• panaczek

    Po delším čase se letos vracím do Čech. Samozřejmě chci jezdit, a tak jsem se začal pídit po trasách v různých lokalitách. Bohužel jsem nenašel web, který by nabízel nějaký standardizovaný přehled tras pro ČR. Nejlépe je na tom asi Praha, ale to, co jsem našel bylo hodně staré a zdálo se mi nepoužitelné. Něco jsem našel pro Brno a Beskydy. Toť asi vše. Pokud o nějakém dobrém zdroji (třeba i lokálním) víte, dejte mi určitě vědět. Slovensko má the.mtbiker.sk/in­dex.php?modul=tra­sy..

    Napadlo mě otevřít můj blog (www.blog.bikeusa.cz/) dalším autorům a udělat sbírku ride reportů – mtb tras. Potom jsem chtěl udělat nový blog na stejné doméně, a ten otevřít více přispěvatelům. Nakonec jsem do toho zatáhnul Celtu a společně jsme se rozhodli, že když už, tak už. Web bude na www.MTBtrasy.cz. Chci to postavit na redakčním systému NucleusCMS. Měl by to být mix mezi statickými stránkami a blogem. Aktuální – nejnovější příspěvky zobrazené na titulní straně, respektive pouze ukázka s odkazem na celý článek. Po straně potom menu s jednotlivými oblastmi (kraje ČR, české hory…).

    Chceme nabídnout prostor – platformu lidem, kteří jezdí s foťákem a jsou ochotní něco o vyjížďkách napsat a podělit se s ostatními. Bikeforum takovou platformu nenabízí (takhle to dopadá www.bike-forum.cz/…2/forum.html#…) Ti, kteří platformu (vlastní stránky, blog) už mají, by se mohli připojit také a postnout článek 2×. Je tu dost lidí, co pravidelně přispívá hezkýma fotkama, tak co to posunout trošku dál?

    Jediné požadavky jsou foťák a čas (příprava článku s fotkama zabere alespoň 1–2 hodiny…pokud už víte jak na to). Potřebujeme autory. První příspěvky bych upravoval a dával na server sám (samozřejmě, že pod vaším jménem nebo přezdívkou). Museli byste dodat text (viz šablona a ukázka) a alespoň 10 fotek), upload na FTP nebo poslat CD. Kdo by se odhodlal pro delší spolupráci, dostal by login do admin sekce Nuclea a FTP přístup a pracoval by nezávisle.

    Nejde nám pouze o ty nejlepší celodenní jízdy. Důležité jsou i ty malé 1–2 hodinové trasy ve vašem okolí, které znají pouze místní. Jde o to vzít si jednou foťák, papír a tužku (diktafon) na trasu, kterou jezdíte každou chvíli (každý má takovou) a zdokumentovat ji. Fotky považujeme za základní – strohý popis trasy bez kvalitních fotografií nikoho nepřitáhne.

    Vytvořil jsem takovou šablonu, jak si já představuju, co by každý příspěvek měl obsahovat, viz. níže. Zde je odkaz na pokusný příspěvek, který jsem vytvořil z jednoho článku na mém blogu: www.blog.bikeusa.cz/ukazka.html.. Nedává to moc smysl, je to jenom pro orientaci. To samé platí o layoutu a designu té stránky.

    Kdo má zájem se zapojit, ozvěte se tady v diskuzi a ještě mi mailněte na adresu, co mám v profilu. Pokud se nechcete zapojit, ale máte komentář, návrh – sem s ním. Hlavně se mě prosím nikdo neptejte, jestli za to budou peníze…

    Pokud se něco takového povede, je to paráda: www.utahmountainbiking.com/…ls/index.htm

    Šablona na příspěvky

    Název trasy

    Kde: kde se trasa nachází, jak se dostanu na začátek (navigace z nejbližšího města k trailheadu, nebo kde ve městě)

    Vzdálenost:

    Sumarizace: hodinová smyčka, nenáročná trasa vhodná k podvečernímu obveselení.

    Popis trasy: terén 30 procent na singletracku, 50 procent na polních cestách, 20 procent na asfaltu. Tři stoupání. Výškový profil alespoň vyčtený z mapy, nebo nastíněný. Předpokládám že GPS nemá moc lidí. Já taky ne…

    Mapa: číslo mapy, popř. URL, nebo nakreslený plánek

    Služby na trase: restaurace, města, záchody, pitná voda, bike shopy, nemocnice

    Fyzická obtížnost: Nízká – rovná trasa, žádné kopce, vhodné i pro rodiny Střední – kopce, ale žádná brutalita Vysoká – velký kopce a hodně, ježdění v horách Extrémní – „pochody smrti“

    Technická obtížnost: 1 – zpevněné cesty 2 – polní a lesní cesty, šotolina 3 – singletrack 4 – náročný singletrack s technickými pasážemi 5 – náročná trať s dropy typu freeride, DH Můžete použít i hodnocení 2+, 3+ atd.

    Vlastní popis trasy: Snažte se popsat odbočky a rozcestí s kilometráží, použijte významné orientační body. Upozornění na kritické úseky.

    Report: Popis trasy může být osobní se zážitky, komentáři, postřehy, upozornění na zajímavosti (přírodní, architektonické, historické). Nejde nám pouze o suchý popis, mělo by to být osobní, zajímavé, vtipné.

    Fotky: malé (200×150) s linkem na velké (640×480), komentáře, krátká videa z foťáku

    0 0
    • sway  

      Spis jenom takovy IT dotaz: Proc zrovna NucleusCMS? Mam pocit, ze napr. drupal ma lepsi uzivatelskou zakladnu, a celkove dynamictejsi vyvoj. Ja na blogu pouzivam WordPress, ale ten se myslim moc nehodi pro multiuser poratl.

      0 0
      • panaczek  

        jsem naprosty amater, Nucleus jsem si vybral pred rokem, kdyz jsem zacinal a mym blogem. neumel jsem ani html, natoz ccs styly a php. neco jsem se naucil a jsem spokojen.

        0 0
        • sway  

          Jo, chaou…klidne nabizim nejakou pomoc, HTML, CSS i PHP celkem ovladam. Ale momentalne mam na krku maturitu…takze az potom v cervnu…

          0 0
      • Radek Broz  

        Ale taky se to dá – etbikez.com je na překopanym Wordpressu taky;-) Ale rozhodně bych taky vybral třeba Drupal než Nucleus.

        0 0
        • panaczek  

          nikdy jsem o drupalu neslysel, jak rikam, jsem amater. ale ted na to koukam a hned me zaujala moznost multicategories, s nimz je v nucleu problem a pro muj zamer bz to bzlo docela potreba… vychodni cechy…krkonose…spin­dleruv mlyn. asi na to kouknu a zaeperimentuju.

          mate nekdo zkusenosti s obouma sysztemama? melo by to byt podobne, ne?

          0 0
          • sway  

            IMHO ma drupal vetsi rozsiritelnost pomoci ruznych modulu, nez Nucleus…zkusil bych oba systemy a potom je porovnat…drupal vyjde asi lip:)

            0 0
    • panaczek  

      link na ukazku nefunguje, oprava: www.blog.bikeusa.cz/ukazka.html

      0 0
    • BB  

      tak tohle kdyby se podařilo, tak paráda. Myslím, že příprava článku je náročnější než popisuješ. Mrkni na mé popisy na www.sweb.cz/monolink a dej vědět, zda se ti to zdá použitelné. Pokud ano, tak bych něco předělal podle šablony.

      0 0
      • panaczek  

        diky, jsem rad ze jsi se ozval. na tvych strankach jsem byl, kdyz jsem delal „pruzkum“. urcite to pujde pouzit. ozvu se.

        0 0
      • gaspode  

        Tvoje stránky jsou docela pěkný, ale škoda, že jsi stále neopravil Křivoklátsko, nedá se na něj dostat.

        0 0
        • Rokro  

          Taky jsem s tím měl problém. Jde o to, že v adrese je diakritika. Z FireFoxu to neběhá, ale když se potupně vrátíš k MSIE, tak se tam vpoho dostaneš.

          0 0
          • Luka  

            vono pouzivat diakritiku v url, to je taky potupneee :D

            0 0
            • BB  

              máš pravdu, omlouvám se, spáchal jsem to nějak, asi pomocí front page a chtěl bych to opravit, ale ten front page se mi odmítá k tomu webu připojit protokolem FTP. Možná, že tam zružili FTP přístup, já nevím.

              0 0
              • Luka  

                :d vyhod frontpage :) .....

                0 0
                • Radek Broz  

                  A ty Corel! :P

                  0 0
                  • Luka  

                    :D to bych nemela v cem delat :))))))

                    0 0
                    • Radek Broz  

                      V Illustratoru jako všichni ostatní;-) Kvůli lidem jako jsi ty, musím mít ten krám nainstalovanej, abych naimportoval některý loga.

                      0 0
                      • Luka  

                        ja bych rada, ver tomu. ale proste neni prostredek…

                        0 0
                        • soc  

                          Kolikrat denně vidíš při práci s Corelem takové to optimistické okýnko application recovery wizard?

                          0 0
                          • PepikW  

                            Hele, co to je ? To neznám. Dělám (v zam. i doma) s 11kou (předtim 8.,9.).

                            0 0
                            • soc  

                              No kolega ma v praci 11 a pada mu to jak vztekle… vzdycky vylitne takove okynko, ktere ma uzivatele uklidnit, ze bude vsechno v poradku, ale neni:)

                              0 0
              • sway  

                to je silenost:) Diakritika by se fakt nemela pouzivat:) A frontpage uz vubec ne…

                0 0
            • Mamut  

              To sice je, ale musi to behat aj s nou. Len si osefuj dosledne prekodovanie na UTF8 (v najhorsom pripade rucne, staci v odkazoch) a bude to behat.

              0 0
    • Páník  

      Myslim,ze toto je naprosto skvely napad. V podstane neco podobneho se planovalo i tady na B-F,ale nikdy se s tim ani nezacalo. Taky se pokousim na svym blogu o nejaky info,ale to je spis z dlouhy chvile:) (www.panikuvblog.estranky.cz/…ova-zivohost).

      Je videt, ze to mas dobre naplanovany a mohlo by to fungovat, takze drzim palce a rad treba taky prispeju.

      BTW:co ted bude s tvymi dosavadnimi strankami (USA), kdyz valis dom?

      0 0
      • panaczek  

        bikeusa.cz zustane, jen to bude asi s obsahem bikeCZ and EU. sam poradne nevim.

        0 0
    • Pablo  

      Bylo by to super, proti příkladu navrhuji spíš trasu zakreslit do mapy (můžu si to pak projet nad vlastní mapou předem) a výborná by byla taky možnost downloadu tracku z GPS. Když ho nepošle autor, tak by ho časem mohl dodat někdo kdo podle popisu pojede.

      0 0
    • kankrlicek  

      Něco podobného je okolo naviionu, ale je to vázáno na vlastnictví přístroje. Zkus se podívat na jejich stránky a třeba se i inspirovat.

      0 0
    • Smazaný účet  

      squelej napad, pocitej semnou pro oblast stredohori :-) mam tu najeto opravdu hodne… zatim sem nemel duvod pro porizeni digi-fotaku, ale kvuli tomudle nejakou plecku sezenu :-) sem rad ze dotoho desh, je presne vec ktera chybiiii :-)

      0 0
    • cernys  

      Je to dobrý nápad, můžu nabídnout trasy v okolí Berouna a pak mezi Ústím nad Labem, Děčínem a Teplicema

      0 0
    • Pablo  

      Ještě pokud by se to chtělo vychytat, možná by nebylo špatný udělat jednoduchou db tabulku a některý údaje ukládat zvlášť, aby se dalo udělat lehce vyhledávání (což fulltextově uplně dobře nejde). Např: najít trasy v Krkonoších 40–60km, technická náročnost maximálně střední, převýšení do 2000m, asfaltu max. 50% atd – míru „složitosti“ ponechám na zvážení, ale jak se to začne mlátit vše jako text a každý to napíše trošku jinak, tak už to zpětně bude dost problém.

      0 0
      • panaczek  

        …tak na to nemam ani nahodou. myslim, ze nejdulezitejsi je roztrideni podle lokalit.

        0 0
      • sway  

        no, to je naprd, na to by se muselo napsat CMSko na miru, tohle do existujiciho reseni nenarves…ikdyz, daly by se pouzit tagy…

        0 0
        • Johny5 OSHA  

          mozna by to slo udelat pomoci neceho podobneho jako jsou emotikony…tzn. vkladat predem definovane obrazky ktere by znacily ruzne obtiznosti, delky tras, sirky cest povrch atd atd. tak mozna pouze to udelat graficky

          0 0
        • Pablo  

          Proč CMS na míru? Jeden článek nebude čistý text, ale php co vytáhne a sestaví ten text z db. Takže normálně by to bylo např. view.php?clanek=1, ?clanek=2 a takhle by to bylo ?clanek=1&vylet=1, ?clanek=1&vylet=2. Pak nějaká ta stránka s vyhledáváním a seznamem výsledků, ty by už směřovaly na ten „článek 1/příslušný výlet“.. Bohužel teď nemám čas s tím pomoct, ale nevidím v tom nějaký zásadní zádrhel. Jde o to, že kdyby se to dobře chytlo a tras tam bylo 5000, tak dělení na 10 krajů stačit rozhodně nebude a zpětně tolik tras do db už nikdo nedá. Jen návrh, dělejte jak myslíte..

          0 0
          • panaczek  

            tak zle nebude. pokud to nekdy dotahneme na 100 tras, bude to uspech. nedelam si iluze… uvidime

            0 0
          • sway  

            jako reseni by bylo dopsat tomu podporu do toho CMS, coz by nebyl problem, ale jednoduse na to nemam cas. Jde o jednu dalsi tabulky v DB, ktera by k id trasy prirazovala index obtiznosti, delky a tak…

            0 0
    • panaczek  

      skvele, zatim diky vsem. vsechno to v noci projdu. tem, co se zde nabidnou, se ozvu na email s blizsimi informacemi, jak budememe postupovat. pokud nemate email v profilu, uvedte ho v prispevku.

      0 0
    • panaczek  

      Sbiram vase emailove adresy. nez se zacnou psat prispevky, je nutne vytvorit stranky, coz mi bude aspon tyden trvat. ale presto, pokud jste rozhodnuti spolupracovat, muzete zacit sbirat material – tvorit. Az budu mit hotove stranky – layout a design, ozvu se vam na mail s instrukcema.

      Do te doby se snad prihlasi vic potencionalnich autoru.

      0 0
      • Al_Bunda  

        Hele a zkousel jsi se podivat ve svem hledani redakcniho systemu na Joomlu? Ja jsem ji nasel, kdyz jsem delal stranky pro kamarada, je to zajimavy RS a hodne variabilni. Pokud by jsi chtel muzu ti neco ukazat co jsem v tom delal.

        0 0
        • Crempa  

          Proboha jen Joomlu nee, z uzivatelskeho hlediska mozna krasne, ale jako programator bych si o to ani bike neoprel.. :-)

          0 0
    • pavelr  

      Nevíte někdo, jak je to s mapama? Lze použít mapy např. od Shocartu nebo Kartografie a dokreslit do nich trasu? Nezkoušel jste někdo vydavatelství map kontaktovat? Mám strach, že když se nakreslí mapa tak, jak ji máš v ukázce, tak bude orientace v lesích, kde jsou desítky cest a průseků, velice náročná.

      0 0
      • kolombo  

        Bohužel nelze. Na to by jsi musel mít povolení na použití díla k těmto účelům. Ale se SHOCartem by se to asi domluvit dalo, pro cyklistické účely reagují pozitivně. Stejně tak se dá použít zobrazení v některé z Internetových map, co nabízejí volně uživatelské aplikační rozhraní. Další varianta je nabízet .plt soubory ke stažení a to si každý promítne do nějaké svojí mapy dle dovedností a potřeby. Na to by stačil Trial OziExplorer a nascanovaná nakalibrovaná mapa.

        0 0
      • Bea  

        Kdysi jsem kvuli tomuhle Shocart kontaktoval a bylo mi receno, ze pro nekomercni projekt a pokud se uvede copyright Shocartu to neni problem. Pomerne aktivne si mapuji trasy, ktere najedu v okoli takze me to zajimalo.

        0 0
    • Palo TT  

      IMHO: „A Picture is Worth a Thousand Words“ takze podla mna zakladom takejto stranky by mali byt mapy. Bez map ma zmysel asi len popisovat zjazdnost turistickeho znacenie pre bike. Nakolko CZ,SK ma velmi slusnu siet tur. znacenia, ma aj takato cinnost zmysel. Pripadne popisovanie tras mimo tur. znacenia textom je dost neprehladne (to mi vadi aj na trasach na mtbiker.sk). Zase na druhej strane pokial ti na stranku bude niekto davat naskenovane dokreslene mapy, moze byt problem s autorskymi pravami…

      Aby bolo riesenia aspon trochu na urovni, databazam sa asi nevyhnes.

      btw.Realizaciu mojej predstavy najdes na gps.awardspace­.info

      Existuje aj program www.cyklotrasy.info/ , aby si zbytocne neinvestoval sily do niecoho, co uz existuje…

      0 0
    • Mamut  

      Najtazsie je prilakat a UDRZAT ludi, ktori budu tvorit obsah. Takze ich budes musiet presvedcit, ze to robia pre seba a ze mozu vidiet okamzitu odozvu a nie cakat, az budes mat o tyzden cas. To je ovela podstanejsie, nez ci budu popisy tras dokonale formatovane, kazda prave so 4 fotkami ohromujucich kvalit.

      Nie je to trvalo udrzatelne ak budes uzkym hrdlom, ktore bude korigovat a vyvesovat kazdy clanok. O 8 mesiacov zacnes mat malo casu a cele to pojde niekam.

      Zo vsetkych uvedenych dovodov je, podla mna, ovela dolezitejsie zvazit formu a politiku a nie, ci to pobezi na drupale, joomle, mambe alebo inom z 1000 deravych a bugovych CMSiek.

      Podla mna ma forma wiki ovela vacsiu sancu na rozumne fungovanie. Jednak nema v tebe uzke hrdlo, dvak asi tazsie najdes priklad, na co sa wiki hodi viac ako na „obecne verejne znalosti“. A trasy su prave takymito znalostami. Ak niekto napise trasu a niekto iny, ju chce poopravit (doplnit poznamku o zaujimavej skratke, fotku), tak nebude chciet cakat na teba, alebo to uplne kvoli jednej vete hodi za hlavu (ja sam by som sa kvoli jednej vete s celym schvalovacim postupom fakt nesral) a plno cennych poznamok bude v tahu.

      Navyse forma wiki ovela lepsie prinasa pocit, ze „my nieco vlastnime a vytvarame“ na rozdiel od „poslal som par tras niekomu“.

      0 0
      • Jirik123  

        zajimavy napad. udelat nejakou bikewiki by urcite bylo super, nemuseli by tam bejt jen trasy, ale i vsechno co se tyce bajku – kdyz by to teda lidi casem vytvorili. ja urcite nejakou trasou prispeju.

        0 0
      • sway  

        Mamut ma pravdu…formou wiki to je jednodussi…uz proto, ze tam muzou bejt i jiny veci nez trasy…navic ma celkem easy formatovani clanku – jednoducha sablona…

        0 0
    • BB  

      Ještě mě napadla jedna věc, na které by to mohlo zkrachovat. Pokud bys příliš tvrdě formalizoval, jak má popis trasy vypadat. Spoustu autorů může odradit, pokud by tam musel být mapový zákres, nebo pokud by tam musel být záznam trasy z GPS. Přimlouval bych se opřít se o turistické značení a popisy tras dělat maximálně stručné s odvolávkou na úseky po značených turistických cestách. Popis trasy bych chápal jako inspiraci, každý má potom turistickou mapu a tu cestu si najde. Důležitá informace je ta, že např. z Nižbora do Roztok se dostanu mimo asfalt, nejprve po zelené a pak po červené. Celý smysl vidím v tom, že když to bude po oblastech a pro určitou oblast najdu dvacet tras, tak mě začne zajímat se tam podívat, ty trasy mě bezvadně navedou, ale v terénu už trefím podle turistické mapy.

      0 0
      • MlokCZ  

        Jenze velke mnozstvi tras v terenu vede po neznacenych cestach, omezenim na turisticke znacky vypadne 80% peknych tras. A popsat trasu po neznacenych cestach je temer nemozne, u nekterych tras bych ani nebyl schopen ji po prvnim objeveni znovu jen s mapou projet (natoz ji popsat, aby ji byl schopny projet nekdo jiny). Zaznam z GPS je bohuzel v tomto pripade nutny.

        0 0
    • orca  

      Na podobné téma jsem napsal článek na web bikebase.cz nějaká diskuse se rozběhla a jistě to bude pokračovat dál .

      Sám největší úskalí vidím v jednotnosti – čili vytvořit jednoduchou šablonu pro vyplnění a uložení na web . A čím jednodušší a rychlejší tím lépe. MTB popis tras bude o to náročnější že cesty a cestičky po lese nejsou až tak přesně zaneseny do map a orientace může být zavádějící – v tom pomůže GPS – to ale každej nemá a nevozí .

      Projel jsem web mtbiker.sk a to jsou defakto slohová cvičení – to mě fakt neoslovilo a na to kolik let to tam mají tak tras je žalostně málo.

      ideální by bylo to napasovat na nějakou mapu podrobnou . Otázka je jakou a vybrat tu zprávnou. Myslím že projekt cyklotrasy.cz je životaschopnej žel nepokrývá celou republiku a to je asi největší úskalí . celou republiku pokrývá mapa pruvodcecr.cz ale zase pro vyloženě mtb není vhodný neb není tak podrobný .

      Spíše bych to viděl na spolupráci s již rozbhnutým projektem než začínat něco úplně nového . Ale nebráním se spolupráci – ale předem říkám že v jednoduchosti je síla čím složitější tím rychleji to zanikne…

      0 0
      • sway  

        jak nekdo psal, domluvit se s Shocartem, jejich mapy jsou asi nejlepsi a nepredpokladam, ze by na tom chtel panaczek vydelavat…

        0 0
        • orca  

          ale asi shocart na to bude chtít profitovat – pochybuji že uvolní mapy jen tak pro radost lidí … Nakonec i dnes už funguje to že pokud jim nabídneš trasu v náležitých dimenzích tak v příštím vydání se objeví – ale podmínky neznám . A to co je jednou v oficiální mapě musí podléhat i zákonům země , takže mnohé „naše cesty“ by asi neprošli .

          0 0
        • tumleh  

          no nevim, jestli jsou mapy az tak kriticky misto projektu, podle me dobre poreseny je na http:\\trutnov­sko.blogspot.com system popisu trasy s odkazem na ortofotomapu mapy.seznam.cz

          v popisu trasy je u kazdeho useku povrch, sklon , popř. oznaceni cyklotrasy a odkaz na ortofotomapu

          0 0
    • bif  

      Až ti to bude fungovat, tak se ozvi…

      0 0
      • panaczek  

        dik

        0 0
        • orca  

          zvykej si tady jsi v čechách tady se kritizuje u piva a každej ruce za zády … jo jo vítej v čechách …

          0 0
          • panaczek  

            ja to nemyslel ironicky, predpokladam, ze se chce pripojit az to bude fungovat a uvidi, jak to vypada. :)

            0 0
    • blue  

      koukej si radši opravit ten současnej web :-)

      0 0
      • panaczek  

        … ja jsem si totiz zacal hrat s novym webem…, trosku jsem se rozcilil a omylem jsem smazal spatnou databazi. nastesti to bylo zazalohovany. uz je to zpet. dost me zamrazilo…

        0 0
    • panaczek  

      Jenom par poznamek na upresneni zameru. K tomu muze pomoct fakt, ze jsem uvazoval o adresach jako ridereport.cz nebo MTBreport.cz. Tyto adresy v sobe maji urcity subjektivni prvek, ktery MTBtrasy.cz nema.

      Cili, puvodne my slo o otevreny blog s vice uzivateli. Neco napsat, zazitky, popsat trasu a pochlubit se s fotkama. pak jsem si rekl, ze by se to melo trochu standardizovat. ale nejde nam o nejaky ultimatni server, ktery by byl dokonaly. udelam, co budu moct, ale rozhodne do toho nehodlam investovat prilis. Jak zminuje BB, na forme bazirovat nehodlam. na druhou stranu neuverejnim, nebo smazu, prispevek, ktery je vylozene podprumerny. Urcity standard je nutny.

      diskuze se trosku zvrhla na technicke reseni – kdo zna lepsi CMS system atd. o tom to neni…

      S mapama je problem, to si uvedomuju, popravde vubec nemam prehled, co je mozne a co ne. rozhodne je ale pro me dulezitejsi fotograficka dokumentace. je hezky, ze si prectu, ze v pravo za kravinem je hezkej sjezd po modre a podivam se na nej v mape, ale pokud neuvidim fotku toho useku, tak se tezko rozhodnu to vyzkouset.

      0 0
      • sway  

        Nj, ale pokud vubec nebudu vedet, kde kravin hledat:)

        0 0
      • PepikW  

        Nespokojenost s komerčními mapami jsem řešil zakreslováním cest do vlastní mapy Labských pískovců – tady: www.bike-forum.cz/…4/forum.html#… , budeš-li chtít, můžeš si jí dát na stránky ke stažení (pošlu poslední verzi). Sice se vojáci moc nemaj ke svolení s vystavením (třeba v prohlížeči) na webu, ale naštěstí mám vyjádření Č. Kartografické Společnosti, že autorská práva, použitím části díla a doplněním, neporušuju (samozřejmě s uvedením původu). Fotky nejsou problémem, jen většinou nefotim samotný cesty, ale okolí, to víš, cykloturista :))) Občas udělám vyjímku.

        0 0
      • Pablo  

        Já si myslím, že promítnutí trasy na mapu je na serveru s trasama skoro nejdůležitější. Často jsme v neznámé oblasti jeli jen podle popisu z webu a skoro vždy jsme zakufrovali. Tvůrce napíše „ve vesnici za kapličkou doprava“ a pak se ukáže, že tam jsou kapličky dvě, že „u jezírka“ platí v dubnu, ale v červenci tam po vodě není ani památka, že lesní cesta z vesnice do vesnice má x rovnocených odboček a není zřejmé kterou z nich dál atd atd. Já teda radši jeden obrázek, než 3 stránky popisu.

        0 0
        • BB  

          proto by měl být popis poměrně jednoduchý a spíše se odvolávat na turistickou mapu 1:50000. Podle ní se to dá většinou dost dobře popsat a když to objedu na papíře, je dost velké pravděpodobnost, že to objedu i v terému. Za dva, tři roky stejně budem všichni jezdit s GPSkou, takže nebude co řešit.

          0 0
    • skipXC  

      Ahoj,

      o podobnej projekt se snažím už delší dobu… na serveru bikebase.cz je sekce výlety, kde může každý popsat jakýkoliv výlet, poslat fotky, nebo mapu a to vše bez znalosti programování, nebo toho co to je FTP… Navrhli a udělali jsme vlastní redakční systém, kterej je fakt pro každýho… Prozatím nemáme rozdělené výlety na oblasti, protože jich tam moc popsaných není, ale to je to nejmenší…

      Takže pokud to půjde mohli bychom začít nějak spolupracovat…

      Měj se Aleš Gregor

      0 0
      • Luke_MTB  

        Docela fajn web, určitě tam brzy i já přispěju svojí troškou do mlýna :-) Jen si myslím že to je takový dost všeobecně zaměřený, a když se povede MTBtrasy.cz tak by bylo fajn kdyby tam byly opravdu jen ty trasy..

        0 0
    • panaczek  

      Po relaxacnim vikendu (viz foto) jsem se na to vrhnul a zplodil design stranky. Jsem otevreny nametum – pripominkam – pranim. Jsem absolutni amater, takze pokud mate nejaky napad ci doporuceni a jste profesionalove nebo se v tom vyznate lepe nez ja, dejte mi i navod jak to udelat. jeste asi udelam par uprav v pozadi pro menu, aby se to odlisilo od default skinu nuclea.

