Nevypratelné propocené funkční triko

178 nepřečtených
  • djx

    Čau lidi, všiml jsem si, že mám pár funkčních trik, do kterých se jakoby „zakousl“ pot a prostě už nejdou vyprat. Resp. samozřejmě vyprat jdou, ale i po usušení je cítit, že už to není ono, a pak se v nich stačí krátce zapotit a lidově řečeno okamžitě smrdí jak prase (asi tak, jako když jsme na základce měnili hadry do těláku až v pololetí :-)).

    Je možný, že to i to umělý vlákno natáhne natolik, že to z toho nejde dostat? Nevíte? Jestli to vymáchat v něčem speciálním, nebo vyšší teplota, nebo…? Peru to klasicky v pracím gelu na funkční/membrá­nový hadry…

    Je mi líto ty trika vyhodit, jsou totiž jinak super :-)

    0 0
    • Delkim  

      většinou se to má prát na 30, per to na 40, trochu to pomůže

      a zkus přidat tohle

      http://www.dm-drogeriemarkt.cz/…stredek.html

      0 0
      • Kelib  

        Neříká se, že aviváž na funkční hadry určitě nepoužívat?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Vydenzifukuje a pak to propere znovu.

          0 0
        • Delkim  

          a kde se píše, že to je aviváž? to, že se to dává do zásobníku na aviváž, z toho aviváž nedělá…

          0 0
          •  

            Tento prostředek nabízí dezinfekci a aviváž prádla v jednom.

            0 0
          • Smazaný účet  

            V popisu – Tento prostředek nabízí dezinfekci a aviváž prádla v jednom

            0 0
            • Delkim  

              aha :))) tak to se omlouvám

              v tom případě pak vyprat ještě jednou

              0 0
              • Jary24  

                Avivaz se nema pouzivat protoze ta avivaz zmekci pradlo, rozlezou se ti vlakna a funkcni pradlo prestava byt funknci. Treba pro nepromokave bundy to je smrt.

                Takze nevim jak dalsi vyprani pomuze??

                0 0
                • Japhy  

                  A proto mám funkční hadry dělené do dvou kategorií – na takové to motání kolem komína levné šitky typu Lidl, co házím do pračky k normálním hadrům s aviváží. A když smrděj, proženu je bez výčitek na 60. A na lepčejší, delší a náročnější akce lepší hadry, co si šetřím a peru jen se sportovním pracím práškem.

                  0 0
                • Delkim  

                  nepromokavost bundy a odvod potu budou dvě rozdílné funkce

                  běžné spodní prádlo vyprané s aviváží by se mělo skutečně bez problému „vrátit“ ke své funkci novou várkou praní bez aviváže, na jinou informaci jsem nenarazil

                  nicméně nepromokavá bunda bude určitě jiný level, tam se ta funkce ztrácí i sama od sebe časem a měla by se občas „restartovat“, snad nějaké tipy s žehličkou nebo sušičkou na to jsou

                  0 0
                  • djx  

                    U nepromokavé bundy jde hlavně o obnovení DWR, aby voda na povrchu „kuličkovala“. Toho se má po vyprání dosáhnout právě tou vyšší teplotou – sušička, nebo regulérně přežehlit (!!!) – i GORE-TEX se má žehlit „na 2 tečky“ (!!!) – je to přímo na štítku u té bundy.

                    Zkoušel jsem ohledně tohoto fakt hodně, vč. pokusu obnovit tovární DWR pomocí Atsko Permanent Water Guard, ale (nejen) můj závěr je, že už se to nikdy nepovede. Časem DWR prostě přestane fungovat, a jeho funkčnost jde do kytek hodně rychle právě praním…

                    Jinak triko z Lídlu – bacha na to – jedno mám už snad 7 let a je to na sport jedno z nejlepších funkčních trik, co mám!!! Příjemný na těle, extrémně rychle schne, a stále nesmrdí. Takže na turistiku ho mám jako jednoznačnou volbu. Do kopce se není problém potit, protože pak během chvilky (v chladnějším počasí pod mikinou) uschne a nestudí.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      V Lidlu se nahodile vyskytují trika funkčně nejrůznější kvality: od podprůměrných, přes průměrné až po zcela nečekané. Bohužel se nedá předem odhadnout, jaké to-které bude.

                      0 0
                      • djx  

                        Jo, líp bych to nenapsal. Stejně tak ponožky – jedny vydrží 5 let, jiný člověk zničí při druhým nošení…

                        0 0
                      • Prazak0  

                        Tohle platí o víc zboží z Lidlu, co se týče cyklosortimentu, a možná nejen jej. Něco má slušnou kvalitu, něco odpovídá ceně, tj. mizerná kvalita, někdy je kvalita taková, že ani to neodpovídá ceně, co to má. S triky mám zkušenost též, dvě jsou výborná, dvě nestojí za nic. Koupil jsem v pořadí nejdřív ta dobrá, pak ta mizerná. Celkově jsem k Lidlu dost opatrný, nedoporučoval bych tam ani kupovat duše. Cena o malinko menší než jinde od nějakého spolehlivého výrobce a značky, kvalita horší. Spokojený jsem s pracím gelem na sportovní oblečení, to funguje dobře, ale nekopoval jsem to vícekrát.

                        0 0
                    • Prazak0  

                      Nepromokavá bunda z Lidlu funguje. Bohužel tak, jak nechci. Je nepromokavá z venku, což je OK. I po několika vypráních. Jenže stejně funguje i zevnitř, i při chladném počasí fungovala jako by byla z igelitu. Jinak je docela hezká, párkrát jsem ji použil na kratší chůzi v dešti, ale funguje jak pláštěnka. Jenže igelitovou pláštěnku ze sebe člověk sundá, ale tahle bunda je míněna jinak, má fungovat, když začne pršet, když neprší, tak má fungovat, že je zevnitř prodyšná. Což není ani náhodou.

                      0 0
      • Joe_Pike  

        Případně se v DM dá sehnat jen 1v1 ta desinfekce samostatně. Bílo-modrá lahev…

        0 0
    • Breakpain  

      Po sportu to musíš nechat buď vyschnout anebo vymáchat aspoň ve vodě. Ne to hodit zmuchlané do kouta a prát za hodinu (takhle jsem si taky zasmrádl triko).

      Peru vždy na 40, před každým praním to vymáchám v čisté vodě, teprve pak peru. A zasmrádlá trika jsme odsmradil tak, že jsem tam dal dočasně 2× více prášku :) …

      0 0
      • H8me  

        my pereme na 1940 :D

        0 0
      • djx  

        Ne to hodit zmuchlané do kouta a prát za hodinu (takhle jsem si taky zasmrádl triko).

        No, asi tak… :-D Možná to bude ten problém :) Zkusím asi 40°C a trochu víc prášku. Je fakt, že manželka mi jednou omylem vyprala pár funkčních trik na 90°C (přihodil jsem jí je do pračky) – a ono se jim vůbec nic nestalo!!! :-) O Craftu to vím, že některý modely snesou až 95°C, ale že toto vydrží i běžný funkční triko, to jsem nechápal :)

        0 0
        • obda  

          U funkčního oblečení dost záleží na materiálu. Co snese polyester, nemusí snést polyamid nebo polypropylen ;)

          0 0
    • Spilmer  

      Stačí do praní přidat trochu vinného octa, ten na to funguje celkem spolehlivě.

      0 0
      • Delkim  

        jednou jsem po výpravě na kapry nechal zasmrádnout podběrák… tu síťku jsem pak na 14 dní namočil do octa a stejně to nepomohlo :))) to byl tenkrát strašný smrad :)

        0 0
    • jaspy24  

      snad mě nebudete mít za čuně… Problém se zpocenými triky jsem řešil také a došel jsem k závěru, že nemá moc smysl se tím zabývat. Stejně je to po první vyjížďce zase propocené, takže já peru až když už to „pálí“ jak se říká.

      Rozhodně bych kvůli tomu trika nevyhazoval. Stejně je nosím jen na sport a tam se s „vůní“ potu tak nějak počítá. Do společnosti bych si je nevzal :D

      0 0
      • mr.antik  

        To není problém se spoceným trikem, tohle je problém že to smrdí už jak to dáš na sebe, prostě je zasmrádnutí schované v tom materiálu

        0 0
      • kemo  

        Jeden takový s námi chodil na tréninky do tělocvičny. Musím říct, že pohybovat se v jeho okolí byla lahůdka. Podle čuchu se dalo poznat, jestli už dorazil a prošel šatnou :)

        0 0
        • jaspy24  

          Tak kdybych chodil do posilky tak bych to kvůli ostatním řešil víc. Myslel jsem hlavně trika na kolo, kde jezdím převážně sám…

          0 0
          • OstravakTu  

            Ve fitku to je teprv prdel,kdyz prijdes ke stroji a jeste 10 minut citis smrad od predchoziho cvicence :(

            0 0
            • Petr L2  

              Se mi zvedá kufr, jenom to čtu

              0 0
              •  

                Fitko oproti MHD ještě voní. Kdo chodí do fitka, tomu aspoň trochu záleží na zdraví, a tak na tu hygienu dbá. Ale nejhůř smrdí dělnická masa – kuřáci, žijící v ubytovnách, kde jsou společné umývárny a voda tam teče jen někdy.

                0 0
                • jIrI___  

                  Bydlel jsem v poměrně velkém poštu ubytoven a tu tebou popisovanou situaci s netekoucí vodou jsem nezažil ani v té nejlevnější. Kde se to stává? Ať vím, jaké ubytovně se příště vyhnout :)

                  0 0
                  • Petr L2  

                    Pohybuji se ve stavebnictví, tak potkám kde koho a můžu říct, že výše popisované odéry z kombinace potu, starých fuseklí, cigár v včerejší kalby nejsou vůbec závislé na tom, v jakých podmínkách jedinec právě bydlí, to je o něčem zcela jiném a to bych zde nerad rozebíral .....

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Delal jsem brigadu v arealu sachty…vetsinou ekektrikari, zamecnici, podpurni pracovnici…jednou stary chlapik prochlasil „konec mesice, jdu driv, musim vyprat“. „Prani“ vypadalo tak, ze v monterkach vlezl do sprchy, chvili se mydlil a pak po „namydlenych“ vecech slapal…

                      0 0
      • Alojs01  

        Tak pokud bydlíš sám, sportuješ sám v hospodě se nestavuješ, tak je to v pořádku…:-)))

        0 0
        • jaspy24  

          V hospodě se nestavuju, to ke sportu nepatří… Sám sportuju. A sám nebydlím, ale věci na sport držím odděleně od ostatních věcí.

          0 0
          • Alojs01  

            Naopak, hospoda ke sportu patří!!! :-)

            0 0
            • jaspy24  

              Hospoda je sport sám o sobě. Trénují se tam hlavně břišepsy ;-)

              0 0
              • Alojs01  

                Tak když jedu na celej den, někde dočepovat vodu a na oběd a dobrý preso se stavit musím :-)

                Na dvouhodinový švih hospodu taky míjím…

                0 0
                • jaspy24  

                  Jo to uznávám :) Já měl na mysli ty „sportovce“ co jedou v dresech 10 km do hospy a zpět a tráví tam celý den, jako že sportujou. Když jdeš na oběd tak to se snad ani jako hospoda nebere ;)

                  0 0
      • H8me  

        ja si je beru i do spolecnosti, zenske na chlapske pizmo leti! :DDDDD

        0 0
    • Alojs01  

      Já, pokud se to triko dostane už do takového stavu, tak vyhazuju… Zas tolik to nestojí :-)

      Kdysi, když jsem si kupoval levnější, se to stávalo někdy po roce, někdy po dvou měsících užívání. Teď už mám jen dvě značky, u kterých se mi nic takového pár let nestalo :-)

      0 0
      • jaspy24  

        Jaké značky to jsou? :)

        0 0
        • Alojs01  

          CRAFT a MOOSE

          0 0
          • jaspy24  

            Já jezdím teď trika a bundu od Klimatexu, tak až budu něco kupovat kouknu na ty co píšeš. Dík za tip :)

            0 0
            • Alojs01  

              A samozřejmě to podpořím odzkoušených deodorantem :-)

              0 0
              • jaspy24  

                Tak bez toho ani ránu :)

                0 0
              • KoudakT  

                Tak deodorant na kolo je fakt plýtvání :-)

                0 0
                • Alojs01  

                  Divil by ses, jaký je rozdíl v odóru toho prádla po švihu, když ten deodorant použiju nebo ne… :-)

                  0 0
                  • KoudakT  

                    Jako jo, ale nemam moc chut na sebe strikat na kole nejakou chemii. Po kole se vyslecu u pracky a je to.

                    0 0
                    • jeniiiik  

                      No ne ze bych byl ciťa, ale na mile smrdici bajker je teda nechutny…

                      0 0
                      • OstravakTu  

                        Bozicku…

                        0 0
                      • H8me  

                        jak to delas ty? … vozis déžodorant a kazdych 5km se pocakas? :)

                        0 0
                        • mr.antik  

                          Samotnej pot nemusí smrdět ale ve spolupráci zatuchlej dres a abysence sprchy několik dnů to může být slušná bakteriologická zbraň. Pokud má člověk vypráno a normálně se meje tak není důvod nějakou chemii na sebe patlat

                          0 0
                          • saddik  

                            To může být hodně individuální v závislosti na bakteriální mikrofloře na kůži každého jedince, což je dáno individuální dispozicí imunitního systému. A může se to dost měnit i dle aktuálního zdravotního stavu. Když na mě něco leze a bakterie se množí, tak zasmrádnu za hodinku nebo dvě po sprše, i když se moc nepotím. A to bych řekl, že si podpaží meju fakt důkladně. V takovýchhle stavech to řeším kožní desinfekcí, většinou Softasept, což je úžasná věc – směs ethanolu a isopropylalkoholu – používám to i jako odmašťovač a v koupelně tím meju zrcadlo :)

                            0 0
                        • jeniiiik  

                          Ne, napatlám se ráno a cajk. Kdyby ne, tak teda smrdím jak sviňa až je mi to nepříjemné. V práci máme jednoho smraďocha, taky bys pak třeba pochopil že to co vadí tobě by vadilo ostatním. A to nemluvím o dojíždění MHD a tak…

                          Oholené nohy na ženských ti taky vadí? :-)

                          0 0
                          • IndyCZ  

                            Tak řeč je snad o smraďoších na kole, ne na pracovišti nebo v MHD. :-) Když jedeš sám a někoho míjíš, tak nemůže ucítit ani prd fialový a nikoho tím v podstatě neotravuješ… ale je fakt že navoněné dámy lze cítit i 100 metrů daleko. :-)

                            0 0
                          • H8me  

                            ja to mam presne, jak psal mistr antik – nepouzivam na sport deodoranty a nic podobnyho, ale ani nemam zatuchly dres apod a nemam problem s oderem. Na druhou stranu, lide ve spolecnosti, kteri smrdi na 3 metry, to je kapitola sama pro sebe! To fakt nemusim. Nedavno jsem byl na pizze s mou milou a prisel par, ten typek smrdel pekelne, chtel jsem mu jit rict, ze mi kazi chut k jidlu a ze je to horsi, jak kdyby si zapalil! :D

                            0 0
                    • Smazaný účet  

                      Hlavně mi to přijde jako hovadina.

                      0 0
                      • Delkim  

                        tak to se raději nebudu zmiňovat ani o tom deodorantu když lezu na trenažér :)))))

                        0 0
              • Petr L2  

                Zrovna deodoranty jsou na funkční trika smrt, lezu do sportovního umytý a ono to pak tak tragické není, hodně také záleží na tom, co je to za materiál, některé jsou na to poněkud náchylnější, jiné mi zase připadají dost odolné a smardu odolávající

                0 0
    • DADMTB  

      Moje zkušenost – mýdlo s jelenem:-)- prostě do pračky nastrouhat hobliny mýdla (myslím, že se prodává i tekuté, ale držím se klasiky). Gel dávám přímo do prádla v takové odměrce, k tomu nastrouhám hobliny toho mýdla s jelenem:-) a peru na 40°…ano peru já, protože propocených věcí se odmítá hlavní manažerka domácnosti dotýkat:-). (jinak nazváno – jádrové mýdlo)

      0 0
      • djx  

        Super, díky za tip. Je to stejně buď a nebo a na 40°C to to triko přežije v pohodě, tak proč to nezkusit.

        Mám to stejně – taky si to musím prát sám, protože kolem mých hader po tréninku manželka chodí dvoumetrovým obloukem :-) Vlastně i kolem mě… ;-)

        0 0
        • DADMTB  

          To mýdlo je strašně stará věc, jen se chvilku nedělalo. Vypere to i na bílém dresu šmouhy od řetězu atp. jen to se přímo nanese na to místo a nechá chvilku působit, jen pozor nemá žádnou vůni, proto dávám i ten gel, tuším Persil Color, ale to je jedno, hlavně bez aviváže. Každopádně je to dobrý pro alergiky…

          0 0
      • Prazak0  

        Mýdlo s jelenem nebo jakékoli jiné prací mýdlo vhodné není. Praní mýdlem na 40 st není vhodné. Mýdlo potřebuje spíš vyšší teplotu, pak je problém s jeho vypíráním. Co snese bavlna, tak u funkčního materiálu bude vadit. Zbytky mýdla můžou způsobit, že triko nebude funkční, tj. nějaká ta mikrovlákna budou spojená.

        0 0
    •  

      V dobách mých jeskyňářských začátků jsem jednou zapomněl použité (= propocené a zabahněné) moirové tepláky v igelitce v batohu. Po týdnu jsem to vytáhl, samozřejmě to zplesnivělo. Hmm, co s tím? Vyhodit by byla škoda, Moira je drahá. Takže jsem vzal desetilitrový kbelík, naplnil studenou vodou, do toho vrchovatou lopatku práškového Chloraminu (oba rodiče pracovali ve zdravotnictví, takže jsme měli doma leccos) a milé tepláky jsem do toho nacpal dřevěnou tyčí a nechal přes noc působit. Ráno jsem je vytáhl, strčil do pračky a vypral normálně na 40. Jejich barva se sice změnila z modré na světle hnědo flekatou, ale jinak jim nic nebylo. Do jeskyně dobré … nosil jsem je pak dalších pár let, dokud se neroztrhaly.

      0 0
    • mvd  

      V triku se usadila kultura bakterií. Výsledkem jejich metabolismu je ten smrad. Bývají hodně odolné, takže na 30 nebo na 40 je úplně jedno. Různými dezinfekčními prostředky dochází jen k redukci množství a následnému namnožení odolnější části populace, která přežila.

      První experiment jsem kdysi provedl na starém bavlněném tričku, po úspěchu i na moiře.

      Kde doma vzít autokláv k opravdu účinné sterilizaci? Velký tlakový hrnec. Na dno 5 mm vody, mřížku na vaření knedlíků v páře a na to dezinfikovanou věc. 120 °C po dobu 5 – 10 minut zabije prakticky všechno. Extremofilní bakterie z hlubokomořských vulkanických vývěrů si Ti tam snad neusadily :o)

      A fakt to přežila i ta moira zcela bez následků.

      0 0
      • djx  

        Toto je docela zajímavej nápad, díky za něj – máme doma parní hrnec, toto by možná mohlo zafungovat :-) Tak možná to nejvíc „postižený“ triko zkusím obětovat a udělám tenhle brutální test… ;-)

        0 0
    • Člověk a jeho svět  

      My pereme na 1940.

      To téma si o to prostě říká :)

      0 0
    • Pavel  

      Já to čas od času vyperu na 60 a je po smradu.

      0 0
    • Rice  

      Zkusil bych jinej prášek/gel a vypral vícekrát za sebou. Jeden čas jsem používal Perwoll Sport a ten prádlo hodně moc navoněl, ale pořádně nevypral, takže v podtónu bylo cejtit jako před vypráním, po změně prášku bylo po pár vyprání vše ok. Na letní volný dresy apod. mam kapsle Persil Sensitive – občas peru s normálníma trikama abych nejezdil ve smradlavym a nepouštěl skoro prázdnou pračku a spešl dražší prášek jen na funkční první vrstvu.

      0 0
    • Prazak0  

      Před praním bych to namočil do gelu na funkční oblečení z Lidlu, voda může být klidně studená, nechat odmočit pár hodin, trošku rukou promnout, v podstatě ruční praní. Pak bych to ještě vypral v pračce, zkusil bych 40st a nějaký účinný prášek, třeba Ariel, Persil, Denkmit ap. Sušení nejlépe venku, ať to profukne vítr.

      Možná by šlo i namočit do roztoku Sava, tady to chce pohlídat, protože Savo jinak odbarví vlákna (bavlna), co udělá s umělými vlákny jsem nezkoušel, ale mohlo by zničit. Slabý roztok po kratší dobu by ale zničit nemusel, zkusil bych na starším kusu. Pak normálě vyprat.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Všechny vyjmenované „lepší“ prášky jsou zabijáci funkčních věcí už z principu. Většinou i v gelové podobě.

        0 0
        • Rice  

          Jj, to se píše skoro všude. Na druhou stranu pokud ti pračka prádlo pořádně nevypláchne, nebo nepereš moc často a prádlo propotíš/zasolíš, tak ti imho nepomůže ani speciální prášek.

          0 0
        • Prazak0  

          Nemám potíže, že by vyprané fukční prádlo bylo cítit. Triko peru po každé jízdě, leckdy jen přemáchnutí v gelu na funkční prádlo z Lidlu, pak teda vymáchat. Nebo dám pračky třeba ke košilím, pak tam je ten Ariel, Persil nebo Denkmit, případně i jiný prášek nebo gel. Praní v gelu považuji za šetrnější, ale občas 40st tomu nevadí. Někdy vyperu i s bavlnou, pokud ji peru na 40st, na 60 bych to nezkoušel.

          0 0
        • ememem1  

          preco?

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Dva důvody: všechny „lepší“ prášky obsahují spoustu přísad pro „lepší a účinnější“ praní, takže různými změkčovači vody počínaje a aviváží konče – stačí se podívat na podrobný popisek malým písmem na každém balení. Druhou zásadní věcí je nosná výplň skutečných „prášků“, krom síranu sodného obsahují i další, při nízkých pracích teplotách ne zcela dokonale rozpustné, mikrokrystalické a krystalické látky, které z jemných struktur moderních umělých vláken nikdo nikdy nedostane.

            http://www.mamavize.cz/…acich-prasku

            (V našem okresním městečku je největší továrna na prací prášky P&G v Evropě.)

            0 0
            • ememem1  

              a cim konkretne teda peres?

              0 0
              • djx  

                Připojuji se k otázce na Kraba :-)

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Nejmenší zlo je asi gel na sportovní věci z Lidlu.

                  Aby mohl stát tolik, kolik stojí, tak v něm moc nejsou žádné vychytávky navíc, minimální množství parfému nějak přežívám a oblečení také. I podle testů pere minimálně na úrovni čisté vody, což se o některých dražších přípravcích říct nedá. :-)

                  Hlavní je si nenechat bakterie namnožit, takže po použití prádlo buď přímo do pračky nebo nechat dokonale a rychle uschnout a pak do pračky. Spousta funkčního oblečení bez problémů snáší sušičku, samozřejmě, vítr a slunce jsou lepší.

                  Trochu problém je, když se během delší aktivity zpotím, uschnu, zpotím, uschnu, to pak je na svěcenou. Tam se odděluje kvalitní oblečení od nekvalitního.

                  A ještě pár věcí, které tady nikdo moc neřeší. Výhodou pro mě i prádlo asi je, že se nezpotím 2–3× týdně, ale většinou mi to vychází za týden třeba na 10 aktivit, tím pádem má osobní mikroflóra/mi­krofauna je dost prořídlá a mírumilovná, nic jiného jí ani nezbývá. Potím se hodně, piji hodně, nejím kořeněná jídla, žádné aromatické nápoje (pivo), používám deodorant.

                  0 0
                  • ememem1  

                    konkretne sa to vola ako ten prasok reap. gel?

                    0 0
                    • djx  

                      Formil Sport – mají ho standardně v Lídlu, průběžně bývá i v akcích… Poměr cena/výkon v pohodě… :-)

                      0 0
                      • ememem1  

                        ok, skusim. bezne pouzivam normalny formil aj ked zena tvrdi, ze stoji za hovno a chodi nakupovat prasky do rakuska lebo su vraj o dost lepsie – bohuzial jej to po skusenosti s potravinami zacinam verit.

                        0 0
                        • Polka  

                          Ja driv pouzival nejaky Perwoll na membrany a presel jsem na ten Formil Sport a uz mam druhej, prijde mi lepsi.

                          0 0
                        • Prazak0  

                          I ten obyčejný Formil, tak na normulní praní sice použít jde, ale účinný moc není. Ale na odstranění potu z funkčního prádla funguje dobře. Ten Formil Sport je koncentrovanější, stačí ho méně, asi i vypere líp.

                          0 0
                  • djx  

                    Fajn, díky :) A co teda dělat v případě, že jsme lajdáci a necháme ty mrchy bakterie namnožit??? ;-) Resp. nemusíme být vyloženě lajdáci – prostě po nějakým sportu to hodíme do batohu, kde to může být hodinu dvě, než dorazíme domů… Co pak? Zatím jsem tu jednoznačnou a fungující odpověď nenašel…

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Takhle to má syn s florbalem – a jinak to nejde.

                      Odpověď neexistuje, alespoň ne jednoznačná. Asi nejvíc ze všeho funguje pár dní (pár) nechat po vyprání viset na větru a slunci, UV záření udělá své a oděv to většinou snese bez úhony.

                      0 0
                      • djx  

                        Sakra, toto mě nenapadlo, prostě to pověsit ven na sušák a nechat přírodní živly, ať se činí… :-) Jo, to vyzkouším, to zní dobře! :-)

                        0 0
                      • 01carbon  

                        Jenže tyhle sporty se provozují min v týdenním intervalu a většinou z domova a doma si té biologické zbraně často někdo všimne. Onehdá jsem na mladýho udeřil jak vypadá oblečení na tělocvik – no dotáhnul to po spoustě keců (jako že to je ještě v poho) lehce po pololetí v igelitce ve které to skladuje ve skřínce ve škole. Jestli vyhrávali bakterie nebo syn těžko říct to nešlo poznat.Fakt nejde ohlídat vše :)

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          To není ten problém, protože věci vyloží z tašky obratem, hraje zpravidla 2× týdně (a krom toho ještě n× týdně řízeně trénuje běh, takže je zvyklý se o věci starat). Problém je skutečně ta cca hodina zpocených věcí zavřených v tašce cestou domů.

                          0 0
            • Prazak0  

              I v reakci na můj příspěvek jsi použil výraz „lepší prášky“, což je neužíval, ale výčtem jsem je uvedl (Ariel, Persil, Denkmit). Nevím, že by tam uváděli kompletní složení. Ale co vím z testů. Levné a levnější prášky často mají problém z inkrustací. Např. prací prášek Formil z Lidlu pere stejně jako Persil, o chlup hůře než Ariel. Na rozdíl od těchto dvou ale má problém inkrustací. Tj. krystalické zbytky, co ani máchání z vláken neodstraní a v látce zůstávají, časem ji ničí. U funkčního prádla pochopitelně vadí víc než jinde. Pak jsou i prášky typu Tesco, superlevné, perou na úrovni vody, ale mají vysokou inkrustaci.

              Takže já bych se nebál prát v Arielu, Persilu, Denkmitu, teploty 30 nebo i 40 st., dobře vymáchat. Pokud přidám ke košilím, tak v pračce je prádla malinko a při máchání vody spousta. Ale tyto „lepší prášky“ nemjí problém, že by zbytky z nich ve formě krystalků zůstávali v látce a tím ji narušovali.

              Jinak typicky toto peru v gelu. Ani nepouštím pračku, na jedno funkční triko to nemá cenu. Vlažná nebo i studená voda, v pracím gelu na odstranění potu to funguje dobře. Já problém s tím ,že by funkční triko bylo cítit po vyprání, nemám. Po svlečení z kola to triko cítit potem je a dost silně. Piju dost tekutit, občas dost kořením, někdy jídla z cibulí (guláš), což pak ihned cítítm, když třeba močím. Takže občasné vyprání na 40st účinným ale k prádlu šetrným práškem jen doporučuji. Gelu perou celkově hůře, i pro značky jako Ariel, Persil. I když ted mám i gel Rex. Vyprat funkční triko jde jak v tom gelu na sportovní oblečení, ten z Lidlu mi přijde jako velmi dobrý, tak i v obyčejném pracím gelu (třeba i z Lidlu, Rex, Persil atd.).

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Obchodní označení pro „lepší“ je „prémiové“. Vyrábějí se na stejné lince velmi podobnou technologií z nepatrně odlišných přísad. Za dobrého větru celý Rakovník ví, co se právě jede.

                Jinak máš asi potíže s porozuměním psanému textu, takže si klidně per, v čem chceš. Vyprat funkční prádlo jde v čemkoliv, to máš pravdu. Hlavně, aby to nemělo vliv na funkci (rostlináře).

                Já se budu i nadále držet doporučení výrobců funkčního prádla, které mi přijde, vzhledem k fyzikálnímu vysvětlení funkčnosti logické, tedy, že se funkční prádlo nemá prát se změkčovadly vody (mění chemické vlastnosti vody za účelem vyšší funkčnosti detergentů – špína se lépe rozpouští, prášek/gel lépe pere) a s aviváží (mění fyzikální vlastnosti tkanin, jsou na omak příjemnější, nádavkem díky zpravidla přidanému parfému i více voní).

                0 0
                • Prazak0  

                  Reagoval jsi, když jsi psal o krystalech ve vláknech, což se označuje jako inkrustace. Nato jsem opět reagoval s tím, že ty tzv. prémiové prášky jsou v tomto vemi dobré, a rozdíl od nějakých levných nebo i z hlediska praní výborných, ale v této věci slabších (prášek Formil). Změkčovadla vody jsou různého typu, třeba rychlepůsobící a pomalupůsobící (např. soda). V té druhé kategorii může být určitý problém. Změkčovadlo, jeho zbytky v látce se setkají s novou vodou, kde jsou nějaké vápenaté soli, dojde v vysrážení, na té bází ta soda funguje. Vodu to změkčí nepatrně a ty sraženiny můžou zůstat v látce, i uvnitř vláken. Asi toto je ta inkrustace. Prášky jako Ariel malé množství sody mají, nebo měly. Problém jsou asi spíš superlevné prášky, kde té sody a dalších srážejících se látek je plno.

                  Já skutečně prádlo peru nejčastěji gelech, které toto nemají. Občasné vyprání v prášku s nejnižší mírou inkrustace beru za bezvýznamné. Někdy vyperu v gelu i v pračce, právě kvůli nulové inkrustaci gelů. Prémiové prášky ovšem mají vyšší prací účinnost, takže někdy peru i v nich. Krom toho k praní přidávám vždy máchací cyklus navíc. I když vyperu třeba s košilema, tak pak ještě funkční trika nechám odstředit na vyšší otáčky, takže tam moc vody nezbyde. Prášky s aviváží nepoužívám, aviváž nedávám ani k běžnému prádlu, na které je určena, i když doma ji mám.

                  Ale určitě s Tebou souhlasím, na funkční prádlo je nejlepší specielní prací gel na tento účel, taky mám ten Lidlu a jsem s ním spokojen.

                  0 0
    • Sunshine 29  

      Některý „funkční“ věci už nevypereš protože prostě funkční nejsou :)

      Mám 8–10 let funkční zateplený věci a klidně je vezmu 2–3× po sobě a nesmrdí. Kolo, lyže, fitko, tréninky, takže dostávají hodně.

      0 0
      • Delkim  

        jj, ztrácí to časem/praním/pou­žíváním své vlastnosti

        a nejde primárně o čas, je rozdíl něco nosit jednou za 14 dní v létě a nebo každý den propotit a prát

        0 0
    • peo  

      do „přihrádky“ na aviváž nalej ocet. Nejdřív sem se toho bál, ale je to vyzkoušený, bez rizika a funguje :)

      0 0
    • smash_mouth  

      Mel jsem dlouho stejnej problem testoval jsem vsemoznou chemku, machani apod nakonec pomohla 40 a od ty doby je klid. Peru na 30 a 40 masadim jenpri smradu

      0 0
      • djx  

        OK. Právě to v pračce jede na 60, tak jsem zvědav, co z toho zbyde, až to otevřu… :-D

        0 0
        • Pavel  

          Nebude tam nic, rozpustí se to a odteče to všechno do kanálu… ;-))

          0 0
      • mr.antik  

        Dvakrát jsem vypral v octu jen na 40 a zdá se to o dost lepší. Jinak polyester a polyamid by měl dát prý 60 v pohodě. PP bohužel ne.

        0 0
    • djx  

      Tak to mý triko přežilo i páru, i vyprání s octem na 60°C :-). Pak jsem ho ještě znovu přepral s jiným oblečením v pracím gelu z Lídlu (ten Formil Sport, peru v něm už několik let).

      Triko to přežilo, ale zatím jsem neměl příležitost ho propotit, tak ještě nevím výsledek :)

      Jinak abych byl konkrétnější, jde o toto triko… Dle popisu by to měl být polyester.

      0 0
    • jiriga  

      davam prednost hadrum z merinu. ja se hodne potim obecne, ale tady to neni az tak hrozne. Navic to je prirodni (a obnovitelny ) material, ktery je i daleko mene privetivy pro mikroby a zadrzovani zapachu.

      0 0
    • danis7  

      A co zkusit mražák, hodit triko na noc do mražáku. Dělá se to i s Camelem, tak proč to nezkusit i s trikem.

      0 0
      • Rice  

        Jako že shnije až po tom co ho rozmrazíš?

        0 0
      • Pavel  

        Jo, to jsem manželce jednou navrhl. Tak mi dala na výběr, že poletím. Buď k tomu tričku anebo z domu… :-))

        0 0
      • James.Sniper  

        V diskuzi o smradlavých botách jsem četl, že mrazák nepomáhá… tohle bude asi stejný případ.

        0 0
    • atty  

      Co to nechat nasvítit (třeba přes noc) nějakou UV lampou (jako se prodávají ty do bot)? Tedy pokud jde o zabití baktérií

      0 0
    • atty  

      Do bot prej UV funguje velmi dobře (uvažuju o tom, neboť mám několikery boty taky poněkud „zavánějící“) A výkon UV LEDky na těch pár centimetrů je minimální. UV žárovky se také dají sehnat za relativně pár desetikorun a s materiálem triček, kraťasů a dalšího prádla by nějaká expozice v řádu desítek minut neměla vůbec vadit. Zato „smradlavým“ bakteriím by vadit mohla hodně :)

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        A není to slunce levnější a jednodušší?

        0 0
        • atty  

          No to sice je, ale třeba v případě tohohle týdne jsem sluníčko ještě neviděl (nebo mi to uniklo, když jsem seděl v kanclu). Tím jsem chtěl říct, že neni vždy možnost použít přírodu a někdo v paneláku třeba možnost využít sluníčko na sušení a „expozici UVčkem“ nemá vůbec. Uv lampy (ať už diodové nebo zářivkové) se dají pořídit (jen jak žárovková objímka) do cca 200,–, našroubovat to do nějaké stolní lampičky a přes noc to nechat svítit na tričko někde třeba v koupelně asi není problém a pokud by to fungovalo, není to drahé, složité ani nepraktické řešení. Je to prostě jen myšlenka, když to funguje v botách, proč by to mohlo fungovat i na hadry…9

          0 0
        • krabica  

          Jj, zapnul jsem v koupelce horské slunko a uvidíme. Za těch 30 let už fakt nemá žádnou finanční hodnotu. :-)

          0 0
          • atty  

            To horský slunce (mimochodem tenhle klasickej – a asi jedinej model :) co znám, jsem měl někde taky) mne taky napadlo a jestli bakterie chcípou na UV spolehlivě, tohle by jim mohlo dát opravdu slušnou dávku :). Ještě bych ta chvilku oblečení obrátil na ruby, aby dostalo dávku z obou stran a pokud to zabere, dej vědět – půjdu do garáže hledat „hit domácího opalování“ z dob dávno minulých… :)

            (pamatuju si ty červený „plavecký“ brejle na gumičku a odér ozonu po opalování a že se museli z obýváku na opalování stěhovat kytky – že jim to v téhle porci UV nedělalo dobře… :)

            0 0
            • krabica  

              Brýle už jsou bohužel v trapu. Jdu spát, pokusy nechám na další dny, teď byla opalovačka asi půl hoďky, tak se uvidí. :-)

              0 0
            • mvd  

              Taky tenhle rentgen mám. Používáme ho doma na dezinfekci vzduchu, když je někdo infekční a chceme minimalizovat riziko přenosu nákazy. Množství UVC záření je takové, že opalovat se s ním je sebevražda. Ale právě ta tvrdá složka UV z něj dělá dokonalou dezinfekční zbraň :o)

              Problém s dezinfekcí prádla bude ve „stínech“, kde asi něco přežije a následně se zase namnoží. Proto mně pára přijde jistější.

              0 0
              • atty  

                Takže chvilku „opálit“ starým horským sluníčkem ze všech stran, pak parní hrnec a pro bakterie by to mohla být konečná :)

                Jde o to, jak rychle se po propocení stihnou znovu namnožit, ale právě z nějakých fór o botách jsem načetl, že to zase chvilku trvá, než proběhne rekultivace a začne to opětovně smrdět a tak by se podobná „kůra“ nemusela opakovat třeba častěji, než jednou za měsíc nebo dva. Což mi připadá OK.

                0 0
                • mvd  

                  To UV je tam nadbytečný. Pokud použiješ páru 120 °C (tlakový hrnec, jak jsem uváděl výš), tak po vyjmutí je stav bakterií nula. Samozřejmě se tam dostanou nové, ale než se namnoží do popisovaného stavu, kdy triko smrdí dřív než uschne po vyprání, tak to trvá pár měsíců.

                  0 0
                • xtonda  

                  A nakonec gama záření, bohužel sterilizační dávka poškozuje textilie:

                  https://www.muzeum-roztoky.cz/…kop-2016.pdf

                  0 0
    • krabica  

      Termoprádlo Craft lze prát na 60°C, to už by mohlo fungovat. To UV svělo musím zkusit.

      0 0
      • mirage  

        chlapi prosím vás, je nějaký velký rozdíl ve funkčním prádle jednotlivých značek? Jasně vím cena,ale treba lepší odvod potu, mín se v tom potíš atd. Ted vozím dost od Progressu, tak zvazuji treba zkusit Castelli,Craft nebo jine lepší značky. Určitě máte zkušenosti, že jste vozili něco levnějšího a pak vyzkoušeli lepší,ale i o dost dražší značku a řekli jste si " ano to chci a níž už nejdu. Hodte nějaké zkušenosti.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Dekáč? Akorát mě irituje, procházíš regály a jedno je běžecké, další fotbalové, outdoorové, volnočasové …

          0 0
        • Delkim  

          Rozdíly jsou značné! Zejména použitý materiál tohle ovlivní.

          Uvedu praktický příklad z neděle. Dopoledne procházka s rodinou v lese. Spodní dlouhé triko Craft. Ani jsem se moc nezpotil, ale stejně bylo po návratu triko už lehce cítit.

          Odpoledne 2 hodiny kolo včetně ostřejších úseků. Spodní triko X-Bionic. Ani náznak nějakého pachu…

          0 0
          • mr.antik  

            musíš to porovnávat při stejných aktivitách a hlavně stejných dalších vrstvách. A cca stejně staré kousky hlavně co se týká toho smradu, někdy se to prostě moc vyprat nedaří (viz původodní diskuze výše)

            0 0
        • jIrI___  

          Craft je cenově mezi drahými značkami, ale funkčností už ho bohužel řadím mezi levné značky. Minulý rok jsem si na Vánoce pustil žilou a s nadšením pořídil nějaké jakože lepší funkční triko od Craftu. Po čase se bohužel ukázalo, že vlastnostmi je horší než polský Brubeck (ten je u mě v poměru cena/výkon stále daleko před ostatními) a po několika vypráních se vytahalo tak o dvě velikosti…

          0 0
        • djx  

          Řeknu to jednoduše – vůbec bych se neřídil cenou, ta fakt nehraje roli. Důležitej je typ a struktura vlákna. Uvedu příklad – mám dvě trika od Craftu, každý za cca 1 200,– Kč, a když to propotím, je to mokrej hadr. Za to triko z Lídlu za 250,– Kč mám už snad 10 let, a při propocení extrémně rychle uschne, nesmrdí, je dost odolný i proti oděru atd.

          Pod to nosím tílko Hannah (snad za 200,– Kč), který je na první pohled z podobnýho vlákna a funguje stejně dobře. Na turistiku (i kolo) mám prostě svý osvědčený kousky, a ostatní jsem vyházel. Vím, že když si oblíknu přesně tohle, vylezu kopec a zpotím se, tak nebude trvat dlouho a všechny vrstvy dokonale uschnou, aniž by to studilo. Takto ty vrstvy propotím za den klidně 5× a vracím se úplně v suchu (a nesmrdím!!!).

          Takže ideálka je zkoušet a najít si to, co funguje. Po vyzkoušení Moiry, Craftu atd. za šílený prachy jsou moje nejlepší funkční trika z Lídlu, LOAPu a nátělník Hannah. Takže tak :)

          0 0
        • platypus  

          Na teď (kolem 10stupňů) vozím první vrstvu moira dl.rukáv kupovanej přímo v značkové prodejně, cena mezi sedmi -osmi stovkama, pak dávám další vrstvy podle zvážení, teď už jezdím v zimní bundě, musí být prodyšná, s neprofukem mám velmi špatné zkušenosti.

          0 0
    • boo-beek  

      Hm, za mě, první doporučení, přesedlat na merino. Funguje, když je ho aspoň 50–60% ve směsi, i „levná“ trička z Decathlonu za 600,– jsou OK. 100% merino moc dlouho nevydrží, ale směs merino mezi 60 a 80% vydrží rozumně. Tam ale rozhodně prát bez aviváže.

      Jinak na odstranění zápachu, jednak bych volil vyšší teploty (alespoň občas), třeba na nejstarším triku vyzkoušet, jak zvládne 90 celsiů, ale 60 by měla zvládnout všechna. Další věc je pak chemická likvidace, když jsem před časem potřeboval vyřešit trable s pekelně drahými ponožkami, ve kterých jsem hned první tůru chodil v rašeliništích a měl je mokré na nohou asi 6 hodin, tak jsem je nejdřív naložil na noc do roztoku sava (postupně jsem ředil a zkoušel na bavlněném hadru, kdy to přestane odbarvovat) a pak vypral 3×, pokaždé s jinou přísadou (pořadí si napamatuju, sorry): ocet, soda a nějaký Sanytol. A zabralo to.

      0 0
      • jIrI___  

        Pro mě je merino na cyklistiku nepoužitelné, protože nestíhá odvádět pot a uměliny jsou v tomhle prostě lepší. Ale třeba na nenáročnou zimní turistiku nebo jako tričko pod košili do práce je merino super, o tom žádná.

        0 0
        • boo-beek  

          Asi záleží na zátěži a na počasí, navíc v kombinaci s dalšími materiály ten odvod asi fungovat může, ale nevím, moc to neřeším. Mě stačí, že větrá, ale zároveň umí hřát, i když je mokrý. To snad nic jiného než vlna neumí.

          Já to řeším tak, že v jednom triku pod dresem jedu, druhý triko + tenký 100% merino svetr mám s sebou v baťohu. Pokud ale vyloženě nefouká, aby mi vadilo mít na sobě mokrý triko, tak se převlíkat nepotřebuju. Na druhou stranu s tímhle zvládám v pohodě teplotní rozdíly 20 stupňů, zvlášť teď na podzim je to super. Ale je pravda, že nikdy nejezdím na lehko, vždycky mám 15l baťoh, kam se mi to v pohodě vejde…

          0 0
          • MlokCZ  

            Lepší být většinu času suchý v kvalitní umělotině než pořád mokrý v merinu (když jsem ho ještě zkoušel na sport, tak jsem ho běžně mohl ždímat, pěkně se nacucá – a to různá Merina ať už některé kousky čisté Merinu, tak některé kombinace s umělotinou, ta kombinaca byla mírně lepší právě tím jak tam bylo méně Merina) i když to tolik nechladí jako jiné materiály když jsou mokré. Merina mám v šatníku spoustu kusů, ale nepoužívám na sport, protože to nefunguje.

            0 0
          • sis  

            ...umí hřát, i když je mokrý... Tohle je celkem populární mýtus:-) Maximálně se odpařuje pot pomaleji, čím efekt chlazení není tak výrazný jako u uměliny, jenom teda pak je člověk déle v propoceným. Ale že by hřálo..?

            Ale souhlas, na pohodové tempo v zimě OK.

            0 0
            • boo-beek  

              Hele, já už docela dlouho nosím jako funkční prádlo vlnu a prostě to tak je. Jasně, že aktivně nezahřívá, ale prostě v tom člověk za mokra nevystydne, resp. nestydne kvůli mokrému oblečení (ofc, že pokud máš spocenej v zimě hlaďák, tak to moc nepomůže). Ať srovnávám vrstvu na tělo (merino vs moira, sensor, lidl, decathlon apod; s craftem zkušenosti nemám) nebo zateplovací (fleece vs vlna, ideálně kombo merino + kašmír), mám tuhle zkušenost.

              S tím, že neodvádí pot jsem buď smířenej nebo se potím málo na to, abych dostatečně ocenil funkční syntetiku, nevím.

              0 0
              • sis  

                Dohadovat se nebudu. Pocitovně je to individuální, ale objektivně si stojím za tím, co jsem napsal.

                Pseudovědeckou diskuzi na tohle téma jsem vedl svého času na outdoorforu, babrali jsme se tam v tom skoro jako na diplomku a opakovat to nehodlám :-)

                0 0
        •  

          +1 Merino na intenzivní pohyb nebrat, když jdu na procházku či delší pobyt v chladu bez hejbání je dobrý

          0 0
      • LM  

        Merino je super na chození. Na kole to ale nestíhá odvádět pot, takže pod merino vozím stále něco funkčního ať jsem v suchu…

        0 0
        • MlokCZ  

          Už ho nenosím ani na chození, když chodím v zimě trochu více kopce.

          0 0
          • mirage  

            díky za reakce chlapi. Jestě se optam, nemáte někdo bundu od kalase Bunda TITAN X6 Mission Light a taky jste pod ní tak spocený. Už to začínám řešit větrovkou a jen vrstvím oblečení. Ta bunda mě ale celkem štve.

            0 0
            • Smazaný účet  

              A pod větrovkou propocený nejsi? Ten Titan bude imho tak pod 5°C…

              0 0
              • mirage  

                pod větrovkou tak fakt nejsem, je treba vlhcí 2,3 vrstva, ale tričko co mám na těle je skoro suché. Tak že větrovku vozím při –5, při 5C a víš, jen třeba v –5, mam pod ní 3 vrstvy a k vyšší teplotě ubírám oblečení.

                0 0
                • nomecz  

                  mam X4 a ano potim se pod ni taky

                  0 0
                  • mirage  

                    tak že jsme došli ktomu, že to je drahé a jinak uplně na hovno. Mají pak model Pure, myslím si že to bude stejné jak model Mission Light, prodyšnost stejná. Měli perfektní větrovky, ale fakt dobre, přestali je vyrábět,vubec nevím proč. Hlavně že mají pláštěnku ve dvou barvách, Si tak říkám, ktery ***** tam o tom rozhoduje co budou dělat. Jak jsem jim psal, proč přestali dělat větrovky, tak bylo odepsáno, že si mám koupit bundu Pure. ***** každý vyrábí co nejskladnější bundy a oni ti doporučí bundu, kterou jak chces vzít sebou, tak musíš vzít batoh.

                    0 0
              • Smazaný účet  

                Při teplotě nad 10° C je v té bundě vedro, i když z ní uděláš jen vestu. Pod 10° C v ní jezdím + v jednom tričku s krátkým rukávem (ten materiál ale není na ruce moc příjemnej). Pod 5 beru ještě tenký s dlouhým rukávem. Kolem nuly už v tom moc příjemně není, to už chce další silnější vrstvu nebo beru Force X70, tam je lepší neprofuk a přijde mi že i líp větrá tam kde potřebuješ.

                Cyklokros jezdí v krátkým triku a kraťasech málem i ve sněhu, takže bunda není podle všeho skoro do nuly potřeba. Něco děláme blbě :-)

                0 0
      • Polka  

        Jsem ted koupil ten Sanytol – dezinfekci na pradlo v Lidlu, ale napoprve to teda nepomohlo :(

        0 0
    • Guxx  

      zkus to pozabijet treba timto:

      https://udrzba-a-cisteni-obuvi.heureka.cz/…uvi-1000-ml/

      pouzivam to na smrduty batoh (popruhy), kde nepomaha prani/ozarova­ni/slunce/dest proste nic, ale tohle je kouzelne…pomuze vzdy alespon na mesic a neprijde mi to ani drahy:-) navic tim muzes omladit i boty, coz je primarni zamereni toho svinstva.-)

      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
      • Smazaný účet  
        0 0
        • Martin  

          koho o tom chceš zpravit?

          0 0
      • Martin  

        sacrebleu, na kolik mám prát? ciricet stupňů má pračka nezná

        nebo jsem koupil špatnou pračku?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Na ciricet se perou věci ze stánku. Tam bych se zeptal na překlad. U dalšího stánku si můžeš dát nudlé, maco, tatajku, okujek a kutužici…dzabajit cebou a číbor. Šechno? Tak za cto pět korun.

          0 0
          • Martin  

            to je pravda, že mi to hned nedošlo!

            to sem si jednou dal v bistru nudle s kuřecím masem a paní hned „pivo nece?“

            tak jsem řekl že jo, že si tedy dám černý pivo a vidím, jak točí světlý, tak říkám, že sem chtěl černý a Vietnamka to roztočený světlý pivo dotočila černým a povídá mi „zezaný, dobý“

            a tak sem měl nakonec jedno řezaný

            0 0
    •  

      tohle funkční tričko nikdy nezklame https://mojegobi.cz/

      0 0
      • LM  

        To vozíš i na kole?

        Velké integrované podpažní díly vyrobené z jednoho kusu nepropustného materiálu

        0 0
        •  

          já ne, naštěstí nemusím nosit v práci košili, dle recenzí i vykrmený košilák má 100 % účinnost funkčního třička tak proč by to nemohlo fungovat na kole ? :-)

          0 0
          • LM  

            Chápu že (vykrmený) košilák nechce mít „koláče“ v podpaží, ale na kole naopak potřebuju pot odvést co nejrychleji do dalších vrstev, ať sem v suchu. Což jde přímo proti tomu nepropustnému materiálu :-)

            0 0
            •  

              nevím jak to funguje, že by ten pot stejkal do gatí ?

              0 0
            • xtonda  

              Mě tedy přijde. že to Gobi nemůže fungovat, když ten pot nemůže ven, tak poteče dolů a budu mít mokré boky, takhle sem si jedno vzal bundu Force X70 s neprofukem vepředu když na ní bylo ještě moc teplo, pot stékal vnitřkem dolů a měl sem kalhoty promočené až ke kolenům.

              0 0
            •  

              když občas v práci vidím naše košiláče tak mají mokrý i záda a některým jedincům se potí i kozy s panděrem, to bude asi další level ve vývoji mojegobi trička

              0 0
    • milan.v  

      To je tedy „vlákýnko“…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.