Nechodící pístky AVid Elixír 7

24 nepřečtených
  • mison

    Ahoj,

    koupil jsem loni na konci září brzdy Avid Elixír 7 přes cyklobazar. Přední brzdu jsem vyměnil hned a funguje v pořádku. Do výměny zadní jsem se ale pustil až teď a vůbec mi nebrzdí. Zkoumal jsem, co se děje a pístky se při zamáčknutí páky téměř nepohnou.

    Vytáhnul jsem tedy destičky, zamačkal pákou a pístky vylezly docela dost, zkusil jsem je trochu „rozhýbat“ (promazat silikonovým olejem, zatlačit a znovu nechat povylézt), ale nepomihlo to, brzda pořád nebrzdí.

    Problém je ten, že se na zmáčknutí páky pístky pohnou jen minimálně, i když už skrtají destičky o kotouč. Páka jde při tom zmáčknout pořád až k řidítkům. Byl jsem zvyklý, že při výměne destiček stačí jen párktár „zapumpovat“ a destičky se přiblíží na optimální vzdálenost.

    Nevíte, v čem by mohl být problém? Připadá mi, jako by uvntiř bylo málo brzdovky, ale nevím, jestli to není kravina. Mohlo brzdám nějak uškodit, že ležely několik měsíců v krabuci? Přepokládám, že zavšdušnit by se takto neměly, navíc mám za to, že zavzdušnění se projevuje tak, že páka je „gumová“ a ne tak, že lze zamáčknout až k řidítkům.

    Díky za rady.

    0 0
    • Smazaný účet  

      Mas tam vzduch…odvzdusnit.

      Oblemcat to silikonem byla blbost…

      0 0
    • Ricci  

      zavzdusnene,zozen si sadu na odvzdusnenie, Dot 5.1 brzdovku a na YT mas navod

      0 0
      • Smazaný účet  

        a ano, bez sady to nezvladne:)

        0 0
      • novas752  

        Tu brzdovku by rovnou mohl radši vypustit a naplnit novou, kdoví jak je stará.

        0 0
        • Ricci  

          to povazujem za samozrejmost

          0 0
          • mison  

            OK, díky :) Brzdovku mám , ale odvzušňovací set bohužel nemám, takže si budď seženu nebo hodím do servisu.

            A je pravděpodobné, že už zavdušněná byla nebo že jsem si to způsobil sám?

            0 0
    • atty  

      A okraje pístků při rozhejbání rozhodně nemazat silikonem, ale tím, co je v okruhu tedy DOT brzdovkou (pro Tvoje brzdy) nebo hydro olejem (kam patří ten). Silikon může buď dobře vyvzlínat na destičky a (destičky na výhoz když pominu někdy úspěšné, někdy méně úspěšně postupy jako vypalování apod.) a nebo může klidně zreagovat s těsněním pístků (nabobtnat je nebo úplně naleptat) a pak jseš většinou v riti, jelikož sehnat nové těsnění do pístků je obvykle problém (= nové celé třmeny či celé brzdy)

      0 0
      • mison  

        Mazal jsem nejdříve brzdovkou, ale když jsem neuspěl tak jsem zkusil i ten silikon (aplikoval se mi jednodušeji, než bzdovka z lahve). Radu ohledně silikonové ho oleje jsem, našel zde na foru ve více vláknech.

        0 0
    • atty  

      Jo, je tu spousta „dobrejch rad“, které bohužel nepomůžou nebo i více ublížej…

      Problém je ten, že těsnění v pístkách je z materiálu (guma, silikonová guma apod.), který má být neutrální vůči kapalině, kterou drží v okruhu. Takže na mazání nějakým jiným typem „chemie“ než na který je instalován může právě reagovat tak, jak jsem popsal (jde do háje). On silikonový olej bude asi relativně inertní vůči silikonovým těsněním, vůči gumovejm už bejt nemusí.

      A velmi dobře po zahřátí vzlíná, takže minimálně to riziko, že se tím znečistí destičky tu je, i když to pořádně otřeš.

      V Tvém případě bude problém, že brzda bude zavdušněná, takže pístky ven třeba moc lézt ani nechtějí (ne, že by nemohli), protože se prostě v okruhu sttlačuje vzduch a ten je stlačitelnej, zatímco kapaliny ne (prostě ten vzduch ty pístky nevytlačí, nevytvoří to v okruhu dostatečný tlak). Nech to odvzušnit, pokud si někde neseženeš správný ventilky na odvzdušnění (ale ty sady jsou docela drahé), na druhou stranu s těmahle brzdama máš šanci, že jí ještě využiješ – zavzdušňujou se celkem snadno a často.

      0 0
      • Ricci  

        sada sa da kupit aj na Ali a nie je az tak draha…

        zavzdusnuju sa len ked sa s nimi nieco robi, prednostne pri vymene dosiek, inak su spolahlive

        0 0
        • novas752  

          No prave, Avidy jsou na to abys je postavil do kouta a nesahal na ne, pak jsou ok, ale kdyz na ne sahas a nedejboze pouzivas, je to spatny… :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            hovňajs…

            0 0
          • kyl  

            Elixir R mám na kole 6 let,hadice zkrácené bez odvzdušnění.Třetí destičky a musel jsem akorát odpustit trošku kapaliny ze zadní brzdy a otočit kulisu v páce přední.

            0 0
          • Ricci  

            somarina,jazdim elixiry niekolko rokov a jedina zabava je vymena dosiek, inak paradne a spolahlive brzdy

            0 0
            • kyl  

              Ono to bude často asi rukama…

              0 0
              • Ricci  

                to je mozne, este sa mam co ucit, jazdim ich a servisujem len 7 rokov…

                0 0
            • petrx  

              Já mám Avid elixir3 a od novoty jsou s nimi jen problémy, vlastně nikdy to nešlo optimálně seřídit ani v servisu, takže vrzání, škrtání, občasné trvalé brždění, jednou i propadnutí brzdové páky mě, potkávalo celkem často.

              0 0
    • 01carbon  

      Pístky a jejich těsnění v třmenu se nechají koupit nové (11.5015.032.000). Pokud něčím mazat tak Vazelnína pro součásti dílů brzd SRAM DOT (11.5315.045.000).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.