      Pokud vam tam chybi neco z obsahoveho hlediska, dejte vedet tez. Tady jsou ale moje schopnosti hodne omezene. experimentuju s nejakymi pluginy, ale moc se mi nedari. moje znalosti PHP jsou nulove. Premyslel sem, ze by tam mohla byt RSS ctecka bikovych serveru, mozna pocasi. Ozvalo se mi par lidi, kteri nabidli IT pomoc, toz pokud bude nejake silne prani, mohl by na tom zapracovat nekdo jiny.

      Ukazky jsou pouze provizorni z meho blogu (a neni na ne aplikovana sablona), linky nefunguji – nebo jsou nalinkovane na spatne stranky. Je to jenom nehotova ukazka, ale snad da nejakou predstavu.

      www.mtbtrasy.cz/

      0 0
      • orca  

        jako klíčové pro začínající web je myslím kontakt na www.bikenews.cz/ respektive aby i tam se objevilo co tvoříš … Tohle začíná být klíčový rozcestník .

        0 0
        • Radek Broz  

          Klíčové to určitě není, protože já o sobě snad můžu říct, že přehled o českých bike médiích celkem mám, ale ten rozcestník vidím prvně. Třeba se pletu, ale jeho návštěvnost odhaduju pod 200 návštěv/den.

          0 0
          • orca  

            tak holt máš mezery … jinak se to nedá říct … :-D

            0 0
            • Radek Broz  

              Spíš si myslím, že tenhle linkovač je nepodstatná věc. Co jsem koukal, monitoruje stejně jen něco a sledovanost bude vážně nízká. Můj odhadovanej počet příchozích návštěvník z tohoto webu v první den uvedení je cca <40 lidí.

              Pokud bych dělal marketing mtbtras, zaměřil bych se na nakole.cz cyklotoulky.com mtbs.cz apod. (pokud půjde čistě o mtb, ty turistický bych klidně vynechal).

              Pokud se honíš za návštěvností, má nesrovnatelně větší význam dobře zvládnuté SEO (což souvisí s odkazy, ale www.bikenews.cz/ má pagerank 0, takže odkaz tady v ničem nepomůže).

              Prostě na to sice třeba koukáš ty, ale uvedení tam má spíše naprosto zanedbatelný a nikoliv klíčový víznam.

              0 0
              • orca  

                každej začátek je pomalej – ale mám rád info pohroadě a ne otevírat desítky stránek a hledat novinky – tady kouknu a vidím co je za nové články . A to je pro mě důležité. Mě taky zajímá jen určitá výseč a tu si právě najdu.

                0 0
          • dav33  

            hmm, mě třeba docela vyhovuje, určitě není dokonalý, ale jistou službu mi tvoří. na panaczkovi stránky se těším, držím mu palce a doufám, že taky nějakou trasou přispěji.....

            0 0
      • Jirik123  

        me se to libi, design je peknej a prehlednej, proste super:-)

        0 0
      • Páník  

        me se to libi…mozna bych jen nezakulacoval ty rohy „hlavovyho“ obrazku (a dal ho v barve) a zmenil barvu pisma…ale to je jen muj nazor,web delas ty;)

        0 0
      • Luka  

        mno. vypada docela hezky… barevny obrazek by nebyl od veci.. a mozna neco mene okateho, co by se dalo povazovat za ceske luhy a haje?? (jen napad).

        jinac, rada ti prispeju s trasickama…

        0 0
        • panaczek  

          souhlasim, ze by tam mela by byt fotka z cech. zatim ale zadnou nemam. cenim si nabidky tras, a zaroven te beru za slovo ;-). ty jsi jedna z tech, na ktere jsem miril v originalnim prispevku.

          0 0
          • Luka  

            :) taky ti bylo jasny, ze zaberu.. mam tras i s fotkama plnej web, takze staci vzit mapu a jinak to skopirovat. rada poskytnu… a tesim se ze ziskam i tip na dalsi vylety :)

            hodilo by se nejaka super mapa kolem praglu, minula skvela pruzkumna akce skoncila fiaskem a potupnym prelezenim potoka a prejezdu pole :) Ale stale hledam plne tereni trasy :)

            fakt je, ze vetsina mtb tras je ovsem mimo znacene cesty. az se rozjede Cemba, mela by nektery traily znackovat nejakymi znackami… to by bylo uplne bozi :)

            0 0
            • panaczek  

              to je to, ze v cechach se porad ceka na to, az to nekdo zacne ci udela. V usa se znaceni dost casto resi kamennymi mohylami. nekdo si proste da tu praci jeden den a oznaci trasu navrstvenymi kameny (cairns). to ovsem take predpoklada, ze druhy den tam nepujde banda blbecku, ktera to rozkope…

              0 0
            • treatt  

              Jo tak to je presne to, co mam v hlave uz delsi cas:

              Vytvorena mapa, kde jsou zaneseny krasny MTB trasy, pro me primarne blizke okoli Prahy. Idealne tak, aby bylo mozne divat se na ty useky samostatne (casto jsou to jen krasne useky, rozdelene silnicemi, sidlisti a tak), kde by byla zaroven moznost kombinace do okruhu nebo cest. Ale jak to udelat prakticky, nemam poneti…

              A je pravda, ze jsem uz narazil i s tvorbou bike mapy pro vlastni pouziti – kam si treba zanest trasu od baraku pres Tocnou az nekam do Brd? Na to je tistena mapa nepouzitelna a nenasel jsem zadnou skutecne pouzitelnou variantu v elektronicke podobe…snad Google Earth? Ale s tim jsem zatim nic moc nedelal a hlavne bude asi problem s meritkem…

              A ted mi tak napada, v jake aplikaci to asi tak treba delaji kluci z Vela – myslim zakresleni okruhu do mapy…?

              0 0
        • blue  

          barevnej obrazek v hlavicce urcite ne, kdyz budou fotky v clanku, bude jednak akorat zbytecne upoutavat pozornost a jednak to bude barvama prehlceny

          0 0
      • orca  

        Doporučil bych zařadit vlevo něco jako „nápověda“ „jak na to“ či jak to nazvat a tam v krátkosti popsat jak má takovej článek vypadat co má obsahovat atd – čili vytvořit jednotnej manuál aby se tím mohli řídit všichni . Čím jednodušší a srozumitelnější tím lépe.

        0 0
        • panaczek  

          napoveda urcite bude, asi misto O nas, nebo separatni link. bude tam stupnice hodnoceni atd. vzhledem k tomu, ze mam zkusenosti s USA, tak i disclaimer (jako ze ja nic, ja muzikant a vy na vlastni triko. ;-)

          0 0
      • Mamut  

        Vzhlad by so mriesil az po funkcnom jadrem, ale najprv by som fakt velmi zauvazoval, ci wiki nebude lepsia.

        Snaha o perfekcionizmus od sameho zaciatku mi tiez pride viac destruktivna nez konstr. Radsej by som sa zmieril s tym, ze prvych 50 tras bude trocha menej dokonalych. Aj tak sa objavi 20 veci, na ktore si pri navrhu sablony trasy nemyslel a budu sa dodavat dodatocne.

        0 0
        • panaczek  

          na moznost wiki jsem se koukal. moc toho o tom nevim, prislo mi, ze nemuzes udelat vlastni server, nebo jo? jak by se resilo vyhledavani?

          druha vec, wiki nema atmosferu. muj cil je vytvorit web s atmosferu, jde mi o ten subjektivni prvek. vseobecna pouzitelnost pro ostatni je az na 2. radku.

          0 0
          • Mamut  

            Wiki projektov v PHP su mraky. Instaluje sa to rovnako, ako keby si tam nahodil nejake CMS-ko. Wiki != Wikipedia, to je iba jedno z pouziti wiki projektu (konkretne MediaWiki).

            Vyhladavanie by mohlo byt iba fulltext, kedze by sa tam asi tazko dostavali nejake pevne formatovane formulare.

            vseobecna pouzitelnost pro ostatni je az na 2. radku. V tom pripade wiki nie je nutna :-) To sa hodi na veci, kde je na 1. mieste. Ale neviem co ta potom vedie k tomu, ze sa objavia mraky ludi, ktori budu o dusu zadavat trasy na web, ktory je hlavne pre atmosferu a teba. (Ale mozno sa myslim a tie mraky sa fakt najdu, mna to ale v tomto pripade nelaka).

            0 0
      • kolombo  

        Vypadá to dobře, ale uvidíme, jak to dopadne s nadšením plnit databázi trasami. Uvítal bych zavést třídění nejen podle krajů, ale i podle cyklistických oblastí a mapových listů. A chce to myslet na to, že trasa může zasahovat i do výce krajů, oblastí … A navrhnout jednotnou „povinnou hlavičku“ trasy, která bude charakterizovat záznam a pomůže se zatříděním v systému a dalším zpracováním.

        0 0
      • Rokro  

        Pekny, snad se dokopu casem par svych tras z okoli Berouna popsat a nafotit a dodat.

        0 0
    • panaczek  

      Pro znalce Nuclea nebo PHP…

      1. chci zvyraznit aktivni kategorii (v tomto pripade kraj) pokud je aktivni. nasel jsem navod na nucleuscms.org, ale nejde mi to
      2. muzu zmenit pocet prispevku na titulni strane (index page), a tim se zmeni i pocet prispevku na na strance jednotlivych kategorii. slo by udelat titulni strana 10 prispevku a kategorie treba 100? odlisit to?
      3. chtel bych zkusit plugin subcategories pro dalsi cleneni kraju, nemuzu to rozchodit
      4. nemuzu rozchodit plugin RSSatomaggregator – ctecka RSS

      pomoc vitana

      0 0
      • mm-marek  

        klidně pomůžu, řešit technický věc tady ale asi nemá moc smysl.

        via icq jsem na 190 015 077 nebo na mailu marek(at)mixa(tec­ka)name

        0 0
    • skricx  

      Nějaké MTB trasy najdeš u mě zde www.cyklistikakrnov.com/…KLOTRASY.htm klikneš na oblast. MTB trasy jsou pak dole pod cyklotrasy

      0 0
    • panaczek  
      …fakt bych nechtel byt webdesigner…stra­vite 2 hodiny resenim urciteho problemu, nakonec zjistite, ze to bylo pred tim dobre, jen to melo byt o radek vys. Pak hned zjistite, ze to sice funguje v Opere a FF, ale IE se rozhodl cely box posunout o 10 cisel dolu. hodina hledani… byl to jeden navic. velke vesely, vse vypada jak ma. kontrola ve FF… linky v levem boxu nefunguji. v opere a IE funguji jako po masle. na strelbu, skutecne mlatim hlavou o zed! hodina hledani zase jeden navic…

      no nic, proc to pisu. jaky bych tam mel dat odkazy na jine servery, tak 5–10, moc se v tom neorientuju. mtbs.cz, bikebase.cz, etbikez.cz…? a nebo zadne linky?

      0 0
    • panaczek  

      muzete se podivat do admin sekce:

      vpravo na strance je login form.

      www.mtbtrasy.cz/ jmeno: public heslo: public

      v pravem menu se objevi link Admin, kliknete na nej.

      muzete vkladat, upravovat a mazat sve prispevky a komentare

      0 0
    • Lister  

      můžeš si mě napsat jako pomocníka pro oblast Jeseníku a Rychleb. Nějaké věci už mám dokonce napsaný a v hlavě mám minimálně 20 tras. Něco zakreslený i v mapě od KCT a Showcart, ale to ty asi nechceš.

      Jinak pokud jde o technickou stránku věci tak mi to absolutně nic neříká, můžu poskytnout podklady, ale webovou stránku sám nevytvořím – jen abys věděl :)

      0 0
      • panaczek  

        to jsi me zklamal, ja te mel na developerskem seznamu! ;-) nabidky tras si vazim a plne ji zneuziji…

        0 0
        • Lister  

          moje umění tvorby webových stránek končí tím že napíšu něco ve wordu a pak to vložím přes FTP na server :o)

          jinak jak jste tam dlouze diskutovali o těch různých možnostech, jak tu stránku vytvořit, tak to jsem úplně mimo a nevím wocogou :)

          0 0
          • Radek Broz  

            Tuhle „tvorbu“ by snad měli postavit mimo zákon :o)

            0 0
            • Lister  

              no vidíš a proto to řadši nedělám :)

              Jak jsem psal všechny podklady můžu připravit, včetně profilu trati, fotek zajímavých míst…ale tím to končí na web to prostě sám nedostanu…GPS taky nemám takže s tíhmle nepomůžu.......

              0 0
    • panaczek  

      jeste neco, snazim se kontrolovat funkcnost pro IE, Operu a Firefox. Pokud narazite na nefuncnost, nebo „rozpadlou“ stranku atd., dejte mi urcite vedet.

      zacnu psat stranky pro prave menu a pristi tyden uz bychom mohli byt schopni zacit plnit. tady se prechazi od slov k cinum… kdo to mysli vazne, mel by byt pristi tyden pripraven!

      kdo se zde vyslovne prihlasil, dostane ode me mail s pokyny. pocitam, ze pro vas vytvorim ucty (jak to bude vypadat „uvnitr“ systemu uz se muzete podivat, viz vyse), ale prvni prispevky upravim sam a vlozim je na server pro ukazku. kdo bude psat vic, bude si to vkladat na server sam.

      0 0
    • vvv  

      hlásim se jako další potenciální přispívatel, nějaké trasy Chřibů, Hostýnků a Beskyd už mám hotové vč. fotek i GPS souborů a profilů… takže až to bude aktuální dej vědět…

      0 0
    • panaczek  

      fotky se budou muset nahravat pres FTP, vytvoril jsem Public FTP ucer pro server, vyhradil pro nej adresar, ze ktereho se nelze dostat do nadrazeneho adresare. chtel bych ale, aby se uzivateli nezobrazil obsah adresare. jde to nejak nastavit? uz jsem to nekde takhle videl. chci aby tam slo uploadnout, ale ne si adresar prohlizet nebo videt jeho obsah.

      0 0
      • Jirik123  

        pokud to bezi pod linuxem, zkus ostatnim nastavit prava k tomu adresari na write a execute, treba takhle chmod 733 adresar

        0 0
        • panaczek  

          mas u me pivo

          0 0
        • Mamut  

          Skor zapnut automaticky chmod pre anonymne uploady. Radit wx prava pre others ne serveri, o ktorom nic nevies je drsny vtip.

          0 0
          • Jirik123  

            jsem rad ze jsem te pobavil:-) s konfiguraci webovejch serveru nemam moc zkusenosti, ale tohle me napadlo ze by to mohlo fungovat. hod sem sve reseni, rad si rozsirim obzory;-)

            0 0
            • sway  

              Vetsinou je reseni, ze samo CSm ma vyhrazeny jeden adresar, do ktereho se uploaduje a samo si resi pripadny chmod…

              0 0
            • Mamut  

              Kazdy slusny FTP server (vsftpd to vie, wu-ftpd tiez, aj ked nie je slusny, ProFTPd to asi vie teiz) vie menit vlastnika anonymnym uploadom. T.j. mas adresar, kam ma jeden user (napr. nobody) pravo zapisu, ale nema execute ani read. A do tohoto adresara sa nahravaju anonymne uploady pod userom nobody. Okamzite po dokonceni uploadu zmeni FTP server vlastnika prave uploadovanych veci na niekoho ineho. Ziskas tym, ze sa uz uploadovana vec neda anoynmnym userom zmenit ani zmazat ani citat. A v tomto stave to pocka na niekoho, kto sa o to ma starat, aby to roztiedil a spravil s tym, co treba.

              0 0
    • vozbrouk  

      Nazdárek, je to super nápad, ale dá to dost práce a kdo to vytvoří…

      V Česku jsem se zatím s takovýmto webem nesetkal, ale Poláci nějaké mají, mrkněte třeba na:
      www.bikebrother.com/player.sys

      mapy a am¨nimace, kdy cyklista na mapě objede trat a počitá to km, čas převíšení je úžastné, to musel dělat dost dobrý profík.

      0 0
    • grafik  

      necetl jsem uplne vsechno … ale projekt gut, stranka nic moc – spis tragedie, proste klasickej „blog“, ze zacatku ani naznak validity, pokud resis upload map a fotek nebylo by odveci to delat pres formular s tim ze by sis v php upravoval jejich velikost a vytvarel nahledy. Databazi to chce na tuti … V hlavicce vyhodit obrazek, uz me tento „kult“ stve ;) Pokud nemas dost „technickych“ znalosti, pochybuju ze to dotahnes do uspesneho a validniho konce, pockej az vyprsi nadseni … ja ti to vsak samozrejeme nepreju :o)

      0 0
      • grafik  

        v zadnem pripade nepouzivat flash. projekt jako takovy je docela orisek, a nez vymyslet „designaslepo“ radeji bych se venoval ze zacatku strukture stranky a jeji funkcnosti

        0 0
        • panaczek  

          hezke postrehy a v podstate se vsim souhlasim, chybi mi tam ale jedna veta: Pust me k tomu ty amatere!

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.