Ohebnost převodníku při zátěži

16 nepřečtených
  • ruinin

    Mám perfektně seřízenou přehazku u alleze – claris. Dělal to jeden velmi respektovaný pražský servisák. (nechci ho jmenovat, ať tu není nějaká hádka, jak je dobrej nebo není). Nicméně na pátém kolečku odshora je třeba použít trim, protože tam už řetěz drhne o přesmykač. Takže použiju trim, a uf, drhne to zase pro změnu na druhý straně. Jdu teda za servismanem, děkuju za perfektně seřízenou přehazku a ptám se ho na problém s drhnutím. Prý převodník na úrovni claris, mám sice FSA, ale podobná úroveň, je příliš flexibilní v zátěži. Ukazuje mi, že bez zátěže nic nedrhne, ale když budu šlapat, tak je to klidně možný a prej víceméně se s tím mám smířit, což se mi nechtělo věřit. Tak navrhuju, jestli by to trimování šlo posunout až na šestý kolečko, kam už se skoro nikdy stejně nedostanu, takže tam bych to přežil. Servisman to maličko seřídil a řekl ať zkusím co to udělá a kdyžtak se stavím. No v úterý byl tak strašný vítr, že bylo špatně slyšet, ale mám pocit, že na pátým už to nedrhne a když trimuju na šestým, tak jestli to tam trochu škrtá, tak to není tragédie, protože jak říkám, nepoužívám ten převod skoro nikdy. Nicméně bylo mi řečeno, že převodníky lepší konstrukce jsou pevnější a snad od sory už to je rozdíl, kde pevnost je vyšší a tím se to nebude kroutit, aby to řetěz házelo do stran a způsobovalo škrtání. Takže se chci zeptat, jestli máte někdo zkušenost se škrtáním řetězu o přesmyk u horších – měkčích převodníků. Uvažuju že koupím ten převodník, lépe řečeno kliky tiagra a budu mít snad pokoj. JO, měl jsem psát kliky, tam jde o tu konstrukci, na převodníku samotném to asi nezáleží.

    0 0
    • Smazaný účet  

      Jakou mas osu klik?

      0 0
    • ma.cech  

      Pozoruji přesně to stejné. Používám pouze ocelové převodníky (32z) a po čase se vždy ohne. Už když je převodník nový, lze poznat že při zátěži škrtá víc než na volno. Ale to je pouze pružná vratná deformace. Vždycky, ale naprosto vždycky se po čase ten převodník ohne i trvale, a čím víc je trvale ohnutý, tak tím ještě násobně víc je to poznat při zátěži.

      Většinou jsem používal deore plechové převodníky, ty jsou měkké jak hadr. Poslední dobou používám ty xt zalité do plastu a ohnou se taky. Nutno říci, že nevím o tom, že by ten převodník kdy dostal ránu aby se ohnul. To by musela být pěkná rána (do středního převodníku) a navíc by byl ohnutý v jednom místě a ne zvlněný jak hadr po celém obvodu.

      0 0
    • durus  

      Mal som presne tieto fsa kluky a nielen ze mi skrtala retaz o prevodnik ale dokonca zacala aj padat. Nebolo mozne to naladit ani s pevnejsim prevodnikom aby to neskrtalo o presmyk. Vymenil som za tiagra a ani neskrtne.

      0 0
      • ruinin  

        Tomu nerozumim, ani s pevnejším převodníkem se to nevyřešilo, tak jsi to vyměnil za tiagra, ale tigra který komponent? Já chtěl koupit tiagra kliky.

        0 0
        • durus  

          vymenil som cele kluky fsa vratane prevodnikov za shimano tiagra. len vymena prevodnika na povodnych fsa nepomohla. tie kluky su blato.

          0 0
          • ruinin  

            OK, tak to dává smyls, asi udělám totéž

            0 0
          • foosi  

            Prosím o radu, jsou nové kliky tiagra (fc4700) tužší než předchozí model (fc4600)?

            0 0
            • Singlespeed  

              Predchozi model je tuhy dostatecne (nejsem schopen poznat rozdll od 3× drazsi Ultegry). Obecne lze rici, ze resit tuhost klik Shimano je zbytecne, je nekompromisni napric radami.

              0 0
              • ruinin  

                Tak myslíš že když mám FSA, jsou málo tuhý a když koupím kliky Claris tak to nebude rozdíl oproti klikám TIagra? V tuhosti?

                0 0
                • Singlespeed  

                  Nemyslim nic. Supertuha konstrukce klik zacina Sorou a vyse.

                  0 0
                  • ruinin  

                    tak to jsem taky slyšel od toho servisáka, tak asi tiagra to bude řešit, i když by sora stačila, v budoucnu chci uprgradovat víc komponentů na tiagru

                    0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Obecně možná, ale ze zkušenosti je dobré dát si pozor na některé „krajkové“ převodníky, jako je např. Shimano FC-RS500, kde vlastní kliky jsou celkem v pořádku, ale převodníky tak pro desetileté dítě. Dráhový plný Gebhardt to spravil :-).

                Na kliky 4500, 4600, 5700, 5800 a 6700 nemohu říct křivého slova, vč. originálních převodníků.

                0 0
    • Idas  

      Nezapomente ze zalezi taky na ramu kola, nektere ramy se tak krouti ze nepomuze nic.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.