Nové kolo 27,5" okolo 15 000Kč

31 nepřečtených
  • Ghandy

    Ahoj,

    Chci Vás poprosit o radu při výběru nového nebo bazarového kola do 15 000Kč…

    V bazarovém vidím výhodu, že bude lépe osazené za stejnou cenu co nové…

    Moje váha/výška je 55kg / 164 cm…

    Preferuji velikost 27,5"…

    Cenový limit je do 15 000 Kč (jsem schopen připlatit až +5000Kč, když to bude stát za to ;-))

    Předem děkuji za rady a doporučení…

    0 0
    • Ghandy  

      Doplňuji: Jedná se o HORSKÉ kolo…

      0 0
    • SloM  

      Nejak jsi zapomnel napsat par veci:

      Jaky teren jezdis?

      Proc prave 27,5"?

      Nejake tipy, ktere jsi nasel?

      Az sem das nejake odkazy na kola, tak ti nekdo muze poradit, co je na tom danem kole dobre/spatne pripadne navrhne alternativu. Kazdopadne musis projevit nejakou iniciativu. Nemuzes cekat, ze celou praci s vyberem kola udela nekdo za tebe.

      Dalsi vec je, ze tady mame vyhledavani. Myslim, ze pod heslem „mtb 15000“ budes mit dost cteni a mozna najdes i nejakou odpoved. Tim, ale nechci rict, ze by ses nemohl zeptat ve svem vlastnim vlakne (mozna ti bude nekdo tvrdit opak, ale toho si nevsimej).

      Kazdopadne s vyberem zbytecne nespechej, at nekoupis nejakou herku.

      0 0
      • Ghandy  

        Děkuji za poznámky, jsem v tomto oboru opravdu laik…

        Teď mám 26" a jelikož jsem už větší, rád bych i větší kolo… Ovšem jestli se najde opravdu kvalitní za dobrou cenu kolo ve velikosti 26", tak bych ocenil i to…

        Spěchat s výběrem určitě nechci, ale více než 15 – 20 000 za to kolo utratit nehodlám…

        0 0
        • Prazak0  

          Myslím, že výška postavy nesouvisí s tím, jestli se maji být kola 26 palců nebo 27,5 nebo 29. Podle výšky postavy či délky nohou se volí velikost rámu, na to jsou tabulky. Známý měří 183 cm a má normální 26 palcové horské kolo. Spíš podle tvé výšky (164) a věku (17) bych nevyloučil ještě nějaký růst. Takže u nového kola bych si neřídil menší rám s hodně vytaženou sedlovkou, ale naopak. Pokud ti je dosavadní kolo malé, nestačilo by vymenit jen rám, zbytek přendat z dosavadního kola? Na sš jeden spolužák byl ze třídy nejmenší, pak všechny přerostl a něco přes 190 cm až v 19 letech.

          U bazarových kol tak trošku nevím. Bývají pěkně osazená, ale člověk zas neví, co kolo pamatuje, bál bych se třeba prasknutí rámu. Zajímavější mi přijde spíš sledovat nějaké starší modely, které se výrazně zlevňují a nebo předváděcí kola z cykloprodejen. Jina do kola je lepší investovat trošku víc, tj. kdo nespěchá, tak třeba chvíli počkat a pak místo za 15 tisíc nějaké za 20t.

          Sériově prodávaná kola bývají většinou levnější, v součtu všech komponent, než když by člověk kupoval komponenty sám. Ale nemusí to platit vždy. A hlavně, při vlastní stavbě kola si tam dá člověk vše podle svého výběru. Někdy kolo firma udělá, aby oslnila něčím z vyšší řady a ušetří jinde. Např. dá se přehazovačka XT, ale nekvalitní náboje. Já bych to volil opačně, radši kvalitnější náboje a přehazovačku z nižší řady. Jenže ten nápis je víc vidět na té přehazovačce…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Já mam 2metry, několik 26, teď 29. 29 je zatím moje nej kolo a další bude taky 29 už je kvůli tomu že když jedu do kopce a z kupce nemám pocit že se překlápím.

            0 0
            • Prazak0  

              No, zakladateli vlákna do těch 2 metrů, řekl bych, dosti chybí. Takže pro něj by pak vycházelo spíš 26 palců. Ale 27,5 pro něj bude taky. Závodníci silničáři, pokud vím, tak mají všichni stejnou velikost kol, ač někteří mají přes 180 a jiní zas s bídou 160 cm. Liší se spíš velikost rámu, kola ne. Nevím, proč by to u horského kola mělo být jinak.

              0 0
              • tromboonen  

                Protoze horske kolo je prece marketingovy produkt a vyrobci vymyslej novou velikost kol kazde dva roky… tak proto:)

                A jeden malinkej silnicni vrchar, uz nevim kterej a ve kterem teamu, mel tusim mensi kola..

                0 0
                • Prazak0  

                  Ano, tak to beru, horská kola a velikosti kol na nich je především marketing, jiné jízdní vlastnosti, to je pak spíš vedlejší produkt toho, že kolo má jinou stavbu.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    V dnešní době zajímavý názor. K rozměru 27,5 se (radši) vyjadřovat nebudu, ale osobně rozhodně poznám rozdíl v jízdě na kole s 26" a 29" koly spočívající v tom, jakým způsobem se převalují přes překážky. Obzvlášť citelné je to u předního kola. Stejný hl. úhel, zdvih, stejně nastavený posed a po přesednutí z 29" na 26" jsem na stezce, kterou jsem na 29" dával bez problémů šel třikrát na hubu, protože se mi přední kolo v nízké rychlosti „zastavilo“ o některý ze všude přítomných vystouplých kamenů. Samozřejmě, má blbost a šlo si na tu změnu zvyknout a přizpůsobit se, ale ta změna byla cítit a nebyla dána „jinou stavbou“ kola, ale jiným průměrem předního kola. S 29" jsem to projížděl snáze.

                    A rozdíl proti silnici je právě v terénu – tedy v přínosu většího průměru kola při překonávání překážek a třeba i v lepší trakci citelné na horším povrchu. Ten přínos je pro lidi všech výšek stejný. Problém u lidí menších (malých) postav je především dostat na 29" kole dost nízko řidítka.

                    0 0
                • gerrard  

                  Si si jisty? Standardni silnicni rozmer narves bez problemu do 46cm ramu a na ten se vlezes od 140cm. To nedava smysl. To by nemohl pouzit neutralni pomoc musel by mit vsechno co se tyka kol spesl. A ten vyber na mensi kola moc velky neni.

                  0 0
                  • tromboonen  

                    Hele uz nevim, kde jsem to zahlid.. mam pocit, ze to byl rozdil asi tak v nuancich rozdilu tech starejch rozmeru kol co se jezdily na Favech a klasiky, ne jako ze by mel 24rky kola… mozna se pletu, ale mam to nekde vzadu v mozku ..

                    0 0
                    • gerrard  

                      Jo to znam to uviznuti myslenky. :)

                      0 0
    • Erknold  

      je to vcelku jednoduché, dej tu do vyhledávání 15000 a pročti si nějaké ty vlákna. Je jedno, jestli je vlákno o kolech s velikostí 26, 27,5, 29, 31 nebo krosu.

      Pomůžu ti, zkus kouknout i na tyto dvě vlákna, ty byly docela obstojné http://www.bike-forum.cz/…o-15000.htmlhttp://www.bike-forum.cz/…ponenty.html

      Tím dospěješ k tomu, že je možné si kolo nechat postavit.

      Pak zabrousíš na bazar a najdeš tento inzerát, který sice není na 27,5, ale ukazuje možnosti a zároveň uvádí i kontakt.

      http://www.bike-forum.cz/…c-deore-m610

      a jelikož moderní doba vyžaduje kromě BF i FB, tak tady zjistíš, že i jiní staví

      https://www.facebook.com/…49/timeline/

      Po chvíli přemýšlení a hledání na netu, jim zkusíš napsat, za kolik poskládají kolo a rozmyslíš se. Jen bacha na Vánoce, to bude chtít kolo každý a budou delší dodací termíny.

      0 0
      • Ghandy  

        O volbě si nechat kolo sestavit, jsem přemýšlel, ale nevím, na kolik to vychází a skoro vůbec se nevyznám v komponentech :( Jestli byste mi poradili, tak bych klidně tuhle možnost využil, ale ani nevím, jestli to má cenu v této cenové kategorii.. Nebo třeba koupit bazarové komponenty?

        0 0
        •  

          ano má to cenu si ho nechat postavit, v kameńáku nic podobného nesežeš co ti nabídnou zdejší stavitelé, máš tady odkaz na 29 a 27,5 taky nebude velkej problém ti sestavit

          0 0
    •  

      Cece na 10–15 zacinaj teprve kloudny samotny vidle a ty za to chces cely kolo? Kde mas ram, brzdy, pohon, no a vlastne vsechno? To nevim, jak by melo vypadat, abys pak nebyl tim srotem zklamanej. Neni lepsi pockat par mesicu do jara a mezitim naskudlit nejakou kacku navic? Nebo bazar, ok…

      0 0
      •  

        koukám že pán je odborník, tak třeba zhodnoť tohle nové kolo http://www.bike-forum.cz/…c-deore-m610

        0 0
        •  

          Chce 27.5. Odbornik urcite nejsem, ale koukam na ceny komponentu jednotlivych vyrobcu a chte nechte mam pravdu. To znam z modelariny, na zacatku se koupil levnej smejd a pak se do toho vrazily neuveritelny penize, prodal se za desetinovou cenu, pac to bylo porad na hovno a koupil se fungujici drahej znackovej celek a tim si prosel kazdej. Plati to pro vsechny konicky. Nejsme tak bohati, abysme si kupovali levne veci, rikej si co chces. Ale co, on na tom bude jezdit, SIS taky tenkrat fungoval…

          0 0
          •  

            není problém mít postavit něco takového co jsem to uvedl příklad na 27,5 ale tvůj modelářský názor ti rozmlouvat nebudu

            0 0
          • lukyn280  

            S tím nesouhlasím. Ano, pokud chci vyhrávat soutěže, potřebuji odpovídající model, ale na blbnutí na plácku před barákem mi stačí nejlevnější Tamiya. Ghandy asi nechce jezdit světový pohár, na cykloturistiku nebo regionální závod mu takovéhle kolo, podle mě, stačí.

            0 0
      • Smazaný účet  

        Kloudná vidle na XC ti začíná někde na 6000 (XC32 nebo Raidon, dá se sehnat i Epicon za tu cenu), dobrá vidle na 8000 (Epicon z TT nebo Reba v akci).

        0 0
    • Ghandy  

      Ahoj, chci vás poprosit, abyste mi zhodnotili následující 2 kola.. Vím, že jsou to 29", ale vypadají moc dobře…

      1. http://www.bike-forum.cz/…c-deore-m610
      2. http://www.bike-forum.cz/…c-deore-m610

      Díky

      0 0
      •  

        +1, za mě to na Force rámu

        0 0
        •  

          akorát bys potřeboval o pár čísel menší rám, napiš scalarovi a on ti jistě něco nabídne

          0 0
      • Prazak0  

        Jestli jsem četl dobře, tak měříš 164 cm – oba rámy mi přijdou na tvoji postavu moc velké, dle mého názoru by odpovídaly postěvě 170–180 cm. Velikost kol 29, to by dle mého nemělo vadit. Je to ten samý člověk, někdo kdo to zřejmě sestavuje, takže by asi byl schopen sestavit i na menší rám.

        0 0
      • lukyn280  

        To jsou kola od Scalara, napiš mu a nech si poslat kalkulaci na 27,5. Já mám kolo taky od něj a jsem spokojený.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Tohle se teď objevilo na bazaru a nevypadá to zle http://www.bike-forum.cz/…bea-alma-alu. Sice 26 ale což.

      0 0
      •  

        jo ale jestli je mladej tak ještě poroste, každopádně když dá na stavitele tak bude za tu patnáctku mít slušnou 29 či 27,5 s vzduchovkou s dobrým potencionálem jí pozdějc slušně prodat jestli z ní vyroste

        0 0
    • Ghandy  

      Ok, děkuji za názory… Scalarovi jsem už napsal a asi se budu řídit jeho radami..

      0 0
    • Kellly  

      Viděl jsem už 3 kola od místních stavitelů, která jsem pomáhal vybírat pro své známé a mohu individuální stavbu jen doporučit.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce