• tomoun

    Je tu nějakej daňař??Nemohu se dopracovat ani v Živnostenském zákonu,patřím li do skupiny řemeslné či neřemeslné nebo jiné.Dělám zvukaře na IČO,jsem najímanej na práci a tu fakturuji.Má někdo zkušenost???

    0 0
    • Honza729  

      Zeptej se na financkau. Jedine tam ti poradi dobre, ve smyslu jak to chteji oni. Protoze to je rozhodujici. Ja uz to nedelam jinak, protoze pripadnou kontrolu ti dela FU, ne nejaky danar, ktereho se ptas pres bike forum.......

      0 0
    • Pedro  

      Jsem „daňař“ (konkrétně student oboru Účetnictví a daně), ale v tomhle se moc neorientuji. Mým názorem je, že jde o živnost volnou, ale ruku do ohně bych za to skutečně nedal. Pokud na to nezapomenu, tak se v pondělí zeptám mojí profesorky. S 20-letou praxí na finančním ředitelství v Ostravě by snad mohla něco vědět :-)

      0 0
    • Milenius  

      Nejak nechapu tvuj dotaz. Pises, ze delas zvukare na ICO, to zn. ze uz mas zivnostensky list, kde je tvuj obor uveden, ale teprve ted se pidis po tom, do jake kategorie patris? To jde nejak proti sobe :O

      0 0
    • burnout/syndrome1  

      řekl bych,že je důležité,jestli ti IČO udělil Živnostenský úřad nebo ČSÚ

      0 0
    • Kacik  

      Pokud jsi se nenalezl v zadne priloze zivnostenskeho zakona, tak to bude asi zivnost volna, tedy neremeslna a muzes uplatnit pausalni vydaje ve vysi 50% prijmu.

      Jinak taky doporucuji overit se svoji spravkyni dane.

      0 0
      • Pavel  

        Není to náhodou 60 % z příjmů? Jen doplňuji, že nejvýše 1 200 000 Kč za rok (ty příjmy).

        0 0
        • nitraq  

          A není to náhodou datem příspěvku, na který reaguješ?:)

          0 0
          • Pavel  

            Sedmička na konci jako sedmička na konci.. ;-))

            Jo, možná to tím bude. :-DD

            Díky za upozornění, že jsem debil. :-)

            0 0
        • blaf  

          ne na dlouho, limit se snizuje (myslim, ze v pulce roku) na 600k, 60% zustava

          0 0
        • corben  

          „technicka“: limity/zastropeni pro pausaly je z prijmu max 2mil (pro rok 2016) – takze maximalni pausalni vydaje pro 60% sazbu odpovida tem 1.2mil.

          Pro dane za 2017+ plati snizeni maxima prijmu pro vypocet pausalnich vydaju na polovinu, jak psal blaf – 1mil. Takze pro 60% sazbu bude maximalni pausalni vydaj tech 600tis.

          0 0
          • Pavel  

            hmm, tak to letos budu raději méně pracovat… :)

            0 0
    • Pedro  

      S dotyčnou kantorkou jsem se zatím nebavil, ale s jednou osobou co si s ní nezadá. Jejím názorem je (říkala mi to pouze z hlavy), že o živnost se nejedná, ale jde o nezávislé povolání. Za předpokladu, že vedeš daňovou evidenci, tak si můžeš uplatňovat 40% výdajů (živnost 50%). ALE!!! Nemusíš platit sociálku. Moje ICQ 350062571

      0 0
      • Honza729  

        Zajimalo by mne, jestli ta dotycna, v pripade jineho vykladu FU, prevezme odpovednost za svoje rady.

        Proboha lidi, vse, co se tyka danove problematiky, konzultujte PREDEVSIM se svym spravcem dane na FU. On je ten, na jehoz nazoru zalezi. Verte mi, mam s tim dost neprijemne zkusenosti. Jedine spravce dane. Vsichni radilci od vas totiz v pripade pruseru daji ruce pryc.....

        Dane nejsou vidlice…

        0 0
        • Honzas  

          A ty si myslíš, že rada správce daně má nějakou váhu? Jejich úkolem je na finančáku „překlepání přiznání do počítače“ a uhánění poplatníků, kteří zapomněli přiložit přílohy k přiznání nebo zaplatit zálohu. A že by měli nějakou odpovědnost za to co ti per huba řeknou. To mi přide úsměvné.

          Navíc na kontrolu pak stejně přijde někdo z kontrolního oddělení.

          0 0
          • Honza729  

            Svata prostoto…

            No jak myslis…

            0 0
            • Honzas  

              ok, tak az ti jednou nejakou chytrou radu pani z financniho uradu domerej, tak si za ni muzes dojit, at ti tu skodu nahradi. jejich rady jsou asi ta krelevantni jako kohokoliv tady na foru.

              jedinym stestim tohohle pristupu je, ze na uradech nestihaj ani to preklepani priznani do adi(da)su, natoz aby chodili na kontroly. takze nadale muzete verit na dobre rady hodneho financniho urednika.

              0 0
        • Pedro  

          Chceš skutečně vědět jak jsou v zákoně zběhlé osoby pracující na FÚ? To ohledně sociálky a konkrétně tohoto případu vysí na jednom paragrafu. Je nutné ovšem dodat, že se sociálka v praxi vehementně brání. Jsou to jejich prachy

          0 0
          • Pedro  

            PS: O podrobnostech se již budu bavit jen se zakladatelem příspěvku. Prosím, nezlobte se na mě

            0 0
    • Honza729  

      No, ja, zjevne narozdil od vas, uz mam za sebou nekolik kontrol. Z nich dve na udani (sousedka duchodkyne jaksi neprenesla pres srdce auto pred barakem) a dve bezne. Mluvim tedy ze zkusenosti. Moje spravkyne dane je clovek na svem miste (Praha 8), vzdycky mi poradila dobre a korektne. Pokud je nekde nejaka urednice neznala veci, proc na to neupozornis ? Ja se setkal s FU Ricany, FU Praha 4 a FU Praha 8 a vsude jsem videl, ze ty lidi vedi, o cem mluvi. Pri kontrole mi stacilo parkrat uvest vetu: Na radu vasi zamestnankyne, pani....., jakozto me spravkyne dane, jsem polozku xy zauctoval tak a tak. A tecka. Jde o to s nimi jednat slusne a byt znaly veci. Jsou to taky lidi…

      0 0
      • Honzas  

        ;-)

        0 0
        • Honza729  

          To je zivot, no, neni vsechno cernobily......a tech kontrol je kolem mne docela dost. Pred par lety mela centrala spolecnosti, pro kterou jsme pracovali, prusvih, ze spatne oznacila skoleni jako zajezd, cimz byl tento povazovan za vyhru, ktera se dani. Pruser. A okamzite 63 lidi predvolano na kontrolu. Takze ono to neni uplne tak jak pises.....tedy jak kde samozrejme. My prazaci jsme prisli na radu pozdeji nez lidi z regionu…

          0 0
          • Pedro  

            Tento případ mě moc nepřekvapuje. :-) 1) to proč Vás předvolali a proč po Vás tak šli je proto, že šlo pravděpodobně o velkou rybu a to je pěkný skalp pro úředníka 2) vzhledem k faktu kolik je v Praze registrováno firem je naprosto přirozené, že v Praze se chodí na kontroly méně často, ale o to více zaníceně

            0 0
            • Honza729  

              No, velka ryba byla ta centrala, my jsme vsichni jeli na ZL.....ale rozumim, sami od sebe by na to neprisli…

              0 0
          • Honzas  

            Dělám daňový poradenství už asi deset let, i když to není to co primárně dělám, kontrol už jsem taky pár prošel a i pár soudů s Finančákem. Troufnu si tvrdit, že nějakou zkušenost mám. Taky se snažím se svojí správcovou daně vycházet slušně a když tam pošlu nepodepsaný přiznání k DPH nebo zapomenu přiložit přílohy nebo s blbě vyplnim svoje přiznání (prostě kovářova kobyla…) tak se to snažím vyřešit nějak bezbolestně pro obě strany. Ale ptát bych se tam nešel (i kdybych o daních nic nevěděl), a to ze dvou důvodů. Jednak nemám valné mínění o finančních úřednících a nevěřím na nějakou závaznost jejich rad a pak Ti taky neporadí v prospěch Tvůj ale ve prospěch státu.

            0 0
      • Pedro  

        To co jsi zažil a jistě ještě zažiješ je úplně normální. Podle hesla „Nežaluji, ale hlásit se to musí.“ To co chci tomounovi nabídnout je pouze rada. A tu radu nebudu dávat já, ale osoby které jsou špičky ve svém oboru a to na území ČR. Jen můj jistý postřeh: úřednici ti neřeknou na co se přímo nezeptáš. Samozřejmě existují světlé výjimky. Úředníci velmi často nemají rádi osoby, které se v jejich oboru orientují lépe než oni sami.

        0 0
        • Honza729  

          Jeeeezis, nestras, ja uz nic zazit nechci :-)))

          No a prave z toho duvodu je potreba konzultovat predevsim se spravkyni dane. Neprimo potvrzujes, co rikam, protoze i lidi, co ti prijdou na kontrolu skousnou radeji mou argumentaci, kterou jsem uvedl (podle vasi, atd…), nez kdyz tam na ne budes machrovat, ze mas danoveho poradce s certifikaci EU (coz mimochodem bude za par let podminka :-(( )

          0 0
      • Vrci  

        no měl si štěstí. Bohužel ne všichni referenti jsou lidé na svém místě, ale tenhle dotaz mi měli zodpovědět. Pokud ne doporučuji navštívit daňového poradce (ne někoho kdo dělá účetnictví) www.kdpcr.cz/, ti ze zákona nesou zodpovědnost za své rady. Takže vznést dotaz u něj a nechat si písemně odpovědět.

        0 0
        • Honza729  

          Ano, pokud tady, tak pisemne. Nepreju ale nikomu, aby usvedcil kontrolu, ze se myli. Ti si to totiz pak umi vybrat jinde, kde to neuhadas (povestne kontroly Knih jizd, apod…) :-)

          0 0
        • Pedro  

          Hm. Ta kantorka se kterou se budu bavit v pondělí o tomto případě je ve zkušební komisi ke zkouškám na daňového poradce. ;-) Stačí

          0 0
          • Vrci  

            tohle co píšu je rada od člověka, kterého jsme měli na daně na fakultě a u kterého jsem dělal bakalářku (zástupce ředitele finančního ředitelství, který v té komisi sedává taky). Zdůvodňoval to dvěma argumenty: referentka na FÚ to nedá písemně a i když to nepopře tak případná sankce za chybu jde za plátcem/poplat­níkem daně.

            0 0
            • Pedro  

              zcela a plně souhlasím. U daňových poradců prokázané průšvihy velmi často řeší pojištění. U úředníků nikoliv. :-)

              0 0
        • Pedro  

          To že studuji v oboru ještě není dostatečnou zárukou a to jsem přiznal hned na začátku. Proto jsem se taky zeptal a zeptám profesionálů. Nehodlám si tady hrát na Boha a radit (já osobně), popřípadě vydávat rady ostatních za své. Dovolte komentář: „profesionál není ten, který je za daný výkon placen, ale ten, kdo se jako profesionál chová“ (viz. třeba český domácí fotbal :-) PS: Je to citát, nicméně si nepamatuji čí je.

          0 0
    • Honza729  

      OK, delejte jak myslite. Ja se radeji budu ridit tim, co po me chce urednice, ktera dava ev. podnety ke kontrolam a ktera mne zna a vi, jak a co vedu. Zatim se mi to vyplaci. Se statni spravou proste nepotrebuju mit vzdycky pravdu. Potrebuju s nimi vyjit za co nejmensich problemu. Tato logika funguje. Vest se statem spory se zatim nikomu v mem okoli nevyplatilo a ze meli ruzne rozbory a kulatych razitek, ze se jim kulatily oci :-)))

      Ale no flame. Kazdy mame jiny pristup :-)

      0 0
      • Pedro  

        OK. Každý má jiný přístup a každý člověk je originál. To že máš jiný názor a jsi schopný jej vyslovit, a nesedět někde v koutě se slovy „já to říkal“, oceňuji. Have a nice day ;-)

        0 0
      • Volf  

        Jestli tě to uklidní tak jsme dva…

        0 0
    • blaza84  

      Ahoj, chtěl bych položit také jeden daňový offtopic, a to ohledně danění zisků z obchodování s cennými papíry (fyzická osoba). Určitě se mezi bajkery najdou odborníci na dané téma. Řeším jeden zapeklitý oříšek, a to: V roce 2016 jsem zakoupil akcie A a akcie B. Akcie A jsem ještě v tomtéž roce se ziskem prodal. Akcie B jsem prodal až v roce 2017, taktéž se ziskem. Jako výdaje za rok 2016 uvedu do daňového přiznání součet částek za nákup obou titulů? Nebo výdaje za nákup akcií B uplatním až při danění zisku z jejich prodeje, tedy v přiznání za rok 2017?

      Díky!

      0 0
      • tonik666  

        Danis zisk(neprijmy a vydaje) z prodeje akcii, tj. pouze transakci dokoncenou v roce 2016, th. akcie A.

        Zisk z prodeje Akcii B zdanis ve 2017. zisk bude rozdil pridejni ceny a prokazatelnych nakladu, tj. nakipni ceny, poplatku etc.

        btw nejsem danar

        0 0
        • blaza84  

          Díky za odpověď. Já si taky myslím, že je to tak, jak píšeš, ale setkal jsem se i s jiným názorem.

          0 0
          • tonik666  

            vzhledem k tomu, ze jsi nerealizoval prodej B, tak neni jasne, zda na tom budes mit nejaky zisk, takze neni jasne, zda bude co danit.

            na druhou stranu nevim zda danove zakony neumoznuji nakup akcii zakamuflovat jako neco jineho. z logiky veci to naklad neni, ale co rikaji sakony nevim:)

            0 0
            • corben  

              Jenom „dopresnim“ jinak spravnou informaci (ale taky nejsem danar;) – danove priznani se dela na zaklade prijmu (ne zisku), pokud je vyssi, nez 100k (+ doba vlastneni cennych papiru neni delsi, nez 3roky, jinak je to od dane osvobozeny). Od prijmu se odectou naklady (porizeni, poplatky) a zaklad pro dan je kladny rozdil.

              0 0
          • hanys  

            Pěkně je to sesumírované zde: Daně při prodeji cenných papírů v 7 bodech

            Jinak danit není potřeba, jestliže doba mezi nabytím cenných papírů a jejich prodejem přesáhne tříletou lhůtu (ach jo, bývala šest měsíců), popř. pokud je příjem z prodeje cenných papírů za kalendářní rok do 100 000 Kč (posuzuje se příjem, nikoliv hrubý zisk).

            Pozor taky, kam to v daňovém přiznání uvedeš, jelikož se nejedná o příjem z kapitálového majetku dle paragrafu 8 (kam spadají třeba dividendy), ale o „ostatní příjmy“ dle paragrafu 10.

            BTW, taky nejsem daňař, ale letos jsem tohle ve svém daňovém přiznání (fyzická osoba) řešil. Tak snad to mám správně :-)

            0 0
      • Smazaný účet  

        stačí říct „sorry jako“ a svést to na Kalouska…

        0 0
        • blaza84  

          To já přece nemůžu :-o Copak jsem ministr??

          0 0
          • Martin88  

            Musíš jenom rozhodně u soudu prohlásit, že je to účelovka a odejít. Případně rozdej nějaký chlebíčky nebo tak něco. Upřímně nevím, jak je možný, že taková blbost funguje. :D Dokud nato nepřijdu, tak taky budu muset hrát podle pravidel. Jinak daňový přiznání už jsem dávno vzdal a účto řeším externě. :)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.