Kazdopadne bych se asi zajimal o nejake zaruky jestli je teda nekdo vubec schopnej je dat (preci jenom neni to levna operace) a o kvalitu pooperacni pece – i banalni zakrok se muze zvrtnout a pak je neprijemny zjistit ze v danym zdrav zarizeni neni nikdo kdo by mi pomohl:-(

      0 0
    • Radek Broz  

      Mě naštěstí čočky vůbec nevadí (BTW: Zkoušel jsi nějaký jiný? Zkoušel sis na to chvíli zvyknout, nebo jsi po chvíli usoudil, že prostě ne?), takže nemám takovou potřebu to řešit.

      Jinak ta operace mi pořád přijde riskantní (viz Jenda – tyhle případy se fakt stávaj) a s nejistym výsledkem. Pokud bych nemohl nosit čočky, nechal bych si třeba udělat na míru oakleye, ale do tý operace bych nešel.

      0 0
      • rasto  

        potvrzuji, – pro mne zde neni dostatecne velky vzorek lidi, kteri by operaci podstoupili s dlouhodobym casovym odstupem (tak 10–20 let). nehlede na to, ze Zarubovi (komentator ct) se po laseru zacali taky kazit oci :-( snad se musel vratit k cockam.

        0 0
        • Karaya  

          Tak třeba já už mám 10 let po operaci, mam ted priblizne 1 a 1,5 dioptrie, takže na kolo už zase používám dioptrické brýle. Ovšem původních 8 a 10 dioptrií nebylo ani na chůzi :-) Já jsem tedy maximálně spokojen a doporučuju.

          0 0
          • v POHODÌ klokan  

            A na kolik ti počet dioptrií při operaci snížili? To se myslím nedělá úplně na nulu, ne? Já se o to taky zajímám (mám 9.5 a 10,5), jenže se mi to ještě zhoršuje, tak chci počkat, až se to ustálí (jestli vůbec :-(

            0 0
            • Karaya  

              Uplne na nulu, ale za dva roky se mi to trochu vratilo na tech 1 – 1,5. Ovsem s predeslym stavem se to vubec neda srovnavat, asi tusis o cem mluvim.. Ted chodim normalne bez bryli, jenom do auta a na kolo mam dioptricke. Navic hodne casu – vlastne skoro vsechen :-) stravim u pocitace a to tem ocim asi taky neprospiva. Jeste k te operaci – byl to excimerový laser a podruhe uz ji absolvovat nemuzu, protoze uz by nebylo z ceho brat..

              0 0
      • Krys  

        No, skúšal som len jedny. Boli výborné, je to podľa ma super vec. Ale ako som písal po niekoľkých hodinách mám krvavé oči. Ja to vlastne ani necítim, len okolie ma na to upozorní, že čo mám preboha s očami.

        0 0
        • sway  

          bych rekl, ze to je bud o zvyku, nebo o volbe cocek. Ja jsem ze zacatku taky mel problemy s krvavosti a ted uplne v klidecku…

          0 0
        • pavelr  

          Asi to chce vyzkoušet více druhů čoček. Asi před rokem jsem zkoušel nový čočky a jeden pár jsem musel z očí hned vyndat, jak mě řezali. Zkušební pár dostaneš zdarma. Aspoň teda u nás.

          0 0
        • Meluzina  

          Zkus jednodenní, jsou dražší, ale zkušební snad dostaneš zdarma…

          0 0
      • Volf  

        mně sice čočky vadí, ale říkám si, že raději vidět blbě než vůbec. Takže dobrovolná operece rozhodně ne.

        0 0
      • Smazaný účet  

        suhlasim s Radkom. Cockam som sa dlho vyhybal, nakoniec som si na ne uplne zvykol, nosim ich uz 8 rokov. Ziadne komplikacie som s nimi chvalabohu nemal.

        Do operacie by som tiez zrejme nesiel…

        0 0
      • Meluzina  

        Čočky mám týden, jsem maximálně spokojená, žiju v euforii, dokonce mi nevadí v noci protijedoucí osvětlená auta, což byl s brýlemi problém, jupí:_)

        0 0
    • rasto  

      na oci bych si nenechal sahnout, bal bych se. dle informace od byvale kolegyne – matky vozickare (jeji manzel ucil na ftsv, s „invalidama“), je zrak nejhorsi, o co clovek muze prijit. takze zustavam verny dioptrickym sklum.

      0 0
    • Krejza  

      tak ja jsem byl loni v listopadu, operace Lasik Premium. nemel jsem predtim zadny strach, protoze bracha absolvoval to samy rok prede mnou a mati pred par lety neco podobnyho. ted po 3 mesicich mi doktorka na kontrole rekla, ze mam 100% zrak, vubec zadny komplikace u me nenastaly, a pocit videni je uplne uzasnej – nikdy jsem si nemyslel, ze je na svete tolik barev:) takze ja muzu nez doporucit, sice to stoji prachy (ten premium celkem dost), ale za zrak to neni nic, dal bych i 2× tolik.

      0 0
    • BiSon  

      Jak pisi nade mnou, bal bych se komplikaci, ono nejde zrovna o banalni operaci. A dulezita podminka – ocni vada musi byt pokud mozno stabilni, nesmi se to zhorsovat v case. A taky ne vsechny typy ocnich vad je vubec mozny takhle operovat, na to ti musi dat odpoved ocar.

      0 0
    • lopki  

      Ono zalezi na vice faktorech. Prvni je vek pacienta. Od urciteho veku (40 let, ale to je individualni) se zhorsuje akomodacni schopnost oka, tzn. zmensuje se rozsah vzdalenosti, na ktere je oko schopne zaostrit. To znamena, ze kdyz ti v pokrocilejsim veku zkoriguji ocni vadu (dejme tomu dalekozrakost), tak ti vznikne vada opacna (budes kratkozraky). Dalsi vec je jak silne bryle nosis. Nejsem si presne jisty, jaka uvadena tolerance, ale tusim, ze to byla 1 dioptrie. Tzn. kdyz ma clovek bryle s opt. mohutnosti 6 dioptrii a zkoriguji mu to na 1D, tak je nadseny. Pokud clovek ma 0,5D a udelaji mu z toho 1D, tak asi jasat nebude. Ale u velkeho procenta lidi (kolik procent to bylo si opet nepamatuju) se podari vadu zkorigovat na 0 dioptrii. Dalsi co je treba zvazit je, jak to ovlivni tvoje zamestnani. Napr. dopravni piloti po jakekoli operaci oci nesmi ridit letadlo po dobu minimalne 12-ti mesicu. Dokonce jsem se na nekterych strankach klinik docetl, ze bezne operuji piloty stihacek. Blbost. Po takoveto operaci by byl prerazen na podzvukove letadla a do stihacky by se uz nikdy nedostal. Zaver je: pokud jsi mlady a mas ocni vadu vetsi nez 3 dioptrie, tak bych o operaci vazne uvazoval. Pokud mas vic nez 40 let nebo nosis slabsi bryle, tak bych radsi penize investoval do nejakeho pekneho kola.

      0 0
      • Krys  

        Vek 35. Som krátkozraký+as­tigmatizmus. Niečo okolo 4D z toho astigmatizmus cca 1D. Na každom oku je to inak a pokiaľ viem už niekoľko rokov sa to nijak radikálne nezmenilo. Pilot nie som. Pracujem s počítačom, čo je tiež dôvod, prečo nemôžem nosiť šošovky denne, takže ani nemám šancu si na nich zvyknúť.

        0 0
        • OCG  

          Navzdory tomu, co tady píše kolega bych být tebou o té operaci vůbec neuvažoval. Máš sice 4D, ale za pár let se klidně může stát, že kvůli stárnutí čočky (jak píše kolega výše) už budeš mít –3D a ke stáří možná budeš běhat bez brejlí.

          Být tebou, tak radši zainvestuju do brýlí: lehký titanový půlrám (onehdá jsem takový kupoval za 499, celý brýle váží tak 180 g), tenčená antireflex skla, na sport jednodenní čočky (furt je nějaká akce 2+1 zdarma za 1400), který tím, jak jsou tenký míň dráždí oko a ještě bys mohl být s těma brejlema švihák. Vrážet hromadu peněz do podle mě zbytečné operace je na nic. Ale možná mám ten názor proto, že jsem na oči extrémně háklivý – optik mi nasazoval čočky cca 30 min (slzení, nechtěné mrknání, nepříjemné pocity řezání atp.)

          A ještě jedna věc: jaký čočky jsi zkoušel? Pokud jsi je neměl,tak by fakt možná by nebylo od věci zkusit jednodenní…

          0 0
          • lopki  

            Zkusil bych vysvetlit jak funguje starnuti oka. Neni to tak, ze by nekdo mel ted –4D a s pribyvajicim vekem potreboval bryle na cteni 3D, ze by se to nejak secetlo a ve finale by mel –1D. Akomodace je schopnost oka menit optickou mohutnost. Zdrave mlade oko je schopne ostrit na predmet vzdaleny od oka 25cm az nekonecno. V pubertalnim stavu se muze vyvinout nejaka ocni vada (nejcastej kratkozrakost… potrebuje bryle na dalku). Od 18-teho roku zacina oko starnout a jeho akomodacni schopnost se zmensuje. Tzn. umi zaostrit na predmety od 30cm do 50m. Na vzdalenejsi predmety uz potrebuje bryle. Nebo oko umi zaostrit na vzdalenejsi predmety, ale predmety, ktere jsou blize nez 1m uz vidi rozmazane… potrebuje bryle na cteni. Po 4O-60 tem roku uz oko umi zaostrit nejme tomu od 1m do 20m, tzn. potrebuje bryle i na cteni i do dalky. Kdyz toto stare oko pujde na operaci laserem, dostane jeho majitel na vyber, zda chce zkorigovat kratkozrakost, nebo dalekozrakost. Astigmatismus se da korigovat tusim v kazdem veku. Vetsinou si vyberou koreckce kratkozrakosti. To znamena, ze oko bude schopne ostrit od 3m do nekonecna. Vysledek je ten, ze misto dvou bryli (na dalku i na cteni) bude mit jenom bryle na cteni, ale zato silnejsi (misto 3D 5D). Toto je teorie starnuti oka. Snad jsem to popsal alespon trochu srozumitelne.

            0 0
            • OCG  

              ne ze bych ze sebe chtel udelat blba… No podarilo se, kazdopadne tohle nemam z me hlavy, tohle mi v mladi rekl doktor ocar: utesoval moji mamu, ktera byla spatna z toho, ze se mi oci zhorsovaly –0,5 – 1 D za rok. Rekl ji, ze ve stari se mi to bude zase zlepsovat. Hmm, tak evidentne nee :o) Kazdopadne díky za vysvetleni! :o)

              0 0
              • lopki  

                Blba jsi ze sebe neudelal. Ono v 15-ti letech se opravdu neda odhadnout jak se to oko bude vyvyjet dal. Urcite existuje i plno ocnich vad, ktere se casem zlepsi nebo pominou uplne. Kazdy jsme jiny a u kazdeho se telo vyvyji jinak. Hlavni je ze trosku vidime aspon na to nase popojizdeni na kolech :-D

                0 0
        • lopki  

          V tvem pripade bych do te operace sel. 1D astigmatismus je dost a –4D je taky hodne. Kdyz operace neskonci moc dobre, tak budes nosit bryle 1D ale astigmatismus ti spravi, takze na vetsinu cinnosti si vystacis bez bryli. Kombinace kontaktnich cocek a dlouhodobe prace na pocitaci fakt neni moc dobra. Je treba si uvedomit, ze za takovych 10–15 let budes potrebovat jeste bryle na cteni. Takze bud budes nosit dvoje bryle a menit je, nebo budes mit multifokalni (ty ale taky nevyhovuji kazdemu). Kdyz ted pujdes na operaci (pocitejme s nejcastejsi variantou, ze ti ocni vadu spravi na OD), tak budes tech 10–15 let videt jak ostriz. Pak si budes muset poridit bryle na cteni (tem se nevyhnes ani bez operace), ale budou o nejakou tu dioptrii mohutnejsi, nez kdybys na operaci nesel. Ale budes mit jenom jedny bryle, ktere si budes nasazovat jenom na cteni. Porad je to lepsi nez nynejsi stav, kdy nosis bryle trvale. V tvem pripade bych operaci doporucoval. Ale v kazem pripade se porad se svym ocnim lekarem.

          0 0
        • mj  

          Měl jsem taky astigmatismus (-2D cylindr) a ještě k tomu i nějakou menší sférickou vadu. Zkoušel jsem čočky, ale neviděl jsem přes ně dobře, protože se mi v oku ten cylindr otáčel a neměl jsem pak jeho osu ve správným úhlu. Brýle na sport taky nic moc, astigmatismus je mrcha a brýle na něj jsou hodně citlivý na správnou polohu k ose vidění. Tak jsem zašel do Vojenský nemocnice, oni mi to tam nějak ořezali a večer jsem už koukal na televizi bez brýlí. Od tý doby je to prostě jinej život, v normálním životě i při sportu. Po 15-ti letech nošení brýlí jsem si třeba vzpomněl, co je to periferní vidění…

          0 0
        • zdenek  

          Měl jsem podobné hodnoty +/- 1D. Kvůli astig. jsem nemohl používat diop. adaptér do sport. brýlí. Jezdit bez na kole bylo nepříjemné, v autě nešlo vůbec. Na čočky jsem si nezvykl. Ve 35 operace s výsledkem 0,5D a pohoda. Před rozhodnutím doporučuji přečíst diskusi na Okounovi, ať víš, do čeho jdeš. Komplikace se může vyskytnout u každého zákroku. Někde jsem četl cca 2%.

          0 0
        • ememem  

          no skoro ako ja pred asi dsiatimi rokmi. dal som si to robit ked som mal necelych tridsat. jediny trvaly dosledok je u mna zvysena citlivost na svetlo.(aj sa to ako dosledok uvadza) spociatku velmi vyrazna, casom sa to zlepsilo. fakt je ale ze ked svieti obzvlast v zime na snehu alebo v hmle (rozptylene difuzne svetlo je asi najhorsie, horsie jak priame slnko) tak bez echt silnych slnecnych okuliarov sa mozem ist past.
          sprvu som mal trocha problem zaostrit na extremne blizku vzdialenost par cm, asi po roku to preslo.
          a este ked sa najebem a vyschne rohovka tak zlepene rano ked ich otvaram bolia jak po operacii, doslova jak ta pooperacne rana, jak keby som mal nieco padnute v oku. asi tam zoatal nejak jazvicka.
          inak tych prvych 48 hod. po operacii bolo na skapanie a to si myslim ze vydrzim dost vela.

          0 0
          • Krys  

            Prevdepodobne si absolvoval operáciu metódou PRK, to sa tuším vypaľovalo priamo do rohovky. Dnes sa z rohovky odreže mikrovrstva, odklopí sa, odkrytý kus sa vypáli laserom, a odklopená časť sa dá na miesto. Teda miesto vypáleného kruhu máš na povrchu len ranu po tom reze.

            Animácia operácie

            0 0
    • sYs  

      Ahoj, já mám operaci očí zdárně za sebou. Zákrok jsem podstoupil 6.11.2007 v Lexumu v Ostravě, jednalo se o laserovou korekci dioptrické vady metodou Lasik. Všechno bylo naprosto v pohodě. Samotný zákrok trvá asi 5 minut při operaci obou očí zároveň, nejdelší je předoperační rozkapávání očí, to u mě trvalo něco přes hodinu. Předoperační vyšetření trvalo asi 3 hodiny, změří ti vše, od dioptrické vady, přes periferní vidění, oční tlak a já nevím co ještě. Jinak měl jsem z toho dost nahnáno, ale operace je úplně bezbolestná. Jo, ještě dodám, že jsem měl 6,5 D na obou očích.

      0 0
      • Krys  

        Nepíšeš, koľko máš teraz. Žeby nula?

        0 0
        • sYs  

          Vidím bezvadně, doktorka říká, že mám zrak jak ostříž, ještě mě čeká jedna kontrola v březnu pak až za rok. Teď vidím skvěle, ani s kontaktími čočkami jsem neviděl tak dobře, jak vidím teď.

          0 0
    • Din  

      Jinak nejmodernější oční lasery v ČR jsou v pražské Vojenské nemocnici a v plzeňské oční klinice OFTA.

      0 0
    • Krys  

      Zvláštne. Poznám dosť ľudí, čo to absolvovali a sú spokojní. Počul som len o jednej dievčine, ktorej to lekár neodporúčal a napriek tomu do toho išla a nasledovali komplikácie.

      Som zvedavý, čo mi na to napíše niektorý z tu prítomných lekárov.

      0 0
    • ydaho  

      Uvažuju o tom již 3 roky, mám prostudovanou veškerou literaturu, diskuze, atd. Nicméně i to jedno promile neuspechu mě děsí. Jsem v tomhle vyloženej smolař. Když jdu skákat s padákem, ten špatnej si vyberu já – vyzkoušeno. Případy, kdy po operaci má každý oko jiný počet dioptrií, bolesti hlavy, následný zhoršení – jsou sice velmi ojedinělý, ale..... Aktuálně řeším jednodenníma čočkama, který není problém mít na očích celej den. Jen za silnýho větru občas slzý oči a to je horší, nicméně kvalitníma brejlema na kolo to řešit jde. Sem tam taky od očí díky čočkám bolí hlava, to asi poznal každej. Finanční stránka věci je horší, denní čočky jdou docela do peněz. Vpodstatě by se mi operace za pár let z peněz za čočky zaplatila. Ale holt asi odvahu neseberu.

      0 0
      • ydaho  

        …slzí (no fuj)

        0 0
      • Krys  

        Oni tie bolesti hlavy sú väčšinou z toho, že striedaš vlastne dve optické sústavy, čím sa oči a celý ten soft okolo unaví. Jeden môj známy nosil šošovky, ktoré sa ani na noc nevyberajú, takže nestriedal s okuliarmi. Tam by ten problém nemal byť.

        0 0
        • ydaho  

          mám velmi dobrýho kamaráda optika, tohle jsou asi 3. čočky který používám (značka), pomohl mi s výběrem. Někdy bolí hlava od očí, ať čočky mám nebo nemám. Obecně ale poznám po 10 minutách, že „dneska to přijde“. Problém s tím, že třeba sundám čočky a pak mám zbytek dne běžný brýle ale nemám.

          Pokud bys chtel doporučit nějaký čočky a šikovnou oční doktorku, kdyžtak písni na icq, at tady nedělám reklamu.

          0 0
          • Krys  

            Včera moja 11 mesačná dcéra využila chvíľku, keď som nemal nasadené okuliare, a vrazila mi prst do oka. A to tak, že fest. Hneď som poznal, že „teraz to príde“. :) To som ešte potom asi 4 hodiny čumel do kompu.

            0 0
        • OCG  

          tohle bych potvrdil: při přechodu z brýlí na čočky se vždycky snažím „rozkoukat“, mám zkušenost, že ta bolest (já se jenom cítím divně) při fixaci na různé předměty docela rychle ustupuje. U mně je to horší se světlem: jakmile je venku sluníčko, musím na pár minut nasadit černý brejle nebo jít do tmavější místnosti. Ale je to jenom v hlavě – je potřeba nemyslet na to, že mě bolí hlava, a ono to přejde. Na biku pak bez problémů :o)

          0 0
    • michalstep  

      Operaci mohu jen schválit. Sám jsem měl, než jsem se k operaci dokopal (a byl dokopán), krátkozrakost stoupající až ke konečným cca 6,5dpt +2,5dpt astigmatismus což kromě fůry komických situací způsobovalo i trvalé pracovní a sportovní omezení (mimochodem pro odvodní komisi to nebylo překážkou k odvodu na vojnu – krávy jedny!!). Skoro 15 let jsem to řešil kontaktními čočkami což skončilo prakticky ze dne na den – buď infekce nebo alergie. Podle specialistů totiž čočky údajně zanechávají (snad na rohovce) při dlouhodobém nošení nevratné stopy – tím nemyslím poškození. Časem to nějak vede dřív nebo později k jakési „alergii“ na čočky. Abych to rychle dokončil: po LASIKu nastal naprostý obrat. V podstatě od operačního stolu jsem byl průvodcem odváděn domů, kde se mi postupně „doostřovalo“ okolí doslova z minuty na minutu. Pro mne, do té doby slepce, to byl neuvěřitelný zážitek. Finančně vzato to byla asi i nejlepší osobní investice. Pokud mohu doporučit, tak v HK jsem využil fakultku, ale je tu i soukromá klinika na kterou jsme taky neslyšel špatné reference. S detaily tě seznámí jak v místě nebo googluj.

      0 0
      • Krys  

        Hm, alergia. Mám ich slušnú zbierku. To snáď vysvetľuje moju neznášanlivosť kontaktných šošoviek.

        0 0
      • Karaya  

        U odvodu byla hranice 10dpt na modrou…

        0 0
        • michalstep  

          Za mně byla u odvodu hranice 7 nebo 8dpt. Jen původní rudá komisařka s ruským přízvukem opakovaně nehodlala přistoupit na povinnost sečíst dpts z krátkozrakosti a z astigmatismu…

          0 0
          • JSt  

            tak tak. kamos to dostal na osm. rekli mu sundejte si bryle a postavte se na znacku. sundal si bryle a zeptal se, kde je znacka :-)).

            0 0
        • Charles2k  

          Ještě někdy v polovině 80.let byla hranice cca kolem 6 dioptrií (které mám). Nějakou dobu před odvodem to bylo zvýšeno na cca 8, takže nejdříve jsem byl odveden, ale nakonec dodatečně modrou dostal, jelikož má oční lékařka při nějakém vyšetření zjistila, že mám uvnitř náběh až k tém 8 dioptriím.

          0 0
    • mireks  

      Na laserové korekci krátkozrakosti jsem byl někdy v roce 1994 u p. doc. Smečky ve Zlíně. Tenkrát mi oči operoval v rozestupu cca 6 měsíců, navíc po každém zákroku jsem měl několik dní oko zalepené a jenom jsem mazal a kroutil se bolestí, jak se hojila ta venkovní vrstva oka, kterou mi museli před zákrokem doslova oškrábat skalpelem… To všechno už dnes odpadá. Tenkrát jsem měl asi –6D, navíc se mi zrak pomalu zhoršoval, každých pár let mi předepisovali pořád silnější a silnější brýle… Nyní mám oči bez problémů (loni v létě mi naměřili ani ne 0.25D, což je rozptyl závislý na únavě a pdobných faktorech), a to denně sedím >10 hodin u počítače. I když osobně to považuji za doposud nejlepší investici do mého zdraví (ťuk ťuk), tak ani s odstupem času nedokážu říct jestli bych šel na operaci znovu. To riziko že se rozrušená část rohovky (nebo čeho) nevstřebá a vytvoří se zákal nebo srůsty nebo něco podobně špatného pořád visí ve vzduchu. Nejlíp uděláš, když se na tohle zeptáš ne na bike-foru, ale nějakého lékaře (pro ucelenost názorů bych doporučoval nejen toho kdo ti bude případně zákrok provádět, ale i normálního očaře). Přece jenom, oči jsou snad nejdůležitější smysly které člověk má (hned po smyslu pro humor). MirekS

      0 0
      • Krys  

        Jasné, že konečné rozhodnutie nebude na základe názorov užívateľov BF, aj keď, minule mi tu ktosi výborne poradil práčku. :) Len chcem vstrebať čo najviac informácií. Ono niekedy stačí, keď ti niekto poradí kvalitný zdroj informácií. Alebo hneď niekoľko nezávislých zdrojov informácií.

        0 0
    • Darkson  

      vim o čem mluvíš. nic mne nelimituje ve sportu tak jako brýle:-(. tu operaci mám výhledově v plánu, ale teď jsem si koupil nový civilní brýle, tak je ještě musím trochu onosit:-). z mýho okolí dopadly všechny operace v pohodě bez komplikací.

      0 0
      • Krys  

        Aktuálne okuliare mám už niečo vyše dvoch rokov. To už je snáď celkom vhodný časový odstup, nie? ;)

        0 0
        • Bunda  

          Já jsem měl –4,5D a astigamtismus, brejle od 7 let. Jsem 2 roky od operace (lexum pha), stále super vidění a jestli se mi to stářím někdy zhoupne do plusu, tak co, tak budu mít slabý brejle z drogerie na čtení. Čím míň očních vad a defektů oka (zařivení rohovky a tak), tím víc se riziko minimalizuje. U tvý oční vady je riziko asi tak malý, jako vyhrát v dementní soutěži xfactor :-) A cena je směšná, za tu cenu pořídíš jedny kvalitní brýle se skly a možná nějaký sluneční. Jdi do toho! Pooperační problémy žádný, za dvě hodiny od operace jsem čuměl na sipsonovi v televizi, za 3 měsíce jsem byl na dovolený u moře. Jdi do toho, vyprdni se na klipy, čočky a podobný propriety! Není nic lepšího jít kolem obchodu a koupit si brýle, jaký chceš, třeba desatery. Nejdýl se s tím srovnává mozek, ráno ještě teď někdy šahám na nočním stolku po brejlích :-) Držím palce!

          0 0
    • dada  

      není o čem debatovat…ale než sem na to šel tak sem se taky bal :o)

      0 0
    • Motyll  

      Mam operovane obe oci v roce 99 ve FN Bohunice. Pred tim jsem mel 2 a 2.5 D, ted 0. Mel jsem stejny problem s cockami jako Ty, ikdyz verim, ze doba pokrocila a cocky jsou na lepsi urovni. Kazdopadne ja te operace nelituju. Bohuzel, urcita forma rizika tam je, takze je na kazdem zda to podstoupi. Subjektivne zadny negativa nepocituji. Drzim Ti palce!

      0 0
    • Luka  

      ahoj, kamarad si to nechal vylejzrovat a parada… ovsem jde to jen u nekterych ocnich vad… Me rekli rovnou, ze mi nepomuzou, bo mam jedno oko tupozraky a druhy jen mirne blbe vidici, tak prej muj mozek si celej zivot mysli, ze prave oko je hlavni a leve jen „dokreslovac“ a kdyby mi s tim neco udelali nasilim, tak prej uvidim dvojmo, protoze mozek je zvyklej na to oko hlavni a vedlejsi , pry by si na to nezvykl. Rikala lekarka ocnicowa, ke ktere chodim :(

      0 0
      • Krys  

        To by chcelo názor ešte nejakého iného „očiara“. Podľa môjho skromného názoru, tak ako sa mozgové drajvre na oči prispôsobili tomu rozdielu, tak sa prispôsobia hardvérovémuj apgrejdu.

        Keď máš okuliare, vidíš dvojmo?

        0 0
        • Luka  

          ked mam okulare, nemam periferni videni a prvni dva roky se mi delalo spatne od zaludku :) ono kdyz jednim okem zasvidras do druhyho skla co je misto do plusu do minusu o 2,5D, je to docela sila :)

          tvrdila mi, ze to zazila…na pacientovi…

          0 0
          • Pebe  

            ty si vidíš např.levým okem do pravého skla? :-O

            0 0
            • Luka  

              no jasan, kdyz mrknu, treba v aute, nehybes hlavou, jen ocima…

              0 0
              • Pebe  

                no já teda když zavřu pravý oko(aby mi nekazilo obraz) tak levym okem vidim levou stranu nosu, konec levýho skla, ale pravou půlku brejlí teda nezahlídnu ani náhodou…

                0 0
                • Luka  

                  tak to ja mam asi oci zarohaky :)

                  0 0
                  • Krys  

                    Alebo menší nos. ;)

                    0 0
                    • Luka  

                      hohoo, to me neznas, ja bych mohla snupat rodinny domky :)

                      0 0
                      • JSt  

                        podle fotky v profilu soudim, ze nos mas. tudiz je imho nemozny, aby sis dohlidla levym okem do prave bryle a naopak. ted jsem to schvalne zkousel :-)).

                        0 0
                        • Krys  

                          Tiež sa mi to nepodarilo. :)

                          0 0
                          • Pebe  

                            mě to přijde taky nemožný, stejně jako si olíznout vlastní loket :-D

                            0 0
                            • JSt  

                              tak tohle muzu na leve ruce predvest :-D. pravej neumim…

                              0 0
                              • Pebe  

                                to je fotomontáž, lížeš cizí loket osoby schovaný za tebou ;-)

                                0 0
      • Pebe  

        imho by si mozek zvyknul, zkusil bych jiného lékaře nebo rovnou se poptat na klinice kde operace provádějí. nedávno byla v TV reportáž o pánovi který nosil brýle které převracely pohled vzhůru nohama a po týdnu už celkem bez problémů fungoval, mozek si zvyknul…

        0 0
    • Martin  

      Zmar jsem stejně mladej jako ty a mám téměř totožnou vadu. Teď zrovna jsem ve stadiu zvykání si na čočky. První druh mi moc nesed, ty co mám teď jsou výrazně lepší, ale nějaký závěry brejle vers. čočky vers. operace hodlám dělat až tak po roce nošení. Nicméně, trápí mě spíš astigmatismus než dioptrie. a zrovna směrem k astigmatismu je laserová operace vhodné řešení. Pokud si děláš soukromou anketu – znám 5 spokojených lidí po operaci laserem a žádného nespokojeného.

      0 0
      • Martin  

        BTW: kdy jindy řešit zásadní rozhodnutí než v roce krysy!!!

        0 0
    • burnout/syndrome1  

      Ahoj, je to v podstatě redukce rohovky,která,ač nepochopitelně při své tenkosti,funguje jako nejsilnější čočka v v oku,ještě silnější,než vlastní čočka uvnitř oka.Ta operace se myslím dělá je u krátkozrakos­ti,vrozené vadě,která je zpsůsobena nestandartním předozadním rozměrem očního bulbu.Prostě se sníží tlouštka rohovky,tím její účinnost jako čočky a posunutí ohniska dozadu-na sítnici. Přístroje jsou strašně drahý,proto asi vymakaný,znám osobně 4 lidi,co operaci absolovali ,všichni bez komplikací a spokojeni s výsledkem. Ještě-právě tím,jak je ta rohovka účinná čočka(spojka),tak i to odstranění té mikrovrstvy z ní může vyrovnat užití dost tlustých skel(rozptylek) na brejlích,až seto zdá nepochopitelné

      0 0
    • Pebe  

      ahoj Krysi, můj názor na tohle je, že pokud na to máš peníze a hlavně odvahu, chybu tím neuděláš. Prostudoval bych s, která metoda je nejúspěšnější, vyhledat pracoviště a hurá do toho. Na civilce jsem pracoval na oční klinice, kde i tohle pracoviště bylo, tenkrát (už je o 10 let) byla pomerně nová metoda LASIK, kdy se mikrokeratomem seřízne tenká vrchní „šlupka“ rohovky, odchlípne se a až pod ní se zasahuje laserem. Potom se ta odříznutá vrstva přiklopí, oko se zakape, mázne se tam nějaká mastička a jdeš domů se zavázaným okem, tuším druhý den se ško na kontrolu a potom už si viděl. Nechci strašit, ale jednou jsem přednostovi jel do ČT přetočit nějaký nepovedený zákroky mikrokeratomem na přetočení do NTSC normy(jel přednášet do USA) a viděl jsem pár ošklivých záběrů. Prý je to ta nejchoulostivější věc celýho zákroku, správně dokulata seříznout rohovku. Dokonce jsem, když jsem končil, dostal nabídku na operaci za dobré služby, jedno oko zdarma, ale jsem srab a tak nosim pořád brejle. Na kolo mám Rudy Project s klipem a kromě občasnýho zamlžování si neštěžuju. přeju hodně odvahy ;-)

      0 0
    • burnout/syndrome1  

      Ještě dodám jednu off topic historku.Kdysi jsem pracoval s jedním kolegou,který měl silné brýle a bez nich nic moc neviděl.Na kole používal cyklobrýle se žlutým sklem a přidanými čočkami.Na kole jednou přijel od práce a zapomněl si doma ty"normální brýle",musel používat v práci ta žlutá skla,celý v bílém ordinoval,s těmi brýlemi efektní,vypadal jak bílá moucha,šel s nimi pak i na sál,no lidi dost koukali,bylo to takové roztomilé.Také je už po laserové operaci a brýle již nepotřebuje,ale ani nevím,kde skončil

      0 0
    • race bike  

      byl jsem na tom pred x lety, porad pohoda :-)

      dnes bych do toho sel klidne zase, pac bez bryli je to naprosta pohoda :-)

      0 0
    • žirafa  

      Měl jsem jen asi 2,5dioptrie a nosil jsem čočky.A nebylo to vřdy ono – vypadlá čočka, svědění a pálení v oku.Před 3 lety jsem byl na operaci – a od té doby naprosto super. Jen doporučuji dobře vybrat laserové centrum.Lepší je si troch připlatit, tam kde mají nové stroje a né repase ze západu.

      0 0
    • fonsta  

      Vypálili mně oči už před sedmi lety a vidím pořád stejně dobře. Nešlo už dál vydržet si rukama od písku a bahna(na skalách, na kole) furt hrabat do očí a nandávat a sundávat čočky. Nehledě k tomu, že když se pařilo, tak jsem je zhusta zapomněl vytáhnout a ráno sem nic neviděl:) Jako nejhorší na celé anabázi mně přišel ten zvuk a smrad při škvaření rohovky;)

      0 0
    • Krys  

      Pri tejto fotke som si spomenul, ako mi jeden známy rozprával o tej operácii. Pred zákrokom mu dali plyšovú hračku, mala tuším aj meno, že to bude teraz jeho kamarát, aby sa nebál. Bolo mu to smiešne, vravel, že to nepotrebuje, ale vnútili mu ju. Údajne to nakoniec fungovalo. Asi nejaký psychologický ojeb.

      0 0
      • sYs  

        Jo, taky mi dali velkého plyšáka, celý zákrok jsem mu mimoděk kroutil krkem, chudák… :-)

        0 0
      • SugaRace  

        Lexík :o)

        0 0
      • pos3k  

        urcite tam maji dotykovy senzor..takovy vetsi plysovy indikator stavu pacienta pri zakroku ..nebo fungujici placebo :)

        0 0
    • collin264  

      Taky uvazuji o operaci. Ale spis me zajima kterou metodou? Lasic, epi-lasic, lasek, prk a mozna jeste neco dalsiho? Lasik je dneska asi tou v CR nejrozsirenejsi metodou, ale me prijde podstatne vyhodnejsi epi-lasic nebo lasek(temer to same). Napr. piloti v USA nesmi podstoupit lasik ale muzou prk ci epi-lasic. V drsnejsich sportech se nedoporucuje lasic, kvuli moznosti odchlipnuti rohovky, ktera touto metodou jiz nikdy nesroste na svoji puvodni pevnost. A kdyz uvazim moje konkretni podminky, tak bych snad ani lasic nemohl. Jinak mezi zakladni veci, kdy lze vubec operaci provest, patri: dostatecna tlouska rohovky, primereny pocet dioptrii a docela dulezitym limitem je take treba sirka zornicky v noci. Tu ale ne kazdy doktor pred operaci vubec meri!

      0 0
      • zdenek  

        Tohle musíš konzultovat s chirurgem podle konkrétní oční vady. Raději se zeptat na různých pracovištích, protože Tě v krajním případě může nutit do metody, která je výhodná hlavně pro něj (z důvodu zkušeností, vybavení…)

        0 0
    • v POHODÌ klokan  

      O operaci přemýšlím. Donedávna jsem nosil skoro pořád čočky, ale pak jsem byl očařem upozorněn na jisté změny na povrchu rohovky, tak jsem s čočkama musel na čas skoncovat. Teď už bych je zase moh nosit, ale nějak se k tomu nemám…Nebavilo mě příliš se šťourat v očích a měnit roztoky…A s prů­měrnýma 10 dioptriema se mi úplně bez brýlí chodit (nebo nedej bože jezdit!) nechce. Takže po stabilizaci do operaci chci jít. Na druhou stranu mám hoodně velký zorničky za jakýchkoliv podmínek, takže nevim, jestli budu moct :´-(

      0 0
    • pop  

      Tak jen, co mě odrazuje. Kamarád před 7 lety byl na operaci s očima ve Zlíně. První mu prý udělali dobře, ale na druhý prý vidí dvojitě…

      0 0
    • Krys  

      //Za jak dlouho po operaci můžu sportovat, např. plavat, jezdit na kole apod.? První měsíc po operaci je třeba důsledně předcházet poranění oka a infekci. Proto nedoporučujeme pobyt v prašném a zakouřeném prostředí. Nedoporučujeme také plavání, pobyt u moře a náročné nebo nebezpečné sporty. Naopak za pár dnů po operaci lze provádět běžné rekreační sporty – jezdit na kole, hrát tenis nebo golf apod. //

      Nejak mi z toho vychádza, že mesiac nebudem môcť ísť do hospody a najlepšie by bolo, ak by som vôbec nefajčil. Že by dve muchy jednou ranou?

      0 0
      • Martin  

        Není lepší začátek odvykání kouření, než nějaká nemoc.

        0 0
        • Krys  

          A možno by sa dalo fajčiť so zavretými očami. :))

          0 0
      • Advid  

        Ano, tohle mají na stránkách napsáno, ale:

        Byl jsem na vyšetření a doktorka mi řekla, že měsíc až měsíc a půl nebudu moci dělat nic (kolo, běh, plavání, sauna, posilka, zvedání těžkých věcí), jen snad prý houbaření. A když jsem se jí zeptal, proč tedy píšou na stránkách to co píšou, tak že prý nechtějí moc vyděsit lidi předem.

        Ale zase mají v referencích Ladu Kozlíkovou, která tam říká, že deset dní po operaci normálně trénovala.

        Takže prase aby se v tom vyznalo.

        0 0
    • wroum  

      ostarek.blogspot­.com/2007/10/o­perace-o-metodou-lasik-ano-nebo-ne.html

      …ale ten clovek je asi co se oci tyka dost exot :-)

      ja mam na levym –1,5 a na pravym –2 a astigmatizmus. o operaci celkem vazne uvazuju a jediny ceho se bojim je to, ze za par let zase budu nosit bryle. cocky sem nosil celej den nekolik let a nebyl problem pokud sem se nejakou nahodou neocitnul v zakoureny hospode, ale uz me nebavi se srat s roztokama a myslet na to, navic pred kompem to s nima taky neni zadna hitparada…

      kdyz by sis nechal rezat oci, tak mas predstavu kde?

      0 0
      • Krys  

        Zatiaľ mi bolo najsympatickejšie práve to Gemini.

        Pred kompom sú mi šošovky len príťažou. Neviem či je to bežné, ale pri tých rýchlych pohyboch očí mali šošovky malý sklz. Raz som sa prinútil vydržať to aspoň 5 hodín, ale potom som mal oči ako zváračov pes a strašne ma bolela hlava.

        0 0
        • wroum  

          ano taky mi Geminy prijde nejprijatelnejsi a klidne bych si i priplatil za ten femtosekundový laser…kdyz si vezmu ze brejle me vyjdou na cca 6–10000 a vydrzej malokdy vic nez rok a pul, tak mi to prijde za tech cca 40 000 i jako dobra investice.

          ze se ti cocky hejbou na oku normalni neni a IMHO to je zpusobeny spatnym prumerem ty cocky. me pri cumeni do kompu s cockama strasne osychaj oci a pak to drhne… ale zase musim rict, ze mezi cockama je rozdil ohromnej. mel sem rocni a ty byly fakt na tohle nahovno – suchy oci po par minutach, mesicni a 14ti denni cocky jsou v tomhle smeru vyrazne dal a mam v rezerve jednodenni cocky, co si beru kdyz je potreba videt a mit slunecni bryle (lyze, kolo, kombat…) a i kdyz teda stojej ranec, tak komfort je uzasnej a neni problem je mit fakt celej den a i ten komp nejakej cas s nima skousnu… fakt je treba vyzkouset vic typu a znacek…nerikam ze se problemu uplne zbavis, ale muzes najit takovy, se kterejma to bude o moooc lepsi.

          0 0
          • Krys  

            Kombat?

            Ak som to správne pochopil, tak pri femtosekundovej metóde sa reže epitel laserom a nie mechanicky, ako pri ostatných metódach. A 40 je bežná cena, čo som zatiaľ videl cenníky. Ak zaplatíš vopred máš v Gemini 200 korún zľavu. :)

            Keď som to s tými šošovkami a počítačom hovoril lekárke v optike, tak sa len divila, že načo sú mi šošovky pri počítači. Ale kua, to mi mala povedať, keď som je hovoril, že pracujem s počítačom celý deň. :/

            „vyzkouset vic typu a znacek“ je podľa mňa finančne náročné a otravné. Mám tie oči dosť citlivé, fakt nemám chuť si do nich niečo vkladať. Paradoxné je, že sa chcem zbaviť okuliarov, aby som následne mohol nosiť okuliare slnečné.

            0 0
            • wroum  

              kombat! poletuchy.ic.cz/07boh­nice2/index.html poletuchy.ic.cz/07boh­nice1/index.html

              hmmm, 200kc usetrim…WOW :-D

              financne narocny by to byt nemuselo…lze si vyzadat vzorky zdarma :-) jinak treba dost otravny bylo naucit se pichat si prstem do oka a nemrkat pri tom, z toho sem mel zezacatku oci vic podrazdeny nez z tech cocek samotnejch…trvalo mi i nekolik minut pichani prstem do oka nez sem tam tu cocku dostal. nakonec mi to trvalo jednotky vterin a ani zrcadlo nebylo potreba a uplne bez mrknuti a samozrejme bez podrazdeni :-)

              0 0
              • Krys  

                To medzi sebou bojujete?

                Do pravého oka dám šošovku bez problémov a bez zrkadla. Pri ľavom oku si štandardne cvičím kreativitu pri vymýšľaní nadávok.

                0 0
                • wroum  

                  jo vzdusnej souboj s temer nerozbitnejma erama. jsou tam i videa :-)

                  nejsou temer zadny pravidla, dulezity je dostat kohokoliv na zem jakymkoliv zpusobem :-) v okamziku kdy je souper na zemi (musi jit pro ero) musis sestrel potvrdit bud lopingem nebo vykrutem. pak si napises bod. za oddeleni casti souperova stroje je taky bod. baterky vydrzej celej den…

                  jo a je to celkem adrenalin a super zabava „starsich kluku“ :-D a taky asi nejlevnejsi zpusob jak ridit ero na dalku. akorat je potreba spravnej smer vetru a dobrej kopec. vitr se zveda o kopec a tvori stoupaverj proud, kterej ero unese nekonecne dlouho…

                  tohle sem ja: poletuchy.ic.cz/07boh­nice1/slides/P1060838­.html

                  0 0
                  • Krys  

                    Zaumíjavé. Ako som tam náhodne klikal na fotky, tak pri tej, čo si uviedol, som si myslel, že by si to mohol byť ty. :)

                    0 0
          • Manas  

            Presne, ja mival jednodenni a v praci u kompu s klimatizaci to bylo peklo. Ted mam 5ti denni a je to neskutecna pohoda, u kompu bez problemu a oci vubec neosychaji. Jsou to ty Optix Express. O operaci ale taky uvazuju, ale zatim diky bezproblemovym cockam nemusim pospichat.

            0 0
            • defenger  

              Ahoj. na laseru jsem byl v letě 1998. Klinika Meral – Brno idenice. Původně 3,5/4,5 dioptirie, nyni asi 0,5. Leve oko je v pohodě. Na pravém zustala jizva, která se mění. Od operace jezdím na kontroly, po 3–6 měsících. Pravé oko podstoupilo i druhou opraci a nyní doktor uvažuje o třetí. Vlastní zakrok byl bezbolestný, ovšem dva dny poté byly kruté…Mohl jsem hned nastoupit do práce, ale na doporučení jsem tyden zustal doma. Jsem spokojen, brýle mi hodně vadily při sportu.

              0 0
    • pavelr  

      Chlapi, buďte prosím trochu konkrétnější, tady nejde o reklamu. Napište, kde jste byli na operaci, jakou metodou, hlavně za kolik (to jsem se zatím nedočetl) a jak jste spokojený. Díky.

      0 0
      • SugaRace  

        Ahoj, brýle nosím dvacet let a je mi třicet, obě oči –7 dioptrií, před 19 a 8 lety odchlípnutá sítnice na pravém oku (operace Karlák a Střešovice). Brýle ve sportu omezujou, oční doktorka v současné době doporučila zákrok laserem. Vybral jsem si Lexum v Ostravě, při vstupní prohlídce zaplatíš 1700 kaček, dělají ti X testů na X přístrojích + konzultace s lékařem (doložit údaje o tvém zraku, zprávy z operací a tak). Působili na mě maximálně příjemným dojmem…žádní hrabiví řezníci, co se snaží udělat svoje a shrábnout prachy. Když zjistili, že jsem měl odchlípnutou sítnici, konzultace s primářem oddělení, že na každé oko se užije jiná metoda. Pravé oko (s operovanou sítnicí) mám za sebou, cena 15000 metodou PRK) – operace před třemi týdny a zrak se den ode dne zlepšuje, ovšem u metody PRK je doba hojení, resp. rekonvalescence různá…pro někoho 2 týdny, nebo měsíc, třeba i půl roku. Ovšem je to „nejjemnější“ metoda. Na levé oko jdu za 14 dní na LASIK a tam mi zaručují komplet vidění za 7 dnů, za 15000 kaček. Dohromady 30000 včetně prvotní prohlídky. Mám problém v tom, že do operace jsem každým okem viděl buď do dálky nebo blízky, pravým po operaci už teď vidím jako ostříž a nemám problém jezdit autem ani na kole, uvidíme, co se provede se zrakem i po operaci oka druhého. Pokud někdo přemýšlí o operaci, tak rozhodně doporučuju i „jen“ prvotní návštěvu na nějaké klinice (Lexum mi byl doporučen a jsem naprosto spokojen) ke zjištění, zda jsou oči v takovém stavu, který odpovídá hladkému průběhu operace. Hodně štěstí přeju :o)

        0 0
        • SugaRace  

          A ještě…páč jsem z Ostravy, zjišťoval jsem nabídku operací přímo zde. Nemělo cenu pro mě jezdit třeba do Zlína k Dr. Stodůlkovi (se kterým byl mimochodem rozhovor v cykloserviusu a je uznávanou kapacitou), chtěl jsem operaci v Ostravě. Znám čtyři lidi, kteří byli právě v Lexumu, jeden další ve VideAtu, ale ten mi přišel takový „jiný“, „divnější“ než Lexum (můj pocit). Všichni operovací se se svými cca 6 dioptriemi dostali na nulu s časrovým rozsahem 1–4 roky a stále jsou ostříži. Takže Lexum můžu více než doporučit.

          0 0
          • sYs  

            Taky mám za sebou operaci v Lexumu v Ostravě. Je to cca půl roku a zrak naprosto v pořádku.

            Kdybych se musel znova rozhodovat jestli jo nebo ne, neváhal bych ani minutu.

            0 0
    • Krys  

      Na pobavenie. Toto som našiel pri hľadaní informácii: Eye Specialists Training Institute Opens In Prague eye.taragana.net/ar­chive/eye-specialists-training-institute-opens-in-prague/cs/

      0 0
    • lendl  

      Mam uz po 40, mal som +4 a +4,5 a zacal sa prejavovat problem akomodacie do blizka, to znamena, ze na citanie a na comp a lepenie defektov… som poterboval +6ky. Aby som sa vyhol tej pakarni s dvoma brylami, dal som sa operovat. Tie hodnoty su na hranici moznosti, navyse tam bol aj cylinder, ale robil to kolega biker (samozrejme si predtym umyl dokladne ruky od vazeliny) a sa to podarilo na nulu. Bola to ta najdrahsia metoda (s narezanim rohovky), ale mal som to za cenu tej najlacnejsej teda 22 litrov Sk. Par dni po operacii je to dost bolestive, potom este trva par mesiacov kym sa naladi autofokus a oko zacne dobre videt. Ale uz prvy den po operacii som bol prekvapeny ake jasne farby su na svete a v akom sirokom uhle sa da pozerat. Proste ta dodatocan optika nie je ono (nenosil som cocky, len bryle). Teraz samozrejme nosim cca +1,5 do blizky.

      0 0
      • Krys  

        Tá cena na Slovensku je na zamyslenie. Čo som pozeral, tak je to tam lacnejšie ako v Čechách. Akurát, že keď pripočítam náklady na cestu a organizačný chaos, asi to vyriešim pekne tu v Prahe.

        0 0
    • Krys  

      Tak som sa definitívne rozhodol, že ano. Už sa neviem dočkať. Problém je, že stále nie som úplne zdravý. Mám stále podráždené dýchacie cesty a bolo by asi blbé zakašľať počas operácie oka. Tak čakám.

      Vybral som si Gemini.

      0 0
    • djchaoosz  

      Zdravím, můj děda /55+/ si nechával operovat oči ve Zlíně v Gemini, odstraňoval šedý zákal + dioptrie a bez komplikací i s ohledem na věk, oči mu prý fungují jak za mlada:) Osobně bych do té operace šel, je sice riziko, ale řekl bych že to za risk stojí;)

      0 0
    • Krys  

      Nekúpite niekto? :))))

      0 0
      • v POHODÌ klokan  

        Gratuluju!! Tak jak, povídej? :-) Vidíš jako ostříž?

        0 0
        • Krys  

          Dík. V najbližších dňoch napíšem nejaký menší report. Bol som tam dnes dopoludnia, takže ešte nemám ten zrak ustálený, ale vidím už celkom dobre. Zatiaľ nič nebolí, len popoludní som sa zobudil na taký hrozne nepríjemný pocit v očiach, zavreté zle, otvorené ešte horšie. Dal som si Ibalgin a spal ďalej.

          Teraz je to v kľude. Za chvíľu si dám ten ekrazit, ktorý mi dali na prvú noc, aby som zaspal, a pôjdem do pelechu.

          0 0
    • muppet  

      Byl jsem na operaci hned z kraje jak se začaly dělat jen ve Zlíně v Baťovce a dodnes v pohodě.Nedávno jsem byl u doktora,protože mi do oka spadla nějaká šponka a naměřili mi čistou nulu.Být tebou tak jdu do toho,ale samozřejmně se musíš poradit s doktorem a on ti všechno vysvětlí.Zákrok sám o sobě nebolí,jen ty další dny je určitá bolest(u každého je to jiné,někdo to snáší líp a někdo zase hůř),která postupně ustupuje jak se ranka zaceluje,maže se to mastí, kapou kapky na zklidnění a zvlhčení oka.

      Budeš vidět jako rys :-)

      0 0
    • kudlanka32  

      kamaradovi to pomohlo a stalo to 30kkc… coz neznamena ze to pomuze i tobe:) ja vypadam v brylich inteligentnejc nez sem tak se jich jen tak nevzdam.....zas­lechl jsem ze se to nekomu muze i vratit, a muze se ta operace i opakovat, podle toho kolik „materialu“ tam mas…z toho plyne ze to je individualni a brainstorming ti s nicim nepomuze:) leda na moral…

      0 0
    • Krys  

      Sľúbený minireport:

      Objednaný som bol na sobotu dopoludnia. Sprevádzala ma manželka. Keďže klinika Gemini je v Průhoniciach, teda pre mňa na opačnom konci mesta, vyrazili sme s predstihom. Cestou nebola žiadna zápcha, takže do kliniky sme dorazili trištvrte hodiny pred objednaným časom. Krásavica na recepcii si vypýtala moje doklady, zapísala ma a my sme sa pridali k ďalším čakajúcim. Bolo ich tam asi osem. Začal som si nadávať, že som si nevzal cigarety. Vôbec som nebol nadšený, že tam budem sedieť 40 minút a utápať sa v strese.

      Moje obavy však boli plané.

      Usadili sme sa. Mali tam slušný výber nápojov a minisušeniek. V čakárni potichu hrala hudba (popík) a bol tam príjemný klimatizovaný chládok. Približne za 5 minút, teda skôr ako som sa mohol ponoriť do svojho strachu, si ma zavolala mladá krásna sestra. Vysvetlila mi podrobne, čo ma čaká pred operáciou, ako prebehne operácia a čo musím a nesmiem po operácii. Vyšetrila mi oči autokerato-refraktometrom: dioptrie, očný tlak a zakrivenie rohovky. Dala mi dokument o tom, za čo klinika nenesie zodpovednosť a na čo nedáva záruky. Už si to moc nepamätám, ale prečítali sme si to aj s manželkou, podpísal som to a odovzdal na recepcii. Za dve minúty si ma zavolala očná lekárka (kde tie krásavice berú?). Absolvoval som subjektívne vyšetrenie, čítal som rôzne veľké čísla, cer rôzne šošovky, veď to poznáte. Oznámila mi, že oči mám vhodné na operáciu a že si môžem vybrať metódu. Zvolil som femto-LASIK.

      Po tomto vyšetrení som nesedel snáď ani minútu a už si ma volali. Mierne som znervóznel. Posadili ma k recepcii pred vchod do operačnej sály, na hlavu mi nasadili ochrannú čiapku, nakvapkali mi čosi do oka a okolie oka natreli anestetickou masťou. Najprv som nechápal prečo sedím jak idiot so zavretými očami medzi ostatnými čakajúcimi, ale potom mi to došlo. Kým som vlastne nebol za tými inkriminovanými dverami, tak som bol celkom v kľude a navyše som mohol komunikovať s manželkou.

      Sestra mi ešte niekoľko krát nakvapkala čosi do oka, ale už tretie kvapkanie som vôbec necítil. Tá masť chvíľku jemne pálila, ale pochvílil som už necítil ani kvapky čo mi vytekali z oka.

      Keď som si oči už vôbec necítil, prišiel prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D. a zavolal ma. Sedel som tam s tou čapicou jediný, tak som sa ani nemohol tváriť, že tam nie som, tak som vstal a šiel. V operačnej sále bolo príjemné prítmie. ¼ahol som si. Pre hlavu tam bolo také preliačené miesto, ktoré malo brániť jej pohybu. Začalo sa to celé so mnou zasúvať pod tie sci-fi prístroje. To bola asi jediná chvíľa, keď som sa seriózne začal báť, ale nedali mi čas svoj strach rozvinúť. Doktor nezáväzne konverzoval a hovoril mi, čo sa práve ide diať.

      Musím uznať, že tie všelijaké svetielka a tie obrazce, ktoré mi to vytváralo v oku boli celkom zaujímavé až krásne. Mal som stále sledovať blikajúce zelené svetielko. Už tá sestra, ktorá mi merala predtým oči, mi vysvetlila, prečo. Ak by som pohol okom, laser by prestal pracovať a čas operácie by sa zbytočne predåžil.

      Takže:

      • Doktor mi roztiahol viečka svorkami
      • Priložil mi čosi na oko, povedal, že to je ten

      femtosekundový laser, že pocítim tlak a chvíľu nebudem vidieť. Ten tlak mi pripadal až moc silný, ale trvalo to len pár sekúnd. To zariadenie sa mi na oko pricuclo, takže som sa nemusel báť, že okom pohnem. Potom som mohol krásne pozorovať ako mi doktor odklopil tú oddelenú vrstvičku.

      • Povedal mi, že keď to bude hučať, tak to bude ten

      hlavný laser a práve vtedy mám sledovať to svetielko. Bolo rozmazané, tak som sústredil na jeho stred.

      • Začalo to hučať a nepriek tomu, že sa zaplo aj nejaké

      odsávanie, zacítil som spáleninu. Trvalo to veľmi krátko. Nepripadalo mi to viac ako 5 sekúnd.

      • Nakvapkal mi tam niečo a tentokrát som si mohol

      pozrieť, ako mi priklápa naspäť oddelenú vrstvu rohovky a ako ju prihladzuje.

      • Zas nejaké kvapky a že vraj jedno oko je hotové. Za

      celý čas som nič necítil. Jediná trochu nepríjemná vec bol tlak na oko pri oddeľovaní tej vrstvičky, ale trvalo to fakt kratúčko.

      Zákrok na druhom oku nepriniesol nič nové. Potom ma vysunuli, mal som sa pomaly posadiť, proste štandard. Sedel som tam celkom vyjavený. Za prvé som videl dobre, len tak trochu ako cez hmlu. A za druhé mi tá operácia pripadala tak rýchla ako facka. Proste som sa nestihol ani poriadne vystresovať a bolo po nej. Doktor ma vyprevadil až von, kde sa ma ujala krásavica z recepcie.

      Odviedla ma do miestnosti kde bolo červené kreslo (asi aby som ho ľahko našiel) a vybavili sme formality. Hneď som tam mal užiť nejakú tabletku. Ďalej som dostal umelé slzy, antibiotiká v kvapkách, tabletku na spanie na prvú noc, slnečné okuliare, pokyny, dotazník a nejaké ďalšie papiere.

      Vonku som asistoval manželke vyparkovať auto (mali dosť plné parkovisko) a potom sme už frčali domov.

      Boli sme na klinike hodinu a pol. Z toho samotná operácia trvala asi tak 5 minút. 

      Cestou domov som videl pomerne dobre, až na tú miernu hmlu. Mal som oči radšej zavreté, ako mi doporučili. Doma sa ma moja ročná dcéra najprv bála – mal som slnečné okuliare, ale po chvíli už mi do nich pichala prstom. Po hodinke som sa nabažil toho, že vidím aj bez okuliarov a šiel som spať. Asi po dvoch hodinách som sa zobudil na nepríjemný pocit v očiach. Nebolelo to, len ma to znervózňovalo. Dal som si Ibalgin a spal ďalej. Večer som videl porovnateľne s tým, ako som videl predtým s okuliarmi. Pozeral som telku, čítal som si BF, synovi som pred spaním prečítal rozprávku a veľa času som strávil na balkone hľadiac do diaľky. V pondelok som normálne doma pracoval pri noťasi 8 hodín. Samozrejme nie na jeden záťah.

      Vo štvrtok idem na kontrolu, tak uvidíme.

      0 0
      • Krys  

        Bleee, kde sa tam vzali tie entery navyše?

        0 0
      • Krys  

        Bol som dnes na kontrole. 5 dní po operácii. ¼ávé oko nula, pravé –0.5 astgmatizmu. Ešte sa to ale môže zmeniť v priebehu hojenia.

        0 0
      • kankrlicek  

        Jen víc takových zážitků. Dobře se to čte. :)

        0 0
        • Krys  

          Dík. Dúfam ale, že toto bol jediný zákrok na mojích očiach na nejaký čas. Ak by som niekedy v pokročilejšom veku absolvoval odstránenie šedého zákalu, rád napíšem zas nejaký minireport. Teda ak nebudem mať Alzheimera a nezabudem na to. :)

          0 0
      • Krys  

        Cez víkend (2 týždne po zákroku) som absolvoval 400km za volantom. Za svetla v pohode. Za šera to bolo dosť o ničom. Tam kam mi dosvietili reflektory, som videl v pohode, ale vo väčšej vzdialenosti sa mi rozostrovali bodové svetlá (svetlá aut, pätníky, lampy…).  Sranda je, že len svetlá, ostatné predmety som videl ostro. Keď sa zotmelo úplne, trochu sa to zlepšilo, ale stále to nebolo ono.

        Na internete som si našiel, že je to prechodný nežiaducí sprievodný jav po LASIKu. Tak dúfam, že je to fakt len prechodné.

        Ďalej tam písali že: Obtíže jsou častější a větší u lidí se širokou zorničkou či s vysokým stupněm vady (LASIK proto nedoporučujeme u lidí s kombinací širokých zorniček a vysoké dioptrické vady). Čo asi nepoteší v POHODĚ klokana. 

        0 0
        • tomaschek  

          To samé vnímám já – rozostřené obrysy světel aut. Je to asi jediné negativum po operaci, ale osobně mi to nevadí – vše ostatní vidím ostře. Žádná zmiňovaná komplikace (široká zornička apod.) mi nebyly diagnostikovány.

          0 0
        • v POHODÌ klokan  

          Holt v tomto mám asi smůlu. Můj oční doktor mě právě na tento problém s abnormálně velkými zorničkami upozorňoval. Ale stejně si asi zajdu na vyšetření přímo na nějaké té klinice a uvidím, jaký bude definitivní výrok. Ale moc růžově to nevidím :(

          0 0
          • Krys  

            Zas na druhej strane, ak by som mal 10 čísiel na každom oku, asi by som sa vykašlal na rozostrené svetlá a šiel do toho aj tak.

            0 0
        • Karaya  

          Ja jsem absolvoval operaci v roce 1998, postupne se mi to velmi mirne zhorsuje, takze po 10ti letech mám 0,5 a 1,5. A uz chvili po operaci jsem si vsiml, ze kdyz jsem v mistnosti, kde je svtlo se stiny (spatne osvetlena hospoda, kino apod. tak skoro nic nevidim, respektive vidim, ale nejak nemuzu prijit na to co :-) V aute to nevadi..a po 10ti letech je to porad stejny, ale treba tobe se to spravi, ja mel jiny druh laseru, bez toho nariznuti toho vrsku cocky..

          0 0
      • Krys  

        V piatok som bol som na kontrole po necelých 3 mesiacoch. Na oboch očiach mi ostalo 0,5 astigmatizmu – zistené objektívnym vyšetrením. Údajne to tak má 85% populácie a bežne sa to nerieši. Ak by som ale veľmi chcel, ešte mi to dorovnajú. Na subjektívnom vyšetrení som prečítal aj tie najmenšie číselka, takže to nebude až taká tragédia. Stažoval som sa na pocit cudzieho telesa v ľavom oku. Zistili mi tam nábeh na zápal slzných vývodov a dostal som na to nejaký kortikosteroid. Kontrola znova po dvoch mesiacoch. Údajne s tým môže súvisieť ten problém s nočným videním, ktorý som popisoval vyššie.

        Ak to mám zhodnotiť celkove, tak som nadmieru spokojný. Už ani neviem, aké je to žiť s okuliarmi. Občas sa ešte pokúšam napraviť si okuliare, ale to je asi normálne po štvrťstoročí strávenom s okuliarmi. :) Hlavne už môžem nosiť cyklistické okuliare. Vytešil som sa v sobotu. Z Roblína dolu do Černošic som to pustil naplno a žiadne slzy až za ušami v 60ke sa nekonali. Jupí.

        0 0
        • Pebe  

          gratuluju, já k tomu pořád nemám odvahu :-)

          a ty slzy při jízdě z kopce nemám ani s dioptrickým klipem ;-)

          0 0
          • Krys  

            Tak ona tá absencia såz pri veľkej rýchlosti nie je jediný prínos. :)

            Samzorejme, našiel by som aj nejaké nevýhody. Napríklad moja dcéra mi celkom rada ďobe do očí, čo má teraz, keď nenosím okuliare, podstatne jednoduchšie. Na druhej strane, moje reflexy sú zas o kúsok pohotovejšie. :)

            0 0
            • Pebe  

              :-)

              mě tahá za uši, náušnice nemám, takže pohoda :-D

              0 0
              • Krys  

                Najväčšia zábava je aj tak to, že keď ležím na chrbte, tak si mi sadne obkročmo na brucho a poskakuje ako na koni. Najväčšiu radosť má z mojích zvukových prejavov, keď mi trafí solar. :)

                0 0
                • Pebe  

                  tohle znám, je prakticky nemožný si odpočinout vleže :-)

                  0 0
    • tomaschek  

      Jsem půl roku po operaci krátkozrakosti obou očí – 2,5 a 3 dioptrie. Po ranním zákroku excimer laserem v Ostravě (klinika Lexum) jsem se už večer díval na televizi, dioptrie na obou očích 0. Bolest se projevila jen v mezidobí, než mě po operaci žena dovezla domů – přirovnal bych ji k smítku spadlému do oka a velké citlivosti na světlo.

      Doma jsem si dal prášek na spaní, v šest večer jsem se probudil a vše O.K. Další den už jsem normálně fungoval. Za sebe můžu jedině doporučit, peněz nelituji – nebýt závislý na brýlích a čočkách je obrovská svoboda. Vzhledem k tomu, že z okruhu mých známých šli na tutéž operaci v průběhu 3 měsíců další tři lidé a všichni měli stejnou zkušenost jako já, absolutně bez komplikací, můžu vřele doporučit. Nějaké riziko určitě je, ale to u každého lékařského zákroku nebo nemoci…

      0 0
    • Zdeno Micio  

      Nikdy by mě nenapadlo, že po česko-moravsko-slezském kraji brázdí stezky tolik poloslepých bikerů Také uvažuju o operaci bo si myslím, že riziko je už v dnešní době minimální a investice se za pár let vrátí. Za poslední rok jsem vrazil 11tis. za nové brýle a minulý měsíc další 2 tis. za nové skla, jelikož jsem si pozdě uvědomil, že s plast. skly se do sauny nesmí. No a do toho čočky, takže když to spočítám, tak jsem za tyto propriety tento rok investoval částku za cenu jednoho operovaného oka. Pozorně jsem si přečetl všechny příspěvky a navnadilo mě to tuto proceduru absolvovat. Takže na nový rám od Duratecu se asi vykašlu a budu šetřit na Lexum.

      0 0
    • L_i  

      Nechci vás s čočkama a operacema nějak odrazovat, ale mě teda brýle vůbec nevadí. Když už tak bych šel do dioptrickejch cyklobrejlí, jako má třeba Mr Balcky. Cpát si něco do očí, natož laser… NE! NIKDY!!!

      0 0
      • Charles2k  

        Mám v příbuzenstvu jednu výrazně negativní zkušenost s laserovou operací oka. V průběhu operace mé příbuzné nastal výpadek el. proudu a ten způsobil krátké přerušení napájení. Po naskočení záložního zdroje ji pak laser téměř vypálil oko (ten výpadek zřejmě nějak resetoval správné nastavení výkonu) a místo asi 7 dioptrií co měla, má teď hodně přes 10 a nejde to už opravit. Bylo to někdy před cca 10 lety a už nevím ve které nemocnici. Myslím, že buď Brno nebo Zlín.

        Takže si předem všichni dobře zjistěte, jak mají zajištěn výpadek proudu během operace.

        0 0
    • drtyc  

      Jednoduche pocty?

      Nejakou operaci jsem mel jeste jako capart.

      Vysledek proti puvodnimu stavu velmi dobry. Deset let velmi dobry a ted zase oci dorustaji nebo se proste nejak rozjizdi, ale jsou to jen korekce a vysledek operace porad dost dobry. Skla bezne v zakladu 2300,– jedno oko. 2500,– plast bez jakychkoliv uprav. Obroucky protoze to nosim porad, tak jedine titan ~ 4000 nic modniho protoze posledni vydrzely 8let do prvniho prasknuti. Svarovani 700,– a do supliku jako nahradni. Ostatni materialy maji zivotnost do prvniho rychlejsiho pohybu pripadne nez se hlavou o neco opru. Skla potrebuji menit nejpozdeji za 3 roky na jiny cisla.

      Operace toho co mam ted vyjde na 28tis jedno oko sleva pokud obe soucasne, ale zase vetsi risk. Provadi se zatim jen – ted uz 4 roky nebo pet. Da se cekat, ze to po nejakym desetileti zase uhne a nebudu moct mit skla za 100 a plasty za 300 a skoncim opet na castkach 2530 a 2500

      Navic tohle mi nikdo negarantuje, ze ta operace takhle dopadne. Z pracovist, ktere jsou zapojene do sledovani uspesnosti tech operaci to je tak, ze min nez 20% lidi to ma bez komplikaci. Zase za komplikaci se povazuje i paleni oci dobu delsi nez par dni. Vic nez 98% sance na zlepseni. Ale zase tahle statistika vychazi z lidi, kteri maji duvod a odvazi se jit na tu operaci a jejich puvodni stav byl teda asi spis horsi nez prumerna ocni vada…

      50tis za sanci na zlepseni kdo vi o kolik na odhadem asi tak 20–40let podle toho jak si telo usmysli a pak uz stejne degenerace na stari a velka pravdepodobnost nutnosti nosit slabsi bryle na jiny druh vady o neco mene obtezujici.

      Nebo cca za tech 20let dat za bryle nejakych 42tis soucasnych penez.

      0 0
    • Krys  

      Tak pred týždňom to zrazili mojej manželke z nejakých 11–12 na nulu.

      To popoludnie po operácii som mal o ňu trochu strach. Bolelo ju to a strašne jej slzili oči. Ale už druhý deň sa to radikálne zepšilo a teraz už vidí perfektne a nič ju nebolí. Už sme boli aj v kine. :)

      0 0
    • Advid  

      Taky o tom uvažuji, ale ve svém okolí jsem se setkal s tím, že se po operaci zhorší zrak na blízko (trvale). Není to jedna paní povídala. Jeden případ je přítelkynina kolegyně a druhý mám od jednoho zákazníka. Ta kolegyně teď musí číst knížku s nataženáma rukama a ten zákazník jen nenavlékne jehlu, jinak v pohodě. Ne, že by to byla nějaká tragédie, ale divné mi přijde, že se o tom člověk nikde nedoví. Když jsem psal do jedné kliniky, tak mi neodpověděli. Ještě napíšu do Gemini a Lexum a uvidím, co napíší.

      Má někdo z vás s tímhle zkušenost?

      0 0
      • Krys  

        Musíš si uvedomiť, že krátkozraký človek vidí extrémne dobre na blízko. Tou operáciou o to prídeš.

        Ja pod cca 15cm už nezaostrím. Vadí to v podstate len keď sa pokúšam prečítať veľmi malé písmo. Napr. na potravinách býva zloženie písane takým drobným písmom, tak s tým sa občas trápim.

        Okrem toho, touto operáciou nezabrániš vetchozrakosti. Naopak, keď sa vetchozrakosť objaví, bude silnejšia.

        0 0
        • jezevec2  

          Prizivim se na vlakne: ma nekdo nejaky tip, info nebo zkusenost (ne ze bych to nekomu pral) s Retinitis pigmentosa?

          Napada me treba akupunktura nebo jina alternativa. ,,Normalni,, medicina zatim prohrava. Dik.

          0 0
      • Advid  

        Už mám odpověď z Gemini:

        Dobrý den pane xxxx,

        tento jev někdy může nastat. Záleží především na věku, ale také na jiných

        okolnostech, na původních dioptriích, na event. zbytkových dioptriích a na

        době po laserovém zákroku.

        Obecně lze říci, že po operaci krátkozrakosti mladí lidé do blízka vidí

        dobře, starší (přes 40) mohou do blízky potřebovat brýle, tak jako lidé,

        kteří nemají žádné dioptrie, potřebují po 40 roce života brýle na čtení.

        Z každého pravidla existují vyjímky, ale většinou lze nastavit zrak tak, aby

        lidé na většinu činností brýle nepotřebovali.

        Za Gemini s pozdravem Dr.Polišenský

        0 0
        • Advid  

          A pro objektivitu ještě odpověď z kliniky Lexum:

          Vážený pane XXX,

          velice nás těší Váš zájem o naši kliniku Lexum.

          Zhoršení zraku po laserové operaci by mohlo záviset na věku pacienta. Zhruba kolem čtyřiceti let dochází k takzvané vetchozrakosti, což je přirozený stav , kdy čočka se stává méně pružnou a proto bývá problém se zaostřením do blízka. Protože neznáme věk Vašich známých, tak tento konkrétní případ nemůžeme posoudit.

          Pokud byste měl další dotazy ,kontaktujte nás prosím na lince 810 800 009, nebo nám napište Vaše telefonní číslo (případně dobu, kdy Vás můžeme kontaktovat)

          Přeji hezký den

          Dagmar Javorková

          Operátor call centra

          Evropská oční klinika

          Tel: 810 800 009

          0 0
          • pavelr  

            Přidávám vlastní zkušenost:

            13.9.2010 jsem byl na operaci očí v Gemini Průhonice, zhruba –3 dioptrie, 35000Kč. Vzhledem k mým 37 rokům mi silnější pravé oko zkorigovali na nulu, slabší levé na –1 pravě kvůli čtení. Tzn. pravé oko mám zkorigovaný na vidění do dálky, levé na vidění na blízko. Je pravda, že po operaci vidím na pravé oko trochu hůř na blízko, ale turistickou mapu ještě přečtu. Na levé oko vidím na blízko dobře, ale dohromady když se dívám na obě oči, tak mám pocit, že vidím do dálky i na blízko jen tak dobře, jak vidím na silnější pravé oko. Kdybych nejezdil na kole, tak bych u jedné dioptrie na levém oku zůstal, ale chci vidět pořádně v celém zorném poli, takže 15.1. půjdu na dokorigování levého oka i za cenu, že se mi zhorší vidění na blízko. Dokorigování je zadarmo. Vadí mi, že na to budu muset vybrat týden dovolený. Je pravda, že před operací ti nikdo z personálu neřekne, že se ti může zhoršit vidění na blízko. Popravdě ti při vyšetřeních toho moc neřeknou. Funfuje to tak trochu jako u zubaře: Chceš, nechceš za tyhle prachy? Jinak si myslím, že operace je dnes bezpečná a přesná, takže bych se jí nebál.

            0 0
            • pavelr  

              Aktualizuji k 16.9.2011 (rok po operaci):

              15.ledna provedena dokorekce levého oka na –0,25 dioptrie. Po operaci jsem nepozoroval zlepšení, právě naopak. Vidění do dálky se začalo zhoršovat. Následovaly kontroly v Gemini v dubnu a červenci. Při druhé kontrole mi řekli, že se levé oko vrátilo na –0,75 a pravé mám dioptricky na nule ale prakticky tak –0,5. Mám problémy s únavou očí, horší se i vidění na blízko. S tímto stavem se nehodlám smířit a za měsíc jdu na další kontrolu.

              0 0
    • kopečák1  

      Já jdu na laser do Lexumu 22.12. tak Ti pak poreferuju, jak to probíhalo… jdu tam s –4,5 dioptriemi.

      S tím špatným viděním na blízko jste mě vyděsili, protože dost modelařím a byl bych vyřízenej…

      0 0
      • Koti  

        zdravím prodělal jsem operaci Lasik ve Zlíně naprostá dokonalost prostě bombice měl jsem 4 dioptrie a 5 let po operaci fakt parada

        0 0
      • v POHODÌ klokan  

        Tak co, jak to dopadlo? 4,5 dioptrií není tolik, to by mělo být bez problémů.

        Jestli teda už budeš schopen tenhle příspěvek přečíst :-D

        0 0
      • Blackbiker  

        bejt tebou bych si to rozmyslel

        0 0
    • manas.pete  

      Mojí dceři několik let „odborníci“ jen přidávali dioptrie. Prý neřešitelné. Po laserové operaci na soukromé klinice (13.000Kč jedno oko) druhý den viděla, dnes brýle nepotřebuje. Šla by do toho znovu, jak říká, za to pohodlí bez brýlý to stojí.

      0 0
    • Nismooo  

      Docela často sa vyskytujú na internete reakcie, že ľudia po operácii oka v šere dobre nevidia a v noci vidia svetlá rozmazane, má z Vás nekdo podobné skúsenosti?

      0 0
      • Krys  

        Ako som na tom ja:

        V šere som videl horšie aj keď som nosil okuliare. Po operácii som nepozoroval žiadnu zmenu.

        Keď mám unavené a suché oči, tak v tme vidím okolo bodových zdrojov svetla halo, vyzerá to akoby to svetlo bolo rozostrené. Všetko ostatné je ostré. Je potom potrebné častejšie si kvapkať umelé slzy.

        V podstate som si na to ale zvykol a už to moc neriešim. Snažím sa, aby som na dlhšie nočné jazdy autom bol dostatočne odpočinutý a je to potom v pohode.

        0 0
        • medicinman  

          Já jsem absolvoval zákrok na obou očích na klinice Neovize a jsem maximálně spokojený.Ráno jsem byl na operaci a po poledni jsem již byl schopen absolvovat obchodní oběd v restauraci / pravda je, že mě ty oči trochu pálily ;-)/ Měl jsem astigmatizmus a nějaké dioptrie na obou očích a vadilo mi to hlavně při jízdě autem večer, protože se mi rozostřovala světla protijedoucích aut a neviděl jsem pořádně co se děje v mém pruhu. Poslední kapka byla popravdě, když jsem zastavil pěkné blonďaté stopařce a on to byl skaut převlečený za anděla co jel na vánoční besídku.

          Co se týče vidění po operaci, tak došlo k výrazné úpravě vidění jak večer, tak v noci. Světla se mi nerozpíjejí a taky se zlepšila např.ostrost titulků v kině / to mi dělalo dost potíže /.Jediné mírné negativum je, že např.při delší práci na počítači si musím občas kapat umělé slzy, protože mám pocit suchých očí,ale to je minimální handicap a za to zlepšení vidění to stojí.

          http://www.neovize.cz/cs/

          0 0
    • Blackbiker  

      vím o člověku co je slepej na jedno oko po zákroku a vidí jen mlhu. Mám hodně dioptirií, štve mne to moc, uvažoval jsem o zákroku, ale návštěva u Lexum Ostrava mne odradila. Když chcete, zoperujou vám to i když konkrétně u vás bude riziko, a že riziko u někoho je je zřejmé. Fajn, že hodně lidí problémy nemá, ale víte co bude za pár desítek let-to nevíte…Operace očí v dnešní době je dobře placený business, bez rizika jsou čočky(taky nedám do očí), naštěstí mám svého optika kterej mi dělá sportovní brýle(do rámečků „slunečních“. Takže i když mne to velmi limituje tak s brýlemi vidím, nemusím si kapat do očí a v noci nemám problém. Za tato rizika mi operace nestojí…

      0 0
      • Blackbiker  

        je fakt že tehdy fungovala pouze metoda Lasik a Lasek,teď jsou operatéři na jiné úrovni a mají k tomu prostředky jako „femtolaser“

        0 0
      • ZuzicK  

        čočky taky nejsou bez rizika pro velkou část lidí.

        0 0
    • Advid  

      Malé shrnutí mého soukromého výzkumu, třeba to bude někoho zajímat.

      Byl jsem na vyšetření v Gemini a tam mi řekli, že mám sice tloušťku rohovky na hraně, ale že když mě bude operovat přímo primář (bez slevy na ISIC), tak to půjde. Tak mi řekli termín a dali týden na rozmyšlenou, protože, jak už jsem psal výše, rozhodilo mě měsíc až měsíc a půl klidu po operaci.

      Pak jsem tak hledal informace a přijde mi, že přestože je spousta lidí, kteří na tom byli a dopadlo to dobře, tak je riziko pořád vyšší, než třeba když jdete na slepák. Vyšší riziko je sice u dalekozrakosti, ale dají se najít i lidi s komplikacemi po operaci krátkozrakosti. Kliniky se navíc pomlouvají (jedna říká, že ta druhá má zastaralé vybavení a ta druhá zase, že ta první používá nevyzkoušené metody). Všechno tohle může být samozřejmě i maskované PR, ale na klidu to rozhodně nepřidá. Podepsání reversu, že klinika za nic neručí a ještě když má pacient rozkapané oči a skoro nevidí mi taky přijde jako metoda z divokého západu a reference jedné mojí příbuzné, které očařka doporučila operaci a kliniku Lexum i přesto, že se její vada operovat neměla a tam ji v klidu odoperovali, to dovršila. Bylo to někdy krátce po revoluci, ale ty kliniky to nedělají pro naše blaho, ale pro peníze a tak jsem radši víc podezíravý a všechno se snažím podchytit.

      Ale přesto všechno bych bez brýli chtěl být (mám –6 a –7) a tak jsem si říkal, že se zeptám očařky. Jenže už při objednávání mi došlo, že dneska jsou doktoři ovlivnění společnostmi (ty mně dáš zájezd, já tě doporučím pacientům) a taky to není nezávislý zdroj. Navíc nemám vadu ustálenou a to jsem i řekl na vyšetření a přesto, že je to všude uváděná překážka operace (nebo spíš ne překážka, ale znamená to, že za chvíli zase budu nosit brýle), tak to nebyl problém a hned mě chtěli objednat a o následném možném horšení ani slovo.

      Zatím nejlepší se mi jeví varianta ústřední vojenské nemocnice, kam už jsem napsal o ceník. Možná jsem trochu paranoidní, ale oči mám jen jedny a abych šel na drahou operaci a pak zůstal se zamlženým viděním a klinika mávala papírem, že za nic neručí, to fakt nechci.

      0 0
        • Advid  

          No já vím, je jich víc. Tahle, Neovize, Duovize a každá píše, že je nejlevnější, nejlepší a má nejvíce spokojených pacientů…

          0 0
      • toram  

        Taky mam docela silné dioptrie.. ale nevím..odrazuje mě představa že fakt pak nic neuvidim.. a to se můžu jít střelit.. takže vůbec nevim.. asi ale zatim zůstanu u brejlí:D..je to přeci jen taková jistota…

        0 0
        • (CZ)George  

          Kolik máš? :)

          0 0
        • Ruprt2  

          často dělají každé oko zvlášť. Popř. si to můžeš vydupat.

          Když bude první oko vpoho, tak můžeš jít do druhého. Když ne, tak z toho můžeš vycouvat :-)

          0 0
      • Joseph de Sax  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
    • JohnyDoe  

      Doporucuju UVN. Tam to nestoji ciste jenom na businessu.

      0 0
    • lucifr  

      Zeptej se raději odborníků přímo tam, kde to dělají.

      Ne pro všechny vady je vhodná a zkoumají se i další věci jako síla rohovky, množství slz at.

      Já jsem po laserové operaci 2 roky a jsem naprosto spokojený. Měl jsem 4 dioptrie na dálku a 2 cylindry astigmatismus (nevím jestli jsem to popsal přesně, až tak moc se v tom nevyznám), takže celkem slepota. Nyní vidím parádně na obě oči, zákrok je chvilka a ocházel jsem po svých. Po 2 hodinách nepříjemné pocity v očích ustoupili a zhruba týden to trvalo než se vidění ustálilo úplně.

      Profesionální přístup a doživotní záruka jsou taky dobrá známka.

      Takže za mě určitě ano.

      Byl jsem v Brně v Neovizi.

      Dnes už to beru jako samozřejmost, ale ze začátku jsem si připadal jak v novém světě, za ty prachy to určitě stálo.

      P.S. sehnal jsem 7 lidí a byla za to velká sleva, všichni jsou spokojení.

      0 0
      • Advid  

        Krys je jeden z těch šťastlivců, kteří mají vše ok a už tu i nabízel své staré brýle. :-)) Někde výše je jeho report, kde popisuje, jak to všechno probíhalo.

        0 0
    • Meluzina  

      Šla bych do toho, bohužel trpím astigmatismem, tudíž nelze:-(. Ale švagr absolvoval operaci, obě oči zároveň, hojení bylo bolestivé, ale od té doby je v pohodě a je rád:-). Byl v Ústí nad Labem v soukromé klinice.

      0 0
      • Ruprt2  

        mám pocit, že i astigmatismus lze, jenom to není klasická operace laserem.

        0 0
      • Bystrous  

        Astigmatismus lze. Zítra jdu na kontrolu po půl roce.

        0 0
      • Krys  

        Astigmatizmus je optická porucha, je to odchýlka povrchu rohovky od dokonalého guľového povrchu. Korigovať laserom sa to dá. Tá laserová operácia je vlastne, veľmi zjednodušene povedané, vypálenie šošovky do rohovky. Niečo ako trvalá kontaktná šošovka.

        Tupozrakosť nie je optická porucha ale funkčná, takže sa laserom asi korigovať nedá.

        0 0
        • (CZ)George  

          Já ho mám na jednom oku taky, ale zas tak moc mi nevadí, takže o dokorekci zatím neuvažuju :)

          0 0
    • op  

      Prijde mi zajimavy, ze 90% ocaru ktery jsem potkal (a potkal jsem jich dost) nosi bryle..

      Me osobne bryle v nicem nevadi (mam cca 6.5 + cylindry), akorat to stoji nehorazny penize za drazsi cocky s vyssim indexem. O operaci jsem nikdy neuvazoval, resp. uvazoval a jednoznacne se rozhodl, ze to pro me neni. Sice by to bylo vyhodny z hlediska ceny (porovnam-li cenu operace s cenou vsech bryli a skel koupenych za zivot), ale 1. existuje riziko a to: pri samotne operaci, ale hlavne i pozdeji pri beznem urazu, 2. vsem lidem, ktere znam, ze byli na operaci, se po case videni zase zhorsilo (ne tolik jako pred operaci, ale stejne nosi bryle..). Jine je to u nekoho kdo ma napr. 16 dioptrii (taky takovou znam), tam uz je to samozrejme potreba z hlediska kvality zivota (pokud je to mozne, bohuzel takovi lide casto byvaji komplikovane pripady). U nas, do 6/7 dipotrii, to beru jako kosmetiku..

      To za me k tematu.

      0 0
      • obda  

        S tema ocarema je to spravny postreh, mam to v rodine :) Dokud nejde o vysoke dioptrie (ci podobny problem), tak, dle jejich nazoru, je nejlepsi do oci nesahat. Stejne se oci s vekem meni, takze nakonec vetsina lidi ty bryle zase potrebuje (ale vyrazne slabsi). Pokud vsak jde o kvalitu zivota (napr. vysoke dioptrie), tak uz to riziko za to stoji.

        0 0
      • Ruprt2  

        očařům se nediv dyť vyšetřují za špatného osvětlení.

        Dokonce i operují potmě.

        0 0
    • lenochod  

      Nechal jsem si uřezat oči, neb čočky jak píšeš Ty, začínaly řezat a musel jsem je i někdy vyndavat. Brýle vozit vzhledem k modelu který jsem měl byl nesmysl. Za diop. klip stékal pot a tak jsem tuto variantu brzo opustil. Pak jsem vozil čočky jednodenní. Někdy byl i problém je po celém dnu vyndat. Byly přilepený na oku a fakt nešly ven. Někdy jsem s nima viděl i hůř než bez nich. Inu laser a bylo po čočkách. Trvalo ale asi 4 měsíce než si oči zcela sedly. Nyní bez problémů. Měl jsem 1 dioptrii (krátkozrakost) a velikej astigmatismus, kterej hodně zužoval výběr kontaktních čoček. Na silnici jsem jezdil bez diop brýlí i čočet, ale v terénu to už ono nebylo.

      Další výhodou je, že po kalbě se nemusejí s hrůzou hledat brýle.

      0 0
    • kopečák1  

      Já dával v Lexumu za obě oči 58k a byly to asi nejlíp utracený prachy v mým životě…

      z –4,5 dioptrií na nulu…

      0 0
    • Joseph de Sax  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • daymaker  

      tak v listopadu jdu pod kudlu, tak dám pak vědět… :-)

      0 0
    • Krys  

      200

      0 0
      • jezevec2  

        Nevite nekdo, jestli mi pomuze laser nebo neco kdyz mam Retinitis pigmentosa? Jinak nosim +4.

        0 0
        • obda  

          Retinis pigmentosa je onemocneni sitnice, laserem se upravuje rohovka. Takze ne. Retinis pigmentosa je bohuzel zatim nelecitelna.

          0 0
          • jezevec2  

            Vim, ze to je onemocneni sitnice, ale zkousim co se da. Sitnice mi odumira od okraju. Ostrost videni je (asi) zalezitost stredni casti oka. Proto se chci zeptat jestli nema nekdo nejaky tip. Laser to byt nemusi.

            0 0
            • Ruprt2  

              Mám za sebou osm operací oka a z toho 5 operací sítnice.

              Dělali mi už všechno co se dělat dá. Svou první operaci jsem podstoupil, v roce 1992 poslední v roce 2009. Za tu dobu je technika, možnosti a provedení operací úplně někde jinde.

              Při poslední operaci mi dělali všechno co moderní medicína umí. Co se týče sítnice a samotného nervu, tak toho není mnoho.

              Co se týče léčby nemocí a nápravy poškození a vad oka umí toho medicína hodně, ale vždy se to týká přední komory.

              vyjímečně se to týká i sítnice a nikdy se to netýká samotného očního nervu.

              Sítnice samotná se teď léčit nebo rekonstruovat fakticky nedá. V budoucnosti, která není příliš vzdálená bude možné ji do jisté míry nahradit, pomocí kamer. dokonalé to asi nikdy nebude.

              0 0
              • jezevec2  

                To ze se sitnice neda rekonstruovat (laicky) chapu. Je to hodne jemna zalezitost. Stve me, ze se RP neda ani zastavit nebo zpomalit. Laicky to porovnavam s rakovinou nebo AIDS. Tam jsou nekdy docela uspesny (lecba nebo zpomaleni).

                Tady to je trochu prehlidka lidsky bezmoci.

                Jinak 8 operaci je teda naloz. Snad ti to pomohlo.

                0 0
                • obda  

                  Problem s RP je, ze je to geneticke degenerativni onemocneni. To je velky rozdil treba oproti AIDS, kde je jasny puvodce – virus – ktereho je mozne/predsta­vitelne omezit ci eliminovat. U rakoviny je to sice trochu jine, ale tam se zase tvori novotvary, proti kterym je mozne pusobit. S RP je problem, nebot dany jedinec ma „vadnou“ genetickou informaci, tj. RP je dusledkem spatneho „programu“ v tele, ne vnejsiho pusobeni. Nadeji do budoucna je tedy genova terapie nebo treba vyuziti kmenovych bunek, kde probiha intenzivni vyzkum. Drzim palce, at RP v tvem pripade postupuje co nejpomaleji.

                  0 0
                  • jezevec2  

                    Ano vim, ze se jedna o ,,nastaveni,, programu. Ale cekal bych ze veda to nejak rozlouskne. Popsani DNA se podarilo uz mozna pred 10ti(?) lety, tak bych cekal nejaky pokrok. Taky me stve, ze nikdo neni schopen odhadnout rychlost postupu nemoci.

                    0 0
                    • martin_bakov  

                      popsani genomu uz sice je ale strasne tezky ‚nakonfigurovat‘ ty zmeny tak aby to melo zamysleny a izolovany ucinek.

                      0 0
                • Ruprt2  

                  Jak rychle ti to postupuje?

                  Já mám všechno jenom na jednom oku, takže sice už to oko mám na ksichtě jenom proto, aby tomu druhému nebylo smutno, ale oproti tomu co máš ty, mi to přijde jako sranda.

                  0 0
    • Petrcech  

      Když už jsme u toho, dá se operace laserem udělat i přes to, že mám na každám oku –3 dioptrie, ale poměrně vysoký astigmatismus a oční tlak na hranici normálního tlaku 22 torrů (zrak. nerv je v pořádku, HRT bylo v poho).Díky

      0 0
      • daymaker  

        jsem měsíc po operaci obou očí. Jendo bylo –6,5 a druhé –5,5 s 1,45 cy­lindrem. Dnes kontrola, na obou očích O, cylindr zůstal asi 0,25. Oko je prý už trochu tupozraké, způsobeno údajně dlouhou korekcí cylindry. Laicky, oku se nechce akomodovat. Prý to může skočit ještě na nulu. Za mě osobně supr, bez jediného problému, oko je subj. jen velice mírně slabší.

        0 0
    • McMiki  

      Nechci zbytečně zakládat nové téma tak se zeptám tady. Zajímala by mě orientačně doba než jste šli na operaci po vstupním vyšetření a jak dlouho jste čekali na operaci celkově (tzn. zajímá mě i celková doba první kontakt → operace). Chci se objednat k „Lexum“ v Ostravě, tak pokud má někdo zkušenost tak se prosím podělte. Děkuji.

      0 0
      • daymaker  

        Zlín, Gemini… objednán přes telefon… pak v jeden den vše, vstupní vyšetření a operace… cca 2–3 hod dohromady…

        0 0
    • VzB  

      Podstoupil jsem femto-lasik cca 5 let zpátky ve Zlíně. Stáhli mi to z 3D na nulu a od té doby vidím suprově – proděláno několik vyšetření na očním kvůli práci a bez chyby.

      Investovaných peněz absolutně nelituju! Pozitivní reference na kliniku a tento druh operace jdou od mnoha lidí včetně lidí ze sportovní branže.

      Nechce se mi to celé číst, tak se možná opakuju…

      0 0
      • VzB  

        až teď jsem si všiml, že reaguju na něco co je trošku starší :D

        jinak ve Zlíně jsem čekal od objednání pár měsíců, pak všechno v jeden den – celkový pobyt cca 1,5–2hod. Ale to bude klinika od kliniky jiné.

        0 0
        • PC  

          byl jste nekdo v poslednim roce v gemini na tom novem svycarskem laseru ktery toleruje ty mikrovychileni/po­hyby oka? http://www.gemini.cz/…ad/6d-laser/

          Hodne vazne o takove operaci uvazuju..Ale spousta lidi by mi asi rekla ze je zbytecna.

          Astigmatismum nemam zadny, vidim spatne do dalky. Mam 1.75D a 2D na pravem…24 let

          0 0
          • daymaker  

            ano, byl jsem v listopadu v Gemini..na 6D… pokud jdu na takovou operaci, nekoukám na peníze… jestli jde o oči, tak několik tisíc navíc nehraje roli… operoval přímo Stodůlka… po operaci jsem se klidně mohl už večer dívat na bednu, ale poctivě jsem dodržoval poop režim…

            0 0
            • PC  

              nenasel jsem prave jediny negativni feedback na to. Cim setrnejsi a pokroceljsi to bude, tim lepe.

              Jak rikas penize v tomhle pripade nehrajou zadnou roli. Priplatim si rad za zdravi.

              Jenom jsem chtel vedet jestli na tom nekdo uz byl a jake ma pocity. Kdyz se neco prodava tak se to vzdy velebi

              0 0
              • daymaker  

                co jsem pochopil z jejich vysvětlení, tak krom jiného je hlavní devize tohoto nového laseru, že to zvládne za kratší čas, tzn. menší trauma pro rohovku…

                0 0
            • martin_bakov  

              co mas na mysli poop rezimem ? je to zajimavy vyraz.

              0 0
              • daymaker  

                pooperační režim… :-) nečumět na bednu, den po operaci nejlépe mít co nejvíce zavřené oči… nechodit 1 měsíc do zakouřených prostor, nesportovat, neplavat…pravidelně kapat atd.

                0 0
              • PC  

                asi dodrzovani par pravidel, jako nenamahat, neplavat atd.

                0 0
              • panhammer  

                S trávící soustavou to tedy nic společného mít nebude no… :-)

                0 0
    • káňa  

      Loni v prosinci to bylo 11 let, co jsem po laseru. Je pravda, že na první pokus byla operace nic moc. Takže následovala reoperace (podotýkám 1000 Kč/oko), ta dopadla o poznání lépe, akorát jsem musel ještě s levým okem na sál, kde mě odstraňovali z řezu tuším že vrůstající rohovku či co. Podrobně si to nepamatuji. Nedávno jsem byl u očního lékaře na kontrole a vidím dobře, dioptrie nepotřebuji, i když levé oko by možná půl nebo celou dioptrii sneslo, ale jak říkám, nepociťuji problém, takže to neřeším ! Na první operaci a zpět mě vezl otec autem, dál jsem si to odjezdil vlakem a autobusem, jelikož mi reoperaci dělali na každé oko zvlášť. Nepotřeboval jsem ani jeden prášek na bolest. Nedávno na laseru byla známá, jak dopadla nevím, ještě jsem s ní od té doby nemluvil. Jinak jen tak pro sych do sebe občas cpu nějaký vitamíny na oči, ale to spíš kvůli věku a únavě. Laserovou operaci jsem podstoupil v Hradci Králové.

      0 0
    • HonzaRez  

      Tak bych si dovolil opět otevřít tohle vlákno s tím, že už jsem pevně rozhodnutý, mimo jiné mě přesvědčil článek od Hanky Ebertové, který je tu taky někde odkazován.

      Ale ještě pořád váhám, jestli mám jet spíš do toho Zlína, který je mnohými doporučován a nebo zkusit nemocnici tady v Hradci… Daleká cesta je jedna věc, ale říkám si, že moct dojet rychle v případě potíží po operaci má rozhodně svoji váhu…

      Je tu spousta doporučení Zlína a Prahy, ale opravdu v poslední době nikdo nebyl na klinice v Hradci, aby ji doporučil?

      0 0
      • Lada,s  

        Taky jsem se konečně rozhoupal, a za týden jdu do Gemini v Brne na prvni vysetreni tak jsem zvedavy. Na zakrok bych chtěl jit nekdy koncem rijna, po sezone…

        0 0
    • Ramboska  

      Tak co stále vidíš perfektně?

      0 0
      • Smazaný účet  

        nemožné – s věkem se oči mění

        imho ideální pro operaci je věk kolem dvaceti a stabilní dioptrie…to se vyplatí…

        přes třicet jsou to už jen vyhozený prachy, páč oči se mění…a to platí dál až tak do šedesátky

        0 0
        • plzakj  

          To jsem asi byl ja :-) 2 dioptrie, cista kratkozrakost. Sel jsem v 25. Ted po 8mi letech porad super. Denne pracuju 10h s pocitacem a ctu si nx mobilu ::)

          0 0
      • Krys  

        Keď nemám unavené oči, tak áno. V poslednej dobe mávam dosť unavené oči, keď idem večer z práce, akoby sa im nechcelo zaostrovať. Cez víkend sa to vždy zlepší.

        Bol som pred pár týždňami na vyšetrenie očí. Pozeral som minimálne do piatich rôznych prístrojov. Mám na oboch očiach astigmatizmus okolo 3/4 dioptrie. Okuliare teda nepotrebujem.

        Čo ma ale trochu vyplašilo je, že na jednom oku sa mi v rohovke v zornom poli začína tvoriť jemný zákal. Údajne to môže byť aj reakcia na tú operáciu, ktorá sa môže objaviť aj po rokoch. Keď sa to ale podchytí včas, dá sa to vyčistiť. Tak si teraz kvapkám nejaké steroidy.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.