• HWSpeedy

    Zdravím, řešilo se tu někdo podrobněji téma (ne)přesnosti GPS v telefonech? Jestli jsou nějaké přístroje lepší nebo horší?

    Protože asi tak 2 roky používám na záznam tras Nokii E52 kterou mám v pouzdru na ruce. Je to celkem super, přístroj je malý použitelný i na běhání, trasu hodím rovnou na web. Nedávno jsem ale začal sledovat segmenty na STRAVE (trasy tam importuji přes gpx) a zjišťuji, že přesnost GPS u E52 je hodně špatná, hlavně třeba v lese.

    Jelikož vozím na kole autonavigaci Mio C710+ s Ozim jak navigace po předem vytvořené trase a nebo abych se kouknul kde třeba zrovna sem, tak jsem měl tentokrát v jednom lese zapnuto a tak jsem stáhl záznam i z Mia a porovnal s E52. A rozdíl jak prase. Mio určuje polohu „naprosto přesně“ i tam kde je E52 v prdeli.

    A tak by mě zajímalo, jestli někdo porovnával z tohoto pohledu různé přístroje?

    0 0
    • HWSpeedy  

      Ještě pro názornost ukázka z toho lesního úseku. Tmavě modrý track (aktuálně vybraný) je z E52, červený je z MIA C710+.

      0 0
    • novas752  

      Mam LG L9 II a jsem s presnosti celkem spokojenej, obcas ale ma problem s nalezenim polohy (kdyz zapinam zaznam trasy musim treba minutu cekat) a v uzkych udolich je obcas trochu mimo… Jinak mobil jako takovej celkem slusnej – umi docela libovy fotky,vydrz baterie dokonala…

      0 0
      • niky79  

        Nevedel jsem, ze LG L9 II nemusis nikdy nabijet (= dokonala vydrz baterie). Pritelkyne ho ma a slovy o dokonale vydrzi bych asi velmi, velmi setril.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Pokud furt leze na FCB a má zaplej mobilní net, tak se nesmí divit :D

          0 0
          • jonti  

            To jako pravidelne zapinas/vypinas mobilni internet?

            0 0
            • Smazaný účet  

              No jasně, mobilní net mam jen když jsem někde v terénu.

              0 0
            • ememem1  

              bezne ho mam vypnuty a zapinam len ked idem na hajzel, nemam potrebu ani v lese na biku ani vecer namiesto jebacky citat v posteli maily. :-)

              0 0
            • niky79  

              Mobil ti vydrzi vyrazne dele, pokud mas vypnuty mobilni net (i edge!) a jedes jen na wifi, treba doma.

              0 0
        • novas752  

          Zalezi co vsechno tam mas zaply ;) kdyz nemam zaply data, wifi a nevim co jeste a spustena je jen Strava + gps, tak mi za 6 hodin „jizdy“ neubyde vuc nez 30% baterie.

          0 0
    • Pentaroth  

      Mam Note 2 a presnost i citlivost super. Fixace tak do 10 sekund. Ale to bude asi taky i tim, ze ma Glonass.

      0 0
      • wladeq  

        Vzhledem k tomu, že 99 procent telefonů má čipset od qualcommu nebo mediateku, a ti cpou do všech řad v podstatě stejný GPS čip, je to vypisování svých telefonů a to jak jsou úžasné, dost mimo…že to někomu chytá do 10 vteřin je díky a-gps…je v podstatě jedno který telefon, všechny jsou v porovnání s „profi“ GPS na prd…pokud se ale podíváš, s jakými výpočty to realtime pracuje, můžeš být rád, že to trefilo aspoň správný kontinent

        0 0
        • Chlebovnik  

          všechny jsou v porovnání s „profi“ GPS na prd…pokud se ale podíváš, s jakými výpočty to realtime pracuje, můžeš být rád, že to trefilo aspoň správný kontinent

          Ty jsi dobrý vtipálek. Namátkou test Lumie 630 vs Garmin 500:

          http://www.notebookcheck.net/…18210.0.html

          0 0
        • niky79  

          Kdyz se divam na ten odkazovany test, tak vidim, ze mezi neprofi GPS (v mobilu) a profi GPS (garmin 500) je rozdil 40 metru pri skoro 12km testu.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Koukám expert se ozval. Nejmodernější GPS čipy mají přesnost kolem 5–10 metrů, profi GPS mají kolem 1m a chytají lépe signál třeba v lese.

          0 0
          • Amoondre  

            hlavne, ze GPS ssytem jako takovy ma presnost cca 10m :-)))

            0 0
            • Smazaný účet  

              A na to jsi přišel jak :D

              0 0
              • Amoondre  

                presne opacnym zpusobem jak ty si na to neprisel

                0 0
                • Smazaný účet  

                  No je to vidět, příště se radši nevyjadřuj k něčemu o čem víš kulový.

                  0 0
                  • Amoondre  

                    o tom, kdo z nas dvou o tom vi kulovy si myslim svoje a taktne budu mlcet

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Je vidět jak mlčíš.

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      Geodeti běžně používaj GPS, který se v pohodě dostanou s přesností pod 5m, v ideální situaci (bez zástavby a dost satelitů v dosahu) se na 1m dostanou. Mobil to je tak 10–15. GPS třeba pro hledání kešek přesnost 10–5m záleží i dost na ceně a kvalitě algoritmu (několikrát ověřeno). Tak teď taktně mlč.

                      0 0
                      • wladeq  

                        Geodeti používají vicero měření a průměrují jejich vysledky + používají kvalitní GPS čipy jejichž lhací algoritmy toho nenalžou tolik, jako ty v telefonech…sa­motná GPS, respektive SPS, má přesnost cca 15 metrů, PPS tuším kolem 1 metru, tu ale používají jen spojenecké armády, k tomu se civilista dostane jen omylem

                        Chlebovník: garmina za 4 tyčky neberu jako „profi“ GPS, vtipálku ;)

                        0 0
                        • karlos2053  

                          No profi geodetické přístroje mají přesnost do 1cm, ale taky to je zaplacený nekřesťanskýma penězma (dohledej si to na google). Prej do metru, ty voe co vy lidi hulíte?

                          0 0
                          • MirkoCarver  

                            Ale ty rozhodně nepracují jen s GPS signály ze satelitů.

                            0 0
                            • karlos2053  

                              Googl a jeden z prvních odkazů.

                              geodetická měření GPS technologií

                              přesnosti měření:

                              statická (mP = 3 – 5 mm)

                              rychlá statická (mP = 5 – 10 mm + 1 ppm)

                              stop and go (mP = 10 – 20 mm + 1 ppm)

                              kinematická (mP = 20 – 30 mm + 3 ppm)

                              RTK – real time kinematic (mP = 30 – 50 mm)

                              Statická metoda

                              Statická metoda spočívá v kontinuální observaci několika aparatur po dobu několika hodin až dnů. Jde o metodu časově nejnáročnější, ovšem poskytující nejpřesnější výsledky. Používá se pro speciální práce s maximální požadovanou přesností (budování polohových základů, regionální geodynamika, sledování posunů a přetvoření). Při opakovaných měřeních v dostatečně vzdálených časových intervalech je možné sledovat tektonické pohyby bodů. Při delších základnách vykazuje statická metoda mnohem vyšší přesnost než metody klasické geodézie. V případě proměřování velmi dlouhých základen (kontinentální měření) je nutné modelovat při výpočtu celou řadu faktorů, které se na krátkých základnách neprojevují. Jejich výčet a popis lze najít ve Vyšší geodézie 2 [Mervart, Cimbálník]. Metoda se řadí mezi postprocesní – výsledky nelze získat online při měření, ale až po zpracování výsledků.

                              Rychlá statická metoda (pseudostatická metoda)

                              Doba observace při této metodě dosahuje několika minut, což je umožněno technologií rychlého určování ambiguit. Metoda vyžaduje dvoufrekvenční přijímač s P kódem a výhodnou konfiguraci družic (5–6 družic s elevací vyšší než 15 stupňů). Velké omezení pro tuto metodu představuje úmyslné rušení kódu – selective availability (zrušeno v roce 2000), nebo nahrazení P kódu jeho šifrovanou verzí Y kódem. Metoda se realizuje dvojicí přijímačů a měření lze uskutečnit v okruhu 15 kilometrů od zvoleného referenčního bodu. Použití je pro zhušťování základních i podrobných bodových polí a budování prostorových sítí nižší přesnosti. Opět jde o metodu postprocesní.

                              Metoda stop and go (polokinematická metoda)

                              Je obdobná rychlé statické metodě, přijímač však nepřestává měřit ani při přesunu mezi jednotlivými podrobnými body. Pouze na prvním bodě je nutné setrvat tak dlouho, dokud není možné spolehlivě vyřešit ambiguity. Pro určení ambiguit se využívá měření v kinematickém režimu na koncových bodech známé výchozí základny, na které jsou známé souřadnicové rozdíly s přesností 5 cm, nebo se využívá výměny antén mezi dvěma blízkými přijímači (5–10 metrů). Přijímač který se pohybuje musí být nastaven v kinematickém režimu, přijímač na referenční stanici může pracovat jak v kinematickém tak ve statickém režimu. Na měřených bodech je možno měření zkrátit na několik sekund za předpokladu, že během přesunu nedošlo ke ztrátě signálu (pak metoda přechází v rychlou statickou metodu). Metoda stop and go se využívá pro určování souřadnic podrobných bodů.

                              a tak dál :)

                              0 0
                            • Palo TT  

                              Mudro vravis.

                              http://czepos.cuzk.cz/…roducts.aspx

                              0 0
                          • kyl  

                            I gps třeba v traktoru pracuje na cm.Seje se podle toho a obdělávají pole.Asi by to blbě dopadlo když do mašiny zadáš souřadnice pole a ta je schopná podle nich jezdit,kdyby to mělo přesnost na metry.

                            0 0
                            • GrumpySmurf  

                              Jak je to v traktorech nevim, ale neco mi rika, ze to neni jen o gps. Urcite tam budou i jine senzory / kamery, co kontrolujou zda neoras silnici, nebo treba ti drzej brazdu, jako auta dneska drzej jizdni pruh… + porad tam je ridic, takze presnost na metry by mi prisla docela ok (ne desetimetry)

                              0 0
                              • jaja01  

                                dnes uz normalne gps vyuzivaji geodeti, takze o metrech to nebude ;-)

                                0 0
                                • GrumpySmurf  

                                  Nechce se mi verit, ze gps v traktoru jede na centaky, ale fakt tomuhle nerozumim no. Osobne si myslim, ze tak prehnana presnost by byla i zbytecna, kdyz sada jinych senzoru pohlida vse dulezite a asi i levneji..

                                  Cele to je nake zamotane. Uz nekolikrat jsem slysel bajku o us army, co nechtela dat lidem presnost, takze zamerne data zkreslujou, pry v zajmu bezpecnosti.

                                  0 0
                                  • Breakpain  

                                    GPS do tratkoru mám pocit je trošku jiná palba :) …

                                    0 0
                                  • kyl  

                                    Nezapomeň že se podle toho i seje.Známej zemědělec mi říkal že by tam nemusel ani sedět,stačí to nastavit a pro ještě větší přesnost se používá přenosný bod.Stejně jako když se za použití gps něco staví.

                                    0 0
                                    • GrumpySmurf  

                                      prenosnej bod pro vetsi presnost, to je asi ten zakopanej pes.. s takovejma vecickama tomu zacinam verit vic, ale samotna gps v jedoucim traktoru mi prijde proste malo. jinak o tom ze jako celek to funguje nepochybuju.

                                      0 0
                                      • kyl  

                                        max.přesnost je ±2cm

                                        0 0
                                      • žvejk  

                                        V traktorech a podobně, armáda, geodeti… jsou nejpřesnější GPS Pro běžné lidi nedostupné. Takový garmin Fenix je pro ti tomu dětská hračka… Ty profi GPS začínají tak na 70 tisících… A přesnost je opravdu na centimetry…

                                        0 0
                                      • kyl  

                                        Tu s pomocným bodem staví most.https://y­outu.be/MwLcGVLAw­p8?list=RD7md5QD4F­mVQ&t=1604

                                        0 0
                        • Chlebovnik  

                          Měl by sis předně uvědomit dvě věci:

                          1. Kde jsi
                          2. K jakému tématu se vlastně vyjadřuješ

                          Bavíme se tady o GPSkách na sport (hlavně tedy na kolo), takže o Garminech a podobných zařízeních, dále pak o mobilních telefonech. Tvoje komentáře jdou tím pádem zcela mimo mísu a jsi tu všem tak akorát pro smích, ty vtipálku.

                          0 0
                  • Fidži_CZ  

                    No to plati i o tobe :-D

                    0 0
            • niky79  

              GPS system jako takovy ma vyrazne vetsi presnost nez 10 metru. Spojenecke armady pouzivaji jine GPS chipy, ale stejne satelity. Bud ujisten, ze tady neni presnost jen 10 metru.

              0 0
              • wladeq  

                Jak jsem psal, ty družice jedou ve dvou módech, sps a pps, armáda má možnost používat pps kanál, který zaručuje mnohem vyšší přesnost

                Chlebovnik: zmínil jsem profi GPS a tys tu dal link na slohovku o nokii a garminovi za 4k, tak jsem na to reagoval, toť vše, dále bych to nerozváděl, samozřejmě máš ve všem pravdu a i o geodetických GPS melu úplné ho*na, jsi skvělý ;)

                0 0
    • Chlebovnik  

      E52 už je dost starý telefon. Od toho přesnost čekat nemůžeš. Chceš-li telefon s dobrou GPSkou, koukni se po něčem se Snapdragonem a GLONASS, třeba po nějaké Lumii. A-GPS pomůže spíš s rychlostí fixu.

      0 0
    • niky79  

      E52 je snad 6 let stare zarizeni. Ackoliv se to nezda, i GPS cipy v mobilech prochazi vyvojem…

      0 0
      • HWSpeedy  

        No tak jasně, stará je, ale to Mio je ještě jednou tak staré. Ale asi má pořádnou anténu na příjem GPS.

        Výhodou E52 je nízká váha, rozměry a hlavně výdrž. Ještě vyzkouším porovnat s nějakým android mobilem a opráším homemade akubox na 4× AA a budu dělat záznamy na kole pomocí toho Mia. Na běhání bude ta E52 stačit.

        0 0
    • natureman42  

      neni porovnani mobilu, ale mobil vs. gps, tak jen pro zajimavost.

      Minuly rok sem porovnaval svoji Lumii 620 (GPS/GLONASS) se starsi ciste GPS outdoor navigaci Garmin Oregon 300 (cipset snad STM Cartesio). Výsledky zde:

      http://www.bike-forum.cz/…baterie.html#…

      Videl sem ale napr. zaznam trasy (v lese) z MotionX na iPhonu a ten byl dost otresnej. Hrubej a s pomerne velkyma odchylkama. Jinak obecne GPS zaznamy a udaje z nich jsou dost polotovar – presnost jim doda az prohnani nejakym kvalitnim toposoftem (idealne i vice)

      (PS – suverene nejrealnejsi zaznamy trasy jsem zatim dostal z GPSky od Teasi s cipem SiRF ATLAS V. ale to jen na okraj, tyhle diskuze se to netyka.)

      0 0
      • niky79  

        Ktery iPhone?

        0 0
      • Smazaný účet  

        Kvalitny toposoft? Das tip? Nieco som uz skusal ale nadseny som nebol.

        0 0
      • File12  

        Takže Motion X můžu říct že stojí zahovno. Stejně jako třeba Runtastic hezky lže. u iPhone 6 a app strava se dostávám skoro ke stejným výsledkům jako ze zmíněné Teasi. A ano ta mi přijde hodně přesná.

        0 0
    • tpm_slee  

      Mio bylo zařízení přímo pro navigacim proto lepší chip i výsledky, E52 byl hlavně telefon. Dnešní aktuální zařízení nebo mobily (v rozumné cenové hladině) už zpravidla nemají problém s přesností..

      0 0
    • vinca  

      Taky sebou kvuli navigaci jeste furt taham 10 let stary Mio A 701. Asi by mi praskla zilka, kdybych si koupil neco novyho, a bylo by to min presny. Prachy mam pripraveny, ale furt nemuzu nic vybrat.

      0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Všechno je to kombinace anténa + gps chipset + software.

      Dneska je trend všechno zmenšovat, ale u antén to prostě pod určitou hranici nejde a když, tak jedině za cenu výrazného znížení zisku. V MIO téhle kategorie je nejspíš PATCH anténa s předzesilovačem kdežto v tom telefonu nejspíš nějaký monopól a to je sakra rozdíl. Čipset to může taky zk*rvit a software teoreticky taky.

      0 0
      • HWSpeedy  

        Jakou má Mio anténu netuším, ale asi to opravdu bude lepší jak v telefonu. Zvenku to vypadá takto:

        0 0
    • Iwo  

      No rozdily jsou docela podstatne, zalezi na gps cipu, zalezi na antene a zalezi na softwaru, ruzne telefony maji tyto veci ruzne.

      Druha vec je stabilita signalu a fixace satelitu. Pokud signal na chvili vypadne muze aplikace trasu dopocitat, coz samozrejme neni tak presne.

      Obecne ti nedoporucuju telefony s cipsetem od Mediateku, ty maji GPS opravdu hodne nepresnou a navic casto vypadava signal, coz nepresnost jeste zvysuje.

      Co jsem mel moznost odzkouset, tak Samsungy s chipsetem od Qualcommu dosahuji stejne presnosti jako navigace od Garminu, navic se nestane, ze by ztratili signal, pocitam, ze u dalsich znacek mobilu s Qualcommem to bude podobne. Stejne tak Huawei s vlastnim procesorem je z pohledu GPS vyborny (jinak Huaweie moc nemusim). A mek jsem v ruce i Asus z x86 Intelem a taky paradni signal GPS.

      0 0
      • xcbike  

        Souhlas…nejhorší osobní zkušenost je s několika mobily s MediaTekem,to je opravdová tragédie co se týká GPS,problém má vůbec chytit signál.Nejlépe mobil s Qualcommem a s více čipy (GPS,Glonnas,Be­idou) ten Beidou by snad měli mít nějaké Nokie.

        0 0
      • kyl  

        Proč tu 60Csx neměli nastavenou stejně jako ostatní,by je převálcovala.

        0 0
    • lokoj  

      Nevěděl by někdo proč se děje to co je na screenu? Jindy mi to tu trať zkopíruje přesně a dnes to dělalo takové výstřelky. Telefon je Huawei P8 lite, pořád ve stejné kapse stejné bundy. To se pak nedají ty výkony analyzovat když to takhle kurví :-).

      0 0
      • vp2  

        To je návrat z vánočního večírku???

        0 0
      • Teapack33  

        Mně P8 lite měří relativně přesně, ale teď už mám Polar, takže skoro nepoužívám a na Stravu importuju tcx. Asi špatná konstelace hvězd :D

        0 0
      • lokoj  

        Byla to dnes výjimka. Jako občas se nějaký zub udělá, ale tohle mě vyloženě nasralo :-D

        0 0
        • mart910  

          Obcas se to muze stat – spatne pocasi, nejake ty erupce na slunci a ruzne vesmirne veci ktere ovlivni satelit :D

          0 0
        • jaja01  

          hele, obcas se mi u garmina 500 stane, ze gps nejak „spatne nastartuje“ – lita rychlost mezi 0–3kmh i kdyz stojim, presnost ukazuje treba 25m … kdyz ho vypnu a zapnu znova, je to ok … treba to byl i tvuj pripad

          0 0
      • MaPa  

        Tipnu si.

        V tom úseku kdy je to kostrbatý se zapnul (třeba i na pozadí) nějaký jiný soft využívající GPS modul, který nemá nastaveno vyhlazování. Softwarovou chybou se i v tvém záznamovém softwaru přestala vyhlazovat trasa. V okamžiku kdy někdo (třeba systém sám, nebo se ukončil nějakej požadavek) tu druhou aplikaci nebo proces sestřelil, se obnovilo nastavení dle aplikace pro záznam trasy a jelo to zase ok.

        0 0
        • Tehu  

          Vyhlazování??? Sports-tracker třeba taky nějaký má ???

          0 0
    • krokus  

      Mrkněte se prosím na tento záznam trasy: https://www.endomondo.com/…ts/585020112 Přijde vám to normální? Běžel jsem po Vršovické, GPSka to místy dost výrazně netrefila. Měřil jsem to na telefonu Huawei P8 lite, měl jsem ho v baťohu. Zatím mám stále možnost telefon vrátit.

      0 0
      • SloM  

        Nejsem zrovna expert, ale chtělo by to srovnání s jiným telefonem na tejné trase. Každé město/cokoliv je jiné a GPS se může chytat různě. V tom parku to vypadá, že se chytá ± dobře, ale mezi budovama nic moc. Chce to prostě nějaké srovnání, těžko to někdo posoudí od stolu.

        0 0
        • krokus  

          Táž trasa zachycená mým starým telefonem (HTC DEsire X): https://www.endomondo.com/…ts/560272913 To, že GPSka ujede o 60 metrů, už mi přijde dost. Ale nevím, co je ještě v normě.

          0 0
          • SloM  

            Tak stejná trasa je jen prvních pár metrů :) Bohužel nejsem schopen poosoudit, jestli je to OK nebo ne, protože bydlím na vesnici a nějak nemám potřebu běhat do města, takže nemám vlastní zkušenost… Ideální by bylo, kdyby jsi běžel s nějakým kamarádem například, a pak byste záznamy srovnali. Jiná metoda mě nějak nenapadá, kromě toho běžet se dvěma telefony v baglu. Každopádně 60m je už poměrně hodně, to máš pravdu. Ale znova opakuju nevím jak ve městě, navíc v Praze.

            0 0
          • novas752  

            Město. Zhoršenej výhled na oblohu v ulicích, „tuny“ elektromagnetickýho a rádiovýho rušení…

            Ale 60m je docela dost i na to. Já když jedu mezi paneláky, tak mám odchylku maximálně 30–40m (LG L9 II, Strava), nebo aspoň tak nějak to odhaduju, neboť to přesně nesleduju.

            0 0
    • MavasH  

      Vhodnější vlákno jsem nenašel, tak reinkarnuju jednu mrtvolu…

      Mám cca měsíc Samsung Galaxy A3 (2017) a občas mě GPS „ustřelí“ asi o 2km a pak se vrátí – je to blbý, ale budiž… dneska se mě ale stalo, že GPS po cestě ustřelila, kousek jela „v háji“ a pak se zase vrátila – viz obrázek

      Z bodu 1 přeskočila do bodu 2, tam zaznamenala zelenou část trasy do bodu 3 a pak se vrátila do bodu 4. Modře je pak zaznamenáná část trati, když jsem se vracel – je vidět, že zelená trať kopíruje tu modrou, jenom je o 2km jinde…

      Setkali jste se s něčím takovým?

      0 0
      • Paja  

        Nesetkal, telefon mam stejnej.

        0 0
      • bezdratova.sprcha  

        GPS v levnych telefonech a i stredni tride takoveto veci miva tendence delat.

        Obcas se vyskytne i nenadale posuny o par tisic kilometru a pak pobavi vysledna prumerna rychlost.

        0 0
    • Wojtkingson  

      Zdravím Vás, mám takový, nijak důležitý, dotaz – může ovlivňovat přesnost záznamu GPS trasy telefonem ovlivňovat jeho umístění? Nějakou dobu jsem jezdil s telefonem na řidítkách s navigací a zaznamenané trasy byly poměrně dobrý, teď jsem se díval na trasu, kdy jsem měl telefon v kapse u bundy a trasa byla relativně dost mimo… Může to být ovlivněno tím, že se v kapse telefon víc hýbe/není kolmo k zemi např.?

      0 0
      • Tomcat  

        Ano poloha anteny ovlivňuje příjem signálu a následně výpočet polohy. Jinak zvlhlá/zpocená látka má samo taky nějaký útlum.

        2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.