Nesedí ti profíci nějak nízko?

45 nepřečtených
  • maple

    Jak sem tam mrknu na netu na TdF, tak se mi zdá, že jezdci sedí nějak nízko a šlapou hodně pokrčenýma nohama. Platí to i u MTB? Přeci jen mám posed tak nastaven, že víc natahuji nohu, i když samozřejmě ne úplně. Jak to máte vy? Kdy je lepší využití síly a vytrvalosti? Nebo proto jsem vždy poslední?:-)))) Že by to nebylo tím pivem na každé chatě?:-))

    0 0
    • ihik  

      maj to nízko, protože často padaj, tak aby nepadali z vejšky, ne?

      0 0
    • Vevoda  

      Maj to nízko jak na MTB, kvůli terénu, tak i na silničkách a tam mi to není jasný proč? Ale maj to asi vychytaný, v natažených nohou to asi nebude. Hodně ti taky udělají spdéčka a s nimi spojené šlapání a vytahování pedálů.

      0 0
      • Volf  

        Pokrčená noha má lepší přenos síly než natažená.

        0 0
        • pepek  

          ??? opravdu?

          0 0
        • Smazaný účet  

          Není pravda

          0 0
        • Smazaný účet  

          Při silové jízdě do kopce si jezdec sedne na konec sedla aby propnul nohy a využil více sílu, ale nedá se takhle jet dlouho. Jinak při kmihu po rovině a v časovce sedí na špici sedla a nohy tak nepropínají.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Při silové jízdě do kopce si jezdec sedne na konec sedla aby propnul nohy a využil více sílu, ale nedá se takhle jet dlouho. Jinak při kmihu po rovině a v časovce sedí na špici sedla a nohy tak nepropínají.

          0 0
    • pačes  

      pokrčený nohy budou lepší než pokrčenej charakter, asi maj sedla ve výši svýho platu.

      0 0
      • libi  

        heh sedlo ve výši platu÷)))) tak proto sedám tak nízko÷P

        0 0
    • jizby  

      Jestli to není klam, způsobenej tím, že maj na míru kola a v důsledku toho nemusej používat sedlovky ve stylu 40cm apod. Krátká sedlovka ten posez opticky snižuje. Svý udělaj i úhly záběru. Nevěřím, že by nectili zásady ergonomie posezu, podle kterejch jezdím taky přitom mi to vyhovuje. Na mým malým rámu přitom vypadám, že sedím vysoko.

      0 0
      • Zdena  

        Spíše šlo o to, že nepropínají nohy, přestože mají kola na míru. Já si toho na TdF všiml už loni.

        Podobně „blbě“ šlapu už nějaký ten rok- opticky vypadám že sedím nízko, ale mě to vyhovuje :)

        0 0
      • jizby  

        ad „úhly záběru“ -myšleno záběru tv. kamer. Ale jinak nechci popírat, že někteří šlapou fakt z relativně nížšího posezu. Sám jsem si toho taky všiml, nevím jestli dobře a tak by mě to taky zajímalo. Že by to bylo výhodnější při frekvenčním šlapání s tím že na silové šlapání jdou ze stoje?

        0 0
    • Vrci  

      záleží jak maji nebo nemaji zkrácený svaly na zadní straně nohy. Když sedneš na sedlo a uvolněnou nohu pustíš dolu, měl bys ji mít na pedálu, pokud ji máš nad pedálem – šlapeš v podstatě proti svým vlastním nohám.

      0 0
      • Zeppelin  

        I já tak šlapu. Sedlo jsem si dal tak nízko, abych za něj mohl dostat zadek, když bych potřeboval sjet něco prudšího či prudce zabrzdit a vyhovuje mi to. Nohy vůbec nepropnu. A právě jsem si taky říkal, že spousta bikerů má sedlovku vysunutou až na max a já naopak… Asi to bude výškou postavy, mám přece jen 176cm.

        0 0
    • pos3k  

      ano vsiml :)
      pred rokem jsem koukal i jak maji reseny predozadni posez. i na tech dlouhych lavicich vetsina sedi hodne vpredu, resp. kolena maji dost vpredu a slapou „pod sebe“.

      Po shlednuti i stylu slapani, muzu rict ze jen mizive procento si ma pri zaberu patu nize nez prsty. Holt profici :) kdyz se kouknu jak slape vetsina lidi u nas…tak se nedivim ze maj tak nabuseny lytka :)

      Jinak kdyz pokazde vidim toho manase z Ukrajiny, jak se mu placa upinani prilby asi deset centimetru pod bradou, tak si rikam co je to za „******“, co je to za „******“ reditele zavodu., managera…

      PS: nemel ted nejaky pad?

      0 0
      • Ruprecht  

        k té přilbě: když si nasadím přilbu a vzadu si ji dotáhnu, tak bez toho, že bych zapnul řemínek pod bradou můžu dělat kotrmelce a nespadne… samo že při pádu by asi letěla, ale na volném řemínku pod bradou nevidím nic špatného pokud máš dobrou přilbu…

        0 0
        • pos3k  

          k te prilbe: kdyz si nenasadim prilbu, nemusim zapinat ani ten reminek a kupodivu muzu delt kotrmelce bez problemu…

          pokud vis k cemu slouzi prilba…(nebavim se o systemech utazeni, vsechny by se nemely klimbat), ale o tom proc nemas mit reminek na volno… duvody snad psat nemusim

          0 0
        • Jenca  

          k te prible: pri me prvnim zaroven zatim doufam ze i poslednimu vaznemu padu kdy me reminek mozna zachranil i zivot. Pri stretu s jinym cyklistou (kteremu se zrovna nic nestalo, ani skrabanec a to nehodu zavinil) jsem nejprve narazil hlavou do nej sice me reminek priskrtil a poskrabal na krku stitek se ulomil ale helma zustala sedet jak mela a tak mohla pobrat druhy vazny pad primo na ni sice s otresem mozku a helmou na tri pulky ale v pohode. prilbu jsem si vzdy pritahoval docela dost ne fest ale reminek je pod bradou tak ze vubec ne volne a helma se ani nehne. diky tomu.

          0 0
        • enjoy  

          v pohode…mam to podobne jako ty. akorat ja to vychytal tak,ze jsem za ni vubec neutracel a jezdim bez ni,vyjde to nastejno.

          0 0
        • MlokCZ  

          Taky se přidávám k názoru, že volný řemínek být nesmí v žádném případě. Taky jsem si to loni vyzkoušel v praxi. Volný jsem ho neměl a při pádu jsem spadnul na hlavu dost ze šikma. Helma na celá na kaši, těžký otřes mozku. Ale hlavně jak ten první náraz byl ze šikma, tak se mě to snažilo sundat helmu z hlavy a byla to ohromná síla. Jeden řemínek to úplně přervalu, upínací přezku to taky urvalo a ten řemínek mi tou silou zlomil čelist. Z toho jsem sice opravdu radost neměl, ale mohl jsem být rád, že hlava je celá a já živej. Helma i po pádu seděla stále na hlavě tam kde měla (sice na kousky, což je také v pořádku), ale byla tam.

          Mít povolený řemínek, tak to podle mě helmu z hlavy dávno sestřelilo a možná bych to ani nepřežil.

          0 0
      • Biker jak Pes  

        Ukrajince ? Myslíš Vinoukourova ? Ten je z Kazachstánu … ;)

        0 0
        • pos3k  

          njn :) holt to tak nesleduju, ale je to tak…narodni profi team :)

          0 0
      • Biker jak Pes  

        k té přilbě: Radši ho už nesleduj. Podívej se pořádně a uvidíš, jak ji vozí. :D Řemínek volný a přilba posunutá dozadu co to jde. V kopcích si hodí na čelo (pod přilbu) brýle a jede… :D Drak …

        0 0
      • grafik  

        vinokurov je borec, aspon ma styl, skoda te drzky jinak by dal vsem na frak … :/

        0 0
        • pos3k  

          takze letel i on? ja jsem jen zahlidl nejakou povedomou „mumii“ , nejak ani letos nesleduju :)

          0 0
    • RedAce  

      Pohled při šlápání dost skresluje. Koukal jsem na fotku ve sjezdu, když třeba projíždí zatáčkou a maj mají dost natažené nohy

      0 0
    • prodi  

      Bych řekl, že je to klam. Jak už tady někdo psal, těžko by šlapali proti ergonomii…

      0 0
    • Fody  

      Kde sa dá na nete pozrieť TdF? Pošlite niekto link. PLS.

      0 0
    • Zdenda CUBE  

      Je to trend poslední doby. V době mého mládí a aktivní cyklistické činnosti se posed seřizoval tak, že při posazení na kolo jezdec spustil obě nohy dolu (tím se zabránilo přesedání na sedle) a noha na pedálu musela PATOU dosáhnout na pedál téměř natažená. V dnešní době se doporučuje stejný postup s tím rozdílem, že po opření paty o pedál má být noha skrčena tak, že od pomyslné osy nohy má být koleno skrčeno alespoň 6cm. Je to zřejmě dané tím na čem se teď jezdí a že se celkově používají menší kola než dříve. Všimni si, že někteří závodníci př šlapání, hlavně při jízdě ze sedla téměř kopou koleny do řidítek. To by bylo před lety nemyslitelné. Vše se podřizuje váze a gramaří se kde se dá, hlavně ve velikosti rámů. Pokud srovnáme starší fotky z těma dnešníma tak to vypadá jako by všichni zdědili kola po menších bratříčcích. Další důvod také může být v tom, že dnes v době aerodinamických tunelů přišli na to, že nižší posed má menší odpor vzduchu a tím je i rychlejší.

      0 0
      • Volf  

        Jak jsem psal výše, pokrčená noha líp přenáší výkon a potom taky si zkus dát sedlo o 2 mm výš a budeš jak na mučidlech. Obecně je lepší mít pro dlouhodobej výkon sedlo o cenťák níž než o půl výš než je třeba a taky máš i níž těžiště a líp se ti jedou zatáčky. A při dnešních průměrných rychlostech to je asi docela poznat.

        0 0
        • vlk  

          Nj, ale nezkracuješ si tím podkolenní šlachy? Nejsem lékař, ortoped apod, ale je to ze zdravotního hlediska vhodné?

          0 0
          • Volf  

            S jejich lékařskou a rehabilitační péčí to asi nebude nic, co by jim mohlo vadit.....

            0 0
        • stihac  

          Pokusne som na zaklade tohto vlakna dal sedlo na cestnom bicykli o DVA MILIMETRE nizsie a teda prekvapivo to bolo citit, naozaj sa mi zdalo ze dokazem na pedale vyvinut vacsiu silu. Isiel som 50 km po ceste po rovine, len tak zlahka. Ozaj sa s tymto oplati pohrat!

          0 0
        • vlk  

          Takže jaké pravidlo platí, jak moc má mít biker pokrčené koleno při propnutí.

          0 0
          • stihac  

            Ved to prave asi je ten for, ze kazdy sme trochu iny a preto nejaky ten vzorec alebo vseobecne pravidlo mozno aj je, ale to je len orientacna, vychodiskova hodnota, a nakoniec aj tak treba skusat co ti najviac bude vyhovovat, teda konecna faza je empiria :))

            0 0
    • pos3k  

      jeste k tematu:

      rekl bych ze dnes ma kazdy profik, posed na miru, sestelovany npar. i na max. vykon, resp efektivitu v souladu s aerodynamikou (pokud telo dovoli). Je to docela veda, pro normalniho smrtelnika snad ani nezaplatitelna. Maly naznak byl kdysi ve velu, hrali si tam: posed vs vykon.

      0 0
    • Lance  

      profici sedi akorat, takze dobre, ty sedis asi vysoko

      0 0
      • bagr  

        Maj to tak nizko proto,ze jim ten doping tlaci na koule!

        0 0
      • dancing dog  

        Mě už to taky napadlo, musím dost nohy natahovat, aby se mi šlapalo dobře, takže sedím výše než ostatní včetně neprofesionálů..ale vím, že sedím blbě já, vysvětluju si to tím, že víc tak při šlapání využívám své / žel nadměrné / hmotnosti…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse