Operace kolene - zkusenosti s transplantaci menisku/chrupavky?

110 nepřečtených
  • Newli

    Chtel jsem se zeptat, zda nekdo nemate zkusenosti s „opravovanim“ kolene – tj. ze se poskozeny meniskus nebo chrupavka pouze nevyrizne, ale necim nahradi. Pred 6 lety mi odstranili (asi malou) cast (vnejsiho) menisku, ktery byl pry rozemlet na kasi, protoze radu let nebyli doktori schopni prijit na to, proc me boli koleno. Nicmene v te dobe to vse znelo dobre – cast menisku pryc (ale mala) a zbytek v cajku. Jenze kdyz chybi meniskus, tak se pri sportu/pohybu namaha/opotrebovava kost (chrupavka?) a vznika artroza. A jelikoz pomerne intenzivne sportuji (tedy ted uz vic jak mesic nemuzu delat nic), tak jsem si asi za tech 6 let od operace privodil artrozu v pocatecnim stadiu. Na to se tedy prislo ted nahodou, kvuli aktualnimu problemu jineho typu. A tou je moje blbost, kdy jsem si asi (mam vysledek magneticke rezonance, ale tohle jeste musi potvrdit doktor) znicil dalsi cast menisku v tom samem koleni (resp. asi oba menisky). No a predstava, ze mi ty poskozene casti zase odstrani a tim to hasne je pro me nepredstavitelna – to bych za 5 az 10 let sportovani byl zcela na odpis. Takze jsem googlil a nasel jsem toto:

    https://www.neosportclinic.cz/…tace-menisku

    • umely meniskus (nejaky polykarbonat)

    https://www.pasa.cz/…ace-menisku/

    • meniskus od darce

    Budu to poptavat po lekarich (ke svemu lekari jdu za asi 10 dni), ale napadlo me, zda s tim nekdo zde na foru nema prakticke zkusenosti. Za kazdy vecny komentar (vcetne pripadneho doporuceni lekare/strediska) predem dekuji!

    0 0
    • duri80  

      Na koleno pouze Onuce

      3 0
    • Newli  

      Prosim o vazne prispevky, Vlakno o Onuci jsem tu pred 3 mesici zahledl, takto tohle vlakno koncipovat nechci. Ale chapu, ze to nemam v me moci …

      0 0
    • dezinfektor  

      Pokud ti to mohu přiblížit, tak ten umělý meniskus není z PC ale z kolagenu, což je svojí strukturou a vlastnostmi naprosto úžasný protein, který třeba kůži nebo kloubům dodává pružnost. Každopádně s něčím, co popisuješ zkušenost nemám, i když mě to asi taky jednou bohužel čeká. Co však mohu říct, tak známý byl před lety na transplantaci vazu v koleni. Vše proběhlo relativně bez problémů, až na to, že rekonvalescence byla tak na rok. Nicméně je stále rekreačním sportovcem. Snad by sis nemusel píchat antikoagulanty, protože klouby prakticky nejsou prokrvené. Jedinou otázkou je podle mě případná cena. Sice do toho nevidím, ale vypadá to, že pojišťovna platí jenom to vysekání chrupavky nebo menisku. Zdraví je samozřejmě mnohokrát cennější než cokoliv jiného.

      0 0
      • Newli  

        dezinfektor: Z kolagenu? Googlil jsem o 106 a nasel „jen“ zminku o polykarbonatu (ale mozna to novinari zjednodusuji) a pak od darce! No budu to zacit muset nejak aktivneji resit, protoze jsem uz 5. mesic bez sportu a leze mi to na palici :-( Pritom doktori (byl jsem u dvou) meli trosku jine nalezy (ne zasadne), ale ani jeden by to neoperoval !?

        0 0
        • kejda  

          Polykarbonát mám na pergole, do kolen bych ho asi nechtěl :)

          0 0
    • Ras Simon  

      Cus,ja byl pred tremi tydny na umelim meniscu.

      Daval mi tam necelou pulku noviho.

      Takoviho z toho matrose co se z nej stane tvuj vlasni po po naky dobe.jako v tom odkaze od tebe z toho neo sportu

      Ale nedelali mi to tam.

      Kazdopadne me to stalo 85k.

      Prej to funguje dobre tak uvidime.

      Kazdopadne jsem este doktorovy daval 10k.

      Budu potrebovat na rehab.motodlahu na 2mesice za 15.

      A injekci za 5.

      120 do toho dam se vsim vsudy.

      Tak se muzes zeptat v tom neosportu a kdyz to bude drasi tak bych ti dal kontakt na sviho doktora kdyztak.

      A je to v Praze.nevim od kud jsi.

      Kdyz to bude levnejsi taky dej vedet.

      Este budu casem potrebovat ten druhej to vypada.

      Kdyz budes chtit tak mi napis spis na whatsapp.

      Tady se moc nepohybuju.

      774 894 335.

      Hodne stesti.

      Peace

      0 0
    • Ras Simon  

      Cus,ja byl pred tremi tydny na umelim meniscu.

      Daval mi tam necelou pulku noviho.

      Takoviho z toho matrose co se z nej stane tvuj vlasni po po naky dobe.jako v tom odkaze od tebe z toho neo sportu

      Ale nedelali mi to tam.

      Kazdopadne me to stalo 85k.

      Prej to funguje dobre tak uvidime.

      Kazdopadne jsem este doktorovy daval 10k.

      Budu potrebovat na rehab.motodlahu na 2mesice za 15.

      A injekci za 5.

      120 do toho dam se vsim vsudy.

      Tak se muzes zeptat v tom neosportu a kdyz to bude drasi tak bych ti dal kontakt na sviho doktora kdyztak.

      A je to v Praze.nevim od kud jsi.

      Kdyz to bude levnejsi taky dej vedet.

      Este budu casem potrebovat ten druhej to vypada.

      Kdyz budes chtit tak mi napis spis na whatsapp.

      Tady se moc nepohybuju.

      774 894 335.

      Hodne stesti.

      Peace

      0 0
    • Pikaču  

      Co jsi dělal za sport ze sis znicil chrupavku?

      Ja jsem si basketemnpomerne dost poskodil chrupavky ale vzdy se dalo zlepsit hyal… injekcema, krevni plazmou, posilovanim, ledovanim.

      Teď přes 2 roky intenzivne sportuju-kolo a ozvalo se jine koleno podobna bolest jako driv a nebylo to kolenem ale svalama. Sportovní fyzioterapeut me dal do pořádku.

      Takze moje doporuceni nez půjdeš pod kudlu a k ortopedovi zkus dobrého sportovniho fyzioterapeuta.

      0 0
      • Petr L2  

        Chrupavky ti nikdy jako dospělému nesrostou, neopraví se, nedorostou, takže pokud si je poškodíš, je úplně fuk, co vše do tbe kdo napere a co vše okolo uděláš, pokud ti jí někdo neopraví a způsobů je dost málo, tak to lepší nebude.

        1 0
        • Pikaču  

          Ano ale je poskozeni a poškození. Mam chondropathii petely 2 a 3 stupeň ( to je diagnóza 12 let stará) a kolenum me vic udělalo dobře posilování svalů, strecing, masírování, nez kdejaké injekce, ortezy, tejpy, výživa…

          Nekdy je potřeba za zacatku cvicit pres bolest pak ledovat aby se svalsto posílilo. Na operaci bych jako poslední možnost šel pokud jsem se ale intezivne posilovani a strecingu venoval.

          Poskozeni chrupavky urazem je vsak jina.

          Ja vim ze mas zkusenosti s timto s manzelkou.

          0 0
          • dhudy  

            Mužeme se nejak kontaktovat pres mail/messenger skrz tu chondropatii? Mam ji taky a potrebuji se zeptat na par věcí. Díky.

            Fb David Hudec

            Mail: hudydas@gmail.com

            0 0
    • krabica  

      Kámoš jde na nové menisky do obou kolen, už teď se rozloučil s příští sezonou.Co jsem pochytil, tak po operaci nesmí člověk 2 měsíce našlapovat, po té rehabky a pak jde na druhé. Budou mu to dělat někde v Brně.

      0 0
      • ciertisko  

        Ahoj. Víš která klinika mu to bude dělat a na kolik ho to vyjde? Minulý týden mi odebrali kus menisku a chci to začít řešit co nejdříve. Napsal jsem NeoClinic a dle komentářů výše, to s nimi vypadá na 120tisíc.

        0 0
    • Newli  

      Ahoj vsem, nejak mi nechodi oznamovani o novym prispevcich – zavital jsem sem nahodou skrze google :-) Koleno bohuzel stale resim a jsem z toho dost nestastny. Muzete prosim napsat, kde vas kde operoval a co vam presne delal? Respektive u krabica, kde to resil a s kym ten kamos :-) Me to uz limituje skoro dva roky a jsem z toho doslova zoufaly (cim dal vic, to si umite predstavit). Ted jsem absolvoval nejake posilujici injekce (co by mely pomoci chrupavce a kloubu obecne), taky to stalo celkem asi 25T (za 3 injekce) a ve vysledku me ted koleno boli o dost vic. Ale z minula (jednu, jinou, injekci jsem mel uz asi pred rokem) chapu (ted jsem to jeste s doktorem neresil), ze ta tekutina prave snad natece do tech prasklin a to vyvolava tu bolest. No je to na hovno, co vam mam rict. Zase, ze bych si ten nejdulezitejsi (vnitrni) meniskus chtel nechal cely odstranit (mam pry horizontalni prasklinu a ta pry nenici kloub, zatim, ale neda se s ni nic moc delat, nez to z vetsi casti odstranit), to ne. Navic doktori se tvari … byl jsem asi u tri na konzultace (dlouhodobe chodim k jednomu), preci jen nez jit pod kudlu a kdyz jde o koleno … ze to k operaci neni, ze s tim mam zit. Ale zivot takhle dal zit nechci. A kdyz si to necham odstranit (coz mi nikdo nedoporucuje), tak mozna budu moc sportovat, ale brzo budu mit koleno uplne v haji. Takze jakakoli alternativa (neco ve stylu, cast odstranime, ale nahradime), by stala za uvahu. Nicmene ja nemam rad ta masova centra (neovision na oci, neoclinic na klouby, rad bych to resil s konkretnim doktorem). Diky moc.

      0 0
    • Newli  

      Jeste teda doplnim, ze jsem v ramci procitani vseho mozneho narazil i na „lepeni“ menisku. Snad se urcite praskliny daji „slepit“ tak, ze se injekci do praskliny vpravi latka, ktera to na par tydnu jednak fakt zalepi/fixuje (ale za par tydnu zmizi) a v mezicase jina latka nejak podporuje srust. Taky na to clovek nesmi dlouho slapat. Ale tech informaci je malo (i podle zdroju se tim da resit/lepit jen nejaky typ poraneni) a vsude se to za to plati – nasel jsem v principu jen dve nejake kliniku v nemecku (a nemecke zdravotni pojisteni to nepokryva). Jak moc je to sarlatanstvi, to se mi nepodarilo zjistit. Spis tomu neverim, ale jednoznacnuy zaver z toho tedy nemam.

      0 0
    • Martina.martina  

      Tohle téma mě velmi zajímá. Po dvou artroskopiich mám už jen kousek menisku. 10 měsíců v roce o berlích kvůli bolesti. Potřebuji pomoct :( Je mi 37 …

      0 0
    • Jarrysa  

      Ahoj,jsem po autologní transplantaci chrupavky.Tzn.,že vytvořili novou hmotu že zbytku mojí chrupavky,plazmy a zalepeno lepidlem.Měsic a půl nehybně s ortézou.Dnes jsem začala rehabilitace,koleno zatím ohnu do pravého úhlu ,tak snad půjde všechno dobře

      0 0
    • Auditor  

      Mně ted ceka neco podobneho … tak sem zvedav.

      Mam poskozenou chrupavku v zatezove oblasti, za tyden a kousek operace.

      0 0
      • iduska79  

        Ahoj! Můžu se zeptat, konkrétně jakou operaci chrupavky Ti dělali? Návrty nebo nějakou transplantaci, Hyalofast atp. ???

        Já byla před 3 týdny na artroskopii v ÚVN v Praze, původně to měl být pouze meniskus, ale nakonec jsem skončila s návrty 1×1 cm (mediální kondyl tibie).

        Bohužel k tomu mám ještě nefunkční přední zkřížené vazy. Jak poškozená chrupavka, tak vazy jsou následek dávného úrazu (23 let zpět), celou dobu jsem tak nějak normálně fungovala, ale teď mne bolesti kolene už dohnaly a proto ta artroskopie.

        Takže po operaci 6 týdnů nestoupat na nohu, pouze berle a seznam cviků na doma. Koleno mi naštěstí nějak výrazně nenateklo, rozsah pohybu mám skoro jako před operací, ale při určitých pohybech cítím bolest na tom místě návrtů. Kontrolu u operatéra mám až za 2 týdny tak tu teď sedím a dumám, jestli ta bolest je ještě OK a nebo jestli to znamená nějaký *******.

        Máte za sebou někdo ty návrty?

        0 0
        • Auditor  

          U mně proběhla „autotranspla­natce“ – z nezatezove oblasti odebran kus, ktery nahradil tu poskozenou cast (ktera byla vyjmuta).

          Jinak to mam stejne – 6 tydnu max 30% zatez na nohu, nestoupat na ni, berle… Mam predepsany rehabilitace a mirne cviceni (do flexe – napnuti/protazeni, ohnuti max do 70%). Jeste dva tydny berli …

          Jinak, jeste jsem byl ted 2× na odebrani plazmy, ktera mi byla vstriknuta zpet do kolene. Toto by se melo opakovat naposled za mesic…

          Delali mi to ve Vrsovicke zdravotni.

          Vazy jsou dalsi kapitola. Pred cca 3 rokama jsem si natrh zadni zkriz., poskodil meniskus. To se nejak spravilo, meniskus mi ted byl opraven (prichycen roh) v prubehu opravy chrrupavky.. Pri tom se ukazalo, ze mam utrzen horni upon predniho zkriz. vazu, coz se bude resit po zahojeni soucasnyho zakroku, dle pevnosti kolene.

          Posledni 3 roky mam na sport (beh, florbal) ortezu…

          0 0
          • iduska79  

            Tak držím palce, ať dobře dopadneš.

            Jak velký byl ten defekt? Já mám "jen 1×1, ale na blbém místě (holení kost, to nebývá moc časté).

            Mám 20.4. kontrolu v UVN, tak jsem zvědavá, co mi řeknou. Mám se tam svému lékaři připomenout s injekcí kys. hyaluronové, že to zváží.

            Jinak s těmi vazy mi řekli v podstatě to samé. Až se uvidí, jak dopadne tahle mikrofraktura, tak se případně budou řešit vazy. Ale já si je očividně urvala před těmi 23 roky a mezi tím mne vidělo několik ortopedů (včetně MUDr. Maurera a Doc. Soukupa) a všichni říkali, že koleno drží. Jedině ve Střešovicích se jim to nezdálo a při artroskopii se potvrdilo, že ty vazy tam jsou nefunkční a že to vše drží svaly (a to jsem kancelářská krysa, co občas popojede na kole, nechápu, jak to může držet).

            Můžu se ještě zeptat, jak moc to koleno cítíš? Měl jsi samo úplně jiný typ operace než já, ale stejně jsem zvědavá.

            Díky moc a přeju úspěšné uzdravení.

            0 0
            • Auditor  

              Pardon za pozdejsi reakci.

              Taky jsem resil poskozeni taky „jen“ cca 1×1cm …

              Jak citim koleno? No, je to takvy tupy :D Na dotek, kvuli mirnemu otoku stale. A predpokladam ze je i vnitrni otok. Nicmene rhb pomaha ted rozhejbavat/ak­tivovat steheni svaly, a je to bida po tom mesici. Jednou/dvakrat jsem doslpapl omylem vyssi vahou nez doporucenych 30%, ale max do 50% – a je to pocit, jako bych koleno nemel. To slovo „tupy“ je asi nejvystiznejsi – jako kdyz ma clovek presezeny nohy a pak se na ne postavi.

              0 0
              • Marek76  

                Ahoj, můžu se zeptat jak se cítíš po transplantaci chrupavky? Uz jsi delší dobu po operaci, funguje to, můžeš zatěžovat?

                Já jsem 2× po plastice LCA a víc než rok od transplantace menisku a mám taky defekt na chrupavce. Koleno je stabilní, ale bolesti od chrupavky jsou obrovské, problémy mám pořád i s obyčejnou­ chůzi.

                V lednu mám jít na nanoskopii, aby se tem podívali a uvidí se co dál..

                0 0
                • Auditor  

                  Ahoj,

                  ja mam jeste problem s uponem zadniho vazu, ale to drzi … (a to natrzeni predniho se nejak srovnalo).

                  Nicmene ad chrupavka. Koleno je porad lehce natekly, nekdy vic, nekdy min. Bolest dle zateze … nesmim to moc prehanet 'nekdy v zari jsem dal delsi kolo, lehce pres 50 km (prolozeno chozenim a tak) a skoro tyden jsem nemoh poradne chodit)..

                  RHB jsem delal pocitve, nicmene porad nemam 100% hybnost. Parkrat sem zkousel popobehnout, jde to, ale … pak mi to koleno jako ztuhne a nejakou dobu trva (vetsinou den) nez je to zase v puvodnim stavu.

                  Mel sem mit taky nanoskopickou kontrolu, puvodne nekdy zari … ale dr mi pak volal, ze to je moc brzo, nebot po takovym zasahu do kolene (úuvodne rikal ze to nic neni :D ) to bude trvat dlouho. Kontrola je pak v lednu, mela byt v listopadu, ae nemoc … tak se pak uvidi jak ta nanoskopie. Chci pak zacit behat, aspon trochu, tak uvidime.

                  Kazdopadne, krom kola a chuze jsem bez sportu (aktvine jsem hral florbal) uz rok a nevratim se k tomu uz.

                  Jinak na sport (ten florbal predtim, beh …) nutna orteza (kvuli vazum.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Tady bych určitě zkusil pořídit éčko, jestli ještě nemáš. Není to jen o té možnosti menší působící síly, ale myslím, že i v tvém případě by kratší kliky byly přínosem.

                    Na klasice to s nimi není tak jednoduché a tam sami o sobě nic moc neřeší, protože zase musíš navýšit kadenci nebo sílu na pedálu. Sám jsem si sliboval o přínosu kratších klik na klasice více (po pořízení éčka, kde jsem je měl, tak jsem dal kratší kliky i na klasiku, kde to pro můj problém také trošku pomohlo, ale méně než byla očekávání).

                    A doporučuju se na jakékoliv pokusy s běháním zcela vykašlat. Už bych se trvale vyvaroval všeho, kde je větší dynamika.

                    0 0
                    • Auditor  

                      Poud to nemelo byt na kolegu .. myslim ze na ecko ze zdrav.duvodu nejsem jeste zralej :D

                      U mne je problem, aspon doufam, ze sem zusil poradnou zatez moc kratce po zakroku (v zari to bylo cca pul roku) … musim byt klidnejsi …

                      A s behamenim – uvidime co bude na jare.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Bylo to na tebe a vycházel jsem z těch 50km a jak to po nich bylo. Ale třeba jak píšeš to postupně bude výrazně lepší.

                        0 0
                        • Auditor  

                          Jo v to doufam… kdyz ja ecka nemam rad :D takze kolo bez motoru co to pujde :D

                          0 0
                          • iduska79  

                            Ahoj! Psali jsme si někdy na jaře, když jsme byli v plus mínus stejném termínu na operaci chrupavky. Já tedy „jenom“ návrty.

                            Musím říct, že jsem dost rozpačitá z výsledku. Byly to návrty na ploše 1×1 cm. Po operaci to bylo hodně dlouho dost bolestivé – nenašlapovala jsem, ale v určitých polohách bolel i jen ohyb.

                            Koleno bylo mírně natekle cca 4 měsíce, pak už OK. Dlouho mi trvalo, než jsem získala téměř plné propnutí. U mne je problém, že nemám 100% pohyb i v pánvi/kyčli, mám velké srůsty v břiše po slepáku a 2× císařském řezu, takže se to přenáší i dál na nohu. 100% propnutí jako na druhé noze nemám ani teď.

                            Ad bolestivost – pořád tam několikrát denně cítím píchání. Jako jo, žít se s tím dá, ujdu za den svých 10 000 kroků, koleno nenatéká atp., ale podvědomě té bolesti ulevuju a jsem z toho celá rozlámaná.

                            V lednu mám jít na kontrolu, jsem zvědavá, co se dál vymyslí.

                            @Auditor – dělali Ti pak kontrolní MRI? Nebo půjdeš až potom někdy na tu nanoskopii?

                            0 0
                          • iduska79  

                            A prosím Tě, když píš3š pobolívá, tak je to tupá bolest nebo píchání? A v porovnání se stavem před operací jsi na tom jak? Děkuju.

                            0 0
                            • Auditor  

                              Takhle.

                              Omezeni pohybu . propnnuti u mne neni problkem, mne trapi pokrceni. Oproti druhy noze je to … horsi … Na chuzi, popr jizdu na kole to vliv nema (tedy, chvili mi trva nez se koleno rozhejbe, zezacatku vzdy boli), Taky si stale nemuzu na koleno poradne kleknout … musim se hlidat. A obcas mam pocit takovyho jakoby… odhmotneni kolene, jako kdyby brneni a pocit znecitliveni, jako kdyby nebylo moje. Ale tohle prave kdyz si chci kleknout anebo pri dotyku.

                              Bolest – ne, pichani ne, tupa, jako kdyz se prastis, ale pocitove je to nekde uvnitr kolene. Navic mne boli nad kolenem, jakoby upony steheniho svalu … nevim.

                              Otok se sem tam objevi pri delsi namaze (delsi prochzaky, delsi kolo (to serm byl jednou, od leta diky stehovani a hubyn trablum v rodine neni cas moc).

                              Kontrola a nanoskopie a MR – na NR jsem byl, nekdy prelom leta/podzimu, vazy se castecne hoji (mel sem natrzeny vaz), ale zjistilo se z ni ze mam natrzenej(utrzenej upon zadniho vazu… ted nevim presne a nechce se mi hledat zpravu :D Nanoskopie bude nekdy v prvnim ctvrtleti tipuju, pak se uvidi.

                              Porovnani pred a apo. Bolest apod je mensi, ted jen po namaze nebo zmene pocasi, predtim to bylo vlastne skoro porad v ruznych intenzitach. Pri RHB cviceni s ohlkedem na bolestivost, ale casem to odeznelůo, ted je cviceni v pohode, ale viz vyse – nemuzu se dostat do plnyho ohybu.

                              Jo, a zima je problem. Cim vetsi zima, tim mne koleno boli vic.

                              0 0
                              • iduska79  

                                Ahoj!

                                Tak jak válčíš? Byl jsi na té nanoskopii?

                                Já jsem teď díky jedné RHB lékařce byla na magnetické rezonanci. Za 14 dní si k ní jdu pro výsledky a radu co dál. Operaci (návrty) mi dělali v ÚVN. Bohužel to za mne teda úplně efekt nemělo :(. V podstatě jsem se po roce celkem intenzivních rehabilitací dostala zhruba tam, kde jsem byla před operací. Jak jsem pochopila, v ÚVN nic jiného než návrty u defektů chrupavky nedělají. Ještě byla ve hře osteotomie, ale do toho se mi teda úplně upřímně vůbec nechce.

                                Takže teď čekám, co se ukáže na MRI a pak dle rady RHB lékařky (která mj. pracuje u Koláře) budu pokračovat dál.

                                Zmiňovala MUDr. Freie, který pracuje u Koláře, že prý je velmi dobrý na kolena, artroskopie atp.

                                Případně zvažuji navštívit MUDr. Handla, který dělá transplantace chrupavky , a který se vrátil do ČR a má s ním zkušenosti @Petr_L2, resp. jeho žena.

                                https://www.bike-forum.cz/…ku-chrupavky#…

                                0 0
                                • Auditor  

                                  Ahoj.

                                  No. Nanoskopie nebyla, nebot by to bylo moc brzo, je potřeba alespoN rok od operace.

                                  Takze to bylo ted.

                                  Byl jsem zacatkem roku na planovane kontrole, viz vyse, resim nestabilitu kolene (zapricinena bud mechanicky (vazy nebo nevim) ci oslabenim). Takze mam rozjete rhb, vetrsi cast za sebou, posilovani.

                                  Lehce sem se konecne dostal ke kolu ale musim se krotit a hlidat.

                                  AZ dodelam rhb, prijde na radu rozhodnuti co dal – a ta nanoskopie.

                                  Ale presne, taky jsem rozcarovan, ale spis tou pomalosti navratu:

                                  V beznym zivote vse v pohode, chuze (i na vetsi vzdalenost) taky cajk, ale vetsi fyzicka namaha = bolest (upony a vazy), pocit zatuhnuti kolene, sem tam otok. Tak uvidime.

                                  0 0
                                  • Mikikuba  

                                    Návrat počítej když to dobře dopadne na rok i dva. Snaž se koleno co nejvíce posílit – to bylo to jediny co mě pomohlo. Problém je, že tě koleno dlouho k pořádnému posilování nepustí a je to tak trochu začarovaný kruh a chce to nekonečnou trpělivost. Trvalo m dva roky než jsem začala na kole zase jezdit přes 50–60 km bez bolesti. Nyní jezdím i 300 a byla jsem i na Kilimanjaru a vše koleno dalo. Ale jak píšu vše až poté, co mě koleno pustilo k posilování natvrdo. Je to každodenní práce včetně protahování.

                                    3 0
                                    • Auditor  

                                      Ahoj, diky.. ja vim.

                                      Je to na hlavu … pac to cekani az … ale ono to pujde.

                                      0 0
                  • ferencr1  

                    hm uprimne teda nic moc po te transplantaci ocekaval bych to teda daleko lepsi. Taky mam defekt chrupavky 2 × 1 cm v cele tloustce v zatezove plose, na jare jsem byl na artroskopii zacistili to a musim teda rict ze koleno mi uz hodne davno nenatika a zvladnu teda daleko vetsi zatez klidne tech 150 km na silnicce dam. Koleno teda furt sem tam poboliva… Uprimne jsem si teda po transplantaci chrupavky predstavoval daleko lepsi vysledek … Dle tvych zkusenosti teda do toho ani v budoucnu nepujdu.

                    0 0
    • vzduch  

      Je tu někdo s TEP kolenního kloubu? Rád bych nějaké zkušenosti, kde nechat operovat, jak rehabilitace, následný pohyb, sport, návrat k normálnímu životu, práci. Je toho moc. Mám artrózu třetího stupně (pravé koleno), tři operace, kloub začíná nějak vybočovat a každý krok je cítit. Aktivnější sport bez bolesti jen s prášky. Ortoped tvrdí, že čím déle vydržím, tím lépe. R.

      0 0
      • roman 3D  

        Kámoš bývalý ligový fotbalista si ve 44 nechal dát nový kolena obě dvě najednou, po půl roce začal zlehka běhat, ještě s ortézama, po roce už fungoval bez omezení a po roce a půl se vrátil k fotbalu na krajské úrovni a hraje bez ortéz.

        0 0
        • Mikikuba  

          To je setsakra brzo. S životností TEP bude mít zvlášť pokud je takto aktivní v 60ti potíže. A prozatím kolenní reoperace nic moc. Měl by se krotit pokud se chce dožít ve slušným zdraví důchodu. Transplantace chrupavky v koleni v této době je sázka do loterie 50 na 50.

          0 0
          • Krov  

            Kolenní TEP v posledních letech opravdu hodně pokročily. Dnes se už jejich životnost předpokládá delší než u kyčelních a tam je to cca 30 let. Tím ale neříkám, že je vhodné 6 měsíců od operace běhat, to je moc brzy a fotbal je určitě rizikový. Taky je mi divný, že by někomu dělali obě kolena najednou, z hlediska pooperační rehabilitace to nedává smysl, musel by jezdit na vozíčku…

            0 0
            • Mikikuba  

              30 se zatezi to vesmes neni. A u kolen urcite min. Cili cokoli pred 50 je blbe u vymeny. Resim to se svym ortopedem a dost o tom vim…a kazdej ortoped urcite doporuci kolo max chuzi. Rozhodne ne fotbal beh a podobne…

              0 0
              • Breakpain  

                Jsou dva pohledy, chces si zivot uzit a neresis do kdy nebo se chces dozit vysokeho veku a byt fit ;).

                0 0
                • Mikikuba  

                  60–65 je vysoky vek!? Nevim kolik ti je ale ja v 52 na to koukam asi jinak. A to si myslim ze ziju docela na max. Ale aktivity musis proste prizpusobit svym zdravotnim moznostem s obcasnym kontrolovanym uletem jako bylo letos Kilimanjaro treba :) plus spravne posilovani protahovani.

                  0 0
              • tigermoth  

                Zas máme kliku, že je kolo na rozflákané kolena prakticky ideální sport.

                3 0
                • onuce  

                  Kolo ano, nikoli e-bike. Pokud tu někdo doporučuje právě e-bike při problémech s chrupavkou a menisky, pak je to naprostá zhůvěřilost. Nelze se vyhnout manipulaci s těžkým strojem, což způsobuje nepřirozené přetěžování kloubů. Píši z vlastní zkušenosti. Na klouby je opravdu nejlepší obyčejný full s lehkým převodem.

                  0 2
                  • tsunami  

                    Vaše zkušenost je na většinu lidí těžce přenositelná. Všechny ty peripetie co jste na bf už popisoval jsou způsobené vaším osobním přístupem.

                    2 0
                    • onuce  

                      Těžce přenositelný je hlavně e-bike.

                      0 2
                      • tsunami  

                        e-bike má kola, na něm se jezdí. Nosí se maximálně tak nákupní taška…

                        2 0
                        • onuce  

                          Ano, jede se na něm, dokud… To máte kmen přes cestu, skalky, svodidla… No a hlavně údržba, defekt, čištění, to vše vyžaduje manipulaci se strojem, vesměs pak obrácení vzhůru kolama. Jsem po tom vždy tak bolavý, jako bych zestárl o patnáct let. Prášky, Voltaren, magnetoterapie.

                          0 3
                          • MlokCZ  

                            Pořád dokola ty nesmysly.

                            Na vyjížďce není potřeba přenášet vůbec nic, vždy to jde buď objet nebo se v nejhorším výjimečně kousek vrátit a jet jinudy.

                            A nesmyslné obracení ebiku vzhůru nohama tu provozuješ zase pouze ty.

                            2 0
                            • onuce  

                              Omlouvám se, ale díky vlastní zkušenosti… Prostě tohle mě vždy… Doporučovat e-bike v případě poškozených kloubů by se mělo posuzovat podobně jako třeba nabádání k sebevraždě.

                              0 2
                  • MlokCZ  

                    Nepiš tu nesmysly pořád dokola.

                    Nesmyslnou manipulaci děláš pouze ty a nikdo jiný. A co se týká zdravotního přínosu pro celou řadu různých problémů pohybového aparátu včetně problémy kolen, tak je u ebiku obrovský a lehké převody na klasice se tomu ani nepřiblíží (i když je samozřejmě lepší při problémech jezdit klasiku s lehkými převody než bez nich).

                    4 0
                    • roman 3D  

                      +1

                      0 0
                      • vrazdit  

                        E-kašpárci táhnou za jeden přípomocný provaz?

                        • 1 :)
                        0 4
                        • roman 3D  

                          Pokrok nezastavíš, navíc je éčko mnohem zábavnější než obyčejné šlapací

                          0 0
                          • Melvin  

                            éčko mnohem zábavnější než obyčejné šlapací když jsi lemra tak asi jo.

                            1 1
                            • Breakpain  

                              Shodneme se na tom, ze muzes byt namakany jak chces, ale do kopce v technickem terenu nepojedes jako na motorce. A o tom to je ;).

                              0 0
                              • vrazdit  

                                Protože jsme na cyklistickém fóru, tak bych tu propagaci e-motorek nechal být… Nemá to s jízdou na kole co dělat…

                                0 1
                                • Breakpain  

                                  Mne je to vcelku jedno, nemam problem ani s kolem, ani s motorkou ;).

                                  To ze tu nekdo slepe prosazuje “svou” pravdu, takovy uz internet je. Resenim je filtrovat & ignorovat :).

                                  1 0
                    • Newli  

                      Vratil jsem se po roce k mnou zalozenemu tematu a zvedave ctu vsechny to zazitky (jeste nejsem u konce). Ale kdyz na e-biku jezdec pichne, tak se manipulaci nevyhne, ne? Alespon ja bych cekal, ze kolo otocim a menim dusi (stejne jako to delam na klasickem MTB). Nebo tam je jiny navod/postup?h

                      0 0
                      • onuce  

                        Samozřejmě, je to obrovský problém. Kdo má zdravá kolena, ten si to vůbec neuvědomí. Měl jsem na e-bike defekt a týden pak žral prášky na bolest.

                        0 0
                        • Newli  

                          Diky za odpoved. Nicmene, nic ve zlem, Ty mas fakt specificky pohled na vec. Me by zajimal nazor Tvych odpurcu, protoze tu manipulaci s e-bikem tam vidim – sice limitovane, ale vidim. Tak by me zajimalo, proc Tvi odpurci rikaji, ze to je blbost. Treba neco prehlizim …

                          0 0
                          • onuce  

                            Rozumím. Jen tedy poslední poznámku. Nejde o to, že se manipulací s e-kolem stav kolen dočasně zhorší, nejde o bolest samu. Jde zejména o risiko dalšího prasknutí, roztržení menisku, či poškození chrupavky. A toto risiko je právě při manipulaci s těžkým a neskladným břemenem vysoké. Tisíckrát si tedy jízdou samotnou, s přípomocí, můžete šetřit kolena, však stačí pak jedno nevhodné nadzvednutí mašiny a vzhůru k novým operacím.

                            0 3
                          • MlokCZ  

                            Obracet ebike vzhůru nohama potřebuje tady výhradně onuce, to už se tu řešilo.

                            2 roky ebike, servisu už také ne úplně málo (aktuálně jsem dával třetí zadní plášť, už tedy třetí výměna, protože jsem měnil hned na začátku za jiné než originální pláště, pak destičky vepředu i vzadu, každé jindy, 1× řetěz, nová jiná vidlice, pak servis tlumiče a vidlice a nakonec i některá ložiska zadní stavby).

                            Počet otočení kola na řídítka/sedlo → 0 (slovy nula).

                            Defekty vs ebike:

                            • vhodné vozit odolnější pláště: hmotnost plášťů na ebiku je méně důležitá než na klasice (i na klasice je dobré vozit dostatečně odolné pláště, na ebiku ale klidně i trochu předimenzovaně na daný styl jízdy), to samé valivý odpor
                            • proč dnes používat duše? Řešení defektu při splnění předchozího bodu je zcela výjimečná záležitost a když už k tomu dojde, tak něco pobere tmel v plášti (pokud se doplňuje, někdo může dávat přednost méně řešit a tmel nechá klidně vyschnout, při splnění předchozího bodu se to i samo nabízí). Následuje tmel z lahvičky nebo knot. Na ani jedno neděláš manipulaci s kolem žádnou. A až v naprosto ojedinělém případu bys musel vkládat duši.
                            • když už by došlo na výměnu/vložení duše (nejsou bezduše nebo ten zcela ojedinělý případ, kdy je defekt s velmi odolným pláštěm a nepobere to ani tmel, ani knot), tak stejně není důvod otáčet kolo vzhůru nohama

                            Doma pokud při servisu když nedávám kolo do stojanu (ebike většinou nedávám, jen když je to pro danou operaci opravdu potřeba, což je málokdy), tak používám buď jen akorát vysokou stoličku na kterou postavím motor (širší plocha motoru hezky drží) a tím je zadní kolo lehce nad zemí. Tedy i minimum zvedání. Nebo pokud potřebuju zvednout více, tak pod motor dám židly.

                            V reálu stačí najít něco vhodného pro podobné řešení (pařez, cokoliv). A případně když by opravdu nebylo nic k mání, tak to půjde i s položením jen na bok.

                            0 0
                          • MlokCZ  

                            A zamyslel jsem se nad tím, kdy jsem za ty dva roky s ebikem měl nějakou reálnou manipulaci, kdy se musel zvedat/nosit:

                            • nakládání do/z vlaku: To je čistě dobrovolná záležitost, kterou cíleně dělám pro zvětšení dojezdu, ale už o něco méně než u klasiky (pro některé trasy to na ebiku dojedu celé, kdy jsem na klasice si vlakem pomohl). Já s naložením ebiku do vlaku nemám žádný problém, proto to dělám, jinak bych se tomu vyhnul.
                            • nakládání na nosič na střechu auta: Tohle je v jednom opravdu už docela opruz. Vyzkoušeno, že to sám zvládnu, ale pokud to jde, tak to dělám raději s dopomocí ve dvojici. Vozit ebike na střeše samozřejmě není nejvhodnější (kromě manipulace je problém nosnosti držáků), ale zatím jsem se nekopal k tomu přejít na jiné řešení (ne zrovna malá investice, když ani nemám kouli na autě)
                            • občasné přenášení padlých stromů nebo jiných překážek: Tomu se lze případně zcela vyhnout. A i když se tomu cíleně nevyhýbám (když s tím nemám problém, i když rád to zrovna nedělám), tak na ebiku je mnohem méně časté než na klasice, protože na ebiku zvládnu toho mnohem více objet (typická situace, kdy lze např. objet vyjetím prudkého svahu nad cestou, kde na klasice bych neměl šanci to vyjet nebo nemám problém se na ebiku i třeba kousek vrátit zpět do kopce, kde na klasice by se mi nechtělo).

                            Stručně řečeno: Kdybych chtěl, tak jsem se mohl vyhnout úplně všem případům.

                            0 0
                  • Petr L2  

                    Myslím, že způsob jakým sis ty zničil zdraví je dost jasným důkazem, že si naprosto nekompetentní komukoliv radit ohledně zdraví a ohledně kloubů to platí dvojnásob. Moje žena má transplantovanou chrupavku v koleni už mnoho let a od jejího lékaře, jednoho z těch, kteří tuto metodu u nás uváděli do praxe, dostala jasné nařízení, pohyb ano, zátěž v žádném případě, pokud kolo, jedině elektro…

                    0 0
                    • onuce  

                      Omlouvám se, ale to je velký nesmysl. Ještě pokud Vaší ženě obstaráte veškerý servis e-bike a pomůžete i s občasnou nutnou manipulací, tak prosím. Ačkoli i samotné šlapání je silovější, než na klasickém kole s lehkým převodem, protože na e-bike nutno aktivovat torzní snímač přípomoci.

                      0 3
                      • Petr L2  

                        Už se konečně probuď a přestaň plácat kraviny. Jaké silovější šlapání? jaká manipulace? jdi už fakt do prd..e

                        1 0
                        • onuce  

                          Uznávám, že nemám právo na svůj názor, ale zde se jedná o reálnou zkušenost.

                          0 1
                          • Petr L2  

                            Vzhledem k tomu co již léta předvádíš, jsou tvoje zkušenosti a rady zcela bezcenné

                            1 0
                      • plysovykozisek  

                        Mistře, teda elektrokolo jsem nikdy neměl, ale je tam elektropohon, který má za úkol se tolik při šlapání nenadřít.

                        0 0
                        • onuce  

                          Ovšem, pro zdravého člověka to tak funguje. Jenže s nemocnými koleny je třeba vyhýbat se zátěži a to s těžkým e-bike prostě nejde. Když jsem po nějaké době přešel zpět na svůj vysokofrekvenční obyčejný full, doslova mi narostla křídla. Lehounká manipulace, citlivá reakce na šlapání. Skutečný balzám na kolena i páteř.

                          1 2
              • iduska79  

                Ahoj! Já se s kolenem dopracovala do lázní a sondovala jsem tam info od TEPkařů. Bavila jsem se tam s jednou relativně aktivní paní (bylo jí teda 60 plus) a její ortoped (primář z Motola) jí povolil i sjezdovky. S ortézou samozřejmě. Ale byla jsem dost překvapená, že říkal, že to není problém.

                0 0
    • vzduch  

      Pánové, je tu někdo s TEP kolene? Rád bych jeho reálné zkušenosti!

      0 0
    • Kornel6184  

      Ahojte. Viete mi prosim poradit kliniku v Brne/Prahe, kde vykonavaju transplantaciu chrupavky a mate s nou osobne skusenosti? Vykonavaju v CR aj operacie s nahradami typu Hyalofast? Vdaka.

      0 0
    • tigermoth  

      Nazdar dámy a páni, tak jsem taky v klubu. Artroskopie a částečná resekce medálního menisku. Je to osmnáct dnů, cvičím předepsané cviky ať vrátím do kondice vazy a související svalovinu a postupně přenáším váhu s berlema. Rehabky od ledna. Všechno je pocitově i podle kontrol OK, bolest není a ohýbat to jde. Teď špekuluju jak to co nejlíp připravit na sezónu. Samozřejmě bude mít hlavní slovo magistra, ale co po rehabkách? Jak jste se rozjížděli vy zkušenější, co se týče cviků, posilování a nástupu na kolo, jak XC, tak eventuelně dolekopcom?

      0 0
      • krabica  

        V podstatě hned jsem začal šlapat na trenážéru, ze začátku na prázdno pár minut a pozvolna zvyšoval zátěž.

        1 0
      • roman 3D  

        Jak to pújde sednout na ortoped a protáčet bez zátěže

        0 1
        • tigermoth  

          Dík, zítra jdu na další kontrolu, tak se mám na co zeptat :) Jak to pak postupovalo? Jak dlouho jste stravili na trenažeru nebo válcích? Kdy jste lezli na kolo a bylo to OK?

          0 0
          • onuce  

            Jak mi operatér řekl, že mohu na rotoped, okamžitě jsem vyrazil na kolo. Vždyť kolo je vlastně jen outdoorový rotoped.

            0 2
            • tigermoth  

              Mistře, chovám k vám značnou úctu, ale prosím neraďte mi něco, co mě přivede tam, kam Vás.

              1 0
            • Petr L2  

              sdělení mělo být spíše: " a protože jsem se domníval, že není rozdíl mezi kolem a rotopedem, okamžitě, jak mi operatér doporučil rehabilitaci na rotopedu, jsem sednul na kolo a koleno si definitivně dojebal…"

              1 0
          • AussigBiker  

            To uz si nepamatuju, ale tou dobu jsem nemel kolo, koupil jsem si rotopoed v ramci RHB a jezdil na nem dal, jestli me to bude bavit a pak nejak po roce nebo tak nejak si koupil kolo :)

            Ale pomaha dost a je na to idealni, letos jsem ho pujcil kamaradce, ktera taky byla po ATR kolene, za chvili skakala pres kaluze cile jako by nic, ale nevim presne co ji delali.

            0 0
        • AussigBiker  

          Me taky po ATR kolene pomohl rotoped, je dobry, ze tam si tu zatez davkovat dle momentalniho stavu kolene (jak moc boli, jak je otekly), samozrejme je potreba dodrzet instrukce – muzu/nemuzu pres bolest. Me se i odvedcila chuze (je-li dovolena), obzvlast v kombinace s RHB cviky.

          0 0
          • tigermoth  

            Tak 21. den jsem už neodolal a vlezl na válce – dávám tak 5 min, pak půl hodiny klid, pro jistotu. Bolest nikde, takže budu asi prodlužovat intervaly, dávám teda rozsah 1 – 3, úplně zvolna. Mám povoleno cvičit do bolesti, problém je, že mám dost vysoko práh.

            0 0
            • AussigBiker  

              Jojo, ja taky par minut, postupne treba 10–15, az pak postupne vic a vic. Jednou me koleno bolelo asi tejden, tak jsem si rek bud a nebo, sel jsem normalne pres bolest a nastesti nic a bylo to dobry :)

              0 0
        • roman 3D  

          Mě to po operaci co jsem si utrhnul přední zkřížený vaz a část menisku, jak mi vytáhli stejný jsem byl na rotopedu a ani bez zátěže jsem nedokázal protočit, šlo to pomalu ale po týdnu jsem přidával zátěž

          0 1
    • ferencr1  

      Máte někdo zkušenosti z injekcemi plazmy z kyselinou hyaloronovou? viz. https://www.poliklinikaippavlova.cz/…lular-matrix ?

      0 0
      • sodek  

        Ptáš se na účinek, nebo na to, jestli po několika kolech stejně neskončíš na operaci?

        0 0
        • roman 3D  

          Skončí a bude v cajku za mnohem delší dobu, není na čekat

          0 1
          • ferencr1  

            operaci mam za sebou 8 mesicu … prasklina chrupavky ted jen hledam jak maximalne vylepsit stav

            0 0
            • Mikikuba  

              Podle mě trochu pohádka. Nech si píchnout hyaluronovou, ale rozhodně od toho nečekej zázraky ale údržbu. Já chodím na 2 injekce ročně – půlku platí pojišťovna a jedna injekce mě vyjde na 1500. Pokud bys chtěl info napiš do zprávy.

              0 0
              • Petr L2  

                To je jako když se namaže řetěz, pomůže to, ale problém to neodstraní, za čas se problém vrátí…

                0 0
              • ferencr1  

                Jo kyselinu hyaloronovou mi davali cca 6 tydnu po operaci taky jsem doplacel jen pulku byl to hyalone a efekt bych rekl temer zadny. Tak jen zkousim co ta kombinace z plazmou ale je mi jasne ze je to hlavne marketing a kseft pro ty co to aplikuji…

                0 0
                • iduska79  

                  Ahoj, můžu se zeptat na jakém typu operace chrupavky jsi byl? A jak velký a kde byl ten defekt?

                  Díky moc.

                  0 0
                  • ferencr1  

                    Po uraze a vlekle konzervativni lecbe diagnosticka artroskopie nahodny nalez prasklina na chrupavce 2×1 cm v zatezove plose na vnitrni strane kolene. Delal to prof Pasa v Brne bouzel jiz neni mezi nami. Odstranil a zacistil poskozenou chrupavky navrty pry nebyli potreba pak rozvlavkneni menisky jen zalestil …. Momentalne cca po 9 mesicich jako funguju na behani to neni hodne pomohl legpress.

                    0 0
                    • iduska79  

                      Ahoj. Děkuji moc za odpověď. O prof. Pašovi jsem hodně četla, je ho velká škoda. Přišlo mi, že jako jeden z mála tu tlačil nové postupy – transplantace menisku, chrupavky atp.

                      Tak když nebyly třeba návrty, tak asi nebyl defekt až na kost, co?

                      Držím palce, ať se to pohne k lepšímu.

                      Já mám za sebou návrty 1×1 cm (březen 2022), teď v lednu mne čeká další kontrola v ÚVN a zřejmě také injekce kys. hyaluronové. Zázrak od toho nečekám, snad jen zpomalení nevyhnutelného.

                      0 0
    • Nostromo  

      30.5. 2023 atroskopie kolene, M2322, M2335

      Dnes prvních 10km/51min/160m nastoupáno a zatím musím říct dobrý. :-)

      Z kopce jsem si i parkrát poskočil.

      Za týden mne čekají jako doprovod 3RZ na Klínovecké Endurosérii, tak uvidíme jak to půjde. :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.