• DBgirl

    Ahoj, netroufam si už vybrat nějaké pohybovalo. Moje první (co jezdím vážněji) byl nějaký novy haibike-27.5 kola, osazení střední třídy, nic extra. Jezdilo se na něm dobře. Jediná nevýhoda, skoro 14 kg. Při tahání rukama do kopce , zábava , a tak šel z domu.

    A tak jsem šla do bazarovky. Složený Kellys, 26, carbon, komplet deore XT, vidlice Reba, DT Swiss výplety, 2×10 … 10 kg. Vše o.k, vyhovuje, až na velikost kol terénu.

    Ale necitim se na něm poslední měsíce dobře v terénu ( několik pádu – děti, pes, ale i mé nezvládnutí techniky ). Přijde mi, že potřebují větší kola. Klidně hliník, protože karbon, ač mám 170 cm a 50 kg tak pode mnou pluje.

    Nějaké nápady, rady a odkazy ? Projela jsrm toho hodně, ale už si netroufnu vybrat.

    Mám pocit, že potřebují 27.5 nebo možná i 29 ale ta bude asi na moji vysku a váhu moc.

    Limit ±30 tisíc lehce. Nechci, pokud, mozno jít s komponentami níže.klidne hliník, pokud nebude moc těžký. 2×10 nebo 2×11/12

    0 0
    • Breakpain  

      Spis doporucuju partu ochotnych bikeru, drzet se jich a zlepsis se o skok ;). To co popisuje je spis IMHO nedostatek v technice, nez nedostatek velikosti obruci.

      Male deti, psi … To vse resim tak, ze kolem nich jedu krokem ;)…

      0 0
      • DBgirl  

        To dělám také. Ale někdy to dopadlo tak, že ač jsem jela po druhé straně rodiče nedávali pozor a ..... Dítě nemělo málem hlavu, najedou bylo u mě. Technika v lese je u mě po těch pádech úplně v háji. Bojím se. Vidím kameny, kořeny, šotolinové cesty nebo sjezd a prostě přijde strach. A nemůžu.

        Přitom dřív, když jsem před lety začínala a jezdila na , herce , sjela jsem to co chlap ne a teď to strachem sejdu. Nebo i praktický, dle něj nyní, lesní pohodovou cestu.

        0 0
        • novas752  

          Tak si nějakou 29" vyzkoušej. :) Teď má nějaké testovací dny kde jaký větší servis, nebo jsou půjčovny u většiny trailcenter.

          Jistotu v terénu hodně ovlivní pláště – jaké vozíš? A co pedály? A taky jsou fajn dlouhopratý rukavice a případně chrániče na kolena. Samozřejmě kolem a koly to taky může být, starší 26 předpokládám s vyšší a kratší geometrií rámu… No a taky ta technika…

          0 0
          • DBgirl  

            Měla jsem tu možnost. A cítím se na nich lépe. Ale zároveň jde o hliník. Pláště mám Continental x king. Předtím maxxiss a ty nevyhovovaly.

            Pedály mám nějaké SPD. Asi je strach z nich. Na kole jsem nikdy nespadla do doby než mám SPD s tohle kolo. Na silnici se mi v nich jezdí skvělé. Ale v terénu z nich nemám dobrý pocit-proste strach. Je fakt že kufr mám vepředu, možná by chtěl posunout dozadu ??

            Technika, uznávám, je u mě nula

            0 0
            • novas752  

              Tak si nějaký kup. :) Do 30k teď nejlíp vychází Kellysy Gate 70 nebo nějaký Radony (ale ty si nevyzkoušíš).

              X kingy jsou na lehčí terény ok, záleží co jezdíš no. A jaký vozíš tlaky? Přefoukaný pláště sice pocitově, zdůrazňuju pouze pocitově, jedou líp, ale v terénu nedrží a uskakují.

              Ohledně pedálů, kufry máš mít pár mm za nejširší částí chodidla (sstřed kloubu palce). Však to znáš, spd někde jiatotu přidaj, někde moc ne… Zkus platformy, na učení techniky je to lepší.

              No a techniku piluj. :) Začni základama typu trackstand apod., hledej plynulý stopy, jezdi s klidem v duši. A hlavně nepochybuj, když do něčeho najedeš a začneš pochybovat nebo přemýšlet kde se vysekáš, tak se vysekáš. :)

              Můžeš zkusit nějaký Dressler kemp, KolOna kemp apod., kde na tebe kouknou a srovnaj tě mistři v oboru. Možná někde děláš banální ale zásadní chybu jako propadlý lokty, jízda s jednim pedálem dole a ne vodorovně atd.

              0 0
              • DBgirl  

                Platformy jsem na po výměně z klasických pedálu. Ale na mě byly moc široké. Přišlo mi. Jednou si tkahle jedu po lese a malý nízký kmen a jak jsem vystoupila, ani nevím, jak z kola. To letělo.

                Zkusila jsem SPD. Na silnici super. Jsou výkony. V terénu problém a strach

                0 0
                • novas752  

                  No tak menší a užší platformy. :) Jestli se na spdčkách bojíš, neni jiná možnost. Já jsem teda v nášlapech většinou jistější, vim že mi neuletí noha z pedálu.

                  A o zem nebo o překážku se dá snadno drbnout i spdčkama. Je to trochu tou technikou, směrem dolu mít pedály vodorovně, v zatáčkách je vnější noha vepředu… , i když existují místa, typicky příkré rozbité výjezdy v nějaké úzké koleji s kořenama po stranách, kde je to spíš loterie. :)

                  0 0
                • Milly  

                  Ahoj, Ty máš podobný problém, jako jsem měla já, když jsem si pořídila nášlapy. Najednou kožená strachy. Ale protože vidím, že se mi s nimi fakt jezdí daleko líp, řekla jsem si, že je prostě nesundám a dám to. A jezdím hlavně terény, silnici si říkám, že můžu projet autem. Mám je povolené na minimum, když si nejsem jistá, vycvaknu a jedu jen tak. Ale už to dělám minimálně. Pomohl mi cyklo camp, odkud mě sice odvezla sanitka

                  0 0
                  • Milly  

                    Promiň, chtěla jsem editovat chybu a půl příspěvku se smazalo. Musím letět, na kolo, večer Ti to dopisu 

                    0 0
                    • DBgirl  

                      Ok:))

                      0 0
                      • Milly  

                        Tak jen jsem Ti chtěla říct, že Ti rozumím, prošla jsem tím taky. Před třemi lety mi ukradli MTB a v obchodě jsem se nechala ukecat do trekového kola. Poté, co mě na šotolinové cestě z kopce začalo předbíhat zadní kolo, jsem se domů doplácala takřka s brekem, že už s kolem asi musím skončit. Letělo z domu, teď mám Author Traction, 27,5” a jsem fakt spokojená. Přítel má 29”, ale já myslím, že to už bych neušlápla a ve Štěrbovi, kde jsme kupovali, mi to řekli taky. Nášlapy jsem nedala, jezdím terény a bez nich bych už nejezdila. A pro pány v komentech níže…; znám dost chlapů, co nášlapy sundali nebo je radši ani nepořídili. Myslím, že vysmívat se není třeba…

                        Tak to zkus, ono je opravdu hlavně v hlavě. Hodně štěstí, nenech se odradit, na kole je fajn 

                        0 0
                        • DBgirl  

                          Děkuji ti za normální odpověď a radu.

                          Osobně mi přijde a myslím si, že je to kolem. Na obyč kole hliníku s 27.6 koly jsem sjela bez obav co teď prostě za boha nemohu dát. Nejde to. Strach je silnější. Kolo pořádně, dle mého, nedrzi a cítím jak se prohýbá a prostě lítá na kamenech/kořenech ...... A to je pak mega problém pro mě.

                          Z posměšků si nic nedělám, jak říkám můj učitel v autoškole: nikdo se nenarodil s řidičském u pr…a to samé platí i u kola. Akorát to vypovídá o povaze člověka .....

                          A co se týká děti a toho, že jezdí bez problémů s nášlapy. Mají menší půd sebezáchovy, než dospělý člověk. A především neumí si leckdy domýšlet co se může stát. Tak že asi tak.

                          0 0
                          • novas752  

                            Ono to nemusí být velikostí kol ale spíš pláštěma (nedrží) a starší geometrií rámu. Ale tak jako tak je to na jiné kolo.

                            A nevšiml jsem si že by se tu někdo někomu posmíval. Ať si kdo chce jezdí co chce, vždyť je to jedno. Když někomu nesednou nášlapy tak se z toho svět nezboří.

                            0 0
                          • Milly  

                            Určitě je to o tom, že tomu kolu musíš věřit. Jenže neumím Ti už poradit, jaké kolo vybrat. U mě opravdu jen stačilo vyměnit trek zpátky za horské. A pak získat jistotu s nášlapy.

                            Možná, kdyby sis mohla nějaké kolo od někoho půjčit a zkusit.....

                            A ten pud sebezáchovy…; děti ho nemají, protože ještě nedomýšlí, co se může stát, no a chlapi se prostě bojí míň, než ženský. Tak si myslím, že není třeba tu psát, že s nášlapy děláme vědu. Možná trochu gentlemanství a slov povzbuzení by bylo hezčí, že, pánové ? :-)

                            0 0
                          • AussigBiker  

                            Taky to muze byt prilis velkej tlak v plastich, obe kola pak nedrzej a uskakujou na korenech, sutrech apod. Taky nevhodny plastne do terenu, tezko takhle rict. Idealni je si kolo vyzkouset. Nektery cyklo kramy pujcujou na kola. Jeslti mas nejakej v okoli, zkus se tam domluvit. Jestli pod tebou pluje kolo, tak je neco spatne a tipnul bych si, ze karbonem to nebude. A nejak jsem se v tom ztratil: pokud momentalne nemas naslapy, tak jestli nemas platformy + nejaky vhodny boty k nim, tak ti treba bota poradne nedrzi na pedalech, je to jedno s druhym. Omlouvam se, nemyslim to nejak spatne, ale v tom zmatenym popisu a „necestine“ se spatne orientuje. Treba je chyba na mym prijmaci…

                            Pro obe devcata: zkuste psat vic cesky (vetna stavba, slovosled, je to jak poslouchat mistra Yodu), treba pak bude vic normalnich reakci (nebo proste nerozumim zenskejm, to se taky muze stat D:).

                            0 0
                  • scalar  

                    Nechápu, co děláte za vědu s těma nášlapama. Bez problémů to zvládají i sedmileté děti.

                    0 0
                    • Singlespeed  

                      I dospělá žena může mít, jak vidno, nižší schopnosti na kole než průměrné sedmileté dítě viz: „Pomohl mi cyklo camp, odkud mě sice odvezla sanitka“. :-)

                      0 0
                      • novas752  

                        Kdo nepadá jezdí pod svoje možnosti!

                        A děti se učí mnohem rychleji než dospělí a zároveň mají o dost menší pud sebezáchovy a pružné kosti. :)

                        0 0
                      • Milly  

                        No, milý pane, celý víkend lilo jako z konve, jezdilo se v lese přes kořeny a skály, všechno klouzalo…, i leckterému chlapovi se po shlédnutí videa rozklepaly kolena. Takže asi tak. Vy byste to zvládl určitě s přehledem. 

                        0 0
                        • nomecz  

                          Muzem to video videt ? pro obektivni posouzeni situace samozrejme :)

                          0 0
                          • Milly  

                            Podívejte se na webovky Diva kemp. A přidejte si k tomu, že pořád leje

                            0 0
                        • danielh  

                          Kde lilo? dyt cely vikend bylo horko a 25–30stupnu hic, kde to zijete?

                          0 0
                          • Milly  

                            To je záležitost 2,5 roku stará… A myslím, že tady vůbec nešlo o “mou sanitku”…

                            Myslela jsem, že zde se rekrutují milovníci cyklistiky, ale spíš, jak do těch témat tady koukám, jde o rypáky a chytrolíny :-)

                            Co z toho máte… ?

                            0 0
    • plzakj  

      A jakej je teda dotaz?

      0 0
      • -b-n-x-  

        Ja si myslim, ze se chce zeptat jake si ma koupit kolo, na kterem se vyresi ty pady a bude se opet citit jiste. Coz si osobne myslim, ze bylo to puvodni kolo (tusim haibike) – to by melo byt teda ok. No a jinak bych poradil nejake top-enduro z drivejsich let z bazaru – to by se mela ta jistota zvysit take. Jen to teda nebude mit tech 10kg, ale treba 13.

        A nebo se mozna v tom delsim textu chtela zeptat, zda-li zde muze umistit fotku od dovolene u more. A pri psani o tech kolech na to uplne zapomnela. :-)

        0 0
    • mrazik62  

      Mám ht 26" a když jsem sedl na fs 29" pujcenem na dolní Moravě a na normální cestě nevybral zatáčku a proletěl příkopem kde byly velké šutry, tak jsem automaticky myslel, že se rozstipu. Jenže ty velká kola a plášť 2.3" reagovala jinak, než jsem byl zvyklý z 26" a z toho příkopu plném velkych kamenů jsem vyskočil zpátky na cestu a pokračoval dal s vykulenýma očima a pak úsměvem od ucha k uchu. Je to velký rozdíl v těžším terénu těch 26" a 29". Manželce jsem koupil lehoučké kolo fs 26" a 9,5kg. Je pro ni super, ale těžší terén nejezdí. To kolo by to nedalo a ona taky. Takže moc dobře chápu, jak se ti na tom jezdí. Pořiď si pořádnou 29ku, kterou si vyzkoušíš a máš po problémech. Jinak ten vhodne zvolený camp je super aktivita, jak se zlepšit. Já sám mám 167cm a mám stumpjumpera 29" a jezdí se mi na něm nádherně.

      0 0
      • Milly  

        Máš pravdu, konečně jeden chlap, který nerejpe. Začala se tu řešit má sanitka a moje vina…, nikdo tehdy nevěděl, co a proč se vlastně stalo.

        Ale jinak mi kemp pomohl hrozně a lehký to fakt nebylo. Každá si tam hrábla na dno a občas i nějaká slza ukápla. Hodně to bylo i o rovnováze, a ono např. hrát na babu na kolech, na omezeném prostoru, na převodech jedna jedna, nešlápnout si na zem…, není to úplně easy… A to bylo to lehčí, co tam probíhalo…

        A jinak v kolo musím mít fakt důvěru, tak holčině věřím, že je rozhozená…

        0 0
    • palo7  

      Do 30tis. nekoupíš novou, špičkově osazenou, lehkou 29

      Pedály tedy zkus jednostranný SPD a v terénu otočíš a třeba časem už otáčet nebudeš a o kdyby jo, tak od toho to tam je ;-)

      0 0
      • -b-n-x-  

        Jednostranne pedaly? Tohle ZLO jeste porad nekdo doporucuje?

        Ja bych spise doporucil poridit nejake co nejlevnejsi platformy a klidne zkouset co a jak funguje. Ty jednostranne spd jsem kdysi vozil a dodnes vzpominam jak mi tohle pilo krev a nicilo nervy.

        0 0
        • Tencovozikmin  

          jenostranne nebrat.

          0 0
          • Martin  

            Kdysi jsem je vozil a nebrat :) bo člověk neví, jakou stranou se to otočí, a tak zacvakne, když se mu to nehodí a nebo nezacvakne, když potřebuje… a furt čumět dolů, to je zlo největší. Po pár stech km šly z domu.

            Kamarád to sice vozí od loňského podzimu a strašně si to chválí, ale když ho pozoruju, jak v terénu loví správnou stranu… buď pořádná platforma a nebo klasické nášlapy.

            0 0
          • palo7  

            Jj, nebrat jednostranný pedály, nebrat rohy, nebrat HT, nebrat ................

            0 0
            • Martin  

              Hlavně nebrat drogy

              0 0
              • Japhy  

                Nikdy nikomu nebrat drogy.

                0 0
            • -b-n-x-  

              Na rozdil od tech pedalu, si u ostatnich veci dokazu predstavit normalni pouziti.

              0 0
              • Youda  

                Já je mám a spokojenost, do práce jezdím v botaskách a jelikož jsem to psychicky nedal tak došlo na úpravu, tretra my po tom pedálu nejezdí. Samozřejmě to není na žádnou profi jízdu :-)

                0 0
          • blahic123  

            A vyrábí se něco ve smyslu oboustranné nášlapy s možností jednoduché montáže nějaké doplňkové platformy? Jako, že něco co by se na to „přicvaklo“?

            0 0
            • Martin  

              Shimano dává takové plastové kraviny… ale není to ideální :) bo to klouže a dost to zvýší tloušťku pedálu, takže šlapeš jinak než jsi zvyklý.

              0 0
              • Tencovozikmin  

                Tak je to nouzovka no,na prejeti k rybniku v zabkach dostatecne :-)

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Jednou jsem jel asi 50km na kole s spd pedály v normálních běžeckých botách – a skoro nijak mi to nevadilo. Bylo to tedy po asfaltu, v rámci nějakého sranda triatlonu. Takže já osobně bych raději oboustranné spd, s tím, že i kdybych občas na tom jel v nějakých jiných botách, tak to přežiju.

                  0 0
        • danielh  

          Ja mam na 2 kolech sh pd 324 klec+spd a pro me nejlepsi pedaly. V spd botach pokazde nejezdim a kdyby to mel pokazde menit tak me jebne. V terenu s nacvakem zadny problem, staci otocit pedal spd lockem nahoru pri rozjeti.

          0 0
      • DBgirl  

        Jednostranné jsem kdysi měla. Když jsem se rozhodla pro nášlapy a je to zlo. Strašný. 29 jsem nechtěla. Mám zkušenost s 27.5 která vyhovovala, ale byl to hliník a při tahání ruco do kopců těžká.

        Haibike co mám jsem zakoupila po slevě za 25 litrů a super. Krása.

        0 0
    • Nutribird  

      Ahoj, větší průměr kol bude a je určitě pomoc. Osazení XT, souhlasím. Pedály SPD dobrá věc, máš to v hlavě. Určitě oboustranné a nebát se vždy jsem je vyzul a při pádu se vypnou snad sami. Nikdy nebyl problém. Děti a zvířata, na to je dobrý zvonek, musí o tobě vědět předem. Oslovil bych stavitele měl by zvládnout za stejný badget o něco lépe vybavené kolo. Pouvažoval bych i o teleskopu. No a pokud chceš kolo do terénu a máš omezený rozpočet musíš počítat, že váha nebude nijak oslnivá. Nemůžeš chtít lehké závodní kolo, obuté na rychlost a jezdit těžší terén. Samozřejmě, že to kolo to dá, ale potřebuje víc techniky a míň ti odpustí nedostatků.

      0 0
    • milan.v  

      Člověče, podle těch tvých reakcí bych řekl, že si z nás střílíš a jsi nějaký zdejší dlouholetý člen a náramně se bavíš… ;o)

      0 0
    • DBgirl  

      Tak kolo vyměněno. jsem bez problémů. Haibike Freed 7.15 sedí. Osazení sram, XT/xtr, Fox, mavic kola … Cena krásná. Ač neni nové, tak jako nové je. Vyzkoušeno a nebojím se. Tímto kdybyste chtěl někdo hravou 26 v Carbonu, deore XT, Reba, DT Swiss kola, Ritchey osazení apod. Je vaše. Cena dohodou. Ze servisu mám odhad 29 tisíc, ale jsem ochotná dát slevu ....... Ať mi doma nestraši

      PS:vyzkoušeno s nášlapy a žádná problrm

      0 0
      • Tencovozikmin  

        Na 26 se strasne bojim a nejede,ala za tech 9 bych to mozna jeste chvilku vydrzel :-)

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce