• Rád bych upozornil cyklistickou veřejnost na nebezpečné sedlo! Před nedávnem jsem si pořídil sedlo zn.Bontrager,typ SSR-Mens 155mm šíře.Obr.č.1. Sedlo v místě označení šipkou vykazuje velice tvrdý spoj.Sedlo jsem postupně zajížděl cca 300 km po několik částí.Pak jsem se vydal na delší trip.Po kterém jsem si přivezl nepříjemné zranění. V místě kde vám na zadku končí půlky a přecházejí v zádní části stehen.Mi tyto místa způsobily velmi bolestivé odřeniny. Po týdnu odpočinku jsem vyměnil jiné kalhoty s vložkou a testoval znova.Opět ty samé odřeniny. Dvě sezony(po 3.000km) jsem odjel před tím na originál sedle zn.Merida bez takových problémů(obyčejné sedlo na levnější bike). Jak je patrné z obr.č.2 ten­to,takové napojení nemá. Obr.č.2 je originál z nabídky na stánkách firmy Bontrager. Jak je patrno z obou obrázků.To co dostanete v obchodě prodejců této značky zde v CZ se hodně liší povrchovým designem. Že by levnější nekvalitní zadání výroby pro východoevropské trhy…? Nevím.Ale jedno je jisté,toto sedlo se hodí maximálně tak na obrázek.Jinak je to pouhý zmetek!!! Podotýkám,že zadek už mám letos osezen(2500km).

    0 0
    • Vilém  

      To bude urcite cinskej fejk. Oni dnes uz kopiruji i ty nejvetsi sracky, pouziji jiny material a pak to takto dopada.

      0 0
    • worlusho  

      Já bych řekl, že je to letošní model otázka je to co tu již napsal Vilém.

      0 0
    • McBlacky  

      podle mě jsi si koupil sedlo nevhodné šířky pro tebe. 155 už je hodně široký, skoro extrém. Takový rozměr si musí koupit jen někdo kdo to má proměřené a ví že tohle potřebuje.

      Samozřejmě se může jednat o kopii, ale to v téhle cenové relaci spíš nebude. Když to zadáš do google najde i to tvoje. Zřejmě se jedná o jiný modelový ročník: http://www.google.cz/search…

      sám bontrager.com má na webu to co ty uvádíš jako špatné :) http://www.bontrager.com/model/11804

      0 0
      •  

        Na přiloženém obrázku je originál sedlo od Meridy.

        Na tomto sedle jsem dával 120 km tůry bez vložky.

        Nepamatuji si,že bych měl někdy zadek takhle dojebaný.

        Už jsem si o sedlech přečetl hodně.A hodně by mě zajímalo proč každý každému radí co nejužší sedlo…

        To mé původní mělo 165mm.Takže v šíři sedel to rozhodně nebude.

        Protože z výše uvedených problémů s novým sedlem,jsem byl nucen jezdit většinou stejně jen na první polovině sedla.

        Kromě váhy a designu(úzké je in) nevidím důvod nemít klidně širší sedlo.

        Každý si musíme vyzkoušet co mu sedne.Ale pod 155 už bych nešel.Protože nemám závodní ambice.A na biku trávím někdy přes 14 hodin denně.

        Je mi ale líto pak dávat litr i dva za kvalitnější sedlo,když to takhle ty značky ojebávaj.

        Protože v uvedeném spoji pod kterým je znatelná nerovnost dochází při šlapání k odírání příslušných partií.

        Nemám ani tak snahu zde žádat o radu.Spíš upozornit na nefunkční výrobek.

        0 0
        • pepek  

          nevidím důvod nemít klidně širší sedlo – třeba jak dobře se chodí za takové sedlo?

          0 0
          •  

            no,už jsem zmiňoval,že nezávodím a už spíš více cestuji a neskáču po lese.Prostě žádný těžký terén,kde bych musel jít do pedálu až za sedák.Proto také nepotřebuji mít mezi půlky Ouzkou žiletku.

            0 0
        • McBlacky  

          důvod pro široké sedlo je jak píše kolega rozteč kostí. Naopak široká stehna mohou být důvod pro hodně úzké, protože pak dochází k tomu oděru – prostě se stehna nevejdou při šlapání kam by měla. Fizik třeba dělá na tohle pružnější boky wing flex.

