• elefant

    Má niekto skúsenosti s tohtoročnou novinkou SR Suntour, odpruženou sedlovkou SP12-NCX? Oproti SP8-NCX/NVX má zosilnené púzdra/čapy, vyzerá byť oveľa masívnejšia a odolnejšia, zmena v upínaní sedla… Zvažujem jej nákup, len nechcem urobiť nejakú chybu, tak by som poprosil o názor, či sa za ňu oplatí dať o 50% viac, ako za sedlovku SP8-NCX. Dík za reakcie.

    0 0
    • elefant  

      Vľavo SP8-NCX, vpravo SP8-NVX. Oproti SP12 už na pohľad obrovský rozdiel.

      0 0
    • drsnej márvin  

      Vypadá to, že určitě ti z ní neupadnou ty boční závlačky na čepech :) .. i když koupí nových byl problém vyřešený. Taky to vypadá na lepší materiál těch válečků co chodí na horní a boční straně pístku, takže třeba taky víc vydrží :)

      Já měl SP8-NCX a po půl sezóně začala vydávat tak příšerné zvuky, že musela jít pryč. Gumové kroužky odešly asi po měsíci a nahradila je guma z hadice. Promazání a nános vazelíny na vnitřní pružině nepomáhaly. Každopádně sem si vyzkoušel jak je fajn mít odpruženou prdel a rok na to sem pořídil fulla :).

      Asi sem Ti moc nepomohl, když nemám vyloženě osobní zkušnost s tou SP12, ale zdá se, že v něčem vychytali u suntouru slabiny, aspoň ty co sem uvedl, takže kvalita může být lepší. Takže asi určitě se oplatí si připlatit za tu nejnovější.

      0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Vypadá fakt dobře. Já mám tu SP8-NCX a po výměně toho gumovýho válečku (za hadici, jak píše Marvin :-) jsem spokojenej. Sedlo má sice vakl, ale ničemu to nevadí a zvuky to žádný nevydává, takže pohoda. Ještě kdyby tu sedlovku trochu odlehčili, 0,75 kg je docela dost. Pokud ale bude tenhle nový model víc bezúdržbový a nebude se tolik dělat vakl, tak bych do ní šel.

      0 0
    • elefant  

      Dík za reakcie. Objednal som si ju. Vyskúšam a prípadne poreferujem, či bude štandardne dodaná pružina stačiť na môj metrák alebo budem musieť dokúpiť tú, čo je do 120kg. :)

      0 0
    • BB  

      Tak jsem si pořídil SP12-NCX a první zkušenosti veskrze pozitivní. Mám jí na pevňáku na ježdění do práce, takže rozbité chodníky, dlažba a taky kus polňačky. Protože jsem udělal chybu a na dojíždění do práce koupil HT, tak jsem od začátku experimentoval s odpruženou sedlovkou. Vyzkoušel jsem vzduchovou Airwings Air, pružinovou Airwings Evolution a zjistil, že teleskopické nechodí hladce. Tak jsem přešel na dobře hodnocený paralelogram Cane Creek Thudbuster LT a taky nic moc. Elastomery v zimě tuhnou a má to takový divný příliš progresivní projev. Vydžel jsem na tom skoro rok a na základě tohoto vlákna zkusil SP12-NCX a bingo. Tahle sedlovka se chová tak, jak si představoval, že se chová odpružená sedlovka. Tak uvidíme, jak to bude s výdrží. Ještě dotaz, nevíte někdo, jaký je rozdíl mezi verzí NCX a NEX ?

      0 0
      • elefant  

        Tak už ju mám aj ja pod sedlom. Prvé pocity po najazdení 50km mesto a 10km ľahký terén – parádička. Trochu sa treba pohrať s nastavením/do­tiahnutím pružiny v sedlovke. Nastavil som si ju trochu tvrdšie a je tam ešte rezerva pár závitov, takže kúpa silnejšej pružiny do 120kg odpadá. :)

        Dojmy z funkčnosti zatiaľ veľmi pozitívne, snáď budem spokojný aj s odolnosťou. Ale to zistím až časom.

        0 0
    • Mysee  

      Znovu otevírám vlákno.

      Chtěl bych se zeptat, jestli nemáte někdo tuto sedlovku (bo něco podobnýho) doma, okolí Brna, Pardubic, HK? Zda by se dala případně vyzkoušet, sháním pro matku, která má problémy se zádama, ale nikdy jsem na žádný nejel, tak nevím jak moc to (ne)funguje. Budu případně rád i jen za podané zkušenosti.

      0 0
      • petrbw  

        Suntourku jsem měl, funguje to celkem dobře.I proto, že jde seřídit tuhost.U suntourky mě ale štval vakl který se udělal po cca 3tkm.Plus mínus.Teď mám už třetí rok cane creek, stejný princip jen vymakanější a jsem na 100% spokojenej.

        0 0
        • Mysee  

          Díky za info. O vaklu jsem slyšel no. Cane creek je už moc, když jsem ji stavěl lowcost crossku za šest.

          0 0
    • jirkuc  

      Moc prosím, mohl by mi někdo přeměřit délku sedlovky od rysky maximálního vysunutí po rovinu lyžin sedla?

      Uvažuju, že bych sedlovku vyzkoušel, ale bojím se, že mi bude krátká – nechci to řešit přes posílání zpátky do obchodu během 14 dní.

      Děkuju.

      0 0
    • elefant  

      Zhruba po roku sa opäť hlásim… :)

      Mailom som dostal pár dotazov ohľadom SP12-NCX, tak som sa rozhodol v krátkosti opísať skúsenosti po roku používania.

      SP12-NCX je super! Nedám na ňu dopustiť. Jediná nevýhoda je jej váha, ale ja nie som gramár, tak ma to ani veľmi netankuje. :) Som „macek“, takže jej asi moja zadnica dáva zabrať. Mám ju nastavenú tvrdšie. Zatiaľ som nespozoroval vôľu, asi sa o tú sedlovku dobre starám. Používam mazivá s technológiou­ AFMT.

      So staršími Suntourkami SP nemám skúsenosti, ale už na pohľad oproti tej SP12-NCX vyzerajú ako detské. Masívna dvanástka je pre nás, chlapov, ako stvorená. :)

      Priznám sa, že som mal trochu obavy o výdržnosť, ale po roku používania môžem povedať, že alfou a omegou (nielen) pri tejto sedlovke asi bude mazanie. Je to ako s inými mechanickými vecami, kde ide kov na kov, čapíky proste treba občas premazať. Túto sedlovku môžem len a len odporučiť.

      Aby som nezabudol pripomenúť, ja ju mám na „trek-cross“ bicykli (prikladám staršie foto), nejazdím žiadne brutality, ale mojím rajónom je hlavne ľahší terén, klasika – lesné a poľné cesty, značené aj neznačené cyklotrasy a nutný asfalt po meste/mimo mesta…

      (jirkuc: už je to asi pasé, ale vzdialenosť od rysky „minimum insert“ po rovinu lyžín sedla je cca 28cm.)

      0 0
      • Bobik48  

        Zdravím majitele odpr.sedlovek Suntour SP 12 NCX. Chci si ji dát na starší Alu Meridu,ale orig.sedlovka má průměr 26,0mm.

        Suntour dělají v průměru 26,6. Je možné zbrousit sedlovku o 0,6 mm v průměru ? Tzn. 3 desetiny mm po obvodu ? Je tam dost materiálu ? A druhý dotaz: Není blbost dávat odpr.sedlovku na kolo, které nemá odpr.přední vidlici ? Dík za rady !Bob

        0 0
      • Bobik48  

        Cau Elefant, prosím koukni na můj dotaz z 16.3.2014 ohledně

        odpr.sedlovky Suntour SP12 NCX. Díky

        0 0
      • josee  

        Heh než pořídím celopero je tohle dobra nahrada :-) Vůbec jsem netusil, že něco takoveho existuje. Takže tohle je za rozumné peníze to nejlpší na trhu, nebo je ještě něco jiného?

        0 0
    • Karlíííík  

      Když tohle téma někdo našel, hned se vtěrnu s dotazem…

      Uvažoval jsem pro přítelkyni koupit tu NCX, nebo NVX, by jezdilo se ji pohodlněji, ale nevím, zda bude pod její váhou 52 kg pracovat jak má. Máte prosím někdo zkušenost, zda i pod ní se bude hýbat – fungovat ? …protože co jsem se dočetl různě na NETu, tak každý pisatel má 72 kg a výše. :-D

      V kamenném obchodě měli k vidění jen ten starší model a ještě mi ho prodavač pohanil, však neuměl mi k němu nic víc říci. Bohužel nevím o nikom, kdo by měl nějaký z těch modelů a mohli jsme ji vyzkoušet. Vím, že se tam dá nastavit síla pružiny na váhu od 60 do 100 kg, četl jsem různé data, recenze, ale jak psal jsem výše, všichni hodnotící měli váhu úplně jinde. Zaujalo mne, že byli s ní v celku spokojeni.

      0 0
      • josee  

        Tak já jsem to dneska namontoval na kolo a jsem neskutečně nadseny. Fakt jse to prada kdyz nic nemlatí do zadku. :-) Prý jsou různé druhy pružin. Tři druhy. Rozmezí je do 60kg a pak jeste nad 100kg. Takže by to neměl byt problem ne? Ja mám Suntour SP12-NCX.

        0 0
    • zdenek1981  

      Zdravím všechny.

      Mám tuhle sedlovku od května. Najeto 1500km.

      Celkově spokojenost, ale včera v ní začalo skřípat.

      Sundal jsem neoprenový obal a viz. fotografie je myslím prakticky před smrtí.

      Sedlo má samozřejmě vakl, ale čepy mají děsnou vůli.

      Dotaz je v podstatě co s tím.

      Reklamace, jezdit než se to rozpadne, nebo je to normální?

      Díky.

      0 0
      • TJK  

        je to dost opotrebene.. nove cepy by vyrobit nesly?

        0 0
        • zdenek1981  

          To by možná šly, ale připadá mě, že jsou vylítaný ty mosazný futra nebo z čeho to je.

          0 0
        • Jakobo  

          Pokud muzes, nech u nekoho vymenit pouzdra a cepy, ty puvodni zrejme moc kvalitni nejsou tak pripadna reklamace by pomohla zas jen na 1500 km. Materialu kolem cepu je celkem dost. Jestli mas stojanovou vrtacku a vystruzniky, tak to zvladnes i doma. Jen nevim, kde sehnat kvalitni pouzdra a z ceho, asi bronz, kovana mosaz nebo jen ocel, nevim.

          0 0
          • kyl  

            Mám ještě ten starší typ,najeto hezkých pár tis. a je pořád skoro jako nová,vůle minimální.Všechna pouzdra jsou ale kovová,ne jako u této,z mosazi.

            0 0
      • Josef Panek  

        Mně ta fotka nijak před smrtí nepřijde?

        Reklamace, hned do pušky a koupit normální.

        0 0
      • allrose  

        Zda se ze jsi pozapomel na udrzbu, po dvou mesicich vypada dost tragicky, jako vsechny nove veci je lepsi rozebrat a radne namazat, mel jsem ncx s plastovymi futry 5let na jezdeni po korenech v lese,ale takhle nevypadala

        0 0
        • zdenek1981  

          Dneska už se mi nechce do sklepa, ale zítra zkusím dát fotku po 3000 km. to budete koukat.

          Pravidelně mazáno , prakticky to plave ve vazelíně a pořád je v neoprenu.

          0 0
      • lecram  

        Nazdar ty vložky by měl být bronz,já mám starší NEX8 a mám tam taky vůli a tak jsem poslal dotaz na BP Lumen s jakých materiálu jsou ramínka a čepy,čekal jsem že čepy budou měkčí a tudíž levnější repase.Odpověď byla že obojí je ocel a o repasi nepadlo ani slovo jen to že nahradní díly nejsou,tak uvažujio vyvložkování nějakým „mezikusem“s pou­žitím třeba užších čepů.Vzhledem že tam u té 12 použily deformační zónu s těmi vložkami tak by je mohli dodat.Zkus se optat na bplumen.cz

        0 0
    • petrbw  

      zhruba před rokem a půl jsem tu psal, že mám odpruženou sedlovku cane creek.Od té doby jsem na ní najel dalších cca 7 tisíc km, sedlovka vez vaklu, chodí perfektně.Ty gumové válečky co sedlovku tlumí absolutně nejeví nějakou známku opotřebení.Zrovna tady se připlatit asi vyplatí, pokud někdo více jezdí a nechce kupovat levnější sedlovku každé dva roky.

      0 0
    • Bafoon  

      Nevadí vám, že se mění výška sedla? Já to kdysi právě z otho důvodu musel dát pryč.

      0 0
    • onuce  

      A prosím, když má ten paralelogram, mění se při propružení vzdálenost sedlo – střed? nějak si to nemohu s jistotou odvodit… Děkuji

      0 0
      • allrose  

        ano,jakákoli odpruženka

        0 0
        • onuce  

          Děkuji. No u teleskopické je mi to jasné, u paralelogramu jsem si jist nebyl. Ale určitě mění tuto vzdálenost méně, než teleskopická, že? Nebo se pletu?

          0 0
          • Vilém  

            Tak zdvih ovadeji 50mm, takze o to se ti zmeni vzdalenost kliky sedlo, akorat po jine draze nez u teleskopicke.

            0 0
            • onuce  

              To se mi až věřit nechce, nelze si to představit lehce. Jsi si opravdu jist? Přec jen nic do sebe nezajíždí, jen se uklání… Asi se vzdálenost trochu zkracuje, ale že by o celé propružení? Děkuji

              0 0
              • antt  

                nemá to ani tak vliv na vzdálenost sedlo-střed, jak na vzdálenost sedlo-řidítka. Když jsem půjčil kamarádovi večer kolo, tam mi pak řekl, že mám vakl v hlavovce jak prase. Tak jsem se zasmál a ukázal mu tu sedlovku.

                Prostě to působí, jak kdyby chodili řidítka i s vidlicí dopředu a dozadu, dá se na to zvyknout ale docela rychle, za mě spokojenost

                0 0
                • onuce  

                  Tak jsem si to myslel dobře? děkuji

                  0 0
                  • antt  

                    asi ano, ta změna vzdálenosti sedlo-pedály není ani tak cítit, jak změna sedlo-řidítka. Ale nevadí to, pokud není na kole nějak extra dlouhý posed

                    0 0
      • Vilém  

        To jsou k nam hoste.

        Ano meni, i sedlo – riditka.

        0 0
        • onuce  

          Děkuji. Sedlo – řidítka snad moc nevadí… myslím tedy. Horší je sedlo – střed, když nejsou napnuté nohy, nejsou výkony…

          0 0
          • allrose  

            když jedeš přes kořen/ny se pereš a zkrácení nevadí a v kombinaci s nášlapy neřešíš,na hladších površích bys to mohl pocítit,tak stačí hodně utáhnout a nemít to jako houpačku,s pro­sednutím nic neuděláš

            0 0
            • onuce  

              Jasně, děkuji. Nu každopádně jdu do ní. Jen musím ještě silnější pružinu, neb jsem tlust. Neoprenový kryt však všude nedostupný, ach jo.

              0 0
              • parduba  

                Na Cyklosen.cz skladem.

                0 0
                • onuce  

                  Děkuji. Již objednáno přes kameñák a neopren bude v polovině listopadu… a mám hned i silné pero, jsem 115kg..

                  0 0
              • allrose  

                neopren určitě(i když bez nej vypadá pěkně),pružinu nehroť (pokud nemáš metrák),kdyžtak vypodložit pružinu…a hned řádne namazat..a mazat,maz…

                0 0
                • onuce  

                  a když bez něj vypadá pěkně, není lepší nechat větrat a po každé jízdě klouby umýt a pak máznout?

                  0 0
                  • allrose  

                    je to jako řetěz,i pod mokrým neoprenem to nerezne,ale brusná pasta,vazelína (sprej je na nic)to jistí a je klid na půl roku

                    0 0
      • lecram  

        Teda já i při žehlení nějaké té polňačky šlapu vsedě a krácení distancu mezi sedlem a klikamy při šlapání necítím.Připadne mi že kývnutí vzad opíše jakoby kružnici se středem v klikách.To vzdálovaní od říditek je přehlednutelné už vzhledem k celkové povaze jízdy po dírách na mém trekovém kole.

        0 0
        • lecram  

          Zrovna ji mám rozebranou abych omrknul ty čepy a rozhod co dál.Díky tomu vláknu jsem to proměřil a to zkráceni distancu ke klikám o 2cm mě překvapil ,při jízdě jsem to nepocítil.Od řidítek jde při maximálním propružení o 2,5cm.Doufám že ta čmáranina je srozumitelná

          0 0
          • Vilém  

            Tak 20, nebo 40mm? :)

            0 0
            • lecram  

              Místo kříže si představ střed klik ,křížem je oznažený konec sedlovky který tam směřuje. Rozměry 345mm je vzdálenost ke konci sedlovky před propružením a 325mm je rozměr jak se sedlo v tom směru přiblíži po propružení ke konci sedlovky,potažmo k těm klikám.Sedlo tím shoupnutím opiše proti středu klik takovou elipsu ,dráha toho pohybu je dlouhá 50mm a a když ho narovnáme kolmo k zemi udělá to 40mm.Píšu to tak lidově geometrické termíny neznám.

              0 0
              • lecram  

                Asi to ještě více zamotám.Nás zajímá sedlo ,bod A a směr na kliky bod B.V tom směru se bod A přiblíži k bodu B o 2 cm .Bod A přitom opíše takový oblouk o délce 5cm a kolmici k zemi/cestě to udělá ty 4 cm

                0 0
                • onuce  

                  Děkuji! Naprosto dokonalé, přesně tohle jsem chtěl a potřeboval vědět. Pouhé dva centimetry mezi středem a sedlem, při maximálním propružení… pohádka, lepší to již nemůže být. Ať se jdou vycpat teleskopické sedlovky, tohle je přesně ono. ještě jednou moc děkuji.

                  0 0
                  • Bafoon  

                    Co s tím má společného teleskop? Vždyť je určený na něco zcela jiného :-D

                    0 0
                    • nitraq  

                      Jen má pocit, jak se sedlovkou za 1500 fikaně vyzrál na teleskopy v ceně 5 tis víc:))

                      0 0
                      • antt  

                        která odpružená sedlovka v ceně 5k plus je teleskopická?

                        0 0
                    • antt  

                      jako jo, ale dřív než „teleskopy“ byly teleskopickén odpružené sedlovky :)

                      0 0
                    • Vilém  

                      Co treba teleskopicka odpruzena sedlovka?

                      0 0
                      • onuce  

                        Děkuji

                        0 0
                      • Bafoon  

                        jj, moje chyba – nenapadlo mě že „teleskopem“ myslí něco takového…

                        0 0
                        • onuce  

                          Ano, to jsem kdys měl a bylo to spíše za trest.

                          0 0
                        • onuce  

                          U teleskopického systému odpružení sedlovky je nejhorší to, že síla, jež vzniká při najetí třeba na hrbol, působí zcela mimo osu sedlovky, z boku. Tak se jezdec nejprv nárazem nadhodí a pak následně pouze hezky pohoupe. Tedy je to jen placebo. Ovšem u výše zmiňovaného paralelogramu je působení sil zcela optimální. Dnes prvně vyzkouším v praxi. Jsem natěšen.

                          0 0
                          • lecram  

                            nastav si nejslabší pružení a zjisti jestli pístek zalezá celý.Mně u druhé 8-ky ,funglovky, zůstával zaseklý skoro cenťák venku a pak vystřelil až při zesednutí ze sedla

                            0 0
                            • onuce  

                              Jestli myslíš teleskopickou, tak tu již nemám. A u téhle paralelogramové mám nejsilnější pružinu, tuze nastavenou. Pochybuji tedy, že při tak krátkém zdvihu pístku a obrovských silách by bylo možné zakousnutí… Jinak jsem to tedy dnes prvně projel a výsledek je ucházející.

                              0 0
                              • lecram  

                                Myslím tu paralelogramovou ,samozřejmě že při nastavení nejvyšší tuhosti by se to nekouslo ale já to zkoušel na nejnižší tuhost abych viděl že chodí po celém rozsahu,prostě jsem se o sedlo opřel hrudníkem a zatlačil co to dalo a jěště se chytl zadní stavby a přitáhnul rukou.Pístek nezalezl celý ,kousnul se a po uvolnění tlaku tam chvíli zůstal a pak vystřelil.Být koupená někde v okolí tak bych ji šel vyměnit a tak jsem to vyřešil jinak.Taky ji tak prohlídní a při nastavování ti doporučuji dát na nejměkčí a postupně přitvrzovat tak že při pouhém nasednutí zaleze pístek o půl centimetrů ,mázni na pístek třeba vazelínu ať vidíš kolik to setřelo ,pak projeď a pokud bude měkká utáhní o čtvrt otáčky a tak dokud nebude jen ucházející ale dobrá.Ona je dost citlivá na nastavení rozdíl 10 kg je pouhá jedna otáčka,zkoušel jsem to s kamarádem o 10 kg lehčím.já když mám v batohu 5 kg tak ji už musím přitvrdit o půl otáčky.

                                0 0
                                • onuce  

                                  Děkuji. Zkusím si s tím tedy pohrát, aby pístek při nasednutí zajel pět milimetrů… S tou vazelínou je to dobrý nápad. Ještě jednou díky.

                                  0 0
                                • onuce  

                                  Potvrzuji nutnost nastavení. Nakonec jsem postupně ubíral předpětí, až se mi to jevilo optimální. Žehlím teď místní tankodromovité silničky s požitkem. Je tu totiž odporná krajina, samé pole a tak veškeré silnice jsou zde rozmlácené od stovek traktorů. Kdo neviděl, neuvěří. Tedy tato sedlovka je zde naprosto ideální a řekl bych dokonce nutná… Nádhera! Požitek! Gauč hadr.

                                  0 0
                                  • Peslezedirou  

                                    Jaké máš zkušenost, po nějaké době provozu?

                                    0 0
                                    • onuce  

                                      Zkušenost je skělá, co se týče funkce. Běžné nerovnosti tlumí citlivěji než XC full. Jen po těch letech samozřejmě vznikly vůle v čepech. Však myslím jen díky tomu, že od počátkku se některé čepy protáčejí v hliníku, kde by měly být na pevno, a ne v bronzových futrech.

                                      0 0
    • Joker.net  

      ahoj – mam SR Suntour a stale mi i pri sebevetsim dotazeni ujizdi v jeho uchyceni sedlo dozadu … zkousel jsem uz i vypodlozeni kousky stare duse zafixovane oboustranou lepici paskou, ale ani to nepomohlo – nezna zde nekdo nejakou fintu jak se da tohle resit ? dik za odpoved

      0 0
      • Smazaný účet  

        Zkontroluj jestli se ti zamek nekde nedotyka, coz by znemoznovalo poradne utazeni. Nas spravnou kombinaci zamku a lizin sedla. Zkusil bych treba trochu cifu/montazni vazeliny na karbonove dily, popripade trochu vymezit plechovkou od piva…problem muze byt kdekoli:)

        0 0
      • BlickM  

        Na těch lyžinách je barva?

        0 0
      • Dunde.e1  

        nepoužívat nic pružného, guma to jen zhorší. Raději to vypodložit tou plechovkou od piva jak radí lukas aka mitro

        Nevím zda to bude fungovat i v tomto případě, ale občas pomůže promazat závity na šroubu a matici, pak se ti to podaří víc utáhnout. Občas se totiž stane, že se závit šprajcne a dál sním nehneš, přitom nemusí být moc dotažený.

        Pokud by nepomohlo nic, tak bych to asi přilepil LOCTITEm

        0 0
      • Joker.net  

        ne – zamek se nikde nedotyka (viz snimek) sedlo je pri montazi na SR Suntour samo o sobe pevne uchycene,spoj nema zadnou vuli, ujizdi az po narocnejsich jizdach … puvodni sedlovka (viz snimek) byla v pohode

        ano – na lyzinach je barva – pomuzu si pokud ji v mistech spoje strhnu ? esteticky to neni problem – vse bude svou podstatou skryto

        cif/montazni vazelina,plechovka od piva – s tim nemam zkusenost ,ale vyresili to muj problem – nebranim se nicemu :-)

        0 0
    • senior  

      Promiňte možná laický dotaz- chci zakoupit pro manželku ( která trpí bolestmi zad z plotének) odpruženou sedlovku s paralelogramem.

      Ale je zde zásadní problém : má totiž na kole zakřivený rám, do něhož se trubka sedlovky zasouvá a protože je malé postavy, tak se musela u její sedlovky zkracovat ta trubka( která po zkrácení je dlouhá jen 25 cm k lyžinám sedla) . Lze toto zkrácení provést i u sedlovky s paralelogramem?? Zvažoval jsem Suntour SP 12 NCX, ale u ní píší : „tvrdost pružení je možné nastavit zespodu sedlovky šroubem“, Tak ta se asi zkracovat nedá. A co ta dražší (co bych pro ženu neudělal, že) Cane Creek Thudbuster? Napište prosím, kdo je máte, která z nich by šla bez poruchy funkce zkrátit, abych ji mohl zasunout do jejího rámu. A pokud máte tu Cane creek Thudbuster, tak jakou vybrat- LT nebo ST?

      Manželka má 90 kg, jezdíme do 50 km, většinou cyklostezky, polní cety, šotolinu, lehčí lesní cesty, žádný velký adrenalin

      0 0
      • Vilém  

        U Cane Creek by to zkratit slo.

        Nesedi zena prilis vzprimene? To taky neni na plotynky nic moc.

        0 0
        • senior  

          No závodně vpravdu nesedí, spíše pohodově, jsme už starší, ty ploténky má z tancování, jak tam hážou těmi boky…

          Tak to jsem rád, že by ty cane creek šly zkrátit, jiank by bylo to společné ježdění vážně ohroženo, ze sedla moc chodit neumí a ty drncáky jí nedělaly dobře

          0 0
    • franta co rad kola  

      Prodám odpruženou sedlovku SR Suntour ( SP 12 NCX 27,2 mm ) . Téměř nová ( cca 200 km ) i s ochranou .

      ( důvod prodeje – mám kratší nohy a musím mít sedlo hodně vepředu ) . Pruží výborně . cena 950,–

      kontakt – frantisek.lnenicka@seznam.cz

      0 0
      • franta co rad kola  

        Omlouvám se ,že jsem nacpal inzerát do diskuze , ale myslel jsem že by někdo mohl mýt zájem .

        Dnes jsem sedlovku prodal .

        0 0
    • triss  

      Ahoj kluci.Chtěl bych se zeptat, jak u této sedlovky (Suntour SP12-NCX) provádíte údržbu a zda-li náhodou už někdo měnil ty futra , či něco jiného. Díky ..

      0 0
      • Mendoza  

        Já ji teď také pořídil a rovněž by mne to zajimalo… Je fakt lepší ji ještě novou rozebrat a nacpat vazelínou?

        0 0
    • Mendoza  

      První jizda předčila moje očekávání. Sedlovka pruží jak má, o sedle ani nevím. Takže u mne obstála na výbornou. Bohužel sedlo cestuje v úchytech sem a tam (mírně), tak to zkusím v místě styku zbrousit.

      0 0
    • senior  

      Mám s touto paralelogramovou sedlovkou zatím velmi dobrý pocit, který ale nebyl zpočátku. Po zakoupení jsem nepociťoval, že by bylo nějaké „zhoupnutí“ na nerovnostech, výmolech… a divil jsem, na co byla chvála od diskutujících. Dokonce jsem zvažoval, zda tam nebyla v té sedlovce špatná pružina od výrobce – ta pro nejtěžší váhu ( udává se, že se prodává s tou střední pružinou) Zakoupil jsem na zkoušku proto tu pružinu pro nejlehčí váhu (na 60 kg)- já sám mám kilo 80– a najednou nádhera, pruží, dobře a citlivě reaguje na hrboly, díry, ..... a nemusím tak často ze sedla. Zatím jsem velmi spokojený

      0 0
    • xtonda  

      Tak sem si tuhle sedlovku taky koupil a protože sem tlusťoch, tak rovnou i tvrdou pružinu. Když sem to rozebral tak originální střední pružina je celkem dost napatlaná asi vazelínou, takže předpokládám, že bych novou pružinu měl taky napatlat, i když v sedlovce průměru 31,6 se ta pružina ničeho krom konců nedotýká. Výrobce doporučuje celkem drahé mazivo Suntour ConPanna https://www.kupkolo.cz/…maly_z96414/. Je skutečně nutné toto mazivo nebo lze použít něco levnějšího?

      Dále se mají olejovat čepy, výrobce v manuálu Doporučuje Brunox Deo na vidlice což sem myslel, že je hlavně na těsnění vidlic, není to blbost na třecí spoje kov-kov?

      0 0
      • kyl  

        Já do toho nacpal modrou vazelínu Hecht a na čepy dávám olej s teflonem.

        0 0
    • xtonda  

      Tak jsem to nainstaloval, seřízeni předpětí je pakárna, ale výsledek mi po pár testovacích kilometrech přijde dost slušný.

      Mám ale problém s nastavením podélného sklonu sedla, na sedlovce a zámku je vrubování, které do sebe zapadá, což znamená, že to nelze nastavovat plynule, ale jen ve skocích podle těch vrubů a mě to vychází, že buď mám špičku sedla výše cca o 1 – 1,5 cm, což se nedá zejména ve stoupání a nebo je špička o 1,5 cm níže, což asi taky není úplný ideál, ale rozhodně menší zlo než špička nahoru.

      Takovýto krok nastavení mi přijde příliš hrubý, řešil a vyřešil to někdo s touto sedlovkou?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.