Objeveni kradeneho kola, rada s postupem ...

68 nepřečtených
  • iceek

    Zdravim,

    potrebuji radu jak dal postupovat.

    Neco malo z fakt, nechci byt zatim moc konkretni:

    • diky bdelym ctenarum BF jsem dostal informace o mem kole (overil jsem si,ze jde skutecne o me kolo)
    • jezdi na nem clovek v cca 100km vzdalenem meste, neni to zlodej pouzeho koupil
    • vim, kde se pravidelne na kole objevuje / zastavuje
    • vlastnictvi kola mohu bez problemu dokaz

    Co dal? Zkousel jsem tam nekolikrat jet „na cihanou“ a doufal, ze se potkame, marne. Bohuzel ta vzdalenost je tak velka, ze neni mozne, abych tam jezdil kazdy den. Vzhledem k cene kola a vzhledem k tomu, za kolik ho on koupil, jsem ochotnej se dohodnout i na nejakem „mirovem“ reseni.

    Nevim, mam-li se zde na BF verejne obratit na bikery z onoho mesta s prosbou o pomoc pri patrani po kolu a jeho novem majiteli. Rekneme, ze nejde o mesto se 100 tis. obyvateli, takze dohledani nevidim jako zcela nerealne.

    Ceho se bojim? Clovek, ktery na nem jezdi BF necte, tim jsem si jist. U toho, kdo ho ukradl, resp. u toho kdo ho prodal si tim bohuzel jisty nejsem. Bojim se scenare, ze se novy majitel meho kola dozvi, ze po nem patram a kola se zbavi.

    Dekuji za kazdou radu.

    0 0
    • Martin.K1  

      Obrátil bych se na policii, s tím jak to popisuješ a jsi si jistý, jiný způsob nevidím, pokud za ním půjdeš, stejně ti kolo nevrátí, už ho někde asi koupil. A pokud bys mu ho chtěl vzít násilím, zavolá policii on. Jiný způsob nevidím. pokud dokáže kde ho koupil a je to nějaký bazar, tak bude mít velký problém bazar.

      0 0
    • Flegmatik  

      Asi bych to řešil spolu s policajty… Nedokážu si představit, že člověk co ho koupil (bůhvíkde) by ti ho jen tak předal, když by si mu řekl, že to kolo bylo tvoje… By ti na tom někam ujel a už bys ho nikdy neviděl.

      0 0
    • Ruprt2  

      podívej, neber ohledy a myslím to vážně.

      Pokud někdo koupí kradené kolo, popř kolo nejasného původu, tak není v drtivé většině případů objeť.

      zaktivizuj tu lidi z daného místa i policii.

      Myslím si, že tu lidi rádi pomůžou.

      Tím, že jsi to tu napsal pod svým nickem, jsi se stejně prozradil. Takže pokud máš strach s vyplašení, tak už je to jedno.

      Já jsem si to tvé kolo přes google na bf v pohodě našel.

      0 0
      • iceek  

        Ze si ctenari tohoto prispevku dohledaji o jake kolo jde, je v poradku, s tim pocitam.

        Co se tyka policie. Kdybych videl, ze s novym majitelem neni rozumna rec, samozrejme bych k cele veci policii prizval, tak to mam v planu. Ale zadat policii s pomoci o hledani nechci. Nejsem si jisty, zda by neudelali vice skody nez uzitku.

        0 0
        • HKou  

          S lidma, co kupujou kradeny veci rozumna rec neni. Kdyby nebylo techto lidi, nebudou zlodeji nic krast. Kdyby nebylo fetaku, nebudou dealeri a drogovy valky. Asi se najde nekdo, kdo bude namitat, ze je to naivita, ale tak to proste funguje.

          0 0
        • Venda  

          Na policii jsi měl jít už, když ti ho ukradli. Teď bys tam měl zajít, krádež kola se všemi doklady nahlásit, přičemž do výslechu uveď kde kolo je, na koho máš podezření a že máš obavy, aby se nevyplašil. Bude to dlouhá cesta, jelikož on to kolo koupil, tak někdo bude muset rozhodnout čí to kolo je a to policie udělat nemůže.

          Jestli ho chceš oslovit sám, tak se ho zbaví spíš a ještě dostaneš na hubu. To je můj názor.

          0 0
          • Chiron  

            Taky si myslím, že rozumnější bude ta policie. I když je tu šance, že to byl nějaký najivka, co si to koupil v bazaru a třeba by ho odprodal zpátky. A nebo by se ho rychle mohl zbavit.

            Každopádně policie by byla jistější. Sice se tu bije několik zákonů dohromady. Dotyčný sice je povinen kolo vydat, tuším že je k tomu potřeba žaloba na vydání věci a pak by dotyčný mohl zase požadovat od bazaru vrácení peněz. Ale taky je tu věc s nabytím v dobré víře. A pak už je to na soudu v čí prospěch rozhodne.

            0 0
            • pelhrimov  

              Podle občanského zákoníku není možné nabytí vlastnického práva od neoprávněného. Pozor, podle obchodního zákoníku to v některých případech je možné. Tzn. žádná dobrá víra u fyzických osob není možná. Podle mne: Když jsi fyzická osoba, tak Ti podezřelou věc policista na ulici odejme a nepotřebuje k tomu žádné rozhodnutí, stačí podezření. Do bytu nesmí vstupovat ani když má podezření. Něco jiného je, když koupí právnická osoba (sro, os, as, sp …) věc s problematickým původem, tam se asi vše musí řešit soudně a může to dopadnout tak, že poškozený se musí hojit na zloději a ne na novém vlastníku. Pokud bych osobně kupoval podezřele výhodně nějakou věc, tak jedině na s.r.o. nebo o.s, ktere si držím pro strýčka příhodu.

              0 0
              • iceek  

                Presne jak pises. U policie jsem se informoval a k zabaveni staci podezreni. Ja jsem pak povinen do urcite doby (nevim do jake, predpokladam, ze bych to udelal neprodlene) prokazat, ze je kolo opravdu me.

                0 0
              • Venda  

                Vydat kolo polici opravdu musí, na to stačí podezření a tuším protokol o vydání věci. Když nedá může dostat pokutu až do 50000 Kč. Já jsem psal ale, že ho policie nemůže jen tak vydat původnímu majiteli. O tom už zase musí rozhodnout přestupková komise nebo asi soud (to nevím), podle ceny kola. Ale kolo je v tuhle dobu už v bezpečí, jen si na něj budeš muset počkat.

                0 0
                • iceek  

                  Ano, takhle nejak to skutecne probiha a do tohodle stavu bych celou zalezitost velmi rad posunul. Bohuzel jsem ten o par kroku zpatky. Krome zevrubneho popisu a mista, kde se dotycny pravidelne na kole ukazuje, toho o majiteli moc nevim. Rad bych se zde dozvedel, jestli doporucujete „zalarmovat“ BF ctenare a pozadat je o pomoc pri dopatrani majitele. To byl smysl zalozeni tohodle vlakna.

                  0 0
                  • Venda  

                    Dle mého názoru ano, jak píšu níže.

                    0 0
                  • Martin.K1  

                    Chceš zpátky kolo nebo zjistit kdo na něm teď jezdí? Policie ti kolo po nějakém papírování a dokazování, že je tvoje vrátí a zbytek si vyřídí s tím kdo na něm jezdí a od koho ho koupil. Akorát na sebe upozorníš a majitel se lekne a kola se zbaví.

                    0 0
                    • iceek  

                      Samozrejme, ze chci kolo. Kdo na nem jezdi je mi v podstate jedno. Nicmene, abych kolo dostal zpet, potrebuji na toho dotycneho narazit, NEBO zjisti kdo to je.

                      0 0
                      • Martin.K1  

                        A policie má popis kola? Myslím, že spolupráce s obecní policii by mohla taky fungovat. Vím jak se cítíš, osobně bych si vzal pár dní volno a vydal se do onoho místa, v momentě kdy ho zahlídnu, volám okamžitě 158 a 156.

                        0 0
                        • iceek  

                          Kompletni popis kola je nahlasen ve spisu. Cislo spisu mam. Mistni policii jsem nealarmoval z duvodu ktere jsem vysvetloval nize Trey-ovi.

                          0 0
                          • Martin.K1  

                            Já měl trochu podobný problém s ukradeným vozem, zloděj s ním dokonce tankoval na pumpách a ujížděl. Takže vysvětlování a dokazování, že jsem to nebyl já. Krádež jsem totiž nehlásil. Nakonec policie auto našla, ale v trochu jiném stavu než jsem ho viděl naposledy, sjeté gumy, jezdil jak prase, ale našli ho! :-) Za sebe musím tedy uznat, že policie pracuje tak jak má, i když nemohou být všude, tolik jich není. Podobný případ měl kamarád s telefonem, ukradený telefon se našel u nějaké slečny, která tvrdila, že ho našla na parkovišti. Držím pěsti aby to dopadlo dobře a kolo se k tobě vrátilo ve stavu v jakém bylo u tebe.

                            0 0
                            • Tommy_Lee  

                              Aby borec netvrdil, ze ho nasel na zavodech. Ono tam stalo tak opreny, samotinky, jsem si myslel, ze ho nekdo ztratil, tak jsem si ho nechal… :-)

                              0 0
                              • Martin.K1  

                                To už je myslím věc policie dokázat mu kde ho nabyl. Tvrdit může ledasco. Taky jsem kdysi koupil z bazaru GTčko a tam prostě není jistota jestli ho tam někdo prodal a byl prvním majitelem, nebo ho tam dal nějaký zloděj. A není asi způsob jak to zjistit. Ale přijít za mnou maník, že je kolo jeho, určitě bych mu ho nevydal a šel na policii s tím kde jsem ho koupil. Pak už je na mně jestli podat žalobu na prodejce nebo sklapnout a příště být opatrnější.

                                0 0
                                • Tommy_Lee  

                                  To je jasny, to je jednani slusnyho cloveka. Jenze nikde neni napsany, ze ten, kdo ted jezdi toho Scotta ho nekoupil nekde na ulici od buhvi koho za litr, za dva. Takovymu cloveku musi bejt jasny, ze to je corka. Osobne nechapu (pokud je to tak), ze nekdo ma vubec odvahu na tom vyjet mezi lidi. Ja kdyz jsem kupoval kolo, prisel za mnou znamej (zamerne nerikam kamarad) a ze pry ma kontakt na cloveka, kterej mi za 3 litry proda kolo presne dle mych pozadavku. Kdybych mu rekl, ze chci Zaskara, budu ho mit za trojku! Dopadlo to samozrejme tak, ze jsem si koupil novou low end Meridu, pac nejsu *****. Jenze kurev je bohuzel moc…

                                  0 0
                                  • Martin.K1  

                                    S tím souhlasím, taky jsem si raději koupil nové a strachuju se každý den, jestli až jednou příjdu do sklepa, nebudou vylomené mříže a kola v pérdeli. Pak už jen oči pro pláč a obíhat bazary, jestli ho tam náhodou nezahlídnu. Ono taky po Praze by se člověk naběhal… A otěch kurvách co kupujou kradený věci a vědí, že jsou kradené. S takovýma by mělo být nakládáo stejně jako se zlodějem. Jenže to dokazování…

                                    0 0
                                    • Tommy_Lee  

                                      Hur nez se zlodejem. Neni poptavka, neni nabidka.

                                      Bydlim v garsonce, fakt male, 25m2 a kolo bych do sklepa v zivote nedal. Mám ho proste vedle postele na ukor jinych veci. A jde to. I s pritelkyni se tam casto vejdem :-D

                                      0 0
                                      • Martin.K1  

                                        Bydlím v rodinném domě, horní patro mám s přítelkyní, dole bydlí rodiče a pod nima je sklep. Do sklepa buď krz dům nebo vylomením mříží na okně a pak přes zahradu a přes plot na ulici, ale jsou tu kamery, takže bych měl velkou šanci, že by byl dopaden. Taky jsem tahal kolo k sobě do pokoje, ale to se po točitém schodišti tahá opravdu šíleně :-))

                                        0 0
                                        • Jenda  

                                          tak ho nech u rodicu dole:-)

                                          0 0
                                          • Ruprt2  

                                            co když mu ho čornou?

                                            0 0
                                            • Martin.K1  

                                              Kdo by ho měl čornout?

                                              0 0
                                              • creweta  

                                                asi rodiče, ty jsou přece v tom přízemí :-)

                                                0 0
                                          • jIrI___  

                                            Tak to už by byl extrém. V rodinném baráku se sklepem (určitě i garáží) tahat kolo do obytných částí :-))

                                            0 0
                              • Venda  

                                To by bylo zatajení nálezu, stejný trest jako za krádež.

                                0 0
                                • Tommy_Lee  

                                  to byla jen reakce v nadsazce na ten „nalezenej mobil na parkecu“ :-)

                                  0 0
                              • Venda  

                                To by bylo zatajení nálezu, stejný trest jako za krádež.

                                0 0
                  • Esi  

                    no nevím jetli žádat bikery z onoho města o pomoc máš celkem reálnou šanci že někdo upozorní kamaráda kterej BF nečte s tím hele někdo hledá tvoje kolo a už ho nikdy neuvidíš. zaplať si v onom místě nějaké ubytování třeba na tejden a až ho najdeš tak zovolej policii s přesným místem kde to kolo aktuálně je

                    0 0
                    • iceek  

                      Konecne nekdo kdo chape ceho se bojim. Presne tudle variantu zvazuji. Ubytovat se tam a tyden dva tam vydrzet …

                      0 0
          • iceek  

            Na policii je vse nahlasene (v miste kradeze). Cislem spisu disponuji, takze pokud vse doslo do situace, ze by prijela hlidka na misto, kde bych se ja pretahoval o kolo s novym majitelem, nemam diky cislu spisu a dalsim dukazum problem dokazat, ci kolo puvodne bylo.

            0 0
            • Venda  

              Stejně si myslím, že je lepší než se na místě přetahovat o kolo a pak volat policii, tak nejdřív zajít na tamní obvodní oddělení a zajet tam s nima. Nejde totiž jen o zamotnej zákrok, ale aby bylo všechno taky „papírově“ připraveno. Hlídka určitě nebude mít předepsanej protokol o vydání věci, kterou musí nynější držitel dostat (i když to lze samozřejmě i zpětně dodat).

              0 0
              • iceek  

                Jasne s tim souhlasim. Bohuzel misto, kde se dotycny na kole pohybuje je svym charakterem pro takovyto druh zasahu nevhodne. Je pravdepodobne, ze se na tom miste nezdrzi dlouho, takze kdyz ho ja, nebo nekdo jiny, na miste uvidi, zbyva pouze zavolat policii a donutit ho, aby vyckal jejiho prijezdu. Nechci ted resit jak ho donutit o tom jsou zde jina vlakna.

                Muj problem je, ze todle misto nemam za barakem, a proto ho tam nemohu vyhlizet kazdy den. Nejlepe by bylo, kdyby dalsich napr. 25 lidi, ktery tam jezdi vedelo, ze kdyz pojedou kolem, maji se kouknout, zda-li tam to kolo s majitelem neuvidi. Nerikam, ze by museli volat policii, nebo neco podnikat. Stacila by treba informace, ze tam ten clovek byl, nebo fotka, nebo ze s nim byl nekdo, kdo mu rikal Jardo. Proste cokoli, abych se nekam pohnul.

                Druha stranka veci je, ze se bojim, ze kdyz to tu roztroubim, nekdo, kdo s nim jezdi a cte BF, pozna ze se zde mluvi prave o nem, da mu echo a on se kola zbavi :-/.

                0 0
                • Venda  

                  Jestli se bojíš, že to BF vykecá, tak koukni do profilů, kdo tam bydlí a zkus oslovit dva tři lidi z toho města s prosbou, zda-li ti ho nenápadně nevytipujou. Z toho co píšeš těžko radit, je to dost tajemný.

                  0 0
                  • iceek  
                    Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                    0 0
                  • iceek  

                    To je celkem rozumnej napad.

                    0 0
    • rasto  

      urcite pres policii. nahlas jim, ze mas dukazy o uzivani veci, ktera pochazi z trestne cinnosti. (zkus napsat email s prosbou o radu zdejsimu policajtovi – nezastoupený).

      kdybys kolo vzal neoficialne, jeste bys mohl byt popotahovat se vsemi dusledky.

      0 0
    • K2  

      Řešilo se to tady v historii a návod psal přímo policista hledej!

      Pokud to kolo nebude okamžitě zabaveno, tak hrozí, že zmizí…

      Vyšetřovaný další den pojede na kole do sámošky a někdo mu ho ukradne a už ho nikdy neuvidíš…

      Pokud jsi si 100% jistý, tak možná můžeš vzít sebou dva svalnaté svědky (třeba i s kamerou), papíry od kola, papíry od policie (nahlášení o krádeži) a zkusit mu ho zabavit s tím, že je to tvé kolo s tím, že pokud není spokojen tak jít okamžitě všichni na policii

      Dohledej si tu historii, přesně tady bylo doporučeno jak postupovat

      0 0
      • iceek  

        Zminovany navod jsem cetl. Ja ale stojim pred jinou situaci. Vim, ze na kole nekdo jezdi. Nevim o koho jde. Mam pouse jeho zevrubny popis. Neznam jmeno. Potrebuji dotycneho najit a zvazuji, ze vyuziju BF a poprosim bikery, kteri jezdi ve stejne lokalite.

        0 0
        • Venda  

          Totožnost by byla samozřejmě lepší. Když dáš policii popis osoby a řekneš, že jezdí na takovýmhle kole někde v lese, tak to půjde mnohem hůř než když u něj zazvoněj na zvonek. Na to by bikeři z BF opravdu mohli pomoct.

          0 0
        • Pedro404  

          Jaks k tomu infu přišel? Někdo na BF si ho tam všimnul a dal ti vědět „Jezdí na něm chlápek co vypadá takhle a zdržuje se támhle“?

          0 0
          • iceek  

            K tomu infu jsem prisel opravdu od ctenare BF. Po emailove, telefonicke, posleze i osobni komunikaci, mi o kole rekl nekolik jedinecnych veci, ktere jsem nikde nezminoval a je tak jasne, ze kolo skutecne videl. To spolu s tim z jakych komponentu bylo kolo poskladano mi dava 100% jistotu, ze jde o me kolo.

            0 0
            • Pedro404  

              A proč teda neřešíš získání bližších informací o novym majiteli toho kola s nim? Vypadá to, že toho o něm i kole ví nejvíc.

              0 0
    • Trey  

      Taky bych řekl, že ti ho samotnýmu nebude chtít jenom tak dát. Rozhodně přes policajty. Zvášť když to máš nahlášený. Ptal jsem se kamarádky právničky, jestli víš, že se to kolo i s tím dotyčným vyskytuje pravidelně tam a tam, tehdy a tehdy tak by neměl být problém to oznámit policajtům tam kde to máš nahlášený, ideálně je ještě požádat aby tě tam vzali sebou.

      0 0
      • iceek  

        Ona ta pravidelnost neni myslena, ze je napr. kazde utery od 16:30 do 17:00. Bohuzel pravidelnost spociva v necem jinem, napr. neco na zpusob parkrat za tyden po praci :-/.

        0 0
        • Trey  

          I tak bych to asi hlásil, že se o tom bude vědět máš jistý už z tohohle vlákna. A když přijdeš s tím, že máš doložený, že na tom kole někdo jezdí tam a tam, tak už se to nedá moc ignorovat a policajti ho začnou v daný lokalitě hledat. Když bys našel někoho dalšího kdo by věděl kde se to kolo vyskytuje tak super, ale myslím, že rojnice lidí z BF co ho bude hledat, není uplně to ono :( Aby ses ještě víc pohnul tak to chce už přímo jméno a bydliště, aby si benga došli najisto a to se bude shánět hůř, bys musel mít ještě větší kliku, že ho někdo další zase potká.

          0 0
          • iceek  

            Tak primo s rojnici jsem nepocital :-). Ten duvod proc zvazuji uprednostneni lidi z BF je ten, ze kolo poznaji spis, nez policajti, pro ktere, stejne jako pro mnoho jinych, je kolo jako kolo a k rozpoznani by potrebovali vic casu.

            Reknem, ze policajtum rozpoznani zabere par minut, nekomu, kdo jezdi a cte BF, tak si tipnu ze par vterin.

            Dalsi vec je, ze jsem presvedcen, ze policajty by mnohem vic zajimali jine informace, smerujici k prodejci a k zlodeji meho kola, ktere bych jim v pripade navstevy musel poskytnout a vydali by se spis opacnym smerem. Tzn sli by po zlodejovi resp. prekupnikovi, nez po mem kole. Preci jen objasnenost se pocita z toho, kolik chyti zlodeju a ne kolik ukradenych kol najdou :-/.

            0 0
            • Trey  

              Zase odkud jinud by chtěli info o zloději/pro­dejci/překupní­kovi než od toho, co to kolo teď má. Ale je fakt, že optimální situace je, když přijdeš s policajtama za chlapem co na tom kole bude zrovna sedět, oni si vezmou chlapa, tobě dají kolo a šmitec.

              0 0
              • iceek  

                No tu informaci o prekupnikovi/zlo­deji mam ted ja. Nechme byt jak. Nechci, aby policajti sli dupat pro prekupnikovi, dokud to kolo nemam ja nebo policie. Dozvedet se novy majitel, ze si policie doslapla na prekupnika, kuli kolu, ktere mu prekupnik prodal, tak se kola pravdepodobne zba­vi.

                0 0
    • xshreck  

      A můžu vlastně k otmu kolu dojít, hodit na něj svůj zámek aby nemohl ten člověk odjet a pak zavolat policii?

      0 0
      • iceek  

        Jo, idelani pripad. Kez bych mel takove stesti :-).

        0 0
        • xshreck  

          Já se jen ptám jestli to jde… :-)

          Tak držím palce ať se tak stane a kolo se dostane bez větší újmy zpět k majiteli!

          0 0
          • Trey  

            Mělo by to tak jít :) Jinak teda mám pocit, že stěstí je už v tom, že se tom kole ví a je relativně blízko, jestli teda těch 100km sedí. Mohlo být už dávno na součástky nebo za hranicema :) Takže o to spíš taky držím palec ať se vrátí, viděl bych to celkem i nadějně.

            0 0
            • iceek  

              Zezacatku jsem byl take optimisticky, ale postupne ze me optimismus mizi.

              0 0
      • vikicek  

        dostane přes hubu, týpek flexou řízne zámek a kolo zmizí navždy :)

        0 0
        • xshreck  

          Ok, normálně do obchodu vozím kábl s flexou :-) a před lidma kdyby ti dal, tak už to je o pokutis. A další krok ke kolu :-)

          0 0
        • iceek  

          V teto situaci bych nejakou tu ranu klidne rad prijmul, myslim si ze za kolo to stoji. Ale asi nejde o tento pripad. Co se tyka fyzickych proporci noveho majitele a mych, pokud novy majitel uvazuje racionalne, do zadne strkanice se nepusti :-).

          0 0
      • mrozu  

        Jj, to je nejlepší, policajti ho zabaví a daj ti lhůtu na dokázání, že je tvoje, což už snad není problém. Kámoš takhle nedávno dostal svoje kolo zpátky jenom na základě fotek.

        0 0
    • tonik666  

      Jestli je to malé místo, tak taky doufej, že se ten týpek nezná s policajty, kteří mu dají tip, že kolo někdo hledá a kolo zmizí. (to jen pro úplnost když už tady rozebíráme všechny možné i nemožné situace).

      Hodně štěstí!

      0 0
      • Venda  

        Tohle mi přijde hodně nereálné.

        0 0
      • iceek  

        Lhal bych, kdybych rekl, ze me tadle moznost taky nenapadla :-).

        0 0
        • Petr L.  

          Ja osobne bych se spis bal kontaktovat mistni bikery, nez policii. Je tam realna sance, ze se budou s vlastnikem tveho kola znat a upozorni ho.

          0 0
          • Tommy_Lee  

            Pokud jo, tak staci, aby se dotycnej podival do profilu a hned vi, jestli nejakej jeho znamej ma novyho Scotta s patricnou vybavou. Cili si myslim, ze je klidne upozornit muze. Protoze i kdyz to neudela, tak ta sance, ze bude „lump“ varovan, je vzhledem k tomuto vlaknu uplne stejna.

            0 0
            • casesik  

              Mozna blbej napad. Ale proc to tomu manikovy proste nevezmes a basta, jestli k tomu mas papiry tak neni co resit i kdyby zavolal policajty tak ses v pohode. Pochybuju ze dotycny ma nejakou uctenku o zakoupeni veci.

              0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce