Ochrana béžových (nebo jiných světlých) boků plášťů/gald

19 nepřečtených
  • tromboonen

    Snad přežijete nové vlákno, dával jsem dotaz do vlákna o silničních galdách a nějak tam zapadl, tak jsem si nějaké info našel sám a dám to sem.

    Tuším v našich bajcích někdo v diskuzi pod celopevňákem s Dugastama psal, že se na to používá nějaký přípravek/pene­trace, aby se ty boky nezasraly (u některých gald jako Dugast primárně proto, že jsou boky jen z plátna a vlhkost v nich plesniví a ničí je). V komentářích pod fotkama se nedá hledat, takže se mi to nepodařilo vyhledat a ani google a eshopy s drahýma galdama mi nic moc info nedali..

    Je na to nějaký ofiko přípravek a co to je?

    Tady jsem našel zajímavé info, že na to používaj řídké uretanové lepidlo, resp lepidlo na švy stanů atd.

    Nemá někdo tip na něco podobného v CZ? Plus ten originál přípravek na galdy, jestli je?

    Chci to na pláště, kde jsou ty boky gumové, ale strašně se špiní, teď měním, tak to chci ošetřit od novoty..

    0 0
    • kubad  

      tak asi bude trochu rozdíl řešit gumové boky na plášti a textitlní na galdě :D

      0 0
    • jecnak  

      Dugast pouziva toto http://www.hudy.cz/…e,10591.html jako original doporuceny pro impregnaci boku (pouzivaji vice vrstev). FMB uz boky maji impregnovane z vyroby. Na gumove boky v tom nevidim moc smysl, ale uvidis.

      0 0
      • tromboonen  

        Diky, to je stejnej pripravek jako doporucovali tam, s tim ze ten druhej v odkazu byl levnejsi..

        Tak je to lepidlo, chytit by to melo, zustava to pruzne, takze to nicemu neuskodi a melo by to zabranit aby to do sebe nacuclo spinu z blaticka co tece z rafku a brzd v desti, jinak to pomerne rychle ztmavne a uz se to neda umyt/vycistit. Tohle by melo pomoct, uvidime..

        0 0
        • Hroch obojzhivelnyj  

          Ja pouzivam Freesole, coz je nejspis nejaka hutnejsi verze tehoz, na opravy riznutych plastu na zimaka (sesit a premaznout pres nite na boku), nebo direk po kaminkach na behounu, a drzi to jako cert, neodlupuje se a prakticky ani nesjizdi. Super na lepeni bot, akorat to fakt za rok v tube vyschne. Impregnovat s tim svy me nenapadlo.

          0 0
    • raf007  

      Je to přesně jak píše Jecnak a Kubad. Spinit se to bude stejně, jen si zapatlas pláště lepidlem.

      0 0
      • tromboonen  

        Hele nemyslim..

        Nakonec jsem dohledal tu vodičku co tam ten mechanik doporučuje pod jiným jménem, ale stejný produkt, protože je to řidší než ta věc v tubě..

        Dneska přišlo, je to asi konzistence i chování bezbarvého vodou ředitelného PU laku (nad kterým jsem uvažoval, že jej zkusím, ale ten po zaschnutí ztvrdne, takže by se loupal), ale zůstává to pružné.. vyzkouším na odepsaném plášti a uvidíme, v tom článku to nepoužívali jen na holé plátno/tkaninu Dugastek, ale i na pogumované boky, ostatně i podlážky nebo švy stanů nejsou tvrdé ale ohebné…

        Ony ty boky taky rády jakoby degradujou, aspoň mi to tak připadá, ta guma vypadá trochu vyšisovaně, narozdíl od vzorku na běhounu, kde je pořád měkká a neřeže se, možná to je důsledek usilovného pokusu o čištění… každopádně tohle bude předpokládám i chránit tu gumu, PU je slušně odolnej UV..

        0 0
    • tromboonen  

      Tak zdá se že to funguje.. staré boky se daj nejlíp očistit CIFem, ne že by to bylo jako nový, ale funguje to dokonce líp než ředidlo (u kterého hrozí rozlepení)..

      Tu věc nejlíp natírat štětcem na obutým a nafoukaným plášti, 2 vrstvy, co se eventuelně připatle na ráfek se pak odloupne. Na novým plášti to skoro není poznat, ale špína se nechytá, na starším to konsoliduje vyšisovanou gumu a dokonce vylepší/skoro zalepí šrámy, které sice nebyly skrz, ale hrozily rozjetím..

      Za mě samá pozitiva.

      0 0
      • jecnak  

        Musim rict, ze jsem rad, ze se s tim nemusim u FMB patlat. Na barevne boky je to na cx asi nutnost, protoze po kazdem zavode jsou jak prase.

        0 0
        • tromboonen  

          No hele udelas to jednou, idealne pri nazuti novejch, natrel jsem pet kousku za cca pul hodky cisteho casu a usetri to zdlouhave cisteni (ktere stejne nefunguje idealne)… ja mam ty bezove old school boky proste rad, decentni kolo s tim vypada o tridu lip, tak kdyz uz tak aby to vydrzelo, davam to sem jen pro info kdyby to nekdo potreboval na galdy nebo plaste, to je jedno…

          0 0
          • jecnak  

            FMB jsou prave uz impregnovane. Jinak by me (vazne) zajimalo, jestli tahle uprava nejak zmeni valivy odpor. Koukal jsem, ze treba drahove galusky se kvuli valivemu odporu lepi na rafek jinym lepidlem.

            0 0
            • tromboonen  

              Nemyslim, ze by to melo nejaky dramaticky efekt, zustava to pruzne i po zaschnuti, asi jako zaschlej chemopren nebo neco podobneho, ale tenci vrtstva a jemnejsi.. zkousel jsem to napred na tom odepsanem plasti a po zaschnuti nepoznas, ze to tam je, ani kdyz jej mas svlecenej v ruce a ohejbas to mezi prsty.

              Prida to asi par gramu (u plastu kolem 260g kousek neresim), ze by to ztvrdlo a tim se zhorsil valivej odpor se mi nezda, koneckoncu aplikuju to jen na ty boky, behoun je nalepenej jako dalsi vrstva a je z vyrazne mekci gumy, vetsina valiveho odporu se resi tam, i kdyz samozrejme pokud bych ty boky zazdil necim tvrdym poznat by to bylo (popraskalo by to a slezlo).

              0 0
    • vocho  

      Já mám na lepení nepromokavých bund karimatek a podobných věcí super zkušenost s Chemoprénem Transparent. Je to víceméně to samé co ty lepidla na které jste dávali odkazy ale stojí to podstatně méně. Myslím že by to mohlo dobře fungovat i na ty boky galusek.

      0 0
      • tromboonen  

        A smrdí jako chemopren? Bych si tipnul, že má podobné složení.. tohle je spíš něco jako vodou ředitelný PU lak, akorát zůstává pružný..

        0 0
        • vocho  

          Právě že to jako normální chemoprén nesmrdí ani nevypadá. Chová se to jako ty drahá McNett lepidla na bundy a karimatky. Po vytvrdnutí je to průhledné a pružné. Je k tomu i ředidlo, takže konzistence jde doladit.

          0 0
          • tromboonen  

            OK, dík, myslel jsem, že Chemopren, resp ta firma co tu značku koupila, dělá všechno se jménem Chemopren z jednoho receptu, tohle je něco jinýho, někdy zkusím, na ty boky ne, to by nemuselo fungovat, ale vždycky dobrý mít další druhy lepidel, škoda, že je to rozpouštědlový a asi nejde na polystyreny a podobné

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.