          Nelze paušalizovat že 165 jiného tvaru seděla a 155 tedy musí sedět. Já osobně vyzkoušel snad 15 sedel a vozím nakonec na každém kole jiné, podle určení a délky jak dlouho na tom sedím.

          první krok by mělo být měření rozteče kostí, potom konzultace s někým kdo tomu rozumí ohledně šířky stehen, natočení pánve a celkové ohebnosti, plus brát v úvahu případné zdravotní komplikace (prostata atd). Vybrat vhodné sedlo je velmi složité, čím je člověk starší tím více.

          0 0
    • Kysky  

      Ty jsi taky nebezpečnej. Prostě sis koupil sedlo na který ti prdel nesedla a s největší pravděpodobností širší než bys měl mít. Kdyby tady z toho každej dělal takovej povyk, tak tu nečteme nic jinýho než ubrečený topiky

      0 0
    • Krejca  

      Myslím že ti jebe :-) ty sedla jsou OK,odskoušeno v pánské i dámské verzi,nesedí ti sedlo,zkus jiný a nepomlouvej.

      0 0
      •  

        Tohle sedlo rozhodně není OK!Nehodlám něco jen tak pomlouvat.Sám od Bontrageru mám i jiné věci se kterými jsem spokojen.Napří­klad rodla.

        Kdyby mě šlo o pomlouvání nerozepisuji se zde o tom,že jsem několik stovek kilometrů hledal příčinu.

        A ta je označena šipkou na prvním obrázku.Zde jsou pod povrchem znatelně ostré přechody na obou stranách.

        Na první pohled ani na omak neznatelné.Projeví se při dlouhodobější jízdě.Nebo při silnějím stlačení prsty.A rozhodně bych si zadek v rozjeté sezoně znovu něčím nehuntoval.

        Nemám obavy ani z úzkých sedel.Posledních pár set kilometrů jsem stejně odjel posunut na špici.Rád bych věděl kolik je zde jedinců kteří opravdu fundovaně mohou ospravedlnit úzké sedla.Tedy krom již zmiňováného snažšího vystupování se zadkem nad zadním kolem.Při sjíždění technických pasáží.

        Z mého pohledu je to maximální přenos pohybu -tedy síly do pedálů bez zbytečného omezování.

        Tohle jistě každý uvítá hlavně v závodně orientovném provozu.Nechci do toho zatahovat takové finesy jako sedla s dírou a pod.Ale pro 12 ti a více hodinové štreky několik dní…na ouzkém sedle?Nevím,nevím.

        Dříve na starém sedle širokém 165 mm jsem bez problému i bez vložky dal 120 km.Tak jak jsem již napsal v šíři to rozhodně nebude.Sedla se samozřejmě zúžila na minimum s tím jak jezdíme techničtější pasáže a mlátí s námi zavodní ambice.Což většina jistě pochopí.Jo,a také bike je lehčí a líp přeci vypadá,ne.

        Já ,jen chtěl upozornit na opravdu nedořešenou věc na tomto výrobku.Jinak právě 155 mm (měřeno v pek sportu) je dle body geometry moje šíře.To pro ty zatvrzelé…

        0 0
        • Vilém  

          A zkusil jsi nekdy takove sedlo, nebo jen teoretizujes?

          Ma zkusenost je takova, ze cim vic vypolstrovane, gelove atd , sirsi sedlo, tim vetsi utrpeni. Zmoula se to pod prdeli, za chvili nevim jak si sednout.

          0 0
          • McBlacky  

            s tímhle bych nesouhlasil. je to většinou protože ta široká polstrovaná jsou základ nabídky a materiál nic moc.

            ale třeba takový LaserV SLT je křeslo a má jen pozitiva

            0 0
            • JSt  

              ja bych s tim souhlasil. vsechno, na cem mas vydrzet sedet delsi dobu, nemuze byt mekky. sedadlo v aute, sedlo na kole…

              0 0
        • Breakpain  

          Pletes se … sirka a tvar delaji divy. To ze Ti sedi 155mm sedlo jednoho typu, neznamena, ze Ti bude sedet i jine stejne sirky … najit sedlo je alchymie. Pokud jsou tam ostre hrany, tak to je problem … Ja narazel jen na sirku, na kterou plno lidi take dojizdi, aniz by si to uvedomili.

          Mimochodem, jak pises, ze jsi posunuty na spicce – to neni Ok.

          Sedlo sice prenasi silu, ale proste ma sedet na Tvuj zadek … i kdyby melo byt jen 100mm siroke. Tretry si taky nekoupis male ci velke. Ja bych mohl vypravet – potrebuju 155, ale v terenu je nerealne se za nej dostat. Mam tedy 143 a trpim…

          0 0
        • worlusho  

          Problém je v tom, že ten Bontrager je tvarově koncipovaný na vzpřímenější posed, je to dobrý na skládačku nebo obdobný typ přibližovadla.

          0 0
        • McBlacky  

          na SLR TT jsem objel dvakrát A Salzk (200km / 7000up) a bez problémů. Na stejném Ječnák jezdí brevety (naposled 1000km silnice v kuse) nebo DOS RAS.

          Na silnici v profi pelotonu se vozí většinou taky dost úzká.

          takže dá se i extrém na úzkém. Běžný provoz do 5h denně to vozí hodně lidí co jezdí často.

          0 0
          • scret  

            ma smysl mu to vysvetlovat? at si klidne rozedira pr.el dal:)

            0 0
            • McBlacky  

              ono pro lidi co do cyklistiky až tolik nedělají (at teorie nebo praxe) jsou některé věci dost nepochopitelné. Nastavení posedu (zejména vytažení sedla) a výběr sedla jsou jedny z nich.

              Když teda neberu neschopnost nastavit dual air, díky které nakonec RS od toho řešení upustil, byt bylo nejlepší co kdy měli :)

              0 0
              • scret  

                mam stejny nazor…

                Ale nekdo se mu snazil poradit a on ho poslal k sipku… chytrymu napovez…

                0 0
        • jIrI___  

          Doporučuju navštívit nějakou prodejnu Specialized a obtisknout zadek do podložky, třeba se budeš divit http://eshop.kola-radotin.cz/…ticke-sedlo/

          0 0
        • Krejca  

          Už jen to co tu píšeš o šířkách sedel jsou nesmysly,evidentně si pleteš pojmy a dojmy.Navíc jak jsem psal ,zrovna tohle konkréktní sedlo mám odježděno a má ho ted i v D verzi moje paní a sestra,proč myslíš že jsem jim je asi nakoupil? :-)

          0 0
        • tom xtr  

          Hlavní důvod proč pro vícehodinové ježdění a nejen závodní raději užší a tenkou desku (jakoby na první pocit nepohodlnou) je, že většina váhy je na sedacích kostech, které se poměrně rychle obouchají, a jinak o nic při šlapání nedřeš a našoupeš, ani stehny ne. Váha sedla nebo že to dobře vypadá, to je opravdu irelevantní. Základ je šířka a tvar odpovídající konkrétní prdeli, jak tu většina píše.

          Já myslel, že představa široký + měkký sedlo = pohodlný sedlo, že z toho už musejí být všichni kdo jezdí dlouhodobě vyléčení vlastní zkušeností. A ono asi ne. Tyhle sedla jsou opravdu pohodlný tak na první posed a pak tak do hodiny až dvou jízdy. Nicméně pokud to někomu vyhovuje, jeho volba.

          Jinak nájezd 14 hodin á den, tu už je extrém / ultra. Tam je investice do sedla snad úplně klíčová, takže peníze za sedlo bych neřešil. Nějak mi to teda nekoresponduje s tím uvedeným nájezdem 2500 km, ale co už :)

          0 0
          • tom xtr  

            Jen ještě pro úplnost jedna samozřejmost: prdel + lépe i vložku je třeba pořádně mazat !!!

            0 0
    • Breakpain  

      To si delas srandu? Vyberes si spatne sedlo a je to nebezpecne sedlo? Do krve rozedreny zadek mivam bezne, presne v tech mistech, kde popisujes. Sundam kratasy a vlozka je nacucana krvi.

      Proste spatne sedlo pro Tvuj zadek. Ja mam taky 155mm, ale mam to zmerene, jinak nesedim na sedacich kostech a drtimsi pindoura.

      Jeden poznatek – cim sirsi sedlo, tim dulezitejsi, abys na nem vzadu sedel kostma, kdyz jsi na nem treba o 1–2 cm posunuty dopredu, vznikaji odreniny, jak pises.

      Budes si muset projit to, co ja … koupil jsem 10 sedel a testuju kazde nejaky mesic. Aktualne je nejpohodlnejsi Toupe na silnicku asi ho dam i na MTB. Jenze co vyhovuje memu zadku, nemusi Tvemu – jestli nemas zmerene sedaci kosti, ucin tak ;-) …

      0 0
      • McBlacky  

        taky jsem si prošel stádiem nekonečných testů. U mě klika že dost byly testy ze shopů – V Praze je ta možnost.

        To co píšeš ale není ok. Zkus sedla s dírou a žlábkem. Třeba takový Henge od spešlu to mi bylo až nepříjemný jak jsem seděl čistě jen na kostech.

        Nakonec mám na silnici phenom, HT Slr tt (ale to starý, nový nedávám), xc full silverado slt, am full laserV slt, trenažer arione nebo sll XC, ale to nedávám, tam budu muset sehnat asi ještě phenom.

        tak před 3 lety jsem přestal dávat sedlo bez díry jinde než na ht, na kterým jezdím jen závody a tam toho moc nenasedíš

        0 0
    • oddie  

      Jasná věc, čím větší sedlo, tím lepší. Stejně jako boty, čím větší, tím lepší, přesně padnoucí boty jsou jen pro ty se závodními ambicemi :P

      0 0
      • Smazaný účet  

        Asi si na kolo nainstaluju sedak z kancelarske zidle:)

        0 0
        •  

          No vono kancelářskej sedák…to je taky pěkná věda.Jen si dojdi do speciálky.A uvidíš co ti všechno prodejce bude říkat za parametry k pohodlnému sezení.Za židli pak vysolíš to co zakvalitní pc sestavu.

          0 0
          • Vilém  

            No vidis a sedlo si koupis za petistovku:)

            0 0
            • Kysky  

              nebo pětitisícovku :D

              0 0
            •  

              No vidíš a o tohle jde.

              Ruku na srdce.Když budu zkoušet sedla dražší.Tak je to,to samé.A kdo si může dovolit zkoušet 10 sedel třeba po dvou tisícovkách.

              Tohle není už ani tak o penězích když je trh zaplaven nehorázným bordelem.A k tomu třeba ještě plagiáty.

              Pak do věcí můžeš při nákupu pumpovat nehorázný prachy a budou ti k ničemu.

              Umění je vybrat kvalitní věc.Za rozumný peníz.

              Nebo spíš pro značky kvalitní věc vyrobit.

              Buď je vysloveně k dostání schit.A nebo top výrobky ze závodních tratí za nesmyslný peníze.

              Pokud není sedlo z kevlaru a titanu nebo z jiných exotických materiálů.Cena 1000 kč a více je silně nadsazena.Většinou jde o strojový výlisek nějakýho polymeru.V ceně několika desítek korun.

              Trochu jsem s tím i počítal,že výběr sedla bude alchymie.

              Jen mě mrzí,že jsem to staré bohužel musel vyhodit.Kvůli ohnutým ližinám.

              0 0
              • Smazaný účet  

                schit?

                0 0
              • Smazaný účet  

                Každá „lepší“ značka dnes půjčuje sedla k vyzkoušení…

                0 0
                • McBlacky  

                  minimálně fizik, wtb, specialized. Ale dalo by se asi domluvit i san marco. selle italia mě nějak nenapadá kde, což neznamená že to nejde.

                  Z techto si musí vybrat každý

                  0 0
                  • Japhy  

                    Bodejť, jediné náklady na vyzkoušení cca 5 sedel byl litr jako vratná záloha a trocha toho času na zavolání a zarezervování. No a samozřejmě trocha toho plánování abych ho řádně testnul pár delšími švihy a zároveň neblokoval příliš dlouho dalším zájemcům.

                    0 0
              • Vilém  

                Nj, ale ono to proste odhadnout dopredu dost dobre nejde, kazdymu sedne neco jinyho.

                Plagiat sedla jsem zatim zadny nepotkal, krom celokarbonovych slupek.

                Na tve pozadavky by mohl sedet Brooks, ale predpokladam, ze bys za nej nebyl ochoten platit. Zas kdyby sedl, tak je „na veky“.

                0 0
                •  

                  jeden z mých favoritů pro další výběr http://www.merida-bike.cz/…Strike-Extra

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Vybirat podle obrazku je hezke, ale pouzitelne to neni…

                    0 0
                  • Josef Panek  

                    Jsi nemocnej? Blacky ti dal přesný noty, jak to poladit k naprostý spokojenosti tebe i tvojí ******.

                    0 0
                    •  

                      A… já vím,že skončím stejně někde u Fizik Gobi,Tundra nebo nějakej model od Specialized.

                      Ale kdybych šel úplně s davem …tak se tak nezasměju.

                      Protože reakce v příspěvcích jsou zde prostě některé velmi originální…

                      0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Už jsi na SMP Strike někdy seděl nebo jel?

                    0 0
                    • oddie  

                      Já jo, a těžce mi nesedlo, tak tak jsem dojel.

                      0 0
                      • Yura  

                        Ja jsem ani nevyjel. :DD Jen jsem to namontoval na kolo, sedl na to a tak se me ten oblouk u te spicky zarezal mezi nohy, ze uz by bylo pohodlnejsi omotat kolem te sedlovky izolepou nejakou papuč. :)

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          To bude asi tím, že sedlo patří špičatým dopředu a hlavně: kovové trubičky musí být dole, ne nahoře!

                          0 0
                          • Yura  

                            Heh vůbec nechapu o cem tady pises, ale to mas jedno.. :D

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Ale nic, jen jsem nepochopil, co se na takovém polstrovaném křesle může kam zaříznout, to je jedno.

                              0 0
                              • Krejca  

                                Může,měl jsem podobnou zkušenost.Pro mě nepoužitelný sedlo.

                                0 0
    • Yura  

      Zajimave, ze ja nikdy u sedla nemel problém s tou zadni casti, která se dotyka sedacích kosti, ale tou zuzenou casti, která tlaci na ty partie mezi an..em a ko…ma. Fakt nechapu, jak někdo muze jezdit třeba na žiletce se sedlem, ktere je v te prostredni casti hrozne uzke. Prece když je clovek dost predklonenej, tak to na ty mista musí tlacit jako prase a je uplne jedno, ze ma spravnou sirku sedla pro sedaci kosti. Heh asi sem nejakej divnej nebo co.

      0 0
      • McBlacky  

        no tohle právě záleží na rotaci pánve a ohebnosti. Většina lidí dneska z kanceláře má pánev postavenou blbě (vystrčená prdel) a v kombinaci s ochablým břichem a zkrácenýma nohama to pak dělá to co píšeš a takzvaně si drtíš k.k.ta :)

        Bohužel je to jedna v věcí, která se pokud na to speciálně necvičíš jen horší…

        0 0
        • Yura  

          JJ je to presne jak pises no.. U me to bude oboji, ale asi hlavne ta neochota zad zustat v ohnute poloze jak to muzem videt třeba u profiku na silničkách..

          0 0
          • Smazaný účet  

            Špičku sedla máš dolů? U S je to v návodu…

            0 0
            • Yura  

              Ne sedlo mam vodorovne, jinak sklouzavam a mam hodne vahy pak na rukách..

              0 0
              • McBlacky  

                trochu dolů to chce, já to testuju násadou od koštěte :) teda u sedel co jsou rovná, u gobi a podobných to tak nejde.

                nastavím to primárně tak, že to od sedla k rodlům udělá tak 4–5cm rozdílů. z této pozice to pak ladím pokud mám pocit, že to držím rukama, nebo to není v rámci možností pohodlný. na silnici to většinou dám o kus dolů na bajkách nechávám

                0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      To chce jednoznačně vyzkoušet sedlo pro opravdového muže a bude po problémech!

      0 0
      •  

        Konečně pořádnej typ na festovní sedlo

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.