• DaD

    Mám tu dotaz ohledně vztahu mezi nízkým tepem a tlakem. Pokaždé, když jde tělo do formy, tak mi klesá tep (v týdnu cca. 35tep/min – měřím ráno Garminem) to je samozřejmě v pořádku. Bohužel zároveň s tím jakoby mi klesal i tlak a je mi opravdu blbě. Celková slabost, bolest svalů, bolest hlavy, nesoustředěnost, závratě a neustálý hlad. Je možné, že to spolu nějak souvisí? Pokud by mi někdo mohl poradit co s tím,než půjdu k lékaři, tak bych byl moc rád.

    0 0
    • Breakpain  

      Víc stresu a kafe :D

      ..

      Promiň O:-), blbej vtip :)

      0 0
    • novas752  

      Já mám hodně nízký tlak dlouhodobě celý rok (115–125 na 60–70) a nic to se mnou nedělá, je mi 20. Tepovku v klidu mám ale o dost vyšší – okolo 55–65bpm, možná proto, že nejsem tak ve formě.

      0 0
    • DaD  

      Silného turka piji po litrech a nepomáhá to,dávání nohou nahoru při ležení a křižení haksen při stání také nepomáhá.Jediné co pomáhá je jízda ve šrotu na kole.Ale dělejte to celý den,že … a stejně tak hoďku až dvě po skončení je to stejné jako na začátku.

      0 0
    • Kharbon  

      Doktor ti to řekne nejlíp.

      Záleží na mnoha věcech- jak jíš, co jíš, váha, jak jsi fit.. Z toho co popisuješ se moc nevyčte. Se srdcem samozřejmě může souviset všechno, ale taky to může mít příčiny v metabolismu, stresu..

      Hodně pij (nealko, nekofein), zkus energeticky vydatnou stravu (nepodceňuj snídaně). Pokud jsi to na sobě takhle zpozoroval, rozhodně neodkládej návštěvu doktora. Může to být jen sezónou, nebo taky náznak něčeho jinýho. Blba ze sebe neuděláš, a je lepší začít to řešit dřív než dýl.

      0 0
      • DaD  

        Už pár let abstinuji.Na jídlo jsem celkem prase a sním toho navíc hodně. 171cm/68kg je můj dlouhodobý průměr, takže to by mohlo být baj-očko v pořádku.Stres si nepřipouštím.

        Ten doktor bude asi problém.Jsem dlouhodobě mimo bydliště a na Blanesku nikoho,kdo by mě mohl takto proťuknout zatím neznám.

        0 0
        • Kharbon  

          Dobrá,

          Pak bych se zkusil zaměřit na to co jíš a jak pravidelně. Pokud do sebe 20 let „práskáš“ kebab, může se to časem projevit ;). Nepíšeš co jíš, ale zkusil bych začít snídat věci typu musli s mlíkem, k tomu ovoce. Taky je dobrý pestrá strava, prostě jíst s rozumem.

          Co mě ale zaujalo: nahoře píšeš, že piješ turka po litrech- v tom by mohl bejt zakopanej pes. Zkus si po netu přečíst o kofeinu. Opravdu by to tím mohlo být. Srdeční činnost rozhodně ovlivnit umí, do toho odvodňuje (to by mohlo způsobit bolesti hlavy, závratě), ovlivňuje i zažívání. Někdy si lidi dělají srandu, že kafe je droga, ale ono to zas tak vzdálený realitě není.

          0 0
          • Kharbon  

            Ještě teda než začnu plašit- jak dloho to takhle máš? Přišel jsi na to v průběhu roku, nebo to začalo tenhle týden – v tom případě by to mohla bejt i nějaká chřipka/nachla­zení..

            0 0
            • DaD  

              S tou stravou mám dost boj.Zdravé kraviny mě moc neberou a jedině rozmixované jako nápoj smoothie to tak nějak pozřu.Kafe je moje asi jediná neřest a tu si nenechám vzít.To si snad radši rovnou lehnu do penálu,než přijít ještě o toto:)

              Bohužel to tak mám už dost let a tak o nějaký projev nemoci určitě nepůjde. Před cca 7 lety jsem s tím byl dokonce na CT a magnetické rezonanci. Nic nenašli. Takže simulant a hybaj ven!

              0 0
              • Kharbon  

                Samozřejmě jsem nemyslel, ať začneš hltat magazíny o zdravý výživě a žrát mořský řasy. Nevím, jestli máš celkový problém jíst ovoce/zeleninu (znam takový lidi), ale pokud žiješ na fastfoodech, nebo prostě omezenýmu typu jídla, zdravotně se to dřív nebo pozdějc projeví.

                Tak k tomu kafi aspoň hodně pij vodu :)

                Mám kamarádku, která má celkovou tělesnou slabost, únavu až mdloby, když se nenají. Řeší to zásobou sladkých tyčinek (tatranky, apod..). Možná by stálo za to trochu s tou dietou experimentovat..

                0 0
                • DaD  

                  To ne,žádné fastfoody to ani omylem.Žena se mě snaží krmit tak nějak zdravě,ale já to vždy nějak proložím tu salámkem,tu jelítkem,paštičkou atd.Dost jím v noci.prostě se vzbudím a musím si něco dát.

                  Kde se dají sehnat dietní tatranky a podobné dietní pochutiny? Za to bych dal zlaté prase :)

                  0 0
                  • Kharbon  

                    V tom prokládání bych problém neviděl :) Jídlo v noci ideální není, ale nemyslím si, že by ti způsobovaly ty problémy.

                    Dietní je docela širokej pojem, kamarádka to papala kvůli cukrům.

                    0 0
                  • scret  

                    zadny zavadny potraviny tam nevidim:) …jelitko OK, pasticka OK, vareny koleno OK… samy zdravy veci, navic, kdyz si to telo zada:))

                    0 0
                  • -b-n-x-  

                    „Dost jim v noci“ – nejak jak popisuje tento pan? :-)

                    https://www.youtube.com/watch?…

                    0 0
                    • DaD  

                      Jj.tak nějak :)

                      0 0
                      • platypus  

                        Mně to přijde normální, dneska jsme měli na oběd špagety s ňákou omáčkou, ještě jsem to musel doladit dvěma krajíčkama se sádlem a škvarkama plus na závěr čokoládu 75%:-)

                        0 0
          • MirosPikos  

            Müsli s mlékem a ovoce… To je rada nad zlato. Hraje zde několik faktorů. Jednak mléčnou bílkovinu většina lidí nesnáší (nejsme telata), druhak není dobrý kombinovat potraviny s rozdílnou stravitelností (ovoce vs. vločky). Upravil bych to normálně obyčejné mleté vločky z lidlu zalít horkou vodou, do toho skořici a lžíci medu. Vypadá to podobně ale bude to stravitelnější.

            0 0
            • DaD  

              Mě osobně to jako mléko z obchodu nevadí a nikdy jsem s tím neměl problém.Ty vločky občas jím,ale zkusím to ještě s tou skořicí a medem.To může být velmi dobré.Díky za tip :)

              0 0
              • MirosPikos  

                Mléko z obchodu je celkem odvaha nazývat mlékem :) jediný mléko co mám doma je tučný do cappuchina nebo na vaření, resp. pečení. Jinak nic…

                Tu stravu si trochu hlidej. Uvidíš, jestli se to za nějaký čas nezlepší. Jídlo je fakt základ aby tělo nějak rozumně fungovalo.

                0 0
              • kocers  

                no s tou skořicí nevim, vzhledem k tomu, že píšeš, že máš nízký tlak → čti dle libosti

                0 0
                • Yura  

                  On ma nizkej tlak při najezdu 20000km za rok a ty tu vypichujes skorici? Jo ta ho urcite minimalne prizabije..

                  0 0
                  • kocers  

                    óó veliký (nejen výživový guru), moc se omlouván, že jsem vůbec něco napsal

                    0 0
                    • Yura  

                      Omlouvat se nemusíš, ale vypichovat uplne nepodstatne věci jako konzumace skorice taky nemusíš.. Btw skorice je vyborna na kontrolovani hladiny cukru. Proto(tu pravou cejlonskou, ne ten shit ze supermarketu) davam defakto do každého jidla se sacharidama..

                      0 0
                      • waltari  

                        od kud bereš „Cejlona“ ?

                        0 0
                        • Yura  

                          No ze zdrave vyzivy. Jediny co me na ni sere je, ze je hodne na jemno pomleta, ale co uz no..

                          0 0
                          • waltari  

                            jj, musí se sní opatrně .....někdy mě „lítá“ po celé kuchyni ;-)

                            0 0
                            •  

                              Je to dobrý šnupací tabák.

                              0 0
                          • pepino  

                            Ještě musí být bio.

                            0 0
                            • Yura  

                              To není o bio nebio. To je o tom, aby to byla prava skorice a ne nejaka náhražka co dostanes bezne v obchodech ty jantare. :))

                              0 0
              • Venca991  

                četl jsem a i to tak citím že vločky a různé creálie tlak snižují, proto jsem je nahradil šunkou nebo sýrem a je to trochu lepší.

                0 0
            • Kharbon  

              S tou mléčnou bílkovinou to není tak horký. Ano, je pravda, že je trávená pomalu, ale nevím jak by to mohlo trávení ovlivnit. Asi myslíš laktózu (ne, laktóza není bílkovina). Tam může problém nastat, pokud má OP jeho intoleranci. To by ale měl vědět. Nemá cenu srovnávat trávení člověka s krávou, pití mléka je pro lidi všeobecně v pořádku. S tou stravitelností nevím, jak to myslíš.

              Jestli snídat musli s mlékem, nebo vločky s vodou, je podle mě celkem jedno. Moje pointa byla dát si ráno alespoň nějakou snídani, má to řadu opodstatnění. Ale zase to nemusí bejt svíšková s deseti.

              0 0
              • jeffino  

                laktoza omezuje vstřebávání železa v organismu tudíž prodlužuje regeneraci, já používám sojový, ale stojí to majlant :-(

                0 0
                • Kharbon  

                  Ahoj, máš na tohle nějaký zdroj? Protože ani hledání na googlu mi nic takovýho nevyhodilo, spíš naopak.

                  Ptám se, protože na podobný téma řeším bakalářku, a tudíž by mě to docela zajímalo..

                  Díky

                  0 0
                  • jeffino  

                    mám, kamarádka ty mléčný výrobky razatně omezila a její výkonost šla hodně nahoru, ženy obecně mají problém se vstřebáváním železa, já osobně se necítím tak unavenej a dovoluje mi to udržet si trenikové dávky i při mém pracovním nasazení.

                    0 0
                    • Kharbon  

                      Gute :D

                      0 0
                    • bimjeam  

                      Tak to som úplne v prdeli, lebo denne nemám problém skonzumovať aj 3 jogurty a liter kravského mlieka,

                      nehovoriac o nejakej tej mozzarele, tvarohu, syre a neviem čom všetkom ešte.

                      0 0
                      • Yura  

                        Jestli mas peknou, cistou plet bez akne, vyrasek, ekzemu apod.. A zaroven nemas sebemensi problém s travenim. tzn. bez nejakeho nafouknutého bricha po tom jidle, bez prdeni apod.. Tak ti evidentne nedelaji mlecne výrobky problém. To je ovšem ale opravdu absolutni menšina.. Jednak laktoza a kasein sam o sobe je tezce stravitelna, ale taky hlavne kvalita tech mléčných vyrobku hraje roli.. Uz jen samotna pasterizace(raw-neupravene mleko se prodávat nesmí) nici enzymy, které mají prave s tim travenim mleka pomáhat..

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          Hele, Yuro. Jaky mas nazor na tzv. bezlaktozove mleko? Ja ho zacal pit asi pred pul rokem (taky jen obcas) a je to fakt znat, ze se po nem citim uplne v pohode, i kdyz ho vypiju vetsi mnozstvi. Coz se u normalniho obcas nestavalo :-)

                          0 0
                          • Yura  

                            Netusim jakej je postup vyroby, tak ti nemuzu rict, jakej na to mam názor, ale jinak je to urcite lepsi nez klasicke, když ti dela laktoza problémy no.. To same třeba kefir vetsine lidem dela mensi problémy nez mliko.. Ja mléčnou bílkovinu a cukry fakt nemusim. Ted jsem si zacal delat doma z masla ghee. Sem netusil, ze je ta vyroba tak lehka. Pritom v obchodech se prodava ghee v 500ml skelnici za nejakych 250kc coz je fakt ulet..

                            0 0
                            • -b-n-x-  

                              Tak co jsem tak koukal na slozeni tak je tam jen pridany enzym na stepeni laktozy.

                              0 0
                              • Yura  

                                Tak je bezlaktozove a nebo tam je pridanej enzym k stepeni te laktozy? :) Kdyby to bylo ciste mleko bez laktozy a bez nejakych sladidel, tak ta chut bude nic moc asi..

                                0 0
                              • Kharbon  

                                Bezlaktózové mléko je upravený pomocí enzymů (bílkovina), které štěpí laktózu. Naštěpí ji na monosacharidy (galaktózu a glukózu), s kterýma si poradí i trávení člověka s laktózovou intolerancí.

                                Pro člověka, který laktózovou intolerancí netrpí, je rozdíl hlavně v pořizovací ceně, možná v chuti.

                                0 0
                                • -b-n-x-  

                                  Diky za vysvetleni. Jinak laktozovou intoleranci trpi tak cca pulka populace ne? Ja si nejdrive rikal, ze ti amici jsou prdli na hlavu (je tu mozna vice toho bezlaktozoveho mlika, nez normalniho) a v zadnem pripade to nebudu chlastat. Ale jak jsem to vyzkousel, tak uz jine nekupuju. Paradoxne to bezlaktozove co tu je, chutna vice jako mliko, nez nejake jine.

                                  0 0
                                  • Kharbon  

                                    No, ono to není tak lehký, jak se na první pohled zdá :).

                                    Laktózová intolerance je širokej pojem. Jsou lidi, co ten enzym neprodukujou vůbec, pak jsou lidi co ho sice produkujou, ale v různým množství. Jako s většinou enzymů, tělo jich udržuje určitou hladinu (podle zvyku, genetických předpokladů atp.), takže každej jedinec je schopnej strávit určitou dávku laktózy. Zatímco někomu se projeví symptomy laktózový intolerance po vypití půlky sklenice mlíka, jinej může vypít dva litry, a nic mu to neudělá.

                                    Diagnostikovat laktózovou intoleranci je krapet ošemetný, a pravděpodobně se provádí prostě podle symptomů, jak to pacient vylíčí a doktor přebere- doporučí nepít tolik mlíka/přejít na bezlaktózvé. Nemá smysl u každýho jedince zjišťovat kolik toho enzymu vyprodukuje a zařazovat podle tabulek. Dost pravděpodobně se to u populace bude lišit i podle původu, takže za louží na tom můžou být úplně jinak. Nebo mají třeba jen jinej metr. Někteří lidi si rádi vymejšlí, a pak vznikají, jak jim říkám „módní diety“. Zdraví lidi, co vyhledávají potraviny bez obsahu toho či onoho.. V Américe to nebude jinak, a reálný čislo lidí s intolerancí se může lišit.

                                    Je pravda, že evolučně je většina savců uzpůsobena ke konzumaci mateřskýho mlíka jen v mládí, u člověka to je podobně. Pokud dobře vím, během dospívání se produkce toho enzymu zmenšuje (ale nezastavuje úplně). Nicméně není pravda, že by dospělci nemohli mlíko pít vůbec! Jen ho prostě nestráví v takovým množství jako kojenec (v poměru k tělesný váze). Dalo by se asi říct, že lidskej druh se uzpůsobil pití mlíka i v dospělosti. (Trochu stranou, podobně to je u koček, mlíko by správně měla pít jen koťata- ale stejně se dává i dospělým, pokud jsou navyklí).

                                    Pokud ti bezlaktózový mlíko víc chutná, není na tom nic špatnýho.

                                    Jinak, s těma bílkovinama: jsou bílkoviny stravitelný lépe (ze zeleniny), a hůře (z masa). Případně skoro nestravitelné, třeba keratin (vlasy). Kasein v mlíku je asi hůř stravitelnej, ale zažívacímu systému by nijak výrazně vadit neměl.

                                    Snad je ten můj esej srozumitelnej :)

                                    0 0
                                    • ˘Ö˘ Krab  

                                      Je to dokonce ještě složitější. Předně by se mělo od sebe důsledně oddělit hodnocení pro mléko a pro fermentované mléčné výrobky. V pasteveckých kulturách došlo během generací k vyselektování populací, které jsou v dospělosti abnormálně tolerantní (a patřili k nim třeba i populární vikingové, abych nechodil až na Kavkaz nebo do Afriky), zatímco u třeba asiatů se stravou založenou na rýži (a jejichž poslední mléko v životě bývá to mateřské) je v dospělosti intolerance spíš pravidlem.

                                      V našem podřipském tyglíku, kde se mísí genotypy celé Evropy, je apriori předpokládání geneticky podložené intolerance spíš úsměvné. Zase nevylučuji, že ten, kdo mléko a mléčné výrobky přestal požívat v útlém dětství a přešel na kokakolo-brambůrkovo-křupkovou dietu s ovarovo-pivní nástavbou, už nebude v dospělosti schopen bez újmy požívat mléko a mléčné výrobky v množství, jaké by mu třeba přišlo doporučením výživových poradců odpovídající.

                                      0 0
                                      • platypus  

                                        To je fakt, už nedávám tu půlkilovku jogurtu jak za mlada

                                        0 0
                                        • roura  

                                          Vždycky když koupim krabici mlíka, tak udělám jednu várku a po týdnu vylévám 2/3 zkažené. Jednak to moje tělo asi nechce a nepotřebuje, protože jsem snad v životě nedostal chuť na mléko. Navíc to ani moc energie k životu nedává. Dám ke snídani vločky s touhle bílou tekutou pochotkou, dojdu do práce a mám hlad znova. Je to k ničemu. Asi jako, že po špenátu rostou svaly :-)

                                          0 0
                                          • TeryPV  

                                            Když vezmu mléko z mlékomatu tak než dojdu domů mám půlku prázdnou a do večera nic nezůstane :) já mléko miluju :)

                                            0 0
                                    • Yura  

                                      Ten enzym se taky prestane tvorit, když to jidlo nejis. Stejne tak jako třeba amylaza na stepeni skrobu. Proc by mělo telo produkovat hodne amylazy na stepeni skrobu nebo enzymu na stepeni laktozy, když to nejis.. Proto třeba kdo je zvyklej na low carb a pak se prezere sacharidama ma zazivaci problémy.. Takze opravdu chodit na testy a zjišťovat kolik ma dotycnej daného enzymu je fakt nic neříkající.. Btw prosimte kde jsi byl na tom, ze nejlepe jsou stravitelne bilkoviny ze zeleniny? Co to je za nesmysl? Nejaka hmota plna celulozy, kterou lidsky traveni nedokaze spracovat je lepe stravitelne nez třeba libove maso – kureci prsa, treska apod? Ano hovezi se asi travi dele, protože to maso ma daleko pevnejsi strukturu, ale stále je daleko lepe stravitelne nez nejake listi protože opravdu nemame zaludky jako býložravci. Opravdu tady chces zase zacinat nejakou trapnou debatu o tom, ze rostlinky jsou to nejlepší pro lidi? Jinak tady mas tabulku vyuzitelnosti ruznych zdroju bilkovin. Jak vidíš, tak syrovátkovému izolatu se chytaji pouze zivocisne produkty. Ale jestli jsi vegan, tak verim, ze ty tu tabulku uvidíš zhuru nohama aniz by jsi chtěl..

                                      0 0
                                      • Kharbon  

                                        Ohledně enzymů máš rozhodně pravdu, tak to funguje.

                                        Přiznám se, stravitelnost jsem lovil z hlavy- máš pravdu, není to správně podaný. Třeba právě celulóza je pro člověka nestravitelná. Myslel jsem to tak, že snáz strávíš kus mrkve, než plát hovězího. Ale jak říkáš, to co jsem napsal je zavádějící a nesprávné. Beru zpět.

                                        Osočování, že jsem vegan si nech od cesty. Nic takovýho jsem nikdy netvrdil, spíš naopak, pokud si přečteš moje předchozí příspěvky. Maso jím denně, a žádnýmu druhu potravin se cíleně nevyhýbám. Ta tabulka je strašně hezká, vzhůru nohama ti jí stavět nebudu, ale moc mi neřekne, protože pojem bioavailability znám jen jako procento podané látky, která se dostane do systému nepozměněná. V případě proteinů to, předpokládám, naznačuje, že třeba sirovátka je na bílkoviny výtěžnější než třeba rýže, což nevyvracím.

                                        0 0
                                        • Yura  

                                          Heh proc si myslis, ze je mrkev lepe stravitelna nez to maso? Ty jsi nekdy videl ve svém hovne kus masa? Ja teda ne. Zato kusy mrkve, když si das mrkvovej salat a poklnes i vetsi kousky te mrkve? Pochop, ze většina druhu zeleniny a to hlavne v neupravenem stavu nama projde nestravena ven. To ze se necitis tak tezce po skroupani mrve jako po steaku. Tomu rikša lepsi stravitelnost? Je to prave naopak. Lidske telo to maso stravi perfektne a samozrejme to stoji nejake sily a cas. Kdezto mrkev te tak nezatizi, protože telem proste proleze v nedotcenem stavu. Proc si jako myslis, ze většina raw veganu, kteří nejedi nic jiného nez neupravene rostlinky vypadaji jako nemocni lidi a to i když toho sni na kila? Telo si z toho proste nedokaze skoro nic vydolovat, zadne ziviny. Vyzkousej si vybudovat svalnatou postavu jako ma gorila jen na listove zelenine GL… Cloveku na zivocisne strave k tomu aby do sebe dostal všechny potrebne ziviny, tak mu staci za den třeba par vajec, kousek hovězích jater a sklenice mleka. To jsou jedny z nejbohatších potravin gram na gram vůbec. Zejména teda jatra a hlavne co vidíš v nutričních hodnotách, to bez problemu lidske telo vstreba oproti roslinam, kde k jejich spracovani proste nemame uspusobene traveni jako býložravci. Ted si vem co bys do sebe musel dostat podle tabulek v rostlinne strave. To jsou kila a kila a ještě k tomu z toho lidsky telo vuyzije jen absolutni minimum, protože nemame x zaludku a tak dlouhej trakt, takze prestoze budes zvykat nonstop celej den, tak stejne do sebe nedostanes dostatek zivin, proleze to tebou a budes jen stroj na hovna. Kdezto ten na zivocisne, lehce vyuzitelne a nutricne bohate strave se nadlabne jednou a telo ma vse co potřebuje.. Jen bych teda doplnil, ze jedinej způsob jak do sebe dostat dostatek zivin z rostlinne stravy je odstavnovani. Třeba dat si 1l mrkvové stavy uz ma slusne nutricni hodnoty a opravdu co vypijes, to telo perfektne vstreba. Tak jako třeba tan syrovatkovej protein. Ale vyzkousej si snist ekvivalent toho 1l mrkvového dzusu ve kroupani několika kil mrkve. Jen se nafouknes a proleze to tebou defakto bez uzitku…

                                          0 0
                                          • jonti  

                                            Mozna by tu mrkev a zeleninu stacilo nasekat jako smoothies, nemusis to odstavnovat. Nebo je tam to mnozstvi vlakniny az tak negativni?

                                            0 0
                                            • Yura  

                                              Heh ano ta vláknina, ta struktura pro nas nestravitelna je důvod, proc z toho nevytahnes všechny ziviny a jen to tebou proleze… Btw smoothie je ještě horsi nez ty suroviny v celku, protože to nemusíš kousat a promychavat se slinama, takze to bude ještě o něco hure vyuzite, když do sebe 2kg zeleniny rozmixovane do 500ml flasky exnes za minutu… Odstavnena zelenina, kompletne oddelena od te pro nas nestravitelne struktury je uz něco jiného a ma to smysl… Proc myslis, ze se zeleninove stavy uspesne pouzivaji třeba u lecby rakoviny. Takovej pacient ma oslabene traveni a potřebuje stravu bohatou na vitaminy a minerály, ale zaroven lehce stravitelnou, využitelnou. To ti umozni pouze odstavnovani. Vyzkousej nemocnému s rakem davat kila 10kg zeleniny denne. Nemozne.. Kdezto 4–5L stav není problém..

                                              0 0
                                          • Kharbon  

                                            Zelenina obsahuje významně menší procento bílkovin a tuků než maso. Zelenina projde žaludkem rychleji naž maso, který tam leží dýl. Samozřejmě, bílkovin ani energie z ní nezískáš tolik- prostě v ní nejsou. Zelenina zase obsahuje víc vlákniny a sacharidů. Trávení sacharidů začíná už při kontaktu se slinama, ale není dokonalé. Nestrávené sacharidy projdou trávícím ústrojím. Všeobecně ale zelenina projde trávícím ústrojím rychleji než maso. Taky je podstatný rozlišovat mezi tepelně upravenou a syrovou zeleninou i masem.

                                            Nejíst maso je jeden extrém, nejíst zeleninu je druhej. Zastávám názor, že pestrá strava je to nejlepší, co pro tělo může člověk udělat.

                                            0 0
                                            • Yura  

                                              Hm, však to jsem ja kdo tu psal, ze mame ve slinách enzymy na traveni, tak nechapu proc to sem pises a to ze vláknina proleze travenim rychleji nez maso to je jako udaj co rikajici. Proste tvrdil si, ze rostlinne bilkoviny jsou lepe stravitelne nez zivocisne a to je nesmysl konec debaty.

                                              0 0
                                              • Kharbon  

                                                Enzymy ze slin ale netráví bílkoviny, jenom sacharidy. To je docela rozdíl. Ano, vláknina je nestravitelná, ale významně pomáhá průchodu potravy. Bílkoviny jsou trávený především v žaludku, za pomoci specifických procesů, které musí tělo spustit.

                                                Ano, v předešlým postu jsem uvedl nevhodný všeobecný příklad proteinů, z čehož jsi usoudil, že jsem vegan a kdesi cosi. Následně jsem se opravil, že jsem to špatně napsal.

                                                Stejná blbost je tvrdit, že živočišné bílkoviny jsou lépe stravitelné, než rostlinné. Druhů bílkovin je nespočetný množství (ať se nacházejí v zelenině nebo v masu), a jejich stravitelnost se odvíjí od mnoha faktorů, například jejich velikosti.

                                                Moje původní tvrzení by tedy mělo znít následovně: jsou bílkoviny stravitelný lépe (např. rostlinný edestin), a hůře (např. zvířecí kolagen). Samozřejmě jsem taky mohl vybrat nějakou rostlinnou bílkovinu, která je špatně stravitelná a živočišnou, která je dobře stravitelná.

                                                Doufám, že je to jasné

                                                0 0
                                                • -b-n-x-  

                                                  Hezka ukazka diskuze docela dobre informovaneho samouka a VS studenta (odbornika). Z drivejsich indicii tedy predpokladam, ze Kharbon je VS student.

                                                  0 0
                                                • Yura  

                                                  No uz to motáme pate přes druhé. Kazdopadne zase nepausalizuj. Kolagen HYDROLYZAT je hodne dobře vyuzitelna bílkovina, která se ihned vstrebava. Stejne tak jako izolat syrovatky nebo hydrolyzat. Je to natravena nastepena bílkovina, která se defakto bez nutnosti zasahu kyselin v zaludku vstrebava. Jasne vidíš na te tabulce biodostupnosti a vyuzitelnosti, ze rostlinne zdroje nesahaji syrovátce nebo vajickum ani po kotníky. Abych se priznal co to je edestin, kde se vyskytuje nebo jak je vyraben netusim. Kazdopadne kazde rostlinne zroje bilkovin obsahuji taky vsemozne antinutrienty, nestravitelnou vlákninu apod. a ta proste tu vyuzitelnost bilkovin snizuje. Tohle u zivocisnych zdroju není. Co sezeres to vstrebas. Nechapu co na tom nechapes. Kdyby byly lepsi zdroje bilkovin nez jsou ty zivocisne, tak je hlavne ve vrcholovem sportu všichni vyuzivaji. No jak vidíš tak se to nekona. Stále je maso, vajíčka a jako doplněk izolaty nebo hydrolyzáty syrovatky to nejlepší a nejefektivnejsi a pochybuju, ze se to v nejblizsi době zmeni..

                                                  0 0
                                                  • Kharbon  

                                                    Kolagen je bílkovina, která plní různý strukturní funkce, třeba jako buněčné pojivo. Skládá se z dlouhých šroubovic. Tahle šroubovice je chemicky dost stabilní. Edestin je naopak relativně krátká bílkovina. Všeobecně jsou peptidy špatně hydrolyzovatelný, kvůli stabilním peptidovým vazbám (a dalším, do těch ale není potřeba zabíhat), který je drží pohromadě

                                                    V žaludku jsou hydrolyzující enzymy (a kyselý prostředí), který maj za úkol štěpit všechny bílkoviny co tam příjdou na jednotlivý aminokyseliny, nebo krátký úseky bílkovin. Ty pak už jsou absorbovány, transportovány a využity na potřebných místech.

                                                    Když se rel. velká bílkovina dostane do žaludku, začne proces hydrolyzace- to znamená nespočetný množství štěpů, který jsou potřeba, aby se rozložil na základní části. To je ten hydrolyzát co zmiňuješ. Vzhledem k velikosti bílkoviny a omezené rychlosti hydrolýze je potřeba víc času k trávení. To je poměrně nevýhodný pro tělo, a proto hydrolýza neproběhne dokonale, ale naštěpí se jenom části (zpravidla krajní aminokyseliny), a dlohé části projdou nenatráveny. Stejně ale zůstane potrava delší dobu v žaludku

                                                    Když se do žaludku dostane relativně krátká bílkovina, stačí jí naštěpit na několika málo místech, aby se z ní stal ten hydrolyzát, který tělo absorbuje a využije. Tím pádem to trvá kratší dobu, a je celkově míň náročný.

                                                    Hydrolyzát kolagenu tedy není bílkovina, ale její natrávené úseky. Hydrolyzát jakékoli bílkoviny je tedy směs (krátkých úseků) aminokyselin, které, jak i píšeš jsou lehce vstřebatelné. Podstatný rozdíl je náročnost štěpení původní bílkoviny. Když bude člověk jíst směs jednotlivých aminokyselin, samozřejmě proces hydrolyzace odpadá. V podstatě by to ale znamenalo, že maso musíš nějak natrávit (vařit pomůže, ale ne zcela, spousta bílkovin je tepelně velmi stabilních).

                                                    Ta tabulka ale neřeší konkrétní bílkoviny (kterých je v každé potravě spousta různých druhů). Ale jak píšeš, zřejmě naznačuje že syrovátka obsahuje vyšší procento lehce stravitelných (krátkých) bílkovin.

                                                    Vláknina je podstatná pro trávení z trochu jiných důvodů, pomáhá trávení sacharidů a udržování střevní mikroflóry. Pokud vím, trávení bílkovin by neměla významně omezovat, ale úplně jistý si nejsem.

                                                    Píšeš o zdrojích bílkovin pro sportovce: právě, že existují efektivní potraviny, které obsahujou právě krátké bílkoviny, které jsou tím pádem snáz stravitelné. Zeptej se kulturistů- hodně z nich pije proteinové drinky a/nebo nápoje. Pro člověka, který nemá za cíl se obalit svalovou hmotou to není potřeba. Přirozenou náhradou proteinových doplňků by pak mohla být právě sirovátka a podobný zdroje krátkých bílkovin.

                                                    0 0
                                                  • Yura  

                                                    Nejak nechapu co tenhle post ma znamenat? Jelikoz tam jen opakuješ co jsem napsal ja. Jen teda používáš hogo fogo odbornou formu. Hm super, uzitecne mozna ve skole, ale jinak na BF to je docela k nicemu. :)) Jinak by ses divil jak by se vetsine lidem a to hlavne starsim ten hydrolyzat syrovatky nebo i toho kolagenu hodil. Ver nebo ne, ale i nesportujici potrebuji k dobremu zdravi dostatek bilkovin. Jelikoz lidske telo se neustale rozklada, degraduje a znovu buduje zaroven a prave ty aminokyseliny jsou jako stavebni material, bez kterého není lidsky telo schopno niceho. No a jestli se zajímáš o stravu, tak je ti urcite znamo, ze většina lidi a to hlavne ve starsim veku ma problém do sebe dostat dostatek bilkovin a to hlavne v takove podobe, aby je vyuzili, protože ty zaludecni stavy uz taky nemaji nejsilnejsi. Je to stejne jako u pacientu z rakovinou apod.. Hydrolyzat syrovatky je to první co bych jim doporucil. Myslet si, ze tyhle doplňky vyuziji jen sportovci je fakt kratkozrake. :))

                                                    0 0
                                                  • Kharbon  

                                                    Dobře, zkráceně:

                                                    .Hydrolyzát kolagenu je už natrávený kolagen. My jsme se původně bavili o kolagenu samotnému, a jeho trávení. V mase je kolagen jako celek, kterej musíš natrávit sám. Pokud je mi známo, hydrolyzáty bílkovin se v potravě běžně nevyskytují.

                                                    .Bílkoviny sportovci potřebují, a proto konzumují kromě běžné stravy i proteinové doplňky, z kterého si tělo „vezme“ bílkoviny snáz, než z masa (v podstatě odpadá proces hydrolýzy).

                                                    .Nesportovci potřebujou dostatek bílkovin, ale samozřejmě ne takové množství jako sportovci. Zdravému člověku stačí tedy jíst běžné potraviny, a trávit je.

                                                    .Ty jsi tvrdil, že nejsou lepší zdroje bílkovin, než živočišné, jinak by je sportovci využívali – já pouze poopravil, že takové zdroje jsou, a sportovci je využívají. Samozřejmě že je lze využít i u lidí s poruchou trávení

                                                    .Je jedno, jestli to je hydrolyzát ze syrovátky, nebo jakéhokoli jiného proteinu- zcela hydrolyzovaný protein je pouze směs aminokyselin.

                                                    0 0
                                                  • Yura  

                                                    Aha a ten tvůj edestin samotnej taky nekde roste, ze si ho uvadel? Ze jsou na trhu ruzne ryzove, hrachove, konopne apod. proteiny uz nejakou radu let je me jasne. „10 let jsem delal kulturistiku“ ale zeby je hojne vyuzivali sportovci, napr. prave ti kulturisti? Jinak mi ukaz teda ten lepsi protein nez je 90% syrovatkovej hydrolyzat. Ne opravdu nic lepšího na trhu není a proto tyhle proteinove koncentráty ze SYROVATKY a ne z nejakeho sena vyuziva DRTIVA VETSINA SPORTOVCU. :)) Jestli nevěříš, tak si najdi nejaka cisla ohledne prodejnosti toho a toho daného produktu. Není nic nejprodavanejsiho nez jsou syrovatkove koncentráty. Jinak jiste ze duchodce nebo nemocnej nepotrebuje bikovin jako 150kg kulturista, ale potřebuje dejme tomu minimalne 0,8g na kg vahy. Ukaz me duchodca, kterej je schopnej tohle do sebe dostat. Ikdyby to do sebe nasoukal z normálního jidla typu maso apod. tak to jeho traveni proste nepobere…

                                                    0 0
                                                  • Kharbon  

                                                    Edestin, dobře stravitelný protein, se nachází v semínkách konopí- jak uvádíš, existují i konopné doplňky stravy. Jestli jsi dělal deset let kulturistiku, tak to zřejmě budeš znát líp než já. Já nevím, co se víc prodává, a je to dost irrelevantní. Ať nasekáš jakejkoliv protein (rýžovej, hrachovej, z masa, ze syrovátky), vznikne ti to samý- směs aminokyselin (to už jsem psal nahoře). O tenhle princip jde. Nevidím důvod, proč by 100% keratinovej hydrolyzát nebyl „lepší protein“ než 90% syrovátkovej. Nevím moc o jejich výrobě, ale dal bych ruku do ohně za to, že by se hydrolyzovat keratin nevyplatilo kvůli technologii a nákladech- vyrobit syrovátkovej je prostě snažší, což souvisí s tím, že oproti keratinu je syrovátka mnohem snáz stravitelná. Jak poněkolikátý vysvětluju- stravitelnost bílkovin závisí na jejich „velikosti“.

                                                    Důchodce, s méně výkonným trávením, může užívat právě zdroje bílkovin třeba ty koncentráty, to jsem taky psal.

                                                    0 0
                                                  • Yura  

                                                    „Ať nasekáš jakejkoliv protein (rýžovej, hrachovej, z masa, ze syrovátky), vznikne ti to samý- směs aminokyselin“

                                                    To není pravda. :)) Telo nemá problém vytvořit ty aminokyseliny z tech zivocisnych zdroju, kdezto ma problém s většinou tech rostlinných. Celou dobu tu zduvodnuju proc to tak je a ty znova napises, ze to tak není bez udani nejakeho vysvetleni.. Podivej se třeba luštěniny jsou asi nejbohatsi zdroj bilkovin z rostlin. Na 100g třeba cocky mas xxg bilkovin. To ovšem ale neznamena, ze je telo dokaze vstřebat. Lusteniny jsou plne antinutrientu a latek zabraňujících vstrebavanich tech zivin z nich. Ne jenom aminokyselin, ale taky mineralu apod.. Dokonce obsahuji antinutrienty, které primo blokuji specificke travici enzymy. Chapes to, ze ty rostliny delaji vsechno proto, aby když uz je to zvire/clovek sezere, aby je vysral neporusene a mohly vyklicit apod.? Oni se nemůžou bránit jako zvířata utekem, kousanim atd.. Zvire jak zabijes, tak jeho obrana skončila. Jake ma nutricni hodnoty jeho vnitrnosti, maso apod.. To do sebe dostanes, zadna vláknina, zadne antinutrienty, zadne ale.. Muzes argumentovat, ze zrale ovoce je dobře stravitelne, plne enzymu apod. Ano naprostej souhlas. Ovšem všechno ostatní ma nejake ale a zivocisne zdroje budou VZDY tou lepsi volbou..

                                                    edit- ted jsem si uvedomil, ze jsi myslel vytvorenej proteinovej doplněk z ruznych zdroju. No stejne nemas pravdu. Je proste evidentni, ze se o to moc nezajímáš. Proste proteinovej koncentrat ze syrovatky zejména hydrolyzat nedela problém troufam si rict nikomu. Neznam nikoho, kdo by si stezoval na nafukovani, bolest bricha apod. po hydrolyzatu syrovatky s absolutnim minimem laktozy nebo kaseinu. Ale hrachove proteiny třeba nafukuji kde koho. Proste evidentne stále nejake ty antinutrienty apod. tam jsou. To bys musel uplne očesat nekde v laborce tak jako se delaji umele pomoci fermentace jednotlive aminokyseliny jako bezne glutamin, bcaa apod..

                                                    0 0
                                                  • Kharbon  

                                                    No, alespoň se dostáváme k jádru problému.

                                                    Já říkám, že jakákoli bílkovina je v základu polypeptid: to znamená po sobě jdoucí sekvence aminokyselin. Tráví se to v podstatě tak, že to enzymama „nasekáš“ na jednotlivý aminokyseliny, a ty se pak absorbují do těla (samozřejmě ilustrační příklad). Protože je aminokyselin určitý počet (ca 21 + modifikace), je jedno, co byl původní protein.

                                                    Tělo si ty aminokyseliny pak poskládá podle svého- vytvoří si proteiny, který jsou už tělu vlastní a potřebný.

                                                    To se snažím vysvětlit. Existují procesy, kdy si tělo modifikuje aminokyseliny, popřípadě ze zásobních látek vytvoří, ale to je jiný proces než trávení.

                                                    Všeobecně obsahuje maso mnohem míň bílkoviny než zelenina, proto se považuje za hlavní zdroj bílkovin.

                                                    Živočišný zdroj bude obsahovat i bílkoviny které jsou špatně stravitelné, a projdou traktem (viz předchozí posty). Ano, obsahuje i stravitelné. Já dával příklad na těch dvou proteinech.

                                                    Pro jednoduchost jsem vynechal existenci kofaktorů, a dalších složek proteinů, které trávení neovlivňují. Jak zmiňuješ látky proti trávení nemění na našem rozporu o trávení samotného keratinu/edestinu. Samotný protein nemůže ovlivnit „svoje“ trávení- od toho jsou v rostlinnách jiné složky, o kterých moc nevím, a o kterých jsem se ani nebavil.

                                                    Jinak, ovoce se od zeleniny trochu liší, nemyslím si, že původní mrkev bude mít tak efektivní látky potlačující trávení jako ovoce, které se takhle roznáší. Jejich existenci nepopírám, ale je to jiná problematika než tu řeším.

                                                    S proteinovýma doplňkama jsi mi asi úplně neporozumněl. Já neříkam, že syrovátka (nebo jakýkoli jiný hydrolyzát) by někomu dělal problémy. Já říkám, že zmíněný doplňky jsou prostě již „natrávené“ proteiny z určitého zdroje, a je !teoreticky! možné udělat hydrolizát z jakéhokoli proteinu, se stejným efektem (kromě výjmek, kdy určité proteiny neobsahují např. jednu AMK, to je ale opět mimo problematiku)

                                                    Jinak nadýmání z luštěnin je způsobený střevní mikroflórou, která rozkládá sacharidy, s proteiny ani „antinutrienty“ to nemá nic společnýho

                                                    0 0
                                                  • Yura  

                                                    Jiste ze mrkve neobsahuje obrane latky jako třeba semena, ořechy nebo listy. Protože se schovava pod zem. To je jeji obrana.. Proto taky paleo zastanci doporucuji když zeleninu tak prave tu korenovou, protože neobsahuje problematicke latky jako ty ostatní..

                                                    „Všeobecně obsahuje maso mnohem míň bílkoviny než zelenina, proto se považuje za hlavní zdroj bílkovin.“

                                                    Tuhle vetu teda moc nechapu heh.. Z masa do sebe dostanes třeba 40–50g esenciálních bilkovin hodne snadno. Snis 200g kureci prso, které mas stravene max do dvou hodin. Co by jsi musel snist v rostlinne strave, aby jsi do sebe dostal 50g vsech esenciálních aminokyselin? Jinak furt nechapu proc furt opakuješ jako zaseknuta gramofonova deska, ze všechny zdroje bilkoviny jsou retezce aminokyselin no a co? Znovu ti opakuju, ze lidske traveni se k tem rostlinnym aminokyselinam ani nedostane. Ty jsi nekdy videl člověka co vypada jako gorila tim, ze zere dle tabulek dostatek aminokyselin z listove zeleniny??? Ne nevidel. Vsichni tihle vegani vypadaji jako chodici kostry. Proc asi, znova ti opakuju, ze na to nemame traveni, kdezto s kusem masa nemame problém. To je furt dokola debata o nicem lol. Zaseknuta gramofonova deska hadr.. :))) Btw ze lidi prdi z lustenin diky FODMAP je me jasne, ovšem to ze obsahuji blokátory enzymu prave na to travenich jejich bilkovin apod. je fakt..

                                                    0 0
                                                  • Kharbon  

                                                    Ahoj, uz jsem byl unavenej, a ta veta mela byt napsana presne naopak, moje chyba.

                                                    Opakuju se ja, opakujes se ty, patrne taky nechapes co se snazim podat. Nema cenu tady to dal rozebirat. Pokud k tomu jeste neco mas, napis mi to prosimte do zprav, bude se to tam resit snaz. Funguju ted nejakej cas mimo pc.

                                                    0 0
                        • pepino  

                          Tak, tak, jak se zbavit prdění.

                          0 0
                      • pepino  

                        Protože málo čteš. Já to dělám 40 let a až teď se dozvím, že všechno špatně.

                        0 0
        • platypus  

          Doktor Tě nejspíš pošle na ultrazvuk srdce, mně takhle zjistili prelaps mitrální chlopně, až ve čtyřicítce.

          0 0
          • DaD  

            Jak píšu výše. Už mě prosvítily a nic nenašli. Takže bude zakopaný pes zřejmě někde jinde…

            0 0
            • myscho  

              Sedem rokov je dost dlhá doba. A ešte by to chcelo skúsiť tlakovy a EKG holter. Meria zvyčajne 24 h a tiež môže niečo ukázať.

              0 0
              • DaD  

                Zkusím se po tom poptat.Díky za tip.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Ještě se zamysli nad svou glykémií, to, co popisuješ, zavání hypo- a zanedbanou/žádnou regenerací.

                  0 0
                  • MirosPikos  

                    Hypoška mě taky napadla, vzhledem k projevům. Navrhuju sledovat kalorické tabulky, tam se taky člověk leccos dozví.

                    0 0
                    • DaD  

                      Mám rád sladké a dost ho zbaštím,takže cukry mi asi chybět nebudou.Možná je to,co sním,málo ale nechci to do sebe prát pod tlakem a být potom jak koule :(

                      0 0
                      • Yura  

                        Sladky, sport a vůbec stres obecne jakéhokoliv typu spotrebovava minerály jako horcik, zinek, chrom. Takze nedostatek tehle nebo jinych nezbytných mikrozivin muzou způsobovat problémy. Urcite nic nevyresis jezenim ještě většího množství sladkého lol.

                        0 0
                        • DaD  

                          Co se týká jídla a výživy tak jsem prostě totální střevo,no…

                          0 0
                          • Yura  

                            No a pises, ze najedes 20000 km za rok. To uz je docela dost. Takze jestli nejsi zdravotne ok, tak by bylo asi rozumne to neignorovat. Prestat se tak pretezovat a to zdravi zacal resit. Evidentne to zatím nejak jde, tak to neresis, ale az budes met problémy fungovat v normalnim zivote, natoz pak sportovat. Tak v takovem stadiu se to uz resi o dost hur…

                            0 0
                            • DaD  

                              Jj.Máš pravdu.Na začátek zkusím trochu polevit a uvidím zda si tělo trochu oklepne a dá pokoj…

                              0 0
      • Kosta  

        Proč nealko? Jenom ať se zboří jak motyka a ráno bude mít tlak, o kterém se mu nesnilo.. :D

        0 0
    • -ONDRA-1  

      Stejné problémy, plus nespavost, neustálé snižování váhy a výkonnosti i přes neustálé žraní, jsem měl i já. Bolest hlavy vyřešilo omezení kofeinu a zbytek snížení treninkové zátěže a soustředění se na regeneraci (sacharidy, BCAA}. Zřejmě dlouhodobé přetrénování… Zkus to omezit na dva týdny a uvidíš co se stane.

      0 0
      • DaD  

        Tak nějak jsem se dopracoval ke zhruba stejnému závěru.Myslím tedy dlouhodobé přetěžování organismu.To kafe nevím,nevím zda omezím.Vždy se na něj těším.Jinak sacharidy a BCAA užívám…

        0 0
        • -ONDRA-1  

          No, já to kafe musel omezit. Párkrát do měsíce jsem měl takové migrény, že jsem chvílema neviděl. Napřed mžitky a pak jako by ses díval dlouho do Slunce, prostě jsem pár minut neviděl a následovala brutální bolest kebule, že jsem málem vrhnul. Tak jsem přestal pít kafe a mám pokoj.

          0 0
          • DaD  

            Pokud by až tak pomohlo přestat pít kafe,tak to budu muset zkusit.Asi mě to stejně zabije,ale půjdu do toho.Do konce týdne to prubnu a když zhebnu na nedostatek kofeinu,tak mě máš na svědomí :)

            0 0
    • zdenek  

      Jsem na tom dost podobně. Jak se během roku zlepšuje fyzička, tak se horší doprovodné příznaky. Navíc kafe nepiju, takže ani tím si nepomůžu.

      Podle mého doktora to buď je normální? nebo s tím nejde nic dělat. Takže mám být v podstatě rád, že nemám vysoký tep a vysoký tlak.

      Pomáhá mi dost pít a plánovat pořadí aktivit. Dělat třeba údržbu kola po tréninku by bylo peklo při každém vstávání ze země.

      0 0
      • DaD  

        Vstávaní,klekání a opětovné vstávání je opravdu zážitek jak na horské dráze…

        0 0
        • tydytek  

          Mě by zajímalo kolik toho vlastně najezdíš / naběháš / nasportuješ, třeba za týden..

          A kolik regeneruješ. Tep 35, to už chce být hodně v kondici..

          Z toho co píšeš to na mě působí jako přetrénování + hypoglykemie.

          0 0
          • TeryPV  

            No nevím, já chodím darovat krev a co jsme měl nejméně tak tep 31. Na mě hleděli že ještě žiju. Standard po ránu je kolem 37. Už jsem byl na zátěžových testech, na echu, na EKG a nic, prý jsem trénovaný sportovec :D Vždy na mě hledí při mých 190cm a ± 100 – 110kg :) Ale je pravda, že tlak mám akorát až krapet vyšší, ale to se na odběrech srovná říkal doktor. Ale já teda nemám problémy s motáním hlavy nebo tak. Tohle většinou totiž souvisí s nízkým tlakem, ne tepem. Každopádně k doktorovi bych zašel. Jinak já teda najezdím ±10000km + Malá kopaná a fotbal :)

            0 0
            • tydytek  

              Máš pravdu, jenže tohle je dost idividuální.

              To co je pro tebe normální může pro jiného znamenat přetrénování..

              Jak sám píšeš, ani doktoři to neberou jako standard.

              0 0
          • DaD  

            ročně tak 20.000km .Každý týden závod,v přípravě hromadu intenzit.Moc neodpočívám a jezdím i když bych neměl vůbec jet.A když mám jet kompenzaci tak tam peru velkou.Jsem pacient,bohužel :(

            Masáže,sauny a podobné regenerační věci neřeším. Jen nepravidelně lehký strečink po závodě.

            0 0
            • Manzak  

              Tak myslim v tomhle prispevku v kombinaci s tim cos napsal v zakladajicim prispevku to vypada na pretrenovani. Co mas v takovem pripade delat vis sam, bohuzel pretrenovani je spojeny i s psychikou, a s tim si musis poradit sam.

              0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Třeba jsi fyziologický fenomén (což nejsi, protože tušíš problém), ale jestli zásadně nezměníš přístup, tak se z toho nevymotáš. Najíždíš téměř profesionální objemy při zcela neprofesionálním chování. Zejména bys měl začít dodržovat délky, intenzity a strukturu tréninku (pokud strukturu nemá, tak by ji dostat určitě měl) a hlídat si stravování. Tréninkové objemy nejsou zdaleka všechno.

              20.000 km/rok, takže dejme tomu 4 zimní měsíce po 1000 odpočinkově a zbylých 8 měsíců v roce po 2000. Ujet 2000 za měsíc při běžném zaměstnání a občasném vynechání (práce, rodina, počasí) znamená cca 80 km/trénink. Pokud nejezdíš třeba do práce na kole, tak jednofázově, na zátah. Při průměrné MTB rychlosti třeba 26 km/hod to dá lehce přes 3 hodiny/den, pohledem z okna výdej > 2.000 kCal/tr­éninkový den jen na sport. Při této zátěži už nebudeš mít nejspíš tuku příliš nazbyt, takže tělo má spoustu aktivní svalové hmoty a obrovský bazální metabolismus – ve srovnání s běžným smrtelníkem. A celkem ročně jsi na úrovni cca 770 hod na kole. Za to už by si tělo zasloužilo přiměřený odpočinek a slušné zacházení.

              Paradoxně, na rozdíl od zde prezentovaných rad, si myslím, že trpíš (krom nedostatku soudnosti) nedostatkem sacharidů všeho druhu, zejm. po výkonu, takže se Ti nerozbíhá dost rychle regenerace (na tu ovarové koleno rozhodně nestačí), kvůli nedostatku sacharidů nestačíš doplňovat glykogenové zásoby (odbourávat nesacharidovou stravu zabere čas a energii, na ukládání pak nezbývá sil). Přestože máš zřejmě celkem vyrovnanou energetickou bilanci (neztrácíš hmotnost), Tvůj vnitřní sacharidový metabolismus se může trvale nacházet ve stavu chronického nedostatku.

              Protože Tvé tréninky následují jeden za druhým, nikdy se nedostaneš do stavu superkompenzace, který by vyústil v pozorovatelný růst výkonu.

              Ale třeba se mýlím.

              0 0
              • Yura  

                No a hlavne clovek nemusi byt vedma, aby si z toho vycetl, ze když takhle sportuje a stravu moc neresi, tak proste nemůže met ani dostatek mikrozivin, aby to telo fungovalo jak ma. Takova ta představa, ze při sportovani vycerpas tak mozna trochu sodiku a horciku, ktere doplníš nejakou jednou šumivou tabletou a je všechno ok je fakt usmevna.. Nasytit telo mineralama, když bylo dlouhodobe vyzdimane trva i roky… Nedostatek sacharidu/bilkovin pro regeneraci nebo kalorii obecne muze byt u nej taky urcite problém to kazdopadne. Zejména jestli nepouziva vůbec zadne cukry, bilkoviny v tekute forme po treningu apod.. Profici doplnuji defakto všechno co vyjezdili uz během jizdy a nasledne ihned po ni. Tim cim se nacpou na veceri uz jen zase dolevaji nadrz doplna na další den.. + samozrejme nonst krevni testy, kontroly, kvalitni a vyvazenej jídelníček.. Proste někdo tady chce zavodni stroj, ale vůbec mu nedoprava adekvatni servis. Kolik zavodu by odjela ta motoGP motorka bez spickoveho servisu. Ani jeden… :)

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Jenže pochop to: kdyby během jízdy jedl, nemohl by drtit intenzity, víš? :-) Někde jsem už docela dávno slyšel základní poučku. „To, co dneska žereš, na to zítra jedeš.“

                  0 0
                  • Yura  

                    Tak ta poucka je jasna. Plati to u všech sportu. Třeba u posilovani to poznáš nejlepe. Kdy se vždycky kvalita treningu odrazi od toho co jsi jedl den předtím. Takze na tezke treningy nohou nebo zad se vždycky zvedaji sacharidy den předem a ne v den treningu. :)

                    0 0
    • Smazaný účet  

      Nejsem zkušený jak ty, ale podobné potíže jsem jednou měl, když jsem to s tréninkem prostě přehnal: každý den švihy 80–120 km, jízda v regenerační zóně skoro žádná a takto každý den. Pak jsem byl jak přejetý tankem, unavený, špatně se mi dýchalo, a tep mi naopak z vyskočil na 80. Jinak mám ranní klidovku 45–50.

      Dal jsem si 4 dny lehára u vody, pak začal hodně zvolna a už dával bacha na regeneraci a zase bylo vše ok.

      0 0
    • DjOriech  

      Tak nejspis pretrenovani, nejlip a nejrychleji se to pozna podle teploty tela… Zkus zmerit rano po probuzeni pod jazykem a uvidis.. Pokud to bude hodne nizko, tak je potreba dat oddych no…

      0 0
    • Smazaný účet  

      A jak to máš teda s tím jídlem ? Tady píšeš, že bagruješ všechno možné a ve velkém, ale nedávno jsi někde psal, že jíš jen nutné minimum a třeba dva dny piješ kafe…

      0 0
    • Prazak0  

      Hodně nízký tep může být projevem vysoké trénovanosti. Já dřív míval kolem 40, v době, kdy jsem dost jezdil, tj. v létě, při menší zátěži malinko víc, ale určitě pod 50. Někde jsem četl, že pokles tf může být i příznakem přetrénování. Sledoval bych i subjektivní pocit. Když se mi blíží přetrénování, tak to cítím. Tlak mi taky kolísá, hlavně nemá být moc nízký diastolický tlak. Potom u měření TF taky záleží, kde to člověk měří. Vleže je méně než třeba když jen sedím na židli, i když se nijak nehýbu. Káva může tlak zvýšit, ale někdy i snižuje!

      0 0
    • Carda  

      Tepová frekvence se určitě sníží trénováním a může se tím snížit i tlak. Může to mít ale opravdu spoustu příčin, může to být například i nerovnováhou hormonů. Jinak pravidelné kafe je určitě špatně, sice dá někde dočíst, že můžeš pít denně tři až čtyři šálky a dělá to naopak dobře, ale tomuhle já teda moc nevěřím.. Podle mě si tím člověk rozhazuje to jak je organismus nastavený a vlastně se tím odsouvá přirozená únava, ta se oddaluje tak dlouho dokud se to neprojeví tím, že už bez kávy nejsme schopní ani vstát, protože tělo přestane produkovat látky, které povzbuzují, jelikož jich v minulosti přemíru dostávalo externě.

      0 0
    • Yura  

      Nizkej tlak muze byt taky vycerpani nadledvinek. Takze idealni je si nechat udelat kompletni krevni obraz. Jak na tom jsou hormony, metabolismus zeleza(ferritin apod..) taky B12, folat, hemoglobin apod. jestli tam není problém s krvetvorbou a taky idealne celodenni flusaci test na kortizol. Jestlize tohle mas rozhazene, tak pomuze jedine dlohodobej klid. Zadny sportovani, dostatek kvalitni stravy (prebytek kalorii) dostatek mineralu hlavne horcik a sodik. Nekterym trva i několik let nez se z toho vymotají… Ono sportovat na plne kule a davat telu nonostop pokouřit je pekny, ale ne kazdej z toho vyleze bez uhony..

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        … a také štítnou žlázu a podívat se, jak je na tom s dehydratací a jestli netrpí chronickou podvýživou (což vůbec nemusí korespondovat s BMI a množstvím tuku). Každopádně endokrinologie by mohla poznat, co způsobuje příznaky a navrhnout řešení.

        0 0
        • Yura  

          No vsak to jsou ty hormony o kterých pisu. Ale stejne endokrinolog taky nic nevyresi. Endokrinolog ti napise prasky na SZ a sere na tebe. Ale proc ti ta SZ hapruje vyšetřovat urcite nebude.. U me uplne stejnej pripad. Neresil jsem to, zral jsem prasky a myslel jsem si, ze je problém vyresenej, ale jen to jen maskovani nejakeho většího problemu. U me to bylo, stále ještě furt trochu je traveni a jatra. To je v drtive vetsine pripadu příčina spatne fungujici SZ a hormonalni rovnováha obecne.. Jen opravdu male procento lidi ma problém primo se SZ tzn. ze měli nejakej uraz krku nebo primo nador na SZ.. To same varlata a tvorba testosteronu apod.. Proste u tehle slozitejsich zdravotnich problemu, které se musí resit komplexne je nejlepší zajit za nekym kdo se diva na telo jako celek a neresi jako klasickej doktor jen jednu část. Takhle to proste nemůže fungovat…

          0 0
    • -b-n-x-  

      Hele, asi urcite to bude mimo, ale pri podobnych zahadnych potizich bych jeste zkusil udelat test na boreliozu.

      0 0
      • DaD  

        Také mě ta sviňa napadla a mám určitě v plánu jít na testy.

        0 0
        • jonti  

          co vim tak se tyto veci projevuji uplne jinak, spis nespecifickou unavou, bolestmi kloubu, obcas mirne zvysenou teplotou a podobne, urcite ne nizkym tlakem.

          Mam zkusenost s mononukleozou, nikomu to nepreji, ale je to neco jine.

          0 0
    • jecnak  

      Ciste podle toho co jsem se tady v rychlosti docetl, tak bych rekl, ze mas problem s prilisnym mnozstvim anaerobni aktivity – v sezone ji snad trenujes primo na zavodech, tak proc i v tydnu? Nedostatkem regenerace a mozna i spanku a spatnou skladbou jidelnicku. Najizdet skoro jako profik a chovat se jako hobik zacatecnik je nejen silne kontraproduktivni, ale i o zdravi.

      0 0
      • DaD  

        Tohle už jsem slyšel z více zdrojů atak na tom zřejmě něco bude.Zkusím polevit v intenzitách a víc orážet.Uvidím co to se mnou udělá jak na závodech tak hlavně v životě…

        0 0
        • Yura  

          No a co ten jídelníček? Jak vypada u sportovce, kterej najede 20000km rocne?

          0 0
          • DaD  

            Tak to je fakt bída,Yuro. Sice si po závodech a těžkých trénincích dávám Sachariďák,BCAA a Glutamin ale to je vše.Trochu strečuji ale regeneraci a jídelníček velmi zanedbávám.Jednou mi jeden známý známého řekl,že mi udělá jídelníček na měsíc. Ten vůl za to chtěl skoro 3.000,– tak jsem mu řekl, že to ani neprojím měsíčně na surovinách a poslal ho do řiti.Od té doby jsem to neřešil…

            Jinak klasika.Ráno rohlík s něčím,oběd teplé jídlo a večer po švihu žeru jako kráva.Co tam je-to tam padne.Hlavně kvantita.Mám neustálý pocit hladu:(

            0 0
            • Yura  

              „Mám neustálý pocit hladu:(“

              To bude jednak nedostatkem kalorii celkove, ale taky nedostatkem mikrozivin. Ten druhej pripad je třeba příčina proc je většina americanu s te nižší tridy silne obeznich. Fast foody jsou tam levne, takze do sebe perou kvanta kalorii, ale to jidlo nemá skoro zadnou vyzivovou hodnotu. Takze ikdyz toho dotycnej sezere sileny kvanta, tak telo ma stále nedostatek mineralu, vitaminu apod. a tak si říká o další a další.. No v cem mas ty problém je jasny. Sam to tu pises. Takze proste zvolni do doby nez vyresis stravu a regeneraci obecne, protože to nikam takhle nepovede. Bude to jen horsi. Zadnej jídelníček za 3000 od nikoho nepotrebujes. Musis jist dostatek kalorii v kvalitních potravinách tzn. kvalitni bilkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy a minerály v podobe ovoce, zeleniny, masa, vajíček, mléčných vyrobku, brambor, pridavat zdrave tuky jako olivac, ořechy, avokáda, ghee atd.. Proste si uvedom, ze tim jezdenim telo doslova rozkladas a tak ho musíš tou stravou a odpočinkem znovu stavet pomoci tech kalorii, bilkovin, mineralu, vitaminu.. To proste nijak neochčijes.. Jak jsem psal to mas jako tu zavodni motorku, kde taky menis často pneumatiky, olej, lejes kvalitni palivo… To je prsote zaklad.

              0 0
              • Trollix  

                Když už je řeč o vajíčkách, mám v podstatě neomezený přísun domácích vajec od slepic , kachen (indický běžec) a omezený přísun krůtích a husích.

                Jaká jsou z hlediska nějakých hodnot nejlepší ? Kdybych je měl porovnat tak mi stejně nejvíc šmakují asi slepičí ale ty ostatní taky nejsou úplně nejhorší.Je to jedno nebo bych měl nějaké z těchto brát radši ? ? A jaký je nejzdravější/nej­lepší způsob přípravy vajec ?

                0 0
                • Yura  

                  Tak ja kdybych mel tu moznost, tak bych to urcite stridal. Jinak obecne nejlepší vajíčka budou od tech zvirat, které zerou přirozenou stravu. Takze jestli třeba slepice behaji na volno venku a zobou hmyz apod. a kaceny jsou nekde zavrene a zerou nejake granule, tak bych bral urcite ty slepici.. :) Ale pises, ze jsou domaci, tak to bude jedno, proste to stridej, Jinak nejzdravejsi uprava vajíček je bilek urcite tepelne spracovat, ale zloutek naopak ne, protože obsahuje cholesterol a není dobry ho oxidovat teplem.. Takze nejlepší varianta je vareni do bodu, kdy je bilek uvarenej, ale zloutek stále celej tekutej…

                  0 0
                  • Trollix  

                    Ok :D pokusím se …nejradši mám teda míchaný ale třeba mi to zachutná takhle…jinak všechny zvířata mají volnou zahradu a občas jdou na louku , sem tam přikrmovány pšenicí a nějaký vitamínový granule nebo co :D Díky za radu :)

                    0 0
                  • pepino  

                    Jo, slepice živený hmyzem jsou nejlepší.

                    0 0
              • pepino  

                A zaroven nemas sebemensi problém s travenim. tzn. bez nejakeho nafouknutého bricha po tom jidle, bez prdeni apod.. Tak ti evidentne nedelaji mlecne výrobky problém. To je ovšem ale opravdu absolutni menšina..

                A doporučuješ mu mléčný výrobky?

                0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • tomas86.tabor  

      Mám přeně ty samý problémy a navíc mi k tomu nedávno začlo haprovat srdce, tak sem si poležel v nemocnici kde mi dělali komplexní vyšetření a zjistili kritický nedostatek fosforu a vápníku, z čehož jsem byl dost překvapenej, protože to jsou prvky obsažený v jídlech který vyloženě preferuju. Závěr byl smutně jednoduchej, nedostatečně pestrá strava, člověk do sebe sice může ládovat furt dokola to co si myslí že potřebuje, ale je potřeba jíst mnohem víc věcí, aby člověk získal vitamíny, který mu to vůbec umožněj strávit. tak bych se zkusil zamyslet i nad tím.

      0 0
      • Yura  

        To jsem rad, ze jsi se podelil o takovou zkušenost. Protože ja když o necem takovem tady napisu, tak jen mistni frajeri zvednou oboci a mysli si něco o kokotech.. :) Jinak jak pises. Pro spravne vyuziti vapniku je potřeba horcik, vit D, vit B6 apod.. a tehle prvku ma většina lidi nedostatek. Naopak vapniku ma většina lidi dostatek, ale nedokazou ho vyuzit nebo vstřebat..

        0 0
    • JMT  

      Byva mi podobne blbe kdyz piju moc kafe. Zkus ho tyden nepit.

      0 0
      • roura  

        Ono totiž kafe při velkým množství má obrácené učinky. Na pár minut ti sice tlak a tep o něco zvýší, pak ale přijde opačný efekt.

        0 0
    • DaD  

      Tak za ty moje nevolnosti opravdu mohla káva.Co ji nepiju,tak už je mi mnohem lépe a ty stavy co jsem měl předtím už nemívám.Před týdnem jsem si zkusmo dal ráno silného turka a půlka dne v prdeli s bolestí hlavy:(

      Díky všem za rady… :)

      0 0
      • Breakpain  

        A není problém v moc silné kávě? Když si dám poloviční množství, nic mi to nedělá, když „normální“ velikost (silné jako prase) tak mám také bolehlav. Tzn. vzdát jsem se jí nemusel, jen to piju slaboučké :).

        Každopádně nechlastat cafe vůbec také není k zahození, ale než se k tomu dopracuji z mé závislosti …

        0 0
    • Venca991  

      Trochu mi pomohlo přestat snídat ovesné kaše s ovocem a místo toho si dát kvalitní šunku nebo sýr a k tomu kýbl kvalitního silného černeho čaje. V černém čaji je tein a narozdíl od kofeinu vyprchává pomalu. Kávu ani alkohol nedoporučuji pomůže to na chvíli a pak je to jestě horší. A také pozor na zelený čaj má stejné učinky jako černý, ale když se pije dlouhodobě tak tlak velmi snižuje.

      0 0
      • -b-n-x-  

        Kofein a tein je stejna latka, akorat to muze jinak pusobit diky dalsim latkam a rozdilnym pomerum. Tak jen takove upresneni. Ty obchodni nazvy v mnohych vecech delaji debilni zmatky.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.